Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Simulacrum

0 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap sajnos megint esett egész nap, így a betervezett hajótúrát elhalasztottuk. Reggel el kellett hagynunk a jó kis szobánkat a Four Seasons-ben, mert tele volt a szálloda, így nem tudtunk hétvégére ottmaradni. Ezt persze tudtuk előre, de azért reméltük, hogy mégis sikerül…..
Simulacrum 2014.11.04 07:51:57
Egy hét Isztambul Mecsetek 2014.10.29 21:36:07
Képzeljétek, ma este visszatértünk a szállodába és már a recepción modták, hogy ne ijedjünk meg, ha bejöttek a szobánkba annak ellenére, hogy kitettül a "Ne zavarjanak" táblát. Ugyanis már 2 napja kint volt, mert több okból sem szeretjük és igényeljük, hogy naponta…..
Simulacrum 2014.10.29 21:54:00
Kedden folytattuk az Óváros felfedezését. Szerencsére a szél nem fújt annyira, az eső is csak néha szemerkélt. Az Aya (vagy Hagia) Sofia  Isztambul leglátogatottabb látványossága. Itt is hosszú sorokban állnak az emberek, hogy bejussanak, pedig már nincs is főszezon - mi lehet…..
Sajnos tegnap is kitartott a rossz idő és egész nap esőben sétáltunk Helsinkiben. Sok látványosság már nem maradt, megnéztük a Sziklatemplomot és a belvárosban sétálgattunk. Ma reggel már nem esett, ennek nagyon örültünk, habár csak 15-16 fok volt! A szél azonban még mindig…..
Ma megváltunk a jó kis Nissan Note-tól, de még kora délutánig tudtunk vele furikázni. Elmentünk a városközponttól kicsit kijjebb eső részekre: az olimpiai stadionhoz, és az Arabaia nevű városrészbe, ahol nagy gyárak vannak pl. Fiskars és szuper design boltok és outletek.…..
Subba Barlangrajz: Véhóóó 2014.04.10 15:11:31
Véletlen szaladtam megint bele, jó ez most így három után tizenkét perccel. ..
Simulacrum 2014.04.11 08:20:27
@Csizma Jimmy: Nem olyan nehéz ügy amúgy, elég híres. Szerintem a többi a produkciója is megéri a meghallgatást. :)

www.youtube.com/user/Cathymaay15/videos
Maláj túra Langkawi 5. nap 2013.10.25 17:03:39
Ha még valaki olvassa a blogot (életjelet ugyanis eddig nem sokan adtak), akkor most a szokásos állatsereglet helyett a tájban gyönyörködhet. Sikerült feljutnunk a kötéllifttel, habár a reggeli eső miatt a gyalogtúrás részt ki kellett hagynunk. A látvány azonban kárpótolt…..
Maláj túra Langkawi 3. nap 2013.10.23 16:25:10
Reggeli után már itt is volt értünk a minibusz amivel elvittek a kikötőbe, ahonnan a sok kis hajó viszi a turistákat a mangrovék közé. Nagy becsben tartják ezeket a fákat, a cunamik nagy részét is ezek fogják fel, védve a szigetet. Első megállónk egy denevérekkel teli barlang…..
Maláj túra 1. nap KL-ban 2013.10.18 19:05:49
Amint arról már páran értesültek, szerencsésen megérkeztünk Kuala Lumpurba. Hivatalosan csak 1,6 millió lakosa van, ami furcsának tűnik, mert a rengeteg felhőkarcoló és soksávos út miatt jóval nagyobbnak érzékeltük mint Budapestet, aminek szintén kb. ekkora népességgel…..
Sziasztok! Úgy egy évvel ezelőtt jelent meg a Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island és sokakkal együtt engem is érdekelni kezdett a játék. Ki ne olvasott volna gyerekként lakatlan szigettel kapcsolatos kalandregényt: Verne Kétévi vakációját, a legklasszikusabb Robinson…..
Subba Van, ami örök 2013.09.23 15:46:12
Ilyen a sószórós is, anyu gyönyörűen cumizza be, és tuti nincsenek gondok apuval az ágyban. Amúgy meg tök cuki. ..
Simulacrum 2013.09.23 18:39:09
Kitaláltam egy játékot! Pontosítok: egy már meglévő játék ötleteit 95%-ban átvéve kitaláltam egy játékot. Pontosítok: azt hiszem más még nem találta ki ennek a 95%-ban másolt játékötletnek a megvalósítását. Visszalapozva, itt a blogon is található ismertető…..
A jelen:Az utóbbi években különösen foglalkoztat az e-tartalmak kérdése. Kiemelten az e-book-ok körül jár az agyam, mivelhogy könyves vonalon dolgozok. Az e-könyvolvasókon bármely szöveges tartalom megjeleníthető olyan módon, hogy az a szemet kíméli, tehát egy e-könyvolvasó…..
Sziasztok! December közepén, egyik hideg késő délután, miután már végeztem a napi feladataimmal és kezdhettem ellazítani magam - mostanában ehhez a Far Cry 3 szolgáltatott alapokat - elmerengtem a társasjátékozás "szakmaiságán". Vagyis inkább azon, hogy milyen kár, hogy nincs…..
A fenti cím az egyik legszebb nevezetesség neve. Kb. 2 óra autóútra található Oaxacától, azonban nevével ellentétben a víz nem is forr, hanem csak bugyog felfelé. Tulajdonképpen egy kénes forrásról van szó a hegy tetején, mely az évek során több, 50-80 méter magas…..
Oaxaca (ejtsd: oáháká), Mexikó közepén található, egy hegyekkel körülvett városka, gyönyörű építészettel és érdekes indián kultúrával. Nagyon hangulatos hely a város is maga, és rengeteg kirándulást lehet tenni a környékbeli kézműves falvakba, illetve az egyik fő…..
Mai úticélunk a Maxikóvárostól 40km-re lévő Teotichuacán volt. Itt található Mexikó egyik leghíresebb és leglátogatottabb nevezetessége, az egykor 25km2-en elterülő piramiskomplexum. Leghíresebb (és legnagyobb) épületei a Nap és a Hold piramis, valamint a Quetzalcoatl templom.…..
A szállodában elfogyasztott remek reggeli után átsétáltunk a szomszédos Chapultepec parkba, ami olyasmi mint a Városliget Pesten, csak kicsit nagyobb. Hétvége lévén rengeteg ember jött ide piknikezni, illetve hozzánk hasonlóan megtekinteni a parkban lévő dombon található…..
Utunk elég kalandosra sikeredett, ugyanis gépünk Pestről 40 perc késéssel szállt fel. Tekintve, hogy már eleve alig több mint másfél óránk volt az átszállásra Párizsban, nem sok reményt fűztünk a mexikói járat eléréséhez. Ráadásul egy magyar pilóta ült mellettünk, aki…..
Sziasztok!Ma két kártyajátékot szeretnék nektek bemutatni, amik első látásra rengeteg közös vonással rendelkeznek. Az első játék a San Juan, mely a 103. helyet foglalja el a boardgamegeek ranglistáján (több, mint 11000 szavazat alapján). A második a Dicsőség Rómának, amit pár…..
Simulacrum 2011.08.15 08:06:34
Bemásolom mindkét játékhoz való BGG-s véleményem akkor:

San Juan
A Puerto Rico kártyaváltozata. Könnyed, egyszerű. A termelőépületek további kártyákat termelnek, amivel a kártyák lerakásáért fizetünk. A szerepek ugyanúgy a választónak adnak kis pluszt, de mindenki végrehajtja őket. Egyértelműen adódik a hasonlítás a Race for the Galaxy-val. Nekem az RFTG tetszik jobban, több benne a lehetőség, egyedibb, nekem jobban kidolgozottnak tűnik. Igaz, azt az ikonrendszere miatt nem olyan könnyű "eladni" az embereknek. Aki a könnyedebb formára vágyik, annak bátran ajánlható a San Juan, én maradok az RFTG mellett.

Glory to Rome
Nagyon vártam a magyar kiadását a játéknak, már régebben felfigyeltem rá milyen előkelő pontszámmal áll a BGG-n kártyajátékként. Hallottam, hogy a San Juanhoz, RFTG-hez hasonló, így nagyon kíváncsi voltam rá. Sajnos másokkal ellentétben én nem tudok ódákat zengeni róla. Meglepő módon a játék nekem még nehezebbnek is tűnt elsőre, mint a sokak által csak kínai jelkombinációnak tűnő ikonrendszerrel ellátott Race for the Galaxy. A Dicsőség Rómának játékban ugyanis egy lap jóval többfajta szerepet tölthet be, mint sci-fi rokonánál. Itt is szerepet választ a körön levő játékos, amit a többiek vagy követnek egy ugyanolyan lap kijátszásával a kezükből vagy elmélkedést választják, amivel tulajdonképpen laphoz jutnak. Egy lap lehet tehát szerep, lehet ügyfél, lehet nyersanyag, lehet kincs, illetve épületként is funkcionálhat. Ezek talán még nem túl komoly játékosnak is pár játék után átláthatóak lennének, de az egyes épületek számos különleges képességeinek és ezek kombinációjának, kivételeinek megtanulása jópár játékot igényel és úgy gondolom sok játék után is azt észben tartani, hogy ellenfeleink milyen különböző épülettel rendelkeznek komoly feladat még tapasztalt játékosok számára is. Nem tetszett, hogy a többfajta játék vége feltétel közül kettő is egy adott lap kijátszása, sőt ezek közül az egyik a játék végén kívül az adott játékos győzelmét is jelenti. A másik lap pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy az adott játékos akkor fejezze be a játékot, amikor ő áll nyerésre, ami lehet akár a második kör is. Úgy érzem vannak túl erős és túl gyenge lapok is az épületek között, nem túl kiegyensúlyozottak így a szerencse szerepe az által, hogy kihez kerülnek a jobbak jelen van a játékban. Megmondom őszintén nekem a tanulóváltozat (ahol az épületek tulajdonságai nem számítanak) jobban tetszett, mint a teljes. Talán ha kevesebb különbözőfajta épület lenne jobban tetszene. A 2005-ös játékot rengeteg kritika érte az eredeti kiadás csúnya volta miatt, nos a magyar kiadás nagyon szép kivitelű, de talán a nyersanyagok hangsúlyosabb kinézetet kaphattak volna, illetve a fordítás sem lett tökéletes, de ettől eltekintve korrekten néz ki a játék. Nem rossz játék a Glory to Rome, de ha 7 Wonders egyszerű kártyajáték csak gémerkategóriában kapott jelölést az Év játéka díjra Németországban, akkor a Dicsőség Rómát nem is tudom hova kellene jelölni, mert jóval bonyolultabb. Persze ez ne riasszon el senkit, mert sok játék után biztosan pörgősebb, de új embereknek megtanítani nem könnyű feladat. Aki kedveli a San Juan, RFTG párost, az mindenképp adjon neki esélyt, ha teheti, de mindenképp egy komoly játékra számítson. A pontszámom nem végleges, az első játékélmény nem volt túl pozitív számomra, ezért kap még majd lehetőséget.

Amit már csibu írásához tennék hozzá:
A Glory to Rome nem is annyira extrém helyzetben akár 10 perc alatt is véget érhet, nálunk simán előfordult, pontosabban előfordulhatott volna, ugyanis ahogy fentebb írtam van olyan lap, ami rögtön véget vet a játéknak, ha valaki felépíti és miért ne tenné meg ha látja, hogy a játék elején máris vezet 1 ponttal. Két órás játékidőt nehéz elképzelnem, de gondolom 5-en, lassú játékosok esetén fordulhat elő. A másik megjegyzésem a szerencse szerepe. Semmivel sem kisebb a Dicsőség Rómánakban, sőt! A lapok ugyanúgy húzással kerülnek kézbe és ezen felül a játék vége feltételek száma is több, szerintem nagyobb a szerencse szerepe, mint a San Juanban. A napokban próbáltam ki a sokak által istenített Troyes-t. Pont ugyanazokkal az érzésekkel álltam föl tőle, mint a Dicsőség Rómánaktól. Egy komoly, mély, jó mechanizmusokkal teli játékot elrontanak azzal, hogy a szerencse szerepét nagyra veszik benne. A Dicsőség Rómának a jobb ebből a szempontból azért, mert itt csak a két véget kiváltó lapot sajnálom. Nekem valahol bosszantó lenne, ha szépen több, mint egy órája építgetek, jól állok, sok pontot szerzek és valaki kijátssza azt a kártyát, amivel megnyeri a játékot. Ez valahol illúzióromboló, pontosabban úgy szabad leülni a Dicsőség Rómához, hogy valaki ezzel teljesen tisztában van és elfogadja. Így valahol nehéz a játékot komolyan venni, pedig a jó mechanizmusok miatt az ember nagyon szeretné. Ez a kettősség számomra a zavaró a játékban.
Sziasztok, kedves blogolvasók! Bizonyára ti is találkoztatok már civilizációs játékokkal, akár táblás-, akár videojáték formájában. Az 1990-es években Sid Meier PC-s Civilization játéka etalonnak számított, amit azóta nem csak újabb PC-s játékok (tavaly már az 5.…..
Simulacrum 2011.08.14 09:30:29
Ezt írtam a BGG-n a Dicsőség Rómának játékhoz:

Nagyon vártam a magyar kiadását a játéknak, már régebben felfigyeltem rá milyen előkelő pontszámmal áll a BGG-n kártyajátékként. Hallottam, hogy a San Juanhoz, RFTG-hez hasonló, így nagyon kíváncsi voltam rá. Sajnos másokkal ellentétben én nem tudok ódákat zengeni róla. Meglepő módon a játék nekem még nehezebbnek is tűnt elsőre, mint a sokak által csak kínai jelkombinációnak tűnő ikonrendszerrel ellátott Race for the Galaxy. A Dicsőség Rómának játékban ugyanis egy lap jóval többfajta szerepet tölthet be, mint sci-fi rokonánál. Itt is szerepet választ a körön levő játékos, amit a többiek vagy követnek egy ugyanolyan lap kijátszásával a kezükből vagy elmélkedést választják, amivel tulajdonképpen laphoz jutnak. Egy lap lehet tehát szerep, lehet ügyfél, lehet nyersanyag, lehet kincs, illetve épületként is funkcionálhat. Ezek talán még nem túl komoly játékosnak is pár játék után átláthatóak lennének, de az egyes épületek számos különleges képességeinek és ezek kombinációjának, kivételeinek megtanulása jópár játékot igényel és úgy gondolom sok játék után is azt észben tartani, hogy ellenfeleink milyen különböző épülettel rendelkeznek komoly feladat még tapasztalt játékosok számára is. Nem tetszett, hogy a többfajta játék vége feltétel közül kettő is egy adott lap kijátszása, sőt ezek közül az egyik a játék végén kívül az adott játékos győzelmét is jelenti. A másik lap pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy az adott játékos akkor fejezze be a játékot, amikor ő áll nyerésre, ami lehet akár a második kör is. Úgy érzem vannak túl erős és túl gyenge lapok is az épületek között, nem túl kiegyensúlyozottak így a szerencse szerepe az által, hogy kihez kerülnek a jobbak jelen van a játékban. Megmondom őszintén nekem a tanulóváltozat (ahol az épületek tulajdonságai nem számítanak) jobban tetszett, mint a teljes. Talán ha kevesebb különbözőfajta épület lenne jobban tetszene. A 2005-ös játékot rengeteg kritika érte az eredeti kiadás csúnya volta miatt, nos a magyar kiadás nagyon szép kivitelű, de talán a nyersanyagok hangsúlyosabb kinézetet kaphattak volna, illetve a fordítás sem lett tökéletes, de ettől eltekintve korrekten néz ki a játék. Nem rossz játék a Glory to Rome, de ha 7 Wonders egyszerű kártyajáték csak gémerkategóriában kapott jelölést az Év játéka díjra Németországban, akkor a Dicsőség Rómát nem is tudom hova kellene jelölni, mert jóval bonyolultabb. Persze ez ne riasszon el senkit, mert sok játék után biztosan pörgősebb, de új embereknek megtanítani nem könnyű feladat. Aki kedveli a San Juan, RFTG párost, az mindenképp adjon neki esélyt, ha teheti, de mindenképp egy komoly játékra számítson. A pontszámom nem végleges, az első játékélmény nem volt túl pozitív számomra, ezért kap még majd lehetőséget.

És kicsit, hogy kapcsolódjak a TTA-hoz. Nagyon jó játék, de nagyon hosszú. Kb. nekem azt az érzést adta, mint a Le Havre.
Sziasztok kedves játékosok, játékokkal ismerkedők, vagy véletlen idetévedők!Ma a Szolnoki Társasjáték klubban előkerült a Hab und gut nevű játék. Bár középfokú oklevéllel rendelkezek német nyelvből, nem tudok dűlőre jutni a cím szó szerinti lefordításával, így…..
Simulacrum 2011.05.18 11:35:38
Én például azon kevesek közé tartozom szerintem, akik nagyjából egyetértenek a BGG toplistájával egy-két kivétellel:
www.boardgamegeek.com/browse/boardgame

A Tikalt én is nagyon jó játéknak tartom. Személyes kedvenceim a toplista alapján:

1. Twilight Struggle
Talán nem egy kétszemélyes játékot tennék a csúcsra, de fantasztikus játékról van szó. Izgalmas, fordulatos és a kártyák nagyon jól visszaadják a hidegháború fontos pillanatait. Én nagyon jól bele tudom élni magam a szituációkba játék közben.

3. Puerto Rico
Ez a játék szerintem abban zseniális, hogy megtalálta a játékidő, játékbonyolultság, szabályrendszer nagyon nehéz hármasának jó összekovácsolását.

4. Through the Ages
Ha kihívásra vágysz bátran ajánlhatom. A hosszú játékidő ellenére fantasztikus játék.

5. Power Grid
A "szárazságán" kívül semmilyen negatívumot nem tudok rá mondani. Nagyon jól működött 2-en és 6-an is az eddigi játékaim során. Nagyon jó gazdasági szimuláció.

13. 7 Wonders
Gyors, pörgős, minden parti más, családdal is játszható, akár 7 játékossal is jól működő játék. Ez bőven elég egy nagyon jó játék jellemzőihez.

14. Tigris és Eufrátesz
Már sokat volt emlegetve. Abszolút nem bonyolult szabály, nem túl hosszú játékidő. A játék erőssége a legjobb lépés megtalálása egy adott szituációban. Nagyon erős játék.

25. Goa
Ugyanazt tudnám leírni róla, mint a Puertóról. Ez a játék még a számomra kevésbé elviselhető licitálást is megszerettette velem.

32. Shogun
Wargame és Eurogame nagyon jó keveréke. Még nem találkoztam olyannal, akinek ne tetszett volna. A kockatorony szerintem izgalmasabb megoldás, mint a sima kocka.

39. Tichu
Ha 4-en vagyunk jöhet. Az egyik legjobb 4 személy kártyajáték.

52. Ticket to Ride
Talán ezt senkinek se kell bemutatni. Tökéletes családi játék.

57. Galaxis Roncsderbi
Tökéletes partyjáték.

65. Samurai
Az absztrakt játékok egyik legjobbika.