Regisztráció Blogot indítok
Adatok
user137

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma felhívott egy barátom elköszönni, megy a csatornán túlra a rothadó Angliába. Elmegy ebből a tündérországból, ahol 3000 milliárdot úgy lehet lenyúlni, hogy se pénz, se felelős! Megy Angliába kalandvágyból és nála azért ez igaz, mert egy 400.000,- nettós fizetést, házat,…..
Ez most egy rövid poszt lesz, mert az üzenet olyan egyszerű, mint a kőbalta. Annyi szó esik módszertanokról, eszközökről, menedzsment furfangokról, mégis a legfontosabb tényezőről valahogy sosem beszélünk, amikor a projektek sikerét vagy kudarcát boncolgatják. Pedig a dolog…..
Újabb siralmas adat jelent meg a magyar oktatás minőségéről: a World Talent Ranking ranglistáján Magyarország a vizsgált 60 országból az 51. helyre esett vissza, miközben 10 évvel ezelőtt még az előkelő 16. helyet foglalta el. Egy évtizede Németországgal versenyeztünk, ma…..
Határátkelő Megszívtuk 2013.12.20 06:46:00
Itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Miért maradok mégis? – teszi fel a kérdést a mai…..
user137 2013.12.20 23:51:59
@puhacica:
nem szabad beszarni! :) nekem semmi jövőképem nem volt otthon, amellett, h nagyjából az átlagfizetés ötszörösét kerestem "infós" melóval, szépen krómozott cégesautóval és 1,5 kifizetett lakással a hátam mögött 31 évesen.

2 éve kinn vagyok Svájcban, itt egyszerűen el kell fogadni, h az első két évben nem lehet spórolni. De azért beesett egy kocsi privátban, egy motor, egy raklap gadget, összerakva évi 5-6 millió forint simán megvan úgy eltéve, h közben nem spórolunk, és párom még nem is dolgozik.

Az első 2 év nehéz. A kultúrsokk nehéz. A barátok és a nagyobb család távolléte nehéz. Magyar csajok nélkül nehéz. Pest hiányzik és itt mindig idegenek maradunk, az egzisztenciába viszont itt nem tartozik bele a 2 kifizetett lakás (2-4M CHF). :-)

De bármikor hazamehetek, a 2 lakásunk kiadása egészen jó otthoni passzív jövedelmet ad, még 3-5 év és veszünk mégegyet, onnantól meglesz az a szintű passzív jövedelem, ami mellett nem is fontos igazából dolgozni otthon, ha haza akarnánk menni.
user137 2013.12.20 23:58:48
Karcsinak meg: nagyon jó poszt, én pont ugyanezt a flasht éltem meg, amikor kijöttem ide, és rájöttem, h totálisan nulláról indulok újra. Kicsit bővebben: nyusziulafuben.tumblr.com/post/21609544267/minden-relativ

De fel lehet állni, nem kell mekiben mosogatni (pláne egy biztos IT tudással a hátad mögött), és 45 év az még pihe! A héten egy 65 éves pasassal fallabdáztam!

A legjobb dolog a határátkelésben, h az Indexet már csak vicclapként olvassa az ember. :)
user137 2013.12.21 17:57:40
@dev.null: ha elmennél, nem kellene feladnod az "életed" munkáját. attól, h eljössz, az otthoni vagyonod nem szűnik meg, csak 1-2 évig kellemetlen lesz a beszokás. én pl úgy jöttem ki Svájcba, h az itteni (bérelt) lakásom sokkal színvonalasabb az otthonhagyottnál, de nem vagyok hajlandó "koleszozni" másokkal. Kell hozzá egy jól fizető munkahely, márpedig a tudásod meg lehet hozzá, h ezt megkapd, ha keresed. Lehet ez pont 1000EUR-val drágább, mintha nyomorognék egy szobában, de pont ez van, amit írsz, h mindent nem lehet pénzen mérni. A különbség az, h amíg otthon a fizum 2/3-a (úgy 300k) kényelmesen megmaradt, addig itt a fizum egyharmada marad csak meg (ami viszont 2500CHF).

Az otthoni lakás pénzt termel, nem szabad hozzá nagy lelki kapcsolatot fűzni, kiadod és kész. Lehet, h a kedvenc hálószobádban rendeznek majd gruppenparty-t, de ez téged nem nagyon kell érdekeljen egy megfelelő szerződéssel. Vannak property management cégek is, akik intézik ezeket helyetted.

Ami az életkorodat illeti, van annyi tapasztalatod már (attól függően, h hol és mit dolgoztál), h legjobb korban vagy a management szintre való beszállásban. Itt kinn megbecsülik az idősebb emberek élet- és ipari tapaszalatát, 50-55 év az átlag felsővezetői életkor. 15 év alatt ezt simán elérheted (mmint a szintet).

Ha meg hazamész 10 év múlva, veszel mellé még 1-2 kisebb lakást, vagy egyszerűen hagyod befektetésekben a pénzedet, ami majd eltart, vagy hagyod magad 55 évesen nyugdíjaztatni euróból. Nekem is ez a tervem egyébként. :)

Ha kirúgnának, lebetegednék vagy egyéb, arra van az itteni szociális háló (azaz pénzügyi alapú biztosítások), amikkel szó szerint évekig el lehet lenni (itt munkanélküli pl 400 munkanapra jár 1.5 év munkaviszony után).

Szóval az a kérdés, h meddig tart a cérna? 50 évesen tényleg sokkal kevésbé leszel vonzó munkaerő, mint 40 évesen. És ahogy kinéz a magyar politika, még lesz 4 éve Magyaroszágnak ebből a cirkuszból.
Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy…..
Mi lesz a svájci privátbankárokkal ?Három éve még Svájc kezelte a világ gazdag emberei összvagyonának a negyedét, ám a tőkekivonás beindulhat. Gyakorlatilag vége ugyanis annak, ami évszázadokon át simán ment, a svájci banktitokban már senki sem bízhat. Transzparensen működve…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Bevallom, mindig külön örömmel olvasom az olyan beszámolókat, melyeken érződik, hogy írója amennyire lehet, megtervezte a külföldre költözést és az ottani munkavállalást. Így voltam a mai történettel is, amely Tamás és párja svájci munkavállalását, kitelepülését…..
user137 2013.06.02 11:31:13
@én már a fény gyermeke vagyok:
azért nincs anyagi vonzata, mert akkor a tulajdonos gennyesre kereshetné magát, és az "nem lenne fair". Igen, a kiadási ár is le van szabályozva városrészenként, épület állapota és egyéb paraméterek alapján, és ettől nem térhetnek el.
user137 2013.06.02 11:51:08
@zuzzer: ja kérem akinek van egy fölös 30 milla a bőre alatt a hitelbeszállóhoz , az könnyen "megoldja a problémáit"...
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
user137 2013.05.19 11:29:38
@Disszidens: innentől trollkodás amit csinálsz, úgyhogy én elköszöntem. Éld csak a magyar rögvalóságot külföldről, ha az neked jó. :-p Senki nem írta, h ez az átlag (sőt), senki nem írta, h egyetlen cégnél egyetlen poziban el lehet érni egy 2-3x-ozást 10 éven belül, de mindenki azt írta, h ez lehetséges. Nekem pl 2 cégen belül 3 munkakör kellett a duplázáshoz és nagyon jókor voltam jó helyen mindig. A "mutyit" egy erkölcsileg magasabb szinten úgy hívják, h szakmai megbecsülés, mert a jó szakemberek kevesen vannak, a második cégnél úgy kapkodtuk össze a legjobb embereket, amikor Mo-n elindult. Ezt hívhatod mutyinak, ha akarod, mi csak a (szakmailag) legjobb kollégákkal akartunk dolgozni.

Külföldi fizetést nem írt senki, az, h külföldön havi 3000 eurónál többet kapsz, az még nem szint, olyan 80-100k EUR-nál van ugyanaz a fizetési szint, ami itthon a havi 1M bruttó.

De te miért nem osztod meg a történetedet inkább ahelyett, h osztod a kognitív disszonanciát, mint a fruttit?
user137 2013.05.19 11:35:07
@droid_:
jól beszélsz :)

nekem volt olyan évfolyamtársam, aki elismert fejlesztőként elment egy céghez egy adott X fizuért dolgozni és örült. Majd egy másik évfolyamtársat is behívták, és mivel ő nem akart nagyon odamenni, 3X fizut kért az előzőhöz képest (megbeszélték egymás közt a fizetést). Erre neki is azt mondták, h akkor mikor tudna kezdeni... (emiatt a tény miatt az első srác fel is mondott 2 hét múlva. :-p)

A beugrófizu hosszútávú kulcs az ember anyagi karrierjéhez minden cégnél.
user137 2013.05.19 12:19:35
@omfgomgzor:

don't feed the troll, srácok :-)

További kellemes vasárnapot mindenkinek!
Mingyá kezdődik a WTCC, úgyhogy én off.
Nem titok, hogy az utóbbi hónapokban keményen dolgoztunk azon, hogy valamerre ismét továbblépjünk, ráadásul lehetőleg előre mozdítva ezzel a Totalcar szekerét. Tudjuk mi itt mindannyian, hogy ha nincs motiváció, akkor következik a helybenjárás, után pedig törvényszerűen a…..
user137 2013.04.11 19:31:31
A mai történet arra példa, hogy cégen belül is micsoda különbségek lehetnek a magyarországi és a svájci kirendeltség között. Tibor Facebookon érkezett beszámolója az ügyintézés mikéntjére is rávilágít. „Nemrégen, idén január 3.-án kezdtem új munkahelyemen. Nem…..
user137 2013.03.31 12:04:16
@GrandMasterB: ezekszerint nem jársz piacra :-) a hétvégén simán 100CHF volt a frissen vágott kecske, bárány, etc kilója.

importot meg nem veszek itt sem, ha megtehetem, ahogy otthon se nagyon vettünk.
user137 2013.03.31 12:11:52
@sárospataki lány: attól függ hol laksz, de a "<lakhely> market" keresés sztm megteszi :-)

Zürichben Oerlikon Martkplatz minden szerdán és szombaton van piac, mi oda járunk. Sokkal drágább, mint a Coop/Migros, de hát itt az élményt meg kell fizetni, h a nénikék a kezükkel vágják neked a húst. Sok minden mellett ez is fordítva működik. :)
Közszolgálati percek. megkésett téli autós tanácsok következnek - több évtized távlatából. "Télen mindig számolni kell kisebb-nagyobb hóakadályok keletkezésével. Kisebb hóakadályoknál lendületet kell venni a gépkocsival, így valószínű az átjutás. Hófúvás, nagyobb…..
user137 2013.03.29 22:15:53
A minap arról írtam, hogy immáron a fővárosi ún. elit gimnáziumokban érettségizők egyharmada tervezi, hogy külföldön jár majd egyetemre. A posztra reakcióként született meg Diák325 írása, aki azt mutatja be, miként is néz ki a rendszer belülről. Sokkal nem lettem…..
Biztos nem véletlen, hogy az autók mellé nem fiúkat állítanak az autószalonokon. Mármint ha azt akarják, hogy megnézzék. Mert ez a világ rendje, nem lehet minden autó új, viszont rájuk kell irányítani valahogy a figyelmet, elvégre attól még, hogy egy típus öt éve jelent meg,…..
user137 2013.03.11 22:29:28
Talán emlékeznek még, az idei magyar WTCC-futamon jelentős számban képviseltük magunkat. Telós Bandi a Chevynél melózott, én pedig egy háromtagú stábbal kiegészülve pirkadattól alkonyatig, péntektől vasárnapig ott lógtam a Zengő Dension csapattal. Dolgoztunk, keményen,…..
A kutyám rohadt szőrös. Elterpeszkedik az autó hátsó ülésén a számára kialakított autós alátéten, és élvezi az utazást. A sebességnél csak a potya simogatást és hónaljvakarást szereti jobban, így rendszeresen átkúszik feleségem ölébe, aki ettől aránylag durcás lesz…..
user137 2011.09.30 16:51:25
@baowah: óh, mea culpa, utánanéztem, és úgy néz ki ezek a komák csak forgalmaznak, de nem gyártanak semmit (tehát kvázi olyan, mint a MédiaM@rk).

jól átverődik az ember ezekkel a "magyar cégekkel".
Hack OS X A legolcsóbb Apple ever? 2011.09.07 11:55:00
 Mennyibe is kerül egy Hackintosh? Nos a válasz közel sem egyszerű. Ha egy Apple gépet akarunk venni, nincs sok lehetőség, összesen talán kéttucatnyi konfigurációból lehet választani, ellenben ha magunk építjük a sufni Mac-et, akkor azt nagyon tág határok között úgy rakjuk…..
Ádám ajánlotta a helyet, én meg látogatás előtt átpörgettem a flash-sekkel megfingatott honlapot, hogy tudjam, mire számítsak. Hát ezek alapján engem meggyőztek:Szervusz, mi vagyunk a Fruccola. Friss dzsúzokat és más finomságokat készítünk. Szereztünk egy klassz kis weboldalt…..
Mangáékat szeretjük: itt ettük a város egyik legjobb hamburgerét, és abban bíztunk, hogy a reggelis vonalon is valami eredetivel fognak majd felrázni minket. Jó a rántotta, jó a pirítós (van egyébként bundás kenyerük is), de a Manga Cowboyba azért megy az ember, hogy valamilyen…..
A Kiskörút felújítása a legjobbak közé tartozik: ahogy nő a fű, ahogy erősödnek a fák, úgy lesz egyre tisztább az a koncepció, ami teret csinált a korábbi aszfalttengerből. Ez a jó hír. A rossz az, hogy bunkó szemetelés is sokkal jobban láthatóvá válik. Amíg csak autóút…..
Őszintén szólva erről a helyről indult az egész sorozat ötlete, mert pár éve olyan reggelit ettem itt, hogy azóta is emésztem. Jó volt az íze, benne volt minden, aminek bele kellett kerülnie, és olyan laktató volt, hogy délutánig nem éheztem meg tőle. Delejes étel a Stex Alfréd…..
user137 2011.06.20 15:15:08
@Magyarósi Csaba: Csaba, korrekt, a Gerlóczy tényleg jobban passzol ahhoz, amit én "legjobbnak" mondanék. :)
user137 2011.06.21 10:09:01
@Vision: ha fél órára feldobod ezt a kaját főni/sülni, azért már nem is kell visszamenned, kidobhtatod a serpenyővel együtt :)

omlett 30mp, hozzávalók beledobálása előkészítéssel 1perc, mosogatást a gép végzi (1p) :)
user137 2011.06.21 10:16:59
@hornos: macpróról is szó sincs, megaztán minek a cross-spam?
Izgalmas pizzavacsorába csöppent a minap a Pénzcentrum.hu olvasója: se számla, se sörök, se elfogadható vendéglátós hozzáállás. A végén persze valaki fizetni fog. "Gondolom, sokakkal előfordult már az eset, hogy egy nagyobb baráti társasággal közösen eltöltött vacsora…..