Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zozosoft

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emlékszem gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem öcsémmel együtt a ZX Spectrum képernyője előtt. Ennek persze általában a tanulás látta a kárát szüleink 'nagy örömére', de bennünket valahogy jobban lekötött Moszkva elintézése mint a matematika világának még tökéletesebb megismerése.Úgy gondoltam,…..
Ha az Indie Retro Newsnak hinni lehet, nemrég élesedett ez az oldal, amiről elindulva mind a 12 klasszikus Dizzy-játékot végig lehet tolni böngészőben. Aki nem tudná: Dizzy egy mászkáló tojás, aki a róla elnevezett nagy sikerű sorozat főhőse volt a nyolcvanas-kilencvenes években.…..
A múlt héten bemutatásra került NEC PC Engine után ismét egy japán gép, a Sharp MZ 731 kerül terítékre. Szép, nagy darab szerkentyű, köszönhető a benne található perifériáknak, és a beépített tápegységnek. A Sharp MZ 700-as sorozat a kiöregedett MZ ​​80 (MZ 80K, MZ 80A…..
Zozosoft 2014.07.12 09:37:13
@siz: Én arra tippelnék, hogy az a baj, hogy a hülye Youtube mindent 30fps-re konvertál, míg az ilyen PAL rendszerű gépeknél 50Hz-es videó megszakításhoz szokták szinkronizálni a dolgokat, azaz 50 esetleg 25fps-es videó kéne.

Meg kéne nézni a demót valódi gépen, hogy ott hogyan néz ki, én 99%-ra tippelem, hogy ott jó.

Pl már Enterprise videók feltöltésénél is belefutottunk ebbe, hogy a Youtube elrontja :-(
Rövid bevezető... 2013. október 1-én vásároltam egy Videoton TV Computerhez készült SD kártya illesztőt, a cartridge változatot. Ez a kiegészítő teljes egészében hazai fejlesztés. Pál lelkesedésének, kísérletező kedvének és kiváló munkájának az eredménye (ha lesz rá…..
Nemrég jelent meg az Arkham Origins, ennek apropóján emlékezzünk meg három régi Batman-játékról. Ezek külön-külön talán nem érnének Heti retrót, de együtt igen. És ez az alibiposzt (mert lesz benne némi reciklátum is egy régi gurus cikemből) nekem is jó alkalom, hogy…..
IDDQD Visszatérhet az Elite 2012.11.07 08:55:26
Amikor annak idején elindult a retrorovat, az Elite az elsők között szerepelt benne, és nem véletlenül: sokunkban mély nyomokat hagyott a 8-bites űrszimulátor. Az egyik alkotó, David Braben az általa alapított Frontier Developmentsszel 1993-ban fejezte be a játék folytatását, ami ma…..
Több tucat játékhőst zsúfolt egy képre egy ismeretlen grafikus – hogy ki, azt nem tudom, mert sajnos a kép eredeti forrását nem tudtam kinyomozni (a képet innen szedtem, de a cirill betűs feliratokból ítélve orosz lehet az elkövető). A karikatúraszerűen megrajzolt karakterek…..
  ... ismét a 90-es évek (vissza olvastam... miket írok? ez valamikor a 80-as évek vége felé lehetett, a 90-es években már igencsak az AMIGA 500-asomba voltam belebújva), megláttam egy hirdetést, hogy Enterprise 128-hoz egér eladó. Ismeretlen ihletettségtől hajtva felhívtam a…..
IDDQD Heti retro: North & South 2012.06.22 14:01:00
A játékipar mindig is szívesen nyúlt sikeres képregényekhez (már Atari 2600-ra is volt egy Spiderman), és ezek a feldolgozások általában Japánból és Amerikából érkeztek. E két ország mellett azonban van még egy harmadik, ahol igen régi hagyományai vannak mind a…..
Eltelt két év, ismét megpróbáljuk az Indexen kicsit felmérni a magyar gémer szcénát. Aki ezt olvassa, kattintson át, és töltse ki, legyen szíves, a kérdőívet, csak pár klikkolás. Cserébe az eredmény remek gyúanyagot fog majd szolgáltatni a későbbi pc vs. konzol háborúkhoz.…..
ReTRo Tauta Megjelent a LemezGURU 2012.05.20 23:06:00
... mostanában elhanyagoltam a RetroTauta-t (a MellontaTauta-t nem különben, de az ott lassan már hagyomány az elmúlt három évben, hogy időnként elhallgat), de ennek okáról inkább egy következő posztban beszélnék. Szóval ismét kiadásra került egy retroval foglalkozó anyag, a…..
Volt ugye ez a jó kis régijáték-kiállítás Szegeden, és Csejtei Péter (alias Lidérc fedőnevű kommentelőnk) pedig olyan jó fej volt, hogy küldött egy galériára való fotót az eseményről. A galériában (lobbanékony nyelvnácik kedvéért: galeszban) van mindenféle kütyü a…..
Zozosoft 2012.05.16 11:21:24
@Adani: Nem tudom milyen magnója volt az illetőnek, de a gyári EP magnón kussol a hangszóró, ha bedugod a kábelt.
Azt hiszem, most már nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Mass Effect 3 vége a játéktörténelem egyik legvitatottabb befejezése. Persze, nem ez volt az első lezárás, ami megosztotta a játékosokat, viszont remek alkalom arra, hogy a régebbi, sokak által rossznak mondott befejezéseket is…..
... kifejezetten 4116 és TMS4532 RAM IC-k kellenének egy marékkal,  javításához... Vettem is nagy boldogan egy alkatrész állapotúnak hirdetett hibás és viharvert ZX Spectrum 48K-t, hátha szerencsém lesz (persze, hogy nem lett, illetve ez nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk annak)…..
IDDQD Köszönjük, Jack! 2012.04.10 16:38:00
Köszönjük neked, sokan, az első számítógépünket. A 16-ot, a 64-et, a 128-at, az 512-t. A 320*200-at, a 16 színt, a három hangcsatornát, és mindent, amit ezekből ki lehetett hozni. Köszönjük első, BASIC-ben írt saját programjainkat. A ?SYNTAX ERROR-t, a ?LOAD ERROR-t, a POKE-ot, a…..
Zozosoft 2012.04.12 10:01:31
@Androsz: "A gép meg tudta állítani a kazettát írás közben. ... Ebben különbözött a Datasette a közönséges magnótól."
Akkoriban a legtöbb közönséges magnón is ott volt a REM (távvezérlés) csatlakozó, eredetileg ahhoz kitalálva, hogy a mikrofonra tettek egy kapcsolót, és azzal tudtad a felvételt ki/be kapcsolni.
Ezt a lehetőséget pl. az Enterprise ki is használta, ráadásul 2 magnót is tud vezérelni, ami másolásnál igen jól jött.
Ritka játéktörténeti leletről, illetve pillanatról számolt be blogjában Jordan Mechner, a Prince of Persia és a The Last Express alkotója. Édesapja (aki mellesleg a Karateka és a Prince of Persia zeneszerzője is volt) tavaszi nagytakarítást végzett New York-i otthonukban, és ennek…..
Zozosoft 2012.04.03 12:43:58
@dabadab: ezt kb 20-30 db 1541-es javítása után mondom!
Zozosoft 2012.04.03 16:10:53
@Macropus Rufus: FDREAD be van töltve?
Mert ez tipikusan az a eset, amikor a hülye MS-DOS nem megfelelően számolja a lemez paramétereit. Nem veszi figyelembe, hogy 18 szektoros a lemez, helyette az 1.2-es meghajtón szabvány 15-tel kiszámolja, hogy egy 96 sávos lemez...
(Éppen ezért én Novell DOS-t használtam anno, az segéd programok nélkül is jól kezelt bármilyen lemezt.)
Zozosoft 2012.04.03 19:51:42
@Androsz: "a legbelső sávon ugyanannyi szektor van, mint a legkülsőn, ezért a jelsűrűség arányosan nagyobb belül,"
Ez igaz, de semmi köze ahhoz, hogy hány szektorosra van formázva. 1-1 bit pont ugyanakkora felületen van tárolva akár 15 akár 18 szektoros az a lemez.
Ami változik, hogy mekkora üres terültek vannak parlagon hagyva az adatok között. Ennek van egy minimuma, ami alá nem lehet menni, mert ha nem végez az előző fejléc/adatblokk feldolgozásával a vezérlő, akkor a következőről lecsúszik. De a szünetek (GAP-ek) nagysága is ugyanaz kívül, mint belül.
Miket találok mostanában! A Pólus Center közelében volt lomtalanítás pár napja. Egy nagy halom kazettát láttam meg kiszórva az egyik kupac szélén. Megnéztem közelebbről is: Enterprise játékok, a többségük "gyári" - amilyeneket 400 Ft-ért láttam fenn a Vaterán. Találtam még…..
Ma elővettem az Enterprise gépet, amit pár hete találtam lomtalanításkor. Kíváncsi voltam, be lehet-e tölteni programot úgy, hogy nem kazettáról olvastatom be hanem mobiltelefonról, megspórolva az ide-oda tekergetést.Az ötlet elég egyszerűnek tűnik: a kazettán levő programot…..
Szépen telnek a fiókjaim a retrós könyvekkel, újságokkal, kazettákkal, gépekkel. Kipakoltam a kazettáimat és elgondolkodtam mi a fenét csináljak velük. Játszani nem fogok velük, eladni meg nem akarom, meg hát kinek is kéne... Ahogy jobban megnéztem ezeket a kazettákat, feltűnt…..
Zozosoft 2012.02.08 22:46:56
@eszkep: miközben az angolhoz egész kis könyvet adtak!
Lassan kezdik beteríteni a lakást a retrós cuccaim, felteszek néhányat belőlük a Vaterára. Egyelőre ezeket:------------C64 "PROSZOLGOS" floppyk------------------------------------------------------ Fél év után végre volt annyi időm hogy átnézzem ezt a rengeteg C64 játéklemezt.…..
Mivel Stöki megint halálra dolgozza magát Las Vegasban, újabb lehetőség nyílt arra, hogy a heti retró szokásos témavezetését kicsit megtörve kutakodjunk a közös emlékezetünkben. Mert abban biztos vagyok, hogy az alábbi néhány videó mindenkinek beleégett az agyába, aki annak…..
Zozosoft 2012.01.13 15:23:12
Zozosoft 2012.01.13 15:25:11
@Sarkvideken: Palikékat mindig egy programozó matematikus szívatta, aki lólépésben játszott, és állandóan nyert :-)
Legutóbb a Total Eclipse-et szavaztátok meg, ami teljesen megérdemelten kerül a rovatba, viszont nem lehet róla úgy írni, hogy ne említenénk meg a Drillert és a Dark Side-ot. Ezek a játékok ugyanis ugyanazt a Freescape nevű motort használták, ami korábban nem látott 3D élményt…..
Édes istenem, mit nem adtam volna 1991-ben a Prince of Persia C64-es változatáért! De akkor ez elérhetetlen álom volt, egy lehetetlen vágy, a 8-bites nyomorultak Carmen Electrája, hiszen az Amiga-verzió sem volt hajlandó megmozdulni plusz memória nélkül. De húsz év után úgy tűnik,…..
IDDQD Heti retro: Aztec Challenge 2011.09.16 13:45:00
Kevés olyan aljas játék született C64-re, mint a legutóbbi szavazás nyertese, az Aztec Challenge. Ez a program nem is játék, hanem válogatott kínzások sorozata. Ha a játékos bírja a gyűrődést a dárdák között, egyszer csak zuhanó kövek közé kerül. Ha azt is túléli,…..
Zozosoft 2011.09.21 10:56:41
@Chocho86: a világ legrosszabb endingje az Airwolf Amstrad CPC-re és Enterprise-ra kiadott változatának van: egy önmagára ugró JP utasítással ér véget a játék.