Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tajfel

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Valóban nem tudom, a Bükk mely képét nevezzem a legszebbnek? Egyik sem marad a másiknak mögötte és egyik sem múlja felül a másikat; mind szép, páratlan a maga nemében" - írta elragadtatottan Jurmann Győző 1892-ben a Turisták Lapjában. Ugyan a Bükkből úti leírások már a 18. században is…..
Induljunk egy kis zempléni kalandozásra. Úti céljaink - ahogy azt már megszokhatták tőlünk az olvasók -  nem a jól ismert városok  lesznek, mint pl. Tokaj, Sárospatak vagy Sátoraljaújhely. Helyettük (vagyis inkább mellettük) a rejtett zugok felé közelítünk. Olyan látnivalók…..
Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett,…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Tajfel 2011.10.05 10:11:11
@rdos: Ez megint egy igen messzire vezető kérdés. Ennek belátásához talán elég arra utalni, hogy ha a lelet szabadon adható-vehető "áru" lenne, akkor a földtulajdonos hamar rájönne: bolond lesz majd ő fele-fele osztozni az állammal, amikor egymaga okosban is kiáshat mindent és akkor az övé az egész...
Azt, hogy a feltárást a beruházónak kell fizetnie, 1997. óta mondja ki a törvény, mégpedig a környezetvédelemből jól ismert és ott sikerrel gyakorolt "a szennyező fizet-elv" átvételével. Ennek lényege: a lelet az államé és a föld alatt elméletileg biztonságban van INGYEN. Aki ezt meg akarja változtatni, annak fedeznie kell az e beavatkozással járó valamennyi költséget. Ez a fizetési kötelezettség lett volna hivatva a beruházókat a lelőhelyek elkerülése felé terelni. (Az ugyanezt célzó, erős hatósági jogosítványok mellett..) Azt senki sem gondolta, hogy a beruházók - ahelyett, hogy előzetesen ingyen tájékozódnának a lelőhelyekről és csak ennek ismeretében vágnának bele a telekvásárlásba - inkább a tipikus kelet-európai módit választják: belevágnak a dologba, majd ilyen-olyan módon, politikusok, stb. bevetésével igyekeznek "eltakarítani" minden akadályt, így pl. a régészetet is... Az elmúlt 14 év lelőhely-elkerültető gyakorlatát tényleg érdemes lenne felülvizsgálni és ha kiderül, hogy ez nem működik, lehet másképp, életszerűbben próbálkozni!

De - magamat ismételve - most NEM ez a lényeg, hanem az, hogy ezt az idióta törvényjavaslatot közösen letoljuk a fejünk fölül! Tegnapi hír szerint állítólag nem vagyunk esélytelenek...
Tajfel 2011.10.05 11:31:21
@rdos: Nem, nem biztos, hogy ez a mai a jobb, az meg biztos, hogy nem ez az egyetlen mód és lehetőség. De a most asztalon lévő tervezet NEM egy másik, alternatív lehetőségről szól, mint tudjuk :-(

Javaslom, a direkt politizálástól tartózkodjunk ebben a blogban.
Máriakálnok határában van egy kavicsbánya. Ez a bánya ma horgásztó. A Lajta torkolatával szemben található a helyszín, Mosonmagyaróvárral "átellenben". A régészeti kutatás egy római kikötőerődöt tart itt számon. A falcsonkot a tó bányászata során találták, a…..
"Ime, hát megleltem hazámat, a földet, ahol nevemet hibátlanul irják fölébem, ha eltemet, ki eltemet.   E föld befogad, mint a persely. Mert nem kell (mily sajnálatos!) a háborúból visszamaradt húszfilléres, a vashatos.   Sem a vasgyűrű, melybe vésve a szép szó…..
Tajfel 2010.08.12 13:02:20
@páratövis:
É-Mo-ra, főleg Nógrád területére kellene egy okleveles régész. Helyben kéne laknia valahol a megyében. Feltétel a B kategóriás jogsi, előny az 5 éves szakmai tapasztalat. De ettől indokolt esetben el lehet térni. Megbízható, önálló munkavégzésre képes, szorgalmas és becsületes káder érdekel csak ... Biztos létezik ilyen :-)
Tajfel 2010.08.14 15:06:28
@Terepjaro:
Egyszerűbb, ha nem... De régészek jelentkezhetnek :-)
A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek. Bár ezek egy részét a Második Világháború idején régészek is dokumentálták, pontos korukat…..
Tajfel 2010.07.22 18:03:45
@mangorlo:

A Derenk melletii, valóban hasonló útbevágások minden bizonnyal a középkori szádvári uradalom szekerezéseinek nyomai. A Bódva-völgyből Szögligeten át észak felé húzódott egykori ut használatát végképp trianon szűntette meg, ma csak éles szemmel lehet észrevenni :-)

A poszthoz mindenképp gratulálnunk kell. Köszönöm! Végre egy ember, aki a Pilissel foglalkozik és nem őrült! Fel nem foghatom, miért hajlamos a sok idióta minden ősmagyaros-attilás-szívcsakrás-pálospilis-ősbudás-pappgáboros-badinyjósferences baromságot inkább benyalni, mint a valós tényeket. Ez a poszt is bizonyítja, hogy utóbbiak legalább annyira érdekesek! Grt!
Információink szerint a mai nappal felmentették Mezős Tamást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét. Mezős 2007 júniusa óta állt a Hivatal élén, vezetését számos botrányos ügy kísérte, amelyek közül a Budai Vár falának bontásával, a téli, normális…..
Tajfel 2010.07.22 01:43:22
@Cirpi:

A hír igaz, mégpedig hétfőn történt az elnökváltás. Az elnök mostantól Dr. Tamási Judit.

Cirpi, sajnos tévedsz. A Csikós udvari garázs engedélyezése, benne (az amúgy szinte elenyésző méretű, mégis nagy port felvert) középkori falalapozás bontásával, már Mezős elnök úr idején, harcos támogatásával (és az illetékes KÖH-ös régész felügyelő tiltakozása ellenére) történt.

A feltárási engedély kapcsán 2 időpontot keversz össze. Az egyik, hogy "mikor kérték" az engedélyt és a másik, hogy MIKORRA SZÓL! Pl. lehet megkérni tavasszal is egy engedélyt, amiben jelzed, hogy az ásatásod mondjuk csak szeptemberben lesz. Ez az engedély akkor is csak szeptemberi ásatásra jogosít fel, ha már áprilisban a kezedben van! Viszont (bármikor kérték is) NEM lehet (semmikor) kiadni olyan engedélyt, ami pl. decemberi munkavégzésre szól(na), mert Magyarországon ez az időpont rend szerint nem alkalmas ásatásra. Sajna, (főleg a KÖSZ nevű terrorszervezet) rendszeresen kért (és a tapintható kormány-nyomásra) kapott is engedélyeket mindenkorra, így télre is...
A nyilvántartás katasztrofális állapota valóban nem vethető Mezős Tamás szemére, azt ő is örökölte és amennyire lehetett (nem nagyon) tenni próbált a rendbetételéért. Ez a nyilvántartási káosz kb. a ma praktizáló régész nemzedék közös sara...
Tajfel 2010.07.22 17:36:15
@Hullafotós:

A kánaán nyilván még nem jött el sehová, pláne nem a KÖH-ben :-) A kommunikáció elég gáz, de dr. TJ kint van már a www.koh.hu címlapján, nyilván azóta került ki, mióta nézted. Amúgy február óta több tucat új hír van az oldalukon, nem tudom, lejjebb lapoztál-e? :-)
Információnk szerint a közelmúltban, mintegy három hónap után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal végre feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a győri Széchenyi téren történt barbár lelőhelypusztítás miatt. Mint arról oldalunkon a téren dolgozó régészkollégánk blogja…..
Tajfel 2009.07.26 00:22:11
@Lassányi Gábor:

Ha a topic eredeti témájához írok valamit - nem lesz nekem abból valami bajom? :-)))

Magam is úgy gondolom, "működnek" a precedens értékű, országos (pozitív) médiavisszhangot kiváltó "ügylezárások". Én is számtalanszor hallom - még az ország túlsó végén járva is - hogy a KÖH milyen jól tette, h kemény volt, a végsőkig elment és lebontatta a "citadella teraszt". Az ellenkező precedensnek (a budai várban a Csikós-udvar melletti várfalbontás engedélyezésének) is azonnal "dolgozni kezd" a híre minden építtetőben - sajna, ezt is módom volt tapasztalni.
Bár a győri eset után a feljelentésig eltelt 3 hónapot én is érthetetlennek tartom, de a végeredmény szempontjából - sajna és egyben hál' Istennek - nincs jelentősége. Sajnos, mert ami elveszett a barbár pusztítás során, azt már sohasem kaphatjuk vissza. De egyebeket illetően az időnek nincs sok szerepe - bőven belül vagyunk még az elévülésen.... A Citadellás köcsögöt (jó, ha nem felejtjük el a nevét: Veresnek hívták a "vállalkozó urat", aki természeti, műemléki, régészeti + világörökségi védett területen építkezett engedély nélkül, lehazudta a csillagot az égről, végül a haja szála sem görbült, a 20 milliós bírságot nem lehetett behajtani rajta, a teraszát közpénzből, rendőri jelenlét mellett takarították el -, na szóval ma már senki nem emlékszik a tett és a feljelentés között eltelt időre. DE A TÉNYRE, a VÉGEREDMÉNYRE IGEN!!!

Remélem, Győrben is precedensértékű lesz majd az ítélet. Ne reménykedjünk, egyhamar nem örülhetünk majd ennek, jópár év telik majd el, mire jogerős lesz mindez. A leleteken kívül csak azt sajnálom, hogy ez a nagypofájú, vérbunkó győri alpolgármetert, ezt a szánalmasan demagóg homo politicust (nem sapiens sapienst!), aki még akkor sem veszi észre, hogy megbukott, amikor már az egész világ látja, na szóval őt aligha látjuk majd a vádlottak padján. Lehet, hogy már nem is ő lesz az alpolgi, mikor a bíróságra jut az egész, meg amúgyis megvédik majd a jogászai! Remélem, nem megy el (marad továbbra is?) politikai síkon a dolog. Az ügyészség meg a bíróság garancia lehet erre - inkább, mint a rendőrség, bár velük is vannak jó személyes tapasztalataim is.
Az idő - ha lassan is - egyszer úgy is kipörgi a bűnösöket. Azt az önkormányzati cégvezető manust pl. akinek az utasítására Miskolcon műemlék telken, más tulajdonában álló épületeket bontottak le engedély nélkül, rekord, 32,7 M Ft örökségvédelmi bírságot vonva a fejükre, na ezt a kiváló szakembert, akit minden főnöke, meg a csahos sajtó is védett akkoriban mindhalálig, most, 2 évvel az események után, szép csendben elbocsátották a ballépése miatt. (Ha Győrben jelentkezne, nem javaslom felvenni az önkormányzathoz! :-)))))

Amúgy ha a KÖH végül csak megállapította, h egyenesen bűncselekmény gyanúját veti föl a győri eset, akkor nyilván örökségvédelmi bírságot is kivet majd - ez, amint korábban e blogon is olvasható volt, nem függ a büntető eljárás eredményétől.
Tajfel 2009.07.31 15:55:39
@Bíró Szilvia:

Az őrölt beton - ha valóban csak azt rakták a térre - tényleg nem veszélyes hulladék. Ún. "INERT HULLADÉKNAK" nevezik, a jogszabály külön is kezeli a többi, pl. háztartási hulladéktól, külön szemétlerakóra kell gyűjteni, stb. Gyakran használják építkezéseken, pl. rámpák, felüljárók töltésanyagaként. Azért jó, mert ahol épp van, ott rend szerint fölösleges, a szabály szerű lerakása másutt hivatalosan pénzbe kerülne, töltésnek meg jó, mert pl. ismertek - és kedvezőek - a tömörödési tulajdonságai.
Az inert hulladék meghatározása
(213/2001 Rendelet szerint):
az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég, illetve más fizikai vagy kémiai módon nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele kapcsolatba kerülő más anyagra oly módon, hogy abból környezetszennyezés vagy emberi egészség károsodása következne be, további csurgaléka és szennyezőanyag-tartalma, illetve a csurgalék ökotoxikus hatása jelentéktelen, így nem veszélyeztetheti a felszíni vagy felszín alatti vizeket.

Mondjuk, ettől még penetráns ami a Széchenyi téren történt, bárhogy mentegeti is 1-2 nagyképű okoska a Kisalföld fórumán... Még azok is szellemi nullák ott, akik épp lehülyézik a többit. De a fórum már csak ilyen. Nem a nép szava, hanem a legnagyobb hangon ordítozóké :-(((
Tajfel 2009.08.04 02:27:55
@Lassányi Gábor:
Nem kell beszarni, gyerekek! Eddig még egyik hír sem volt igaz, ami az EU-ból erre áramló milliárdokról szólt ;-) Miért pont ez a 44 MRD lenne valós? Úgy is az van, hogy "igen, összességében 44, de 2007 és 2013 között, együtt a mezőgazdasági támogatásokkal, de önrész is beleszámít, meg a felét már amúgy is lekötöttük a 4-es metróra...
Kínomban röhögök csak :-(((

Ami meg a KÖH & ICOMOS & mérnökkamara együttműködését illeti, nyugodtan bevehették volna még a nyugdíjasklubot meg a bélyeggyűjtő szakkört is! Se a pénzekről, se a pályázati kiírásokról nem ezek a csapatok döntenek. (Kár!) Miért nem a pénzelosztást koordináló minisztériummal, VÁTI Kht-val, meg a várhatóan úgy is pályázó "nagy" önkormányzattal egyeztettek/szövetkeztek? Hm? Hát azért, barátaim, mert azok szóba sem álnak velük/velünk! Ők már jóelőre kötik a cuslág-tocsik paktumokat, kerül amibe kerül ennek az országnak...

Én már csak egy dologban hiszek - a kevés, tehetséges, tisztességes, a politikának meg a megbízónak nem alapból lefekvő építész kollégák és hivatali tisztviselőkön kívül - és ez a kőkemény civil kontroll! Ezért/erre jó ez a blog is! (Kiderült: olvasság a győri városháza főbunkói is, meg az illetékes KÖH-ösök is :-))) Csak ez, a civil kontroll, meg a szabad sajtó vezethet el oda, h ne lehesen még egy "Széchenyi tér" mondjuk egy másik védett lelőhelyen, műemlékektől övezve... Ne lehessen szemrebbenés nélkül a kamerába röhögve hazudozni a lopásról meg a nemzeti értékek kisstilű tönkretételéről!

Uff! Beszéltem!
Meglehetősen nagy vitákat váltott ki blogunkon a Listák és rablógödrök című múlt heti bejegyzés. Szerzője arról írt, hogy az új, 2008. december 31.-én kelt 362/2008-as kormányrendelet, amely arra kötelezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy az összes magyarországi…..
Tajfel 2009.05.13 13:57:46
@JCB:

OFF-ra felelet :-)

Sajna, életkorom miatt nem cserkész voltam, hanem még büszke úttörő. A magyargárdásdiban meg nem hiszek, de nem is ez a fórum a legmegfelelőbb ennek taglalására :-)
Azt viszont komolyan gondolom, hogy minimum aggasztó, ami a magyar régészetben a szemünk előtt, alig pár év alatt lezajlott. Ami ma van, az nagyságrendekkel költségesebb, mint volt akár 15-20 évvel ezelőtt, ugyanakkor nem igazán érzékelem a szakmai fejlődést... Hogy az érdekérvényesítő képességünkről már ne is ejtsünk szót... Sorozatban jelennek meg a különféle jogszabályok, amelyek egyre csak szűkítik, bürokratizálják a munkát, kizsarolják a múzeumokat meg a régészeket. Ugyanakkor a régészet belső kohéziójának mértéke a zéró alá süllyedt. Pl. arra ma szinte semmi esély, hogy egy alkalmatlanságát többször és egyértelműem bizonyító, netalán etikátlan, Uram bocsá' BTK-t sértő "régészt" kirúgjanak, vagy csak a szakma vessen ki magából. Ehelyett épp az ellenkezője folyik, így a kevés korrupt és alkalmatlan "kolléga" minden "bűnét" a többieken veri el a társadalom, a múzeumigazgató, a sajtó meg a közvélemény. A tisztességesen, fejet leszegve dolgozók meg szívnak egy életen át. Ezen a helyzeten a kormányzatnak - pl. egy országos áttekintés, egy egyszerű statisztika kiértékelése nyomán - mindenképp változtatnia kellene, mert előbb-utóbb az egész rendszer összedől. Csak azt nem lehet még előre tudni, hogy épp hol fog robbanni: becsődölt megyei múzeumnál, pénzhiány miatt veszni hagyott lelőhelynél, APEH-vizsgálatnál, vagy raktárt szétfeszítő mennyiségű, feldolgozatlan lelet-hekatombánál, börtönbe kerülő régésznél??? :-(((( Vagy játsszuk még egy ideig, hogy senki nem vesz észre semmit, félrenéz, hagyja, hogy 1-1 régész 10-11 hónapig a terepen legyen, semmit fel ne dolgozzon, a "keresett pénz" meg elmenjen a múzeum/intézet/tanszék rezsiköltségeire meg néprajzi kiállításra...
Szóval így értetem, amit most megismétlek:
Szebb jövőt mindenkinek!
Az európai bronzkor egyik legjellemzőbb régészeti jelenségét azok a változatos összetételű, sokszor kiemelkedő minőségű tárgyakat magukba foglaló bronzkincsek alkotják, amelyeket egykori elrejtőik föld alá, sziklahasadékok üregeibe, mocsarak mélyére, folyók és tavak…..
Győr városának egyik legszebb terét a múlt héten letarolták a földmunkagépek, elpusztítva a város középkori múltjának egy hatalmas szeletét. Tették mindezt térrekonstrukciónak nevezve, közpénzből, a város megbízásából. De foglaljuk össze, röviden, hogy mi történt, az…..
Tajfel 2009.04.20 02:32:53
@mir78:
Ez az azonnali, kényszeres polgármester-féltés tényleg olyan elszólás-jellegű, mint amikor a viccben a rendőr az utcán ráköszön a cigányra, aki azonnal felháborodik: "Mit? Tyúkot? Azt nem loptam!"
Mondta eddig a hivatalosan érintettek közül bárki is, h Borkai lenne a felelős? Sztem nem. Akkor meg mit védik a beosztottai meg szimpatizánsai? Tán tudnak valamit?

Amúgy ez nem az évszázad bűnténye, bár régészetileg tényleg kiemelten sajnálatos. Inkább kis stílű, amolyan magyaros mutyizásnak tűnik... Mindnenütt kilógó lólábakkal. Akkor pedig tényleg nincs más hátra, mint - ha a további pusztítás lehetőségét elhárították, pl. a KÖH, mondjuk kiad 1 leállító határozatot, vagy kötelezi az építtetőt a tervtől eltérő munkavégzés abbahagyására - szóval ezután tényleg nincs más hátra, mint a szép, akkurátus, alapos kivizsgálása a tényeknek. Majd amikor minden adat összegyűlt, akkor ebből vsz. egy jókora örökségvédelmi bírság lesz, alighanem nyolcjegyű összeggel. Ezen kívül azt csodálom, hogy miért nem tett még senki büntetőfeljelentést a rendőrségen lelőhelyrongálás miatt. Felhívnám e topic indítójának, meg a tőlem az ügyről többet tudóknak a figyelmét, hogy BÁRKI megteheti ezt a feljelentést! Sőt, ha állampolgárként bűncselekményről szereztek tudomást, kötelességetek is feljelentést tenni. Aztán majd a rendőr eldönti, hogy nyomoz-e, és hogyan. Tényleg nem is lenne baj, ha nem egy győri, esetleg valamilyen módon Győrtől függő személy tenne feljelentést, hogy ne lehessen olyan könnyen befogni a száját... Meg hogy ne legyen eleve kizárt a szándékosság...
Persze, mindenki tudja, hogy ez síma Btk-s eset. Sztem most mindenki attól van betojva Győrben, ha a hatóságosdi közben a város bukja a pályázati pénzt, majd jön a vendetta, hogy "ki a felelős" ezért. Arra meg mérget vehettek, hogy a felelősségre vont "bűnös" nem a politikai osztályból kerül majd ki:-( Arra is számolni kell, hogy a politikusok keze messzire elér. Ahogy megfenyegették az ügyben szereplő régészt meg KÖH-ös felügyelőt, úgy akár cselekedhetnek is majd. Ha máskor nem, hát a köv. kormányváltás után.

Szebb jövőt, Magyarország!

Tajfel 2009.04.20 02:36:19
@Etzilbvrg:
A KÖH telefonos eléréséhez ajánlanám ravaszul a KÖZPONTI TELEFONSZÁM tárcsázását 1-2254-800, és utána az adott munkatárs, felügyelő, iroda kérését a központon keresztül. Nekem szokott menni...
Tajfel 2009.04.20 10:46:56
@Etzilbvrg:

Hurták G-hez, már amennyiben ő a megfelelő ember, aki tanácsot tud adni Neked, kaptam 1 mobilszámot is, hátha ez jobban bejön Neked is : 30/825-3130

Bocs, nem akartam túl okosnak látszani, csak én még mindig elértem a KÖH-ösöket telefonon. Igaz, a vidékieket könnyebben, mint a bp-ieket!

Remélem, neked is sikerül. E-maillel próbálkoztál már?

Üdv!