Regisztráció Blogot indítok
Adatok
leponex

0 bejegyzést írt és 2969 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kedves Fiatal Baloldali és/vagy Liberális Barátaink!   Először is, csak a jegyzőkönyv kedvéért, hadd említsük meg, hogy mind a baloldaliság, mind a liberalizmus (nevezzétek akár millásságnak, akár elempésségnek, 4k!-sságnak, akárminek – minket  nem vertek…..
  A pokol kapcsán számos tévképzet él a fejekben, amint ezt a címbéli közmondásban is tetten érhetjük. A legősibb, és ma már jellemzően csak mosolyt fakasztó téveszme az, hogy a borzalmas kínok helye a túlvilágon keresendő. Persze annak kapcsán, hogy mi vár ránk a halál után, csupán ködös…..
leponex 2022.11.05 09:26:10
@G. Nagy László: "Az életünkkel csakis mi magunk rendelkezünk"
Már a kiindulásod alapja is téves: semmi közöd nem volt hozzá, hogy megszüless.
És az öngyilkosság lehetőségétől eltekintve a végéről sem te dönthetsz.

" Vagy simán feladhatnák, megbékélten fogadva a csendes távozást. Azonban megmaradni a permanens haldoklás állapotában - végtelenül beteg játszma, mely minden érintett - beteg, orvos, hozzátartozó - számára a földi poklot hozza el. "

Nyilván nem ok nélkül fogalmazol így. Amíg nem kerültél olyan helyzetbe, fogalmad sem lehet arról, miképpen élheti meg egy ember azt a élethelyzetet, amikor 'emberi számítás alapján' csekély az esélye a gyógyulásra, a helyzetének pozitív irányú változására.
Abban a helyzetben nem egy íróasztal mellett született filozófikus gondolat alapján fog dönteni: meddig érdemes küzdenie.
Szívesen meghívtalak volna az egykori Baba utcába egy kis (lelki) tréningre ...
  - Anyád megmondta, hogy én vagyok az apád? -Si, senor. - És hogy a többieké is? - Si, senor. -Tudod, hogy ha tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor százötven kilós leszel 16 éves korodra? - Si, senor.   Ez volt az a párbeszéd, mely a Celeb vagyok, ments ki innen!…..
leponex 2022.10.28 15:53:31
@G. Nagy László: bevallom, nem értem mit nem lehet azon megérteni, hogy miért nem tartozik se a haverodra, se senkire, kinek az anyját bsztad meg/kinek az anyjával szexeltél oly forrón, kinek a feleségét vígasztaltad meg így ... Hogy nem tabu kérdése, hanem valamiféle kultúra kérdése. És nem is értem, mi kifogásod lehet akkor a hőn szeretett kedvenc háziállatokkal való szerelmi együttlét ellen?
leponex 2022.10.29 00:16:47
@G. Nagy László: "A kultúrát mi magunk építjük a szavainkkal, az értékítéleteinkkel, az attitűdünkkel. "
Igy van.
Oszt valamiért mégis berzenkedsz, :"Tényleg ilyen álszent és képmutató világot akarunk építeni?"
Szerintem sokkal durvább világ készül, amihez te magad is szeretnél hozzájárulni.
De abban igazad lehet, a tabuk és a kultúra mégis csak összefüggenek.
Amint láthatod, csak idő kérdése mikor döntik le a családon belüli szexuális kapcsolatok tilalmának tabuját, a pedofíliáét, hiszen miért ne egyezhetne bele egy tízéves - ha megfelelő anyagi ellenszolgáltatást kap, miért kéne fennmaradnia a zoofília üldözésének, ha a tengerimalac nem tiltakozik, ...
Először a gondolat, aztán a szó, majd a tettek szép sorban...
leponex 2022.10.29 09:57:57
@G. Nagy László: " Tőlem sosem fogsz olyat hallani, hogy legyünk elnézők a pedofilokkal, vagy hogy támogassuk a gender-ideológia terjesztését az óvodákban. Én csupán azt szajkózom, hogy viccelni bármivel lehet. "
Nem, valóban nem hallok, értékelem is! :)
Csak épp úgy beszélsz differenciálatlanul a 'tabukról', mint amiknek a 'ledöntése' még nagyobb szabadságot hozna el.
A régi tabuk tempósan döntögetődnek, a kurvaanyázás, .... trágárkodás a köznyilvánosságban már teljesen helyénvaló, mi több kívánatos a szólásszabadság kultúra kiteljesedésével. (Például a pedofíliával kapcsolatban tudományos színezetű érzékenyítés már elfogadottá vált.)
Lettek helyette új tabuk, egy helytelen megszólítási forma börtönnel fenyegethet. A fekete imádata kötelező lett fehéreknek, de egy fekete már nem teheti meg ezt a fehérrel, mert reklámszerződését bukja. Heterofób torta készítésének elutasítása bírósági ügy lehet.

De azért azt evidenciának gondolod :"hogy az ember különbséget tudjon tenni paródia és beteg progresszió között.".
Miért ? Mindenki úgy tesz különbséget köztük, ahogy neki tetszik, nemdebár?
Az a beteg progresszió, amit Te annak látsz?
Nincsenek 'tabuk', szabadság leszen mindenre.
Csak majd a mindenkori politikai hatalom eldönti, melyik tabu a kétlábú...
V. Laci negyedikre a 'mulasztást' teszi, ebben az esetben amikor még lehetne szót emelni a nyilvánosságban a létet mérgező folyamatok ellen. Ölég kétséges kimenetelű mérkőzés, Radnóti sora nagyon aktuálissá vált megint.
's ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest. '
  Ami azt illeti, elég elfogult fickó vagyok: mindig is szerettem, ahogy Orbán kommunikál. Múlt héten e rajongásom szintet lépett - a Berliner Zeitung pódiumbeszélgetésén a miniszterelnök nem csupán jól beszélt, de végre a keretezés is tökéletesre sikerült. A vele - és az országgal - szemben…..
  Az Országgyűlés egy hete kinyírta az egyik legnépszerűbb adózási formát. Már ez is épp elég baj. Ami viszont különösen visszatetsző, az néhány kormánypárti politikus és újságíró a döntéshez fűzött kommentárja. Mert olyan nincs, hogy nyitunk egy klubot, éveken át működtetjük, majd amikor bezárjuk…..
leponex 2022.07.23 23:03:17
@G. Nagy László: " Legalább tucatnyi közösség tagja vagyok, totál önkéntes mind, minden tag részéről."
Oké, marháskodsz, tudomásul vettem.
Üdv, rendületlenül.
leponex 2022.07.24 18:55:45
@eßemfaßom meg áll: nem csalt adót senki azzal, hogy a katát választotta. A kata szerintem eleve rossz konstrukció volt, talán ha 3-4 millió lett volna a határ, ahol a célcsoport ( aki valóban a lakosságnak szolgáltat) még belefért volna, de gazdasági szereplőknek nem lett volna nagy lehetőség az adóoptimalizálásra. De szerintem nincs olyan, amit ma Mo-on leleményesen ki nem használnának.
leponex 2022.07.27 01:00:45
@eßemfaßom meg áll: mert nem lehet MINDEN lehetséges helyzetre hajszálpontos jogi konstrukciót létrehozni. (lásd kiskapu)
-Nem volt tiltva, hogy cégnek nem végezhet szolgáltatást katás ...
-Nem volt konkrétan meghatározva, azt hányszor végezheti el ...
-Nem volt konkrétan meghatározva, hány cégnek kell szolgáltatást számláznia a katásnak, hogy ne vélelmezhesse a NAV a bújtatott munkaviszonyt ...
taktaktak...
(pl: bajcsaylegal.com/kata-es-burkolt-munkaviszony-mire-figyeljunk/)

A kata egy jószándékú, de jogilag kezelhetetlen adózási konstrukció lett a gyakorlatban azzal, hogy gazdasági szereplőknek is nyújthatott szolgáltatást egy katás.
Most épp ez okozhatja a nehézséget ott is, ahol akár jó is lenne.
  Két hete mindenki a 99 esztendős Henry Kissingerről beszél, miközben évek óta alig hallani róla. Most megszólalt Davosban, a Világgazdasági Fórumon, és nagyon úgy tűnik, hogy meglátásai a háború kapcsán erősen szembemennek a mainsteam gondolkodásmóddal.   Az egykori legendás külügyminiszter…..
leponex 2022.06.05 16:56:04
@arthurthedent: "Igazából oroszország akarja megsemmisíteni ukrajnát,"
Miért tenné ezt, amikor alapvetően épp az az oroszok problémája, hogy a határuk mellé közvetlenül nato-amerikai rakétarendszer települne Ukrajna nato-tagságával.
A Krimet is azért kellett (újra) magukévá tenni még Ukrajna nato tagsága előtt, mert ott van az európai haditengerészetük támaszpontja. Pontosan az Usa az, aki Oroszország végzetes meggyengitése céljából hajtotta bele a konfliktusba az ukránokat, fegyverezte fel őket, hitegettve a nato-tagsággal. Az idióta filmszinész meg elhitte... Hogyne, annyi fegyvert kapnak (nagyrészt hitelre, természetesen) majd folyamatosan, amivel sokáig elhúzhatják a háborút, elfogyaszthatják a felhalmozott feleslegessé vált amerikai fegyvereket, évtizedekre eladósodhatna, és a végén az orosz dominanciájú donbasszról mégis csak le kell mondaniuk. És valósznűleg a nato-tagságról is.
Megérte?
Ez természetesen semmit nem változtat azon, hogy Oroszország agressziót követ el, de ezért legalább ennyire felelős az az ukrán politikai garnitúra, aki hagyta magát csőbe húzni magát... 30 éve itt vagyunk Ukrajnában, és nem is akarunk innen elmenni... mondta Soros.
Eléggé holtversenyes, ki a legnagyobb gazember ebben a háborúban.
Talán érdemes lenne mégis megfontolni Kissinger gondolatait...
  Egészen bicskanyitogató, ahogyan a nyugati nagyokosok kioktatnak bennünket demokráciából. A jelenség egyáltalán nem új; évtizedek óta lenézően osztogatják az észt, hogy miképp is kéne élnünk. Ami megváltozott: ma már a formára sem adnak. Ma már úgy dirigálnak és úgy kérnek számon, hogy a…..
leponex 2022.05.02 22:21:09
@G. Nagy László: A liberális Kossuth azért annyira nem az individualizmusról, hanem 'haza megmentéséről' meg egyéb kollektív csacskaságokról ejtett néhány szót ...

"Uraim! (Felkiáltások: Üljön le!) Engedelmet kérek, majd ha ki fogok fáradni. Midőn a szószékre lépek, hogy önöket felhívjam, mentsék meg a Hazát, e percnek irtózatos nagyszerűsége szorítva hat keblemre. Úgy érzem magamat, mintha Isten kezembe adta volna a tárogatót, mely felkiáltsa a halottakat, hogy ha vétkesek vagy gyengék, örök halálba süllyedjenek; ha pedig van bennük életerő, örök életre éledjenek. Uraim! Így áll e percben a nemzet önök kezében. És Isten kezükbe adta a mai határozattal a nemzet életét, de kezükbe adta a nemzet halálát is. Önök határozni fognak. De éppen, mert e perc ily nagyszerű, feltettem magamban, uraim, nem folyamodni az ékesszólás fegyveréhez. Lehetetlen nem hinnem, lehetetlen nem meggyőződve lennem, hogy bármiben különbözzenek is a vélemények e házban, a haza szent szeretete, a haza becsületének, a haza önállásának, a haza szabadságának oly érzete, hogy azért utolsó csepp vérét is kész a ház feladni: ez mindnyájunkkal közös. (Éljen!)"

(Addig csak ugye, amíg a maga individualizmusát még nem látta veszélyben forogni. Akkor biza előbújt a liberális belőle is, oszt a messzi biztonságos távolból szemlélhette meg az általa oly lelkesen képviselt liberális politika következményeiért kivégzett aradiak halálát. De hát a liberális már csak ilyen... Se az első, se az utolsó vércsepp nem tőle származott...)

Kénytelen vagyok helyetted leírni.
leponex 2022.05.03 01:14:37
@Boldeone2: "A lófaxot van arányos választási rendszer ! A Fidesz 54,4 %- ra mandátumok 68%- hoz jutott, az ellenzék közel 35 %- ra a mandátumok 29%- hoz ! Ez az EU egyik, ha nem a legaránytalabb választasi rendszere! "

Hazudni csak pontosan, szépen.
2022:
fidesz-kdnp: listán 54% ( 3 millió szavazat) >> listás helyek: 48/93 = 51%
ballib ellenzék: listán 34.4% (1 millió 947 ezer szavazat) >> listás helyek: 38/93 =40.8%

Egyéniben mindenki annyit helyet kapott, amennyit megnyert."

A lényeget illetően:
A listán megszerezhető képviselői mandátumok elosztása épp a vesztesnek kedvez, mert az egyéni körzetekben mandátumot nem szerző ( magyarul vesztes ) képviselőre leadott szavazatok felkerülnek a listára, ezért a tisztán a (párt) listákra leadott szavazatok arányához képest TÖBB mandátumhoz jut a VESZTES, mint a lista győztese.
A magyar választási rendszer matekja kissé bonyolult, de messze a legigazságosabb, legkorrektebb.
Egyetlen 'bajuk' van az örök vesztes ballibeknek ezzel:

"Ahhoz, hogy egy párt vagy pártszövetség országos listát állítson, a 106-ból legalább 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania, úgy, hogy Budapesten és minimum 14 megyében legyen legalább egy jelöltje."

Egy kormányzásra készülő politikai szövetség számára ez olyan nagy kihívás lenne?

De a közös lista állításának semmi akadálya, a mostani 'előválasztás' ezt a nehézséget minden nehézség nélkül megoldotta. Maga a demokrácia aratott diadalt, mint olvashattuk.
A választás előtt.
A bukta után valamiért már nem...

Az egyfordulós, vegyes, csökkentett parlamenti létszámmal történő választási törvény tervezetét pedig maga Gyurcsány Ferenc vázolta fel épp a 2006-os választási győzelmük után.

"Melyek a fő kérdések? Menjünk gyorsan darabra. Választási ügyekben kisebb települési önkormányzati képviselőtestületek, már úgy, hogy ez figyelembe vehető legyen a mostani őszi önkormányzati választásnál. Ez kétharmados törvény. És feles törvényben pedig korlátozottabb tiszteletdíj és költségtérítés. Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent. A mi álláspont szerint egyfordulós választással, 149 egyéni és 149 országos listán megszerezhető hellyel."

Ennyike.
téveszmék "Ne fürgyé' le!" 2022.04.27 11:42:12
"Büdös a diszkó, én nem bírom, Büdös a sajt, de ettől finom. Büdös a lány, hát hazamegyek, Büdös a meló mindenkinek..." (Hobo Blues Band: Illatos dal)   A német Bild magazin pár napja azzal állt elő, hogy kevesebbet kéne zuhanyoznunk. Ha ugyanis spórolunk az energiával, azzal közvetlenül…..
leponex 2022.04.28 02:19:44
@G. Nagy László: :)
tapintatos akartam lenni, bár szerintem eléggé egyértelműen fogalmaztam.
De ahogy kívánod..
" A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből - hajlamos a zuhanyzás káros hatásaira fókuszálni és a mosdatlanság előnyeit túlhangsúlyozni"

Baszki Laci, a mindennapi zuhanyozás hátrányaiként annak (esetleges) káros hatásaira fókuszálva NEM a mosdatlanság előnyeiről, és NEM ideológiai okokból szólt a bőrgyógyász ('feltehetőleg', ugye, a tipikus maszatolás szavai, amikor fogalmunk sincs miértis, de azért feltételezzük amit szeretnénk ráhúzni a kritikánk alanyára) hanem a SZAKMAI GYAKORLATUKBÓL következtetve.

De felesleges lenne tovább gyepálnom azt a -számomra igen ellenszenves metodikát, ahogyan abszolút önkényes 'logikával' állítanak, következtetnek mindenféle médiamunkások.

Igazad van, nem demagógia, annál sokkal rosszabb a példád:
" Egy amputált számára valóban előnyt jelent, hogy nem kell költenie cipőre, de ez az előny eltörpül a láb elvesztésének hátránya mellett. Kínos, hogy meg kell magyaráznom ezt a nyilvánvaló párhuzamot, de ebben az égvilágon semmi demagógia sincs."

Nekem kínos, hogy a mindennapi zuhanyozás esetleges negatív következményeit képes vagy összevetni egy amputált láb példával.
B+, 1 lábra ugyanannyi pár cipőt kell vennie, a protézis még drágább, olyan sok előnye talán még sincs a láb(ak) amputációjának.

Az meg, hogy a Bild mégprimitívebb, mégdemagógabb, mégostobább írását képes vagy egy ekkora posztban ekézni, a tapintatos kommentemen kiakadni, amikor -jó liberális szokás szerint :) - :" erre buzdítanád olvasóidat:
igyekezzünk nyitottan gondolkodva mindig mindent megkérdőjelezni."
Én igyekeztem, láthatóan nem nagy sikerrel.

De egyetértek veled:
"Elképesztő, hogy hová jutottunk: az ideológiai hevület már olyan szintű, hogy a nyilvánvaló ökörségektől sem rettennek vissza. "

Elképesztő, hogy ilyen hevülettel esel neki a fentebb cizellált bildnek, nem rettenve vissza a nyilvánvaló ökörségeitől...

Dehamár a Putyin elleni ostoba kibaszást akarnád pellengérre állítani, számos remek anyagot találnál.
A méltóságos EU ugyan átkozza a Putyint, gyalázza az Orbánt, hogy neki fontosabb a gáz mint az oroszok elleni kemény szankció, aközben vasszigorral csapnának le arra, aki rubellel fizetne az orosz gázért, amikor csak kizárólag euróban szabad fizetni a gonosz, embertelen diktátornak... Csak sziklaszilárd elvi keménységgel szabad szankcionálni az oroszokat.
Ez komoly. Mert viccnek elég durva... Szerintem :)
Szóval én sem értelek. win-win;-)
leponex 2022.04.28 10:33:44
@G. Nagy László: " Ennek max annyi jelentősége van, hogy beleköthess egy fél mondatomba: "A bőrgyógyászok egy része - feltehetően ideológiai túlfűtöttségből"."

Nevezd 'belekötésnek', én azt gondolom hogy a köznyilvánosságnak szánt szavaknak súlya van.
Már ha a közlője is annak szánja. Én ezt feltételezem rólad.
Szerintem a hitelességet rontja.

"Baszki, lehet hogy ez a konkrét szakember tényleg nem ideologizál, de a szavait nyilvánvaló ideológiai célra használják fel."
Te pedig beugrasz a bild nyilvánvalóan ostoba demagógiájának, és hóttkomolyan meg akarsz küzdeni vele...
Nem ragoznám tovább.
PS: az orosz-ukrán háború elejéről emlékszel ugye a Kígyó-sziget hős védőiről, akik beintettek a hadihajónak, majd őket mind egy szálig aljasul lemészárolták az oroszok.
Majd később kitüntették az ukránok a nemrég még lemészárolt beintő hős katonájukat, merthogy életben voltak minden...
És műfelháborodnak liberáliséknál, hogy féknyúzokat terjesztenek a háborúról...

"A fene se tudja, mibe tenyereltem bele nálad. "
Az égvilágon semmibe :)

De én sem tudom, mibe tenyereltem bele nálad, valószínűleg komolyan vettem a posztod lényegét: ( mintha már idéztelek volna :) )
"A magam részéről mindig azt mondom - valójában ez az egész blogfolyam másról sem szól -, hogy igyekezzünk nyitottan gondolkodva mindig mindent megkérdőjelezni."
Ölég öreg vagyok ahhoz, hogy ezt meg is tehessem.
üdv!
leponex 2022.04.28 14:41:13
@Sir Gombóc: OFF
"https://hvg.hu/vilag/20220225_A_Kigyosziget_ukran_hoseitol_hangosak_az_orszag_kozossegi_mediacsatornai"
A hangfelvételen hallható, ahogy azt mondják az ukrán védők, hogy „akkor ennyi volt”, majd így válaszolnak a felszólításra: „Orosz hadihajó, húzz a f*szba.” Mind a 13-an életüket vesztették az ezután következő bombázásban."

10perc.hu/news/elkeseredett-harcok-kijevert-es-tengermellekert

"Az ukrán határőröket tegnap egy orosz hadihajó fegyverletételre, megadásra szólította fel, ellenkező esetben géppuskatűzzel fenyegetve őket. A maroknyi ukrán katona szóvivője tömören, egy „kapjátok be” felkiáltással utasította vissza az oroszok ultimátumát.

A hadihajó rögtön ezután tüzet nyitott, majd a szigetet egy orosz vadászgép is bombázni kezdte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az elesett 13 határőr posztumusz az Ukrajna hőse kitüntetésben részesül. „A Kígyó-szigetet védő határőrök mindegyike hősi halált halt. Az utolsó pillanatig harcoltak. Örökre emlékezni fogunk azokra, akik életüket áldozták Ukrajnáért” – mondta az elnök."
A kép Leonardo da Vinci és Mike közös munkája   Jézust elárulták, majd háromszor is megtagadták az utolsó vacsora éjszakáján. Igaz ugyan, hogy Márki-Zay Péterben nem sokan látták a megváltót, s talán saját magán kívül senki más nem hasonlította a Názáretihez, ám tény, hogy az utolsó éjszakán őt is…..
leponex 2022.04.21 08:24:13
@chrisred: - miért olvasnék abszolút egyoldalú, abszolút elfogult, nekem ellenszenves, szerintem jelentéktelen médiákat? Nincs nekem már arra annyi időm ;-)
(A 'szinte kizárólag' épp azt (is) jelenti, hogy a listám nem teljes, de te úgysem akarsz semmit 'értelemszerűen' értelmezni, neked aki kötelezettséget vállal, az még nem köteleződött el...)

"Ugyanazt írod, amit én, vagyis mindenki fletóista, aki nem a fideszre szavaz."
Nem azt írtam, nem is érthettem ezt, hiszen hol volt még Fletó az első választások idején?

Azt írtam,hogy OV - a centrális 'kialakulása' előtti időkben- kétpártrendszerről gondolkodott, mint amiben világosan megfogalmazható politikai elképzelések, víziók mentén foglalhatnának állást a választók. Orbán után is.

És amit Ferenc testvérünk expressis verbis szintén felvázolt (2014)

"A demokratikus pártok a jelenlegi választási rendszerben együttes létre vannak ítélve. Együttműködés vagy politikai halál – ilyen egyszerű. 2018-ban is össze kell fognunk, feltéve, hogy nem változik a választási rendszer, de mert nem ez a Fidesz érdeke, csodálkoznék, ha engednének a bennünket összetoló szorításból. Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk. "

Ebben persze az mulatságos, hogy 2006-ban épp Ferenc tervezte be a kétfordulós választási rendszer helyett az egyfordulós, vegyes, csökkentett létszámú parlamenti választási rendszert - amiről Orbán viszont nem csak beszélt, hanem meg is tett.
Ferenc a saját választási rendszerét tartja felelősnek a verseségeikért :)

De Orbán köszöni szépen, jól elvan ezzel a centrálissal is, bár kétségtelenül így nehezebb kormányoznia az elkényelmesedő, a korrupciós lehetőségeknek ellenállni kevésbé hajlandó végrehajtói hatalmi hierarchiával. Lásd épp a most lebuktatott pénzügyminiszteri alkalmazottakat.

Ha egy valódi alternatívát szeretnének állítani a jelenlegi kormányzattal szemben (mármint itthon, hazai érdeket képviselő hazai politikusok, értelemszerűen ugye) , akkor eléggé az látszik járható útnak, hogy tényleg létrehozzák ( Ferenc testvérünk által szorgalmazott) 'Demokrata Párt'-ot - jelentsen ez bármit is - de Ferenc nélkül.

"Kérdés, mennyire zavarja ez őket. " - jó kérdés!
:)) Ferit biztosan ...
De hajrá!
leponex 2022.04.21 15:59:17
@chrisred: Ugye egy jogállamban kizárólag az ellenőrző hatalmi ágnak, a Bíróságnak van egyedül kompetenciája dönteni jogsérelem gyanúja esetén.
Az EP és az EB folyamatosan szövegel a magyar jogállamiság súlyos sérelméről, de konkrét jogi problémát, ami tényleg jelentős jogsérelemnek tekinthető mindeddig NEM tudott az Eu Bírósága elé tárni.
Kisebb ügyekben meg a magyar állam eleget tett a bíróság döntésének.
Ennyit a jogállamiságról.

Majd ha a magyar Parlamenti többség úgy ítéli meg, hogy törvénytelenséget követett el valaki, ezt többségi szavazással ezt meg is állapítja, majd szintén többségi szavazással kiszabja a büntetést is, mi több azt még végre is hajtja anélkül hogy a vélelmezett jogsérelmet bíróság elé vinné, és a Bíróság döntését tiszteletben tartaná - na akkor beszélhetünk a jogállamiság elvének durva megsértéséről.

De ilyet eddig csak a népidemokratikus diktatúrákban szoktak elkövetni a hatalom gyakorlói.
No meg a mai EU Parlamentjében.

Bírósági eljárást mellőzve, szavazással döntenek a jogállam megsértéséről anélkül hogy a konkrét jogsérelmet megneveznék és azt a jogállami elveknek megfelelően a Eu Bírósága elé vinnék.
Vicces ugye, ilyen csak a mesében van. Hogy a törvényhozó hatalom a tőle független ellenőrző hatalmi ág (a független Bíróság) helyébe lép önkényesen, eljásza az ügyészség szerepét is, a bíróét is egyszerre, majd a kiszabott büntetésnek érvényt is szerez.
Ez a diktatúra, ha esetleg nem tudnád.
De ha nem, hát nem.
  Már a választások előtt is sokan beszéltek arról, hogy nem jó az, ha a Fidesz túlnyeri magát. Még olyanokat is ismerünk, akik csak és kizárólag azért szavaztak a Kétfarkú Kutya Pártra, a Megoldás Mozgalomra, vagy épp Toroczkaiékra, hogy ezzel is akadályozzák Orbánék újabb kétharmadát. Jómagam…..
leponex 2022.04.10 16:40:46
@G. Nagy László:
mandiner.hu/cikk/20220410_parlament_valasztas_kiesok_ellenzek_baloldal

"Nyolcvanhét egyéni választókerületet zsebelt be a Fidesz-KDNP, 48-an listáról jutottak be a parlamentbe.

Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció uralta baloldali összefogás tizenkilenc mandátumot tudott szerezni egyéni körzetekben, 38-at listáról."

www.portfolio.hu/global/20220409/valasztas-2022-itt-a-vegeredmeny-a-legvegen-is-voltak-meg-valtozasok-538629

" 100%-os feldolgozottság mellett a Fidesz 3 millió 57 ezer szavazatot kapott, a listás szavazatok 54,1%-át szerezte meg. Az Egységben Magyarországért pártszövetség 1 millió 947 ezer szavazattal 34,5%-ot szerzett,"

Ha jól értelmezem, így lejtett a pálya a fidesz felé:
fidesz-kdnp: listán 54% ( 3 millioó szavazat) >> listás helyek: 48/93 = 51%
ballib ellenzék: listán 34.4% (1 millió 947 ezer szavazat) >> listás helyek: 38/93 =40.8%

Egyéniben mindenki annyit helyet kapott, amennyit megnyert.

Ezek szerint a ballib által gyalázott orbáni választási rendszer épp a kompenzációs listán kiosztott helyekkel csökkenti a győztes parlamenti helyeit, és növeli a vesztesét.
Ha jól értelmezem a számokat:)
leponex 2022.04.10 19:42:59
@G. Nagy László: az egyfordulós rendszert még Gyurcsány akarta bevezetni, csak a liberálisok nem mentek bele - Orbán pedig megcsinálta.
Messze a legkorrektebb választási rendszer. Szerintem.

A valóságban a vesztes egyéni szavazatokkal tényleg nem a győztes, hanem a vesztes van támogatva 8-9 mandátummal most, mint ami a listás eredményekből következne.
-3 a győztes listától, +5 vagy +6 a vesztesnek.

Ezt az unikális kompenzációs listát épp azzal a szándékkal vitték be a választási rendszerbe, hogy az 5%-ot elérő lista vesztes jelöltjeire leadott szavazatok mégis 'hasznosuljanak' -épp a vesztest kompenzálva.

Csak meglepő volt, hogy a unalomig tolt halandzsa a lejtős pályáról mennyire hazug propagandaszöveg, a konkrét számok alapján épp a vesztes felé lejt a listán.
leponex 2022.04.11 07:44:31
@cvsvrs: de mivel 93 listás és 106 egyéni hely van, ezért ezzel kell számolni, nem 100/100 -zal.
Lehetne persze csak listás - bejutási küszöbbel vagy anélkül -, lehetne tisztán egyéni, lehetne valamiféle cenzushoz kötni, lehetne eltörölni, csökkenteni, felemelni a korhatárt, a létszámot, változtatni a listá/egyéni mandátumok arányát, visszahozni a királyságot, egy egyesült európára testálni a saját gazdasági-társadalmi politikánk alakítását ... vannak erre jelentkezők.
De a működő demokráciák nagy hátránya, hogy a többséget azért meg kell szerezni bármelyikhez.

A mostani éppenhogy csökkenti az egyéni választók eredményeiből fakadó előnyét a győztesnek. talán abból a megfontolásból, hogy az egy forduló miatt a szavazatokkal való üzletelés lehetőségét megnehezítette, arra kényszerítve a kisebb pártokat, hogy a választás előtt tegyék nyilvánvalóvá kivel állnának össze kormányozni.

A mostani kormányellenes ellenzék leginkább azért háborog, mert az eddig háttérben zajló szavazatokkal való korrupt üzletelésüket a nyilvánosság előtt kell lejátszaniuk.

Szerintem egyértelműen ez lehetett az oka annak, hogy a 'moslék' helyett ( Schiffer használhatta ezt az egzakt terminust ) a kormányoldalt választotta a választópolgárok sokasága (Ferenc testvérünk kedvenc kifejezését kölcsönvéve).

OV régebben egy amerikai mintához hasonló alapvetően kétosztatú politikai rendszer kialakítása mellett volt, ahol két világos vízó versenyezhetett volna, mert mint tudjuk: a végén a választók döntenek ...
De a jobboldali 'egy a tábor egy a zászló' koncepciója elbukott az egy ciklusnál tovább gondolkodni, látni nem bíró egykori rendszerváltó 'jobboldal' pitiáner, kisstílű herényi percemberkéi miatt (is).
Hát akkor legyen centrális erőtér, ahol mi leszünk a többség középen -gondolhatta Orbán (lásd a 2009-es kötcseit) 15-20 évig.
És lőn.
Természetesen még bármikor létrejöhetne valódi, hazai támogatással egy ellenzéke, de úgy tűnik nálunk külföldi finanszírozással ez nem megy.

De ha nem, hát nem.
Vélem, az O5G után Orbán ezt a melót már nem vállalja be ;-)
Óriási pofont kaptak a kormányváltásban reménykedők tegnap, az újabb kétharmad még a kormányközeli kutatóknál sem volt benne a pakliban. Kommunikációs szinten is előkészítették a sima győzelmet, nagyon úgy tűnik, hogy még a fideszesek is meglepődtek az arányon. Előre tehát nem látta szinte senki,…..
leponex 2022.04.05 19:08:32
@ben2: Ez így van, sajnos.
A demagógia, a lejáratás, a karaktergyilok már régóta az arra fogékony választói réteg megszólításának eszköze.
O. 2002-ben megtanulhatta: a demagógiában IS sokkal jobbnak kell lenni, mint ellenfeleik.
Eltanulták tőlük, és a saját fegyvereikkel is rommá verték őket.
2006-ban még 'botrány' volt a telefonos agitálás:

"Engem is piszkálni fognak, mert az ellenfelet elmarasztalta az Országos Választási Bizottság, hogy telefonon országosan még biztattak szavazási részvételre, de következménye nem lett. Úgyhogy én is biztatok szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot. De az ellenfél is ezt csinálja, nem tudom mást tenni, ha az ellenfél is ezt csinálja, nekem is meg kell tenni." - mondja a felvételen Orbán Viktor."
leponex 2022.04.05 19:08:48
@Boldeone2: Ne haragudj, minden mondatodra kisebb esszével lehetne válaszolni, láthatóan tényleg párhuzamos világokban élünk.

Egyre azért:
"- Ez butaság, meg önellentmondás is egyben! Èppen a liberális demokrácia - szabad - rendje miatt terjedt el a a szèljobb populizmus , a felvilágosodas-tagadas , sok tekintetben újfasizmus , szabadon Európában ! "

Még azt sem veszed észre, mennyire igazad van :)

PONTOSAN így van, így lehet: "liberális demokrácia - szabad - rendje miatt terjedt el a a szèljobb populizmus"

Tegyük hozzá: a mai 'liberálizmus' demokráciája, aminek vajmi kevés köze van már a klasszikus liberalizmushoz, annak az alapvető értékeit már rég semmibe veszi.

Szólásszabadság, a másik személy feltétlen tisztelete, a személy szabadság határai, - ezekből már rég csúfot űz a szent 'jogállami elvekre' hivatkozva.

A szélsőséges, abszolutizmusra törő, kirekesztő, a 'liberális demokráciát' erőszakosan, mindenfelé bombákkal, rakétákkal, fegyverekkel terjesztő 'liberális demokrácia' ( mai terminológia szerint a 'liberálfasizmus' )végtelenül intoleráns rendszer az, ami kitermelte a szélsőséges (széljobbról is, szélbalról is) reakciókat.

A tükröt, amelybe nem hajlandó belenézni.

Csak tolja tovább a süket mantrát az ő világszabadságot ígérő, mindenkire kötelező, de egyre több anarchiát, szélsőséget, terrorizmust generáló világnézetét.

A saját magad által teremtett fantommal viaskodsz, ki beszélt itt Oroszországról, Putyinról?
A Putyint válasszák meg az oroszok maguknak, az ő dolguk.
Azt gondolod, a primitív, önkényes, ostoba címkézéssel el van intézve minden?
Rosszabb vagy, mint a megboldogult Tudományos Fantasztikus Szocializmus jegyzetünk volt a főiskolán ;-)
leponex 2022.04.05 19:09:06
@Big Blaster: " szinte csak jobb alternatívák vannak, csak az embereknek az nem kell, mert nem látnak tovább az orruknál. Szerintem ennyi a megfejtés. "

Asszem, ezt hívták kommunizmusnak.
MI (a Párt) tudjuk, mi a jó nektek, ha beledögletek akkor is az lesz!
  "Az Orbán-kormány nem húzza ki az elkövetkező négy évet. Rájuk fog omlani az a válság, amit Orbán Viktor maga idézett elő." - jövendölte Facebook-bejelentkezésében Jakab Péter a választás éjszakáján, majd arról beszélt, hogy az ellenzéknek kell átvennie az ország vezetését, amint a népharag…..
leponex 2022.04.05 09:56:49
:)
Hiába csinál bármit az ellenzék, a Fidesz úgyis kétharmadot ér el a választáson. Így összegezhetnénk a tegnap történteket, és így összegzett a miniszterelnök is...
leponex 2022.04.05 09:05:36
@evilwolf: Csizmadia kiváló, mint (szinte) mindig.
A 2009-es kötcseit javasoltam olvasgatni számtalan kommentemben, láthatóan hiába. kicsit bővebben is érdemes lenne idézni belőle:

"Meggyőződésem, hogy nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. Ebből természetesen nagyon sok minden következik a kormányprogramra, a stílusra, a kormányzat felépítésének szélességére és még számos direkt politikai kérdésre nézve. Azt gondolom, hogy a jobboldalnak érdemes megvitatnia ezt a kérdést a következő időszakban, hogy hosszabb távon, tizenöt-húsz év távlatában milyen politikai erőtérben látja az ország érdekeit leginkább biztosítva. Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete. Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai erő magatartását, céljait jelenítjük-e meg a közvéleményben."

Lehet persze mindenféle szamárságot kiizzadni balliberális oldalon (egypártrendszer, diktatúra, demokratúra, maffiaállam, autokratikus hibridrezsim izé, kóórrupció... fasizmus, ....), de addig jöhetnek a kétharmadok amíg a balliberális ajánlatokat rosszabbnak ítéli a választópolgárok sokasága mint a 'nemzeti kormányzás' ajánlatát - ami már a negyedik ciklusában mutatja is magát.

P: régi ballib mantra, hogy az egyfordulós, vegyes választási rendszer csökkentett parlamenti létszámmal ágyazott meg Orbán 'rendszerének' leválthatatlanságához.
Pedig ezt épp Gyurcsány kezdeményezte 2006-ban, csak a liberálisok -érthető egzisztenciális félelmükben - megakadályozták:

"Melyek a fő kérdések? Menjünk gyorsan darabra. Választási ügyekben kisebb települési önkormányzati képviselőtestületek, már úgy, hogy ez figyelembe vehető legyen a mostani őszi önkormányzati választásnál. Ez kétharmados törvény. És feles törvényben pedig korlátozottabb tiszteletdíj és költségtérítés. Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent. A mi álláspont szerint egyfordulós választással, 149 egyéni és 149 országos listán megszerezhető hellyel. Az SZDSZ nem pont ezt gondolja - muszáj hozzátennem."
téveszmék "A szó elszáll" 2022.03.17 09:03:59
  Fura hullámvasúton ül Márki-Zay Péter. Amikor az ellenzéki összefogás nekifutott az előválasztás első fordulójának, gyakorlatilag minden előrejelzés a negyedik helyre várta, semmi jel nem mutatott arra, hogy a leghalványabb esélyei is volnának a továbbjutásra. Ehhez képest a tényleges…..
leponex 2022.03.23 08:42:45
@chrisred: Különösebb elvárás persze nem lehet veled kapcsolatban, még a legképtelenebb logikai ellentmondásod sem rezzent össze:
" Én is azt írtam, hogy a NATO tagság csupán védelmi biztosítékot jelent, nem elkötelezettséget. "
Szerinted, egy nato-tagság tényleg nem jár semmiféle elkötelezettséget?
Te érted, amit kommentelsz?
leponex 2022.03.24 00:08:37
@Wildhunt: épp ezért mondhatta Putyin, ( nem kevés cinizmussal,, de érthető okból) hogy el kell végezni a (katonai) házifeladatot, mert nem haladnak a tárgyalások.
Zelenszkijék láthatóan arra építenek, hogy elegendő fegyverzethez jutnak addig, amíg az oroszok rommá lövik néhány városukat, amíg eljátsza a szerepét: jó, tárgyaljunk, nem leszünk nato-tagok, szavazunk a donbaszról, legyen tűzszünet is, csak előtte vonuljanak vissza az oroszok. És becs szóra betartjuk a megállapodást, hiszen a minszkit is, nemdebár?
Putyinnak minden további civil áldozat rontja az esélyeit, Zelenszkijét meg (illetve aki mögötte állva tolja maga előtt) épp elenkezőleg. Lehet írni a kígyó szigeten lemészárolt katonák, az órákon át erőszakoló oroszok szörnyűségeit, nem fontos hogy mind igaz legyen.

Még első kommentjeimben írtam, a Putyin kikényszeritett katonai akciója az öngyilkosság lehetőségét is hordozza magával, de ha errefelé haladnának a katonai fejlemények, az leginkább az ukrán lakosságnak fog fájni, rettenetesen. Az oroszokat már évtizede folyamatosan tolják ki európából, a kiprovokált háborút követően annak kimenetelétől függetlenül évtizedekig ellehetetlenül az oroszokkal való bármiféle Eu-s normális gazdasági kapcsolat is. A németeknek ott csúfoskodhatnak az Északi Áramlat bedugott csővégei, az ukránok felszedhetik az orosz olaj és gázvezetékeket, elvihetik az ottani MÉH-be, és kamionnal, lajtoskocsival vihetik haza a tengeren szállított amerikai pala és egyéb gázokat, átnyergelhetnek afrikai diktatúrák demokratikus energiahordozóikra jó sok pénzért - velünk, az Eu-val együtt.
Kábé ide juttatta a világszerte totális hatalomra jutott 'liberális' demokrácia a világot.

PS: Így utólag abszolút érthetővé vált, mi is lehetett a fehérorosz hamvába holt mini narancsos demokráciaexport célja, elég csak a térképre nézni.
Kezd egész hihető történetmesélésnek tűnni az oroszok által emlegetett megelőző csapás, mint indok az ukrán szakadár területek védelme érdekében. Nem, mintha ez bármi mentséggel szolgálna az oroszoknak, de ha Belarusz 'elesett' volna, akkor a szakadár területek vissza-megszállása, és a Krím visszaszerzése valós realitássá vált volna az Usa -pardon Ukrajna számára.
És akkor az oroszoknak tényleg befellegzett volna, elveszik a krími haditengerészet, elveszik számukra a Fekete tengeri és azzal együtt az egész déli határa Európának.
Kalinyingrád utána már csak idő kérdése...
És az oroszoknak annyi...
Az Usanak láthatóan bármennyi ukrán emberáldozatot is megérne ez.
Békeidőben valószínűleg ismert vegyész vált volna Görgeiből, ám a szabadságharc újra az egyszer már elhagyott katonai pálya irányába terelte, majd élete kétharmadát kitaszítottan, árulónak bélyegezve élte le...
  A csütörtök reggel elindult orosz támadás kapcsán a hazai elemzők egy része kitér arra is, vajon miként befolyásolhatják az események a magyar kampányokat, illetve az alig több mint egy hónap múlva esedékes választásokat. Hallunk olyan hangokat, hogy a háború fordulatot jelenthet idehaza is, ám…..
leponex 2022.02.28 20:07:29
@Válasszunk: Madnem teljesen lenyűgöztél ... . ennél világosabb, pontosabb definiálását a 'demokráciaexportnak' még nem olvastam sehol. Amit magam inkább csak a 'józan eszemre' hagyatkozva véltem korunk egyik legpusztítóbb hatású jelenségének. Eddig.
Majdnem, mert bármennyire nem szimpatikusak számomra bálint kommentjei, érvelése, lehetne kevésbé szigorú az ítéleted róla.
leponex 2022.02.28 20:15:06
@Válasszunk: "És igen, az exportált ideológia támogatása annak emberi jogokat sértő, diszkriminatív jellege és náci működési logikája miatt BÁRKIT nácivá tesz. De a nyugati demokrácia támogatása ettől független dolog. "

Na de az a nyugati demokrácia exportálja ezt a náci működésű verziót, nem gondolod, hogy ez egy nehezen feloldható ellentét? Hogyan lehet ezt jó szívvel támogatni?
Vagy lenne egy harmadikféle demokrácia, ami exportálja azt?
És mikor szólalt fel a nyugati demokrácia a náci demokráciaexport ellen?
leponex 2022.03.01 10:55:15
@baalint1: "Azért vicces, hogy az egyik oldalon nácinak nevezed a nyugati ideológiát a demokratizálásról, közben meg szemet húnysz afelett, amit Putyin mondott Ukrajnával és az ukránokkal kapcsolatban"

Bakker, ezért nincs tényleg értelme a hozzád hasonlókkal racionális, érvekre épített vitába bonyolódni.
Ha tucatnyiszor világosan, egyértelműen megfogalmazza az állítását, Te rezzenéstelen arccal tovább tolod a hülyeségedet. Lehetséges, hogy mégsem volt annyira szogorú veled ...
üdv!
A közönség politikai Megasztárt szeretne? A verseny hivatalosan maga a választási kampány és nem egy tévéshow. Miért ódzkodnak még a régi demokráciákban is a tévévitáktól? SZAVAZZ és mond el a véleményedet a poszt végén!..
leponex 2022.02.13 23:51:54
@Indriq: Horn az utolsó(?) baloldali politikus volt, aki politikus tudott lenni a váltás után is. Két kulturált politikus vitáját érdemes újra megnézni.

1998 után OV rendszeresen találkozott az elődjével, amíg a szdsz el nem tiltotta ettől Horn Gyulát. Semmiféle alázás nem volt.
Orbán abszolút természetesnek gondolta, hogy Horn Gyula mégis csak az ország miniszterelnöke volt, függetlenül akár az 56-os tevékenységének megítélésétől.

Gyurcsány meg hazudott, szemrebbenés nélkül, nem kicsit, nagyot.
Orbán meg nem is akarta elhinni, hogy ezt a rendszerváltás után meg lehet tenni a tv nyilvánossága előtt.
És meg lehetett. Gyurcsány hazudott, végig.
Majdnem mindenben.

" "Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet" - fogalmazott tavasszal Gyurcsány Ferenc," - és így történt, Ferenc testvérünk röpke 2 év alatt államcsődbe vezette az országot.
"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget meg ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó masfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Part es a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. Es közben egyébkent nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkek lehetünk, azon túl,
hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit"

Szerinted ezzel kit alázott Ferenc?
Saját magán kívül?
Meg azon médiamunkásokon kívül, akik körbehozsannázták az 'igazságbeszédet' ?

Az, hogy az akkori (döntően balliberális média) ezt kommunikálta, hogy a szegény Gréczy Zsolt (volt Walesi Bárdunk) ezt szajkózza azóta is, a dolgokon nem változtat semmit.
Ferenc őszinte volt az öszödi apokrif történetmesélésében.

'Hazudtunk reggel éjjel meg este.'

Ezért teljesen felesleges virtuális 'vitán' részt venni.
Mindenki szabadon kifejtheti az álláspontját, MZP szemrebbenés nélkül rablógyilkosozhat, gazemberezhet, tolvajozhat, .... de ha ő már Orbán előtt is egy rendes IgazKeresztény hat-hét gyermekes édesapa volt, aki leváltotta a Gyurcsány vezette ellenzéket, akkor miért akarna egyáltalán egy asztalhoz leülni egy szerinte gazemberrel?
Milyen ember az ilyen?
leponex 2022.02.14 06:02:07
@birkamenet:
OFF
Minden kommenteddel megerősíted: semmi értelme nemhogy vitázni, de szóba állni sem ...
üdv!
téveszmék "Minden fejben dől el" 2022.01.24 00:11:02
  Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a világot, azt mondhatnánk: három szférájáról tudunk. Az első az anyagi, fizikai dimenzió. A második a lélek, a tudat, a szellem síkja. A harmadik szektorba sorolhatunk mindent, ami mindezeken túli: Istent, karmát, sorsot, véletlent, természetfelettit.…..
leponex 2022.01.24 23:03:57
@baalint1: " Szemben a vallásos hittel, ahol eleve nincs igény a bizonyítékokra."
Hát igen.
Ugye alapvetően kétféle vallás létezik:
a., materialista
b., nem materialista

A materialista abban hisz - hisezn semmiféle bizonyítéka nincs rá - hogy az anyag öröktől fogva létezik, aztán egyszer csak megteremtette magát ( 'ősrobbanás') , megteremtette az anyag a saját kémiai-fizikai törvényszerűségeit, majd magától létrehozta a bioszférát, létrehozta az embert, vele az anyagnál magasabbrendő(nek ítélt) gondolkodást. Aztán majd idővel összemegy az anyag vagy a végtelenségig tágul, szétszóródik ... vagy valami ilyesmi.
Persze lehet, hogy előtte is anyag volt, csak összezsugorodott picire, hogy majd ősrobbanjon... És így tovább...

A nem materialista abban hisz, hogy az anyagon túli Valami/Valaki - aki öröktől fogva létezik, Aki/Ami magasabbrendű mint az anyag egyszer csak létrehozta az anyagot a kémiai-fizikai törvényszerűségeit, amiből létrejött/vagy maga hozta létre az anyagnál magasabbrendű 'lelket', 'pszichét', a gondolkodást. Aztán majd mind a magasabbrendűek, mind az anyag elenyészik, de majd egy másik formában tovább létezik. Vagy valami ilyesmi.
Lehet választani :)
A materialistának van egy behozhatatlan előnye a másikkal szemben: csak neki van esélye megtudni, ha tévedett volna ...
leponex 2022.01.25 07:42:46
@bordon: "A vallásos meg nem ingatható meg a hitében, mert hite nem adatokon és elméleteken alapul, ha valaki kétségbe vonja a hitének gyenge alapjait, azt személyes sértésnek veszi."

Így voltak ezzel a keresztény vallás kialakulása idején az első tanítványok is. Hittek persze, amíg élt köztük az alapító, aztán csalódottan szétszéledtek. Aztán valami történhetett velük ...

Dehogyisnem. Számtalan 'hitvalló' tett vallomást a kétségeiről -ha csak a kereszténység történelmét nézed - és számtalan tudósember tett hitéről vallomást ezekkel együtt.
Mert teljesen érthető, ha a racionalitás újra és újra felteszi a kérdést: hihető ez?

A materialista fel sem meri tenni a kérdést: hihető az, hogy az anyag öröktől fogva van, és megteremti saját magát?
A tudomány természetesen modellekkel próbálja leírni a valóságot - aztán újra és újra újakat kell alkotnia, de addig hisz benne.
Mert neki is hinni kell valamiben.

Tudományosan nem eldönthető hogy a a két alapvető vallás közül melyik jár közelebb az 'igazsághoz'.
Annak van jelentősége: a társadalom számára mit mond, mit üzen az ember életéről, annak esetleges '"értelméről'. Hogy mi közünk egymás életéhez? Hogy mivégre ez az egész?
Nem mintha a filozófusok meg tudnának ebben egyezni :)
leponex 2022.01.25 10:01:44
@makru: :)
Némi ráció mégis csak van ebben a hitben ha a 'szellemet' magasabbrendűnek véljük mint az anyagot. Összerakhatsz egy hardvert, szoftver nélkül semmit sem ér. Egy hardver sosem lesz képes magának írni egy szoftvert. Amíg fel nem töltöttél rá egy arra alkalmas szoftvert.

A keresztény teremtéstörténet úgy kezdődik: Legyen világosság! (lásd ősrobbanás, foton)
Az emberiség kialakulásáról meg( a növény és állatvilág létrehozása után): Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra...

Mennyivel hihetőbb sztori az, hogy a ma ismert anyagi részecskék valamikor nem is léteztek, hanem csak egy elképzelhetetlenül kicsiny pontban volt valami előanyag összesűrűsödve. Aztán valamiért úgy döntött hogy 'legyen'. és lőn. Előtte volt valami kémiai-fizikai törvényszerűsége, aztán lett egyszere valami más. A szoftvert meg valahogy összerezegték az atomok...

Azért lássuk be, nem könnyű egy materialista hite sem;-)
  Orbán Viktor minden volt már. Opportunista, gerinctelen, kaméleon, skizofrén... Legutóbb, Mérő László könyvében dörzsölt szélkakas. Hogy mindezekben mennyi igazság van, arra a későbbiekben feltétlenül kitérünk. Ám kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk politikai környezetét! Ha valakit ugyanis…..
leponex 2022.01.21 19:11:13
@s: "Mi értleme minden nap bedobni egy kétszázast egy malacperselybe, mikor azt el is lehetne sörözni? A választ leginkább negyvan év múlva érdemes megnézni. "
:))
Hitelből a malacperselybe, 40 évre...
Ja ha értleme, az más ...
Az van nekije.
leponex 2022.01.21 19:23:04
@gtri: Ja.
Ráadásul az állam még a manyup majdani kifizetésének garanciavállalására is vett fel további adósságot implicite!!
SŐT! Az explicit államadósság mellett - mivel azt a manyup finanszírozására már felvette - további implicit államadóssága keletkezett, hiszen ígéretet tett a manyup jövőbeni finanszírozására is...
Azt már felesleges említenem is, hogy a megnövekedett explicit és implicit államadósságnövekedés megnövelte az államadósság-kockázatból eredő cds-felárat, ami további explicit és implicit államadósságnövekedéssl jár..

Épp itt volt az ideje abbahagyni ezt a megállíthatatlan ex/im államadósságcunamit generáló manyupot, lássuk be :)
Meg ezt a polémiát is, köszi és üdv!
leponex 2022.01.22 12:32:58
@Lesz még Magyar Köztársaság: "Ez zsarolás bűntette."
Nem, ez volt a ... kommunikáció. A pocsék, ...

""Meg is szívta emiatt rendesen a kormányzat.""
Meg biza.
Azóta is lehet tolni a nyilvánosságban, hogy 'ellopta a manyup vagyonát', meg a kommentedhez hasonló szamárságokat.

Idéztem az EU nyugdíjszakértőjét is 2014-ből, de a hozzád hasonló kommerekhez se a józan ész, se a valóság, se a racionális érvek nem juthatnak el, védőfalat húztok eléjük, de ez legyen a ti bajotok.

A felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer természetesen kibővíthető, sőt kívánatos egy valódi magánnyugdíj alappal - de ezt már részben az évtizedek óta működő valódi önkéntes nyugdíjpénztárak teszik is.

DE azok nem az állami nyugdíjalapból, és nem államadósságból gyarapodnak.
Valódi magánszemélyek valódi megtakarításai - kiegészítve a munkáltató esetleges saját befizetéseivel, megtámogatva az állam részéről adeókedvezményen keresztül.
Ahogy egy normálisan működő, valóban liberális valódi demokráciában szokás:
költségek, kockázatok, nyereség megosztásával.

Az politikai döntés kérdése, hogy az állami nyugdíjrendszert teljesen megszüntetni, és helyette csak magánnyugdíjalapból finanszírozni a nyugdíjakat.
Szufficites költségvetésnél még akár el is lehetne ezt az alapot feltölteni, politikai döntés kérdése, hogy a költségvetési többletből ezt megtegyék.

DE államadósságból ez közgazdasági nonszensz. Pont.

A tisztán magánnyugdíj persze számos kérdést felvet, hogy csak egyet: ha elfogy a számláról a pénz, mondja-e azt a magánnyugdíjalap, hogy nem baj, belefér, fizetjük halálodig a nyugdíjadat.
Vagy azt mondja: elfogyott, menj az államhoz, kérj tőle segélyt.
Folytassam ??

" valszeg fönn is tartották volna rendszert, amennyiben Brüsszel nem mutat fityiszt a költségvetési hiány elengedését illetően"

Ez is egy lehetséges vélemény, (számos hibás döntése volt a mostani kormánynak, de ezt nem követte el szerencsére) de ettől még ez a manyup lényegén semmit sem változtat.

"Ez volt a manyup végzete, és nem az eleve hibás volta,"
Az EU szakértőjétől, csak neked megint:

EU: Hibás volt a magánpénztári rendszer
Index
2014. február 21., péntek 15:23
"Nem riasztó a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűntetése Fritz von Nordheim szerint. Az Európai Bizottság foglalkoztatási főigazgatóságának nyugdíjszakértője az MTI szerint úgy vélte, a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer finanszírozási modellje alapvetően hibás volt.

Szerinte a bizottság támogatja, hogy az állami nyugdíjat magánmegtakarítások egészítsék ki, ám a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer sem kiegészítő jellegű nem volt, sem megtakarításnak nem lehetett tekinteni.

"Az történt, hogy az állami nyugdíjakat fedező bevételből egy részt kikanyarítottak, és magánszámlákon helyeztek el, de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják, vagy a kieső állami bevételt pótolják" - magyarázta von Nordheim. Azt mondta, a sikeres magán-nyugdíjpénztári rendszerek valóban magánmegtakarításokat kezelnek, amelyeket az adott ország közvetett támogatással ösztönöz, például a befizetés csökkentheti az adóalapot."

Szerintem erről felesleges lenne tovább polemizálni...
  A Ne nézz fel! az utóbbi évek egyik legjobb filmje - ekképp ajánlották többen is. Igazuk volt, egyáltalán nem csalódtam. Azon ritka alkalmak egyikét élhettem át, amikor családom minden tagja 140 percig a képernyő előtt maradt, senki sem szivárgott vissza csendben a szobájába.   Leonardo…..
leponex 2022.01.18 16:25:33
@Igazamvanvagyigazamvan?: ? eszemben sincs felmenteni Kínát, nem is értelek.
A zöldfarizeusokra utaltam. A jólétükben bolygóért aggódni tudó liberális demokratákról.
Akik az európai savaseső problémát úgy oldották meg, hogy Kínába telepítették a savasesőtermelést, gondolván az jó messzire van.

Brazíliától azt követelték, hogy hagyja abba a fakitermelést - mert ez a ződliberális demokrata országoknak hátrányos, de nem ajánlották fel még azt a költséget sem, amivel a fakitermelés okozta klímarombolás hatását csökkentenék.

"Az embercsempészek is ártatlanok, hisz ők nem akarnak bejutni Európába." - amit ugye megint csak a legharagosabb ződliberálisok szajkóznak és követelnek, hogy NE akadályozzák meg mindenféle gonosz kerítések az ő áldozatos és kockázatos munkájukat, amivel a libdemokraták munkaerőigényét tudnák kielégíteni.
Pedig ha annyira hiányoznak a munkaerőpiacról, hát akkor miért nem mennek el értük helybe, kikerülve az igen drága és kockázatos embercsempész szakmunkások szolgáltatását?

És nem épp a ződlibek tolják a drogliberalizáció áldásosságát, hogy a szegény kábszercsempészek végre legálisan és kisebb kockázattal végezhessék a munkájukat?

Nem éppen azért nem bírják a ződlibek a illibeket, mert mindezeket a fáradozásaikat megnehezítik, hogy füstokádó kémények meg széndioxid helyett vizet párologtató atomból csalják ki a villanyt, hogy kerítéssel akadályozzák a szegín kis embercsempészeket, hogy még azt a kis kannabiszot is sajnálják a fiataloktól?
Ki érti ezt?

Hogy Kína a maga számára is így termel? Miért, mit csináljon? Liberális piacgazdaságra termelnek, verseny van, lemarad aki kimarad.
Oszt nem vót az olyan nagyon régen, hogy házi vaskohócskákban öntötték a vasat, most meg tőlük veszik a napelemet a ződlibdemek...
Most meg ott szaladgál magától a napelemes nyuszijuk a Holdon ...

Kína biza a 'nyugat' levetett környezetszennyező techonológiáját használta fel arra, hogy azt a technológiai lemaradását behozza. Igen, bér(rabszolga) munkával, de ennek eredményéből gyarapodott annyit, hogy ma már biza a legnagyobb ellenfelévé vált a mindenható ződlibdem -nek.

A mégharagosabb ződlibfarizeusok gonosz, háborúra készülő putyindiktátoroznak, meg hogy jól meg kell büntetni őket, szankciókat ellenük, ezeret, majd megtudják hol lakik a LibDem!
Majd felháborodotan követelik, hogy a putyindiktátor azonnal adjon több gázt, mert fáznak Berlinben. Valamiért a putyinista gázmolekula már demokratikus, az ellen nem kell szankció.

Még a németbe elért gázvezeték is csak azért antidemokratikus (egy ideig), mert hátha helyette a jóval drágább, hajón szállított (vélem, nem napelemesen) amerikai jófajta liberálisdemokrata gázmolekulákat rá lehet kényszeríteni a szabad németekre ;-)
leponex 2022.01.18 19:12:57
@Igazamvanvagyigazamvan?: hazug világ amiben élünk, egyetértünk.És valóban mondhatjuk, hogy ez az a liberális demokrácia, ami jelenleg mégis csak dominálja a nyugati világot, biza hazudja hogy liberális lenne. És hazudtolja azt is, ami a demokrácia fogalmának megfelelne, messze nem demokrácia.

" az, hogy az USA, a NATO vagy Németország liberális demokrácia lenne, igen buta világképre utal... " -írod, és egyetértek, még ha nem is világlik ki ebből, hogy maga a liberális demokrácia lenne a buta világkép, vagy ami -szerinted- helyettük uralkodik bennük?

De ha nem liberális demokráciák, akkor mik szerinted? Jelenleg ez az elfogadott terminus, popppulistafasiszta vagy, ha csak kétségeid lennének efelől.

Sok mindent írtál nem fogom győzni ...
Főként ha megint azzal jösz, hogy nem is ők vágják ki a fákat az amazonas mentén.
Nem is azt állítottam ...
Tiltakozni a prostitúció ellen, de igénybe venni a szolgáltatást?

Persze hogy nem a mostani ződliberálisok telepítették ki a súlyosan szennyező ipart Kínába, meg máshova, attól még a rendszer ugyan az - legfeljebb rosszabb, hazugabb, farizeusabb.

Az oroszok elleni szankciók sokasága, vele párhuzamosan az orosz gáz utáni rimánkodás akkor mi??
Miért ne veled vitatkoznék, arra reagálok.

Összekeverni az alkoholfogyasztást a kábítószerfogyasztással régóta ismert sztereotípiája a drogliberalizáció híveitől, de attól az még teljesen fals érvelés.

" nem lehet felmenteni a termelőt, vagy a kereskedőt, mert van fogyasztói igény.
Ergo, Kínát senki nem kényszeríti, hogy úgy termeljen, hogy azzal tönkre tegye környezetét . "

Mégegyszer: nem tettem.
AZT a ződliberdemokratikus farizeusságot kritizáltam ... nem ismételném magamat.
A fogyasztói igényt pedig már a Szabad Piac nem kiszolgálja, hanem generálja. Amit aztán előzékenyen ki is szolgál. Aztán jöhet a következő, addig senki által nem ismert igényt.
Moncsicsi, tamagocsi, és a többi...

" Kínát senki nem kényszeríti, hogy úgy termeljen, hogy azzal tönkre tegye környezetét . "
Nem, valóban. Csak azt tette, amit előtte mások, és amit épp tőlük importált.
A keretek adottak, verseny van...

Amúgy nehéz kérdés, hogy egy példát hozzá a magyar mezőgazdaságból:
Derék zöldliberálisaink hajkurásszák, hogy sokkal kevesebb műtrágyát használjanak a takarmánynövények termesztésénél is. Szép, vonzó gondolat. Minek hajkurászni azt a termésátlagot??
Hogy azzal 20-30 %-kal csökken a terméshozam, így fajlagosan drágábban termel, és a szent Liberálisan Demokratikus Piacot abszolút nem érdekli, és behozhatatlan hátrányban lesz másokkal szemben? Az őket már nem érdekli.

És végül:
" "gonosz kerítések az ő áldozatos és kockázatos munkájukat, amivel a libdemokraták munkaerőigényét tudnák kielégíteni.
Pedig ha annyira hiányoznak a munkaerőpiacról, hát akkor miért nem mennek el értük helybe, kikerülve az igen drága és kockázatos embercsempész szakmunkások szolgáltatását"

Mert nem ez az indok. "

Hajlandó lennék én is ezt gondolni, de ez csak azt a sarkos véleményem alaposságát bizonyítja, amit a mai haragosződlibdemről állítottam: hazugok, farizeusok, nem kicsit, nagyon.
Mert egyik sem áll ki, hogy ez hazugság.
üdv!
leponex 2022.01.18 23:44:13
@Igazamvanvagyigazamvan?:
www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/bevandorlas-nemetorszag-munkaerohiany-gazdasag-nyugdijrendszer-iw-friedrich-ebert-stieftung.744299.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"Még több bevándorlót akarnak Németországban, akkora a baj a gazdaságban

Németországban a koronavírus-járvány annyira átrajzolta a munkaerőpiacot, hogy több szakmai érdekképviseleti szerv is azt javasolja: menedékkérőket és más EU-s országok munkavállalóit csábítsák az országba. Évente összesen annyi emberre van szüksége, hogy egy új várost lehetne benépesíteni: közel félmillió bevándorlóra. Egész szektorok leállását és a nyugdíjrendszer összeomlását prognosztizálják."

Én azért mégis csak occam beretvájával szimpatizálnék, ami a lehetséges okok keresését illeti.
A haragosződlibdem tényleg elhiszi, hogy az illegális migráció valódi, működő megoldás erre a problémára ...
A haragosződlibdemet abszolúte nem érdekli, lesz-e német ország úgy 50 év múlva...
Az meg a legkevésbé, hogy mi lesz azokkal a régiókkal, ahonnét az ottani szegény országok adójából kiképzett alkalmas munkaerőt elviszi, így még inkább növelve az ottani szegénységet, a kilátástalanságot.

A haragosződlibdem és az ő liberális demokráciája egészen visszataszító ábrázatát fedi fel a kiprovokált illegális migráció kapcsán...

Asszem nálunk is ez a fő kérdés leszen hamarost ...

*****
Hun emlegettem én a kizsákmányolást?
Hun, hogy szíriába vitte vón a termelést a haragosződlibdem elődje?
Oda demokráciát exportált, jó sok bombával, hazugsággal, halállal, nyomorúsággal...

kezdelek trollnak vélni ...
üdv!
    "Nem, miniszterelnökünk nem lett sem fasiszta, sem diktátor, és meg sem zakkant. Csak velejéig romlottá vált." E szavakkal zárul Mérő Laci barátom A dörzsölt szélkakas című, legújabb könyve. Amikor a szerző karácsony előestéjén megajándékozott vele, a következő ajánlással dedikálta: "G. Nagy…..
leponex 2022.01.04 17:03:09
@G. Nagy László: grat.
DE.
" Számomra is fura, hogy egy igazán bölcs és tiszta erkölcsi gondolkodással bíró ember miként látja Orbánt ennyire másként, mint én. Ám ettől még mindkettőnk véleménye őszinte és jóindulatú. Csupán elfogultak vagyunk. "

Számomra furcsa, hogy egy fentebbiekkel jellemzett értelmiségi miért képes teljesen elveszíteni a fejét, a józan eszét az irracionális gyűlöletében.

Földi pályafutása vége felé emlékezetem szerint így járt Veér prof, aki O. elmetegeségéről vizionált (mentségére legyen tudva, súlyos betegsége ...) Popper 'prof', de még egészen elképesztő módon Ranschburg prof is elkeseredésében egy szakembertől elfogadhatatlan stílusban volt képes utalásokat tenni O. vélelmezhető pszichikai-pszichiátriai tüneteire.
Mérő úrnak intő jel lehetne ...

PS: László, egy 'tiszta erkölcsi gondolkodású' értelmiségi - legyen az bármi bölcs is - mit mond el magáról azzal, hogy politikai okok miatti reménytelenségben így ítéljen : " Ő egy velejéig romlott ember, akit megrontott a hatalom. "
Ha ez a jóindulat benne, milyen lehet rosszindulatában?
PS2:
Az egyik kedvencem a Kohán, nehéz lenne vitatni, őt valóban jóindulat vezérli ...
mandiner.hu/cikk/20220104_kohan_matyas_magyar_kozelet

"Ha valamit tanulhatunk Homonnay Gergely tragikus elhunytából, az az, hogy milyen iszonytatóan mélyen vagyunk a mocsárban."
BUÉK.
  Pásztorok, pásztorok - énekli száz torok. Halászlé, bejgli, mézeskalács, csillagszóró... néhol meghitten, másutt kissé feszengve; egyesek csendesen, mások vigadozva, de a lényeg mindenütt ugyanaz: együtt ünnepel a család. Nos, ennyit a múltról. 2021-ben - amikor már derékig gázolunk a…..
leponex 2021.12.21 09:32:28
@G. Nagy László: Gratula!

és akkor csak egy kérdés: akkor most liberális demokráciákban él a fejlett 'Nyugat' ?
És ha igen, miért nem??
"egy olyan világ, amely letért a liberális demokrácia útjáról,"
BK!
Végigolvastam, inkább csak összefoglalóként, a lengyel és magyar vita lényegét, amely végső soron az EU-s és nemzeti jog elsőbbsége körül forog. Az összefoglaló bizonyos interpretációival nem teljesen tudok azonosulni (úgy érzem, hogy pl. a "liberális demokráciának" nevezett berendezkedés…..
leponex 2021.10.30 14:36:42
Inkább csak összefoglalóként, a lengyel és magyar vita lényege nem az, amit féligazságként megfogalmazol.
Abszolút konkrétan AZ a vita lényege, hogy MEDDIG terjed az Eu kompetenciája a tagállamok jogrendszere felett !
Ha már a posztot féligazsággal ( ergo: hazugsággal) kezded, nyilván így is folytatod.

És féligazságod van az afgán/etióp/szudáni nő, két kisgyerekkel esetében is.

A Sir érvelése korrekt, és ha Te is korrekt lennél , AZZAL folytattad volna: ez a afgán/etióp/szudáni nő, két kisgyerekkel Németországba, Franciaországba,Hollandiába, ... igyekszik, esze ágában sem lenne Magyarországon menedéket kérni - hiszen egész eddig nem tette ezt meg sehol útközben. (Ne kérdezd, miből telt neki erre a fél világ körüli útra...)

Ha a kétszínű (posztodhoz hasonlóan farizeus) Eu annyit mondana a schengeni határ országainak: Engedjétek hozzám Németországba, Hollandiába, Franciaországba, ahová szeretnének végül eljutni ezek a szegény menekülteket , ne akadályozzátok meg őket ebben, segítsetek nekik - akkor biza szívélyes, széles legális folyosó nyílna számukra, hogy gyorsan elérhessék céljukat.

A Te virtuális 'katolicizmusodról' emígyen szólt már akkor a próféta:
Találóan jövendölt rólatok Izajás: Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem.

Szavakban, állásfoglalásokban végtelenül toleránsak, befogadók vagytok, csak a valóság hagyjon benneteket békén legózni a fűtött szobában a gyerekkel...

DE!
Tegyük fel, Mo. befogad mindenkit, aki illegálisan lép be az Eu területére.
( Megszegve az Eu belső szabadságának alapját biztosító KÖTELEZETTSÉGÉT, hogy az Eu területére csak ellenőrzött személyek léphessenek be, ugye...)
Befogadja az afgán/etióp/szudáni nő, két kisgyerekkel.

AKI aztán továbbmenne a magyar-osztrák határ felé, hiszen NEM itt szeretne élni.

Szerinted az osztrák határőrizet szintúgy befogadja, és szintén továbbsegíti Németországba? ...

Még meddig tudjátok ezt a végtelenített demagóg féligazságokat, azaz a hazugságokat tovább ragozni?
leponex 2021.11.21 00:30:29
@Sr2021: hogy mi volt a posztod lényege? például ez:
"A magyar vitatéma kapcsán - kell-e érdemben vizsgálni egy olyan menekült/migráns ügyét, aki Magyarországot egy biztonságos országon át érte el - történetesen védhetőnek tartom a magyar jogi álláspontot, de emberileg aligha az. A két megközelítés azonban nem feltétlenül vezet ugyanoda. Erről kicsit többet."

ÉS ebben abszolút egyet is érthetnénk.
HA nem lettél volna farizeus, mint az EU.

Igen, nem tehetne mást az ember, mint segítséget nyújt egy segítséget kérőnek.
DE egyik sem segítséget kér(t), hanem hogy tovább mehessen nyugatra: Berlinbe például.
Vajh az osztrák határon is tovább engednék? -kérdeztem.
Ugye hogy nem.

PS: Ha hozzád este bezörget egy szegény menekült afgán, befogadnád-é egy éjszakára? Hogyne.
És ha holnap tízen jönnek?
És holnapután?
Vagy válogatni kezdenél köztük?
Vagy belátnád, hogy baleknak néznek?
Nem kicsit, nagyon?
És meddig szabad baleknek lennie egy kereszténynek?
üdv!