Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thorvald.

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jelenleg futó tévésorozatok minden bizonnyal egyik legszínvonalasabb, egyben leglazább, legkúlabb példánya a magyar tévékben (természetesen) eddig még nem látható, jelenleg három befejezett évadot megélt Sons Of Anarchy. Ősszel indul az eredeti anyacsatornán, az amerikai FX-en a…..
Időpont: 2010 november 27-28Helyszín: Trafó A Kortárs Drámafesztivál Budapest bemutatja:TEMPORARY DISTORTION (USA): Welcome To Nowhere Folyton úton lenni egyszerre szabadság és csapda. Menekülés, ami nem kecsegtet a megnyugvás, a biztonság ígéretével, hiszen a saját…..
Az igazán perverzek már nyolc órakor leülnek a Gorilla bácsiba belenézni, de az azért még mélyvíz. Az első ajánlandó film (sok lesz!) 21.00-kor, a Duna II-n A homok hangjai, mely egy belga-francia dokumentumdráma arról, milyen szar az élet a sivatagban. Na erre lépj valamit, ne…..
asanisimasa Lourdes (2009) 2010.10.27 15:07:00
A dél-franciaországi Lourdes az egyik leglátogatottabb katolikus zarándokhely. Hívők és betegek milliói érkeznek ide évről évre, csodás gyógyulásért imádkozni, abban a reményben, hogy innen már egészségesen térhetnek haza. Az osztrák Jessica Hausner kerekesszékben élő…..
thorvald. 2010.10.27 18:09:37
asanisimasa Jonah Hex (2010) 2010.10.22 15:56:00
Bár a Filmdroidon mindent elkövettek, hogy lebeszéljenek erről a Jonah Hex című izéről, én csak megnéztem, mit tudni, meg hogy nem vagyunk egyformák. Nem is mondom azt, amit sokan ott, én -bár egyszer belealudtam, de ez beszámítható ez ebéd következményének is-…..
Hát, ma lesz minden, mint a vurstliban. Például a vasálarcos belefojtja a pókembert a forró, folyékony csokimasszába. Az igazi Tessék választani!-műsor azonban csak 21.15-kor kezdődik. A Viasat3-on ekkor indul a Ments meg, Uram!, amiben Sean Penn egy halálra ítélt gyilkost és…..
A tavaly elhunyt Frank McCourt hazánkban is nagy sikert aratott önéletrajzi regényéből rendezte ezt a filmet Alan Parker, mely több olyan néző véleménye szerint is méltó filmes változata a regénynek, akik korábban olvasták a regényt. Nem sok ilyen van a filmtörténetben, hogy egy…..
Ilyen filmek ma már nincsenek. A világ teljesen másfelé jár, már az olyan mozik is bezártak szinte mind, ahol az efféle filmeket néztük/nézték annak idején. Számomra ezek a filmek jelentették az igazi mozit: ezekért volt élmény az az esemény, egy moziELŐADÁS, amire megvettük az…..
asanisimasa Mi lesz ma? - Szombat 2010.07.24 10:14:45
Na, ma tényleg nem kell bekapcsolni a televíziókészüléket, rohad minden, mint az az uborka a kovász alatt, amelyiket a velem szemben lévő házban felejtettek kinn a napon már vagy két hete.Talán csak este, az m1-en 22.40-kor a Szerelmem, Szarajevó című filmet lesz érdemes megnézni,…..
asanisimasa Mi lesz ma? - Kedd 2010.07.20 09:05:29
Hát nem sok minden. Filmet egyáltalán nem tudok ajánlani mára a tévéből, a királyi egyes folytatja a tegnap megkezdett Azazael nevében című orosz krimi-minit, a Duna pedig ugyanezt teszi a múlt héten rajtolt Két Mathildével.Én délután megnézem az ajrósporton a soronkövetkező…..
thorvald. 2010.07.20 19:37:06
@efes: Szerintem igen. A krimi nagyjaihoz hasonlítják, és nálam sokkal olvasottabb barátom rajong érte. Nekem inkább a hardboiled detektívregények vagy a lélektani változatok jönnek be.
asanisimasa Mi lesz ma? - Péntek 2010.07.16 08:46:00
Két filmet találtam ma a tévében, amit érdemes megnézni, sajnos mindkettőt láttam már. Ajánlom őket azonban, mert két igen érdekes filmről van szó. A Duna Tv 21.05-kor vesz egy nagy lélegzetet, és lesz, ami lesz alapon fejest ugrik a lynchhangulatba. David Lynch ezidáig utolsó…..
A Dina vagyok az összskandináv filmipar eddigi legköltségesebb produkciója, két lényeges dolgot bizonyít: Skandinávia természetileg gyönyörű, illetve a legtöbb kevéshez szokott rendezőnek elszáll az agya, ha sok pénzhez jut. Kevés kivétel akad az utóbbiból, Ole Bornedal sem az.…..
A Vanília égbolt az új hollywoodi rendező-nemzedék sokak által egyik legtehetségesebbjének tartott Cameron Crowe az önéletrajzi ihletésű Majdnem híres sikerét követő munkája, ami már születése pillanatában majdnem biztosan slágergyanús szerzeménynek volt tekinthető. Minden…..
Örvendjünk, ismét egy tökéletesen idióta címmagyarítás. Mintha a filmforgalmazók teljesen elhitték volna, hogy moziba ma már tényleg csak 80-as IQ-juk teljes tudatában vigyorgó agyroggyantak járnak, így mindent az ő szintjükre kell konvertálni. Egyszerűen nem értem, miért nem…..
Amit a brit filmesek nem éppen díszes papírszalaggal átkötve csak az előző évtized végén nyújtottak át nekünk (Eden Lake, Harry Brown), azt a franciák már 15 éve megtették. A '90-es évek közepén berobbanó, hatalmas tehetség Mathieu Kassovitz A gyűlölet c. alkotása…..
Rothadó barnás-zöld, majd szivárvány.Van Diemen-föld (Van Diemen’s Land), 2009 - Az ausztrál Jonathan auf der Heide (micsoda szép ausztrál név!) komoly előtanulmányok után, egyfajta ausztrál honfoglalás-mítoszt mesél el e filmben, persze, fehér szemszögből. Lecke:…..
thorvald. 2010.04.11 20:10:54
@efes: Moziban sajnos nem is tudnám... amúgy nekikezdtem egyszer, de a nyammogó fickó elriasztott. Ezt leszámítva kifejezetten ígéretesnek tűnt. De tényleg.
Menedék (Le Refuge), 2009 - Ez a film Francois Ozon "Halál-trilógiájánk" befejező része, stílusosan egy gyermek születése körüli bonyodalmakat meséli el. Felvonul Ozon világának legtöbb szegmense, van családi botrány, tengerpart, heroin, sőt, heroinos terhesség,…..
thorvald. 2010.04.09 14:01:04
Megnéztem a dán filmet, megvolt, csak feliratot kellett keresnem hozzá. Szerintem nem volt annyira jó, de annyira rossz sem, olyan 7 körülire tenném, ha nem lennének fenntartásaim a pontozós rendszerrel kapcsolatban.

Kifejezetten zavart a képi és zenei világ, nagyon nem odaillőnek éreztem, ahogy a narrátor nőt is - lehet, hogy pont ez volt a cél? A történet, mivel nem láttam a Peckinpah-filmet, új volt, illetve annyiban nem, hogy a "nem odaillő", "nem átlagos" elemek elutasításával és szekírozásával gyakran találkozom. Úgy vettem észre, nálad fontos, hogy legyen valami remény, szerintem ennek a történetnek nagyon nem reális a befejezése, amit ugyan nem kérhetek számon egy kitalált történettől, de maradt bennem olyan érzés, hogy egy pesszimistább végkifejlet (meg több csönd) megközelíthette volna a gyomorbavágó hatást, valahogy úgy, mint a Revanche-nál. Szóval, ez nekem valahogy sántít:

SPOILER
a gázolásban bűnös öcsi és az önvédelemtől megvadult bátyja mindenféle procedúra nélkül megússza, lelki sebeikkel vidékre szökhetnek egy új élet reményében?

Ennek ellenére nem volt rossz film, bár a Miatyánk citálása is a hatásvadászat-küszöbömet súrolta (igen, ami olyan engedékeny volt az Antikrisztusnál ;)

Az orosz filmet egyébként már kinéztem magamnak (a búgócsigásat, meg azt is, amiben két fickó van valamelyik sarkkörön (?). A filmes ráhatással egyetértek, már én is észrevettem, hogy mikor sok filmet nézek és sokat olvasok róluk (ez ilyen kampányszerűen szokott lenni), akkor mennyire tudja befolyásolni a bizonytalan véleményemet egy-egy szakértő.
thorvald. 2010.04.09 19:22:24
@efes: Én is szeretem a furcsa filmeket, ezt nem éreztem annyira furcsának, thrilleres elvárásaim sem voltak, sőt, azon kívül, hogy nézhető legyen, elvárásaim sem, legalábbis próbáltam nem +/- előítéletekkel nekiülni ennyire szélsőséges kritikák után, egyszerűen csak inkább elcsépeltnek éreztem, mint újnak. A humor-erőszak témában egyetértek, igaz, én elég nehezen tudok elvonatkoztatni attól, hogy kicsiben ugyan, de az emberrel nap mint nap történnek atrocitások, ha nem áll be a sorba, a bosnyák férfit is jobban sajnáltam ahhoz, hogy viccesnek találjam.

Igazából az döbbentett meg, hogy tíz pontot adtál a filmnek (sőt! egymás után kétszer is!), hiszen ez elég ritkán történik meg. :)
Jim Jarmusch legendás Florida, a paradicsom című filmjében egy magyar lány amerikai szerencsétlenkedéseit követhettük nyomon. Darko Lungulov, az Itt is, ott is Jarmusch-rajongó rendezője duplát fordít ezen az alapfelálláson: egy amerikai állás- és otthontalan szaxofonos érkezik…..
Werner Herzoggal együtt én sem láttam Abel Ferrara '92-es filmjét, de legalábbis nem emlékszem rá. Viszont nem is hiszem, hogy a művészetben (mint olyanban) is érvényes a lizsébéli sakk-szabály: ami fekszik, nyugszik. Persze, az igénytelen, csakis a döglött kutyáról történő…..
asanisimasa Funny Games (1997) 2010.02.16 19:58:00
Az osztrák Michael Haneke 1997-ben készült Funny Games című kultuszfilmje egyszerre vicces játék a thriller műfajával és a naiv nézővel.   A Paradicsom A fehér sziklákkal körbecsipkézett, erdős meredélyek között megbúvó tó maga a mennyország a nagyvárosi…..
asanisimasa Antichrist (2009) 2010.11.18 17:48:00
Tulajdonképpen már a kissé öntömjénező főcímben súg Lars von Trier soron következő, szokásos botrányfilmjének értelmezését illetően: Antichrist, az utolsó té betű kaligráfiája a női nem ismert szimbólumát mintázza. Tehát, minden későbbi értelmezési polémiát…..
thorvald. 2010.02.16 16:54:10
@efes:
Hát, szerintem akkor is elég meredek a lelécelő feleséges elmélet, egyáltalán, mért kell ilyeneket gyártani? Meg a házasság felbomlása nem ritka jelenség, főleg nem művészembereknél. Trier "nőgyűlölete" (ami szerintem pont, hogy nem az) sem most kezdődött, igaz, ennyire durva dolgokat még nem talált ki eddig.

Szerintem Trier pontosan tudta, mit miért mutogat, és miért nem. Azt, hogy a kisgyerek halálát mért nem, nem tudom, (talán az ártatlansága?) de tudatosabb és összeszedettebb alkotó ő annál, hogy csak úgy találomra filmezzen. Meg hát, egy lassítva szétloccsanó kisgyerek valószínűleg jobban kiverte volna a biztosítékot, mint a kínzások, ha igazán botrányra ("Trier nőgyűlölő ÉS gyereket kínoz!") vágyna, biztos megmutatná.

Az alkohol gyakran együtt jár a pánikbetegséggel és a depresszióval, de igazából nekem mindegy, ugyanúgy csodálom (ez inkább a jó kifejezés, szeretni nehéz őket)az alkoholista Trier filmjeit, mint a józan Trierét, inkább csak a jövőbeli filmek miatt érzek aggodalmat.

Én nagyon élveztem a Manderlayt, könnyebben fogyasztható, mint a Dogville, az Európát is szerettem, a Táncost mondjuk nem nézném meg mostanában még egyszer. Legjobban a kórházas sorozata és A bűn lélektana nyűgözött le, de ez nem jelenti azt, hogy mindenható lenne a dvd-lejátszóban :)
Két idei magyar szemlés filmről is eszünkbe juthat Marcelo Pineyro furfangos állásinterjú-versenyes filmje, A Grönholm-módszer. A legjobb elsőfilmesként bemutatkozó Almási Réka Team Building című filmje egy csapatépítő tréning erős pszichotikus hatásairól készített ügyes…..