Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tezu

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén is szokatlanul sokáig, egészen június közepéig kellett várni az első tokaji kirándulásomra, és ez sem sikerült túl hosszúra, de azért ebéd után két pince-vizit belefért a napba. A Hímesudvarnál Ripka Gergely alias Táncoló Medve és a tulajdonos-borász Várhelyi Péter tartott közös kóstolót, amely…..
Folytatódik a "Rejtőzködő borvidékek" sorozat, ezúttal az Újvilágba utazunk képzeletben. Az Amerikai Egyesült Államok egy különleges vidékéről és egy ottani pincészet két boráról szól a mai bejegyzés. Jégkorszakból származó gleccserek vájta tavak, egyedi mikroklímák, francia és amerikai…..
tezu 2020.05.23 14:49:36
A Borrajongó Mitigyak? 2020.05.08 06:00:00
Az a helyzet, hogy a begubozó életmóddal az jár együtt, hogy az általam fogyasztott borok 90 százalékát webshopokból rendelem. Valahogy úgy hozta a sors, hogy ezek erős zömmel külföldieket takarnak, most viszont úgy éreztem, hogy van egy sor hazai/kárpát-medencei termelő akinek rég ittam a borait.…..
Az idei első hegyaljai túra a délelőtti Carpinus-kóstoló és dűlőbejárás után Mádon folytatódott. Az első alkalommal 2014-ben megrendezett Jó éjszakát Mád! gyorsan népszerű lett és lassan már hagyománnyá válik a településen. Nyitott pincék, koncertek, pincelátogatások, éjszakai dűlőtúrák,  kóstolók,…..
A Borrajongó Mit ér a régi bor? 2015.06.09 06:00:00
Nagyjából semmit. Kíméletlen, de sajnos így van. Sokan sokféle reményt táplálnak, amikor megtalálják a szekrény tetején a három évtizede porcicákkal marakodó Debrői Hárslevelűt. Ez most akkor biztos sokat ér, hisz régi, tehát eladjuk. Nem is hinnénk el, mennyi ilyen story…..
tezu 2015.06.19 20:12:45
@BZoltan:
Igazad van ,rajtam,es rajtad mar nem lehet segiteni igy hagyjuk ennyiben !
tezu 2017.12.26 18:47:24
Még május utolsó napjaiban került sor egy különös kóstolóra a Kőleves Kert emeleti termében, amiről elfelejtettem megemlékezni, de így a tomboló nyár vége felé valahogy előkerültek a jegyzeteim, és ha már így esett, egy rövid bejegyzést itt is megérdemelnek. A kóstolót…..
Szégyen, de nem sok magyar bort ittam a kilencvenes évekből. Nem lehetett ekkor még nagyon nagy mennyiség az úgynevezett „csúcsborokból”, így gondolom aztán hamar el is fogytak. Szinte ujjonghatott az igényesebb magyarja, hisz végre felfedezhette a borkombináton túli élet rejtekeit, ahol a savanyú,…..
Egyre inkább elfog az, hogy a magyar bor ténfergése nem más, mint összecsapás kelet és nyugat között. Pont, mint annyi más dolog Magyarországon. Ezért topogunk egy helyben, ezért nem tudunk valós mennyiségben és értékben bort külföldre exportálni. Nem értjük a nemzetközi piac mozgatórugóit,…..
tezu 2016.03.08 18:41:02
@Daeril: En is teljessen egyetertek a Szövetkezetek letfontossagaval,bar itt nallunk a szöv.tagok csak beszallitok ,es nincsen tulajdoni reszük(a szölömennyiseg-minöseg alapjan fizetik öket)
De jo fiatal szakembergarda aki tanacsokkal,es bizonyos elvarasokkal van a szölötermelök fele,felterkepezi a dülöket ,hozamkorlatozast ajanl stb.
Es müködik több ugymond allami(tartomanyi)birtok is ,nem is messze tölünk az egyik ,mar igazan regota,es nem is rosszul.(Staatsweingut Weinsberg)
Szokolai Mátéval és Kazinczi Zsuzsával már rég ismerjük egymást, de valahogy sosem jutottam el a kóstolóikra. Pedig a Wineporn név alatt szervezett borestek izgalmasabbnál izgalmasabb magyar és külföldi tételeket vonultatnak fel. De önmagában ez nem lenne nagy poén, máshol is…..
November vége van, lassan itt a tél, ha a borfogyasztást szigorúan szezonális tevékenységként végezzük, akkor most eljött a testesebb vörösborok ideje. Ennek megfelelően a Winelovers novemberi rendezvényén a bordeaux-i fajtáké a főszerep. A jól bejáratott Corinthia Grand Hotel Budapest emeleti…..
(Kedves olvasónk, kommentelőnk, Silvousplait írása következik. Fogadjátok szeretettel!) Svájc: fehér folt az öreg kontinens kellős közepén. Ami úgy általában a borokat illeti, feltétlenül. Talán, mert 15 ezer hektár összesen az egész? Talán a semlegesség, a bezárkózás, az…..
Pontosan öt évvel ezelőtt tette fel a költői kérdést alföldi merlot az alkoholista hasábjain: “Hol vannak a nagy fehérek” “Csak emlékeztetőül: nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz.” Nem azt mondom, hogy nem volt már jó…..
tezu 2015.07.20 19:09:00
@borbirosag.wordpress.com:
Igazat beszelsz ,mindenben egyetertünk.(sajnos)
Mád, Batthyány utca... nos, végre ez a perc is elérkezett... Jártam már Szepsyék portáján jó két évvel ezelőtt, de akkor merőben más körülmények között: a Szent Orbán napja alkalmából megrendezett nyitott pincék keretében, sok-sok más vendéggel együtt. Szepsy Istvánnal találkozni, néha egy kicsit…..
tezu 2015.07.14 17:14:14
@Pável: igazat mondasz! ritka elmeny.
A Borrajongó Somlai széljegyzet 2015.05.26 06:00:00
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
A közel jövőben olyan kóstolót tervezek a klubban, hogy különböző árkategóriákon belül szeretnék egymás mellé rakni dél-francia, piemonti, dél-pannon vöröseket. A vége az lenne az eseménynek, hogy az említett területekről 35-45 Euro környékén tanyázó tételek feszülnének egymásnak. Amíg a külföldi…..
Aki nem tegnap keveredett bele a hazai szeszvilág ügyes-bajos dolgaiba, az ismeri a bor történetét, előzményeit. A házasításként indult, majd időközben színtiszta kékfrankossá vedlett Ráspi-origó jelensége simán felülkerekedett a déli végek fricskáján, és évjárattól…..
Nem oly rég futottam bele ebbe a lengyel nyelvű, a lengyel borkultúra történelmi vetületeivel foglalkozó blogon megjelent cikkbe. Ami nagyon is felkeltette az érdeklődésemet, az a híres Fukier borkereskedés 1929-ben megjelent hirdetménye volt. A Fukierek (a német Fuggerek oldalági…..
Az év utolsó napjára maradtak külföldi kedvenceink – így teljes a kép. Saját toplistákat még mindig szívesen várunk hozzászólás formájában, kötetlenül. Ezúton kívánunk továbbá minden kedves és hűséges olvasónknak, követőnknek és hozzászólónknak sikerekben…..
Eljött az év vége, itt az ideje, hogy számba vegyük, mik voltak a legszebb borélményeink az elmúlt 12 hónapban. Következnek a már jól megszokott toplisták. A magyar borokkal kezdünk. Természetesen kíváncsian várjuk az olvasók listáit is! Egészségünkre!..
Ezt a posztot a Mondovino 2014 nevezett Fine Wine Lounge szegletében kóstolt csúcsragadozóknak szentelem. A gyakorlatban ez mocskosul drága, nehezen hozzáférhető, még nehezebben megfizethető borokat jelent. Biztos vagyok benne, hogy a cikk elolvasását követően sok ismerősöm szívesen kitűzné a fejem…..
A Borkollégium „Nagy mesterek hordóiból” című kóstolósorozatából természetesen nem maradhatott ki a Szepsy Pincészet. A novemberi kóstoló meghirdetését követően nem sokkal, már nyáron teltházas volt. Az óriási érdeklődésre tekintettel a Borkollégium kóstolóterme…..
tezu 2014.12.12 18:14:37
@Takács Kr.: Ugy latom ,hogy, elszabadultak az indulatok es teljessen rossz iranyba vetödtek.
Kär hogy igy latjatok a dolgokat.En örülök annak hogy van egy Szepsy-nk ,aki vilagszerte elismert dolgokat alkot ,mar evek ota,,talan nem mindig azt amit szeretnenk,de a vilagban ez igy, jol elismerik!
(a Szent Tamas -Urban,regebbi evjaratok nagyon jol teljesitettek legutobb külföldi kostolo körökben)
Bar szemely szerint en is az Aszut! tartom az elsö helyre!
tezu 2014.12.13 17:04:49
@Hepci: Persze ertem en hogy sokan mar mast kivannak,arfekvesben ,es minösegben is.
Talan eljön az idö amikor mindenki nagyo jo bort ihat ,es meg is tudja fizetni.nem tudom.
A minösegi bor ,pezsgö,utjat ,sok magassan kepzett ember ertekeli ,vilagszerte!
Hogy nekik igazuk van-e .-vagy sem a vasarlo dönti el vegül is.

En szemely szerint ,több mint 20 ev gyakorlataban ,a vilag összes nagy minösegü boraiban szerzett gyakorlat alapjan a Tokaji aszut a Mestertöl mindenkeppen a legmagasabb katagoriaba teszem.
Ha valaki mar kostolta az 1999-es Esszenciat azt hiszem hogy semmi ketsege nem merül fel.
Ha meghalljuk, hogy német fehér bor, akkor ösztönösen a riesling ugrik be. Nem túlzás kijelentenem, hogy amíg sok száz rajnai rizlingen vagyok túl, addig ha meg szeretném számolni a tőlük eddig kóstolt egyéb fajtájú fehéreket szinte elegendő az egy kezemen található ujjakat…..
A Borrajongó Comin’ out 2014.08.08 06:00:00
Tartozom egy mély vallomással. Idéntől művelek némi szőlőt és lesz saját borom. Mielőtt valaki megvádolna azzal, hogy termelői babérokra török, meg kell, hogy álljunk. Egyelőre eszem ágában sincs tönkretenni magam, csak rápróbálok egyet, tanulni meg sosem árt. Hitelességi…..
tezu 2014.08.09 22:06:38
@akov:
En 50 töken termelek a kertemben Kekfrankost.
Minden vedelem nelkül (nincsen permetezes )
Evente valtozo sikerrel,most eppen kevesbe jol megy ,alig van termes,es a fürtök nagy töbsege is lassan kiszarad.
Az igazi Bio szerintem ez!(de aki ebböl el meg lehetetlen hogy ne permetezzen)
A minap a Veritas-tól egy igen megtisztelő és kellemesnek ígérkező meghívást kaptam. A jól ismert kereskedés prémium burgundi borok nehéz fájába vágja most fejszéjét. Ennek alkalmából a forgalmazásra kiszemelt tételeket egy exkluzív kóstoló keretében mutatták be, amely…..
tezu 2014.01.25 19:56:49
@szenvedély S.:
en is valahogy igy gondolom a dolgot
Mivel az eladott Palackok szama ennel a tetelnel valoszinülen csekely ,es a bevetelhez nem sok köze van ,realis aron (meg ha a beszerzesi ar is)kinalnam mint egy különlegesseget .