Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szeleshát Szőlőbirtok

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy közeledik az év vége, az ember nekiáll, és listákat készít. Megpróbálja összegyűjteni az év kedvenc borait, vörösökre, fehérekre, szárazakra, édesekre bontja ezeket, sorba rendezi őket újra meg újra. Aztán rájön, hogy a listakészítés nem neki való feladat. Valami…..
Szeleshát Szőlőbirtok 2009.12.29 00:46:30
Hello alkoholisták!
Nem vagyok blogger,de rendszeresen olvasom ezt a lapot. Megtiszteltetés, hogy az év egyik felfedezettjeként szól rólunk a hír. A Szeleshát Szőlőbirtok 2009 közepétől jelent meg a piacon az első, a 2007-es évjárattal. Célunk szerethető és elérhető vörösborok készítése, amiben megjelenik a termőhely a Szeleshát dűlő és az évjáratok sajátossága.
Célunk elérése érdekében gondos és odaadó munkával műveljük ültetvényünket, mindent megteszünk a lehető legjobb szőlő –alapanyag- érdekében, amiből a lehető legjobb bort szeretnénk készíteni a pincében. Ebből talán kisejlik, hogy elsősorban szőlészek vagyunk és innen indultunk. Mire a szőlő a pincébe jut, már meghoztunk sok-sok döntést, ami befolyásolja a bor minőségét, és további döntések sora vár ránk mire a bor a polcokra kerül. Ezt azért mondom, mert egy tényező kiemelése és annak „túldimenzionálása” a leggyakoribb hiba, ami felületes megítélést eredményez, pl: tőketerhelés, bio-termesztés, fajélesztők, barrique hordó.
Mi irányított erjesztést végzünk. Az ellenpólus a spontán erjedés! A spontán erjedés üteme, hőmérséklete, ideje, és sikere véletlenszerű, az eredménye lehet csodás egyedi élmény, de az esetek bizonyos részében ez ellenkező előjelű, hibás vagy középszerű. A hiba lehetősége a tétel nagyságával együtt nő, különösen az érett-túlérett szőlőknél. Ezen kívül induló birtok révén, mi az erjesztő kádakat többször -2-3 alkalommal- is használjuk a szüret során, ezért mikor 12-15 nap múlva préselünk, nem szeretnénk, ha az újbor ilyenkor még cukrot tartalmazna.
A szőlő növényvédelme során egyébként is mindenhol jelentősen megváltoztattuk a helyi élesztőflórát a gombaölő szerek, különösen a kén használatával, ami még a legkímélőbb technológiában is alkalmazott. Tehát a természetes élesztőflóra ritka, a vadélesztők erős szelekción estek át és csak a kéntűrő képességük biztos.

Krajcsovszki László Szeleshát