Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Máté.Sz

52 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hét tematikáját sokunk számára az internetadó uralta. Blöff volt-e a bejelentés? Komolyan gondolta ezt bárki is? Az információszabadság korlátozásáról, elterelésről, egy szerencsétlen és átgondolatlan lépésről, vagy valami teljesen másról van szó? Mi lesz az…..
Publius A döntés ideje 2014.08.31 12:24:26
2014. augusztus 19-én az Iszlám Állam nyilvánosságra hozta James Foley újságíró brutális meggyilkolásáról készült videót. A szír-török határ környékén, 2012-ben eltűnt fotósnak halála előtt meg kellett tagadnia a hazáját és értékeit. Tíz nappal később Barack Obama…..
Eleven years after the fall of Saddam Hussein, Iraq is again at the edge of chaos. The terrorist organization which calls itself Islamic State (IS) has conquered huge territories in Iraq and Syria, persecuting local ethnic and religious minorities, including Christians, Kurds, Yazidis and the…..
Tizenegy évvel Szaddám Husszein bukása után Irak ismét káoszba süllyed. A magát Iszlám Államnak (IS) nevező terrorszervezet nagy területeket hódít el Iraktól és Szíriától, a helyi vallási és etnikai kisebbségeket pedig üldözi, legyen szó keresztényekről, jazídikről, az…..
Forrás: BBC/Reuters A legtöbb nemzetközi kiterjedésű, sokszereplős és több szinten zajló konfliktust nehéz megérteni az események pusztán kronologikus felsorolásával – különösen, ha egy olyan, Magyarországtól távoli és kultúrájában idegen országról van szó, mint…..
Publius Nem mi vagyunk az ellenség 2014.06.03 12:19:17
A kormányzat új ellenfelet kreált: a Norvég Civil Alap demokrácia és emberi jogok témakörében pályázatot nyert civil szervezeteket vélt politikai kötődésük miatt elkezdett listázni, majd letagadta, hogy a sajtónak korábban átadott lista létezik (persze "tények azért vannak").…..
Máté.Sz 2014.06.07 17:50:31
@Ambiorix: A Liberális Fiatalok Egyesülete nevű pártfüggetlen NGO elnökeként vagyok érintett a kérdésben, és a médiasokszínűségről és a médiaszabadságról szólt a projektünk. Lehet, hogy a név alapján arra asszociálhatnánk, hogy mi "balosak" vagy "ellenzékiek" vagyunk, pedig egyáltalán nem. Ha visszapörgetitek a blogot, látható, hogy mindenkit oltunk, ha arról van szó, és bárkit dicsérünk, ha jót csinál.
Önbevallású liberálisként mindig is komoly identitás-zavarban szenvedtem: egyrészt tinédzser korom közepén történő politikai ébredésem óta egyértelmű volt számomra, hogy a politikában és a gazdaságban a (konzervatív-)liberális értékek állnak hozzám legközelebb.…..
Szeretem a vitát. Örülök, ha mások nem értenek velem egyet, és élvezem próbára tenni a véleményemet újra és újra. A vita szükséges feltétele a fejlődésnek, legyen szó politikáról, egy országról vagy a tudományról. Egy jó vitához viszont az kell, hogy a résztvevő felek…..
Háború lesz - jelentette ki az Index egyik újságírója. Rajta kívül egyre több cikk és tudósítás kezeli szinte tényként Washington szíriai beavatkozását. A kb. fél évvel ezelőtti esethez hasonlóan, amikor mindenki a Koreai-félszigeten vizionált háborút, most is…..
(Forrás) Légy becsületes! – hirdeti a Heti Válasz online kiadásának „Szerintünk” rovatának egyik vezető írása, amelyet az újság szerkesztősége jegyzett. Ehhez képest az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan esetet láthattunk, amiben a Heti Válasz valótlan…..
Nem annak ellenére támogatom a melegházasságot, hogy konzervatív vagyok; azért támogatom a melegházasságot, mert konzervatív vagyok - mondta ki a 2010-es évek egyik legfontosabb mondatát David Cameron brit kormányfő. A tory miniszterelnök koalíciós kormánya elérte, hogy a héten a…..
Máté.Sz 2013.07.22 17:32:15
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Két azonos nemű házasodási joga nem vethető össze sem a többnejűséggel, sem az általad felsorolt egyéb példákkal. A többnejűség esetén a férj és a feleségek nem lennének egyenrangúak, tehát annak elismerésével a nők lehetséges alávetettségét legalizálnánk.

A házasság szerintem két ember közötti szerelmi kapcsolat törvényi elismerése. Neked, nekem, más heteróknak mennyivel lesz másabb az élete, ha két homoszexuális nemzettársa is összeházasodhat egymással? Kinek a jogát csorbítja az, ha a melegek házasodhatnak? Senkiét.
Máté.Sz 2013.07.22 17:50:11
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ennyi erővel legalizálhatnánk a rabszolgaságot! Milyen alapon vonod meg a felnőttek szabad akaratát, hogy egy előnytelen munkaviszonyba lépjenek be?

Magyar és európai állampolgárként olyan elidegeníthetetlen jogokkal rendelkezel, amelyekről nem mondhatsz le. Egy poligám házassági kapcsolat ellentétes ezekkel az alapjogokkal.
Máté.Sz 2013.07.22 17:52:02
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Miért szűnne meg a "polgári házasság"? Mondom, ugyanezt mondták régen, amikor a feketék nem házasodhattak fehérekkel. És annak sem lett semmi hatása a fehérek közti házassági kapcsolatokra.
Miközben már négy halálos áldozata volt a törökországi zavargásoknak, az arab tavasz után a demokratikus forradalmakra kiéhezett nyugati sajtó rögtön „török tavaszt” emlegetve rávetette magát az eseményekre: sok újság átvette egyes tüntetők nyelvezetét, Erdogan…..
Az Észak-Koreával való nukleáris konfliktus kirobbanása messze nem csak távoli lehetőség – írja a Foreign Affairs. Természetesen nem a neves külügyi folyóirat az egyetlen, amelyik a folyamatosan érkező, egyre baljósabb hírek hallatán elképzelhetőnek tartja a következő koreai…..
Máté.Sz 2013.04.06 17:57:02
@flimo13: Ebben van valami, igazad van. Mondjuk nem tudom, mennyire lehetne egy háborút indító észak-koreai vezetéssel kötött, engedményeket tartalmazó békeszerződéssel hazamenni akár Washingtonba, akár Szöulba. Szerintem ciki lenne, de lehet, hogy túl idealista vagyok :)
Publius Egy jó nap magyarnak lenni 2013.03.17 12:30:55
Az idei március 15-e egyszerre volt számomra a legtragikusabb és a legfelemelőbb nemzeti ünnep az elmúlt tíz évben. Felemelő volt látni, ahogy a több száz magyar kelt útra, hogy segítsen az ismeretlen nemzettársain bármiféle anyagi érdek vagy mögöttes szándék nélkül. És…..
Nagy öröm, amikor egy politikus ugyanazokat a gondolatokat mondja ki, mint amiket az egyszeri hírolvasó gondol. Velem ez történt meg a minap, amikor a hétfői országgyűlési ülésnapról való közvetítéseket olvastam. Ráadásul nem is akárkivel, hanem Orbán Viktorral kapcsolatban…..
„The question mark is there, ignoring it won’t make it go away” Azért az nagyon sokat elmond az Európai Unióról, hogy félünk megkérdezni az embereket arról, hogy igazából tetszik-e nekik. David Cameron szerdai beszédében (videó) bejelentette, hogy ha a 2015-ös brit…..
Máté.Sz 2013.01.25 17:58:53
@Lordius: Egyet értek, hogy leginkább belpolitikai okai voltak a beszédnek, de ha ettől elvonatkoztatunk, akkor volt benne igazság.
"Ha a gyerekekben megvan az a képesség, hogy figyelmen kívül hagyják az esélyeket és a százalékokat, akkor talán tanulhatnánk tőlük. Ha belegondolunk, mi más választásunk van a reményen kívül? Két lehetőségünk van, orvosilag és érzelmileg: feladni vagy pokolian küzdeni"…..
Mindig tudtuk, hogy vastag arcbőr kell ahhoz, ha valaki politikus akar lenni. Hoffmann Rózsa ismét bizonyította ezt a tételt: most éppen 49 középiskolai pedagógus nyílt levelére reagált olyan mértékű kamuzással, amit tanítani kellene. A kérdés akkor a legszomorúbb, ha eszünkbe…..
A hétfői diáktüntetések után gyorsan elterjedt az Apple laptoppal az ölükben tüntető lányok képe. Sokan viccet csináltak belőle, sokan bizonyítékot láttak benne arra, hogy igazából csak a rózsadombi fiatalok jöttek tüntetni a tandíj ellen. Őszintén remélem, hogy ha a…..
A héten az ENSZ Közgyűlése „nem tag megfigyelő állam” státuszt (non-member observer state) adott Palesztinának, ami lehetővé teszi számára, hogy megfigyelőként részt vegyen a Közgyűlés munkájában, de nem ad neki szavazati jogot. Sokan féltek ettől a lépéstől és sokan…..
Máté.Sz 2012.12.02 18:43:14
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, ebben igazad van, de próbáltam érzékeltetni a fogalmazásmódommal, hogy nem a jogi értelemben vett államelismerésről beszélek (mert azt nyilván nem tudja az ENSZ, igen). Ha az ENSZ "nem tag megfigyelő állam" státuszt ad egy országnak, akkor abban a státuszban benne van, hogy egy államról van szó, tehát csak állam kaphatja a státuszt. Tehát ha megadták neki ezt a címet, akkor szerintük Palesztina állam.
Máté.Sz 2012.12.02 18:45:20
@ByA: Szívesen meghallgatom a véleményed, és hogy hol tévedtem :)
Mindig érdekes élmény, ha az ember saját bőrén tapasztalhatja meg a politika történéseit. Van, hogy ez vicces formában történik, van, hogy érdekes módon - és van, hogy propaganda képében szivárog be a mindennapjaidba, és az arcodba tolnak valamit, ami már messziről bűzlik. A…..
Máté.Sz 2012.11.11 19:13:07
@tony_romita: Ki diktatúrázott? Én csak Azebajdzsánról beszéltem.

Hangsúlyozom: eddig ennek az volt a módja, hogy meghirdetnek egy eseményt a Corvinuson, küldenek róla levelet, esetleg élőben ajánlják nekünk a tanárok. Olyan még nem volt (vagy legalábbis én nem éltem még át), hogy emiatt szakítottak volna félbe három előadást és átvitték volna a hallgatókat. Nyilván, senki nem kényszerített rá, de nem arról volt szó, hogy "aki akar jöjjön", hanem átmegyünk.

E kettő között van különbség, mint ahogy a között is van, hogy ki lehet lépni a magánnyugdíj-pénztáradból, vagy nyilatkoznod kell róla, hogy benne akarsz maradni. Érted. Nem akarok komoly párhuzamot vonni a kettő között, csak egy példával akartam éreztetni a különbséget.
Máté.Sz 2012.11.11 20:48:54
@tony_romita: Egy ilyen előadás megtartása: profilba vág. Ezért levágni az órákat, és presszionálni a hallgatókat, hogy átmenjenek, nem vág profilba
Máté.Sz 2012.11.11 21:04:13
@tony_romita:Ahogy gondolod, szíved joga. Én nem azért írtam ezt, hogy botrányt keltsek, csak leírtam, hogy nekem ellenérzéseim támadtak az eljárással kapcsolatban.
Publius A Bajnai-csapda 2012.11.02 11:25:12
Alig telt el pár pillanat az Együtt2014 meghirdetése után, a régi baloldali és liberális vezetők egy része rögtön kijelentette, hogy csatlakozni akar az együttműködéshez. Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor mellett Ungár Klára is jelezte részvételi szándékát, Mesterházy Attila…..
Máté.Sz 2012.11.02 22:58:10
@liberaliskonzervativ: Egyet értek Veled, hogy a program nagyon fontos, de az sem mindegy, hogy ki fogja a kezében azt a programot. A nevedből ítélve Te liberális-konzervatívként jellemzed magadat. Te szavaznál Mesterházyra, Orbánra, vagy Vonára, ha hirtelen pálfordulnának, és 2014-ben egy libsi-konzi programmal állnának ki?
Máté.Sz 2012.11.02 23:01:15
@Chopper: Kedves Chopper, ez azt jelenti, hogy bárkivel össze lehet állni, ha azzal el lehet távolítani Orbánt? Ennek az országnak nem az a legnagyobb baja, hogy Orbán a miniszterelnöke... ha csak ennyi lenne a baj, akkor elég fasza helyzetben lennénk.
Máté.Sz 2012.11.02 23:28:44
@Chopper: És mi van azokkal, akik nem akarnak Bajnaira voksolni, de Orbánt sem akarják miniszterelnöknek?
Publius Köztársasági Minimum? 2012.10.21 15:57:53
Az LMP és a 4K! pénteken mutatta be közös program-összefoglalóját, amit Köztársasági Minimumnak (pdf) neveztek el. Schiffer szerint „ez nemcsak a két párt közös munkájának, hanem minden 2014 utáni fordulópontnak is a kiindulópontja”. Ha ez tényleg így van, akkor elég…..
Publius Ki lesz a magyar Romney? 2012.10.07 16:06:40
Érdekes magyar szemmel figyelni az amerikai elnökválasztást. Láthatjuk, hogy Obama még a mai napig népszerű hazánkban és a világban is. Sokan kérdezgették négy éve, hogy miért nincsenek nekünk olyan politikusunk, mint ő, aki a remény jelszavával, szinte a megváltás…..
Publius Barroso nagy beszéde? 2012.09.14 11:14:41
Már megszokhattuk, hogy az Európai Unióban szuperfontos csúcsokat tartanak, amelyek után a vezető politikusok kiállhatnak mosolyogni a kamerák elé. Ekkor remek beszédeket hallhatunk arról, hogy a válságot felszámolták, és Európa visszatért a helyes ösvényre – aztán miután…..