Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MaD

0 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós Márta István szívei 2024.01.14 06:25:39
Rendületlenül, ha nem is nagy sebességgel olvasom a 180-as Csoportról megjelent könyvet, Dargay Marcell művét, és rendületlenül és nagy sebességgel csodálom. Most éppen azért, mert kibírja ítélkezés nélkül. Könnyű neki, zeneszerző a szerző, egyrészt tudja, miről beszél, másrészt nem is volna illő,…..
... Haydn-golyó 2011.02.20 23:24:00
Szóval ma az történt, hogy sokminden, úsztam Mozartra (!! -- erről még később), meg például férfialsógatyát teregettem:-), megmegmeg marcipánt csináltunk, mindenféle formában, módon és ízben, csokibatyuban, csokitöltelékkel, csokibatyuban csokitöltelékkel, másik marcipán…..
MaD 2012.09.16 23:31:52
Emlékszem, amikor a fickó, akibe menthetetlenül szerelmes lettem, és akitől az első, A menthetetlen című Thomas Bernhard-könyvemet ("egy irodalmi fúgát" -- szerette mondani) kaptam, beleszívott a cigarettájába az erkélyen, és azt mondta: -- ..és akkor majd elmondhatod: "mestereim…..
Művészeti vezetőnk Demján Sándor hazai üzletember véleményére reflektált a HVG Life & Style magazinjában. Demján a Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén tartott beszédében úgy fogalmazott: jelenleg nem még több művészre van szüksége ennek az országnak, hanem…..
Tavaly október 20-án indult Dargay Marcell és zenésztársainak koncertsorozata, melynek során „A szabadulóművész apológiája” zenei újraértelmezését valósították meg. A létrejött alkalmak visszahallgathatók a korábbi bejegyzéseink között, ezúttal – az…..
A KONCERT HANGANYAGA ITT MEGHALLGATHATÓ (quicktime player, vagy plugin szükséges - ajánlott a mozilla firefox, vagy a google chrome webböngésző használata).  A cím a Krétakör múlt évadban lezajlott városterápiás akciósorozatára, A Szabadulóművész apológiájára utal.…..
Miután az európai újhullám bebocsátást nyert a tengerentúlra, a hollywoodi filmgyár átvette a számára hasznos elemeket. A hetvenes évek filmese így olyan kiváltságos helyzetbe került, ami ma már elképzelhetetlen lenne: nyugodtan kísérletezhetett műfajokkal, stílusokkal,…..
Bár egyelőre még az Ároktőn eltöltött két hétről sem adtunk hírt, szerda óta már Szomolyán dolgozik tovább stábunk a Káva Kulturális Műhely drámapedagógusaival és az anBlokk társadalom- és kultúrakutatóival közösen. Addig is amíg utolérjük magunkat, és szokásunkhoz…..
Egy Fórum Szomolyáról, ahol ez a Blog olvasása közben, vagy egyszerűen a körölüttünk zajló élet hatásaira úgy érzed, hogy el szeretnél valamit mondani.A Fórum bejelentkezés, és moderálás nélkűl mindent visszaad amit beleírsz. Ha mondanivalód van, klikkelj az alábbi…..
Művészeti vezetőnket Bujdos Attila kérte fel a beszélgetésre, melynek során Árpád az elmúlt évek törekvéseiről beszélt. A beszélgetésről a Borsod Online beszámolóját itt olvashatjátok, a pódium-interjú pedig meghallgathatjátok a blogunkon: első rész, második…..
Március 26-án mutatta be a Bayerische Staatsoper végzős opera-stúdiósainak közreműködésével, Schilling Árpád rendezésében, Gioacchino Rossini: La Cenerentola (Hamupipőke) c. operáját a müncheni székhelyű intézmény Cuvilliés-Theater nevű játszóhelyén. A…..
A Krétakör Majális kapcsán már olvashatjátok az ifjú kollégisták egy tanárának személyes beszámolóját, illetve az Index, a Színház.blog.hu , a Nol.hu, a Népszava Online, HVG Online, a fidelio.hu, az Ellenfény Online és a Revizor Online cikkeit...
Húsvétkor jött föl ez a pár sor, a kollégák meg azt mondták, rakjam ki. Hát, íme. Állítólag úgy 2000 éve keresztre feszítettek egy embert, akinek valakik lejegyezték az üzeneteit. Állítólag ezekre az üzenetekre alapozva jött létre egy világvallás. Állítólag a vallásra…..
MaD 2010.04.17 23:27:29
@Mihint: "Egyszer kiváncsiságból menjen át Amerikába." Ez egy felszólítás, amire "válaszolni" nem lehet, csak esetleg végrehajtani. Majd ha Tölgy megfogalmaz kérdéseket, biztos hogy fognak rá válaszolni. Mint ahogyan Alfőnökkel is "szóba álltak".

Tisztelettel.
Az Accord Quartet koncertje az MFB támogatásával Március 27-én 17.00 és 19.30 órától a Krétakör Bázison Műsoron: J. Haydn és F. Schubert művei klasszikus keretek között és másképp.Accord Quartet: Mező Péter - hegedű; Veér Csongor - hegedű; Kondor Péter - mélyhegedű;…..
MaD 2010.04.01 18:13:25
@s.a: És mi volt a ráadás?
Én a délutáni koncertet hallgattam meg, azon még nem volt bonus track.
Munkatársaink, Sárosdi Lilla és Nagy Zsolt főszereplésével készítette 56-os moziját Vágvölgyi B. András, amit a Moziverzum díjjal ismertek el. Gratulálunk!A tévéfilmek kategóriájában A Nibelung-lakóparknak Zsurzs Éva-díjat ítéltek...
MaD 2010.02.08 21:51:12
Bootlegbe oltott komolyzene a Krétakör Bázison Dargay Marcell koncertsorozata a Krétakör Bázison lépésről lépésre közelít egy interaktív kortárszenei esemény megvalósítása felé. A közönség, az előadók és a zeneművek közötti kapcsolódási pontok hálózatba szövése,…..
MaD 2010.01.21 09:16:19
@veil: Köszönjük szépen, nagyon megtisztelő amit írsz!
De mi ez a múlt idejű fogalmazás? Ennyire zárlatszerűnek tűnt a Bázisról való kivonulás a koncert végén?
MaD 2010.01.25 23:02:45
@Tamiroff: A Chopin D-dúr Mazurka esetében arra törekedtünk hogy az egyes szakaszok belső struktúráját és hangrendszerbeli sajátosságait (és az azok egymáshoz való viszonyait) kiemeljük és önálló "tételeket" hozzunk létre belőlük. Így lett a kb. 2 és fél perces darabból 12 perces zenei folyamat. Persze ez egy eléggé paradox helyzetet eredményezett, mert az a darab valószínűleg azért olyan hosszú (rövid) mint amilyen, mert egyszerűen olyan hosszúnak KELL lennie - se többnek, se kevesebbnek... A benne elrejtett összefüggések kifejtése (zenei túlmagyarázása) ezáltal kicsit olyan formát öltött, mint amikor végül Adorjáni Bálint "felmondta" egy zenemű hangjait-ritmusait stb.

Vexations Scherzo, Chopin, Satie,Ragtime és Boogie-woogie:

Tkp. az egész 3. koncert a "kommerszről" és annak az experimentumhoz való viszonyáról szólt. Amikor a 2. koncerten kidobtátok dobókockával a Mozart-menüettet, tudtam, hogy ennek a dolognak valahogy öszze kellene "érnie" a Vexations-nal: ennek lett eredménye a Scherzo di Vexations. Ha belegondolsz, a bécsi klasszikus "Menuet" -hiába francia a név eredete- valójában a tenyeres-talpas német táncból nőtte ki magát, hogy végül az udvarok kedvelt táncává lényegüljön. Majd Beethoven scherzóvá sötétítette (és gyorsította...) a menüettet. A romantikában szétszakadt a korábbi "egységesség", és pl. pont Chopin által (polonézek, mazurkák) újra megjelentek a nemzeti jellegzetességek, de ami a meglepő: a régiekre kísértetiesen emlékeztető zenei formákban. Chopin hangszere, a zongora bekerült a társasági szalonokba, hogy aztán a XIX. század végén, illetve a XX. század elején "deklasszálódjon" a kávéházakba (lásd Satie), majd Scott Joplin ragtime-jain keresztül a boggie-woogien át egyenesen nyilvánosházakban és mocskos csehókban landoljon - sok esetben már csak gépzongora formájában, lyukkártyáról működtetve.
Tehát a dolog végül ugyanoda - sőt még mélyebbre került - mint ahonnan indult...
Ez a folyamat járt a fejemben, amikor a 3. koncerten összekötöttem ezeket a szerzőket és darabjaikat.

A közönség által irányított improvizációk esetében pedig leginkább az érdekelt, hogy mi az a pont, amikor a pozitív (és általam nagyon sokra tartott) interakció átmegy "cikibe", és abba az állapotba, ahol igazából már csak "a közönség kegyeit " keressük - visszaesve ugyanabba a dologba, ami ellen tkp.ez az egész irányul. Ez szerintem egy nagyon fontos és égető probléma a ma művészetében.
Ezért kellett a zárószakasz előtt az az ominózus, mindig újra és újrainduló 1 perces csend.
Zombola Péter 1. vonósnégyes (2008) - sorban a legújabb darab, mégis a legrégebbi zenei eszközöket használja benne a szerző. Zombola műveire jellemző a reneszánsz kórusmuzsikából való építkezés. A zenei anyag e műben a minimalista, Arvo Pärt jegyeit idézi. Durkó Péter:…..
A koncert hanganyagát itt tudjátok meghallgatni. Folytatódik Dargay Marcell és zenésztársai koncertsorozata. Ha lemaradtál volna az első alkalomról, ide kattintva meghallgathatod felvételről. A koncert jegyára 500 forint, amit a helyszínen lehet megvásárolni. A koncert helyszíne…..
  Október 11-én 16.00-tól vetítettük a Bázison Németh Gábor Péter: Ki tud többet Kádár Jánosról? c. dokumentumfilmjét, amely egy 2000-ben Kazincbarcikán a helyi Kádár János Baráti Kör szervezésében megtartott műveltségi vetélkedőt követett végig. A film után…..
Az MC93 Bobigny színházában 2008. májusában készült "A szabadulóművész apológiája" munkabemutatóján közreműködő lettországi orosz kollégánk 14 perces videóját osztjuk meg veletek.   ..
MaD 2009.09.20 16:40:53
Miközben a Szabadulóművész projekt javában zajlott, Schilling Árpád az idei tanévben közreműködött egy újonnan alakult, óvodásokat és kisiskolásokat foglalkoztató pedagógusközösség munkájában Nagykanizsán. A Vabababa nevű összefogást alkotó pedagógusok arra tettek…..
A beszámoló-sorozat harmadik része. Ezúttal az elmaradt Nemzeti galériás kiállítás rövid koncepcióját olvashatjátok itt. Ebből az is kiderül, hogy mire használtuk volna azokat az interjúkat, amiket azokkal készítettünk, akik jelentkeztek közületek a felhívásra. Itt…..