Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sapika

0 bejegyzést írt és 1603 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közel egy évvel ezelőtt a Vígszínház Házi Színpadán bemutatott A Pentheszileia Program nem csak kemény és valóságos témája folytán válik maradandó alkotássá a nézők számára, hanem a főszerepet játszó Szilágy Csenge miatt is, aki megdöbbentő erejű alakításával kápráztat el minket jelenetről…..
Sapika 2018.01.25 12:03:02
@John Theatre: A darab megtekintése után órákban még könnyű emlékezni :) A doki csak a vizsgálatot végezte otthon, a továbbiakra már berendelte a lányt a kórházba.
Sapika 2018.01.25 20:15:17
@John Theatre: altatás közben pedig állandóan beszélt, melyet mi a nézők nem hallhattunk, de az orvos elmondta, és ez is része volt a darab pszichológiai - pszichiátriai vonulatának.
---------------------------
(((Már lassan 24 óra telt el, és még mindig a fejemben jár darab; elemezni nem tudom, ahhoz nincsenek meg az ismereteim, de ha utána napokig foglalkoztat, akkor az számomra a darab jó/érdekes/hatásos/megrázó voltának az ismérve.)))
Vihart kavar egy Schmidt Mária által írt blogposzt, amelyben Vajda Mihályt vádolja azzal, hogy a magyar társadalmat "szánalmas elitistaként" ketté osztja "parasztokra", és crème de la crème zsidó értelmiségiekre.  A blogbejegyzés bevezetőjében Vajdát a Nyugaton "beágyazott", "haladó marxista körök"…..
Hartland GFG a mérlegen 2013.01.24 08:44:46
Mai posztjában a Bölcs Boldi Bácsi mérlegre teszi GFG-t, akiről így az olvasó megtudhatja, hogy könnyűnek találtatik-e.*Kedves GFG Által Hidegen Nem Hagyott Fele-, Negyed- és 1/2n-ed Barátaim!Van egy blogger. Aligha kell bemutatnom: ő GFG, teljes nevén G. Fodor Gábor, a kormány…..
Sapika 2016.02.02 12:47:23
@Holger Hartland:
"... az elkövetője már bocsánatot kért, a cikket leszedték ..."
Kínában is bocsánatot kértek a napokban egy ártatlanul kivégzett ember családjától.
------------------------------

"... és ha a sértetteknek van rá igényük ..."
Gondolom, a sértettek leginkább arra vágynak, hogy a peren még csámcsogjon a bulvársajtó hosszasan, majd a következő választási kampányban megjelenjen a helyre igazítás:
"Tévesen állítottuk, hogy Rába Tímea aktképei a pornográfia kategóriájába tartoznak ..."
"Tévesen állítottuk, hogy Rába Tímea maszturbációs segédeszköz ..."
"Megalapozatlanul sugalltuk, hogy Tóbiás József kokaint fogyaszt"
"Megalapozatlanul sugalltuk, hogy Tóbiás József kuplerájba jár"
"Megalapozatlanul sugalltuk, hogy Tóbiás József prostituáltakat pofoz"
stb.

================================
De állításodnak ez a része az igazán szörnyű:
"... még mindig azt hiszi, ő mondhatja meg, hogy mi a jó és mi a rossz ..."
Magyarul: semmi rossz sem volt itt, csak a gonosz ballibek ráfogták.
Azt ugye nem tudhatom, hogy a másik valóságban mivel foglalkozol. De azért remélem, hogy nem valami nyomorú közalkalmazotti bérért írsz ilyeneket.
Sapika 2016.02.02 19:53:40
@Holger Hartland:
@Holger Hartland: Azt hittem, az adott kontextusban világos, mit írtam, de ezek szerint mégsem.

Nos: Miután a poszt is, és az én összes kommentem is GFG-ről szól, a kérdéses mondat jelentése is ezzel kapcsolatos. Másképp megfogalmazva ugyanezt:
Reméltem, ha már ilyeneket írsz, akkor legalább jól meg vagy érte fizetve, mint GFG a Századvégnél.

És hogy milyeneket írsz? Olvasd vissza. Például:
"... a magyar társadalom 13%-ának támogatását élvező politikai oldal szellemi hátországa még mindig azt hiszi, ő mondhatja meg, hogy mi a jó és mi a rossz, ki legyen és ki ne legyen."
Ezt azóta megismételted. A fidesz.hu honlapon sem lehet ez szebben megfogalmazva.

Miután nekem (is) címezted, kétszer is, csak megjegyezném
Az én támogatásom speciel 0.0001% nagyságrendű, mivel csak családom, barátaim, és rokonaim egy részének a támogatását élvezem. (Ha nagyon optimista vagyok, akkor 0.0004% körüli a támogatottságom.)

Viszont úgy vélem, a jó és a rossz megítélésének kérdésében van pár dolog, melynek megítélése nem a népszerűségtől függ. Triviális példa: a rabszolgaság jó ill. rossz volta nem attól függ, hogy Alabama államban mit gondolt erről a szavazók többsége a 19. században.

Egyébként a jó és a rossz eldöntésénél speciel nem kell igazodom politikai oldalakhoz. Például mert elolvastam sok tízezer oldal irodalmat, köztük vaskos buddhista klasszikusokat, valamint kevésbé vaskos evangéliumokat. Plusz volt, és van persze a család és a barátok befolyása is. Régebben pedig volt pár emberibb tanárom és egyetemi oktatóm is, akiktől nem csak tananyagot lehetett tanulni. Stb.

És hogy miért nem tételeztem fel, hogy te például az előbb idézett mondatot szívből írtad? Úgy véltem, korábbi bloggeri munkásságodból ez nem következik. Mert vannak itt a neten seggbuta lények, vannak szemellenzősek, és vannak, akiknek az ilyesmik írása hivatali kötelesség. De Hartland blogger korábban mindhárom csoporttól jó távol volt.

Gondolom, erre kapásból az lehet az egyik fajta válasz, hogy én vagyok a szemellenzős. Igen, ez így van, mindig is szemellenzős voltam: a fent említett forrásokból kialakított jó és rossz fogalmakon keresztül nézem a világot, és ettől eddig még nem tántorodtam el. (Remélem, ezután sem fogok.)

Végezetül újra visszatérnék arra, hogy docens-e GFG a fizetett szabadsága alatt, vagy sem. Vegyik a legautentikusabb forrást, a Századvég honlapját, itt:
szazadveg.hu/foundation/rolunk/kuratorium/g-fodor-gabor-kuratoriumi-tag
ahol ez áll:
"G. Fodor Gábor (1975), a Századvég stratégiai igazgatója, az ELTE Állam és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének docense."
Sapika 2016.02.02 20:03:17
@Sapika: Erratum: "fizetett szabadsága alatt" --> "fizetés nélküli szabadsága alatt"
Zseniális cikkben követel minőséget a magyar tudományban a Mandiner szerzője, aki "az egyik hazai jogi kar állami ösztöndíjas doktorandusz hallgatója" (bár a nevére nincs találat a doktori.hu-n), és "a cikkben leírtakat a társadalomtudományi (és főleg jogtudományi) szcénában szerzett benyomásai…..
Sapika 2016.01.30 00:20:27
@Silcon: Te biztos tudod, kitől származik ez a kb. 80 éves bonmot:
- Mire jó a számelmélet?
- Lehet belőle doktorálni.
Aztán teltek s múltak az évek, és a számelmélet alkalmazott tudomány lett, mint a titkosítás egyik alappillére ...
Hartland Történelmi párhuzamok 2015.09.29 23:39:29
1Volt egyszer úgy kétszáz évvel ezelőtt a bolognai egyetemnek egy híres könyvtárosa, bizonyos Mezzofanti. Arról volt híres, hogy több tucat nyelven beszélt, köztük magyarul is. Egy anekdota szerint - amelyet Ráth-Végh Istvánnál olvastam valahol - egy alkalommal magyar urakkal…..
Sapika 2015.12.06 16:07:27
Rég nem jártam erre. Először azt hittem, hogy eltévedtem. Vagy hogy most valaki más kommentel ezen az álnéven.
Na mindegy, az egykori kellemes komment-társalgásainkra emlékezve azért nem megyek szónélkül tovább.

(1) Ha engem külföldön bárki tört magyarsággal köszöntene, akkor arra gondolnék, hogy csak ezt a pár szót tudja magyarul, és ezért lehetőleg a saját nyelvén, vagy ha az nem megy, akkor angolul köszönném meg a figyelmességét.

Írtad: "... finoman elhatárolódjanak a büdös, elmaradott és primitív magyaroktól ... miért kellene őket a magyar nemzet részének tekintenünk."
Hát igen. Ha úgy adódna, hogy engem a vak komondorossal, vagy az idegengyűlölő honfitársakkal, vagy kormányzatunk általam helytelenített intézkedéseivel vennének egy kalap alá külföldi kollégáim vagy barátaim, akkor bizony én ettől elhatárolódnék, méghozzá nem is finoman, és kifejteném, hogy én azokat az értékeket vallom, melyet kartársaim/barátaim Nyugat-Európától a Buddhista világ fejlettebb részeiig általában vallanak. Például hogy nem verem családom nőtagjait. Nagyra becsülöm a demokráciát. Demokrácia alatt azt értem, mint a Nyugat-Európaiak, Kanadaiak, Ausztráliak, Japánok, stb. többsége ... A "felebarát" szóba beleértem a cigányokat is, meg a háború és ISIS borzalmai elöl menekülőket is. Továbbá, hogy a magyar kolbász szerintem is egészségtelen (az olasz szalámival és érlelt sonkákkal együtt). (Bár még nem sikerült leszoknom róla.) Roppant bántana, ha Te ezek miatt nem tekintenél a magyar nemzet részének. De persze van egy sor kommentelő, akinek ilyen irányú véleménye nem zavar(na).

(2) Az analógiádról Maróz már szellemesen és tömören megírta a lényeget.
Én ehhez csak annyit tennék hozzá: ez a menekült ügy (ha a menekült ügyről van szó) sztem múló probléma abban az értelemben, hogy egy-két éven belül csak megtalálja az EU a megfelelő kompromisszumokat valami megoldáshoz.
Ellentétben a kormányzatunk által okozott 50-100 éves hatósugarú bajokról. Már ha itt az analógiában Dobó István helyébe a miniszterelnökünket kell behelyettesíteni. Sztem a hosszú távú bajok elég jól láthatók. Például ha most nem oktatunk valakiket rendesen, akkor még 50 év múlva is extra segélyeket/közmunkákat/rendőrséget/terrorelhárítást kell biztosítani emiatt, és majd talán az ő gyerekeik miatt is. Ha most 50 évre szorosabbra fűzzük a függőségünket Oroszországtól, akkor emiatt esetleg később válogatott kellemetlenségek sorozata érhet minket. Stb. Stb.
Sapika 2015.12.08 17:32:43
@Holger Hartland: Fentiek szerint már a magyar "is" szó jelentését sem ismered.
Boldi bácsi ugyan már benne lehet az Alzheimertől veszélyeztetett korban, de ezért annak egyéb látható tünetei is lennének.
Nem tudom, mi van veled, de remélem, elmúlik. Évente egyszer majd ide pillantok, hátha javulás állt be.
Visz lát jövő ilyenkor.
Egy izraeli vallási bíróság pontosan beárazta az előbőrt. Az Ateista Klub Blogján is olvashattatok arról, hogy egy izraeli nőt egy egyházi bíróság napi 500 sékel (azaz kb. 100 euró) büntetés megfizetésére ítélte, amíg nem engedi egyéves kisfiát körülmetélni. A dolog…..
Sapika 2014.01.22 21:47:40
@Valóraváltógép: sztem ez volt az egyetlen épeszű komment itt.
Sapika 2014.02.04 22:42:56
@Mária: @szekularisfigyelo:
Szerintem nagyon elment ez a kommentfolyam az egészségügyi aspektusok irányába.
Holott az igazi kérdés az volt: mihez van joga az apukának a válóper után.
Meg lehet ezt mutatni vér és kés nélkül is például a következő kitalált példán:
Ifjú pár összeházasodik. Templomi esküvőt is tartanak, ahol 80 tanú előtt megfogadják: gyermekeiket katolikusnak nevelik. De elválnak még az első gyerek megszületése előtt, és az anyuka nem keresztelteti meg a babát. Kérdés: joga van-e az apukának legalább ezt az egyet kikényszeríteni.
Persze ez csak elvi példa, mivel később, amikor a gyerek nagyobb, és egy-egy hétvégét az apuval tölt, elviheti majd titokban megkereszteltetni. (Vagy megkeresztelheti saját kezűleg is, ha az anyuka öt percre egyedül hagyja a babával.)
Vagy lehet fordított példa is: az anyuka a válóper után egy muszlim pasihoz megy férjhez, és a fiúgyerekeit körülmetélteti. Kell-e ilyenkor kérnie a gyerektartást fizető ex beleegyezését? És mi van, ha az nem adja meg?
-----
A válaszokat nem ismerem, nem vagyok jogász.
Sapika 2015.11.22 18:57:45
@szekularisfigyelo: Jelenleg kb. 1.6 milliárd muszlim él a földön
en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world#Demographics
Ebből 19 millió az EU-ban, ami az EU lakosságának kb. 4%-a:
en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Europe#Current_population_and_its_perception
Objektív adottság, amivel együtt kell élni.
Amellett kellően nagy mintaszám ahhoz, hogy az orvostudomány megállapíthassa, jó, rossz, vagy közömbös egészségügyi aspektusait tekintve.

Minket, magyarokat a problémakör egyelőre nem igen érint. Pontos adatok a körülmetélésről nincsenek, arról viszont vannak, hogy az adófizetők milyen hányada adja adójának 1%-át a zsidó és a muszlim egyházaknak. Az utolsó letölthető adatsor a NAV honlapon a 2012-es- A zsidó egyházaknak kb. 6.200 fő adta az adója 1%-át. De ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen van ennyi család, ahol a gyerekeket vallási okokból körülmetéltetnék; én azt hiszem (=úgy vélem), hogy az adakozók jó része a műemlékek és a temetők fenntartása végett dönt így. A két muszlim egyház együtt kb. 900 embertől kapja meg az adója 1%-át.
Az emberi jogok és ezek érvényesítésére fenntartott intézmények szart sem érnek, mert alkalmatlanok arra, hogy az igazságtalanságokat kezeljék. A mai rendszerben az egyenlőtlenség és az ebből is fakadó igazságtalanságok nem a rendszer hibái, hanem elválaszthatatlan…..
Sapika 2015.11.07 14:21:28
@maroz: Némileg kiabálós hangulatban vagy mostanság, és az írásodra érkezett egyszem kommentből a legszimplább gondolatokat is direkt félreérted.

Például mit nem lehetett azon megérteni, hogy országunk urai személyesen is leszarják a női egyenjogúságot akkor, amikor alkalmazottakat keresnek olyan munkakörbe, mely pedig sem speciális képzettséget, sem pedig fizikai állóképességen nem igényel. (T.i. hogy vezényszóra nyomogassák az igen/nem gombokat és időnként hülyeségeket nyilatkozzanak.)

Vagy mit nem lehet megérteni azon, hogy minden napra jut valami botrányféle, például a mai napra ez jutott ...

Vagy ha egy anonim blogger az internetnek egy kis olvasottságú, eldugott sarkában kénytelen egy kitűnően dokumentált tényfeltáró riportot azzal befejezni, hogy "én erről nem mondok semmit, talán a gondolatért még nem vagyok perelhető, de ebben sem vagyok teljesen biztos". Akkor valami tényleg nincs rendben a sajtószabadsággal.

És mintha azóta is történtek volna valamik, melytől az emberek még inkább félnek majd akár csak névtelenül is eljuttatni az információikat a visszaélésekről, sikkasztásokról, csalásokról, megfélemlítésekről a nyilvánosságnak.

==============
Elég elfoglalt vagyok mostanában, nem is volt kedvem az ajánlott irodalmat elolvasni, de végül csak odakattintottam mindkettőre.

A Dinamóműhely cikk rokonszenves volt, de nekem sem erőm, sem szakértelmem nincs ahhoz, hogy bármit is hozzátegyek. vagy kommentáljak vagy vitatkozzak. Erőmhöz mérten támogatom a hhh gyerekek oktatását, a nejem még gyűjt is nekik, másik családtag a menekültek gyerekeit pátyolgatta, mikor azok senyvedtek. Gondolom tipikus megvetendő attitűdök az álszent jótékonykodásról, melyet olyanok csinálnak, akik egyébként élvezik a globalizált világ nekik juttatott mócsingjait. "Szívére veszi bánatunk, vállára venni nem bolond", ahogy egy régebbi újbalos írta egykor.

A Colleen Bell és az A. Wess Mitchell közti kapcsolatot viszont nem sikerült átlátnom. Utóbbi a republikánusok seggét bújja, ha jól értettem a Mitt Romney kampánystábjában való részvételét, míg Mrs. Bellt Obama fújta hozzánk.
Sapika 2015.11.19 12:29:22
@maroz: Sajnos sohasem foglalkoztam vele. Sőt, még fogyasztóként sem igen érdekelt a dolog. Most ránéztem az angol nyelvű wikipédiára, itt:
en.wikipedia.org/wiki/Food_energy
és ezt találtam:

The amount of food energy associated with a particular food could be measured by completely burning the dried food in a bomb calorimeter, a method known as direct calorimetry.[7] However, the values given on food labels are not determined in this way. The reason for this is that direct calorimetry also burns the dietary fiber, and so does not allow for fecal losses; thus direct calorimetry would give systematic overestimates of the amount of fuel that actually enters the blood through digestion. What are used instead are standardized chemical tests or an analysis of the recipe using reference tables for common ingredients[8] to estimate the product's digestible constituents (protein, carbohydrate, fat, etc.). These results are then converted into an equivalent energy value based on the following standardized table of ...

Ezek szerint nem égetnek, hanem korrigálgatnaok jobbra, balra. Gondolom, a végén vissza kell számolniuk az egészet nedves tonhalra.
A holodomor Ukrajna történetének legtöbb emberáldozattal járó katasztrófája. Halálos áldozatainak számát 7 és 10 millió közé teszik, amiből 3 millió gyermek volt. A "holodomor" szót kifejezetten az ukrán területeken végbement éhínségre használja a…..
Sapika 2015.09.25 19:17:10
@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Forrás? (Nem kötözködöm, csak érdekel, szívesen utánanéznék. Gondolom, a belföldi adatokról van szó: koncepciós perek + ávó által agyonvertek + 56 utáni megtorlás.)
És egy pár üveg sörtőlMajd mindenki elfelejti,Hogy az lett, amit ígyPont nem akart itt senki.Az ördög tudja csak,Hogy mi volt a célja,De a húsunk kerültBele a moslékba.S a disznók mind felzabálták,S a holdnál nézik a maguk árnyátAz ól falán és járnak körbe- körbe,Hátha úgy…..
Sapika 2014.10.13 00:31:49
@Counter: Ajánlott irodalom:
en.wikipedia.org/wiki/Pyramids_%28novel%29
(Különösen az eleje bájos, amikor az ifjú főhős a bérgyilkos iskolába jár.)
Sapika 2014.10.14 21:41:42
@Counter:
Azt hallottam a nyáron, hogy Boszniában egy Amerikából hazatelepült bosnyák milliomos a saját pénzén feltáratott egy húszezer éves piramist, melyben ősmagyar rovásírásos feljegyzések vannak. Csak nem engedik, hogy ez a felfedezés napvilágra kerüljön. Gondolom a tudjuk-kik.
Most utánanéztem a neten. Az egyik forrás szerint már hivatalosan is 29.000 évesek boszniai a piramisok:
rejtelyekszigete.com/misztikus-erdekes-helyek/most-mar-hivatalos-29-ezer-evesek-a-boszniai-piramisok/

Egy másik forrás fényképeket is közöl a rovásírásról, mely fölé sajnos megtévesztő táblácskát aggattak [gondolom a tudjuk-kik]. Azt állítván, hogy ezek a 34.000 éves írásjelek az angolszász runaírásuak. Holott két híres magyar rovásírás-szakértő, Szakács Gábor és Friedrich Klára a kövön a magyar rovásírás 39 jeléből sikeresen azonosítottak 21-et.
explorerworld.hu/2012/02/24/a-boszniai-piramisok/

====================
Szerintem ezeknél az interneten található anyagoknál az előbbi kommentemben idézett Terry Pratchett mű lényegesen valószerűbb és tudományosan is megalapozottabb. Csak szeretni kell hozzá a Monty Python stílű humort ;-)
Sapika 2015.07.18 19:17:14
@Holger Hartland: "remélem, tetszenek" IGEN!
viszont nagyon sok már a bejegyzés, okostelefonnal, gyenge mobilnetet alkalmazva lehetetlen a lap aljára szenvedni.
Talán EfPetinek az előző bejegyzéshez fűzött megjegyzése hatott rám serkentőleg, hogy hosszabb szünet után most visszatértem ehhez a sorozathoz. Szépen sütött a nap, így uszoda helyett ma is inkább sétáltam. Séta-tűnődéseim első stációja éppen az időjárás volt, amely…..
Sapika 2015.07.02 16:19:05
@rás: Nem korrigálásnak szántam, csak úgy eszembe jutott. A földhözragadt gondolkodásom miatt. (Szakmai ártalom.)

Viszont ha már a százalékoknál tartunk:

Valahol írtad, hogy a srácok 27%-a már elhunyt.
Ami nem rossz arány: az 1947-ben született hímneműek "születéskor várható élettartama" nálunk 60 év alatt volt.
Legalábbis ha jól értettem a "Születéskor várható élettartam" c. Wikipédia cikk első ábráját.

A Wikipédia cikk angol megfelelője ("Life expectancy") viszont szolgált meglepetésekkel.
Például az iszlám világban a "scholars" várható élettartama már a középkorban is magas volt. Az Ibéria félsziget muszlim részén történetesen 69-75 év (!).

Ugyanott írják: az angol arisztokraták, ha egy békés, járványmentes évszázadban már eléltek 21 évig, akkor utána meglepően hosszú élet várt rájuk. Melynek hosszát ezek szerint még a 16. sz. elején dúló szifiliszjárvány sem csökkentett számottevően.

Úgy képzelem, hogy szorgos történészek számolgatták ezeket a statisztikákat az anyakönyvi adatokból / családfákból.

Én eddig azt hittem, a tanult emberek azért élnek tovább, mint a többiek, mert kevesebbet isznak, egészségesebben kajálnak, óvatosabban kefélnek, és rendszeresen eljárnak a rákszűrésekre.

Úgy látszik, tévedtem.
Vajh mi lehet ennek a mechanizmusa?
Sok szó esik manapság a menekültekről és a "gazdasági bevándorlókról", de általában is örökös kérdés, hogy mit kezdjen a társadalom a hátrányos helyzetű, szerencsétlen életű emberekkel, akár máshonnan jönnek ide, akár eleve itt élnek. Összegyűjtöttem, hogy milyen…..
Felháborító, hogy Magyarországon az orvosok nagy része egy felelőtlen pöffeszkedő IQ- nulla, aki emberek ezreit teszi tönkre a téves diagnózisaival! Kedves Praxis blog!   Édesanyám hamarabb halt meg, mint kellett volna, mert Dipankrint szedetett vele a helyi kardiológus. Ő ügyelt…..
Sapika 2014.12.29 16:36:29
@reepach: "A poszt úgy, ahogy van, tömény marhaság" Sztem inkább kép a világról. Sajnos (vagy hál'istennek) nem vagyok orvos, de úgy képzelem a dolgot, hogy a doki elmagyarázza a betegnek:
Önnél a béta-herpionodefurgurátor-forte szedése az egyik ritkán előforduló mellékhatását eredményezte.
Ebből a beteg természetesen csak annyit ért meg, hogy az a rohadék körzeti valami mérget írt fel neki. Gondolom, az általa szedett 28-féle gyógyszer nevét nem tudja fejben tartani, így egy idő után a kimondhatatlan nevű gyógyszer valami egyszerűbbel helyettesítődik a fejében.
A PISA tesztek szerint az alapfokú és középfokú ismeretek szintje hazánkban folyamatosan romlik, pláne ha mondjuk a sanghaji övezethez hasonlítjuk, így javulás a téren nem is igen várható.
De még az index is arról írt a múltkor, hogy egy zseniális német találmánnyal ki lehet szűrni a levegő hidrogéngáz tartalmát, így lesz majd olcsó és tiszta üzemanyag bőven. Ami azt mutatja, hogy az egész szerkesztőségben egy sem akad, aki az általános iskolai kémiatudást elsajátította volna.
Sapika 2015.04.01 18:21:46
@okina48: Ahhoz azért elég a kvalifikációm is, sőt, talán még az intelligenciám is, hogy eldönthessem: a Dipankrin nem "méreg", és hogy a Föld légkörében nincs kivonható hidrogén. Ehhez nem kell magas szinten lenni, a normál természettudományos képzettség elég.
Sztem azon is joggal lehet szomorkodni, hogy az oktatás területén süllyedünk lefelé a korábbi helyünkről. Mivel ezen múlik az ország jövője. A konkrét észrevételt tekintve (PISA tesztek eredményei) úgy tűnik, egy nemzedék múlva a kelet-kínai tartományok már a tudás területén is előttünk járnak majd. Hol lesz akkor a mi helyünk a világban?
Ha az „ókor” és „szex” szavakat egy mondatban használom, akkor az olvasók többsége azonnal az ókori Róma perverz történeteire asszociál. Pedig az ősi Egyiptom is bőven tartogat számunkra erotikus sztorikat. Az ókori egyiptomiakat ugyanis hasonló szexuális szabadosság…..
Ismét frissült a fortepan.hu, nem is akármilyen képekkel. A budapesti képekből válogatunk, az Astoria foghíjtelkétől a panelkorszak előtti Óbudán át a valóban egyedi kelenföldi templomig. 70184: Az…..
1495-ben egy rettenetes betegség ütötte fel fejét Európában, VIII. Károly francia király zsoldosai pedig hamar elterjesztették egész Európában. A szifilisz legkorábbi ismert ábrázolása, Bécs, 1498 Ezt a Treponema pallidum-baktérium okozta, szexuális úton terjedő fertőző…..
Sapika 2014.12.13 19:40:07
@kugi, @Juhari Zsuzsanna: : Találtam egy rövid, színvonalasnak tűnő leírást:
www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111220134144.htm
Úgy tűnik, volt egy baktériumfajta, amely, amikor rászabadult a védettséggel nem rendelkező európaiakra, gyorsan szifilisszé szelektálódott/mutálódott.
----------------
Ami pedig a régebbi, eurázsiai csontelváltozásokat illeti: a valóban szifiliszesként azonosítható esetek kormeghatározása hibás volt; a kormeghatározás korrekciójával ezek is Kolumbusz utáni leleteknek bizonyultak.
------------------
A szifilisz baktérium közeli rokonai egyébként mind a mai napig okoznak trópusi betegségeket, melyek egyidősek az emberiséggel. A lényeges különbség az, hogy ezek nem nemi úton terjednek.
Internetes vitákban időről-időre fölmerül, hogy a nickek miért "névtelenül" írnak, és miért "nem merik vállalni" az igazi nevüket. Különösen közéleti emberek és politikusok szeretnek büszkélkedni azzal, hogy lám, ők bátran a saját nevükön írnak, bezzeg a kommentelő a…..
Sapika 2014.10.18 21:18:24
@Sapika: Ui: Persze más a politikátlan szféra.
"A mama rácsatlakozott a szálloda hálózatára, és a barátok, ismerősök blogjait járta. Ezekben a percekben felélénkült, vidám pír borította el, és sokkal boldogabbnak tűnt, mint a Champs-Élysées-en." (Párizsi nyaralás leírása egy mai orosz regényben.)
Sapika 2014.10.19 20:40:16
@maroz: Roppant bölcs tanácsok. Maradtam annál a verziónál, hogy megpróbálok rájönni. Sőt, azt hiszem, rá is jöttem. Mivel a beszélgetés kétesélyes: lehet, hogy az egyik fél megvilágosodik közben. De az is lehet, hogy a beszélgetés után a felek soha többé nem állnak szóba egymással ...
Sapika 2014.10.19 20:45:33
Sztem nem a név vs névtelenség az igazán fontos, hanem hogy melyik valóságban élünk.
További idézet az előző forrásból (
@Sapika:)
[egy eltűnt lánnyal kapcsolatban] "Semmi rossz nem történt vele. Rossz a családjával történt, mert most egy kis időre elszakadtak a képernyőktől, és észrevették, hogy egész idő alatt volt egy lányuk, hogy valami kínozta őt ..."
Hartland Önkritika 2014.08.28 22:58:48
Butaság volt ezt a blogot bezárni és újat nyitni.Vissza az egész.Igaz: a hobbibloggernek munka, család és egyéb szórakozások mellett kevés ideje jut a blogírásra, és a motiváció is hullámzik. De ha épp egyszerre mindkettőből kevés van, azon nem segít, ha korlátozom a műfajok…..
Sapika 2014.10.11 20:46:11
(Segítség balliberális értelmiségieknek)Aki nem tudná, mostanában botrányt kavart egy hatodikos általános iskolai tankönyv, amely szerint "a lányok állítólag könnyebben tanulnak meg olvasni, mint a fiúk többsége, de matematikában inkább a fiúk ügyesebbek." Balliberális…..
Sapika 2014.10.08 00:40:04
@panelburzsuj: Persze, ez a korrekt megfogalmazás. Kevésbé hivatalosan még lehetett volna azt írni, hogy "romániai", ez csak 3 betűvel hosszabbította volna meg az index szöveget.

De hangsúlyozom, nem a szavakkal van a gond, hanem a jelentésükkel/mellékjelentéseikkel az adott kontextusban.

Egyébként már megbántam, hogy szóba hoztam; oly fölösleges. Ha fészbuk kommentek lennének, most egyenként kitörölném őket.

Mindegy, kaptam most jó sok melót; egy darabig nem nézek megint a netre.
Sapika 2014.10.09 20:23:51
@maroz: "a balliberális kommunikációs hálózat kisebb-nagyobb multiplikátorai, például a Kettős Mérce és társai"
@buta_lúd: " Te mondd, ez a Kettős Mérce valami jelentős véleményformáló műhely, hogy ennyi energiát fektetsz beléjük? :)"

A mai 168 órában Pungor András cikket írt a blogokról. A Kettős Mérce nevében Jámbor András alias Weisz Manfréd Huba nyilatkozott. Posztjaikat 2.000 (kettőezer) ember olvassa. De ha sikerül olyat írniuk, ami az indexnek tetszik, akkor az index linkjéről akár 20.000 olvasó is érkezik.

A vincentesektől Szempontpuska nyilatkozott. Náluk a stabil olvasóközönség 3.000, de néha az index jóvoltából 30.000 is bejön.

Összehasonlításul megemlítem, hogy a "Buddhista misszió magyarországi árya maitreya mandala egyházközösség"-nek 3.225 stabil támogatója van (a NAV honlapja szerint ennyien adták adójuk 1%-át nekik 2012-ben).

Én ezeket az adatokat nem rosszallom, nem is keveslem, csak úgy vélem: nem árt tisztában lennünk a dolgok valódi jelentőségével.
Sapika 2014.10.09 20:29:29
@panelburzsuj: "egy hitgyüli-szökevénnyel"
Nem értem, mi a probléma a hit gyülekezetével. Nekem egy kedves, barátságos vallásnak tűnik. Bár nem értek a vallásokhoz. Pontosan melyik teológiai tételük miatt alábbvalók ők mondjuk a katolikusoknál?
Mozlimok menekítették, magyarok publikálták először a rejtélyes zsidó kéziratot, amely, úgy látszik, örök menekülésre és örök megmentésre van ítélve. Amerika szívesen megszerezné, ha Szarajevónak nem kell...    Bosznia visszautasította a New York-i Metropolitan…..
Alacsony vagy magas részvételi arány a kedvező? Nekünk vagy az országnak? Okosabbak vagyunk-e, ha sokan vagyunk? Áltudományos okoskodás, melyben a szerző igyekszik senkit sem megsérteni! A vasárnapi eredményhirdetést követően megindult a bűnbakkeresés, a vádaskodás és a…..
Sapika 2014.04.12 15:10:31
@Juhász Péter (LMP):
Én a legnagyobb bajnak azt tartom, hogy a piramis alján lévők nem jutnak információhoz. Mondjuk a köztévé tudtommal még sohasem működött jól nálunk, de ez a mostani hatalmas propagandagépezet a TV2-től a postaládába dobott ingyenes Helyi Témáig terjedően azért páratlan jelenség.
A csúcs a miniszterelnök-jelöltek vitáinak elmaradása volt.
Így a piramis alján az sem tudhatták meg, többek között, hogy mi lesz a fideszmódra erőltetett rezsiharc ára, melyet majd meg kell fizetni. (Illetve már fizetjük is, amint Szlovákia és Lengyelország elhúz mellettünk a fejlődésben.) De azt sem tudhatták meg, hogy mi a baj Paks II-vel, vagy az Oroszországtól való fokozott hosszútávú függésnek.
A közmédia és a hazai oktatás régi adóssága, hogy mi, mint lakosság nem tudjuk, nem értjük, miért jó nekünk a jogállam, mi a baj a visszamenőleges hatályú törvényekkel, és miért a legrosszabb a konkurens ajánlatok versenyeztetése nélküli beruházás. (Az elmúlt 24 év közös bűne).

A másik probléma a szoclib oldal rossz állapota. Régi frontarcaik mostanra közutálatnak örvendenek, tehetséges, értelmes, és egy minimális karizmával rendelkező fiatalokat pedig nem sikerült kitermelniük. Ilyen állapotban érte őket egy nem várt szerencse: külső körülmények hozzájuk sodortak náluk sokkal jobb adottsággal rendelkező fiatal politikusokat. Például az egykori LMP nagy részét. Vagy között Juhász Pétert is egy ideig.^1 Ezekből lehetett volna ütős csapatot építeni. De nem tették, inkább a margóra szorították őket.
Így utólag visszanézve nekem úgy tűnik, egy pillanatra sem hittek a győzelembe. Helyette a saját képviselői állásaik biztosításával voltak elfoglalva.
Nem tudom, mit dönt majd a PM, de úgy tűnik, ez a lehetőség örökre elmúlt.

Arról sajnos fogalmam sincs, hogy az LMP, mint párt hogyan tudna tovább építkezni. A nálunk fejlett országokban jól megélnek a zöldpártok. Harcos, a demokratikus értékek iránt roppant elkötelezet frakciójuk van az EP-ben, amint azt mindnyájan láttuk (ki örömmel, ki felháborodottan). De el nem tudom képzelni, mi módon lehet eljuttatni az LMP gondolatait a piramis alján élőkhöz a mai magyar közállapotok között.

==========
^1 Lábjegyzet: A mostani ÉS-ben is név szerint említenek téged ugyanebben a kontextusban. (Egy Bozóki interjúban.)
Sapika 2014.04.12 22:56:58
@Juhász Péter (LMP): Bocsánat, nem akartalak megbántani. Nekem a PM, az LMP és a Milla is tetszik.
Sapika 2014.04.12 23:04:51
@borzimorzi: Az ólom már rég elmúlt. De van azért ma is károsanyag jócskán a nagyvárosi ájerben.
A városok növekedése világjelenség. Tetszik, nem tetszik, ez van.