Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tsk

0 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem túl szívderítő látvány, ahogy a magyarok egymás torkának ugranak a Csíki sör skandallum örvén. Csodálkozni persze nincs ok, a magyar kommentnép szinte bármin képes összeveszni, amiben egyáltalán elképzelhető erkölcsi és nacionalista álláspont. A Csíki Sör pár évvel…..
tsk 2017.02.13 10:38:24
Felmerül néhány kérdés azután hogy a Heineken megnyerte a pert. Pl. most már hogy törvényileg övék a Csíki sör márka, vagyon ki fogják hozni a saját "Igazi csíki sör"-üket, így magyarul ráírva az üvegre? Esetleg ráírják a Ciuc Preimura hogy csíki sör? Mert most még a termékükön egy magyar szó sincs, se az hogy "sör". Eladják magukat hogy ők is a helyi magyar emberek érdekeit nézik, de még arra se képesek hogy a dobozon szereplő Mikó-vár alá kiírják hogy Csíkszereda, hanem csak a román Miercurea Ciuc szerepel. Innentől kezdve védhetetlen a Heineken álláspontja, nem akarnak ők semmi mást csak kinyírni a konkurenciát. Kb. az elejétől tudták hogy soha nem fogják visszaszerezni a Ciuc korábbi piaci részesedését, de nem is az volt a céljuk. Lezúzták a saját márkájukat (ami nem is olyan nagy baj van másik elég) de legalább mindenkinek megmutatták hogy velük nem lehet packázni. Csak akkor kezdtek el nyivákolni mikor kiderült hogy esetleg elszámolták magukat, és a bojkott miatt más márkáik értékesítése is bezuhanhat. Teljes joggal megérdemli a Heineken amit kap, lettek volna okosabbak már az elején. (Külön vicces mikor arra hivatkoznak hogy gyárakat kell bezárjanak, munkásokat kirúgjanak. Az emberek nem fognak e miatt kevesebb sört inni, a gyáraikat munkásaikat örömmel átveszi a konkurencia, aki remélhetőleg tanult az esetből és nem lesz bunkó a fogyasztóival)
Miközben a Magyarországon képzett orvosok jelentős része inkább külföldön helyezkedne el, addig akadnak határainkon túl tanult orvosok szép számmal, akiknek éppen mi vagyunk a célállomása. Az OECD statisztikái szerint Magyarországon jelenleg az orvosok 7,6 százaléka egy külföldi egyetem elvégzése…..
tsk 2016.04.15 13:13:07
@Dr.Evet: @karandash: Néhány kiragadott egyedi eset alapján lehúzni egy oktatási rendszert amit soha nem is láttatok belűről igen nagy magabiztosságra utal. De hát a magyarországi értelmiségre soha sem a szerénység vagy nyitottság volt jellemző.
A romániai egyetemek átálltak a "tömegtermelésre" ezért valóban igaz hogy sok olyan ember is diplomát kap aki nem érdemli meg. Azonban sokan vannak akik igen. A két csoportot semmilyen szempontból nem lehet egy kalap alá venni. Aki jártas az ottani rendszerben az könnyen be tudja azonosítani ki hova tartozik. Csak egy dolgot kell nézni: Magyarországgal ellentétben ott az évhalasztás/évismétlés sokkal komolyabb hibának számít. Aki nem az előírt idő alatt végzi el a teljes képzést gyakorlatilag csak "másodrendű" diplomát kap. Olyan előmenetellel ami itt nagyon is jellemző, pl.hogy 5 év alatt leteszi a 3-4 éves képzés vizsgáit, majd újabb 2 év múlva diplomamunka, ott szinte soha nem kapna állást a szakmájában. Három szakmában eltöltött év után (orvosoknál valószínűleg több) viszont már senki sem mondhatja hogy valaki ezért gyengébb a szakmájában mert romániai egyetemen végzett nem pedig magyarországin. Ilyenkor már az egyéni képességek sokkal erőteljesebben érvényesülnek, de ha ti továbbra is előítéletek alapján akarjátok megítélni az embereket akkor tegyétek nyugodtan. A szegénységi bizonyítványt magatokról állítjátok ki.
tsk 2016.04.15 17:59:35
@Dr.Evet: nekem több ismerősöm is van aki Kolozsváron/Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet. Van aki Németországba ment, van aki otthon maradt, de mindenki aki kapcsolatba került magyar orvosokkal panaszkodott a lekezelő stílusuk miatt. Jellemző példa mikor közös kutatási projekt keretén beül kijött három hónapra Budapestre, azzal kezdték hogy minden kérdés nélkül a kezébe nyomtak egy anatómia könyvet, hogy azt tanulja meg, majd két hónapig hozzá se szóltak. Ilyen közegbe csak az jön akinek nincs más választása.
A saját szakmámba, rengeteg olyan kollégám van aki képtelen letenni egy-két vizsgát, megírni egy diplomamunkát és ezzel megszerezni a diplomát. Sok cég mégis alkalmazza őket, egyrészt a munkaerőhiány miatt, másrészt mivel a saját szintjükön jól teljesíthetnek és hasznos tagjai lehetnek a csapatnak.
Nem ülök fel a közszolgálati médiát ekézők traktorára. Ez a fajta kárörvendés az a rázós műfaj, amitől rosszul vagyok. Egyébként igen, szurkolok a nagy átalakítás sikerének, és remélem, hogy az új médiumok nem halnak bele a komoly tüneteket mutató gyermekbetegségeikbe.…..
„...hiszen ahány városállam eddig még más néppel társult és későbbi bevándorlókat fogadott sorai közé, legnagyobbrészt összetűzött velük...” (Arisztotelész: Politika) Mindezt arról írja a derék sztagirita, hogy Szübarisz polgárai, miután a krotoniak legyőzték és…..
tsk 2015.01.15 12:54:32
@mrZ: Izrael azért elég messze áll attól hogy az "összes lőnivalót kilövi az arabokra". Van nekik néhány atombombájuk is bespájzolva.
Vendégszerzőnk, Sayfo Omar írása. A korrupció nem ideológia, pláne nem párt; hanem politikai és társadalmi kultúra kérdése, mely tényezők az aktuális uralkodói elittel ellentétben nem változnak négy-nyolc évente. Mikszáth Kálmán írásait olvasgatva kitűnik, hogy a…..
„A háború a politika folytatása egyéb eszközökkel.” (Carl von Clausewitz) Turul főszerkesztő kolléga cikket írt a magyar hadi kiadások alacsony színvonala ellen, mely kiadásokat – némileg populista módon – a nyugdíjak emelésével állított párhuzamba. Meglátása szerint…..
tsk 2014.09.11 08:54:54
@hacsaturján: Az egy dolog hogy ki mit érez/gondol, más kérdés hogy mi a valóság. A cikkben viszonylag jól le van írva a jelenlegi helyzet, a következtetésekkel lehet vitatkozni.
Viszont ha már ilyen kedvesen lehülyézi a cikkírót, akkor kicsit komolyabb érvek kellenének mint amit felhozott.
Mandiner blog Ki a paraszt? 2014.08.19 07:01:00
Vendégszerzőnk, Kardos Gábor filozófus írása. Fotó: Fortepan. Az urbanizációt hosszú ideje a fejlődés netovábbjának tartják, az ipari forradalom óta a modernizáció szinonimája lett, viszont a mai globális válság szépen megmutatja, hogy nem csak ökológiailag, de…..
Mandiner blog Első a munka! 2014.08.01 07:01:00
Vendégszerzőnk, ma-ki írása. * „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.” (Máté 9:37-38)   A munkaerőpiacon sajnos pont nem ez a helyzet: a munkásnak nem jut elég aratnivaló, mert állítólag akkora a…..
tsk 2014.08.01 09:30:44
Szánalmas ez az írás. És ezt úgy mondom hogy én is vállalkozó vagyok. Hihetetlen hogy mennyi buta, frusztrált munkaadó van. Ezt a marhaságot is egy ilyen írta. Néhány pontban hogy mi is a gond:
1. Az átlag magyar vállalkozó így képzeli el az üzletmenetet: van egy "rakás" pénze, kitalálja hogy mi a tuti biznisz, megveszi a gépeket, felveszi a munkásokat és kész. Ettől a ponttól elvárja hogy jöjjön a profit. Ha mégsem így történik akkor mindenki hibás. A lusta munkavállaló, az állam, az adóhivatal mindenki. Csak ő nem.
2. A vállalkozás sikere kizárólag a vezetőségen múlik. Hihetetlen hogy vannak emberek akik elvárják hogy más dolgozzon az ő sikeréért. Ilyen nincs. Az munkavállaló pénzért dolgoznak, a vállalkozó a sikerért. Ennyi. Ha úgy gondolja hogy valamelyik beosztottja nem dolgozik meg a pénzéért keressen mást. De az hogy minden munkavállaló lusta, munkakerülő abszurd. Ilyenkor a hiba a vezetőségben van, le kell szállni a földre és elfogadni hogy az emberek ilyenek. A konkurenciánál is ugyanezek az emberek dolgoznak, a sikertelenség nem az alkalmazottakon múlik.
3. Munkaadó és munkavállaló között nem lesz soha partneri viszony ameddig az alá- fölérendeltség viszony a meghatározó. Ezt pedig a átlag kisvállalkozó nagyon szereti. Nagyon szeretnek főnökök lenni és ezt érzékeltetni. Hogy lehet így akármilyen "közös érdek" a felek között.
4. A vezető szereppel együtt jár hogy (lehetőleg jó) irányt kell mutatni a beosztottaknak. A bűnbakkeresés, egymás ócsárolása nem a jó irány és egyenes út a kudarcba.
A szinte az egész országot lefedő narancsszín réteg, Fideszország alatt, a fideszes (és kevés esetben baloldali) győzelmek mögött az idei, előre lefutottnak tűnő választás egyik legfontosabb tanulsága a második helyek megoszlása a baloldali kormányváltó összefogás és a…..
tsk 2014.04.09 13:24:31
@tesz-vesz:
www.geoindex.hu/wp-content/uploads/Partlista_eredmeny.png

Első helyezések, települések száma szerint:
Fidesz - 2972
Jobbik - 130
Baloldal - 74

Második helyezések:
Jobbik - 2175
Baloldal - 808
Fidesz - 188

A Jobbik azért lett mégis harmadik mert csak a kisebb településeken nyertek/lettek másodikak. A nagyobb városokban kivétel nélkül az Mszp-Fidesz lett a második.
A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük. * Novák Tamás: A…..
tsk 2014.04.05 10:06:38
@Virág et.: úgy látom még egy ilyen egyszerű kifejezést sem sikerült értelmezni:
"a bíró pénzért ítélkezik" = a bíró olyan ítéletet hoz amilyet megfizetnek
"a bíró pénzért dolgozik" = szakmai alapon ítéletet hoz (mert ez a dolga), ezért pénzt kap.
A cikkben sehol sem írja hogy a második eset rossz lenne, ellenben elég aggasztó hogy sokak szerint az első eset is teljesen rendben van.
Az állami elvonás aránya és a gazdasági versenyképesség nem függenek egymástól, többek között ezért is jár teljes tévúton a hazai gazdaságpolitika. Két, rendkívül tanulságos táblázatot közölt honlapján a német statisztikai hivatal. Az első az EU 27 tagállamának…..
Nem akartam írni a tandíj körüli tüntetésekről és vitáról, mégis szükséges lesz. A baj ugyanis nem a tandíjjal vagy a hallgatói szerződéssel önmagában van. A baj a kormány módszereivel és a kormány hozzáállásával van. „Gondolom itt nincsenek senkinek fölösleges…..
tsk 2012.12.14 09:07:46
Úgy tűnik, nem volt elég a Jobbiknak a hétfői, zsidók listázását követelő provokáció, még napokkal az eset után is nekik áll feljebb. A Jobbik szerint szánalmas, ahogyan a kormánypártok és az „egyesült baloldal a megfelelési kényszer hatására nagykoalícióba…..
  Gyerekkoromban éreztem utoljára így magam, amikor hatévesen, a karácsonyi készülődés kapcsán néhány gyanús dolgot fedeztem fel, aztán addig nyaggattam a szüleimet, míg bevallották: valójában nem a Jézuska hozza az ajándékot. Miközben édesanyám ezt magyarázta,…..
tsk 2012.05.10 13:24:25
@balkáni: Idezet a cikkbol: "A legnagyobb baj a rendszerrel van, az online fogadási piaccal, ami minden elképzelhető határon átnőtt, ami lassan, de biztosan felzabálja a labdarúgást." Ahogy az egyszeri foci rajongo egy furcsa vegeredmeny utan talalgatja hogy vajon ezek tenyleg ennyire benak vagy talan valakik megvettek a meccset, ugyanugy en is talalgatom hogy az az oknyomozo ujsagiro aki leir egy ilyen buta, manipulativ mondatot, az ennyire nem latja at a dolgokat vagy talan a hatterbol volt nemi rahatas. (A szrt. nem olyan reg meg hirdetes kampanyt is folytatott az online szerencsejatek/sportfogadas ellen)
Tisztelt Praxis! 2002-be kiderül,hogy a férjemnek rossz indulatú gégerákja van.3 év alatt 6x műtötték,természetesen műtétenként 50.000 fizettem a műtétet végző orvosnak.Kapott a férjem sugárkezelést,kemoterápiát,sajnos nem lehetett megmenteni.2005-ben…..
Csak kicsit módosítani kell rajta. Egészen pontosan kétkulcsossá kell tenni! Kell egy értékhatár, amely alatt nulla, vagy nagyon alacsony legyen a kulcs, afelett meg mehet az 1%. Ez az értékhatár lehetne mondjuk 200ezer forint. Ha valaki egy tranzakcióban ennél több pénzt utal, vagy…..
tsk 2012.04.13 07:43:30
@ccactus: Igaza van is-nek nem erted a problemat. Az hogy kitalaltad a ket kulcsot egyaltalan nem legitimalja a tranzakcios adot, ellenben elbonyolitja es kijatszhatova teszi.
Csak egy pelda: bankbetet lekotes. Ez ket tranzakcionak szamit (szamlarol bankohoz kerul a penz majd vissza) es altalaban 200ezer feletti osszeg. mennyi legyen a tranzakcio adoja? 2*1%? Mennyi kamatot is fizet mondjuk 2 honapra lekotott betet 6%*2/12=1% (minusz kamatado). Siman buksz egy egyszeru lekotesen. Vagy ez mentesuljon a tranzakcios ado alol? De Akkor a hitel visszafizetes miert nem? Vagy az ado/jarulek/buntetes utalasa az allamkasszaba? Vagy vegyuk a te nagyszeru otleted es utaljunk mindent tort reszekre osztva? Pl. ne 400ezer forintot kosszunk le hanem 4*100ezret hogy kijatszunk egy nonszensz hulyeseget?
A gazdaság teljesítményének leírására az elemzők nagyon sokféle indikátort használnak. E mérőszámok mindegyikéhez kapcsolódik valamilyen kézenfekvő, bár gyakran túlságosan leegyszerűsítő értékítélet. Így például a termelés (GDP) vagy a foglakoztatás növekedését…..
Van egy remek népesedési oldal, a GeoHive, ahol szépen sorrendbe vannak rakva a világ agglomeráció aszerint, hogy melyikben élnek a legtöbben. (Igen, valószínűleg máshol is elérhetők ezek az adatok, de én itt bukkantam rájuk.) Az élen Tokió, a második Delhi, a harmadik São…..
Egy érdekes álláshirdetésen akadt meg a minap a szemem. A BKV jegy- és bérletpénztárost keres, havi bruttó 110 ezer forintos fizetésért: __________________________ Nem oly régen, a minimálbéres posztsorozatunk kapcsán rengeteg támadás érte blogunkat, mondván, hogy…..
  Szerencsejáték Zrt.: mit keres az állam a drogkereskedelemben? – teszi fel a kérdést a Kapitalizmus.hu szerzője. Az oldal szerzői persze minden nap feltehetik ezt a kérdést, hiszen a téma tetszőlegesen folytatható az állam létének totális tagadásáig, az anarchistából…..
tsk 2012.01.10 16:38:32
@rajcsányi.gellért (ergé): Te is mint sokan masok nem erted vagy nem akarod erteni a kapitalizmus mukodeset. Nem latsz tovabb a "kedves jo allam" es "gonosz kapitalista" mesejenel.
A klasszikus Laissez-faire szerint ugye miutan az allam levonta a brutto beredbol az adokat, mar semmi koze sincs hozza hogy a maradekot mire koltod. Ezt a "modern" allamok nagyon nem szeretik, mivel meg a netto bered jo reszere is palyaznak. Pedig megtehetnek hogy a SZJA-t emelik meg olyan szintre hogy minden allamai kiadast fedezenek. Csak akkor az emberek hulyen neznenek hogy a brutto beruk miert csak 20%-at kapjak kezbe.
Mindeki hajtogatja hogy a multik/bankok/tokesek uralkodnak felettunk, de az igazsag az hogy mind a sajat korrupt allamunk rabszolgai vagyunk.
Es igen, ezzel a cikkel te is lelkesen tapsikolsz hogy az allam a netto keresetunk (es ezaltal a munkank) egy ujabb szelete felett tartotta meg/vette at az ellenorzeset.
Mandiner blog A gép végre forog 2011.11.30 08:31:00
 Küzdést kívánok, diszharmóniát, Mely új erőt szül, új világot ád,  Hol a lélek magában nagy lehet,  Hová, ki bátor, az velem jöhet.   Bevallom, régen vártam magyar filmet, pláne rajzfilmet úgy, mint Jankovics Marcell Az ember tragédiája-feldolgozását.…..
tsk 2011.11.30 09:32:52
@rajcsányi.gellért (ergé): Jankovics embernek bekepzelt, muvesznek tulertekelt.
Egy meglepően jó könyv a táborozásról. A közelmúltban jelent meg Bear Grylls: A vadon törvényei című könyve magyarul. Akik az utolsó szóig végigolvasták a Túlélés törvényeiről szóló cikkemet, már ismerik Bear Grylls showműsoros munkásságával kapcsolatos összetett…..