Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kioktató

29 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kioktató Blog MLM = ÁTVERÉS 2010.12.18 12:46:00
Reactor nevű olvasónk levelét olvashatjátok, lángvágóval rántja le a leplet az MLM és a piramisjáték sötét bugyrairól:MLM = ÁTVERÉS Ezt az alapösszefüggést, ha felfogja az átlagember, nem lesz semmi baja. Gond akkor van, ha elhiszi, hogy ezzel valós pénzt kereshet. Sajnos…..
kioktató 2010.12.19 18:08:59
@sajt: Kedves Reactor!

sajt linke kapcsán várnék némi magyarázatot...
Előveszünk egy régi slágert, csak most a beszervezettek oldaláról, az Ügyeletes Elvtárs közreműködésével. Persze isten ments, hogy lebeszéljünk bárkit is, csatlakozzatok bátran bármilyen csoporthoz! Persze a mi példáink még mindig a Sciennet-típusú rendszerekre hajaznak, de ne…..
kioktató 2009.07.24 22:51:22
@maholnap: Örülök, hogy tetszik a klubos ötlet. Ez része a blog pozicionálási kísérleteinek. :)

A meggazdagodásról az a véleményem, hogy van az országban egy kókler csapat (pár ezer ember), akik évről évre újabb iparágakban tűnnek fel a gyors meggazdagodás reményében, majd hihetetlen presztízsveszteségeket követően odébállnak. Pl. a kilencvenes évek végén a honlap készítés, majd 1999-ben a 2000-es év probléma, aztán a pályázatírás és az EU-s pénzek, a kilencvenes évek közepén, majd manapság újra az MLM.
kioktató 2009.09.04 00:04:17
@maholnap: köszönöm, egyik jobb téma, mint a másik! Rövidesen sorra kerülnek. :)
kioktató 2010.12.14 17:33:58
@Reactor: Wow, nagyon egyetértek veled, zseniálisan összeszedted a rendszer jellemzőit!
Ha nem gond, kiposztolom a kommentet, hátha úgy még többekhez eljut.

Egy pontban vitatkoznék veled: hosszas kutakodás után sem találtam tulajdonosi összefüggést az összes MLM hálózat között (és itt most nem arra gondolok, hogy 1-2 vezetőt időről időre más hálózatban látok felbukkanni, vagy a Sciennet tulajának korábban gyémántos biznisze volt). Elvi síkon is jó esély van rá, hogy több, egymástól független szélhámosnak jut eszébe a piramisjáték, és ráadásul mindegyik meg van győződve a saját zsenialitásáról, így ő akar (egyedül) minden pénzt megkeresni és kizártnak tartja, hogy valaha lebukjon.

És még egy kérdés, ha nem kellemetlen: volt valamilyen személyes rossz tapasztalat, esetleg anyagi vagy erkölcsi kár, ami téged, vagy ismerősödet ért? Ha esetleg igen, és nem ciki, megírhatnád azt is, mert azzal sokkal többen tudnak azonosulni, mint egy elméleti írással.

Köszi!
A tegnap este nem hagy nyugodni: ha nekem a saját vállalkozásom ajtajában kétszáz méteres sor állna, mit tennék?Gazdaságelméleti vitát folytatnék a kereslet és kínálat örökérvényű összefüggéseiről?Esetleg unottan sorszámot meg pogácsát osztanék a sorbanállóknak?Hát…..
kioktató 2010.04.13 00:13:42
@ksziksza: Tehát jól értem, hogy egy Nagy Szent Üres Tömb volt, amire hét órát kellett várni?

Nekem ez az egész (különösen az OVB élő közvetítése) úgy tűnt, mint lényegtelen részletszabályok mögé bújó, azt túldimenzionáló, pozíciójukat féltő hivatalnokok okoskodása, joggal való visszaélés.
kioktató 2010.04.13 09:45:02
@nyílméregbéka: annyira nem vagyok járatos a jogszabályokban. A normál névjegyzéket is előre nyomtatják, pedig az sem 100 %, hogy mindenki eljön szavazni. Ahol van aláírás, az eljött, ahol nincs, az nem jött el. Az átszavazók is tudnak aláírni, nem?
Múlt heti kommentekből alakult e heti dilemmám:Ki fogja gyermeinket jó példával, képzéssel arra rávezetni, hogy majd felnőttként megalapozott, ésszerű döntéseket hozzanak, munkájukban, pénzügyeikben és kapcsolódó területeken? A mai szülők? Akik 30-40 évesen még a múlt…..
kioktató 2010.02.08 13:06:38
@tavasz2: valami rémlik. Esetleg van konkrét sztorid róluk, amit meg lehetne írni?
Ígérem, hogy utolsóelőtti posztomat írom erről a fantasztikus találmányról, de úgy gondoltam, talán segíthetek azon honfitársaimnak, akik nem tudják eldönteni, hogy valóban hívők-e, íme a tízparancsolat: 1. Szponzorod, instruktorod legyen a te Istened!2. Ne tájékozódj,…..
kioktató 2010.01.13 17:12:06
@IGe: köszönöm, örülök, hogy tetszett!
Úgy tűnik, hogy amit eddig vízionáltunk, lassanként elérkezik: brutkó repedések jelentkeztek lelkes MLM-alapú pilotajátékos barátaink csillogó pajzsán. Éppen ezért gondoltam elszórakoztatlak benneteket a következő hónapok vígjátékával, persze előre. 1. Felvonás -…..
kioktató 2009.12.02 08:51:22
@gande: Bízom benne, hogy ennyire nem rossz a helyzet. Ne feledjük, hogy (pl. az Ilferro-val szemben) itt nem volt semmilyen belépési korlát, gyakorlatilag ingyen és könnyen bárki taggá válhatott. Ilyen esetekben a 400 000 tag 90 %-a teljesen inaktív és egy fillért sem rak bele (de még csak nem is igazán használja a kártyáját). A maradék 10 % (ezt persze a reklámkampány kicsit torzíthatja) tényleg pörög, "befektet", agitál - ők vannak most igazán bajban.

Ettől még a bent ragadt pénzek simán lehetnek milliárdos méretűek, hiszen pl. a direktben kifizetett első körös visszatérítésnek is van átfutási ideje, amikor náluk csücsül a pénz, no meg a pár tízezer igazán lelkes hívő akár sokkal-sokkal több pénzt is rájuk bízhatott.
kioktató 2009.12.09 00:04:56
@standup: amit írsz, kicsit messzebbre vezet. Egyrészt a PSZÁF úgy ítélte meg, hogy amit a Sciennet végez, az nem betétgyűjtés, azaz nem pénzügyi szolgáltatás, így a tanácsadó sem lehet pénzügyi tanácsadó. Szerintem egyébként pont az meríti ki a csalás fogalmát, ha a rendszer a foglalózást befektetésként pozicionálja.
Másrészt ha jól emlékszem, a legnagyobb gyorskölcsönös hitelintézet bukott meg nemrég azzal, hogy nem megfelelően képzett ügynökökkel rakták tele az országot (és ha jól tudom, ők kezelték is ezt a problémát). Tehát nem árt tudomásul venni (mindkét oldalnak!), hogy a pénzügyi tanácsadás is szakma, van tudásbázisa, kultúrája, felelőssége, stb.
Éppen révedeztem a nyári szabadságból, amikor rám szakadt az összes lehetséges médiumból a Sciennet "egy Hatalmas reklámhadjárata" (sic!), ezért gondoltam, nem árt kicsit kielemezni ezt a csodálatos értékesítési eszközt, hátha lennének, akik belevágnának egy ilyen…..
kioktató 2009.09.06 21:14:16
@jomunkasMber: biztos, hogy ebben a hangulatban szeretnél vitatkozni velem? Mert ha érdemi észrevételed is van, akkor szívesen várom a konkrétumokat (nem gondolom, hogy tévedhetetlen lennék). Az ismereteim mélységéről ls. az e tárgyban írt előző három posztot, illetve kb. 250 kommentet. Örömmel venném, ha beavatnál a szaktudásod mibenlétébe, pl. korábbi publikációk, tanulmányok megjelölésével, mert mindig szívesen tanulok nálam profibbaktól.
kioktató 2009.09.24 14:48:01
@Akiko: köszi az ötletet, a bankkártyájuk tényleg tanulságos eset, ugyanis látszólag nagyban leegyszerűsíti a velük való együttműködést és olcsó, valójában azonban több buktatót is rejt. Remélem a napokban lesz időm erről többet írni, meg utánanézni az esetleges változásoknak (ha jól láttam legutóbb, aug. óta új ÁSZF-jük van).
kioktató 2009.10.02 13:36:55
@zoci-mike: köszi az infókat, bevallom, hogy mostanában nem volt időm megnézni az új ÁSZF-et, bár láttam, hogy kirakták az oldalra. Azt gondolom, hogy amíg a foglalózás rendszere működni fog, elég nehéz lesz meggyőzni arról, hogy a Sciennet nem pilótajáték, még akkor is, ha csiszolják a feltételeket. Miért nincs foglalózás pl. a Schell Smart vagy a Supershop rendszereknél (ezeket tekintem klasszikus törzsvásárlói rendszereknek), vagy miért nincs foglalózás pl. a Forever Living-nél (ezt tekintem klasszikus MLM-nek)?

A bankkártya kondíciói biztosan szuperek, én a buktatókat inkább lélektani-megtérülési jellegűeknek érzem (akkor is azzal fizetek, ha eszembe se jutna, így automatikusan részt veszek a rendszerben, ami a vevőnek jó, de az eladónak nem).
Nem gondoltam volna, hogy valaha hanganyag kerül ebbe a blogba. Egy hangfájl, amit érdemes meghallgatni... A postaládámba akadt, és engem sokkolt, pedig sokat láttam már furcsaságot, huncutságot, lenyúlást a pénz világában. (Pedig milyen szép is tud lenni a független pénzügyi…..
kioktató 2009.07.24 23:29:58
Gondolkodtam ezen a dolgon, és szerintem ennek az éremnek is két oldala van:

kioktato.blog.hu/2009/07/24/villamkerdes_ismer_valaki_idobenfizeto_kilakoltatottat

Persze ez egyáltalán nem kisebbíti annak a tettnek a súlyát, amikor valaki bizalmas információkkal visszaélve mások nyomorából hasznot húz...
kioktató 2009.07.25 11:11:58
@maholnap: a szobabicikls sztori i zseniális! :)

A héten az egyik munkavállaló munkáltatói igazolást kért, és megkérdeztem, hogy miért. Azt mondta, hogy van egy promó, hogy ha most kiváltja, akkor nyer egy repülőjegyet. De isten bizony nem fogja a hitelt felhasználni, mert már van másik két hitelkártyája is, és tudja, hogy az nem jó. Nem kérdeztem meg tőle, hogy a másik repülőjegyet és a szállást miből fogja fizetni, ha ki is akarja használni azt az ajándékot. Azt se kérdeztem tőle, hogy a kártya díjából nem jött volna-e ki egy olcsóbb fapados repülőjegy... :)
kioktató 2009.07.25 11:18:46
@maholnap: azért a hitel kiváltással is óvatosan kell bánni. Amerikában nem véletlenül van erre a "megesszük a lakásunkat" kifejezés. Minkét fázisban (1. hülyeségre személyi kölcsön/hitelkártya; 2. előző hitelek beforgatása jelzálog alapú hitelbe) alacsony a belépési küszöb, azaz könnyű a döntést meghozni, viszont a kockázat igen magas, hiszen ha borul a törlesztés, akkor oda az ingatlan.

Ha úgy tennénk fel a kérdést, hogy szeretnél most hitelből nyaralni menni, hogy aztán majd emiatt négy év múlva hajléktalan legyél, talán néhányan elgondolkodnának.

Én sokkal jobb megoldásnak látnám, ha az emberek a hétköznapjaikat úgy szerveznék át, hogy valahogyan kinyögjék az idióta kishiteleket, majd elhatároznák, soha többet nem vesznek fel ilyet.
Úgy látszik, ez a hét bővelkedik hitelbotrányokban, és szerintem ez nem feltétlenül a nyári uborkaszezonnak köszönhető: Noname pénzügyi kisvállalkozások terrorizálják az ártatlan lakosságot. Ebből persze feljelentés, nyomozás, kardcsörgetés, stb. lesz rövidesen, gondolom…..
Ma megtudhattuk, hogy szorgos népünk nagy barátja, a Provident egy kicsit veszteséges. Ha valaki reménykedik a csődben, nagyon rossz helyen kapizsgál. Az előző évek profitja meg az anyavállalat stabil, a hitelfelvételi lelkesedés töretlen (a forgalomcsökkenést kizárólag a…..
kioktató 2009.07.24 22:43:41
@maholnap: valószínű, hogy ennek a három cégnek előbb-utóbb vége lesz, mert elfogy alóluk a bizalom. Kérdés, hogy mi lesz azzal a közel háromszázezer Provident-es ügyféllel, akik egy része adósság-spirálban van, azaz a hiteleit (amit csőd esetén is kötelesek fizetni) újabb hitelekből törlesztette volna (ahogy ezt teszi évek óta). Normál bankban a nagy részük nem hitelképes, a Provident felszámolói viszont könyörtelenül behajtják majd a tartozást.
kioktató 2009.07.24 22:45:51
@kioktató: Két megoldás lehetséges:
1. Alakul egy újabb cég, és betömi a piaci rést.
2. Az adósok egy része elveszti az egzisztenciáját.
Egyik megoldás brutálisabb, mint a másik.

Azt hiszem, itt kiengedtünk egy szellemet a palackból, és nehéz (plusz fájdalmas) lesz visszatuszkolni...
A Magyar Bloggerszövetség múlt pénteki sorsfordító összejevetele kapcsán (Uj Péter Elnök teljes beszéde elolvasható itt) lapszemlézzük a beérkezett reakciókat.  A legelső reakció Angelviától jött órákkal az esemény után: Bloggervizsga és igazolvány. Sajnos…..
Annyi ismerősöm érdeklődik nálam lelkesen arról, hogy hogyan lehetne a brüsszeli csapokra rácuppanni, hogy érzésem szerint ennek érdemes egy posztot szentelni.   Mi kell ahhoz, hogy biztosan nyerjek pénzt? Ügyesen és szabályosan megírt pályázat, megfelelően jelentős…..
kioktató 2009.07.10 13:42:29
kioktató 2009.07.10 13:50:17
@keserumandula: Sajnos tényleg nem fizetnek. De nem rossz ötlet! :)
kioktató 2009.07.10 14:44:04
@StanLee: köszönöm a dicséretet és a megerősítést. Sajnos ilyen példákkal találkozom én is.
Jólmenő vállalkozásunk a válság hatására elveszíti vevőinek 60 %-át. Jólmenő családunk a válság hatására elveszíti bérjövedelmének 60 %-át. Ugye hasonló esetek? Két megoldás között választhatunk: 1. Végiggondoljuk, hogy van-e esélyünk fenntartani…..
Ígéretemhez híven folytatjuk a témát, szeretném, ha a vállalkozó kedvű olvasók nem csak a törzsvásárlókkal (magánszemélyekkel), hanem a beszállítóikkal is hasonlóan ügyesen bánnának, hiszen ez elengedhetetlen az üzleti sikerhez:   1. Elsőként el kell döntened, hogy…..
kioktató 2009.05.19 00:30:28
@zoci-mike:
Második :)

Köszönöm, igyekeztem.
kioktató 2009.06.23 00:11:05
@daBEERDRiNKeR: én is láttam, meg egy autón is. Lassanként meg kellene írni az összehasonlítást... :)
Kioktató Blog Sajtszagú barakk 2009.06.08 23:10:00
No mit kíván a magyar nép, miután jól kiszavazta magát vasárnap délután? Persze hogy trappista sajtot. A politikai korrektség jegyében kifejezetten magyar terméket, viccesen alacsony áron, 576 Ft-ért, a tizenhárom éves Penny Market szervezésében. Természetesen mindenki meg van…..
kioktató 2009.06.09 11:02:13
@zoomy86: bár sajna a felvétel nem egyértelmű, de a tekintet szerintem is "jellegzetes". Azért megnyugodtam, hogy voltak ott racionális emberkék is... :)
A Penny Market vasárnap este 7 és 9 óra között 580 forintért árulta a trappista sajt kilóját. Látszik, nem ismerik a magyar mentalitást, hogy ha 10 forinttal olcsóbb, akkor akár a saját édesanyjukon is átgázolnának: A nagyatádi boltban közel 100 ember gyűlt össze az akciós…..
Kioktató Blog Cár atyuska 2009.06.04 17:10:00
Korábbi bejegyzések kommentjeinek visszatérő motívumáról ejtenék most pár szót: Az államnak, illetve intézményeinek kutya kötelessége megvédeni engem a saját hülyeségemtől, és fel kell lépnie a szélhálmosokkal, csalókkal és más, engem bepalizni képes szélhálmosokkal…..
Szállóigévé vált a mondás: Ez egy következmények nélküli ország. Már-már szinonímája mindannak, amiről ez a blog is szól: a felelőtlenségnek, az átgondolatlanságnak a mutyizásnak, linkelésnek, megúszásnak. Kérdésem: Előfordulhat, hogy az emberek alapvetően nem rosszak,…..
Kedves ismerősöm egy szuszra szeretett volna nejétől és házától megszabadulni, de valahogy a csillagok állása nem kedvezett:   Kedves KB!   A történetem rendkívül pozitívan kezdődik: feleség, gyerekek, jólmenő vállalkozás, házépítés. Ahogy teltek az évek, sajnos…..
Szerencsére egyetlen ismerősöm sem vett részt annak idején a Vertical Invest fantasztikus befektetési bulijában 2003-ban, az Indexen akadtam erre a hírre:   Hat év nyomozás + bírósági tárgyalás után most született meg az elsőfokú ítélet, fejenként 3-5 év között kaptak…..
Megint egy kis vállalkozói bravúr, amikor azt hisszük, hogy a Biztosító azért van, hogy megvédjen minket. Hát nem.   Kedves KB!   A kereskedelemben dolgozom, olyan szegmensben, ahol a vevőim nem kifejezetten multik, hanem közepesebb-nagyobb vállalatok. Szerencsére van is egy…..
Úgy gondolom, elérkezett az idő, hogy vállalkozó kedvű olvasóimnak egy kis vállalkozás-alapítási tanácsadással kedveskedjek. Ezúttal nem tudtam az alapul vett minta nevét kikerülni, ezért bocs, akit ez lelkileg szarul érint. A posztot két részesre tervezem, az elsőben a…..
kioktató 2009.05.19 00:11:39
@Kepes: meg tudnál forrást jelölni? Klassz az anyag, bár nekem ici-picit Lyoness-pártinak tűnik, de lehet, hogy csak egyszerűen a tények makacs dolgok.
kioktató 2009.05.19 00:28:51
@zoci-mike:

@Kepes:

Köszönöm, egyrészt így korrekt a szerző felé, másrészt a hozzászóló Lyoness tag, ez egy későbbi megjegyzésből kiderül. Jó példa, hogy attól mert valaki tag, még nem feltétlenül elvakult és részrehajló.
Visszakanyarodva az üzleti világba, íme egy roppant "szórakoztató" eset, diszkréciós okokból iparág megjelölése nélkül:   Kedves KB!   A kilencvenes évek végén indítottuk családi vállalkozásunkat szüleimmel és testvéremmel. Teljesen a nulláról kezdtük,…..
Íme az első, olvasónktól származó eset: Utólag már nem szégyellem a dolgot, hülye voltam és kész. Szegény gyerek voltam, az is maradtam 29 éves koromig. Akkor rám mosolygott a szerencse, egy remek állásom lett egy menő multinál. Igenám, csak hát ugye a kollégák még menőbbek…..
Bár eredetileg nem terveztem hogy aktuálpolitizáljak, de most mégis van egy téma, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni: a magáncsőd intézményének bevezetése. Átrágtam magam a 74 oldalas tervezeten, és egyre jobban hiányzik valami: mi is van a csőd előtt és után? Rossz…..
kioktató 2009.05.07 00:13:03
@bng: Maximálisan egyetértek, a belinkelt hivatkozással együtt. Abban reménykedek, hogy talán ezekből az írásokból valaki magára ismer két plázázás között.
kioktató 2009.05.07 07:35:44
@chipichape: két apróbb megjegyzés:
1. az államot azért emlegettem, mert a bankok mellett a második legnagyobb hitelező (ls. adótartozás).
2. Elvileg a magyar modellben megpróbálják majd elkerülni a vagyontárgyak értékesítést, az már csak egy sokadik lépés.