Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Orvenyhivo

82 bejegyzést írt és 422 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az immár húszévesnél is idősebb Carcassonne-hoz szekérderéknyi kisebb-nagyobb kiegészítő jelent már meg, a gyűjtők legnagyobb (vagy legkisebb) örömére. Ilyen a 2020-as Parasztlázadás minikiegészítő is, a maga 12 területlapkájával. A meglehetősen standard lapkákon található egy-egy speciális út-,…..
Mentsük meg Astoriát, mentsük meg a hercegnőt - az ellenségtől éppúgy, mint önmagától! Az unikornis lovagjaiban a játékosok közösen (elvégre kooperatív játékról lenne szó) igyekeznek felszabadítani Astoria királyságát a Legániai Birodalom zsarnoki igája alól. A rebellió élén az astoriai királyi ház…..
London céheiről korábban írtam már: a céhlapkákból felépülő Londonban a játékosok a többségi elvet követve igyekeznek minél több céhet az ellenőrzésük alá vonni. A játékhoz azóta már megjelent egy nagyobb kiegészítő, de először csak apróságokat adtak ki, például új céheket. (áttekintőlap,…..
Különb-különb okok miatt évek óta nem frissítettem ezt az oldalt; az egyik oka, hogy mainapság nem igazán jut időm fordításokra. Úgyhogy a jövőben se nagyon lehet gyakori frissítésekre számítani... Az Odalent (Descent: Journeys in the Dark) immáron második kiadásban is megjelent magyarul; sajnos,…..
Ajtót berúg, szörnyet legyak, kincset begyűjt... a klasszikus szerepjátékos receptnek jónéhány társasjátékos feldolgozása van, a Munchkintól az Odalentig. A finn Kazamatafutam is erről szól: a játékosok hősei aláereszkednek egy háromszintes kazamatába, megküzdenek a szokásos Sötét Úrral és…..
A Gombák kétszemélyes társasjáték, ahol a játékosok az erdőt járják, ízletes gombafajták után kutatva. Kilenc ehető gombafajta van a játékban - plusz a hátrányt okozó légyölő galóca -, ezekből érdemes kollekciókat gyűjteni, majd egy-egy gombafajtát eladni (botokért, amelyekkel könnyebbé válik az…..
Továbbra is gomba módjára bújnak elő a földből a Carcassonne-változatok és kiegészítők, nagyok, kicsik és minik. Ilyen minikiegészítő a Német katedrálisok, ahol a hat területkártya mindegyikén egy hármas vagy négyes útkereszteződés közepén egy-egy híres német katedrális (Köln, Aachen, Ulm, München,…..
A kaszr várat jelent arabul, és ennek névelős változatából, az al kaszrból vették át a spanyolok az alcázar szót, ami egyfajta, eredetileg mór erődítményt jelent; a leghíresebb a sevillai Alcázar. Egy másik Alcazar pedig az ismert szerző Wolfgang Kramer játéka, ahol a spanyol főnemesi családok…..
1983-ban jelent meg Atarira a M.U.L.E,: ebben a kereskedelmileg nem túl sikeres, de annál innovatívabb és inspirálóbb stratégiai játékban az Irata bolygón próbál túlélni egy kolónia, ahol a telepesek - azaz a játékosok - vagyont próbálnak felhalmozni a természeti erőforrások begyűjtésével és…..
A falu boszorkánya a javasasszonyok, tudók és más effélék idilli világába röpít vissza: a játékosok azt döntik el egymás közt, hogy ki veheti pártfogása alá a kis falucskát és annak lakóit, miközben se közel, se távol nincsenek inkvizítorok, boszorkányvadászok, hóhérok és más efféle népek.…..
A Kakaó a lapkalerakós játékok népes táborát gyarapítja. Kétféle lapka van, munkás- és dzsungellapka: az előbbin lévő munkások hajtják végre a velük szomszédos dzsungellapkák akcióit. A munkások az ültetvényeken kakaót szüretelnek, a piacokon eladják a termést, az…..
Érdekes játék a 011. Egyrészt, mert ezt az alternatív 19. században játszódó játékot részben egy svéd metálbanda, a Therion inspirálta; másrészt, mert a mechanikája erősen kooperatív elemeket mutat, mégis egyéni versenyfutás. A játékosok a világot próbálják megmenteni az utolsó pillanatban a…..
Az Angolhon állataiban kissé orwelli helyzettel találkozunk: egy farmmal, amelyet állatok irányítanak. Sajnálatos módon az állatok frakciói - a disznók, a baromfik, a marhák és a kecskék - háborúznak egymással. Minden frakciónak van egy istállója, vannak tábornokai és vannak…..
Az Evo révén aktívan beavatkozhatunk a világ egyik leghatalmasabb erejének, az evolúciónak a működésébe. Mind egy-egy dinoszauruszfajtát pátyolgatunk, hogy minél sikeresebbé fejlődjön, minél nagyobbra nőjön a populációja - mielőtt megérkezne a minden dinót elpusztító üstökös. Hát igen, optimista…..
Kicsiny gyermekként mind arra vágytunk, hogy művészeti galériát nyitva napjaink legkiválóbb festőinek műveivel kereskedjünk, a modern művészet ütőerén tartja ujjunkat. Hát nem? Nos, a Modern Art mindezt lehetővé teszi! A játékban öt feltörekvő titán (Lite Mital! Yoko!…..
Elsőként néhány kiegészítő: a Kék Hold városa (Blue Moon City) Spielbox-kiegészítői (magyar szabály), valamint a Grand (El Grande) második kiegészítője, a Főinkvizítor és kolóniák (magyar szabály). Az Adlung Spiele sok kis kártyajátékot adott ki az évek során. Ezek…..
Először is, addig rágták a fülemet, amíg elkészítettem a Belford kiegészítőjének - amely a jól csengő Kiegészítő kiegészítő nevet viseli - a fordítását. (Belfort: Kiegészítő kiegészítő) Szintúgy felkérésre készült a Bohnanza kb. kettőszázhetvenkettedik…..
Jópár éve már, hogy a Delta Vision megrendelésére elkészítettem a Space Hulk: A Halál Angyalai fordítását, de tavaly végre meg is jelent magyarul. Ez egy kooperatív játékos, ahol mindenki kétfős űrgárdistaosztagokat irányít. Az űrgárdisták egy űrben sodrodó hatalmas…..
Ken Follett neve sokaknak ismerős lehet, a brit író számos regénye magyarul is megjelent, köztük olyanokkal, mint a Tű a szénakazalban vagy a Katedrális. Ez utóbbi egy igényes történelmi ponyva, amelynek központi elemei egy középkori angliai katedrális felépítése. A könyv…..
Társasjátékok szempontjából ragyogó évet hagytunk magunk mögött. Bebizonyosodott, hogy nem túloznak a szárnyaló aranykorszakot kikiáltó megállapítások, hiszen soha az életben ilyen magaslatokban nem volt még a társasjáték-ipar, és hasonlóképp mi, Homo Ludensek sem voltunk…..
A munkáslehelyezős mechanika mainapság nagyon divatos, ennek egyik példája az amúgy görög tervezők munkája, az Arkón. Minden a nagyjából megszokott módon zajlik: egy városban a különféle épületekre (piac, kincstár, céhház, palota, stb.) rakják le bábuikat a játékosok, hogy…..
A Trónok Harca 2. kiadásához a Sárkányok tánca után kijött a második pakliforma kiegészítő, a Varjak lakomája. A kiegészítő lényegében egyetlen négyjátékosos scenáriót tartalmaz, ahol az alapjáték Starkjai, Lannisterei és Baratheonjai, valamint a Völgy védelmezői,…..
Martin Wallace Repülőkje az első légitársaságok idejébe repíti vissza a játékosokat. A repülőút még mindig luxus és kaland, még mindig csak a legügyesebb, legbátrabb pilóták mernek átrepülni az óceánok felett, de a legjobb szimatú üzletemberek már megsejtik a jövő egyik…..