Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kage

38 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tűzhely, Világzenei műsor a Civil Rádióban - 2013. 03. 26., 12.00  Különleges, kultúrákon átívelő zene, szefárd dallamok, hangzásában jól érezhető a spanyol, marokkói, török, argentín hatás. A Dina zenekar a tradícionális zsidó dalok őrzését, ápolását, újrafogalmazás tette meg elsődleges céljául.…..
A mai Tűzhely kicsit rendhagyó lesz, nem csak a zenéről fog szólni, kuporodjunk le. Besh o Drom, Frankie Lato's New Djangology, Romengo, Snétberger Zenei Tehetségközpont... Bódvalenke a Freskófalu, Sárkányünnep Bódvalenke az ország egyik legszegényebb falva, amely a művészet…..
Ez Újesztendőben, éljenek örömvel, örömvel menjenek Jézus elejibe! Elejibe menvén, dícsérjétek rendben, dicsértessék az ő áldott szentneve szállásikra! /moldvai köszöntő/ Uráló gyermekek ..
kage 2012.02.19 21:43:52
@Romania_ma: köszönjük és igyekszünk minél több dologról beszámolni itt is.
érkezett hozzánk egy kis fekete szőrgombóc (én vöröset szerettem volna) igyenest az Őrségbül, és felforgatta az életünket, azóta nincs nap hogy ne kavarna valamit, most éppen egy kutya megharapta, és 3 napig lábra sem tudott állni, aztán olyan csúnya lett a sebe, hogy…..
Találtam egy filmet, azaz csak találtam volna mert semmi nyoma, ki tud erről valamit?Magyar cím "Amíg bírunk csánjuk" - egy csángó falu hétköznapjai KülsőrekecsinEgy hagyományörző csángó falu hétköznapjai és megmaradásának esélyei. Rendező Orbán Ágnes Szakértő…..
Külsőrekecsinben karácsonykor. Az öregek még ismerik ezt az éneket. Csángó vidéken elterjedt, régi karácsonyi ének. Batranii mai cunoaste acest cantek. Cantec de Craciun de prin tinuturile Ceangaiesti. A két éneket Szarka Fráncsiszkné Kati-tól vettem fel, aki múlt 60 éves.…..
Külsörekecsinben is fel kellene ébresszük ezt a hagyományt. Reméljük legalábbis sikerülni fog, ha máskor nem a Falunapokon. 2010-ben Budán (Moldva), megpróbálták újra éltetni guzsalyas hagyományát. Így írnak magukról: Összehívtuk a szomszédokat, öregebbet, éfiabbat,…..
Az egész falu zengett Nagyon szép volt karácsony estéjén. Egész falu zengett. Oan karácsonyi énekekvel, olyan szép volt hallani, jó volt hallani, mi a mennyországba lettünk volna. De még jobban szerettem, mikor elkezdték mise után aztán szüleink, felnőttek énekelni, csokorba,…..
Rekecsinben is fontos lenne egy ilyen ház létrejötte, ahol kézzelfogható lenne a szőttesek, varrottasok a népművészet változatos színes világa, ki is lett szemelve egy régi ház, de sokat kell még dolgozni, hogy létrejöhessen. Beszámolunk mindenről, de ha bárkinek van segítsége,…..
A húst megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A karikára vágott hagymát zsírban áthevítjük (nem pirítjuk), majd hozzáadjuk a paprikát, fokhagymát, és köménymagot. Összekeverjük, és kevés vízzel felengedjük. Rövid forralás után beletesszük a húst, megsózzuk és lefödve…..
Hegedül a Külsőrekecsin/Dumbrovényi Fehér Márton, kobzon kíséri Paun Vasile."Ez volt a régi románca" mondja be a szám címét Fehér Márton.A gyűjteményben az összehasonlíthatóság végett "rókatánc" típusú dallamként jelöljük meg. A felvétel 1994 körül készült, a…..
Hónapokig hol New Yorkból, hol Kolozsvárról, máskor Bangkokból rohantak a bitek egy tengermély, intim és tiszta kortárs népzene felé Szalóki Ági hangja időtlen és tiszta. Légies, mintha csak fél lábbal lenne itt; a másikkal mindig valahol messze barangol. Virtuozitás helyett…..
A falu a Kárpátok moldvai lejtőin, Bákótól délre helyezkedik el a Rekecsin-patak forrásánál, a Szeret jobboldali dombjai között található, tizenkét kilométerre Rekecsin (Răcăciuni) község központjától. Kialakulása a XIX. század első felére tehető, és a környékbeli…..
Külsőrekecsin a Szeret folyótól nyugatra, a fő úttól tizenkét kilométerre, a Bankojé patak völgyében fekszik. A falu kb. 2500 lélekszámot számlál ma. A rege úgy tartja, hogy a tatárbetörések idején egy ember kimenekült ide az erdő alá és mivel nagyon megtetszett neki ez a…..
Világzenei műhely indiai és magyar zenészekkel Ismét egy rendhagyó adásA stúdióban élőben hallhatjuk az amerikai David Trasoff és az indiai Arnab Chakrabarty sarode duettjét (jugalbandi) Szalai Péter tablá kíséretével. A két sarode játékos két különböző iskola…..
aház... rendkívül szutykos 2011.09.27 23:41:00
minap a szomszéd bolhapiacon, kezembe került egy csoda és rendkívül szutykos micsoda, pont olyasmi, amire 96 óta vágytam, amit nem adott oda az arab a szukban már 18 ért, csak 20 ért adott volna, de én bolond módjára otthagytam. Bántam is. Pedig 220-ról indult, és a végén úgy…..
Ismét a Tűzhely köré kuporodunk... Furcsa dolog lenne, ha én most nem írnék semmit arról ki is lesz a vendégem? Hiszen nagyon sok információt lehet róla szerte találni. Azt hiszem, nem nagyon vannak akik nem ismerik őt, mégis szinte semmit sem tudunk róla. Az életről beszélgetünk… A Tűzhely mai…..
Ma Szirtes Edina Mókus üldögél velünk a Tűzhely körül és beszélget Kage (Kelemen Gábor) tűzrakóval. Hegedű is előkerül, keressük a végleteket. Engem mindenki akkor keres meg, amikor valami újat akar, nem a megszokottat, a populárisat. Szívbe markoló, szívet szaggató,…..
aház... ez jellemző ránk... 2011.05.08 16:45:00
hogy ilyen ritkán írok ide, de bedurrant a tavasz és a tennivalók zöme ránkugrott... A kert kizöldült és rettentő sok mindent kellett megcsinálni, többek között egy veteményest, és ültettünk is azzal a szándékkal, hogy eltüntessük a kerítést! (majd kiderül)Gondoltam egy…..
A Tűzhely világzenei rádióműsor ősbemutatót hirdet. Elindulunk a sparherdttól. 2011. április 12-én, kedden pontban 12.00-kor felhangzik a régen várt zenei csemege, a Besh o droM legújabb korongja. A kertünk alatt igazi vérbő ritmus és sántaugrató!Vendégünk a stúdióban…..
aház... tavaszriport... 2011.03.11 14:50:00
ez a cunamiföldrengés... ismét döbbenet... de nem erről írnék most...    nálunk is zajlik az élet, sorolom: riselijőt csináltunk a betonból, kidugták fejüket a kisvirágok, tiszta a homokozó, és itt ülök a kertben és élvezem a napot, közben fúrnék,de ismét…..
aház... még mindíg Vacak... 2011.01.28 15:01:00
         tegnap rájöttem valamire mennyire hálás lehetek, azért ha rám bizatik valami, és a semmiből előáll valami, ami a te gondoskodásodra van bízva, egy élet… Egy kutya. Vaczak. Vagy Vacak. Olyan nyuszi kutya, igazi szeretnivaló…..
aház... gondoltam kiolvasztom... 2011.01.20 10:35:00
levél barátomhoz a farmra… képzeld valamelyik nap még az óévben szereztem egy fűnyírót, a hó alól ástam ki, fagyottan,  nagyon kevés ezerért. Már akkor mikor elhoztam erősen kérdőre vontam elmebeli képességeimet, mert meg sem moccant, be volt fagyva, megforgatni sem…..
aház... ablak és köcsög... 2011.01.14 21:32:00
nemsokat fogok dumálni...reggeli napsütésben a konyhafalon lévő ablakunk és a köcsögök... mindnek van története, a hátsót az Őrségben egy bácsitól kaptam, teljesen szét volt mállva már akkor, nagyon okoskodtam, hogy lehet megmenteni, először ha jól emlékszem politurral…..