Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Johannesz

40 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fenti kép olyan címekkel járta be a facebookot, mint az "Elgondolkodtató, mivel is foglalkozunk igazán", a "Képmutató, szeretet nélküli, farizeusi világban élünk", vagy a "Hát elég szomorú". Elég szomorú valóban. Mindkét esemény. Csakhogy ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy míg az egyik…..
A TASZ jelenti Az abortusz rossz? 2011.06.08 23:43:00
A terhesség művi megszakításának jelenlegi szabályozásáról a magyar állampolgárok ritkán látott arányban gondolják, hogy jó úgy ahogy van (60 %-uk szerint megfelelő, további 5 % szerint még túl szigorú is). Egyébként a válaszadóknak ugyancsak több mint fele (60 %) válaszolt úgy, hogy az abortusz…..
Amikor ezt a blogot ajánlgattam ismerőseim körében, egy érdekes levelet kaptam. Valami olyasmit, hogy a levél küldője pogány és hogy ha esetleg egyházi adó nélkül megkeresztelem, akkor keresztény lesz... mindegy is... a lényeg, hogy ennek hatására úgy gondoltam, írok pár sort…..
Johannesz 2010.08.15 17:12:03
 Mindig nehezemre esett a következő történet megemésztése: Sárának, Ábrahám feleségének nem lehetett gyereke, majd életük vége felé az Úr csodát tesz Sárával és öregségére egy fiúgyermekkel ajándékozza meg. Ő volt Izsák. Ráadásul Isten megígéri, hogy naggyá…..
Keresztény blog Ne aggódjatok! 2010.03.13 13:17:00
A keresés valahol minden embernek a sajátja. Hogy milyen dolgokat szoktunk keresni? Sokan azt keresik, hogy mivel töltsék ki a rendelkezésükre álló szabadidőt, sokan pedig azt, hogy hogyan szervezzék úgy az életüket, hogy legyen egy kis idejük a semmittevésre. Sokan keresik a magány…..
A fösvénység szóról igen gyakran asszociálunk a kapzsi szóra. A kettő között azonban van egy árnyalati külömbség. Míg a kapzsiség a földi javak megszerzésére irányuló tulzottan önző viselkedésmód, addig a fösvénység a megszerzett javakhoz való túlzott ragaszkodást…..
Nagyon nagy fába vágom a fejszémet, de csak belevágom. Mindig is foglalkoztatott a kérdés – és jól tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül –, hogy mindent meg kell határozni, pontosan körülírni, akár embereket is jellemezni kell és meghatározni a helyüket, szóval…..
Ritkán használjuk ezt a szót: kevélység. Jelentése nem más, mint önmagunk mások fölé helyezése. Napjainkban a csábítás ezen formáját igen mesterien műveljük: légy Te az első, légy Te a legszebb, légy Te a legokosabb, légy Te a leg-leg-leg... A reklámok, a filmek és sajnos…..
Szerdán megkezdődött a nagyböjti időszak. A Nagyböjt lehetőség arra, hogy lélekben felkészüljünk hitünk legnagyobb jelentőséggel bíró eseményére, Jézus Krisztus feltámadására. A hosszú évszázadok során - ahogy a keresztény hagyományok és szertartások többsége - ,…..
Szelíd Olajfa 52% 2009.06.10 12:33:47
Mit lehet az oka ennek az 52%-nak? Az egyes szakmák képviselőiben megbízók arányának alakulása Magyarországon – 2009. tavasz Helyezés Szakma Bizalom 1. Tűzoltóság 98%…..
Johannesz 2010.02.02 11:57:42
Gyermekkorom kedvenc közmondása az volt, hogy „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”. Túlzás nélkül órákat gondolkoztam ezen. Tényleg lassabban tud amiatt futni az ember, ha hazudott??? A probléma nem volt elhanyagolandó, tekintve, hogy elég jó futónak…..
Johannesz 2010.02.02 11:38:04
Nagyon érdekes, amit írsz.

A közmondások nem mondanak újat, csak másképp fogalmazzák meg az ismert dolgot: Egy szépirodalmi művet akkor szeretek, amikor épp ilyen. Amikor az ember ráismer benne Maris nénire, aki a piacon mindig répát árul és hogy milyen jó, hogy valaki így látja Maris nénit és hogy tényleg ilyen...

Nagy problémának látom a rohamos fejlődésben, hogy nincsenek mintáink. Meglátásom szerint a közmondások nem egy élet, hanem annál hosszabb idő után alakultak ki. A nagyapa is megfogalmazta valahogy, aztán a fia is öreg korára, aztán az ő fia is, stb... mert az élet ugyanaz volt, így egyre tökéletesebb képet festhettünk az adott dologról egy egyre tökéletesedő közmondással. Manapság viszont nincsenek már ilyen mintáink. Az élet valóban merőbben más, mint tíz évvel ezelőtt. A következő tíz évről meg ne is beszéljünk! Elvesztek a mintáink. Nem tudjuk, hogyan kell "csinálni dolgokat".
Ez a legszembetűnőbben szerintem a párkapcsolatoknál jön elő. Hogyan kell "járni" valakivel? Erre nincsenek mintáink. Egészen más volt 100 évvel ezelőtt az udvarlás. Most meg ezek a kérdések, hogy "meddig kell járnom vele, hogy tudjam, Ő az igazi?", meg hogy "meddig mehetek el?", stb... Igen nagy probléma a minták hiánya.

Mi, fiatalok élünk bele az életbe mindenféle tapasztalt minta nélkül. Épp ezért azt gondolom, hogy szükséges olyanokra támaszkodnunk, akik láttak mintákat. Nem azért, mert az Ő tapasztalatukat feltétlenül felhasználhatjuk az életünkben, de látjuk azt, hogy mennyivel egyszerűbb világ volt az. Szóval azért "Jó az öreg a háznál" :)
Keresztény blog Változás 2010.01.19 22:23:00
Közlemény A mai napon a kereszteny.blog.hu kívül-belül megújult. Az új megjelenés mellett a tartalom is változik. A legjelentősebb újdonság az, hogy ezentúl ketten szerkesztjük az oldalt. Újítás, hogy rovatokat hoztunk létre a bejegyzések számára. Így az oldalon megjelenő…..
Johannesz 2010.01.31 16:40:22
@Spirál:

Nagyon szépen köszönjük! :)

Tudtam, hogy újra rám találsz :)
És nagyon örülök neki.

Volt valóban egy kis kiesés; főképp, amikor a pécsi taizéi találkozót szerveztük; semmi másra nem jutott idő, de most újult erővel és lelkesedéssel folytatódik a blog. És most már ketten írjuk. Szórjuk a magokat szanaszéjjel :)
A magvetőről szóló példabeszéd (Mk 4,1-20) és annak jézusi magyarázata a legismertebb bibliai történetek egyike. Lehet -e, kell -e újat mondani egy ilyen gyakran elhangzó evangéliumi szakaszról? Erre a kérdésre nem tudom a választ, de abban biztos vagyok, hogy fontos újra és…..
Élmények, reflexiók - válasz a világ eseményeireVasárnap kezdetét vette a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat. A 2009-es úgynevezett felvezető évet a Vallási Kultúra évének nevezték. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárult az a véletlen, hogy a 2009-es évben…..
Johannesz 2010.01.23 10:56:09
@vjulia: Köszönöm, hogy szóltál, a hibát javítottam!
Az utóbbi időben erősen foglalkoztat a nevelés kérdése. Mi is az, amire lelki, emberi és szakmai formáció keretében egy jezsuita egyetemi kollégiumban törekednünk kell? Ennek egy aspektusa nagyon fontossá vált számomra, ezt szeretném veletek most megosztani. Tézisem a következő: törekednünk kellene,…..
Johannesz 2010.01.22 13:13:33
Johannesz 2010.01.22 19:03:07
@kis_csirke: Köszönöm
Johannesz 2010.01.22 19:11:25
@Felicitasz: Valóban nem vagyok házas.
Ésszel értem és megértem azt, amit írsz.
Azt gondolom, hogy az egész valahol ott lett elszúrva, hogy egyre kisebb lett a különbség férfi és nő között. A nő elkezdte csinálni azt, amit korábban a férfi, aztán így kevesebb ideje maradt arra, amit régen a nők csináltak. A feladatot azonban el kell látni, így a férfiak besegítettek a nőknek, hiszen jogos: a nőknek is joguk van mindenre ugyanúgy, ahogy a férfinak...
Csak azt gondolom, hogy nem egészen így lettünk megteremtve. Bennünk maradnak ezek a dolgok és csak halmozódnak.
Valami olyasmi ez, mint amikor valaki jó borsosan szereti a levest, a másik meg nem, de azért mégis Ő is elkezdi borsozni, mert joga van hozzá.
...
De ezeken már nem tudunk változtatni. Így lett. Ez lett. Egy férfi önmagában képtelen eltartani a családot, a nőnek is keresetet kell vinnie a család részére. Annyira új helyzetben vagyunk minden szempontból a XX. század óta, hogy semmilyen mintánk nincs arra, hogy hogyan is kell "jól csinálni".
Apó, én tudom rólad, hogy több világrészen és sok országban dolgoztál. Engem nagyon érdekelne, hogy milyen emberekkel dolgoztál, vagy éltél együtt szívesen? Sokfajta nemzetiségű emberrel éltem és dolgoztam együtt. Bármilyen nemzetiségű emberrel tudtam együtt lenni. Akiket…..
Johannesz 2010.01.17 23:50:28
@izrael miszteriuma: Igen, ezt néha meg tudom tenni és meg is teszem. De ez csak drog a másik ember számára és nem megoldás. A másik ember számára az lenne a megoldás, ha nem csak időszakosan (mondjuk havi 1-szer) kapna valakit. Ezekkel az emberekkel a kapcsolatom nem nevezhető "baráti" kapcsolatnak. Inkább hasonlítható egy lelkivezetői szerephez. Ami fontos, de ha az ember magányos, akkor a lelkivezető is droggá tud válni.
Johannesz 2010.01.21 16:34:26
@Szakaszu: Köszönöm, hasznos szavak.
GondolatokA tegnapi napon nagymamámtól kaptam egy szép rózsafüzért, hogy tegyem be a kocsiba, mert akkor a Jóisten megsegít. Kicsit szivencsapott a dolog. Hogy értessem meg Vele, hogy a rózsafüzértől teljesen független az, amiről beszél? Azóta is keresem erre a választ. A…..
Gondolatok a napi EvangéliumrólA mai napi evangéliumi történet (Mk 2,13-17) bizonyára sokak számára ismert: Jézus találkozik egy Lévi nevű vámossal, akinek odaszól: "Kövess engem!". Erre Lévi felállt és követte, majd később Jézus a "bűnös" Lévi házában…..
ÜnnepeinkA Római Katolikus Egyházban a mai napon (január 6-ához legközelebb eső vasárnap) ünnepeljük a Vízkereszt ünnepét, melyet szokás még a Háromkirályok Ünnepének, vagy Epifániának nevezni. Ezen ünnepen az Egyház három különböző történést ünnepel: Jézus…..
ÜnnepeinkManapság sajnos egyre harsányabbak azok a hangok, miszerint a házasság elavult intézmény és a házasság helyébe lép az élettársi viszony, vagy esetleg még az sem. A jobbnak tűnő esetben az élettársi viszony lesz az az intézmény, mely létrehozza az ember és ember közti…..
Keresztény blog Jézus szeretete 2009.12.25 16:30:00
ÜnnepeinkA Karácsonyról sokan sokfélét mondanak. Van, aki szerint pusztán egy néphagyományról van szó, van aki szerint a Karácsony a szeretet ünnepe és megpróbálja pótolni az egész éves szeretetlenséget. Van, aki arról beszél, hogy ez is csak üzlet és vannak sokan, akik…..
November 6 és 10 között a Vatikán asztrobiológia konferenciát rendezett 31 kutató részvételével. Az asztrobiológia egy igen szerteágazó interdiszciplináris tárgy, az élet kapcsolatát kutatja a világegyetem többi részével. Helyet kap benne a fizika, biológia, kémia, geológia,…..
Johannesz 2009.11.28 21:21:08
@jan: "amúgy mellesleg eszembe jutott, hogy nem érdekes, hogy ezeket a földönkívülieket valamiért mindig magunknál intelligensebbeknek képzeljük el?"
Ez általában azért van, mert Ők jönnek a Földre. Ez magával vonzza, hogy intelligensebbnek kell lenniük, mert mi nem tudunk elmenni hozzájuk
Johannesz 2009.11.28 21:23:42
@tempefoi: Igen, manapság igen elterjedt vélemény, hogy az emberiség vírusként emészti fel a körülötte lévő környezetet, stb... De én azért még hiszek a Teremtés Könyvének azon részében, amikor az Úr megteremti az embert és azt mondja erre, hogy "jó" és minden, amit teremtett, az "nagyon jó".