Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lorinc

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van a jóléti állam mintájának számító Svédországnak egy másik, talán ritkábban látott oldala. Például a stockholmi „Szilícium-völgyben”, ahol egy hatalmas táborban élnek emberek. Ilyen táborból egyébként több is van, mint az Réka írásából kiderül. A képeket Roger…..
Örömmel jelenthetem, hogy ma igazi élményben lehet részük azoknak, akik a „klasszikus" (hú, ez elég nagyképűen hangzik így, de tudjátok, mire gondolok) Határátkelő-posztokat szokták hiányolni. Őskommentelőnk, Kövérmadár ugyanis egy igazán alapos és szuper (képekkel is…..
Lorinc 2013.11.07 10:33:44
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Persze, ezzel tisztaban vagyok :-) Nem csak arra gondoltam, hogy hogyan lehet hozzajutni, bar a Systembolaget-rendszer is nehezkesse teszi a dolgot (meg mindig jobb mint Norvegiaban :-). A szorakozohelyeken valo arusitas korlatozasara is gondoltam, ertsd teraszon csak akkor ha le van valasztva a kozterulettol, aminek kovetkezteben mar forralt bort sem lehet kapni egy karacsonyi vasarban vagy egy konnyuzenei fesztivalon is csak egy elkeritett reszen csapoljak a seritalt amit onnan nem lehet kivinni, es sorolhatnank az ilyen jellegu korlatozasokat. Daniaban ezeknek se hire se hamva, sokkal lazabbak ebben (is).
Előfordul az, hogy nem úgy alakulnak az ember dolgai, ahogyan eltervezik, de néha a legkülönösebb helyzetekben találkozunk jóindulattal, például egy ghánai családnál. Stevee tíz hónapja él Angliában, és most jutott el oda, hogy úgy érzi, lassan elindult valami, ami jó irányba…..
Lorinc 2013.06.17 11:37:46
@érthetetlen chris: es akkor legalabb egy nemet-posztot olvastunk volna, nem pedig mar megint egy angliait :-)
A mai poszt alighanem kavar majd némi vihart, de a történet érdekes, és a belőle következő morális kérdéseket majd alighanem alaposan kivesézitek. Noha Angliában és Norvégiában játszódik, szerintem ez a legkevésbé érdekes része. Jöjjön tehát Zoltán története! „Most…..
Gyakran éri az a (néha vicces, néha komoly) szemrehányás a blogot, hogy túl sok az angliai, nagy-britanniai poszt. Ezen persze lehet vitatkozni (én legalábbis szeretnék), de egy most nyilvánosságra hozott hivatalos uniós kutatás talán magyarázatot ad rá. Az Európai Unió…..
Ha Franciaország, akkor Párizs, esetleg Marseille, vagy a Riviéra, pedig van egy város, amelyet kultúrájával, a rengeteg fiatal egyetemistával, csodás óvárosával együtt kár lenne kihagyni. Ez Lyon, ahol Sophie kalauzol el minket. „Kerek egy éve költöztünk Franciaországba,…..
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
Határátkelő Nem adtam fel 2013.06.10 06:50:00
Itt egy újabb történet, ahol a kitartás eredményt hozott. Kati Angliában próbált szerencsét, nem kevés nehézséggel kellett szembenéznie, de ha már ott volt, úgy döntött nem szalad el a kihívások elől.  "Olvasom a blogot már jó ideje, én magam is Angliában (Londonban)…..
Igazi különlegesség a mai történet, hiszen egy olyan helyre visz el minket, ahová magyar ember nem mindennap jut el, és nehezen lehetne a külföldön munkát keresők kiemelt célországának nevezni. Afganisztán az utóbbi években szinte kizárólag a háború miatt került be a hírekbe,…..
Számomra mindig különösen érdekes, miként látja Magyarországot valaki, aki „félig kint van, félig bent", azaz aki magyarként, de máshol felnőve, szocializálódva szembesül a haza valóságával. Réka mai írása azonban nem csak azért érdekes, mert Svédországban nőtt fel,…..
Aki már hiányolja az angliai posztokat (...), az ma örülhet, de csak félig. Scotsman beszámolója ugyan Londonban kezdődik, de a brit fővárosban csak egy hónapot töltöttek, mert végül Skóciában sikerült munkát találni neki és párjának. Hogy miként és azóta hogyan alakult az…..
Miközben Európában egyre több helyen egyre nehezebben tudják kezelni a bevándorlók eltérő kultúrája okozta feszültségeket (a legutóbbi, nem túl szívderítő példát a svédországi zavargások jelentik), eközben a világ túlsó felén, Új-Zélandon teljesen más a helyzet –…..
Lorinc 2013.05.30 13:11:55
@Réka ‎: meg egy-ket autogyujtogato akcio es az SD siman eleri a 15%-ot :-)
Sajnos nem az enyém, hanem Nikáé, aki Finnország északi részén, Rovaniemiben él, ott, ahol Joulupukki, a finnországi Mikulás is. Mindemellett persze fény (méghozzá a hónapokig tartó nyári...) derül egyebek között arra is, miért nagy kihívás egy külföldinek az…..
A mai történet több mindenre is példaként szolgálhat, ám nekem a legfontosabb tanulság az, amit Anikó is levont az írása végén: akármennyit is kellett neki a skóciai Glasgowban harcolnia azért, hogy eljusson oda, ahol most tart, a Magyarországon maradt család segítsége nélkül…..
Lorinc 2013.05.26 12:37:10
@NIKI LAURA: nekem is pont ez jutott eszembe. Becsulom a szerzo kitartasat, de ennyi nelkulozes, gurcoles, nehezseg, anyagi befektetes stb aran ezt valoszinuleg Magyarorszagon is el lehetett volna erni.
A tegnapi thaiföldi poszt után ma egy teljesen más világot mutatunk be Loriana segítségével. Kiderül, milyen a megalázó magyar kutatói lét után Svédországban folytatni a karriert, hogy ott sem minden egyértelműen csodás, de lehet boldogulni és közösen vadászunk majd albérletet…..
Lorinc 2013.05.24 20:17:12
@csabakirályfi: lehet szamodra legendanak hangzik, de attol meg igaz. 2 es fel ev svedorszagi tartozkodas utan a tapasztalatom az, hogy a svedek igen jol beszelnek angolul, leszamitva a bevandorlokat es neha az oregeket.
A külföldi munkavállalás és letelepedés egyik legnagyobb toposza (talán csak az „itt sincs kolbászból a kerítés" mérhető hozzá) a „menekülj, ha magyart látsz!". Miközben valószínűleg sok igaz tapasztalat van e mondatban, azért néha jó látni, hogy ez nem valamiféle eleve…..
Rövid bejegyzés a mai, viszont a szokásosnál jóval több képpel, ami nem is csoda, hiszen szerzője, János szavak helyett inkább képekkel dokumentálja svédországi életét és a nagyvilágban tett útjait. Így aki svédországi konkrétumokat vár, az csalódni fog, akit azonban…..
Lorinc 2013.02.15 11:51:42
@tanato: Villamosmernok, digitalis IC tervezokent dolgozom.
Lorinc 2013.02.15 11:53:47
@szerengeti: ez igy van, legalabbis nekem is ez a tapasztalatom. A harmadik vilagbol jovo bevandorlok altalaban eleg hamar megtanulnak svedul, ugyhogy verseny az van boven. Vannak persze kivetelek pl. olyan epitkezesek ahol a ceg reszben delszlav vagy lengyel, es az osszes munkas szerb, horvat vagy lengyel, de nem ez a jellemzo.
Lorinc 2013.02.18 11:46:46
@Nekézseny fan: ez igy talan egy kicsit tulzas. Amit az egeszsegugyi rendszerrol irsz igaz. Belterjes, nem veletlenul importaljak az orvosokat, megjegyzem a svedek is szidjak a sajat egeszsegugyi rendszeruket. A tulelesre nevelnek, alapelv hogy gyogyitsd meg magad ha tudod.... De tenyleg eleg ratyi, amig otthon voltam szidtam az otthoni rendszert de most neha visszasirom... Peldanak okaert a hetvegen bedurrant a bolcsessegfogam, ki kell majd vesni. Kerdeztem mikorra lesz idopont, 1-2 heten belul? Fogdoki mondja: viccelek? Talan 6 honap mulva, ha sikerul a szajsebesztre surgossegit kapnom... A vegen otthon fogom megcsinalni :-)
Az vodoat mar nem latom ennyire rosszul. A gyerekek kint toltenek minden nap par orat (a legtobb ovodaban) a szabadban, akar esik akar fuj, egeszen -10 fokig, vagy ha nagyon fuj a szel akkor nem mennek ki de ez ritka. Meg aludni is egy fedett teraszon alszanak, halozsakkal. Hozzatennem, nem minen ovoda feltetlen ilyen, a mienk igen. Mindenesetre a fiunk jol erzi ott magat, ugyhogy bolcsoderol-ovodarol inkabb pozitiv a tapasztalat.
Mesterembereke tekintve viszont igazad van. Lassan dolgoxnak es rohadt dragak. Erdemesebb egy kint elo magyart megbizni ilyesmivel :-)
Kozvetlenseg-szemkontakt valtozo, nekem inkabb jok a tapasztalataim, igaz mi egy kisvarosban elunk Malmo mellett. Masoktol hallottam rosszakat is ezen a teren, ugyhogy valoszinuleg nem alaptalan amit irsz. Mindenesetre mi nem panaszkodunk ezen a teren, annak ellenere hogy svedul nemigen beszelunk meg.
Az idojara snem olyan veszes, rosszabbra szamitottam, igaz tavaly nyaron sikerult produkalni az utobbi 20 ev legrosszabb nyarat :-) De az eddig eltoltott 2 ev alapjan ezen a teren sem panaszkodom. Persze mi lent vagyunk delen, mas a helyzet mondjuk fent Kirunaban :-) de akar Stockholmban is.
Ami meg jellemzo az a rugalmatlansag, a szabalyokat akkor is betu szerint kovetik ha a szabaly szellem mast diktal. Egy pelda: a cegunk parkolojat ellenorzi egy parkoloceg, aminek az a szabalya hogy ha nincs kint lathato helyen a parkolocetlid (amit a cegtol kapsz) akko rmegbuntet. Egy kollegamnak reszben elfedte a cetlit valami, mar buntettek is, es onnantol nincs apellata. Hiaba bizonyitod be (nem nehez) hogy a cegnel dolgozol es minilyen, jogosult vagy ott parkolni, szabaly az szabaly, fizess.... Legalabb egy kozos van Svedorszag es Magyarorszag kozott: a parkoloorok mind a ket helyen rohadt nagy szemetek :-)
Régen voltam ilyen nehéz helyzetben egy poszt felvezetésekor, hiszen mit is mondhatnék egy olyan levél elé, melyet Zoltántól kaptam, és melyben elbúcsúzik a külföldre költöző lányától? Talán csak a számomra legfontosabb gondolatot idézném: „ne feledd a lényeget: a haza…..
Lorinc 2012.11.08 12:03:53
@KrisztinaKrisztina: Havi 4500 euroert? :-)) Egy atlagos mernok keres annyit (vagy meg annyit se), ugyhogy ezt nemigen tudom elhinni.
Kocsor Blokk Kampánynyitó 2010.01.26 12:36:00
Úgy kezdte a hetet Kocsor, hogy feljött a metróból. Azt is kell néha. Nem lehet mindig underground! Időnként szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell, nincs-e mégis valami változás odafenn. Eluralta a hétfő reggel Budapestet, lendületben volt a város. Az autók meglovagolták a…..
Kocsor Blokk Balos 2012.03.10 00:22:00
„Miért ne zárhatnám be bal kézzel a lakásajtót?” Gondolta egyik reggel Kocsor, midőn elhagyni készült szerény hajlékát. És bezárta… Csont nélkül… Nem karistolt a zár körül, nem vonaglott törvénytelen pózokban, viszonylag lazán, mintha a jobbik kezével tette…..
A Schritte (németkönyv) második kötetében van egy Hörtext (listening), amelyben a főhős (Timo) meg akarja tudni, mit jelent a gemütlich kifejezés, ezért életszerűen embereket kérdezget az utcán. A nagyváros zajában azonban valahogy senki nem képes igazán pontosan körülírni neki…..
Kocsor Blokk Pék? F...a! 2012.01.30 11:42:00
Az Öreg Kocsor a világ végére is el tudott menni a jó kenyérért. Gyakran a fél szabadnapja ráment egy beszerző körútra, miközben a család korgó gyomorral és pattanásig feszült idegekkel várta otthon a reggelit. El kellett telnie több mint negyven évnek, hogy megértse őt a…..
Lorinc 2012.01.30 14:58:46
Tűzfal2008-05-01Téglaszínű klinkerek ékesítik a József Attila telepi futballterem falát, aminek nekimentem egy nappal Szilveszter előtt. Ha nem is feltétlenül téglavörös, de a mindennapokon megszokottól eltérő, hígabb, haloványabb az a vér, ami a fülből folyik egy koponyaalapi…..
Kocsor Blokk Jelzés, érték 2009.09.09 10:30:00
 Akkora már a pangás, hogy minden kis jelnek örülünk. Reményt csepegtet belénk, ha valaki elegáns, udvarias, higiénikus, ha a sötétség tengerén felbukkanni látszik a kultúra egy-egy kis szigete. Átállnunk persze nehéz. Megint igazodni egy új hülyeséghez? Nem,…..