Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ireg85

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemzeti mítoszaink sorában előkelő helyet foglal el váraink Habsburgok által történt módszeres fölrobbantásának a sorozata. Mindenki, aki valaha is járt iskolába azt tanulta, hogy a lakóhelye határában álló vár nem más, mind a Habsburgok tudatos rombolásának szomorú…..
ireg85 2009.07.16 23:19:53
@Kaif:
Rendben, csak ez ugrott be, és leírtam, vissza már nem tudtam vonni; ehhez alig értek, mert keleteurópás vagyok:D Egyszerűen nem foglalkoztat a Nyugat.
ireg85 2009.07.16 23:24:12
@dec:
1552 és 1596 között volt jelentős erődítési munka, és az 50es években éppenhogy elkezdik az óolaszbástyás felújításokat az országban - ha jut rá pénz. Addig lényegileg a 15. századi rondellák állnak.
ireg85 2009.07.16 23:37:30
@veny:
Két magyar "Gibraltár" a 19. századból:
-Komárom
-Pétervárad
Valós román őstörténet: a vándorlási elmélet.És akkor a végkifejlet. Ha a románok nem a dákok leszármazottai és nem éltek mindig a mai románia területén, akkor kik ők és honnan származnak? Két kiindulási alapunk van: az egyik a román nyelv maga, a másik pedig az írott…..
ireg85 2009.07.03 20:25:36
@csurtus: 1,43% magyar. Ehhez egy vicces megjegyzést tennék:) Olvasva a Rubiconban a dák-román nyelvi eredeztetést egykoron, rájöttem, ilyen módon, ahogy ott le van vezetve, a magyar is lehetne dák eredetű nyelv (amikor a latin helységnevekre, földrajzi nevekre utalnak - gondoljunk bele, hány magyar települést tudunk felsorolni római kori néven?)
II. Tiberius Constantinus, és hadvezére, majd utóda, Maurikiosz 578-ban Constantinopolisból új magister militumot neveztek ki keletre, mégpedig a kappadókiai Mauríkioszt. A következő évtizedek eseményeinek…..
ireg85 2009.06.20 21:34:07
@sovesztomesz:
De eredetileg az után "kutatnék", hogy i.e. 53-ban tényleg párthus kézen volt-e Palesztina és Galilea
Nem vagyok ókorszerető, én a 16-, 17. századért lelkesedek, de... A fenti évszám előtt kb. 110 évvel egy személy, akit Judas Makkabeusnak hívtak, és a görög uralom alól szabadította fel a zsidókat, független állam jött létre, amit majd a rómaiak döntenek meg. (Én nem értek hozzá szerencsére, de nem ezt a győzelmet ünnepli a Hanuka?)
A "párthus kézen" viszont lényegileg igaz (azt nem tudom, hogy maradtak is vagy csak elfoglaltak, ókorosok biztos tudják), nem kell kutatni utána, mások már kikutatták;)
Bővebben itt:
www.romaikor.hu/index.php?p=judaea_a_romai_provincia&id=1831#cikk
Egy érdekes, és izgalmas kérdést boncolgatunk az alábbi posztban: Vajon a magyar őstörténelem mai formájában egy humbug? Vajon tényleg igaz az, hogy az osztrák uralkodóház utasítására Magyarországra behívott idegen történészek bábáskodtak a magyarság őstérténetének…..
ireg85 2009.06.20 19:17:17
@hami:
A három, később négy részre szakadt ország különböző részein mi tartotta a magyarban a magyar tudatot? A török turbán (a császári részben biztos nem)? A magyar korona?- érdekelte is a magyar földművest. A császári korona? Hol?
A válasz a nyelv, mert így érintkeztek (beszéltek) naponta.
2 dolog tart össze egy népet: a nyelve és/vagy történelme (kultúrája). A skótoknál, walesnél, íreknél... a nyelvüket ért angol hatás (megszállás) miatt történelem, de próbálják nyelvüket feléleszteni!
Szóval ne mondja senki, hogy a nyelv nemzetmegtartó tényező.
ireg85 2009.06.20 19:36:06
@alraune:
"Ha (a magyar nyelv) a környező népek hatására keletkezett és alakult ki" - nem kialakult, csak hatással volt, ahogy minden nép nyelvileg, genetikailag, kulturálisan, stb... hat egymásra, ha közel élnek egymáshoz. Természtesen mára a "közel" lényegileg az egész világot jelenti.
"bármennyi nyelvújításon esett is át, megmaradt az egyedülvalósága" - minden nyelv "egyedülvaló", azért hívják nyelvnek és nem nyelvjárásnak.
A skandináv tigrisek Finnország ipari felzárkózását annak a 2 régiónak keretei között célszerű nézni, melyeknek tagja volt : Skandinávia és az Orosz Birodalom.A balti-tenger országai a 19. század közepén ipari fejlettség (de nem a jövedelem) szempontjából tisztán…..
ireg85 2009.04.07 20:38:29
Ahogy láttam, itt olyan emberek is járnak, akik a történelmet szeretik számítógépes játékon át megélni. A finn téli háborút dolgozza fel, teljesen történelmi "menetrend" szerint a következő játék, néhány hónapja jelent csak meg:

Képek a játékból:
talvisota.net/screens.php
És ahonnan megrendelhetőek (30-40 euro között, mert friss még a játék):
talvisota.net/about-game_buy_osta_peli.php

És ha esetleg adna le valaki itt egy hasonló elemzést róla, mint a total warról vagy a eu-sorozatról... (Én még nem vettem meg, csak tervezem.)
 A nagy medve fogadott kisbocsaNoha az iparosodás látványosabb szakasza az orosz vámok bevezetése utánra esik, de a folyamatok elindulásában és megerősödésében meghatározó szerepe volt a birodalmi piac létének, vámmentességének és közelségének(*8), mely felállás a finn…..
Finnország és az Orosz Birodalom Az oroszt beengedni az országba annyi, mint a tüzet szabadjára ereszteni, a németet annyi, mint a tűzoltókat riadóztatni- finn mondás, melyet a 20. század eseményei ihlettek. De áll-e ez vajon az azt megelőző idő ama szakaszára is, melyet a…..
ireg85 2009.04.07 18:18:51
Porvooban van eltemetve az az illető ( fi.wikipedia.org/wiki/Eugen_Schauman ), aki lelőtte az oroszosító Bobrikov főkormányzót.
És egy érdekesség: a finnországi Kajaaniban, itt van egy jelentős méretű (10 méter, 5 tonna, 500! éves tölgyfából készült) Trianon emlékmű (a neve Magyarok hangja), és azon a magyarokról emlékezik meg, akik a jelenlegi határokon kívűlre rekesztettek. www.kajaani.fi/Kaupunkitieto2/Nahtavyydet/Unkarilaisten-aani/