Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NP

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bűnös vagyok szentatyám; a kevélység bűnébe estem…Túl sokat küzdöttem a kisebbrendűségi érzésemmel, aztán megkeményedtem és égett bennem a bizonyítási vágy. Meg akartam mutatni a korábban az engem nem sokra becsülő szüleimnek, a falunak, az engem lenéző értelmiségieknek, hogy több és jobb vagyok…..
NP 2021.09.08 20:52:08
@ulpius66: Nyelvészetből biztos bukás! Még hogy nincs megbocsájt szó? A magyar anyanyelvűek jelentős hányada napi szinten használja. Azaz van ilyen szó. A helyesírás nem egyenlő a magyar nyelvvel. sőt, ha tudományosan fogalmazok, akkor azt kell mondanom, hogy a helyesírás nem is része a nyelvnek. Persze az oktatás sara, hogy ilyesmiről sosem hallanak a diákok.
      "Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába". A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, "vagyis a…..
NP 2019.04.25 07:31:47
@kemény keleti kommentelő: Szathmári Sándor: Kazahinia :)
         Az MTI közleménye szerint az "egyes takarmányrépák hasznosításáról szóló 2016.évi DXXI. törvény" zárórendelkezéseiben szerepel egy paragrafus mely szerint a magyar tudomány hagyományait és tekintélyét megőrzendő az állam gondoskodik arról, hogy egy rangos nagybefektető irányíthassa a…..
NP 2016.10.25 21:39:30
@kisa: Wecando Wha Teverwewant = We can do whatever we want :)
A Népszabadság bedózerolása vagy kemény számítás eredménye - 2018-ig nem lehet belőle olyan engedelmes szócsövet csinálni, mint a Magyar Idők, akkor viszont ellenzéki szócső se legyen -, vagy puszta bosszú. Gondosan kidolgozott undorító bosszú. Hajlok az utóbbira, bár van…..
NP 2016.10.11 18:37:53
@kkn: Dicséretes a buzgalmad, de sajnos fogalmad sincs arról, mi a nyelv, hogyan működik és változik. Tévhit, hogy az emberi nyelvek logikai felépítmények. Minden nyelv tele van logikátlansággal, csak a többségéről már nem is tudunk, mert elhomályosult az eredete. Ezek a "logikátlanságok" azonban semmiféle félreértésre nem adnak okot. Ahogyan a -ba/-be használata a -ban/-ben helyett sem, vagy az add oda az add ide helyett sem. Minden magyar beszélő tökéletesen tisztában van a hol és a hová különbségével, az ide és az oda eltérésével. Ui. senki nem mondja, hogy "és akkor jobbról bennem jött egy állat" ahelyett "és akkor jobbról belém jött egy állat". Az odaad pedig egyes nyelvváltozatokban azt jelenti, hogy 'ad'. Ennyi. Ez olyan szintű kötözködés, mint amikor valaki azt mondja, hogy nem lehet felszállni a buszra, mert nincs szárnyunk...
NP 2016.10.12 08:24:39
@Könnyen elkaptuk, uram!: A szituáció szinte mindig egyértelműsít. Vagy a gesztusok. Ha nem, akkor egy visszakérdezéssel (Kinek?) megoldódik. Tfh. 4-en söröztök, és az "oda" mindenkinek azt jelenti hogy 'oda'. És te azt mondod egyik havernak: Add oda (neki) a sörömet! Tudni fogja, hogy a 2 másik haver közül kinek kell adnia? Valószínűleg a gesztusaidból igen. Ha nem, akkor Kinek? kérdés következik.
NP 2016.10.12 20:14:43
@Neo07: Nem romlik a magyar (köz)nyelv, mert nem tud olyat. Csupán változik. Mint minden nyelv, mindig. A változásnak nincs iránya. Se javulás, se romlás. De a laikusok mindig is úgy érezték, hogy romlik, hiszen az újabb generáció már egy újabb változatát beszélte ugyanannak a nyelvnek.
Magyarország halszagú - éneklik a legújabb ner himnuszban, de amúgy szabadok vagyunk mert kivívták ezt nekünk. Márhogy szabadon írhatja elő a Főni, nekünk itt mit szabad és mit nem szabad. Egy pártfunkci feleségének és segítőjének kopaszok segítségével szabad megakadályozni egy népszavazási…..
NP 2016.08.18 09:50:49
@Uni1002: Két dolog miatt halszagú.
1. így lehet érteni a dalszöveg egyik kiemelt részét (talán 'halld szavunk'-at danolnak ott, de tökéletesen halszagú-nak hangzik)
2. a finnugor nyelvrokonságot nevezték/nevezik 'halszagú rokonságnak' azok, akiknek ez nem tetszik, akik szerint a tudománynak figyelembe kellene venni a politikai óhajokat
Az egyik olvasó tanácsolta hogy írjak erről, szerintem ez egy fontos terület! Minden introvertáltnak használnia kell, a továbbiakban el is mondom miért.   Ugye arról már volt szó, a csend könyvben is, hogy a mai internetes világot rendkívüli módon ki tudják használni az intrók. Ahogy mondtam,…..
A magyar kormány kommunikációja elérte a venezuelai vezetés szintjét. Már a néhai Hugo Chávez is minden gonosz eredőjének tartotta az Egyesült Államokat, utódja, Maduro elnök pedig gazdasági szükségállapotot vezetett be, mert szerinte a gaz burzsoák leállították a gyárakat, így állandósult az…..
Nyelvtannácik gyülekezzetek! Ha az index szerkesztősége kimerte változatlan címmel tenni a bejegyzést az oldalukra, akkor néhány önjelölt a magyar tradícionális helyesírásőrzök kerekasztalától szerintem most kapott agyzsibbadást. Már látom, ahogyan habzó szájjal gépelik a…..
NP 2015.12.11 09:20:37
@Untermensch4:
Csupán a 2 legfontosabb dolgot nem értetted meg, s éppen ezeken bukik az érvelésed.
1. Az anyanyelvet kisgyermekkorban tanuljuk meg, és ez automatikus mechanizmus, ahogyan utána az anyanyelv használata is az. Később már nem fogsz tudni semmiféle új igeidőt megtanulni. Ha lenne olyan mai beszélő, aki még rendszerszerűen használná a régies igeidőket, akkor az ő kisgyereke ezt tanulná meg anyanyelvváltozatként. Tehát éppen arról van szó, hogy kisgyerekkorban azt a változatot tanuljuk meg, amit a környezetünk beszél.
2. Természetes nyelvhasználaton a beszélt nyelvet értjük. Attól, hogy képes vagy írásban Eötvös József-i igeidőket produkálni, az nem jelenti azt, hogy ezek részei a nyelvi kompetenciádnak, és hogy ezeket a természetes, mindennapi beszédedben is fogod használni.
Összefoglalva ismét: a nyelv(használat) nem úgy működik, ahogy te hiszed.
NP 2015.12.11 14:51:10
@Untermensch4:
Valóban változik a nyelv, de nem ilyen tudatos beavatkozások révén. Tehát nem úgy, hogy "milyen jó lenne, ha ismét lenne jövőidő-jelünk! emberek, használjuk holnaptól újra!". Ráadásul az eötvösi nyelvállapothoz képest éppen hogy fogyatkoztak az igeidők, ami ellentétes folyamat az általad óhajtottal. :)
NP 2015.12.12 19:44:28
@Untermensch4:
Hát, tegyük fel, hogy a magyar anyanyelvű angoltanár ismeri a régies magyar igeidőket. Mire megy az angol igeidők magyarázatánál a párhuzammal, ha a tanítványok meg nem ismerik? :)
A nyelvújítás nem érintette a nyelvtant, csupán a szókincset. A nyelvtanba nem lehet mesterségesen belenyúlni. :)
       Aki esetleg nem tudná, a Magyar Hírlap gyakornokaiból toborzott rezsimbarát Tutiblog nem találta elég csinosnak Kim Lane Scheppelét, a Princeton University professzorát. Mielőtt az Olvasó felháborodna a nullponti energiával szélhámoskodó Széles Gábor…..
NP 2013.04.12 22:13:47
@közösperonos átszállás: Nem csak a te nyelvváltozatod létezik. Olvass Nádasdy Ádámot. Ehun e:
magyarnarancs.hu/egotripp/nadasdy_adam_modern_talking-54998
Sziasztok! Ismét eltelt néhány nap a legutóbbi poszt óta és össze is gyűlt egy kis mondanivaló a fejemben, amit megosztanék Veletek. Remélem nem bánjátok. Kezdjük mindig a pozitívumokkal. Megérkezett kis fővárosunkba (sör, csoki, eső, EU, béke, tüntetés és akcentusok) a…..
Miért akarnak a népek folyton szabályokat, ha aztán nem akarják megtanulni őket? Miért mondják a szabályokról – amiket nem tanultak meg –, hogy azok rosszak?Miért gondolják az emberek, hogy a helyes írás az, ahogy mások írnak (l. helyesírás-ellenőrzés Google-lal)? És…..
NP 2011.01.11 21:12:00
@Aries MWZ: Nagyon szomorú vagyok, hogy ennyire sok tévhit él a köztudatban nyelvről, nyelvészetről és nyelvészről. Minden mondatodból süt, hogy teljesen tájékozatlan vagy a nyelv mibenlétét illetően.
NP 2011.01.12 10:34:17
@Aries MWZ: Aki az előíró nyelvészet (= nyelvművelés) útmutatásaira vágyik, az hasonlót szeretne, mint hogy egy felkent "szakember" mondja meg neki, hogy vajon egy barna vagy egy fekete kabát a szebb. Kb. ugyanennyi objektivitás, tudományosság van a nyelvművelők előírásaiban. Félreértés ne essék: több nem is lehet!
NP 2011.01.12 13:55:54
@Aries MWZ: Értem a problémádat. Erre itt a válasz:
A nyelvész kutatásai során felismeri a nyelvek inherens jellemzőit, melyek közt ott van a szinkrón változatosság és a diakrón változás. Azaz minden emberi nyelv rendelkezik (rendelkezett, rendelkezni fog) e két tulajdonsággal, vagyis hogy
1. adott pillanatban nem egységes több szempontból sem: területi, szociológiai, sőt nemenként és életkor szerint is eltérő változatai vannak
2. időben, a használat során változik
Nomármost a nyelvművelő éppen e két inherens jellemző ellen "harcol". Visszafordítva: nyelvész azért nem lehet nyelvművelő, mert ehhez el kellene felejtenie, amit tud a nyelvről.
Korrektorblog Isten nyelvi ostora 2010.12.05 20:52:00
A hatalom pofátlansága a pofázás mibenléte körüli ügyekben. Beszéli-e Schmitt Pál a köz nyelvét?..
NP 2010.12.09 21:26:13
@mistinguett: Vessző biztosan nem kell, nem külön tagmondat. Szerintem ebben a formában mindenképp többértelmű. A sorrend megváltoztatásával lehet egyértelműsíteni:
Hazánkban az Európai Unió legtöbb országával ellentétben gazdasági növekedés és három százalék alatti hiány várható jövőre.
Ha pedig a gazdasági növekedésre nem vonatkozik az ellentét, akkor így:
Hazánkban gazdasági növekedés és az Európai Unió legtöbb országával ellentétben három százalék alatti hiány várható jövőre.
NP 2010.12.10 22:15:57
@vészmadár (pica pica): Én is berzenkedek az átfogalmazástól (mármint, h ezt javasoljam vkinek megoldásként), de ez most csak egy szórendi változtatás volt, ami határeset. :)
NP 2010.12.10 22:36:08
@mistinguett: Hát, szerintem ebben az esetben a magyar mondatelemzési hagyomány nem enged meg olyan (mély)szerkezeti elemzést, ami több tagmondatba rendeli a kérdéses frázisokat. Úgy tűnik, ha alárendelt mondatrészekről van szó, az egymás melletti azonos alárendelt mondatrészek nem elemezhetők ellipszissel, azaz oly módon, hogy az alaptag (most az állítmány) ott volt, de el lett hagyva. Pl. a "Sajtot és kenyeret ettem." mondat nem elemezhető "Sajtot (ettem) és kenyeret ettem." módon ellipszissel, tehát két tagmondatként.
Aszongya dr. habil. Balázs Géza, tanszékvezető egyetemi tanár, nyelvápolás-ipari nagyvállalkozó a keddi (júl. 29.) Népszabadságban a helyesírási szabályzat ún. reformjának környülállásait ecsetelve:..
NP 2010.05.30 10:05:54
@eMeL: Nekem az "anyja neve; lakcíme" ugyanannyira kétértelmű, mint vesszővel.
NP 2010.05.30 10:07:46
@eMeL: "-bAn/-bA"
Mondj néhány példát, ahol félreérthető a -bAn helyett -bA mondása!
Így jár az ember, ha rövid megfontolással, egyetlen analógia alapján dönt. Az előző posztot indító mondatra egy Index-piszkáló fórumon akadtam, és bár hive a kitwittel szó puszta létén akadt föl, nekem a helyesírásán akadt meg a szemem. A blogol analógiája ugrott be, és…..
NP 2010.03.26 10:35:11
@Terézágyú: Hadd védekezzen! Ha valaki rossz helyesíró, attól még lehetnek kiváló tulajdonságai más téren. Ha meg írnia kell valami hivatalosat, akkor előtte átnézeti egy jó helyesíróval, vagy bekapcsolja az automatikus ellenőrzőt...
A magyar nyelvnek semmiféle kárt nem okoz, aki nem a kodifikált alakban írja a szavakat. Sőt, továbbmegyek (tovább megyek?)! A kodifikált helyesírás - ad hoc, szubjektív aspektusai miatt - nem is része a magyar nyelvnek.
NP 2010.03.26 11:05:28
@Terézágyú: "Másrészt nekem meg az a tapasztalatom, hogy aki rossz helyesíró, annak vannak rossz tulajdonságai más téren is."
A tapasztalataiddal nem tudok vitatkozni. Az én tapasztalataim mások. Úgy tapasztalom, nincs korreláció a helyesírástudás és egyéb tulajdonságok között.
NP 2010.03.26 11:30:33
@Terézágyú: Ki a helyesírást nem szereti (értsd: nem tudja, nem tartja be, stb.), jó ember nem lehet? :)
Korrektorblog Lavem halmán ol 2010.02.19 07:18:00
Szerintem a napilapok közül – saját műfaji korlátai között, persze – a Blikk a legjobban szerkesztett. Tudom, hogy elment vonat, ez a szerkezet van, nyelvi tény. De mindig följön bennen a lift: na, tötö nyelv! A hiperkorrekció telivér, eklatáns példája (vagy mindenképp…..
NP 2010.02.19 11:12:07
@krüger: Ne hajítsuk ki őket, ui. ezek maguktól alakulnak ki. De. Egyrészt, több nyelvi norma él egymás mellett, ezt jó, ha tudod. Másrészt, ezek a normák is folyamatosan változnak. Harmadrészt, talán épp emiatt, nincsenek leírva, így nehéz rájuk hivatkozni. Negyedrészt, ezeket a normákat a helyükön kell kezelni, és megsértésükből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, pl. a beszélő szellemi képességeire vonatkozóan.
NP 2010.02.19 11:21:29
@vészmadár (pica pica): Két esetben is kevered a szezont a fazonnal!
1. Tárgyas ige és tárgyas ragozás nem ugyanaz! Tárgyas ige: aminek lehet tárgya. Ha a tárgy határozott, akkor tárgyasan ragozzuk ezt a tárgyas igét, ha a tárgy határozatlan, akkor alanyi ragozású az ige.
2. Egy ige csak vonzatkerettel és jelentéssel együtt önálló szótári egység. Pl. a fut az nem EGY ige, hanem több:
fut1: tárgyatlan, vki/vmi fut, pl. Mari fut, Peti sétál.
fut2: tárgyas, vki/vmi vmit fut, pl. Mari fut néhány kört, Peti is futja a köreit.
NP 2010.02.19 11:27:44
@krüger: Még nincs gyerek, de tanítottam több évig, és most is foglalkozom gyerekekkel.
A saját gyerekedet bátran "javíthatod", hisz épp ez az egyik szülői feladatod, hogy megtanítsd neki a saját nyelvváltozatodat. :)
Korrektorblog da capo ad libitum 2. 2009.12.10 11:36:00
Vigyázat, durva, modortalan, trágár fordulatok! Széplelkűek, puhapöcsűek meneküljenek! [Ez itt egy gyakorlatilag szerkesztetlen részlet egy belső levelezőlistás veszekedésből, pontosabban az én dühöngésemből. Azért posztolom a káromkodásokkal együtt, mert szimptomatikusnak…..
NP 2010.01.26 09:44:35
@l60: Eszed tokja!
Először be kellene bizonyítanod, hogy a jelenség új a magyarban. Nem fog sikerülni, mert régi, irodalmi adatok is vannak rá.
Másodszor be kellene bizonyítanod, hogy "rossz". Az nyilván nem bizonyíték, hogy az angolban is van ilyen, mert akkor maga a névelőhasználat is helytelen minden szituációban, ui. az angolban is használnak névelőt.
Harmadszor, ha kifordul tőle a beled, akkor akár a beledben is lehet a hiba...
Korrektorblog Szerkesztői üzenet 2009.12.28 09:30:00
From: tok@mindegy.hu Subject: Autós üldözés az M1-esen Autós üldözés az M1-esen http://index.hu/bulvar/hirek/2009/12/23/autos_uldozes_az_m1-esen/ 'jobb kormányos brit rendszámú kocsira' helyett: jobbkormányos (egyben), (vessző) brit rendszámú ... A jobb melléknév azt jelenti,…..
NP 2010.01.07 20:24:57
@sapuh: Az elején a névelő a "szerződésben" szóhoz tartozik, azt teszi határozottá. Az "aláírt" viszont egybeírva lenne helyesen.
NP 2010.01.08 08:48:55
@sapuh: Nem hinném, h az index hibái ártanának a magyar nyelvnek, kultúrának vagy valamely beszélő nyelvérzékének. Arra gyanakszom, h (egyetértve azzal, hogy tényleg sok elütés, mondatszerkezeti keveredés van az index cikkeiben, ám ezek oka általában az időzavar, a kapkodás, nem pedig a nyelvi kompetencia hiánya) te mindent hibának tekintesz, ami nem egyezik az ízléseddel, sőt még olyat is, ami számodra is tökéletes. Legalábbis, úgy gondolom, az idézett mondat névelő nélkül neked is hibás, ugye?
"Most aláírt szerződésben szereplő szakasz 11 kilométer hosszú, és 34,8 milliárd forintba kerül."
NP 2010.01.09 16:52:02
@sapuh: Rendben, máris megértettem, mit írtál legelőször. :)
to: staff subject: Mai rejtvényünk Hogyan kell(ene) a hatályos helyesírás szerint leírni azt, amit az mti (meg persze az Index is) így ír: „MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztetés” ZsB from: A komcsi mutyi from: B MSZP-SZDSZ-koalíciós-egyeztetés from: C MSZP–SZDSZ…..
NP 2009.12.15 09:02:26
@foggy day: Tévedsz. Ha a különírt minőségjelzős szókapcsolat olyan utótagot vesz fel, mely az egész kifejezéshez kapcsolódik értelmileg, nem csak a második szóhoz, akkor az eddig különírt tagokat egybeírjuk, és az új utótagot kötőjellel kapcsoljuk. Szótagszámtól függetlenül.
(hideg víz) + csap = hidegvíz-csap
(jobb kéz) + szabály = jobbkéz-szabály
Alternatíva csak egy van! Rendben, hogy a nyelv folyamatosan változik, de az nagyon nincs rendben, amikor a félművelt ember rosszul használ egy idegen szót és ezt lassan annyira megszokjuk, hogy a szó eredeti jelentése is megváltozik. Az alternatív szó azt jelenti, hogy KETTŐ dolog…..
NP 2009.08.27 12:55:50
Subject: tobbesszamos egyezteteses ekkishelp Drága Béla, megy a hitvita a „barátnőknek is tolerálniUK kellett” vs. „barátnőknek is tolerálniA kellett” témakörben. Nekem az utóbbi megoldás volna kézre állóbb, annak ellenére is, hogy a barátnők többes szám,…..
NP 2009.08.07 12:00:08
@Leonard Zelig: Az igazi urban legend (alias tévhit), hogy "_nekik_ nem lehet pénze", vagyis az, hogy a nyelvi jelenségek logikai úton verifikálhatók / falszifikálhatók.
December közepén Orosz József új lapot nyitott a magyar sajtó történetében. Csak az a baj, hogy szerintem a fekete lapokat szaporította ezzel. A Klubrádióban van neki egy betelefonálós műsora (címe Rekontra); az egyik betelefonáló olyasmit mondott, hogy „Odaadnák vagy…..
NP 2009.04.08 11:26:40
@P.W.H.: Valóban, nem csak a szüleinktől tanulunk. De az anyanyelvünk alapszabályait tőlük tanuljuk meg, öntudatlanul. Ezek mélyen beivódnak akkor az agyunkba. Miért kellene valakinek a nyelvváltozata miatt tkp. már a születésekor hátrányba kerülni? Abban egyetértünk, úgy látom, hogy a nákoló, suksükölő nyelvváltozata nyelvészetileg nem helytelenebb a köznyelvi változatnál (ui. értelmetlen kategória anyanyelvi változatok esetén a helyes - helytelen).

A párhuzamok (matematika és egyéb tudományok) nem jók. Egyrészt azokat nem csecsemőként, öntudatlanul tanuljuk meg, és nem automatikusan használjuk a megtanultakat. Másrészt a tudományokban (főleg a természettudományokban) logikai úton meg lehet cáfolni állításokat, pl. nem szabad választás kérdése, hogy mennyi 2x2.

Azaz a mostani valóban nem örömteli helyzetet nem úgy kellene orvosolni, hogy a sztenderdet kényszerítjük rá a nemsztenderd beszélőkre, hanem úgy, hogy a társadalmat felvilágosítjuk a nyelvváltozatok (nyelvészeti) egyenértékűségéről és a nyelvváltozatcsere óriási nehézségeiről. Ha ezektől a tévhitektől a társadalom megszabadul, akkor sokkal kisebb lesz a nemsztenderd formák megbélyegzettsége.

Ehhez az iskolákban hozzáadó anyanyelvoktatásra lenne szükség a mostani felcserélő helyett (azaz mindenkinek joga van a sztenderd változat elsajátítására, de a nemsztenderd is bátran, következmények nélkül használható). És a gyerekek figyelmét sokszor fel kell hívni a nyelvváltozatok egymás melletti létezésére, s minden alkalmat meg kell ragadni az erről való beszélgetésre.
NP 2009.04.08 20:26:21
@P.W.H.: A nyelvész nem "védelmezi" a nyelvi sokszínűséget, hanem tudja, hogy a változatokban létezés minden emberi nyelvnek inherens tulajdonsága most is, mindig is az volt, és mindig is így lesz. A nyelvművelésnek nevezett áltudományos mozgalomnak "sikerült" elérnie, hogy az emberek a nyelvről, a saját anyanyelvükről csupa-csupa tévhittel bírjanak. Pl. 200 éve, a nyelvművelés megjelenése előtt nem voltak megbélyegezve nyelvi formák, mindenkinek teljesen természetes volt, hogy aki az ország másik tájáról jött, vagy más társadalmi csoportokkal érintkezik, az máshogy beszél. Nem jobban, nem rosszabbul, csak máshogy.

Szerintem az alkalomhoz illő beszédmód megválasztásába (kódváltás) nem kellene beletartoznia a nyelvtani formák cseréjének. Más szavakkal: suksükölve, nákolva is lehet választékosan, emelkedett stílusban beszélni. Csak előbb a hallgatónak valóban el kell hinnie, hogy azok nyelvtanilag semmivel sem alávalóbbak, mint pandantjaik.
NP 2009.04.09 22:48:53
@P.W.H.: "Mint azt a mindennapi tapasztalatainkkal ellentétes elméletet, ami szerint a súly nem azonos a tömeggel. Továbbá azt, hogy a nehezebb tárgyak nem esnek gyorsabban. Esetleg még azt, hogy a körpályán egyenletes sebességgel mozgó test a középpont felé gyorsul."
A példáiddal megint az a baj, hogy azokban a tudományosan bizonyított igazságot tanítják a tévhit helyett, de a nyelvváltozatok esetén nem ez a helyzet.

Továbbra is az a baj, hogy te a jelenlegi közfelfogás talaján akarod megoldani a problémát, azt mondod, hogy most bizony meg vannak bélyegezve bizonyos formák, ezért ha valaki meg akar felelni az elvárásoknak, az "illemnek", akkor kerülje el őket.

Én meg azt mondom, hogy a megbélyegzés, és a belőlük következő elvárások tévhiteken alapulnak, tehát a helyzet valódi megoldása az, hogy a tévhiteket felvilágosító munkával fel kell számolni. S minden következmény magától megszűnik, talaj hiányában.