Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gregor Samsa

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Egyszer mindennek vége szakad” – ez ordas nagy közhely. Márpedig egy a stílusára valamit is adó ember ódzkodik a közhelyektől. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a közhelyek által kifejezett tartalmak megkerülhetetlen közelségbe kerülnek. Ez most egy ilyen…..
...meg amit nem. Magánéletről, pszichológiai attitűdről, irodalomról, rákról. Beszélgetés, mese, kórusmű, de elsősorban versek. Közreműködik – rajtam kívül – Boldizsár Ildikó meseterapeuta, Láng Balázs színművész, a Sonantes Kamarakórus, Jankovics László…..
Hogyan válasszuk ki a megfelelő szakembert, ha valami oknál fogva eldöntjük, hogy pszichoterápiába akarunk járni? Először is szögezzük le, hogy terapeutát nehéz találni. Vannak történetek szerencsés flótásokról, akik első próbálkozásra olyan embernél kötöttek ki, akivel…..
Ha csináltál már magadból hülyét valaha is oly módon, hogy benne ragadtál valami értelmetlen vitában – levelezésben, kommentháborúban, Facebookon, fórumon, blogon vagy akárhol –, akkor ez az írás neked szól. Velem ez aránylag sokszor megtörtént, úgyhogy tudom, miről…..
Gregor Samsa 2015.08.03 21:16:26
@Felicitasz: Nem elnémító technika akart lenni, hanem inkább csak kizökkentő... (téged és magamat is kizökkentő...) De hogy miért pont Hume morálfilozófiája, abban nagy szerepe volt a könyvnek, ami a vélt konfliktus miatt eszembe jutott.

A szerző korábbi könyvét ("The Happiness Hypothesis") is ajánlani tudom, ami a boldogság titkát és úgy mellékesen az élet értelmét firtatja. Persze van egy csomó hasonló könyv, de ez értelmes, realista, ideológiamentes.

Szóval bejön nekem a Jonathan Haidt, de nem kell aggódni, többet nem reklámozom, több könyvet nem is írt :)
Az irodalomtörténet örök rejtélye marad, miért jutott eszembe egy jobb sorsra érdemes nyári délutánon Johann Wolfgang von Goethe híres balladája, amelynek eredeti címe Erlkönig, magyar címe pedig enyhén szólva bizonytalan; a három legismertebb verzió: A rémkirály, A…..
Gregor Samsa 2015.07.20 18:05:51
@Felicitasz: Ja, hőség van. Remélem, azért nem okoztam maradandó lelki sebeket Balázsnak... Közben azon gondolkodtam, hogy a vers az eredetiben is értelmezhető a "pszichoterápia" paródiájaként. Az apa egyfajta terapeuta-szerepben van, magyarázza a fiú-páciensnek, hogy lehet pozitívabban is értelmezni a tapasztalatait, próbál érzelmi biztonságot teremteni, de a páciens mégis enged az öngyilkosság kísértésének, a terapeutának meg be kell látnia, hogy a gyakorlatban nem feltétlenül használ a tudomány.
Gregor Samsa 2015.07.25 04:42:10
@Felicitasz: Mi nem javul? A hőség? Vagy ez valami gúnyolódás akar lenni? Legközelebb mély és eredeti módon azt fogod megkérdezni, hogy elgurult-e a gyógyszerem? Mi a véleményed David Hume azon állításáról, miszerint az értelem (morális kérdésekben) csupán a szenvedélyek rabszolgája?
Gregor Samsa 2015.07.30 01:05:07
@Felicitasz: Á, oké, köszi az elismerést. Bár jobban szeretem a nem-ironikus elismeréseket :) Nem ragaszkodok a Hume-kifejtéshez, a váratlan filozofikus kérdések bedobása csak a sajátos konfliktuskezelési technikáim egyike :)
Tisztáztuk már, mi minden történhetett Józsival gyerekkorában, amitől kialakultak a korai maladaptív sémái, amelyekkel azóta is szívatja önmagát. A következő – látszólag teljesen jogos – kérdés: ha egyszer a sémák csak arra jók, hogy Józsi szívassa velük önmagát,…..
Gregor Samsa 2015.06.22 01:09:59
@Birtalan Balazs: De hogyan lehet egyáltalán tudattalanul energiát fordítani valamire? Azért kérdem, mert az én világképemben az erőfeszítés és egyáltalán az akarat a tudatossághoz kapcsolódó fogalmak, a tudattalan meg valami automatikus és erőfeszítés-mentes információfeldolgozás, ami persze elromolhat (a te példáddal megtörténhet, hogy az ember "félrelát", és nem veszi észre azt, ami az orra előtt van), de nincs önálló akarata, ezért nem nézhet félre.

Az általad leírt tudattalan viszont mintha egy az agyunkban élősködő önálló élőlény lenne, akinek saját céljai vannak, és ezek érdekében folyamatosan átver minket. Tudom, hogy a pszichoanalízisban vannak mindenféle tudattalan motivációk és energiák, de az egész elmélet eléggé spekulatívnak tűnt számomra (mondhatom, hogy valamit azért tettem, mert a tudattalattim ezt akarta, de ennyi erővel már azt is mondhatnám, hogy azért tettem, mert egy boszorkány megátkozott, bizonyíték egyikre sincs...).

De nyitott vagyok másfajta magyarázatokra, szerinted milyen a tudattalan természete?
Gregor Samsa 2015.06.23 01:47:54
@Birtalan Balazs: Persze, megértem, hogy csak véges időd/energiád van. Remélem, hogy egyszer majd írsz egy bejegyzést a tudattalan-modelledről. És nem egy "végső" válaszra várok (értem, hogy nincs általánosan elfogadott elmélet erre), hanem csak a te gondolataidra, hogy értsem, hogy mit akarsz mondani.
Sématerápiás „kórházunk” harmadik emeletén találjuk a Károsodott határok nevű sématartományt. Az alábbiakban az ide tartozó két séma közül azt vesszük szemügyre közelebbről, amelyik Feljogosítottság–grandiozitás névre hallgat (betűjele Et, az angol…..
Gregor Samsa 2015.06.15 00:42:52
@Birtalan Balazs: Közben látom, hogy új hozzászólások születtek miközben én az enyémen merengtem :)

Ez a golyószórós bejegyzés már közelebb van ahhoz, amit kérdeztem. Talán megegyezhetnénk abban, hogy olyan esetekben, ahol a felek legfontosabb érdekei nem esnek egybe, az EMK ugyan nem sokat használ a kommunikációban, de olyankor is jót tehet a lelki nyugalmunknak "varázsütésre máris egy békésebb, ártalmatlanabb világban találom magam" értelemben?
Gregor Samsa 2015.06.16 01:06:36
@Birtalan Balazs: Ezt most olyan jól megválaszoltad, hogy nem is tudok semmit mondani rá, legfeljebb azt, hogy ha legközelebb idegesít valaki, akkor megpróbálom zsiráf-módon is tekinteni az ügyet, aztán majd kiderül, hogy mennyit ér :)

De van egy teljesen más kérdésem, aminek a poszt témájához is több köze van: más sémáktól eltérően a feljogosítottság-grandiozitás önmagában egy kellemes séma, pozitív érzelmekkel jár. Miért akarná ezt bárki is túlkompenzálni?
Gregor Samsa 2015.06.17 00:50:13
@Birtalan Balazs: Valóban, most hogy belegondolok, noha a grandiozitásomat felhőtlenül tudom élvezni, más területeken előfordul, hogy pozitív érzelmeket kerülök el...

Nagyon tanulságos ez a blog. A régebbi írásaidra érkező kommentekre is szoktál válaszolni? (Egyrészt a jobb oldalon látni, ha valaki egy régi bejegyzésnél szól hozzá, másrészt nem látok ilyen kommenteket. Remélem nincs itt olyan szabály, hogy mindig csak a legfrissebb írásra lehet reagálni :)
Árokásó Top100 Nádas Péter 2009.09.10 22:56:00
Egyezzünk meg abban, hogy csak baj van belőle, ha egy író vagy költő szavait szó szerint veszik. Mert ugye mit csinál egy író? Tapasztal, olvas, hall, majd mindezekből létrehoz egy világot, amely több-kevesebb kapcsolatban van a valósággal. Ha az író a dokumentarista stílust űzi,…..
Gregor Samsa 2009.11.07 00:06:57
@francesco lorenzo:

"Magyarországgal elég sok baja van (kinek nincs?) és a mércéje ezekhez alapvetően Németország"

Haha, Németországban egy Gyurcsány-kaliberű szerencselovag a hatalom közelébe sem juthatna, szóval valóban lenne mit tanulnunk.

"nem pártérdekből beszél, hanem szuverén módon."

Ja, nem azért nyalta Gyurcsány seggét, mert megfizették, hanem őszinte paranoid meggyőződésből. A hithű fanatikus pártkatona sajnos rosszabb a megvásárolható bértollnoknál, mivel még a józan észnek is híján van.
Gregor Samsa 2009.11.11 17:14:13
@francesco lorenzo: "egyrészt nyilván nem pártkatona, sőt, nem is politikus alkat. utána kellene nézned"

Szerencsére nem politizál éjjel-nappal, de ha mégis megszólal, akkor jó nagy baromságot mond.

"megítélni viszont legfeljebb a művei alapján érdemes"

Aki a politikához hozzászól, azt nem csak a politikamentes művei alapján kell megítélni.

Heidegger, a még Nádasnál is sokkal intellektuálisabb és elitértelmiségibb filozófus, benyalt 33-ban a náciknak, és ez bizony kihat a megítélésére. Ha valaki ezért kritizálni merészeli őt, akkor rárontasz, hogy tessék először a "Lét és időt" elolvasni, és csak azután megítélni?
Gregor Samsa 2009.11.17 23:36:08
@Regno delle Due Sicilie: "(pl. a retorika szó teljes félreértése alapján, ami eleve a meggyőzés művészete - jelzem: a kijelentés nyilván nem az igazságról szól...)"

Ez annyira szánalmas védekezés... Nyilván az objektív, erkölcsi mércéktől elvonatkoztatott elemzésnek is megvan a helye a megfelelő kontextusban. Így megállapíthatnánk objektíven, hogy pl. Hitler a retorikában nagyon jó volt, ha nem lenne jobb dolgunk.

A kontextusból és időpontból nyilvánvaló, hogy Nádas nem valami elvont retorikai elemzést óhajtott végezni, hanem mentegetni akart egy olyan tettet, amit egy igazán européer művész soha nem mentegetne. Az igazság tisztelete és a hazug vezetők elítélése ugyanis sokkal alapvetőbb európai érték Orbán Viktor rögeszmés gyűlölésénél.

Aki szar emberek seggét nyalja, annak szaros lesz a nyelve, akármilyen irodalmat is ír különben.
Lőrincz Lilla és Borsos János képzőművészeket a jelek szerint a nyomasztó helyzetek motiválják. A legtöbbünket a blogposztokat követő kommentek kilencven százaléka egyszerűen csak elszomorít. Vagy erősíti a meggyőződést, hogy sokak számára vonzóbb és egyszerűbb az…..
bodoky Egyik kutya, másik eb 2009.08.11 21:02:00
A Hagyó-Kocsis meccs igazi nyertesei az adófizetők: a titánok harca nélkül soha nem derült volna ki ennyi korrupciógyanús eset...
Gregor Samsa 2009.08.13 11:54:00
Mi most akkor le is zárnánk a pályázatot "minden idők legjobb aktuálpolitikai témájú magyar slágere és videóklipje" témakörben. Magasan verve a Belga együttes nevezését bajnok a Tudósok új lemezéről a Dávid Ibolya for President. Természetesen amint a Flash…..
A Szegeden alakult Magyar Kétfarkú Kutyapárt vezetője néhány zseniális street art munka után hivatalosan is megjelent új lakhelyén, Budapesten. A Király utcai Boulevard és Brezsnyevben rendezett blöffkiállítást. A fedőtörténet szerint a Na ez az! Budapesten látható először…..
Gregor Samsa 2009.04.23 19:28:01
@Dr. Körömlakk ®: Szerintem inkább kerüld az olyan bonyolult szavakat, mint "túldimenzionál", mert kiderülhet, hogy nem vagy tisztában a jelentésükkel...
Gregor Samsa 2009.04.24 23:58:09
@Dr. Körömlakk ®: Szánalmas, hogy már egy épkézláb magyar mondatot sem tudsz összehozni... A "gondolkodó lény" szerep mögül egyre inkább előbukkan igazi valód, a "hülye picsa"...

Ha valóban ez utóbbit akarod eljátszani, akkor szerintem most produkálj valami minden eddiginél primitívebb és ostobább visszavágást! :D