Regisztráció Blogot indítok
Adatok
djzsuzska

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az _új_ highconcept, a nagyágyú, az NBC hódítója, és sorolhatnám még. A pávás székházban, ebben a sorozatban bíznak a legjobban, a Revolution kapja meg a legnagyobb lehetőséget. A csatorna legerősebb műsora fogja majd felvezetni, hétfő esténként. A másik oldalon pedig ott…..
Az HBO esetében szokatlannak mondható, hogy egy projektet a pilot bekérése nélkül, egyből sorozatra rendelnek be. Most viszont ez történt, a fizetős kábelcsatorna nyolc részes első évadot kért a Woody Harrelson és Matthew McConaughey fémjelezte True Detective-ből. Nézzük meg…..
Sokszor szóba kerül, hogy egy-egy sorozatnál mennyire fontos a címválasztás – akár az eredeti, akár a magyar címek esetében. Egy átgondolatlan, vagy viccesnek szánt, de erőltetett címválasztás rendesen ki tud babrálni sorozatával, gondoljunk csak a Terriers vagy a Cougar Town…..
Ezt sem gondoltam volna (minden évben így kezdtem vajon - nem nézem vissza), hogy ezt is megéljük. A napokban sikerült a blognak betölteni az ötödik születésnapját. Azóta már fogalmam nincs, hogy milyen napon sikerült megírni az első bejegyzéseket, amik pont _olyanok_ voltak.…..
Alig egy hetünk van hátra az új esztendőig, így itt az idő, hogy megnézzük, mely sorozatok voltak 2010 legjobbjai. Először egy kis statisztika: a lista ezúttal tizenöt tagot számlál, tizenegy kábeles, három országos, valamint egy brit széria található rajta. A csatornák közül…..
A The Good Guys a nyár egyik kellemes meglepetésének bizonyult, Matt Nix-től, a Burn Notice alkotójától egy könnyed szórakozást biztosító, remek párbeszédekkel tarkított akciókomédiát kaptunk. Nagyszerű az összhang a fiatal, a szabályokhoz, legalábbis eleinte ragaszkodó fiatal…..
Az AXN magyar címet vár új, áprilisban induló sorozatához. A címjavaslatokat kedd délután 4-ig várjuk az ügyfeles címünkre. A játék nyertesét az AXN szakemberei választják ki, a győztes egy SONY MP3-as lejátszót nyer, de kiosztanak még öt AXN-es…..
djzsuzska 2010.03.01 17:11:05
w Sorstalanság 2009.12.17 05:00:00
Valaha sokat, eleget írtam arról, hogy melyik konkrét tévéműsor miért és hogyan szar. Majd amikor számot vetettem az addigi munkásságommal, feltettem magamnak a kérdést: vajon miért nézek tévét, ha egyszer szar a műsor? Ezt egyébként egyes olvasók már évekkel korábban…..
djzsuzska 2009.12.18 20:14:53
Mikor elolvastam az irományt, nem tudtam, nevessek vagy sírjak. De inkább sírok rajta.

Először is borzasztóan általánosító, gondolok itt az ilyen mondatokra: "Definiáljunk: sorozat alatt innentől azt értjük, ami egy maréknyi szereplő életét mutatja be határozatlan végponttal" és "A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását."
Melyik országról vagy kultúráról is van szó? A magyar (Barátok Közt, Jóban Rosszban) vagy a dél-amerikai szappanoperákra talán ez igaz is, de hogy minden sorozat ilyen legyen, azt erősen kétlem. Arról ne is beszéljünk, hogy manapság már kezd cikinek számítani, ha valaki szappanoperát néz. A szappanopera a '90-es évek végén volt siker, ma már sokkal minőségibb sorozatok mennek, amik jól meg vannak rendezve, koherensek és határozott végponttal rendelkeznek (csak hogy a cikk szavaival éljek ;) ). Példának ott van a Babylon5 vagy a The Shield, amit többen is írtak.

"Nem lehet komolyan venni: ettől szar, mert amikor becsapódik a kisrepülőgép a kertipartiba, akkor józan ember nem a vérző áldozatokat meg a családi tragédiát látja, hanem az értekezletet, ahol ezt a hülyeséget kitalálták."
1. Sorozatot nem azért néz az ember, mert halálosan komolyan akarja venni a benne látottakat. A sorozatok célja a szórakoztatás (ezért is készülnek ugye), 20-40 percen keresztül garantálják, hogy a néző egy kicsit ki tudjon kapcsolódni az egész napi rohanás és meló után.
2. Velem van a baj, hogy én nem az értekezletet látom egy ilyen balesetnél? Minden bizonnyal igen, ahogy a cikkben is szerepel, "józan ember nem [...] látja". Na bumm.

"A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását." - "A regényíró tudja, mit akar kihozni a sztoriból, melyik szereplőnek mi lesz a sorsa, és hogy körülbelül hol, mivel lesz a történetnek vége. Nem ám csak nekiesik az írógépnek, mint oláh az anyjának, hanem azt írja le, amit már kitalált. Ugyanígy dolgozik a filmrendező, a forgatókönyvíró..."
Most akkor mi is a helyzet? Nincs rendszer és rendező elv a sorozatokban, de a filmrendező és a forgatókönyvíró kész ötlettel rendelkezik, ergó megrendezi a történetet. Nem ellentmondás ez?

"Ráadásul még ha úgy is látna neki valaki egy ötéves sagának, hogy látja a legvégét, sőt a közepét és minden egyes szereplő végzetét, és megesküszik az élő istenre, hogy a vége után több részt nem csinál, akkor sem sikerülhet neki."
Megint csak általánosítás. Aki egy kicsit is otthon van ebben a témában, az tudja, hogy mennyi mindenen múlik az ilyesmi: nézettség (ez a fő szempont), reklámszpotok kiadhatósága, mennyire hatásos az adott sorozat műsorsávjában sugárzott reklám, stb.

"Olyasmi ez, mintha A. A. Milne-nek szóltak volna a Micimackó közepén"
Sorozatokról szól a cikk, nem pedig irodalomról. A kettő teljesen más műfaj, más időben is vannak.

"Egy jó filmet vagy könyvet úgy fejez be az ember, hogy sajnálja, hogy vége van, de a szappanoperának vége soha nincsen."
Ezek szerint még mindig tart az Esmeralda és a Szomszédok és soha nem is érnek véget? :o
Egyébként egy sorozat (és maradjunk a sorozatoknál, ne a szappanoperáknál) végét is sajnálja az ember. Különösen akkor, ha az jól felépített és kidolgozott volt, vagy éppenséggel nagyon sok kérdés marad megválaszolatlan. Igenis lehet katarzis egy sorozat végén, nemcsak az irodalmi alkotásoknál vagy a filmeknél.

Ezek után kíváncsi lennék, hogy a szerző mit tekint nézhető és jó tévéműsornak, sorozatnak. Mert ez a cikkből bizony nem derül ki, pedig a sok negatívum mellett jó lett volna valami pozitívumot is látni.

Navigációs táblázat:
Ezek szerint minden tévésorozat "végtelenített", vagyis soha nem ér véget? Nagyszerű! Ma is tanultam valamit. :)
Nos, lesz ugye az Edit férjet keres című reality, amiben a Benkő feleséget keres című műsor döntőse keres majd magának pasit, minden bizonnyal sikerrel, mert az ilyen műsorok már csak így szoktak véget érni. Nem ez az első spinoff, amit egy trash-társkereső reality kap, a Flavor…..
djzsuzska 2009.12.16 13:59:37
@*olyanizé*: LOL! Feldobtad a napomat ezzel a költeménnyel! :D

Hát, igen van azért némi különbség az amerikai meg a magyar felhozatal között.
Szerencsés a magyar sorozatfüggő, hiszen az amerikai sorozatkínálat legjobb darabjai szinte mind láthatók már nálunk, szinte nem is tudok olyan sorozatról, amiről csak ábrándos szemmel, sóhajtozva beszél a magyar tévéfüggő, jaj, ha majd az egyszer itt is látható lesz, az lesz a…..
djzsuzska 2009.12.12 14:36:51
@gitáros: "Hurrá, jönnek az újabb rágógumiszarok műsorok helyett..."

Már ne is haragudj, de ha neked ezek "rágógumiszarok", akkor te mit tekintesz műsornak? Érdekelne.

A hírnek egyébként nagyon örülök, a Castle üdítő színfolt a nyomozós sorozatok között, a Modern Familyről is nagyon jókat hallani, szerintem mindkét műsort nézni fogják itthon is.
Dollháznak viszont nem jósolok túl nagy sikert, én a pilotot alig tudtam végignézni. Meglátjuk, hogy a tévénézőknek bejön-e.
Van az úgy, hogy az ember megnéz egy pilotot, esetünkben egy félkész, újraforgatás előtti verziót, rosszul lesz tőle, és rá sem hajlandó nézni a sorozatra utána, csak hüledezik, hogy mi az istenért nézi négymillió amerikai a fizetős HBO-n, meg töltik ezerrel milliók Jack…..
comment:com Évadzáró: Fringe s1 2009.06.08 15:21:00
Amikor a Fringe alapsztoriját megismertem (különleges FBI-egység megmagyarázhatatlannak tűnő eseteket vizsgálgat), mindenki máshoz hasonlóan az X-aktákra asszociáltam menten, láttunk már ilyet kilenc évadon keresztül, hagyjuk. Aztán jött a hír, hogy JJ Abrams és haverjai…..
comment:com A fal adta a másikat 2009.05.05 08:01:00
Nagyon úgy tűnik, hogy a hazai tévézés beállt a külföldi sikersorozatok vagy éppen a bukott ótvarok átdolgozására, ennyivel is kevesebb pénzt kell kihajítani a kreatívok üvegasztalára felcsíkozott kokóra, vagy mittudomén, lehet az ötlet fogyott ki a magyar fejekből, mindesetre…..
djzsuzska 2009.05.05 11:49:22
@es2300: Ízlések és pofonok...Ezek szerint nálad célba talált a műsor a szórakoztatás terén. ;)
djzsuzska 2009.05.05 11:54:52
@vladx: itthon annyi az eredmény, hogy egyre inkább nem nézek tv-t csak filmeket saját dvd-ről reklám és bugyborék logo nélkül...

Dettó!
djzsuzska 2009.05.05 12:02:12
@perrymason: Hát, nem tudom. Tény, hogy nagyon hiányzik a tévékből az igényes műveltségi vetélkedő, de van néhány műsor, amiknél a műsorvezető neve igenis fontos. Pl. a Legyen Ön Is Milliomos!-t a Vágó miatt volt érdemes nézni, mert nagy műveltségű ember és épp ezért volt hiteles.
Azt meg megnézném, hol talál manapság hasonló kaliberű embert az rtlklub. [Valószínűleg házon belüli celebbel oldanák meg a dolgot, mert a Vágót nem tudnák visszacsábítani.]
A CBS jó nagy dérrel-dúrral beharangozott, 13 részes "tévés eseménye" a múlt héten tudta le a harmadik epizódját, és így, az első három részt látva megállapíthatjuk, hogy a füstje bizony nagyobb volt, mint a lángja. A horrornak beharangozott Harper's Island ugyanis…..
A brit The Times médiarovata vett egy nagy levegőt és összegyűjtötte az 50 legjobb amerikai tévésorozatot, amit nem titkoltan brit szemmel értékelve állítottak sorrendbe. A listával, mint minden ilyen, alapvetően felesleges képződménnyel, lehet vitatkozni, de ha esetleg nem lenne…..
A nálunk az RTL Klubon vetített univerzális tehetségkutató műsor, a Csillag születik (eredetiben: America's Got Talent) brit kiadásában már találtak egy csiszolatlan gyémántot Paul Potts személyében, aki mobiltelefon-kereskedőből lett elismert énekes, mert hát olyan hangja…..
Félrefordítások Alávet hát 2009.04.09 12:00:00
koko beküldése alapján a Nokia is, hm, mondjuk úgy, kihívásokkal küzd:a minap kitöltöttem egy kérdőívet a Nokia oldalán, mely egy visszajelzésről szólt egy korábbi panaszomra. Töltöttem, és csak a legutolsó oldalon vettem észre, hogy vajon milyen gombokat is használok a…..
Miközben javában zajlik a farkasemberes/vámpíros/lápiemberes Supernatural negyedik évada, a sorozat készítője és két főszereplője óvatosan elkezdte kiszivárogtatni, hogy ha esetleg a CW újabb évadok berendelésében gondolkodna, akkor az ötödiknél messzebb ne nagyon tervezzenek,…..