Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tzh

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akár sablonosnak is nevezhetném Ági történetének kezdetét, hiszen a frissen végzett egyetemista a diploma után három társával úgy dönt, hogy nekivág Angliának. Aztán a történet ott válik érdekessé, hogy gyorsan egyedül marad, majd évek során bebizonyítja, hogy ki lehet…..
tzh 2016.09.03 13:52:40
@diggerdriver: Nekem is jobban bejön az itteni időjárás, abszolút nem irígylem az otthonmaradtakat a sorozatos hőhullámokért.
Nekem még itt is melegem van nyáron, ezért növekvő gyakorisággal merül fel, hogy vajon milyen frankó is lehet skóciában átvészelnem a nyarat?
Ez a poszt az elbaszott munkákról és a kifacsart angol logikáról szól elsősorban. Ugyan a technológiai fölény óriási előnyt jelent de logisztikában lenne még mit tanulniuk. Sokszor elmondtam már hogy a magyar embernek semmiféle kimagasló képessége nincs akármelyik másik…..
Ass blaster Vadászat a.... 2015.07.12 20:50:39
Most pedig egy nagyon sok képpel illusztrált poszt következik a charity és carboots mániánkról. Mi is ez? a charity boltok jótékonysági üzletek. Általában valamelyik kórházat, iskolát, fogyatékos intézményt  támogatják a bevétellel. Bárki odaviheti bármilyen megunt vagy…..
Ass blaster A Feri 2015.04.12 13:47:59
Feriről szeretnék most írni, A Feriről.  Ő egy intézmény volt fatornyos kisfalunkban.. Mindenkit ismert és mindenki ismerte. Mindenki szerette, soha haragosa, ellensége nem volt. Ha valaki látta akkor vagy úton volt valahova, biciklivel, mopeddel, kistraktorral, vagy beszélgetett…..
tzh 2015.04.12 16:18:17
Imádom a szakmámat, élvezem minden pillanatát. Ez az életem, ebben élek ezzel keresem a kenyerem.Sokan mondják hogy amit csinálnak az hivatás. Biztos igazuk van, ha úgy élik meg.Én soha nem tudtam a szakmámra hivatásként tekinteni. A hivatás szónak, a hivatástudatnak súlya…..
tzh 2015.03.30 23:52:40
@diggerdriver: Persze, azt mindenhol, de előtte valakinek ki kell tűznie azokat a pontokat, amikhez a lézert igazítják. Legalább mm pontosan.
Nekem nem sok közöm volt ehhez a forgólézerhez, mert mindig egyedi kitűzéssel foglalkoztam, ami után jöhetett esetenként ez a kütyü. Már amikor volt, utolsó magyarországi munkahelyemen például senkinek, na ott ment minden manuál.
tzh 2015.03.31 01:06:45
@diggerdriver: A geodéták se tökéletesek, találkoztam már olyan esettel, hogy 10 cm-es léptékben voltak képesek eltéveszteni a kitűzést :) Az a fránya emberi tényező, de hát "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik".
Az eleinte alapból csak cm-ben gondolkodni volt képes művezetőkkel épp csatorna fektetésnél sikerült elérni, hogy fél mm pontossággal állítsuk be a szintet.
Ez a poszt a Határátkelő blogon megjelent írásom másolata. Nagyon sokszor hallottam már, hogy Londonban csapnivaló a házak minősége.Ez egy állandó, visszatérő vád és mivel az építőiparban dolgoztam mindkét helyen, bontottam és építettem házakat, talán van egy kis…..
tzh 2015.03.23 01:11:01
@diggerdriver: A gipszkarton válaszfal oka gyakran statikai, mert igen nagy többségben a közbenső födém nem eléggé teherbíró, hogy megtartsa a nehezebb falazott válaszfalat. Hacsak nem erre méretezett vasbeton födémet építenek, falazott válaszfal storno. A gerendás-béléstestes födémre sem lehet csak úgy, gerenda kettőzés, monolit vasbeton mező, stb.
A nagyon drága, akár méretezett vasbeton szerkezetű ház esetében meg simán csak tradícionális oka lesz, és hogy ezen szokásnak köszönhetően talán túl nehéz is lenne találni erre szakkivitelezőt. Grand Design: egyik részben egy előregyártásos technológiát néztek ki, amivel gyorsan felépül a ház, de még az alvállalkozót is Németországból kellett hozatni...
A tömör nehéz válaszfallal minden tekintetben egyenértékű gipszkarton fal nem is feltétlenül olcsóbb ám. (hanggátlás, tűzgátlás, éghetőség, teherbírás: falra rögzített berendezések). Az igazi előny a nem vizes technológia. A falazott válaszfalnak szintén időbe telik kiszáradni, míg a Gk fal felületképzésének ez legeljebb pár nap összesen.
tzh 2015.03.23 01:20:58
@diggerdriver: A padlószellőzés a talaj felől érkező pára, azaz talajpára miatt van. És szerintem van, amikor arra sem elég, de ami szabványt letöltöttem ehhez 22 órája, annak megfelel. De nem ez lenne az első eset, ha valami, ami a szabvány szerint megfelel, az a valóságban nem.
A mai poszt finoman szólva is rendhagyó lesz, ugyanakkor a magyar és az angliai lakások és házak közti különbség olyan gyakori téma, hogy úgy gondoltam, még olyan részletesen is érdemes beszélni róla, ahogyan Digger teszi mai írásában. Nem állítom, hogy nem megy elképesztő…..
tzh 2015.02.08 00:33:54
Elég későn szólok hozzá, mert jobbára nem magyar nyelven olvasással veszem el az időt az angol nyelv feljesztésétől, és egész egyszerűen nem botlottam bele ebbe a posztba.
Valamennyire van rálátásom a témára, mert 12 évet dolgoztam mérnöki beosztásokban beruházási oldalon és kivitelezéseken. Azért csak a "valamennyire", mert építész- és nem mélyépítő-mérnök vagyok, alapozási és földmunkákhoz nem sok szerencsém volt eddig.
Egyelőre az angol fejlesztés okán nem szakmában, de UK-ban lakom vidéki nagyvárosban, szakmai ártalomból megnézem az építkezéseket, amik házépítés esetén sajnos eléggé egykaptafa megjelenésűek, de itt ezt el lehet adni, hát megépítik.
Hőszigetelés: véleményem szerint ebben a UK egypár évtizedes lemaradásban van, még most is csak 10cm vtg. hőszigetelésnél tartanak, amit két nem kiemelkedő hőtechnikai tulajdonságú valazat közé helyeznek el, habár ez a szendvicsszerkezet önmagában, mint elv még jó lenne. Ha valaki tudna mutatni egy teljes tervdokumentációt mindenféle számítással, megköszönném, mert a neten nem találtam eddig, és kíváncsi vagyok, milyen fokon készül hőtechnikai számítás - aminek odahaza régen része a páratechnikai számítás is - mert ami nem egyediként, hanem mint társasház ingatlanfejlesztésként épül, azok közül egyikbe sem költöznék be nyugodt szívvel.
A korszerűnek nevezett, alulról kiszellőztett padlófödém szerkezetnél jobbnak tartom a talajpára/talajnedvesség elleni szigeteléssel készült, hőszigetelésen úsztatott aljzatbetont - aminek semmi köze nincs az alapozáshoz és független a teherhordó falszerkezettől is. Talán túlbiztosítanám, de saját építés esetén még a kiszellőztetett padlófödém alá is tennék párafékező réteget, és hőszigetelést is, hogy csökkentsem a belső teherhordó fal tövében keletkező hőhidat, ami megjelenik annak ellenére, hogy a szendvicsfal maghőszigetelése - elvileg - a fal tövétől indul.

Alu vs műanyag ablak. Kapható jó alu profillal gyártott ablak, és nem is marad el sokkal hőszigetelésben, és jobb a léghanggátlása, és erősebb is. Az én kedvencem viszont a fa, mint alapanyag az a legjobb tulajdonságú ilyen célra. Drágább is sajnos.

Szárazépítés vs hangszigetelés, terhelhetőség: Ez is olyasmi, hogy lehet jól építeni, ahogy a téglafalat is rosszul. Megint itt van a tervezés része, méretezés, ez esetben akusztikai. A trükk lényege, hogy a fal nem egyetlen membránként viselkedik, hanem két egymástól függetlenül "mozgóként", a kettő közé pedig ún hanglágy, valamilyen szálas szigetelőanyag kerül. Lehet gipszkarton falra felrögzíteni nehéz szanitert is, de csak ha mögé a falváz is meg van tervezve, mert a teher nem magához a 12,5mm vtg lapra van rögzítve, hanem az arra tervezett vázra a lap mögött.

Az átlag angol házak, mint lakások szvsz messze alatta vannak a Magyarországon általam tapasztaltaktól minőségben, ami az élhetőséget, működésüket illeti. Mint szerkezet, könnyen lehetnek jobbak mert, miután itt igen nagy többségben téglából épül régóta minden, hát annak van hagyománya rendesen, tapasztalat is vele nem kevés. Érthető okokból, elvégre ez itt főleg egy nagy lapos sziget, viszonylag kevés kibányászható sziklával, hát anno azzal dolgoztak, ami volt.

Engineering brick: ez a vízállóság olyasmi ez esetben, mint pl a vízzáró beton. 100%-ig egyik sem az, és ennek még lesz jelentősége, mert a globális klímaváltozás ezt a szigetországot sem hagyja ki, ami időnként nem megszokott ún, szélsőséges időjárási jelenségekben nyilvánul meg, lásd kb belvíz, -20 egyik télen fél méteres hóval...

Ami relevánsabb válasz lehet a posztindító címre, amit az egyik munkatársam mondott egy tavaly, amikor hasonlót kérdeztem, hogy sok házat kissé gyorsan kellett felépíteni a II.Vh bombázás után, és akkor az építésellenőrzés nagyon a fontossági sorrend végén volt (ma se látszik a tetején), hát hamarjában összedobták, csak legyen fedél.
Futóblog Siófoki szezonzáró 2012.11.15 11:24:05
Sokaknak, köztük nekem is, a siófoki félmaraton az év utolsó megmérettetése. Pontot tehetünk a versenyszezonra, eltehetjük a sokat próbált rajtszámöveket a futós fiókba. Vannak akiknek a siófoki félmaraton az a verseny, ahol megpróbálnak még egy jó időt futni, és az igazat…..
Futóblog Együtt a természettel 2010.09.29 15:12:00
Azt gondolom hogy a hétköznapi futások különböző csoportokra oszthatóak: 1. vannak olyan futások, amik valamilyen célt szolgálnak (pl. valamilyen edzésterv, amikor annak végrehajtása a cél) 2. társas futások, ahol barátokkal, futótársakkal loholunk együtt és…..
tzh 2010.10.02 10:47:44
@szasza75: Ha tehetem, kltözésnél, akár albérlet is legyen az, figyelembe fogom venni én is. Ez nem hülyeség, mert a lakás egy dolog, de a környezet meg a másik.
Futóblog 15. heti vegyes 2010.04.15 11:21:00
Hétvégi programajánló:2010. Április 17.2. Káli-futás Helyszín: Kővágóörs, időpont 10:30, táv: 500m - 1000m és 15,3 km egyéniben és váltóban. Bővebb infó: ITT Gerecse 50/20/10 Helyszín: Tatabánya, Jubileum Park, Rajt: 6:30-8:00. Bővebb infó: ITT2010. Április…..
1. mindjárt vége a melónak a rövid, 4 napos hét után 2. ..
Futóblog (6.) Heti vegyes 2010.02.11 21:33:45
Ahogy Winkler is megmondta, továbbra sem könnyű ilyen környezeti viszonyok között futni, program azonban ezen a hétvégén is lesz: Február 13. Szombat Barcika 65/50/25/15 túrák, rajt: Kazincbarcika 06:00-08:00 óra. Bővebb infó: ITT Biatorbágyi hendikep, táv: 4 km. Bővebb…..
tzh 2010.02.11 23:30:55
@Ted Striker: Az bizony!! :))) Off: még ma is kiabálnak ilyesmit focimeccsen?
Futóblog "+ 5 fok alatt soha" 2010.01.19 17:20:08
Talán már említettem, hogy a futás kiegészítéseként olykor-olykor beiktatok egyéb testedzést. Ilyen a spinning, a streching vagy akár a jóga. Próbáltam egy korábbi posztban elhangzott bikramot, de leteszteltem különböző óraadók gerinc, illetve egyéb streching tréningjeit is,…..
tzh 2010.01.20 22:20:01
@Ted Striker: Off: Komplett közvetlen családfám BVK-ban, majd BC-ben kereste/keresi a kenyerét, magam is dolgoztam benne - építkezésen. Nem lenne újdonság.
tzh 2010.01.25 00:11:32
@drsunyilo: -10 alatt (kb -14) voltunk ma reggel, de csak eleinte volt kellemetlen. Bár kellett vagy 5 perc, hogy elinduljon a hőhullám a felszín irányába, aztán már jó volt. 0 fok alatt már két technikait hordunk a futódzseki alatt, csak akkor még nem szoktam teljesen összezárni. Futópadról szó sem lehet, mert ha nem szokom meg a télies klímát, az első ilyen időben rendezett teljesítménytúrán látogatom meg a szopóbódét.
Futóblog H1N1-ben futni 2009.11.10 16:37:00
A szerkesztőségben levő H1N1 oltás kérdés körül az a szakvélemény alakult ki, hogy oltásra szükség van, még akkor is, ha offshore tőke áll mögötte. Kérdés persze, hogy a futótevékenységet mennyire befolyásolja a dolog, kicsit belázasodunk-e tőle, vagy valami komolyabb…..
tzh 2009.11.19 23:59:10
@HecseDLI: Kell legyen valami, ami miatt hatásos a zöld tea. A gyógyteás könyvben az EGCG-t "vádolták" meg ezzel, és nem tudom, ténylegesen hol az igazság, de tény, hogy tapasztalni tapasztaltam, mennyire hatásos csakugyan. Nálam pedig a mennyiséggel sincs probléma, és szálas kimértet használok.
Épp egy lebetegedés kínzott, mikor beszereztem kíváncsiságból egy gyógyteás könyvet. és mert épp rákaptam az ízesítetlen teaivásra amúgy is, illetve a reklámozott gyógyszarok nem sok vizet zavartak, összekötöttem a kellemeset a hasznossal és kipróbáltam. És lőn, tényleg hat. És nem azért, mert meleg ital, ami izzaszt, mert akkor a neocitran is hatna.
tzh 2009.11.20 06:35:07
@rrroka: Egyáltalán nem volt nehéz, mivel előzőleg amúgy sem zöld teákat ittam ízesítve, az a fajta nem is jó cukrozva, nem úgy áll neki, mint a feketének. Természetesen a többi fajta teát is ízesítetlenül iszom azóta. Az earl grey-nek is végre nem cukor, hanem teljesen bergamot íze van.
folyt köv.
tzh 2009.11.20 06:41:12
@rrroka: Nagy mennyiségben nem éri meg a filter. 1 filter=1,5-2 dl, azaz 4-5 filter kellene nekem 1 literes kancsóhoz. Nézzük az árakat: a nagyon low budget filteresnél is a 20 filteres doboz (kb 30g teafű) meghaladja a 200 Ft-ot. Szálas zöldet lehet kapni drogériában 6-700/ 100g, a teaházakban 1200-1400 /100g (utóbbi minőségibb).
Sokan használják a filterest úgy, hogy egy filter sok vízben sokáig, és ez az, ami így tényleg csak ízesített forró víz lesz gyakorlatilag, gyógyhatása nyilván kevés lesz ilyen kis dózisban.
Futóblog Heti Vegyes 2009.10.27 08:33:00
Rovatunkat, melyben az aktuális futóeseményeket foglaljuk össze, "Heti Vegyesnek" neveztük el. Kérjük, amennyiben más futásokról is van tudomásotok, jelezzétek nekünk!Szervezett futórendezvények ezen a hétvégén nem nagyon lesznek. Azaz egy mégis, de ez inkább az…..
Nem hivatalos információ, sőt, lehet, hogy le is vetetik majd, viszont azért gyorsan leblogolom, hogy a szerdán bejelentett, 5. generációs iPod nano szoftvere tartalmazza a Nike+ szoftvert. Ez a kishír. Nagyobb hír viszont az, hogy a szoftverben benne van (vagy lesz) a Heart Rate Monitor,…..
tzh 2009.09.11 16:34:25
@ehunevazze: lássuk csak: egy kezdő számára információ lehet. Például menek közben rajta lehet kapni szívritmuszavart is, ha valaki gyakran ránéz. Láttam már ilyet.. nem tréfadolog, ha tényleg szívritmus, és nem árt tudni is róla.
Amúgy meg jelzés értékű, hogy milyen tempó mellett miért fáradnak el valakinek az izmai, miért savasodik, pedig lassan nyomja.
Én meg a lépésszámlálós kűtyüt nem tudom komolyan venni.
tzh 2009.09.15 09:36:37
@Jozsef: Félek, hogy nem fog emiatt csökkenni a Polar ára. De azért én is reménykedem benne :)
Monspart Sarolta-interjú, 2. rész - Ezzel az edzéstervvel nekem az volt a furcsa, hogy a félmaraton az 21 kilométer, itt meg ilyen tízkilométerekről van szó. Hogyan lesz ebből gyorsabb 21? - Ha kettő órán, vagy 1.45-ön belül akarsz futni, akkor nyilván több kell. De két órán és…..
tzh 2009.08.24 22:09:44
@csétomi: Itt tegyük hozzá, hogy a terepfutásról beszéltünk, ami azért nem ugyanaz, mint mondjuk a sárvári 24 órás. Olyanok tudnának a különbségekről többet mondani, akik megfordultak már 24 óráson is, meg terep ultrákon is. A lényeg, hogy én az emelkedők, nehezen futható, netán sérülésveszélyes szakaszok belegyalogolására gondoltam a terepfutással kapcsolatban.
tzh 2009.08.26 01:38:58
@tvk: Elképzelhető, hogy találkoztunk már, csak még archoz nem tudlak kötni. Főleg, ha anno polgári néven mutatkoztunk be :))
On: Akkor nem tudok újat mondani. Jobb ötletem meg nincs, mint hogy késői indulás, és belefutás az eddig gyalogolt ttúrán.Én is ezt csinálom olykor, csak még az általam megfutott szakaszok olyan rövidek összességében, illetve szint csak ideális lejtőkre korlátozódnak, hogy azzal együtt is csak túrázásnak számított a tevékenységem ;)
A hétvégén befejeződött a 3 héten át tartó legnépszerűbb biciklis körverseny, vagyis a Tour de France. Bevallom nemcsak az egyéni és csapatversenyek izgalmai töltöttek el lelkesedéssel, hanem a jelentősebb ország-imázs kampánnyal felérő légi felvételek a gyönyörű…..
tzh 2009.08.07 00:41:07
@sylverdevil: Azt én is sajnálom. Azért SC sporttárs (vagy túratárs) így is kivehető, mindig feketében van. A zindexen a természetjáró klubcsoporton belül van olyan topik, melyen többen a képtáraikat belinkelték, közöttük néhányban lesznek még ilyen képek.
Futóblog Kis színesek 2009.04.20 15:17:00
Azt hiszem, talán ez az egyetlen szintje ennek a most lezárult kihívásnak, ahol ugyanannyi résztvevő van az egyik és a másik oldalon is. Gondolkodtam rajta, hogy stratégiailag helyes-e megosztanom, a magam részéről a végén még 40 kilit dobtam be a lány csapat gyűjteményébe, amely…..
Futóblog Vízhólyag UÁÁÁ 2009.04.24 15:03:00
Bizonyos távok felett nehéz megúszni a vízhólyagot. Cipője válogatja - nekem a Pegazus 25 menetrendszerűen csinált egyet-egyet a jobb talpam közepére 7,5-nél. Egyszer futottam benne 17 kilométert, akkor is megcsinálta, de a végére a vízhólyag szét is ment, ami viszonylag egyszerű…..
tzh 2009.04.28 11:41:53
@zsolababe: nem csak futócipőben, másban sem jellemzi a választék Európát nálunk. Túrabakancs, túraruházat, futócuccok, felszerelések, kiegészítők terén általában jellemző ez, ha nem is azonos mértékben. Nekem is széles a lábfejem, ami nem egy márkát kizár eleve itthon a túralábbelik közül. Futócipőben is volt már olyan, hogy a két számmal nagyobba nem bírtam beledugni félig se a lábam.

hogy ne legyek off: első futócipős vízhólyagjaimat a Gerecse 50-en megkaptam én is. összesen 5. alkalommal volt lábamon terepfutó cipő, ezért nem tudom, mennyire ludas benne, hogy a Kalenji kapteren Tr egy kissé fapados érzést ad.
Futóblog Terep Százas 2009.04.16 15:40:00
Lehet futni csak úgy könnyen, lazán és addig ameddig kedvünk van, és lehet futni úgy, hogy van valami cél, ami igazán kihívásszagú. Legyen pl. ez egy maraton, ami fárasztó, nemes, ám teljesíthető cél. Adjunk még hozzá 58 km-t, benne pár budai és pilisi heggyel, mindezt terepen.…..
Hárman futottunk rendszeres hétvégi futótársaimmal (Mariann, Karesz), de ne hagyjuk ki Lolát, a retrievert se. Az időnk 1 óra 40 perc, de rengeteget álltunk tájékozodás miatt, az ellenőrzőpontoknál is minimum 2 perc mínuszt szedtünk össze. Az órát se állítottam le soha,…..
Futóblog Futókapcsolatok 2009.04.03 08:12:00
Pár napja érlelődik bennem a gondolat, hogy egy könnyed hangvételű postban a Kengyelfutó Gyalogkakukk, avagy a Road-Runner futásmechanizmusát, edzéseit elemezzem. Azonban a szombati nap óraátállítása nemcsak a szándékomból billentett ki, hanem - meglátásom szerint - a…..