Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AttA

77 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van most valami furcsa bizsergés az ujjaimban és a fejemben, valamiféle irracionális félelem, hogyha a blog történetében először eljutok a verseny végéig, és befejezem a történetet, akkor esetleg a blogírást is befejezem, nem csak most, hanem teljesen. Másfelől itt van egy üres este, és a magyar…..
Következő nap az utolsó feladatsor vitája és fordítása várt ránk: a tavaly igen nagy port kavart gyakorlat következett. Természetesen itt teljesen más volt a helyzet, a laborfeladatokhoz minden eszköz rendelkezésre állt, a feladatok rendesen be voltak mérve és már reggel meg is lehetett nézni…..
Hétfőn az elméleti forduló fordítása zajlott, melyet nem sokkal éjfél utánra sikerült is befejeznünk. Leszámítva néhány aprócska közjátékot és vitát, tulajdonképpen simán ment a nap, a feladatok is vállalhatóak voltak (miután kémiából kivettek egyet, így megoldható mennyiség maradt, fizikából pedig…..
Vasárnap került sor az első szervezett kirándulásra, amihez sajnos időben fel is kellett kelni. Mivel a terv a királyi negyed, valamint a legnagyobb buddhista szentély meglátogatása volt, Attila úgy döntött kihagyja a túrát, hiszen ő már látta ezeket nagyjából négyszer. Úgyhogy Bencével ketten…..
Felvirradt a nagy nap! Eljött a nyitóünnepély időpontja, ezzel egyszersmind a lehetőség, hogy élőben találkozzunk az egyik thai hercegnővel (Maha Chakkri Sirinthon, a jelenlegi király húga). Ehhez viszont (mint minden rendes mesében, ha az ember hercegnőt szeretne látni) ki kellett állnunk néhány…..
Kezdődik a 2023-ik évi Nemzetközi Természettudományos Diákolimpia, egyszersmind az évnek azon igen rövid időszaka, amikor blogírással is foglalatoskodom. Az első poszt rendszerint az utazásunk és az érkezés napján megvalósuló program rövid története szokott lenni. Az utóbbi években az útjaink…..
Az aranymúzeumos délutánt követően este ünnepi vacsorára láttak vendégül a diákok szálláshelyén, a Sheraton hotelben. A nagyjából 300 m hosszú utat 20 perc alatt tette meg a busz, hála a Bogotában folyamatosan jelen lévő csúcsforgalomnak. Nagy örömünkre a diákokat jókedvűen, egészségesen találtuk,…..
Where can see IJSO? Arany, eső 2022.12.11 06:50:59
A történet fonalát ott tettem le legutóbb, hogy kiadós alvással készültünk az elméleti forduló feladatsorának megbeszélésére és lefordítására. Nem kellett csalódnunk: embertelenül hosszú feladatsorral leptek meg bennünket a szervezők, különösen a biológia rész volt nagyon terjedelmes. Ennek egyes…..
Hála az égnek a borzasztóan kimerítő fordítási éjszaka után a délelőtt szabad volt, és csak délben kezdődött a következő szervezett program: egy étterembe vittek el bennünket ebédelni. A délelőttöt így (kevés alvást és online tanítást követően) meccsnézéssel tölthettem :) A tervben egyébként az…..
Történetünk a megnyitó-ünnepséggel folytatódik, melyet a közeli Hilton szálloda egyik nagytermében tartottak. Jóval kevesebb késéssel indultak a buszok, mint számítottunk rá, így végül nem sétáltunk, hanem beültünk az egyikbe. A buszok egyébként régi BKV buszokra emlékeztetnek, kimondottan kicsit és…..
Eljött az idei IJSO hivatalos nulladik napja, vagyis az érkezés napja a legtöbb ország számára. Ez azt is jelentette, hogy a diákoknak a nap folyamán el kellett hagyniuk a szállodai szobájukat, mivel mennek a saját, a hét folyamán már végleges szálláshelyükre, a Sheraton Hotelbe. Délig kellett…..
És igen. Újra, és megint, újfent, hovatovább ismételten. 3 év kihagyás után újraindul az IJSO kalandjainak képes-szöveges, véletlenül sem ironikus és még ennél is kevésbé szubjektív stílusú beszámolója. És hogy miért kellett erre ennyit várni? Nos, a Covid elsodorta a német rendezést (hiába…..
A váratlanul hamar befejezett gyakorlati fordítás után másnap reggel a Quatar Foundation volt a programon. Hosszasan tanakodtunk, de végül úgy határoztunk, hogy részt veszünk a programon, nehogy kimaradjunk valamiből. A buszok egész baráti, 9 órás indulással vártak bennünket, és alig negyed órával a…..
A hajókázós és piacozós képek előtt írnék pár szót a gyakorlati fordulóról, mivel közben annak a fordításával is elkészültünk, és aznap úgysem történt semmi igazán extra. Meglepő módon a feladatsor nem volt vállalhatatlanul hosszú, és mivel ezúttal reggel kezdődött a megbeszélés, alig valamivel…..
A pompásan sikerült beach-party másnapján az elméleti feladatsor megvitatása következett. A péntek a helyi vasárnap, így délben mindenki a mecsetben imádkozik. Emiatt úgy határoztak, hogy bár 11-kor odaadják a feladatsort, maga a megbeszélés csak délután 2-kor kezdődik. Ennek meg is lett az…..
Az igen pihentető 4 órányi alvást követően, ha 7:30-ra nem is, 38-ra már lent voltam többedmagammal a hotel bejáratánál. Előbb bent vártunk nagyjából 15 percet, mialatt a guide-unk odajött, és kétszer elmondta, hogy nemsokára mehetünk, majd kiterelt bennünket, kint is vártunk kicsit, és végül…..
Eljött a nagy nap, a verseny hivatalosan is megkezdődik a nyitóünnepséggel, majd azt követően a tesztforduló feladatainak fordításával. Ahogy azt már legutóbb is megírtam, nagy baráti biztonsági ráhagyással dolgoznak itt, 7:30-ra kellett a buszban lenni (megreggelizve persze), hogy a 10 órakor…..
Beköszöntött a december, ami egyet jelent a soron következő (számszerint a 16.) IJSO-val! :) Amint azt a tavalyi évben átlagosan 4,5 percenként a tudomásunkra hozták, az idei rendező ország Katar, a verseny a fővárosban, Dohában lesz. Direkt járattal repültünk Budapestről, és mivel a gép helyi idő…..
Tartozom a Jwana parkban tett buszos szafari folytatásával. A busz kifelé indult, és egy darabig párhuzamosan haladt a gyémántbányával, amelyről azt ígérték, megmutatják (nem tették, pedig nagyon készültünk a szuvenír-gyémántokra), majd megállt egy közepesen hosszú mosdószünetre. Hogy ez volt a cél,…..
Where can see IJSO? Godot-ra várva 2018.12.08 16:12:14
1,5 óra alvás sok mindenre elég, ha az ember a jól hangzó Jwana Park-ba készül, ami egy vadrezervátum a világ második legnagyobb gyémántbányája mellett. Ráadásul engem egyfolytában a Jurassic Park-ot juttatta eszembe a név. Nem mellesleg a programból kiderült, hogy (az eredetileg 6:30-ra tervezett,…..
Rövid poszt a tegnap lezajlott elméleti fordulóval kapcsolatos vitákról. Csábító ugyan, hogy azzal érzékeltessem a tegnapi nap viszontagságait, hogy egyszerűen egymás alát 15000-szer leírom ugyanazt a szót, de attól tartok nem olvasnátok végig, és így oda lenne a fíling. Szóval maradjunk egy rövid…..
A tesztforduló fordítása végül nem alakult olyan simán, mint az este 10 körül tűnt. Mint kiderült, a helyi bizottságnak egyetlen nyomtatója van csak (ennyit kaptak a minisztériumtól), így az elkészült feladatsorok nyomtatása komoly nehézséget, és igen nagy sorokat eredményezett. A nyomtatónál…..
Felvirradt a nagy nap, a nyitóceremónia mindig izgalmas történésein túl végre az idei verseny szakmai részéből is ízelítőt kaptunk. Korán kezdődött a nap, mivel a kiosztott program szerint 6-7 között lehetett reggelizni, noha az ünnepség csak 9-kor kezdődött. Annak rendje és módja szerint…..
Itt a december, és itt az első blog-post is! :) Az idei évben Botswana rendezi az IJSO-t, így kalandosnak kinéző másfél hétnek nézünk elébe. Persze Az istenek a fejükre estek helyszíneitől igen távol, a fővárosban: Gaborone-ban tartják az eseményt, így eredetileg féltünk tőle, hogy a mesés…..
Aki több éve követi már a blogot, és megszokta már az IJSO menetét, észrevehette, hogy az első bejegyzést a nap közepén hagytam félbe. Valóban, mint minden évben, idén is a nyitóünnepség után zajlott a tesztforduló fordítása. A helyszín a Nijmegen-i Radboug Egyetem Természettudományos Tanszéke volt.…..