Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vogelweide

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Bár a szervezők és a csatlakozó szervezetek képviselői közül nem túl sok akad, akivel szívesen mutatkozunk együtt, mégis ott leszünk ma délután az előrehozott választásokért rendezett tüntetésen.  Nem, nem szoptuk be ezt a „civil összefogás” szöveget:…..
Vogelweide 2009.04.07 23:24:01
@Bergeroth: "De most őszintén. Azért dobsz meg valakit tojással, mert más elvek szerint él mint te?
Eztígyhogy? "

[Vigyázz, veszélyes összekötni az érveidet konkrét személlyel, még ha csak nyelvileg teszed is, mert ahogy a nyelv befolyásolja a gondolkodást, úgy a személyhez kötött kifejezés az érvet. Az ad hominem érveknek pedig természetüknél fogva kicsi a súlya. Szóval: én személy szerint nem dobok meg senkit tojással (még posírozottal sem).]

A tojásdobáló egy demokráciában nem azért dob meg valakit tojással, mert a célpont nem olyan elvek szerint él, mint amilyenek szerint a dobáló. Hanem azárt, mert úgy érzi, és itt a lényeg, hogy a célpont a dobáló által helytelenített véleményét rá akarja kényszeríteni a közre. A tojásdobálás kiváltásához (az alkaton és magán a tojáson kívül) két dolog kell: helytelenített vélemény, és annak a szándéka, hogy a célpont ezt a véleményt közvéleménnyé (nem csupán közzé!) tegye. Magánbeszélgetések során a tojásdobálás ritka.
Vogelweide 2009.04.07 23:44:37
@KA_Steve: "Nem, nem igaz, hogy a sérülésveszély az egyetlen. Egyrészt a tojásdobálás konkrét, kimondott célja a másik ember megalázása...."

Egy plurális demokráciában (és a demokrácia nem is tud más lenni) a tojás nem a személynek szól, hanem a véleménynek, amit a személy éppen képvisel, következésképpen, nem is a megalázás a célja, hanem az ellenvélemény kifejtése.

A tojásdobálás mint az ellenvélemény-nyilvánítás formája, akkor szokott előfordulni, amikor a vélemény vagy annak kifejezési módja ugyanolyan mértékben tér el az átlagostól, mint amilyen mértékben a tojásdobálás az átlagos véleménykifejezéstől. A kettő mindig arányban áll egymással.
Vogelweide 2009.04.07 23:58:44
@Karcolt lendület:
"Jogilag igazad van.
Viszont aki visszaél ezzel a joggal, azaz megzavarja mások rendezvényét, az nem tiszteli mások véleményét és gyakorlatilag nem ismeri el a szólásszabadsághoz való és a gyülekezési jogukat. Azaz alapvető demokratikus értékekkel nincs tisztában."

Természetesen megzavarja, de a jog a szabad véleménynyilvánításhoz vagy a gyülekezéshez fűződik, nem pedig a zavartalan véleménnyilvánításhoz vagy a zavartalan gyülekezéshez. Sokan vagyunk ezen a glóbuszon, és már önmagában ebből fakadóan időnként zavarjuk egymást. Az hogy ez a zavarás jogtalan (vissszaélésszerűen alkalmazott) vagy sem, csak esetről esetre, az összes körülmény vizsgálatával dönthető el.

A tojásdobálás - még sérülés nélkül is - akár bűncselekményt is megvalósíthat. Ugyanakkor lehet a véleménnyilvánítás jogszerű módja is. És éppen ezért nem szabad ab ovo betiltani (egy demokráciában), hanem biztosítani kell az egyedi elbírálás lehetőségét.