Regisztráció Blogot indítok
Adatok
euratom

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nemzetközi kutatócsoport új publikációja szerint az EU-s mezőgazdasági támogatások rendszere több szempontból elégtelen. Egyrészt gazdaságilag nem megtérülő, mivel a már amúgy is fejlett régióknak juttat aránytalanul több forrást. Ebből következően a szegényebb régiók és a kistermelők jelentős…..
  Ismert dolog, hogy a fák lombjai menedéket adnak a hőség ellen. A fák a forróságot azzal is enyhítik, hogy nem engedik az aszfaltot túlságosan felhevülni. Parkok, kertek, vegetalizált házak segítenek ezen a téren, de van más megoldás is, amely terjedőben van a nagyvárosokban és ez a kis erdők…..
Azt már régóta tudjuk, hogy a Balaton és környéke nem csak a strandolásról és a lángosevésről szól; a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Keszthelytől 20 perces autóútra fekvő Zalaszántó mesebeli erdejében például egy Magyarországon szokatlannak ható, ritka kincs – egy buddhista templom bújik…..
Magyarországon a fásítások története a 19. században kezdődött, de igazán nagy léptékben a 20. században valósult meg, és jelentősen átalakította egyes tájaink arculatát. A kezdeti fásítási kísérletek többnyire valamilyen probléma, például a mezőgazdálkodást vagy a fürdőéletet zavaró körülmény…..
euratom 2020.06.04 09:59:14
Az nem igaz, igy ebben a formában, hogy sok helyen nem történt meg a pionír fafajok leváltása.
Inkább az az igayság, hogy sok helyen, főleg a fenyvesek esetében, mint a Balaton felvidéken is, a fekete fenyvesek alatt megjelent lombos fajok fokoyatosan felváltják a pusztuló fenyőket. Egyébként ez le is volt irva már a telepítések tervezésekor is, hogy az első fenyő állomány feladata a kopárok védelme és humusz "csinálás" kb. 100 évben. Majd ezután jöhet egy elegyesebb erdő a megtermelt humuszra-szervesanyagra alapozva, majd röpke 200 év után, majd jöhet egy olyan elegyes lombos erdő ami az erdők kiirtása (mezőgazdaság, bányászat) előtt volt.
De itt jön most be a klímaváltozás, és azok alapján azt mondani, hogy csak őshonosokat ültessünk, bűn! Olyan fajokat kell ültetni, akár nem őshonosokat is, amelyek bírják mind a jelenlegi, mind a sajnos nagyon közeljövőbeli klímát is.
Az akác meg nagy tűrőképességű, de azért igényes faj és nem invazív minden termőhelyen. Lehet kezelni az invazív tulajdonságát is, főleg mivel a gondolkodás nem tiltott, meg a tanulás sem.
Az úgynevezett "assisted migration", a támogatott migrációra azért is szükség van, mert a változások sebessége nagyságrenddel meghaladja a legutóbbi jégkorszak utáni, természetes migráció sebességét (pollenvizsgálatok) és ráadásul akkor még nem volt fejlett mezőgazdaság, meg városok, stb. lehetett migrálni.

Most, meg sürgősen kellene növelni a szénmegkötést, a faanyagban a széntárolást, a fosszilis anyagok, energiák kicserélését nem fosszilisekre. Nincs időnk, a Kárpát-medence jelentősen átalakult, hidrológiailag is. Egyszerűen bűn ezeket nem figyelembe venni.
Egyébként az akác meg Afrikából származik, ahogy az emberiség is, csak egy kicsit más időhorizontot is kell nézni, és az akác is átvonult Europán is, igaz akkor még máshogy álltak a kontinensek.
Ráadásul a 90-es években kijelölt védett területeket is felül kellene vizsgálni, pont a klímaváltozás miatt.
Ez az év is jól kezdődött. Januárban Izlandon csodáltuk a természet szépségeit, majd február elején a Magas-Tátrában túráztunk hóviharban. Milyen szerencsések vagyunk, hogy nyugdíjasként 66 évesen ilyen csodákat élhetünk meg! Teljesen el is felejtettem, hogy mielőtt a Tátrába elindultunk kaptam egy…..
Az idei World Economic Forum borsos belépőjegye mellé szinte kötelező volt aláírni az Egybillió Fa kezdeményezést (Trillion Tree Initiative) azoknak, akik ott akartak lenni a rendezvényen. A faültetés az egyik olyan ritka kezdeményezés, amely egymástól olyan gyökeresen különböző politikai nézetű és…..
euratom 2020.02.09 08:42:48
@clemens: Semmi lehetetlen, kivitelezhetetlen, vagy akár rendkívüli nincs itt. Magyarország a hatvanas években évi 20.000 ha új erdőt ültetett. Európában a hektáronkénti fa darabszám az ültetéseknél 500-8000 között mozog. Ha tölgymakkot rakunk 3-400 kg-ot egy hektárra, akkor 20-40.000 csemetet is kaphatunk. Semmi rendkívüli, az erdészeknek van gyakorlatuk erdőtelepítésben, ápolásban. Csak ők nem nyomulnak annyira mint a protest zöld szervezetek akik abból élnek, hogy riogatnak, fenyegetnek, hogy biztosítsák saját fontosságukat.
Nagy pénzek vannak emögött, elég csak a nyilvánosan elérhető pénzügyi éves jelentéseiket megnézni. Jó biznisz.

A csipkebogyólekvárt meg szeretem, no meg az is kell a biodiverzitás működéséhez.
euratom 2020.02.09 08:45:32
@steery: Afrikában hatalmas fatelepítési projek van, műholdképeken lehet követni. Agroforestry ahol élelemtermelés és fatermesztés, mikroklíma javítás.
Kínában meg brutálisan profi fa és erdőtelepítés folyik.
euratom 2020.02.10 09:04:29
@steery: Ezzel nem tudok vitatkozni, mivel elso kezbol van informaciom mind a kinai, mind az afrikai fasitasokrol. Mindket terulet nagy, vannak sikeres es kevesbe sikeres telepitesek. Viszont a muholdkepek, legifelvetelek, illetve a szemelyes teruletbejarasok eleg meggyozoek. Ennyi.
A klímaváltozás közvetlen következményeivel a legtöbbünk ma már tisztában van: várhatóan néhány fokkal melegebb éghajlatra számíthatunk, a tengerszint növekedni fog, ezzel átrendezve a világtérképet és úgy összességében is egyre radikálisabb környezeti hatásokra lehet majd számítani.  Azonban több…..
Ennek a cikknek az első részét (A globális felmelegedésre a válasz Afrikában van) másfél éve írtam. Megírtam, négyszázezren (!) olvasták, majd többségünk nem csinált semmit - én sem. Azóta is csak a sodródás megy. Ebben a cikkben arról írok, mi az, ami felé sodródunk. És persze arról is,…..
euratom 2019.11.06 13:01:14
fundaforest.eu/en/
arra az esetre, ha van legalabb 2 eurod es akarsz tenni valamit.

Amig a biodiverzitasos maffia, csak az oshonos novenyeket/fakat mantrazza, addig nem sok esely van a nagyszabasu erdotelepitesre, fasitasra.

Tropusi mezogazdasagi szakertok (akik a 70-80-as evekben voltak Afrikaban) elmondtak, hogy a tullegeltetes, torzsi szokasok, stb. a fo felelos abban, hogy terjed a sivatag.

Meg lehet/kell nezni, hogy mi van Kinaban. Hatalmas erdotelepitesek es fasitasok. Ja kerem, nekik konnyu...

Az erdoket meg a telepites utan gondozni kell, a megtermelt faanyagot meg kivagni, epuleteket, butorokat stb. csinalni, es az eletciklus vegen elegetni.
A kitermelt erdo helyen meg mehet ujra az uj erdo nevelese.

De nem fog menni, mert tudas ellenes tarsadalom vagyunk. Ha valaki akar csak egy evtizedet tolt el egy szakma/hivatas megtanulasara az mar gyanus, nem szabad neki hinni (pl. erdeszeknek). Majd a forumon megmondjak a tutit, meg az NGO-k.

Fajni fog, nem kicsit, nagyon.
Nezzetek meg a Felmelegedes uta cimu (After the warming) James Burk videot amit 1992-ben az MTV2 is leadott.
en.wikipedia.org/wiki/James_Burke_(science_historian)
A fapados légitársaságok utasokat rendszeresen semmibe vevő húzásai nyomán indul kezdeményezés egy fogyasztóvédelmi csomag létrehozására, amely persze nem csak a diszkontcégekre vonatkozik majd. A cél első körben egy olyan uniós etikai kódex elfogadtatása a légitársaságokkal és repterekkel, amely…..
Nagyon régen készülök már megírni ezt a bejegyzést, gyakorlatilag a blog születése óta. Aztán ezen a borús őszi reggelen ismét eszembe jutott a téma, ránéztem a naptáramra, és rájöttem, hogy nincs több kifogás, ma még időm is lesz írni róla két személyi edzés között. Szokásomhoz híven most sem a…..
Életem első nokedli próbálkozása nanááá, hogy nem hagyományos, hanem Norbi liszt közreműködésével esett meg. Az eredmény nem lett éppen gusztusos. Ragacsos, nyúlós, nyálkás bigyókat kaptam, de mivel tojásos galuska lett belőle, ami egyébként is "szottyosan" jó, így…..
Ma olyan jövőt látok magamnak, amiről álmodni sem mertem, és talán holnap ezt is túlszárnyalom – írja a mai poszt szerzője, Orsi Kölnből, aki párjával most három éve költözött Németországba, szóval éppen itt volt az ideje egy kis számvetésnek. Jöjjön hát ez, a képeket pedig köszönöm neki!..
Amikor a globális felmelegedés hatásaira gondolunk, víz alá kerülő városok és sivatagok képei ugranak be, pedig Magyarországon is jóval súlyosabb következmények várhatók, mint a téli szánkózás elmaradása. A kutatások szerint az elkövetkezendő évtizedekben gyökeres átalakulásnak lehetünk szemtanúi a…..
Lumens A Brexit és a rasszizmus 2016.07.05 08:21:57
Úgy tűnik, a brit népszavazás után még nagyobb a bizonytalanság, mint előtte. Miközben mindkét tradicionális nagy párt vezetői válsággal küzd, és nem tudni, mikor kezdik meg a várhatóan évekig tartó kilépési procedúrát, szinte semmiről sem lehet biztosat mondani az Egyesült Királyság politikai…..
Az immunerősítés egész éveben fontos, hiszen az immunrendszerünk védi meg a szervezetünket a különböző betegségektől. Legyen szó megfázásról, allergiáról, különféle vírusos, vagy bakteriális fertőzésekről, de akár még a rák leküzdésében is nagyon nagy szerepe van...
euratom 2016.06.15 20:44:30
Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint a legtöbb orvos 2011-ben, a legtöbb ápoló pedig 2013-ban hagyta el Magyarországot, és vállalt külföldön munkát. Az alábbi ábra azt mutatja, mennyien kértek hatósági bizonyítványt ahhoz, hogy külföldön vállalhassanak…..
euratom 2016.02.29 18:35:31
@karandash: magasabbak a fizetesek, (UK) főleg ha beugro muszakokat töltenek be. De nem veletlenul sztrajkolnak a fiatal orvosok, mert kilatastalan helyzetuk van. Hogy, es mikor juthatnak lakashoz, gyerekhez...
Az a nagy buli, ha valaki kimegy ugyelni es Mon kolti el a penzt.
Az angol orvosok, Ujzelandra es Ausztraliaba mennek mert ott jobban fizetnek...
A szobanövények nem csupán tökéletes ékei lehetnek az otthonunknak, de néhány fajta a levegőt is megszűri, tisztítja.A növények a fotoszintézis során eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, majd oxigént bocsátanak ki. Emellett pedig a levegőt is párásítják. Néhány szakember tudományosan is…..
Sokan többször kérdezték, kérték, hogy ne csak a hölgyeknek írjak arról, milyen legyen a megjelenése a sikeres üzletasszonynak, hanem férfiaknak is. Ezt a cikket ajánlom minden olyan férfinak, aki úgy gondolja, hogy igényes megjelenése alapvető fontosságú és elengedhetetlen…..
Nem egyedülálló eset, hogy egy növény kilép a politikai színtérre, elég csak a parlagfű körüli vitákra gondolni, most éppen az akác jutott erre a sorsa. Az utóbbi pár hónapban gyakran lehetett olvasni az akácról, mivel az Európai Unió döntéshozói azt tervezik, hogy felveszik…..
euratom 2014.05.23 06:52:17
@besztercei: görög kutatasi riportok értékelik nagyra az akác beltartalmi értékét takarmanyban kecskéknél. Az agroforestry rendszerekben is lehet szerepe az akacnak.
euratom 2014.05.23 06:54:14
@besztercei: kb 60-80 vagy meg idösebb akácokat nézegettem elegyben bükk, gyertyán, hegyi juhar, magas köris környezetben.
Nem volt invazív...
euratom 2014.05.23 19:16:01
@besztercei: egy igazi bükkös klimában ahol kb 200 éves bükköket borít ki a szél évek óta.... És már elkezdték átalakitani a klímaváltozás miatt, mivel melegedik és nem lesz jó annyira a bükknek.;(
Egyébként kb 3-4 km-re az erdötôl írogatják az invazivokat...
Idén lesz 10 éve, hogy pékséget nyitottunk az Európai Unióban. (Kisújszállás: Fidesz-iroda és Európa Pékség - saját fotó, 2013 december) ...Illetve akkor még cukrászdáról volt szó. Azóta ömlik hozzánk a német, holland, osztrák és svéd adófizetők pénze. És most ez…..
Brüsszel növelni szeretné a bioüzemanyag arányát, de azzal nem foglalkozik, hogy főként emiatt a világ másik felén hetek óta tartó füstfelhőben kénytelen élni több millió ember. Az EU nem ellenőrzi az olajvállalatokat azzal kapcsolatban, hogy honnan származik az…..
A külföldi munkavállalás kapcsán gyakorlatilag állandó vita a „mennyi könnyebb vagy maradni" kérdése. Miután a dolog szerintem reménytelenül eldönthetetlen, a mai poszt sem kíván több lenni egyetlen személyes véleménynél. Szerzője, Heffi napokon belül útnak indul, és ha…..
Mindig is tudtam, hogy a meteorológusok elvetemült egy népség. Eddig ugyan azt hittem, hogy a független piaci elemzők és a közvélemény kutatók még náluk is elvetemültebbek, de kiderült, mégsem. Az Elvarázsolt Kastély újabb közérdekű felhívása. Bevallom, én ezeket az…..
euratom 2012.08.16 08:56:45
@Rémbódess: Ez komoj?? Azt hittem, hogy Gondolnad tarskozsege...