Regisztráció Blogot indítok
Adatok
franta

0 bejegyzést írt és 415 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok szakmát és foglalkozást ismerünk, amely ugyanúgy létezett a múltban, ahogy ma is. Most is vannak pékek, pincérek, sofőrök, jogászok, orvosok, suszterek, szakácsok stb. Voltak azonban szakmák az egykori Budapesten, amelyek mára egyszerűen eltűntek (vagy esetleg más formában élnek tovább), s…..
Mindenféle rongyrázás nélkül szeretném bejelenteni minden idők 10 legjobb Bayern München játékosát. ..
franta 2015.07.10 08:29:16
Amikor az emberek megkérdezik, mióta nem eszem húst, és meghallják a választ, mindig elkerekedik a szemük. Csak néznek és csodálkoznak, hogy hogyan, ugyanis nemrég léptem át a második X-et, azaz 20 éve kb. 7 évesen döntöttem el, hogy köszönöm, de én nem akarok húst enni.…..
GFG Blog Gyurcsány 2013.12.09 14:46:17
1. ~ partizán 2. ~ nem 2014-re készül     Példamondat: „A partizán ellen partizánként kell harcolni”     Van itt a baloldalon egy politikus. Pontosabban, egy politikus van a baloldalon, úgy hívják, hogy Gyurcsány Ferenc. Meggondolatlanság lenne…..
Egy nemzet dühe fordul a labdarúgók felé, holott ők csak azt csinálják, amihez értenek. Most nem kéne hagyni, hogy az Alkotó kushadni (sütögetni) menjen. Túl vagyunk a nehezén, kaptunk egy nyolcast Hollandiában. Aki látta a meccset, érezhette: ezek a szürke, dolgos iparos…..
Oké, játszhatunk ilyet is. Nem kell ezt túlragozni, tiszta, világos és egyértelmű a történet. De vajon Csatárynak mi köze van a fradihoz? A Ferencváros fideszes elnöke, a fideszhuligánok haverja szerint a drapit becsempészték, aha. A bocsánat vagy a sorry esetleg a sajnálom, az…..
Ennyire egyszerű! A mélyszegénységben élők egyenek rovarokat! Ezzel a remek javaslattal rukkolt elő az ENSZ egy héttel ezelőtt az éhezés megoldására. Az ehető rovarok ugyanis sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul rengeteg van belőlük. Mért is nem jutott ez…..
Kommentezés közben egy határőrtárs juttatott eszembe egy – számomra legalábbis – rendkívüli esetet. Azért rendkívüli, mert nem szívatás, nem bukás és semmilyen kellemetlen emlék nem tartozik az esethez – vezeti fel BigJoe a mai történetét  A posztot - teljes…..
franta 2011.11.12 11:33:02
@Bigjoe(HUN): A sztori pompás. De bocs, egy javítást eszközölnék. Göncz nem volt miniszterelnök soha, hanem tíz évig köztársasági elnök. Elnöksége alatt a következők voltak miniszterelnökök: A.J., B.P., H.Gy., O.V., M.P., és - talán - Gy.F.
franta 2011.11.12 11:34:05
Ne@franta: Nem, Gy.F. már nem.
franta 2011.11.12 11:36:29
@franta: Bocs, össze-vissza beszélek. M.P. sem.
Hát a gyengélkedő is egy más világ. Elkülönített rész az elkülönített részben, állam az államban. Senki ne abból induljon ki, amiket első világháborús filmekben látott, tehát nagy hodályokat, nyöszörgő, a reinkarnáció szélén álló emberekkel, már minden mindegy…..
franta 2011.09.13 08:18:38
@Jani2: Szerintem azért jól rá is játszott a dologra. Gondolom azért csinálta a hisztit, hogy egy újabb "piros pont" legyen az alkalmatlansági ellenőrzőjében. (Tehát elborult, de azért még tudott mérlegelni.)
franta 2011.09.13 08:23:13
@Papírzsepi: Nagyon köszi, végül is erre voltam kíváncsi. Én afelé kapisgáltam, hogy nyilván kellett tartani a VSZ által előírt békelétszámot. Ezért behívtak boldog boldogtalant, hogy meg legyen a statisztika. De mivel akkor korosztály elmaradás is volt - ezek mind húsz év fölöttiek voltak -, gyorsan szerelték, akit lehetett. Vagyis másfél évre egy ágyra nem egy, hanem kettő vagy három ember jutott. Így tartották a statisztikát, és lejjebb szoríthatták a korosztály tolódást. (De ez csak az én sejtésem volt.)
franta 2011.09.13 08:25:28
@Krux: Igen, egyszer én is voltam a Zwingerben, és a darabban nem igazán énekeltek, csak ordibáltak. Az említett bajtárs mondta, hogy ott van egy szép opera, a Cvingár.
BigJoe elmeséli, milyen volt az első napja a hírhedt Harmadik Őrszázadban, s még arra is sort kerít, hogy kedves (már-már népies) katonai játékok szabályainak leírásával hozzájárul a magyar folklórkutatás felvirágoztatásához.  A kiképzőn egy parancskihirdetés…..
franta 2011.08.31 13:44:10
@Kelempájsz: Nálunk alapkiképzésen kiment egy-két-három-négy (nem emlékszem már) század lőgyakorlatra a laktanyától kb. 2-3 kilométerre. Az egyik barom ott hagyta a csúzlit. A laktanyában derült ki a gebasz. Kimentek vagy százan keresni, meglett. Addig a csávó olyan fehér volt, mint a fal. Befenyegették azt mindennnel (Fő utca stb). Nem tudta, hogy mivel nem tett esküt még, legfeljebb valami civil eljárás lehetne ellene. Bár ki tudja.
De az a vicc, hogy nem tűnik fel nem több száz embernek, hanem pusztán a rajparancsnokának, hogy itt valami igencsak hiányzik? (Tíz embert azért át lehet látni.)
Naiv várlakó úgy gondolta, hogy a fülledt éjszakában majd biztos szellősre korlátozzák a Budavári Sörfesztiválra beengedett vendégek számát. Nem ez történt. Egy óra után feladták az izzadt embertömegben szörfölést a pultokig, aztán viccből megpróbálták visszaszerezni a…..
franta 2011.08.27 12:34:03
@Rocky: 100%-ban igazad van!
franta 2011.08.27 12:58:22
@Teccikérteni?: Szerintem nem érted. Én a júniusi cseh sörfesztiválról beszélek, ahol nem volt beugró. Elfért mindenki. Ha lett volna beugró, akkor egy csomóan nem mennek el. Kifejtettem miért. Mert ez egy marketing rendezvény volt, ami képes volt arra, hogy hosszútávon gondolkodjon. Míg a budavári (nem budvari) a lenyúlásról szól.
franta 2011.08.27 18:53:34
@Elnök Úr: Húha. Bárhogy nézem a dolgot, de Ön egyedül maradt a rendezvény apologiájával. Visszatérve Russzó kommenttárs számolgatásához, nos ha lenne kedve, számolhatja újra. Hogy mennyi és mennyi ember kedvét vette el ez a poszt. Hány negatív komment volt eddig? Hányan mondják el a véleményüket ismerősnek, barátnak, rokonnak, kollégának, szomszédnak?
Itt már emberek ezreiről van szó.
És mindez 1600 Ft-on bukott.
Tisztelt rendezvényszervezők, szponzorok satöbbi. Ezek után nem kéne belül körülnézni? Mert mint Brechttől hallhattuk, a népet - sörissza közönséget - sajna nem lehet leváltani.
Kelempájszról eddig is tudtuk, hogy a marcona külső nemcsak érző szívet, hanem valódi természetjárót is takar. Mai posztjában ismét az általa már többször megénekelt Kőszegi-hegységről, egészen pontosan az ott húzódó egyik (egykori) határőr-útvonal szépségeiről regél…..
franta 2011.08.26 19:36:25
@Kelempájsz: Először is gratula a bejegyzésedhez.
A kis barátod - bajtársad - kapcsán jegyzem meg, hogy volt valami film, ahol egy kiállhatatlan természetű amcsi zsaruhoz - mivel senki nem volt hajlandó járőrözni vele - leosztottak egy (bizony) német juhász kollégát. A zsarunak nem egészen tetszett a dolog, erre közölte a főnöke, valami ilyesmit, szó szerint nem tudom, hogy "mi a baj? Ez a kolléga nem késik el, ne issza le magát, és nincsenek családi problémái. Baj?"
Búcsúzóként minden katonaembörnek a legszebb emléke a leszerelés. Ismerhetjük az itt előfordult beírásokból a centi különböző rituáléit, tiszteletét és egyéb szertartásokat. Nohát nekem egy darab centim nem volt, mégis sikerült leszerelnem. Mit gondoltok: nálam ez esetleg…..
franta 2011.08.25 11:01:04
@franta: Bocs, javítom az első mondatot, nem figyeltem. Szóval a fickónak a Zách utcától a 9-es busszal csak pár megállónyira volt a lakhelye, valahol a Mátyás tér környékén.
franta 2011.08.25 12:08:50
@Bigjoe(HUN): Ez a Zách utcában valamilyen "előfogda" volt. Tehát általában a delikvensek ott vártak a sorukra, hogy elvigyék őket egy "igazi" fogdába. (Szerintem az igazi a Dobóban volt.) Lényeg az, hogy ebben az adott esetben ezt a fickót valahogy el akarták különíteni arra a pár napra, amíg leszerel, de mint a kommentemből kiderült, ez nem igazán jött össze. (Szerintem ha If szigetére rakják el, ott is csinált volna valamit; egyszerűen az ösztönei erre kondicionálták.)
franta 2011.08.25 13:05:53
@Kelempájsz: Egyszer a Dobóban voltam gyenguszon, és a TV-ben valamilyen meccs volt. Jött egy fogdára ítélt katona, vele az őr, csúzlival. Hogy miért éppen a gyenguszon kötöttek ki, azt nem tudom. (A fogdára váró katona arcáról sem sugárzott sok értelem, de nem ez a lényeg.) Az őrnek nagyon kellett mennie a klotyóra, erre jobb híján a foglyának a kezébe nyomta a csúzlit. A fogdás csávó becsületesen vigyázott a csúzlira, közben nézte a meccset. Majd mikor az őre kijött a WC-ről, azt visszaadta, hogy "fogd má', nehéz". Majd távoztak, nyilván a fogdára. A jelenetet, ami kb. 4-5 percig tartott, látta az összes gyenguszos katona, az összes eü-katona, orvosnők, egy-két arra kószáló tiszt, de senkit sem érdekelt különösebben a dolog.
Új MÁV blog Tűzijáték után 2011.08.24 08:45:00
Augusztus 20-a az egyik legnagyobb és leglátogatottabb ünnepünk, már ami a budapesti tűzijátékos részét érinti. Jómagam is a pesti rakparton álltam, s átéltem azt a tömegnyomort, amit két levélírónk is megírt nekünk. Én a tűzijáték vége után kb. háromnegyed órával…..
franta 2011.08.25 08:55:02
@ricamaca: "Már minden valamire való faluban van tüzijáték. Minek felutazni? De a tv-ben is jobban látható, mint a tömegben..."
Mi van?! A posztoló EZEN a rendezvényen akart részt venni, amihez joga van. És jogosan kritizál egy infrastruktúrát.
Ha van a VB döntőre jegyem, akkor arra kimegyek, holott Észak-Koreát leszámítva a világ minden országában leadja legalább egy TV csatorna, illetve minden valamire való vagy nem való faluban van foci.
Mondom ezt úgy, hogy pesti lakos vagyok, de gyerekkorom óta nem voltam a tűzijátékon, mert nem érdekel.
Mint ismert, megint kiszivárgott valami tervezetféle az oktatási államtitkárság háza tájáról, amelynek az a leglényege, hogy ne angolt tanuljon a gyerek elsőként az iskolában, mert az úgyis ragad rá, mint a kosz. Helyette valami jó kis újlatin, szláv, sőt, akár a latin nyelvvel…..
Emlékszünk még a Nagy Pénteki Ötletre, mikor néhány óra alatt kitalálták és kiírták a pályázatot az építtetőknek a Szociális Családi Házakra? Május 30-án, hétfőn  dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi helyettes államtitkára…..
franta 2011.08.12 09:54:12
@guderian: Ócsáról a Nyugatiba hajnaltól késő estig óránként megy és jön vonat. (Lásd Elvira.) Ezek utasai 90%-ban az agglomerációból járnak be Pestre dolgozni és tanulni. Ócsa egy nyugis település, egy tájvédelmi körzetben. Bocs, igencsak ismerős vagyok arrafelé. Ha az alternatíva nem a hid alatt vagy Ócsa lenne, hanem a nyócker (bocs, ott is eléggé ismerős vagyok) vagy akár bármelyik lepukkant lakótelep, akkor Ócsáét választanám. Mindamellett az agglomerációba (így Ócsára is) az elmúlt húsz évben elég sok ember települt ki ÖNKÉNT, pesti munkahellyel rendelkezvén. Itt úgy beszélnek Ócsáról, mintha a legsötétebb borsodi lyuktelepülésről lenne szó, annak minden vonzatával.
Az önmaga és a világ által generált adósságválságban lassan fulladásos jeleket mutató Orbán-kormány szánalmas kísérleteket tesz arra, hogy befeketítse, a nyomor, a pusztulás időszakának tüntesse fel Magyarország 2002 és 2010 közötti történelmét. Ezért az aláíbbiakban…..
Franta barátunk mai posztjában egy jobb sorsra érdemes egykori kollégájáról mesél nekünk, aki belekóstolt abba az, izé, mikrokörnyezetbe, amiről egyenruhások generációi úgy meséltek, mint a tárgyiasult katonapokolról. Én nem ott katonáskodtam, de – ahogy mondani szokás…..
franta 2011.08.06 11:46:53
@Adani: A 80-as években a Zách utcában volt egy etnikai csávó. (Na jó, több is volt.) Megjátszotta az analfabétát, mert hogy "rágyújtok, mert nem tudom elolvasni azt, hogy dohányozni tilos. Akkor ki lesz a felelős?" A rohadékot le is szerelték, de közben senkinek sem tűnt fel, hogy jogsija van, ami tudtommal analfabétának nem igazán jár. Ez nem tartozik ide, de a rohadék nevét egy évvel később az újságokban láttam, hogy négyen vagy öten megerőszakoltak egy kiscsajt. Kapott érte vagy húsz évet. Ja, és ő vezette a kocsit.
Dóriék kipróbálták, milyen busszal eljutni Spanyolországba. Röviden: nem annyira olcsó, mint amilyen szar. Hosszabban:Néhány napja érkeztünk haza Barcelonából, ahová ketten indultunk a barátnőmmel nyaralni, szerencsétlenségünkre busszal, ennek a buszútnak a részleteit…..
mifocink Haldoklik a magyar futball 2011.08.05 11:06:00
Miközben a szövetségi kapitány fényes jövőképet fest a válogatottal kapcsolatban, miközben azt ecseteli, milyen sok esélyünk van a vb selejtező csoport második helyére - vajon mennyi esélyünk lehet a holland, török, román hármas mellett? - lényegében haldoklik a magyar…..
franta 2011.08.05 15:00:36
@Szocio Pata (kikvogymukblog): Igazad van, Végh Antal megírta. Pedig amikor megírta, vagyis a hetvenes években, a Dózsa BEK elődöntőt, a Fradi UEFA elődöntőt, majd KEK döntőt játszott, a válogatott 72-ben a belga EB-n a negyedik lett, az Olimpián második, majd 78-ban kijutott az argentín VB-re. Ez nem rossz. A rothadás végére Irapuoto tette a pontot. Kész, azóta - egy-két (amúgy semmit nem érő) fellángoláson kívűl - semmi sincs. És nem is lesz. Az egész már nem érdekel. De legalább vagyok annyi idős, hogy tudjak az emlékeimből élni :)))))
El kell ismerni, hogy aki azzal vádol valakit, hogy mindenről „csak az” jut eszébe, annak többnyire mindenről „csak az” jut eszébe. De nem tudunk mit tenni. Kezünkben egy könyv, 1953-ban jelent meg, szerzője Madarász Andor, a címe pedig A Balaton világa. A…..
franta 2011.08.04 12:32:56
@Snakeins: Na, neked is mindenről "csak az" jut az eszedbe...
Drasztikus mértékben csökkenteni kellene az idősebb emberek számára még biztonságosnak tartott alkoholmennyiséget. A brit Királyi Pszichiátriai Társaság jelentése szerint a 65 éven felülieknek legfeljebb napi másfél egységnyi alkoholt lenne szabad fogyasztaniuk. Ez körülbelül…..
franta 2011.08.04 08:57:41
@mrbloodbunny: A franciákban azt bírom, hogy mindent csinálnak, amit - elvileg - nem szabad. Reggeli nyema (már egy croissant sem), bár az üres kávé annak számít, ebéd épp csak, vacsora, na az a beindulás. Meg persze a minimum egy üveg bor. Meg a cigi, éjjel és nappal. (Jó erős francia szarok. Láttam én jó pár hatvan felettit csikkről csikkre gyújtani.)
És az angolok a bőséges reggelijükkel satöbbi mire mennek? Hát a posztban említett hüjjjeségekre.
Augusztus elseje lévén Titus barátunk egy nem túl ismert hadjáratra és évfordulóra hívja fel a figyelmet, íme olvassátok három felvonásban az 1849-es moldvai kitörés (igen, jól olvastátok, külországi hadjárat 1849-ben!) és a székely Thermopülai…..
franta 2011.08.02 10:12:28
@Titus Pullo Urbino: Van érdeklődés rá!