Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cymantrene

0 bejegyzést írt és 659 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger OFF Topic 2024.03.16 09:18:27
  "Nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr."  ..
Cymantrene 2024.03.16 11:10:30
Előszó A sorozat előző epizódjában a szovjet honi légvédelmi vadászgépek evolúciójának a végére értünk. A történetből, ami még hátra van, az egyes vadászgépek képességeinek bemutatása számszerűen, több területen. Például, hogy valójában mennyire gyors is a MiG-25 és hogy akkor ez hogyan is…..
Hét tenger Mers el Kebir 02. 2024.03.12 18:55:53
 A szokásos gyakorlatnak megfelelően a szárazföldi és tengeri haderők parancsnokai a második világháború előestéjén megint arra készültek, hogy majd az előző háborút fogják újravívni, modernebb eszközökkel. A szárazföldön ismét elhúzódó állóháborúra készültek, és hogy ezúttal már rögtön az elején…..
Bár a háborút az angolok egy majdnem döntő győzelemmel kezdték, azt kihasználni nem tudták, és a következő hónapokban a holland haditengerészet nemcsak pótolta a lowestofti veszteségeket, hanem még növelte is erejét. Politikailag Anglia helyzete ha lehet, még rosszabb volt. Szövetségeseket szerezni…..
Cymantrene 2023.12.10 23:12:28
Hét tenger Rosie Swale, a boszorka 2023.09.17 13:23:11
Annak idején, mikor ezt a blogot elkezdtem, eredeti szándékaim szerint általános tengerészeti témákkal foglalkozó cikkeket szerettem volna rajta megjelentetni. Ezért is kereszteltem a blogot a kevéssé harcias „Hét tenger” névre. Született is az első időkben néhány nem haditengerészeti témájú írás,…..
Hét tenger Makarov tengernagy 04. 2023.07.22 09:39:16
Az orosz nagyhatalmi terjeszkedés a XVII. század közepére érte el a Csendes-óceán nyugati partvidékét, az első orosz felfedezők – és gyarmatosítók – Szibériát átszelve ekkor jutottak ki az óceán partjára. Itt meg sem álltak, az északi szorosokon átjutottak a mai Alaszkába, és onnan tovább dél felé,…..
Előszó Az előző részben a szovjet honi légvédelemi vadászgépek bemutatása a II. világháborút követő időszaktól a ’60-as évek közepéig történt meg. Innen folytatódik a történet. Azok számára, akik inkább a hangoskönyveket és animációt kedvelik a cikk anyaga videón, narrálva is elérhető.  ..
Cymantrene 2023.07.30 21:46:17
Hét tenger A Radetzky-osztály 09. 2023.04.15 11:03:22
Alig félévszázados történetének nagyobbik részében a k. und k. Kriegsmarine egy nagyon limitált feladatkörben használt, speciális kis fegyveres testület volt, melynek a Monarchia katonai és politikai vezetése csekély jelentőséget tulajdonított. A flotta ugyanúgy csak a fegyveres testületek egyik…..
Cymantrene 2023.04.24 19:52:29
@Galaric: Hát, így is az lett a vége, hogy a nehézegységek nélkül háborúztak...
Cymantrene 2023.06.19 23:09:07
@eMM2: "tiszti lumbágó": az első két fázisa volt igazán durva a tüneteket illetően. Ha azon túlesett a fertőzött, akkor egy hosszú, akár 30 éves tünetmentes periódus jött, és utána jelentkezhettek idegrendszeri (~15%) vagy szív-érrendszeri (~25%) bajok. Szóval ha az első egy(-két) évet túlélte, utána nagyon sokáig tünetmentes és kb. teljesértékű volt, sőt, a továbbfertőzés esélye is nagyon kicsi volt.
Az első két fázisban higannyal, ritkábban arzénnal vagy bizmuttal kezelték a fertőzést. Helyi bedörzsölés, belélegzés, szájon át szedve stb. Nem gyógyított ki belőle, de jelentősen csökkentette a tüneteket és a továbbadást.
És meglehetősen elterjedt volt. A pletykák szerint Ferenc Józsefnek is volt, a solferinói csatavesztés után szedte össze, amikor pár napra eltűnt, és ellenőrizetlen hölgyekkel vigasztalódott. De ez pletyka.
Elég a szarakodásból, most belecsapunk annyira a lecsóba, hogy a plafonon csak a fejem formája marad tiszta. Ezúttal kiderül, hogy nekem semmi sem szent, még annak az autónak is nekiesek kalapáccsal, aminek a keréknyomát sem volna illendő megnyalnom. De az élet nem kívánságműsor, és ha az ember nem…..
Hét tenger A Radetzky-osztály 10. 2023.04.28 11:04:35
A Monarchia 3.300 mérföldes tengerpartjának nagyobb részét a Velencétől 1797-ben megszerzett dalmát területek tették ki, kisebb részét pedig a régi horvát tengerpart, illetve a már évszázadok óta osztrák kézen levő Trieszt, és környéke. A mögötte fekvő magas karszthegységek által elzárt, nehezen…..
Hét tenger A Radetzky-osztály 07. 2023.03.28 10:26:50
Az STT rutinos munkásai jó tempóban haladtak a csatahajók építésével, és az osztály első egysége alig egy évvel a gerincfektetés után már készen állt a vízrebocsátásra. A trónörökösről elnevezett csatahajó keresztanyja az eredeti elképzelés szerint Ferenc Ferdinánd felesége lett volna, aki azonban…..
Hét tenger A Radetzky-osztály 01. 2023.01.06 11:18:40
A XIX. és XX. század fordulója körül a jóformán minden tengerparttal bíró országot magával ragadó haditengerészeti versengés kiindulópontjának a történetírás általában az 1898-as német tengerészeti törvényt tartja. Ha azonban jobban utánanézünk a történéseknek, aligha juthatunk más következtetésre,…..
Cymantrene 2023.01.08 10:48:42
@hátramozdító: Amikor kitalálták, akkor még nem tudtak olyan messzire célzott és célba is találó lövést leadni. Ezért sokkal közelebbről, pár száz méterről csatáztak illetve gondoltak csatázni. Úgy meg elképzelhető volt, hogy meg lehet lepni egy ellenséges hajót, pláne ha valami műszaki baja támadt. Voltak rá példák. Konkrét kosolást Tegetthoff tudott megcsinálni a lissai csatában, de előtte az amerikai polgárháborúban a mindenféle páncélozott hajók folyamatosan egymásnak mentek, ha tehették. Vagy a perui Huascar monitor is meglékelte a chilei Esmeralda korvettet Iquiique-nél en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Iquique
Cymantrene 2023.01.08 11:37:07
@Galaric: Á, ez trükkös. Ha gömbgrafitos szürkeöntvényról van, az gyakorlatilag acél. Az átlag széntartalma az megfelel a nyersvasénak, mégis rendes szerkezeti acélként viselkedik, mintha csak pár tized % szén lenne benne.
A nyersvas kb. 4 % széntartalma jelentősen csökkenti az olvadáspontot, kb 1150 °C-ra a tiszta vas 1536 °C-ról. Ezért lehet könnyebben-olcsóbban önteni, mint a kisebb széntartalmú (max 2%, de inkább kevesebb) acélokat. De ez a széntartalom nem a vasban oldatban maradni alacsonyabb hőmérsékleten. Vagy vaskarbidként válik ki (cementit, Fe3C), fehér öntött vas, vagy lemezes kiválású grafitként a lemezgrafitos szürke öntött vasban. Ezek okozzák az öntött vas törékenységét. A cementit önmagában egy rideg, kerámiaszerű anyag. A lemezes grafit pedig zárványként csökkenti az anyag effektív keresztmetszetét, sőt a zárványok csúcsai-élei feszültséggyűjtő helyként viselkednek, tovább csökkentve a mechanikai állékonyságot.
De ha sikerül rávenni a fölös szenet, hogy ne lemezesen, hanem apró gömbökben váljon ki, akkor a gömbgrafit nem okoz törékenységet, nem is nagyon szól bele az őt körülvevő, acélnak megfelelő, tehát max. 2%, de inkább csak tized százalék szenet tartalmazó vas-acél ötvözet mechanikai tulajdonságaiba. Nem képez feszültséggyűjtő gócokat, és az egyes kiválások mérete is sokkal kisebb, mint az akár milliméteres nagyságú lemezes kiválásoké. Így a vasat könnyen lehet önteni, de aztán mégis acélként lehet használni, Még motor főtengelyeket is gyártanak így. Egy kevés fém magnézium amúgy a trükk.
Cymantrene 2023.01.08 15:46:17
@savanyújóska: linóleum: könnyű volt népszerűnek lennie, mert vagy száz éven keresztül nem volt hozzá hasonló. Viszonylag olcsó és egyszerűen fölrakható, úgy, mint utódja, a műanyag esetleg gumipadló. Elég rugalmas volt, hogy egy leesett bögre nem okvetlenül tört össze rajta, de mégis elég kopásálló, hogy évtizedekig szolgáljon közintézményekben is (a Zeneakdémián is az volt sokáig). És elég vízálló is volt, bírta a fölmosást. Szép színesre meg lehetett csinálni, ezért hasonló anyagból még falborítást is csináltak (anaglypta).
Még ma is használják, bár most, hogy van választási lehetőség, inkább műanyagpadló a szokásos.
Kicsit olyan, mint a bakelit: ma , bár létezik, a legtöbb célra jobb valami más műanyag. De amikor kijött, akkor egész elképesztő újdonság volt: olcsó, könnyen megmunkálható, jó mechanikai és elektromos tulajdonságokkal, és nem utolsó sorban szemfényvesztő, addig ismeretlen szépséggel. Csináltak/nak is belőle éxereket meg egyéb díszítést.
A tengeri kereskedelemtől függő szigetország legfontosabb kikötői a déli partokon voltak találhatók, innen tartották fenn a kapcsolatot a kontinens országaival, és nagyrészt ide, vagy Londonba futott be még az Északi-tenger felől érkező kereskedelmi hajók nagyobb része is. Az atlanti kereskedelem…..
Cymantrene 2022.12.16 06:57:27
@eMM2: nagyon furcsák számomra a gondolataid. "Ukrán front": ??? A helye szerint nevezték el. Gondolod, a belorusz fronton konkrétan beloruszok harcoltak? "Putyin visszafogott": ??? Egy háborút nem neveznék visszafogottságnak! Szerencsénk, hogy ott van köztünk Ukrajna és az ukránok fölvállalják a harcot. Értünk is küzdenek! Azért van kinn a Warrioron is az ukrán zászló, mert az angolok tudják, melyik oldalon állnak.
Cymantrene 2022.12.17 10:14:01
@eMM2: neked tényleg elmentek otthonról. Ennyi sületlenséget :-(
Putyin a szovjetúniót akarja újra, annak függelékeivel, mint Magyarországgal együtt. Ez persze még saját állampolgárainak sem jó, pláne nem nekünk.
Cymantrene 2022.12.17 16:07:20
@savaz: Chester: mindig néztem, mi ez a sok ~chester. De utánanézve kiderült, hogy a castrumból alakult chesterré. Szóval ezeken a helyeken mind volt valamilyen római erődítés.
Az angol–holland háború sok szempontból különlegesnek számít a hadtörténetben. Részben az ekkor először alkalmazott taktikai újítások miatt, melyek a következő évszázadok tengeri harcászatát meghatározták, részben pedig azért, mert az újkor történetében ez volt az első, és szinte az utolsó olyan…..
Doverből vár és városnézésekkel tarkított, hosszú út vezetett észak felé. A sűrű megállók alatt volt idő magunkba szívni az angol vidék hangulatát, ami állítólag már szintén nem a régi, de nekünk egész kellemesnek tűnt. Egy angol falu szinte városias jellegű egy magyarhoz képest, a belterületek…..
Cymantrene 2022.11.27 21:26:31
A Covid hisztéria és egyéb bajok után tavaly hagytam el először az országot az amerikai utazás óta, de messze nem mentem, csak a legközelebbi tengerpartig. Időközben ugyanis elkezdtem vitorlázni, ami a pénzégetés egyik leghatékonyabb módja, vagyis kontinenseken átívelő utazásokra a belátható időn…..
Hét tenger Off topic 2022.07.20 08:53:43
Korábbi weblapomon volt az a rossz szokásom, hogy írásaimhoz időnként hozzátoldottam olyan fejezeteket, melyek anyaga a cikkek választott témájához csak feltételesen kapcsolódott. Ezekben főleg egyes történeti/politikai eseményekről, vagy azok utólagos értelmezéseiről fejtettem ki saját…..
Cymantrene 2022.11.07 20:32:15
@Cs3pPPelRR: persze, ha csak szerzetesekkel van leírva a történet, akkor nyilván máskor másokkal meg se eshetett, hogy fegyveres férfiak kiélték rajtuk a hatalmukat.
:-D
Ne legyél ilyen ábrándos.
Az utóbbi két évtizedben a Magyar Honvédséget érintő legnagyobb horderejű hír  - a sorkatonaság eltörlése után -  a szerződés aláírása volt 218 Lynx gyalogsági harcjármű beszerzéséről, és azok hazai gyártásáról. Jöttek is a kommentek mindenhonnan, a"minek ilyent venni, vettek volna inkább…..
Cymantrene 2020.10.18 20:48:38
@rdos: ezért mondom, hogy ez valami belső politikai ügy lehet, egyik frakció nyírja a másikat, ennek szokás szerint a kívülállók isszák meg a levét. A japánok (JSR, Japan Synthetic Rubber) nem egy ilyen üzemet működtetnek már, a MOL-nak is sikerült már ez-az. Ne t'om, kinél indult meg a pusztakezes ketrecharc, de láttam már olyat, hogy irányváltás miatt több száz millió euróért megvett technológiát-céget eldobtak.
Cymantrene 2020.10.18 20:50:34
@rdos: A zegerszegi Lynx-gyár indulása is ilyen üzletpolitikai kérdés. Ha akarják, tankot fakasztanak a puszta mezőből, ha nem akarják, az alumínium is elrozsdáll a raktárban.
Cymantrene 2022.10.23 05:00:34
@rdos: már keresnek embereket a Zegerszegi gyárépítéshez. Vmelyik álláskereső portál vagy a linkedin dobta föl a héten.
Az 1652 december elsején kifutó holland flotta nem azért hagyta el kikötőit, hogy megrohanja az angolokat, és ütközetre kényszerítse őket. A hollandok nem a harci dicsőségért viseltek háborút, hanem üzleti okok miatt. A flotta feladata ezúttal az volt, hogy egy közel háromszáz teherhajóból álló…..
Cymantrene 2022.09.26 21:14:29
@bz249: Anglia ekkor még messze volt attól, hogy a világ műhelye legyen. Az ipari forradalom az 1700 évek elején indult, és még akkor is elég lassan.
Gyakran kritizálom az angol történészeket, mennyire figyelmen kívül hagyják, illetve lekezelik más nemzetek tengerészeteit és tengernagyait. Az igazság kedvéért azonban meg kell jegyezni, az angol történészek általában a saját tengernagyaikkal se sokat foglalkoznak, ha nem Horatio Nelsonnak hívják…..
Cymantrene 2022.09.02 02:23:07
@bz249: nem lepődnék meg, ha a puritán sztereotípiaként a sok munka - kevés lopás kombó szerepelne a siker összetevőiben :-)
Az egyre inkább csak papíron létező Német-római Birodalom nyugati, Németalföld néven ismert sík területein a Lotaringiai Királyság felbomlását követően nagyszámú, a gyakorlatban önálló kis államként funkcionáló grófság és hercegség jött létre. A fontos tengeri és szárazföldi kereskedelmi útvonalak…..
Cymantrene 2022.08.05 10:52:32
@oranje2010: ebben igazad van, bocs.
De azért segítek a lényeglátasban is: Máriáról amennyi rosszat írtak a magyar krónikások, részben a nyakába varrva a mohácsi vereséget, annyira jó kormányzója volt Németalföldnek. És nem csak államemberként állta meg a helyét, Lajos is hű maradt, pedig a bátyjai többször is ki akarták
Cymantrene 2022.08.05 10:53:39
@Cymantrene: házasítani.
Hét tenger Korfu hadművelet 04. 2022.06.10 09:24:23
Bár a Szent István elsüllyesztése az adriai hadszíntér talán legjobban dokumentált eseménye, a támadás pontos lezajlása körül mégis sok a kérdőjel. Már az sem teljesen biztos, valóban a füstöt vették e észre először, mivel a Tegetthoff kéményeiből szikrák is szálltak, a Szent István előárbocán levő…..
Cymantrene 2022.06.13 15:43:19
@Digitális Dzsihád: az nem rossz, ha erről is hallanak egy keveset. Attól egy kicsit tartok, hogy esetleg Horthy Miklós fényezésére hegyezik ki. Az nem baj, ha szó esik arról, hogy valami teljesítményt már a kormányzósága előtt is föl tudott mutatni, csak aztán ne essünk túlzásokba.
Hét tenger Korfu hadművelet 3. 2022.05.26 09:20:57
A korábbiakban ismertetett előzmények után került sor az első csoport kifutására Polából, 1918 június nyolcadikán délután. A csoportot Horthy zászlóshajója, a Viribus Unitis vezette, melynek parancsnoka Janko Vukovic de Podkapelski sorhajókapitány volt. A másik csatahajó Horthy korábbi hajója, a…..
Cymantrene 2022.05.27 16:35:23
@gigabursch: ő csehnek tartotta magát. Jótollú, tehetséges és szorgos riporter volt, a Redl-ügyet is ő tette nyílvánossá. Persze a hatalom sose szerette. Elkapta ő is a kommunizmust, de ezt figyelembe véve az írásai értékesek és szórakoztatóak.
Nem tudom, a bloggazda miért őt tette a poszt elejére. Lehet, hogy randán viselkedett, de nem ő a felelős a kudarcért.
Cymantrene 2022.05.27 16:38:52
@gigabursch: lebújtak a víz alá. Az ehhez legjobban hasonlító műveletet szintén az olaszok csinálták Alexandriában.
en.m.wikipedia.org/wiki/Raid_on_Alexandria_(1941)
Cymantrene 2022.05.27 20:09:48
@savanyújóska: A szó szerinti, sőt az utalásszintű hibáztatás hiányában igazad van, csak éppen ő szerepel a kudarc egyik arcaként, nem túl előnyös fölvétellel.
Mindegy, egyrészt neki már nem ártunk vele, másrészt Te vagy a bloggazda, igazad van, harmadrészt meg inkább várom a következő részt :-)