Regisztráció Blogot indítok
Adatok
quodlibet

163 bejegyzést írt és 263 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kocsis Árpád, festő, grafikus (Temesvár, 1914. január 17. – Siófok, 1985. december 7.) Nagynéném férje volt, jó kedélyű, jó humorú ember, az ötödik infarktus vitte el. Sokat járt vissza Erdélybe, kicsit tudott románul és németül is, amit gyerekként tanult meg a játszópajtásaitól. Két lányuk…..
Laár András szerint a történelem nagyon egyszerű, nem kell különböző okokat, hiedelmeket, eltérő vallási rögeszméket, ellentétes anyagi érdekeket keresni a háborúk között, minden háború egyforma: gazdag, hájfejűek, barom állatok hajszolják gyilkolni egymást, a népeket, akiknek egyébként semmi bajuk…..
A könyveimet rakosgatom, megpróbálom összeírni. És közben eszembe jutott egy novella utolsó mondata: "Valamikor régen egy kékfényű, huncut kis csillag lecsúszott az égről. Magasról jött, és fényes csíkot húzott, hogy visszataláljon..."  Itt a novella amiből…..
Bevett kutatási módszer filozófusok körében gondolatkísérletek (thought experiment) alkalmazása. Gondoljunk csak John Searle  „Kínai szoba” (Chinese room)  vagy Frank Jackson (Mary’s room) gondolatkísérlettel alátámasztott érvére. David Lewis ennél tovább megy, ő neuron diagramokkal (neuron…..
Kruspér István (Miskolc, 1818. január 25. – Budapest, 1905. július 2.) magyar metrológus, geodéta, geofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes, majd tiszteleti tagja  „Kruspér István, aki 1818. január 25-én Miskolcon látta meg a napvilágot. Középiskolai éveit követően Késmárkon jogi…..
„A Terézvárosban született, zsidó családban. Édesapja, Günszberg Bernát a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaságnál (MÁK Rt.) dolgozott, főkönyvelőként, majd cégvezetőként, végül igazgatóként, 1928-ig. Édesanyja Jakobovits Adél. A szülők 1899-ben kötöttek házasságot, s három gyermekük…..
Apám hagyatéka rendezgetése közben találtam három új akvarellt. Elég rossz állapotban vannak. Az első nekem kedves emlék, mert a József körúti lakásra emlékeztet, anyám áll a kép jobb oldalán háttal, kinéz az ablakon. András Tibor: Esti körút Júliával (1959) akvarell, 61 X 46, Kiállítva:…..
„Gertenyesi Hollósy Simon örmény születésű magyar festő, iskolaalapító. Születési neve: Korbuly, örmény Choriban család leszármazottja. A naturalizmus, a realizmus, majd útban a plein air felé egyik legkiválóbb magyar képviselője a 19-20. század fordulóján. Iskolateremtő festőmester Münchenben,…..
"No one shall be able to drive us from the paradise that Cantor has created for us." (David Hilbert) Megdöbbentő módon sokan, matematikailag magasan, olykor nagyon magasan képzett elmék is elhitték azt a nyilvánvaló matematikai abszurdumot, hogy 1 + 2 + 3 + … = -1/12. [i] Nincs mit hozzátenni…..
Volt nekem egy kiváló festő barátom akinek azonban nagyon kevés volt a pénze, ezért úgy spórolt hogy csak rámcsörög, én meg visszahívom. Akkoriban még mobil telefonja sem volt, gyakran aluljárókból hívott föl, én láttam a kiírt számot, fél perc múlva visszahívtam, és jól elbeszélgettünk a vonalason.…..
„Ignácz László és Makkai Kornélia lánya. Tanulmányait a kolozsvári Református Leánygimnáziumban (jelenleg Apáczai Csere János Elméleti Líceum) végezte 1928-ban. 1931-ben végezte el a Színiakadémiát Budapesten. 1931–1939 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt. 1939–1940-ben a budapesti…..
2015. február 15-óta, intenzívebben 2016. január 10. óta, azaz nyolc éve írom az analitikus filozófiai blogomat. Ez most a századik bejegyzés. Egy korábban már taglalt problémához térek vissza, ez a jelek és jelpéldányok fogalma. (A 70., 37., 84., 62. posztok érintették a témát.) Mit jelent a…..
„Muhr Ottmár Muhr Vencel és Pallhon Anna fiaként született, 1860. október 11-én keresztelték. 1886-tól huszárként szolgált a Császári és Királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc Huszárezredben. 1900-ban Szarajevóba küldték szolgálatra, ahol négy-öt évet szolgált. Ezután két évre Kőszegre, majd Sopronba…..
Miközben Ukrajna és Izrael honvédő háborút vív, sokakat megtévesztenek a béke szólamok. Jól emlékszünk még a béke papokra, emlékszünk a „béketáborra”, a feliratra a transzparensen, hogy „Sztálin a világbéke őre!”. És arra is, hogy a harmincas években Nagy-Britanniában a Hitlert támogató pártot,…..
Tulajdonképpen nem is erről akartam írni, hanem az igazság problémáról. Egyre jobban bele bonyolódtam, elbizonytalanodtam, és közben meg szemembe ötlött ez. Földobta nekem az Internet (pontosabban az www.academia.edu), hogy Réti Zsófia, a doktori disszertációjában (Nekünk nyolcvan: közelítések a…..
Közös az ellenség...
A Tilos Rádió: Amiről nem lehet beszélni c. műsorában érdekes beszélgetés hangzott el "Theseus és az ő hajója" címmel, 2023. július 24-én. A beszélgetés másfél óra hosszú, az első huszonnyolc percben Orbán Viktor egyik beszédét elemzik nagyon érdekes módon. Utána következett a "Thészeusz hajója”…..
Az azonosság fogalmával kapcsolatos tanulmányomat még 1982-ben írtam, egy verziója megjelent nyomtatásban 2007-ben, de azóta is több kisebb-nagyobb módosítást végeztem a szövegen. A legújabb verzió innen tölthető le...
Reitter Ferenc (1813-1874) mérnök, a Fővárosi Közmunkák Tanácsának szakosztályfőnöke, az MTA levelező tagja „1813-ban született Temesváron. 1833-ban végzett a Mérnöki Intézetben. 1833-1839 között az országos építészeti főigazgatóságnál dolgozott. 1833-1844-ig közreműködött a Tisza és a Maros folyók…..
Amikor még kicsik voltak a gyerekeink, a lefektetés nem volt egyszerű. A szokásos esti mesék után mindegyik a kiságyában feküdt egy szobában, mi pedig addig, amíg elaludtak kimenekültünk a konyhába, vagy a másik szobába – már amikor volt másik szoba. Nem sokkal ezután megszólalt egy háromtagú kórus:…..
Stephen Hawking nemrégiben (2010) kinyilvánította, hogy "a filozófia halott". (Leonard Mlodinowval közösen írt) The Grand Design: New answers to the ultimate questions of life (A nagy terv: új válaszok az élet végső kérdéseire) című könyvének nyitófejezetében ezt írja: ...az emberek mindig is…..
1. A törvények jellege Richard Phillips Feynman népszerű, de mégis mély és széles látókörű ismeretterjesztő könyvében Newton gravitációs törvényén keresztül mutatja be a fizikai törvényszerűség fogalmát.[1] Mind történeti, mind didaktikai szempontból szerencsés ez a választás, hiszen a Newton által…..
Takács Gábor a BME Elméleti Fizika Tanszék professzora, BME Sciencecampus előadása 2023. március 31-én hangzott el az egyetemen, címe „Miért telik az idő?” volt. Figyelj fel az előző mondatban lévő „volt” szóra, ami azt jelzi, hogy az időpont, amikor azt a szöveget írom, amit most olvasol, az az…..
Sajnos ma már nem létezik az EMKE kávéház, valamiféle bank van a helyén.  Apám (András Tibor) időnként lejárt az EMKE kávéházba krokikat készíteni. Viszonylag messziről rajzolt, soha nem lett ebből baj, veszekedés. A képeihez szinte mindig előtanulmányokat, vázlatokat készített. A…..