Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dzsaszper

0 bejegyzést írt és 4042 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Miszticizmust és okkult spiritualitást az egyházba!  „Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz alkalmazkodik.” (Kol 2,8)   Minél többet…..
dzsaszper 2017.01.01 23:31:13
@Kéry Zsuzsanna: az Istenben való gyönyörködés a saját fordításom a kontemplációra -- amit a klasszikus fordítás szemlélődésnek, Isten szemlélésének nevez.

Ami a névadást illeti, meg a módszert, a lectio divina nem egy új dolog, amit most neveztek el, vagy újkeletű módszer...

Így gyorsan utánaolvasva elnevezés legalábbis a Kr. utáni III. századig megy vissza, olyan szerzők használták ezt a szófordulatot, mint Origenész, Potiers-i Hilár, Augusztinusz (Hippói Ágoston), Milánói Ambrus, Nursiai Benedek...

Azután ezt követően a bencés, ciszterci, kartauzi rendek mindennapi életvitelében ment tovább a dolog, kb. a XII. századig, amikor is így jó évezred után leírt módszer lett belőle...

Szóval, nem tudunk a III.-IV. századba visszamenni, hogy miért az elnevezés... az legalábbis kiderül, hogy a módszer a középkori szerzetesrendekhez és egy idő után a regulájukhoz kötődik -- tehát ahhoz, hogy a rend ismereteit az új tagoknak átadhassák. Mai szóval élve kicsit durván fogalmazva ez a tanítványozás eszköze lehetett úgy hét-nyolcszáz éve.

Amikor a módszert a négy latin szóval (lectio (olvasás) meditatio (elmélkedés -- igen, ide passzol a Zsolt 1,2 :) ) - oratio (imádság) - contemplatio (szemlélődés, avagy saját fordításomban gyönyörködés -- ide meg a Zsolt 73, 25 :) ) leírták, a meditáció szónak sehol nem voltak meg a mai negatív konnotációi...
Ez a fajta elmélkedés talán arra szolgál, hogy a Szentlélek szólítson meg minket a szövegen keresztül, ne mi akarjunk bármit is beleolvasni a szövegbe...

A lectio divina esetében kerülendő a színtísztán analitikus elemzés, brainstorming, agyalás -- remélem, érted, mire próbálok utalni. És ezért az ige újra és újra olvasása, ízlelgetése, az elmélkedés, majd az erre alapuló és válaszoló ima... és olykor elfogynak a szavak, és marad a gyönyörködés Istenben.
Dióhéjban, szerintem ennyiről szól a "módszer".

Saját tapasztalataim szerint ennyiről szól a lectio divina, nekünk protestánsoknak is van mit tanulnunk katolikus testvéreinktől -- természetesen mindent megvizsgálva és a jót megtartva, a gonosz minden formájától tartózkodva. A magam részéről semmi okkult dologgal nem találkoztam a lectio divina kapcsán.

Annyit meg kell jegyezzek, hogy egyik másik középkori misztikus, amikor a szinte leírhatatlant próbálja szavakba önteni, gyakran igencsak furcsán és szó szerint nem értelmezhető módon fogalmaz...

Nemrég megtaláltam -- meglepetésre priaristáknál -- <a href="http://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kc_026.html">Douglass 96 tételét</a>, és ha valamit azonnal a szemére tudok vetni, az az, hogy itt-ott ő is könnyen félreérthetően fogalmaz, különösen a 85. és a 89-96 tételeknél.
„Félek azonban, hogy amint a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, úgy tántorodnak el a ti gondolataitok is a Krisztus iránti őszinte és tiszta hűségtől. Mert ha valaki odamegy hozzátok, és más Jézust hirdet, nem akit mi hirdettünk, vagy más lelket fogadtok be, nem akit…..
  "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2Tim 3,16-17) "Ezért egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai…..
Egyszerűen hihetetlen, de nem találtam a neten Klaus Douglass-kritikát. (Németül is próbáltam, pedig abban elég gyenge vagyok. De meglehet, hogy csak bénán guglizok, keryzsu kukac gmail pont com-ra írhat, aki birtokában van ilyennek.) A legváltozatosabb keresőkifejezéseket használtam…..
Végre hivatalos állásfoglalást tett az Emberi Jogok Európai Bizottsága a Bodnariu család ügyében. A tanács biztosa, Nils Muižnieks józan és vállalható álláspontot fogalmazott meg a gyermekvédelmi szervek norvégiai túlkapásaival szemben...
dzsaszper 2016.05.05 18:08:12
Ha jól sejtem az Európa Tanács (Council of Europe -- coe.int/ -- pontosabban Parliamentary Assembly of Council of Europe) valamelyik bizottságáról lehet szó.

Örülnék a bizottság pontos (nem tükörfordított) megnevezésének, akár magyarul vagy idegen nyelven, és a hír kapcsán bármi forrásmegjelölésnek :)
dzsaszper 2016.07.08 10:20:18
Érdekes Európai Néppárt közlemény a Michalakova ügyben:
pr.euractiv.com/company/epp-group-european-parliament-8758

Amúgy:
EU:
European Parliament = Európai Parlament
European Council = Európai Tanács
European Court of Justice (Court of Justice of the European Union) = Európai Bíróság / Európai Unió Bírósága

Nem-EU, Council of Europe = Európa Tanács
Parliamentary Assembly of Council of Europe = Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése
European Court of Human Rights = Emberi Jogok Európai Bírósága
European Convention for Human Rights / Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms = Emberi Jogok Európai Egyezménye
A Barnevernet hihetetlen képmutatása:miután vasárnap nyilvánosság elé lépett Natasha és Erik, és az egyik norvég televíziós csatornának elmondták történetüket, csodák csodája, a gyermekvédelem hirtelen megoldást talált a fél éve húzódó ügyre...
A magyar étteremkultúra - a vendégek viselkedésének tekintetében - még hagy kívánni valót maga után. Alapvetően vannak illemtani hiányosságok is, például illik köszönni, ha bemegyünk valahová - ahogyan a pincérnek, eladónak is illik köszönni, vagy vissza köszönni. Összeszedtünk saját kútfőből és a…..
Összeveszett a főnökével? Megromlott a kapcsolata a munkáltatójával? Fél, hogy kirúgják a munkahelyéről? Úgy gondolja, az egyetlen biztonságos út, ha táppénzre megy? A legtöbb munkavállaló még mindig abban a hitben él, hogy elmenekülhet a munkáltató felmondása elől, ha egy kitalált betegségre…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Tisztelt Mt!   A következő a helyzetem: a kislányom idén márciusban töltötte a 2. életévét, így ismét munkába álltam. Szerettem volna a korábbi 8 órás állásomba visszatérni, azonban mindenféle indok - komolytalan:…..
dzsaszper 2016.06.30 09:35:32
@ghck: ha ténylegesen kényszeríteni akarják, akkor az azonnali felmondás is játszhat a részéről, ami lényegében a munkáltató rendes felmondásának felel meg. Ehhez nem árt bizonyíték arról, hogy tényleges kényszer vagy legalábbis pszichikai terror volt, mert bíróságon meg kell tudni védeni, hogy ezzel ellehetetlenítik a munkaviszonyt (ha 7 órával terveztél, és 8 órával már nem tudod megoldani, akkor az ellehetetlenítés)

De érdemes szimplán a sarkadra állni, és a 7 rendesen ledolgozott óra után azt mondani, hogy lejárt a munkaidőd.

Ami még játszik, 3 év alatti gyerekkel kötelesek részmunkaidőben (kb félállásban) is foglalkoztatni, ha kéred :)
dzsaszper 2016.06.30 09:36:15
@kekecke: rendes vagy azonnali felmondásról beszélünk?
Mindenki azon sír mostanában, mennyire nehéz jó fiatal informatikusokat találni. Meg ha talál is az ember néhányat, megtartani őket hosszú távon meg szinte lehetetlennek tűnik. Biztos rengeteg kifinomult oka van a jelenségnek, de ki szeretnék emelni most két fontos gondolatot, miszerint Az IT…..
dzsaszper 2016.06.20 12:56:13
@prometheus_X: ott a pont.

"Ha a csoportvezetőd azt mondja, hogy az X technológiát és az Y tervezési mintát használd, akkor ne kérdőjelezd meg, hanem csináld úgy, ahogy mondja! Ő sem tud mindent, de hidd el, hogy okkal mondja amit mond: a feladatodnak alapértelmezetten nem része, hogy mindenképpen valami furfangosabb megoldással próbáld bizonyítani (az esetleg nem is létező) szakmai fölényedet."

Hozzáteszem, ez az eddigi tapasztalataim szerint tipikus magyar menedzsment betegség. :(

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy projekt sikere múlhat azon, hogy a megkérdőjelezés elég korán történik-e, és sikerül-e még az elején közös nevezőre jutni.
Amit tapasztaltam ls hallottan: sokszor multiknél a külföldi tapasztalt fejlesztők, architectek külön örülnek, ha valaki értelmessel hozza őket össze a sors, akivel meg lehet beszélni, minek volna értelme.

Idehaza meg szeretünk presztízskérdést csinálni az amúgy szakmai kérdésekből, sajnos.
A Kormány a népszavazási eljárás módosítását kezdeményezte, javaslata már csak a zárószavazásra vár. Az új népszavazási eljárás látszólag megkönnyíti az országos népszavazások kezdeményezését. A TASZ álláspontja szerint azonban ezután semmivel sem lesz könnyebb a népszavazást kezdeményezők dolga –…..
Az utóbbi hetekben megsűrűsödtek az olyan kormányzati nyilatkozatok, amelyeket egy motívum köt össze: az uniós tagságunk szembeállítása a magyar érdekekkel. Nem arról van már szó, hogy egyes baloldali, majd mindenféle pártállású nyugati és uniós politikusokat személyükben gyaláznak az olyan alakok,…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Tisztelt Mt!   Pár éve dolgozok ennél a cégnél, de eddig az egészségemre nem volt káros. Semmi olyan erős vegyszer nem volt, ami miatt aggódtunk volna. De pár hónapja valami zsíros koszos anyagot hoztak, gondolom,…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Tisztelt Munkahelyi Terror blog! Mi a teendőm, ha egykori munkáltatóm nem hajlandó kifizetni, mitöbb, még ő követel tőlem pénzt, azt állítja, hogy tartozom neki. 1hónapot dolgoztam nála pultosként, illetve terminál…..
dzsaszper 2016.03.16 22:02:13
@b@szus: Mt. 44. §
<i>A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat.</i>

Az 1 hónap ledolgozása a határon billeg, attól függ, hány napos volt a hónap...

Viszont ha a 30 napon nem lépett túl, akkor érvénytelenség, Mt. 29. § játszik. Viszont, ahhoz nem felmondani kell, hanem érvénytelenségre hivatkozni. Ha az történt meg, akkor távolléti díjat követelhet...
Nemigen vették észre az úgynevezett elemzők - vagy nem akarták észrevenni - de a legutóbb megjelent kutatások szerint a LMP kiesne a parlamentből. Gyakorlatilag minden kutató cég ezt méri. Schiffer András útelágazódáshoz érkezett... Nem csak az a tanulsága az évkezdetnek, hogy az Együtt, a PM, a…..
Az elmúlt hónapok másról sem szóltak az ingatlanpiacon, mint a drámai áremelkedésről és a kereslet élénküléséről. A szóbeszéd mára komoly realitássá vált, mely a statisztikákban is kőkeményen megmutatkozik.  Az Otthontérkép legfrissebb adatai szerint 2015 júliusában az egész országot tekintve 226…..
Paleo palacsinta receptek mindenkinek aki egészségesebben szeretne táplálkozni. Ha te is azok közé tartozol, aki nem eszik többé búzát és tejterméket, mert ezekre allergiás (és az immunfunkciókat erősen lerontják), válogass ezekből a paleo palacsinta receptekből...
Zoltán barátunk erőteljes hangvételű levelében gyalázatot és blaszfémiát kiált, kétszeresen is, de szerintem azért nem kell ennyire szigorúan bánni a Spar farsangi akciójának kitalálóival az elbénázott játék miatt. Egyrészt az átlagmagyar szerintem kb. pont annyira van tisztában a farsangi időszak…..
Két egymást követő napon is tűnődtem a Katinka-jelenségről. A bejegyzéseket húszezren olvasták, két és félszáz komment érkezett hozzájuk. Negyvenben értesültem arról, hogy a világ legjobb úszónője és az edző-férje akár vissza is költözhet az Egyesült Államokba. Voltak, akik szerint azért, mert a…..
A rövid válasz: igen. Ma Magyarországon legalábbis törvény tiltja a gyerekek bármilyen fokú fizikai fenyítését, az európai uniós törvényekkel összhangban. Bár a magyarok ezzel 2006-ban hivatalosan lemondtak arról a jogukról, hogy akár családon belül, akár az iskolában kiosszanak néhány pofont és…..
dzsaszper 2016.02.11 10:34:27
@Prob79: melyik törvényről is van szó?
dzsaszper 2016.02.11 11:02:37
@Prob79: a törvények szerintem elég sok teret ad a mérlegelésre, mind a Gyvt., mind a Btk.

a Gyvt. egy halom intézkedést tesz lehetővé, arányosan kell őket alkalmazni...

a Btk. ismer egy halom dolgot, ami a felmentésről vagy korlátlan enyhítésről szólnak: tevékeny megbánás, végszükség, társadalomra való veszélyesség hiánya...
dzsaszper 2016.02.12 11:16:47
@Al: Magyar törvény eredeti angol változatban?
Nagyon nem értem, mire gondolsz...
Engem elsősorban a magyar törvények érdekeltek, amit kommentben megválaszoltak,

Te esetleg egy nemzetközi egyezményre gondolsz? Melyikre?