Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyerek

1 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A "trianon-szindróma" ugyan ma is ható jelenség, de magának a békediktátumnak valódi gyakorlati jelentősége ma már nincs. Több mint száz évvel ezelőtt országunk már de facto elvesztette területének mintegy 2/3 részét, a Párizs melletti Trianon-palotában csupán ennek a helyzetnek a de jure rögzítése…..
gyerek 2019.06.05 11:50:07
@Tamáspatrik: Jó, végül is Bulgakov is Sztálin alatt alkotott, de azért nézd meg mondjuk A mások élete című filmet, ha már a keleti blokk kulturális viszonyairól esik szó.
Támogatások a határon túliaknak? Hát ezzel jönni a helyzetükkel kapcsolatban kb. olyan, mint amikor valaki aszerint adja le szavazatát, hogy fillérre kiszámolja, hogy melyik párt ígér többet a kampányában. Bizonyára tudod, hogy nemcsak az anyagi viszonyaitól függ egy közösség hogyléte. Az ilyen támogatások miatt pl. elég komoly ellenérzésekkel szembesülnek a vajdasági magyarok, és ezekre ugye nem lenne szükség, ha nem húzták volna meg azt a csíkot Szeged alatt... És igen, részben azért van annyi kamumagyar, mert így juthat plusz támogatáshoz, no meg mert arra fog szavazni, akire állampolgári kötelessége, ugye...
Nem tudom, hogy a jelenlegi viszonyok közt mit kezdenénk az akkori nemzetiségi helyzettel. Elképzelhető, hogy komolyabb konfliktusok nélkül működne a rendszer, még egyszer jelzem: az akkori Magyarország még mai fogalmak szerint is rendkívül jól bánt a nemzetiségekkel, bár természetesen nem volt konfliktusmentes az együttélés akkor sem, mint ahogy ez sajnos mindig is így működött, és gyanúsan fog is még sokáig. Mondjuk ettől még nem szabad beletörődni ebbe. Nézhetne ki mindenesetre kicsit másképpen Közép-Európa térképe, némileg jobban tükrözve a kulturális viszonyokat, kevesebb konfliktust kódolva a rendszerbe.
Azt viszont ne mondd, hogy Fico a múlt, mert akkor azt is mondhatom, hogy a tegnap már történelem, és akkor tényleg max arról van értelme társalogni, hogy mit reggeliztem, és ez milyen szart eredményez kicsit később. Attól, hogy valami megtörtént, a következményeit viselni kell, és azt nem lehet úgy, hogy nem veszünk róla tudomást. Egyszerűen ne értekezz ilyen témában, ha elintézed ennyivel a dolgot. Semmi értelme.
gyerek 2019.06.05 11:51:51
@math0: szerintem te egy jezsuita jakobinus vagy. nem csoda, ha frusztrált.
gyerek 2019.06.05 11:55:31
@chrisred: hogyne, ezt szándékosan nem említettem, mert épp arról megy a diskurzus, hogy mindenki milyen jól járt a dologgal. Akkor tehát hagyjuk a valódi okokat, és a saját érvelési rendszerében vezessük le, hogy ez miért ordító baromság.
A lehetséges új főváros létrehozható egy már létező nagyvárosból. Ebben az elképzelésben nálam kiemelt helyen szerepel Debrecen, mint a legnépesebb magyarországi város Budapest után. Hogyan lehetne Debrecen főváros? ..
A körösvölgyi tájegység kialakulásában a víz játszotta az elmúlt  több százezer évbe  a döntő szerepet.  A pleisztocén kor elején a tektonikai lemezmozgások által élőhelyünk mélyre süllyedt, és mai is évi 2-3 mm-t süllyed . Egy medence jött létre, amit a környező hegységekből eredő folyók közel 2…..
Állítólag a nők azért élnek tovább, mert kb. 2/3-dal többet sírnak, mint a férfiak. Nem tudom, ez mennyire igaz, de tény, hogy nem könnyen sírok. Nem szoktam olyan filmeken sírni, mint például a Titanic: ugyan már, kit érdekel, hogy Leo megdöglik, vagy Pankrátor, haggyá' má'. Olyannyira, hogy ezt a…..
Kádár és Rákosi után immár Ceaușescu-t is rehabilitálja az orosz állami média, a nemzeti-etnikai kisebbségek pedig csak mint rebellis lázadók, egységbontók jelennek meg. Emlékezetes ügy volt az elmúlt hónapokban, amikor az orosz állami televízió egyik riportjában az első külföldi titkosszolgálatok…..
gyerek 2017.01.10 16:52:03
@maxval bircaman elemző: "Ó látom te vagy az Agy."
gyerek 2016.11.23 16:44:22
@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Sehol nem láttam arra utalást, hogy ők büszkék lettek volna erre egyébként. És különben is: a világ legszerényebb embere volt valószínűleg Krisztus, a csodatételei után többször felszólítja tanítványait, hogy ne beszéljenek róla másnak. Hogy ezt az ő büszkeségük mennyire nem állta ki, arra ékes bizonyíték, hogy írott formában is tudunk ezekről, nemhogy ne adták volna tovább... Általában véve a keresztényi attitűddel szerintem homlok egyenest szemben áll a büszkeség. Nem akarok nagyon megmondó ember lenni, de szerintem ezen gondolkozz el egy kicsit te is, meg a cikkíró is.
"Minden ember egyenlő. De a keresztények egyenlőbbek a többinél."
gyerek 2016.11.23 17:10:51
@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
- Nem, szerintem a tekintélyelvűség, ami a fasizmus alapja például, tökéletesen és gyökeresen ellenkezik a krisztusi alapelvekkel.
- Vagy büszke valaki vagy bűnbánó? E kettő lehetséges?
- Hirtelen egy példa: Mk 7,31-37 annyiban igazad van, hogy miként Soros, úgy Márk evangélista is zsidó volt. Ja, és Jézus is.
gyerek 2016.11.23 17:20:21
@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Különben meg ki gyíkomnak képzeled te magad, hogy Isten értékítéletéről BÁRMIT is kijelents?
Közhely: a legjobb sztorikat mindig az élet írja. És tényleg. Amikor elkezdtem összeszedni, hogy melyek voltak a legjobb olyan filmek, amik igaz történet alapján készültek, úgy terveztem, hogy összeírok egy hosszabb (40-50 tételből álló) listát és ezt szűkítem 10-re. De rájöttem, hogy ez szinte…..
gyerek 2016.05.17 09:19:39
@victor vacendak: A Titanic nagyon nem hiteles.
gyerek 2016.05.17 14:40:00
@victor vacendak: Mert ami miatt bekövetkezett a katasztrófa nem jelenik meg benne, és a kevés valós karakter, ami szerepel benne (kapitány, kapitány helyettes) mondjuk pont ellentétei voltak a valóságban a filmben ábrázoltnak. Egyébként meg ez csak egy kontextusa egy giccses szerelmi történetnek, ez alapján a Gyilkosság az Orient expresszen is felmerülhetett volna ugyanígy, ráadásul jobb film is.
gyerek 2016.05.17 14:45:29
@csima: Hát kábé. Fura is ez a lista. Akkor már az Angol betegnek is lehetne helye, Almásy tényleg létező személy volt, még hasonló kakákat is kavart, mint a filmben, igaz a többi már színezék :)
Én úgy döntöttem, az életet választom, és soha nem próbáltam ki a drogot (és a cigit sem, ráadásul alkoholt sem iszom, sőt már a kávéról is leszoktam, dögunalom, tudom, de én így érzem magam jól a bőrömben), ezért azt nem tudom megítélni, hogy mennyire reálisan…..
gyerek 2016.05.13 18:02:11
@danialves: te olvastad a könyvet?
gyerek 2016.05.15 10:55:20
@danialves: Mert többször hivatkozol Welsh szövegeire, de ha olvastad volna, nem tennéd. Ugyanis alig-alig idéz belőle a film, a choose life monológ például nincs benne, új karakterek vannak benne, összevon többet, stb... Egyáltalán nem azok az arcok jelennek meg előtted, ha olvasod. Különben nagyjából egyetértek azzal, amit írsz, csak szerintem ez a disszonancia is egy erőssége a filmnek.
Amúgy ajánlom, hogy olvasd el a könyvet (mindenkinek ajánlom:), nagyon jó szerintem, és érdekes elgondolkozni utána a filmadaptáción. Szerintem 5 másik filmet lehetne belőle csinálni, amiknek semmi közük nincs egymáshoz, a könyvhöz viszont egyaránt kapcsolódnak.
gyerek 2016.05.15 12:05:29
@danialves: Mondjuk az most jutott eszembe, hogy amúgy simán írhatta ezeket a szövegeket a filmbe Welsh is, úgy tudom elég aktívan részt vett a készítésben, sőt Mikey Forrestert ő alakítja. Szóval érezhettél ilyen kontrasztot a kép és szöveg közt, spec. én nem éreztem...
Nick Cave minden bizonnyal a legizgalmasabb figura a popzene elmúlt négy évtizedéből  (1973 óta aktív, de első albuma csak 1979-ben jelent meg), aki immár több mint húsz nagylemezből álló életművet tud maga mögött, nem is beszélve a számtalan EP-ről, koncertalbumról, filmzenéről és más zenészekkel…..
A legegyszerűbben elkészíthető leves szerintem, a húsleves.   Azonban néhány dologra jó odafigyelni. Nem receptet szeretnék adni, csak néhány jó tanácsot a húsleves főzéséhez. Remélem, ezzel a kezdő háziasszonyok munkáját is megkönnyíthetem. 1. A legfontosabb, hogy mindig friss, minőségileg…..
gyerek 2016.01.18 18:45:28
@gabardin: Köszi, majd kipróbálom, tuti nem rossz bele, csak a mi házunk táján új alapanyag ehhez...
A paszternák nem egészen a fehérrépa, annál vaskosabb és édesebb. Ha valaki szereti az édeskés ízeket a húslevesben, annak biztos bejön, én úgy gondolom, hogy a hagyma, sárgarépa (én a klasszik kb. 2X annyira szavazok a fehér ellenében) és karalábé elegendő ilyet ad bele, szóval nekem jobban passzol hozzá a kicsit fanyarabb sima fehérrépa.
gyerek 2016.01.18 20:42:32
@SzepiÁgi: Szerintem is kb. ezek az alapelvek amúgy, ezek mentén el lehet indulni és nagy hibát csak nem véthet az ember... Jó összegzés, csak a tördelés fura :)
Mondhatnám, hogy köszönöm Latorcai úrnak, hogy ismételten, nagy plénum előtt nyilvánította ki, hogy „Magyarország Kormánya határozott és egyértelmű állásfoglalásaiban zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmus, a rasszizmus és a kirekesztés ellen”. Mondhatnám, de nem…..
gyerek 2015.09.03 21:37:56
@6.Lenin: Nem vagyok a politikai korrektség híve, ha erre célzol. De ebben az esetben csak azon kéne elgondolkodniuk, hogy töredelmes beismerés és bocsánatkérés helyett hogy lehet tetézni még inkább a hibát. Mert ez egy tanulmány értékű bejegyzés, tökéletes példája annak, hogy a sarokba szorított állat csak még agresszívabb lesz.
Tehet-e arról valaki, hogy testvére, Petrás János egy nyíltan rasszista, homofób, antiszemita zenekar, a Kárpátia frontembere? Valószínűleg nem – a családját, ugye, ritkán választhatja meg az ember. Tehet-e arról valaki, hogy férje egy virtigli antiszemita, aki ha a helyzet úgy…..
Gondoltatok már arra, hogy vajon melyik a 10 legjobb szerelmes film? Én már mindenféle listával találkoztam már. Ezek első ránézésre legalább annyira szubjektívek voltak, legalábbis nekem, mint az én TOP 10 SZERELMES FILMEM. Persze amikor végiggondoltam, hogy mely filmek is kerüljenek rá ezen szép…..
gyerek 2015.06.23 12:11:33
Rengeteget tud dobni egy filmen az, ha a főhőst a szívünkbe tudjuk zárni, ám még nagyobbat szól, ha ezt egy párosról mondhatjuk el. A több mint 100 éves filmtörténelem alatt rengeteg pazar párost láthattunk már viszont a filmvásznon, akik közül sokakat a mai napig emlegetünk,…..
Richárdék rosszkor látogattak a szegedi Cooltour caféba, mert a tulajnak épp rohama volt, és 5 perc után kidobta őket, mert még csak a társaságuk fele rendelt: Szegeden található egy Cooltour café nevezetű vendéglátó ipari egység. Nem először voltam a helyen de ilyet még…..
Nos, most sikerült törölnöm az első, automatikus hozzászólást (2013. december 6.), nagy nehézségek árán. Ebből gondolhatjátok, hogy az informatikában is láma vagyok, és majd az is kiderül, hogy a fotózásban is (bürokratikus analfabéta is vagyok, de ez most off).Jól indul…..
A Nevada sivatag, vagyis Nevada állam sivatagos vidéke kicsit sem mondható szokványosnak. Nem csak az itt található különleges gejzír, vagy Las Vegas miatt, hanem mert titkai vannak. Találgatni kezdünk és akárcsak a Bermuda-háromszög, vagy a Nazca vonalak esetében, felébred a…..
gyerek 2013.11.07 21:02:48
@ComLo: A tudomány vallás a maga "eredményes" rítusaival, világképével -rendjével, hatalmával, térítőivel, bigott hívőivel, kizárólagosságának teljes meggyőződésével és az ellenkező megközelítések kategorikus elutasításával, és mint ilyen, nagyon fontos eleme a HIT, a feltétlen bizodalom benne. És ne mondd, hogy a hitet nem teszi próbára a hívő, és nem vizsgálja állandó jelleggel, Newton is nagyon nagy teológus volt például - no meg az Élet, mint olyan gondoskodik erről.
Ezt úgy általában a vitához, nem kötekedésből írtam, csak véleményként :)
Elég szép feladat számomra árvíz idején, hogy viszonylag szótlanul és csöndben bírjam ki ökológusként. Nehéz helyzetben vagyok és pengeélen táncolok: nem akarom megbántani George Carlin bőven fekete humorához hasonlóan a védekező emberek százezreit, azonban mégiscsak nevetek…..
A párt a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonlóan nem felel meg a "névvalódiság követelményének". Precedens értékű lehet a Kétfarkú Kutya Párt bejegyzésének elutasítása, mivel ez esetben a többi parlamenti szervezet nevében sem szerepelhet olyan kifejezés, amely a szervezet…..
gyerek 2013.06.24 14:34:52
#94 A zsiráf latin nevét (Giraffa camelopardalis) egy ókori tudósnak köszönheti, aki egy szafarit követően annyira zavarba jött az ott látott, természetellenesen kinéző állattól, hogy elsőre azt hitte, ez valami evolúciós zsákutcába vezető kereszteződése a tevének és a…..
Gerendai Károly pár nappal ezelőtti bejelentése után most a Jobbik elnöke állt elő váratlan emigrálási szándékával. A poilitikus Facebook-bejegyzésében elmondta, hogy bár hazánk ígéretes tempóban fasizálódik, de nem eléggé, és ez elkeseríti. "Nem ezért dolgoztam,…..