Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elnastra

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap volt a 60. évfordulója a koreai háború kitörésének, ennek ellenére a média nálunk kevéssé emlékezett meg a háborúról, amelyben 3 millió ember halt meg és ötmillió vált menekültté. A harcok 1950. június 25-én törtek ki, miután a kommunista vezetésű…..
elnastra 2010.06.26 10:44:51
Nem, nem illik kommunistáknak drukkolni. Az északi oldal már akkor is annyira barátságos ország volt, hogy a majdnem egymillió hadifogoly, akiket délen tartottak, nem volt hajlandó hazatelepülni, és csak hosszas alkuk során sikerült megegyezni azok sorsáról (értsd. hazaviteléről).

Másrészről kicsit kiegészítve: az SZU és Kína támogatása a háború elején minimális volt, amikor kim-ir-szen kilátogatott Moszkvába, Sztálin legalábbis nem támogatta az intervenciót, mert nem tartotta még elég érettnek a helyzetet, ennek ellenére Kim, amikor ezek után Kínába látogatott, simán Mao-ce-tung képébe mondta, hogy élvezi Moszkva legteljesebb támogatását. Nesze neked technikai forradalom és telekommunikáció... Ezért 1951-ben, amikor az amerikai vezetésű ENSZ csapatok megérkeztek a kínai határ mellé (ahol nagyon fontos ipari területek voltak, ezt fontos megemlíteni), és McArthur valóban kétes értékű javaslatokat tett (ki is rúgták utána), kínai "önkéntesek" kisegítették az északi testvéreket. A déliek itt cseszték el, alapvetően. Ha megállnak ott, ahol a koreai-fsz. a legkeskeskenyebb (100 km-re a kínai intervenciós határtól délre), senki nem szól semmit, Phenjan-t megszerzik, pár év múlva a két Korea egyesíthető lett volna.

Egy kicsit az ENSZ szerepéről: a történelem első és utolsó olyan ENSZ vezette missziója, amelyet "békekikényszerítőnek" tituláltak, mindmáig csak békefenntartó vagy hasonló akcióik voltak. Itt jött ki először a hidegháborúban az ENSZ, főleg a koreai háború után erősen gyengülni kezdő, amerikai befolyása, tekintettel arra, hogy a United Nations Command és az amerikai főparancsnokság effektíve egy és ugyanaz volt. És kis érdekesség: az ENSZ BT megszavazta az intervenciót, a szovjet küldött éppen valamiért nem tartózkodott a termeben (elméletileg tiltakozott Tajvan Kínaként történt elismerése miatt, khm...). Viszont később valóban támogatták a BT-ben É-Koreát, ezért aztán a Közgyűlés gyakorlatilag átvette a BT szerepét, és jó pár évig szinte helyettesített azt, főleg a hidegháború leghidegebb éveiben.

A háború után kialakult a status quo, és igen komoly erők mardatak délen az Truman-doktrína értelmében (demokráciaexport, szabadság terjesztése, stb), ugyanakkor Korea volt az USA első kudarca, és itt vált nyilvánvalóvá, hogy az nemigen működik a térségben, amire viszont az amcsik elég kínosan igyekeztek ügyelni. Ez az élmény is fog majd odáig vezetni, hogy 56-ban és Berlinben nem fognak beavatkozni (persze más egyebek mellett, és ott már a doktrína is Eisenhower, de ez is oka volt).

A háború elfeledettségéről epdig annyit, hogy az 1953-as elnökválasztásokon Eisenhower (a kedves "Ike") pedig azzal nyert, hogy megígérte, hazahozza a fiúkat Koreából. Akkoriban tehát az amerikai közvélemény és a világ is igenis foglalkozott a háborúval, komoly sokkélmény volt és sokban, nagyon sokban módosította mind az amerikai, mind a kínai, mind a szovjet külpolitikát és az ENSZ jellege is itt (is) kezdett megváltozni. Ellenben a vietnámi háború sokkja sokkal nagyobb volt (főleg mert Koreában még igen gyenge volt a média jelenléte), ezért Kore is elhalványult, de elfeledettnek minősíteni túlzás.
A konzervatív újságíró szerint elfáradt és Fidesz-párti volt a nemzet elnökének beszéde. Mi most szavazásra bocsátanánk, mire gondolhatott, amikor az évnyitójában "politikai újrakezdésről" beszélt. Az egyéb javaslatokat a kommentekben várjuk...
elnastra 2010.01.03 21:23:55
@Kalmár:
Rendben, csak Vonát, Dávidot és a többieket nem úgy választották meg, ahogy Sólymot, másfelől pedig a "Köztársasági Elnök a nemzet egységét jelképezi" ld. Alkotmány. Jogos, sokak nemzetfelfogása nem tartalmazza a ballib szavazókat, de ettől tekintsünk el. Tehát ha a nemzet egysége rendszeresen olyan nyilatkozatokat tesz (elég ha csak végigfutod az újévi beszédeket), amik erősen hasonlítanak, néha frázisaikban is a legnagyobb ellenzéki pártéira, és mellé hozzáteszed, Sólyom alkotmánybírósági elnökként végzett munkáját, és szellemiségét, akkor elég egyértelmű összefüggést kapsz.

Nem állítom, hogy ez óriási probléma, próbálja tartani magát, és szólt már be a fidesznek is (ld. ominózus újévi beszédet), ill. elődjei sem voltak ebből a szempontból feddhetetlenek, sőt, neki legalább vállalható fogsora van, de akkor ne próbáljuk előadni azt, hogy ő az abszolút középút, feddhetetlen, pártokon felül álló félisteni személyiség.

Egyébként meg bármit csinál repülni fog.
elnastra 2010.01.03 21:38:50
@S. Annyi:
Őszintén röstellem, de akkoriban, noha tudom, hogy ez nem mentség és az ősmagyar turul kaparja véresre a hátamat, ha nem szégyellem magam az égig érő fa gyökeréig miatta, de éppen Árpi bácsi műfordítói munkáival voltam elfoglalva, ezért nem ugattam.

Valóban politikusabb volt, de egyrészről az egy másik kor volt, más elvárásokkal. A rendszerváltás (ne lovagoljunk a szavakon) után, amikor nem kristályosodott még ki a közszereplők feladatköre, igyekeztek azt tágan értelmezni. Tök ugyanezt csinálta Sólyom is AB elnökként. Mostanra viszont az erélyes tökrelépkedésnek hála a köztársasági elnök megtalálta a pártok által neki szánt helyét (Göncz is a végén, Mádl és Sólyom is), amit Laci kiegészített saját kis nárcizmusával. Nem mondom, hogy a fidesz-pártszékházból kövér lászló bajszából font vezetéken megy át az infó a Sándor-palotába, egyszerűen csak a párt és Laci gondolkodása erősen hasonló, és hát valahova mindig húzni kell egy kicsit...
Zoli küldte be az Impactust, merthogy ő a játék egyik fejlesztője. Mindig öröm, ha magyar játékot méltathatok itt a blogon, de ezt azért kicsit szidni is fogom. Ugyanis a játék olyan szinten szemétparaszt, hogy ahhoz új jelzőt kellene kitalálni. Ráadásul eleinte nem is tűnik…..
Update: Eljött hát a megfejtés és a sorsolás ideje. A képre kattintva előtűnik az eredeti reklám, ami a Ripolin festékek időtállóságát hirdeti. A sorsoláshoz ismét a random.org segítségével pörgettem ki a győztes számot, amelynek tulajdonosa (vagyis a sorban az övé volt a…..
elnastra 2009.03.31 10:03:33