Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bcitylife

3 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kilenc év után idén májustól újra állami tulajdonba kerül az Antenna Hungária (AH). Ezzel olyan hihetetlen monopolhelyzet alakult ki, ami demokráciában legalábbis aggályos! A hatalom által létrehozott új médiahatóság, amely egyoldalúsága miatt hovatovább…..
Bcitylife 2014.04.01 16:34:59
@Anselmo: A MoMa a megalakulása óta azt mondja, hogy nem fog az OGY választásokon indulni, mert az ellenzék szétaprózódása csak a Fideszt segítené. (Nézd meg az akkori beszámolókat, sajtóanyagokat.) A plakát gondolom arra utalt, hogy van egy párt, aki az európai értelemben vett jobboldaliakat képviseli. És igen, most a jobboldaliaknak is a kormányváltásra kell szavazniuk (összeszorított foggal), hogy aztán a választási törvény megváltoztatásával legyen értelme a kisebb pártoknak is külön indulniuk. És ami a fazékot illeti, nem fogsz találni egy MoMa-s jelöltet sem se a listán, se egyéniben.
Ezen a héten a hazai sajtó sekély állóvizét felkavarta a feltétel nélküli állampolgári alapjövedelem körül kibontakozó vita dagadó árhulláma. Megjósolható, hogy az élénk érdeklődés maximum egy hétig fog tartani. Ez igen sajnálatos, hiszen a szegénység enyhítése a hazai…..
Bcitylife 2014.01.16 17:45:12
@asima: Ez az érvelés már Ned Luddnak sem jött be...
Pénteken egy hosszúra nyúlt vacsora és sörözés után próbáltunk valami elfogadható bulit keresni a belvárosban. Bár Brüsszelben vannak igen príma, általában jó előre meghirdetett és nagy tömeget vonzó partik, az nem jellemző, hogy lennének helyek, ahol minden hétvégi estén…..
A hét egy-egy estéjén Brüsszel különböző kisebb terein esti piac nyílik. Szerda este például a Place du Chatelain-on van piac. Lehet kapni mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, húst, halat és virágot is. Az ilyen esti piacok persze nem csak azért jók, mert megvehetjük az…..
A minap biciklivel mentem úszni. Mivel kölcsönbicikli volt, a szokásosnál jobban akartam megnehezíteni az esetleges biciklitolvajok dolgát, ezért gondoltam, megpróbálom az uszodán belül lezárni a cangát. Amikor betoltam a bringát az uszodába, az otthoni reflexek alapján már vártam…..
Sajátos megoldását javasolja az eurozóna válságának a Bloomberg cikke. Szerzője szerint akik az eladósodott Görögország, Portugália és ki tudja, még melyik déli állam kilépését, kizárását szorgalmazzák, azok egyszerűen fordítva ülnek a lovon. Görögország…..
Bcitylife 2012.06.14 11:42:07
Valami hasonlót javasol Markus Kerber is (ő az, aki a beperelte Németországban az EKB-t, hogy a mandátumán túli területre tévedt): newdirectionfoundation.org/content/new-plan-b-eurozone-guldenmark-stability-anchor

Az ötlet (ha jól értem) az, hogy hozzanak létre egy párhuzamos valutát a CA-többletes országok, amibe átcsorgatják azt a bizalommennyiséget, ami jelenleg az euróban az északi tagok miatt van (a vállalatok önként áttérnének erre a valutára), és akkor az euró leértékelődhet, helyreállítva ezzel a déliek versenyképességét. Nem túl életszagú.
Vincze János a Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszékén egyetemi docens, valamint az MTA Közgazdaságtudományi Intézete tudományos főmunkatársa. Előzőleg dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, illetve a Pénzügyminisztériumban, és oktatott…..
Bcitylife 2012.05.05 15:00:31
@tavozo: Már csak az a kérdés, hogy ez a két dolog szükségszerűen fordul-e elő egyszerre...
Karácsonyi ajándékot kaptak a devizahitelesek szeptember közepén. 180 forintos árfolyamon forintra válthatják a jelentős szenvedést okozó svájci frank hitelüket. De mégis mekkora ez az ajándék? Teljes felszabadulást okoz, vagy csak hangyányi előrelépés, ha az átváltás utáni havi törlesztő terhet…..
Nem először és nem is másodszor foglalkozunk ezzel az üggyel. Az Együnk helyben mozgalommal kapcsolatos szkepszisünket eddig főleg a közgazdaságtanra, leginkább - Ricardót emlegetve - a komparatív előnyök elvére alapoztuk. Edward Glaeser a Boston Globe-ban most arra hívja fel a…..
Bcitylife 2011.06.20 13:37:39
ahogy én látom az alábbi kérdésre keresik a zöldek és a közgazdák a választ:

"Ha választhatsz, hogy helyben termelt zöldséget vagy messze termelt zöldséget vásárolj, akkor válaszd-e a közelebb termeltet?" (a kérdésben implicite benne van, hogy a helyben termelt az drágább vagy rosszabb minőségű, mint a távolban termeltté, mert különben nyilván semmi racionális oka nem lenne a távolban termeltet előnyben részesíteni)

A zöldek válasza erre az, hogy
"Igen, mert a közelebb termelt zöldségnek a termelése (a szántástól a fogyasztásig) kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a messzebb termelté, hiszen a szállítás során kevesebb légszennyezés történik."

A fenti posztban viszont a közgazdák erre azt mondják, hogy
"Attól, hogy közelebb termelték, még egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb károsanyag-kibocsátással járt a termelés (a szántástól a fogyasztásig), mert előfordulhat, hogy a helyben termelt zöldség termelési technológiája annyival szennyezőbb a távol termelt zöldség termelési technológiájánál, hogy kompenzálja, sőt akár túlkompenzálja a rövidebb szállítási út nyújtotta "szennyezési előnyt"."

Azt valóban senki nem állítja, hogy mindenki maga termeljen mindent, de ezt a poszt írói sem adják a zöldek szájába.

Lángostejföl, ha jól értem amit mondasz, egyfajta környezetszennyezési adót vetnél ki minden termékre, ami internalizálná az összes externáliát. (Egyébként vajon az üzemanyag jövedéki adója nem pont ilyen? Olyan is rémlik, hogy carbon tax...) A hasonlatodra visszatérve a poszt szerintem arról szól, hogy nem biztos, hogy le kell vágni az egyik kezedet, mert lehet, hogy a másik még többet szennyez.
 Ha már kormányunk az államadósságot, illetve annak csökkentését prioritásként kezeli az ország gazdaságpolitikája szempontjából, érdemes körüljárnunk a témát, hogyan is sikerült felhalmoznunk a GDP hozzávetőleg 80 %-ra azt; valamint a téma kibontása kapcsán néhány…..
Bcitylife 2011.03.11 12:06:51
@is: 2008 őszén inkább arról volt szó, hogy a forint gyengülése miatt az állam külföldi devizában lévő hitelállománya (itt most nem a lakossági devizahitelállományról beszélek!) forintban kifejezve átértékelődött, ezért ugrott meg a GDP-hez viszonyított adósságállomány (hiszen a GDP is forintban van kifejezve).

adatok itt:
akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
Bcitylife 2011.03.11 12:14:00
@Egzaktix: ami a profitrepatriálás mértékét illeti (amikor a "multik" "kiszivattyúzzák" a profitot Mo-ról), érdemes egy pillantást vetni az adatokra. A GDP (a magyarországon zajló termelés) és a GNI (a magyar állampolgárok/gazdasági entitások kül- és belföldön megtermelt jövedelme) hányadosa 95 százalék körül mozgott az elmúlt 15 évben. Szóval kicsit leegyszerűsítve 100 magyaroroszágon megtermelt jövedelemből 5 forint kerül nem magyar rezidens zsebébe. Ez azért messze van a kizsákmányolástól.
Ritkán szoktunk belföldi sajtót szemlézni, legtöbbünk napi tevékenysége miatt az úgyis szem előtt van. Ám sajátos nyugdíj virblinkről a külföldi sajtó inkább ítéletet mond, semmint elemzést közöl, így erről csak hazai írást idézhetünk. Mit mondjunk; a villamos alól…..
David Ricardo nem végzett szimulációs vizsgálatokat. Pusztán logikai alapon érvelt amellett, hogy a kereskedelmi korlátozások megszüntetése lehetővé teszi a komparatív előnyök szerinti nemzetközi szakosodást, s ezen keresztül minden érintett ország jólétét növeli. Az ő kora…..
Jó esélyünk van arra, hogy néhány hónapon belül a hétvégi nagybevásárlást péntekre vagy csütörtökre kelljen áttennünk. Egy ebédidőnyi erre persze nem elegendő, marad majd a késő este.  A családvédő konzervatív ideológiának és a kereskedelmi dolgozók…..
Hazai hagyományaink szerint az egyetemek felső szintű adminisztratív vezetőit (mindenekelőtt a rektort, de gyakran annak helyetteseit is) a professzori kar legtekintélyesebb tagjai közül választják. A végső döntés bizonyára sok tényezőn múlik, de abba a körbe, ahonnan a…..
Bcitylife 2010.03.29 12:37:13
@szakértőbb: Hát például az ELTE mostani rektora egészen rendes tudós hírében áll.
Ha azt akarjuk, hogy írásművünk olvasója azt olvassa ki papírunkból, amit közölni akartunk vele, akkor úgy kell megírjuk, hogy ez sikerüljön. Nem számíthatunk arra, hogy olvasónknak sok ideje van ránk, és - nagyon ritka esetektől eltekintve - arra sem, hogy hajlandó erőlködni…..
A szerzőről: Valentinyi Ákos PhD. fokozatát a firenzei Europea University Institute-on szerezte 1997-ben. Ezután az angliai University of Southampton munkatársa, 2004-től professzora. Tavaly hazaköltözött, azóta a Magyar Nemzeti Bank kutatási részlegének vezetője. Az…..
Bcitylife 2009.05.29 15:03:02
@ricardo: Kedves Ricardo,

azt hiszem, legutolsó bejegyzésedben a magyar szaknyelv konfúziójűnak áldozatául estél. Javaslom, hogy próbáld meg a szakma peremének kritikájára mondott kritikádat angolul megfogalmazni! Biztos vagyok benne, hogy Ákos az 'economics' szakmáró illetőleg annak pereméről beszélt. Valóban úgy gondolod, hogy a sarki fűszeres (a fent említett kereskedő, cégvezető stb.) 'economist'? Mit szólnál inkább a 'businessman'-hez?

Olcsó analógiával élve a fenti állításod kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy az atomok, na azok ismerik a fizikát közelről, ők az igazi 'fizikusok', az egyetemi atomfizikus professzorok pedig csak az állam pénzén bámulják a táblát és vakarják a fejüket a krétás kezükkel, ők a fizikus szakma pereme. Nem sántít ez?
Bcitylife 2009.05.30 14:27:12
@ricardo: Igen, ez is egy szakma, csak nem az, amire Ákos utalt.
A Makroökonómiában is. Az idei tanévre már lefordítottuk Williamson Makroökonómiáját. Lehet, hogy hamarosan ezt is érdemes lesz?..
nem a pék jóindulatától Multik 2009.04.18 09:51:00
A magyarok nem szeretik a multikat. Az átlagos magyar a külföldiekkel szemben amúgy is – mondjuk így - tartózkodó, a tőkét meg egyenesen utálja. Miért is lobogna e kettő közös részéért? Akit nem szeretünk, arról könnyebb elhinni a rosszat. Miután a magyarok zöme nem…..
Bcitylife 2009.04.22 13:52:55
Hát akkor nézzük az adatokat. Magyarországon a bruttó nemzeti jövedelem és a bruttó hazai össztermék aránya 2007-ben 0,93 volt, és abban az időszakban, amire rendelkezésre állnak adatok (azaz 1995. óta) soha nem volt magasabb, mint 0,96, az átlagos értéke 1995. és 2007. között 0,9478.

Akinek esetleg nem világos, hogy ez mit jelent, egy rövid magyarázat álljon itt.
A bruttó nemzeti jövedelem lényegében azt mutatja, hogy a magyar állampolgárságú lakosságnak mekkora a jövedelme, amire akár itthoni, akár külföldi munkából vagy vagyoneszközből szert tett. (nem tartozik bele tehát pl. az inkriminált multik külföldre vitt tőkejövedelme (profitja), sem a külföldi állampolgárságú itthon tevékenykedő multivezérek fizetése).
A bruttó hazai össztermék azt mutatja, hogy mekkora jövedelmet termeltek a Magyar Köztársaság területén működő gazdasági szereplők. Ebbe beletartozik az összes itthon jelenlevő multi teljes termelése (hozzáadott értéke, profitja, minden).

A két szám aránya tehát azt mutatja meg, hogy 100 forint Magyarországon megtermelt jövedelemből nettó hány forint marad magyar zsebben. (A nettót itt abban az értelemben értem, hogy beleszámítjuk a magyarok külföldi jövedelmeit, amiről az a tippem, hogy nemzetgazdasági szinten egyelőre elhanyagolható nagyságrendű összeg.)

100 Magyarországon termett forintból tehát az elmúlt 13-14 évben átlagosan 95 forint maradt magyar zsebben.

Nevezhetjük ezt kiszipolyozásnak, kizsákmányolásnak, csak akkor mondjuk meg, hogy ez alatt ezt értjük.
Pedig logikusan hangzik:anyagi nehézségek, több veszekedés, válás. Nos, nem! Nincs szoros kapcsolat, igazán mély recesszióban pedig mintha inkább csökkenne a válások száma. Lehet, hogy ilyenkor az emberek inkább a főnökükre meg a közgazdászokra haragszanak?..
A blog örömmel invitál minden érdeklődőtGary Koop: Közgazdasági adatok elemzése,továbbáJack Hirshleifer – Amihai Glaezer – David Hirshleifer: Mikroökonómiacímű tankönyveinek magyar nyelvű megjelenése alkalmából rendezettkönyvbemutatójára. A rendezvány…..
Bcitylife 2009.03.31 09:44:24