Regisztráció Blogot indítok
Adatok
megállnék egy szóra

0 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha szereted a különleges és hasznos kiegészítőket, akkor szeretném Neked bemutatni, az Anna és István által, kézzel készített Postbook-okat! A naplód, nemcsak a személyi menedzsered lesz, hanem egy szuper kreatív társad is, melyben minden napra jut néhány befejezetlen mondat,…..
megállnék egy szóra 2013.09.18 13:18:12
Szia Dá! Ajánlom figyelmedbe a mellékletben található zebrát. A pontos címe: 47.496061,19.076608. Három zebrát festettek fel, gondolom a 4-es metró miatt, ugyan metró nincs, zebra van. Az egyik zebra egyenesen a falnak ütközik. Üdv, Zoli  A koordináták megadásáért külön…..
megállnék egy szóra 2011.09.05 15:34:09
@fehso2: én is hasonlóképp látom, úgyhogy fogalmam sincs, hogy mire ez a problémázás...
Az Urbanistán jelent meg egy írás arról, hogy a gyalogoshíd helyett egy másik alternatíva kerül a városvezetés asztalára. A BTSZK ügyvezetője, Molnár József mondott egy érdekeset a Budapest Turisztikai Konferencián: egy Várkabin munkanevet viselő projektről beszélt. A tervek…..
Nem vesz el egyetlen parkoló helyet sem az autók elől a függőleges kerékpártároló. Az amerikai ötlet előnye az is, hogy a működtetéséhez nincs szükség külső energiaforrásra, és még fel is dobja az épületek kopár falait. A New York-i székhelyű Manifesto Architecture…..
megállnék egy szóra 2011.04.22 12:21:04
@satellite: amíg nem tudod, hogy mi micsoda, addig ne kreálj rá magadtól definíciót!!!
TŰZFAL: az építménynek - általában a teleknek a szomszédos telekkel közös telekhatárán álló - olyan függőleges térelhatároló falszerkezete, amelynek tűzállósági határértéke megfelel a tűzvédelmi előírás követelményeinek, és amely a tetőhéjazat fölé emelkedik.
(lásd. az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet. röviden: OTÉK)
Egy tegnapi sajtótájékoztatón derült ki, hogy a Budapest Szíve program második üteme is elkezdődik 2012-ben, ami - dobpergést kérek -, a Ferenciek tere átépítésével indul.Amikor kábé egy éve Csaba izgatottan hívott fel, hogy milyen jó lett az akkor elkészült 1,7 kilométeres…..
megállnék egy szóra 2011.04.21 12:33:03
@Magyarósi Csaba: ez a cikk írja a következőt: " Az Irányi utca felől csak a 15-ös busz hajthat majd be a mai aluljáró feletti útszakaszra,..."
ebből nekem az jön le, hogy nem aluljáróban keresztezi a Kossuth L. utcát...
megállnék egy szóra 2011.04.21 12:36:16
@Magyarósi Csaba: szerintem az autók most sem haladnak túl gyorsan, hiszen a hídról jövő forgalom az Astoria-nál és a Szép utcánál lévő lámpánál beáll...
megállnék egy szóra 2011.04.21 17:04:51
@Budapester81: persze, lehet BKV-zni, amint az jól működik...
A hétvégén Győrben voltunk és ebéd után sétáltunk egyet a belvárosban. Több mint tíz éve elköltöztem Budapestre, azóta inkább turistaként, és nem helyi lakosként vagyok jelen: rácsodálkozom olyan épületekre, cégérekre, díszburkolatokra, amik a győrieknek fel sem tűnnek,…..
megállnék egy szóra 2011.03.07 12:11:18
@Stock: én akkor is bepróbálkoznék. max. nem történik semmi. de veszíteni nem lehet vele. ha meg már úgyis kész az írás, akkor semeddig sem tart borítékba pakolni, vagy elektronikus úton elküldeni ( www.nfh.hu/kapcsolat/panaszbejelent )

nekem már volt néhány kellemes élményem - na nem a fogyasztóvédőkkel.
- cola-automata. elnyelte a pénzem. csak úgy, hogy lesz, ami lesz, tárcsáztam az automatán lévő számot. beszéltem is valakivel. max. 2 perc volt. 1-2 hét múlva postán küldtek 300 Ft-ot.
- a posta ügyfélszolgálatával is már többször voltam kapcsolatban. ott is utánajárnak a panasznak, majd ezt követően vagy telefonon, vagy e-mailben értesítenek a fejleményekről.
  A Weburbanist csak névrokona az Urbanistának, valójában mindenféle furcsaságok gyűjtőhelye a meghökkentő reklámoktól a különleges atomfegyverekig. Elég komoly blog, csak az rss-ére 376 ezren vannak feliratkozva. Ám ez a posztja most valóban urbanisztikához kötődik.…..
Budapest legfrissebb építészeti híre a belvárosi Bécsi utca szanálásának tervezete. Átépítenék, eltüntetnék, felszámolnák! A nyilvánosságra hozott tervek még "csak" amolyan koncepcióvázlatok, de ismerve a hazai (v)iszonyokat, ennél már lényegesen előrébb…..
megállnék egy szóra 2010.07.09 11:55:35
@városjáró:
Én elsősorban a külső megjelenés stílusváltozásaira gondoltam... Arra, hogy az építészeti - ma már különös figyelmet érdemlő - stílusok is a változásnak köszönhetően tudtak kialakulni.

De nem hiszem, hogy a geotermikus rendszerekkel ne lehetne mit kezdeni, ha már úgyis elszúrunk magunk körül mindent a környezetszennyező tevékenységekkel. Ha gazdaságosabban, környezetkímélő módon lehet élni, akkor nem hiszem, hogy elvetendők lennének az erre irányuló innovációk.
Ma egy nagyon szuper napom volt. Mintha a város minden eddigi hiányosságát egyszerre akarta volna számomra bepótolni.Az Andrássy út kátyúinak nagy részét mára - ahogy kell - sitty-sutty betömték.A hiányolt P-íves bringatárolókért írt fohászomat meghallva egy 9 10 darabból…..
megállnék egy szóra 2010.03.31 18:50:27
@városjáró: húbasszus, ezt hányszor kerestem, de csak feldolgozásokban találtam eddig

én is köszönöm a mai napot!
Két mondat ütötte meg fülünket ma délután a belváros szépülő (szétdűlő) Újfőutcáját járva. Mindkettő sokat elárul számunkra erről az Eu-s pénzszivattyúról nagyprojektről.1) Október 6. utcai csatornafedlap szintezést végző szakember: - Jó lesz az úgy, hagyd…..
megállnék egy szóra 2010.03.21 22:50:43
@városjáró:
Ha s73, akkor Balogh Péter említésekor gondolom Balogh Péter István-ra gondoltál... ;)
(lásd. pl. Építészfórumon)
Hat órán át volt a sílift foglya egy síelő az ausztriai Kaltenbach-Hochzillertal sírégióban a helyi hatóságok közlése szerint. A fiatalembert kíhűlés miatt kórházba szállították.A 22 éves német férfi 20 perccel a szombat esti zárás után szállt fel a lanovkára. A jármű…..
Subba Heti tetkó: Goatse 2009.12.25 15:00:00
Mennyire beteg már a srác?..
megállnék egy szóra 2009.12.25 22:14:49
megállnék egy szóra 2009.12.25 22:29:23
www.keptelenseg.hu/keptelenseg/olvas/erdekes-tetkok/

ebből az összeállításból számomra az 1. kép a favorit...

szóval én azért megkérdőjelezném a posztban szereplő srác 1. helyét... :)
megállnék egy szóra 2009.12.25 22:49:25
www.keptelenseg.hu/keptelenseg/olvas/erdekes-tetkok/

ebből az összeállításból számomra az 1. kép a favorit...

szóval én azért megkérdőjelezném a posztban szereplő srác 1. helyét... :)
Tehetetlenség vagy lehetetlen felkészülni az ítéletidőre? Mármint arra az arasznyi hóra, ami minden páratlan évben meglepi országunkat?   Ki gondolná, hogy az egyre ritkább hazai havazás miatt megbénult MÁV egy bő hétre elegendő témát biztosít a szak- és kevésbé…..
megállnék egy szóra 2009.12.25 15:01:11
@F.O.S.: a híradóban mondták múltkor, hogy évekkel ezelőtt még kiskatonákat küldött ki a katonaság havazáskor síneket takarítani, de most már a sínsepréshez is vasúti szakvizsga(!!!) kell...
megállnék egy szóra 2009.12.25 16:28:41
@slovnaft: A kötelességtudat, igen, az kellene, hogy legyen.
De valahol érthető, hogy sokan nem akarnak dolgozni, hisz' az itteni fizetésből fel sem fogom, hogy hogyan tudnak néhányan megélni.
Az USA-ban még a takarítónő is egyedül el tudja tartani magát a munkájáért kapott fizetésből.
Talán azt kellene megérteni, hogy ha már van munkahelye az illetőnek, akkor kutya kötelessége dolgoznia. Ha elégedetlen a fizuval? Lehet mást keresni.
megállnék egy szóra 2009.12.25 18:39:40
@slovnaft: semmi gond a nyugati árakkal, ha a fizetések is nyugatiak :)
de attól még azért elég messzire vagyunk :(
Tabáni István lett Magyarország második Csillaga, így nagybetűvel, mert ugye a tehetségkutatót, amin elindult így hívják. A 31 éves budapesti teremőr (a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumban dolgozik) annak ellenére (vagy éppen azért, ki tudja) végzett az első helyet, hogy a…..
megállnék egy szóra 2009.12.20 16:43:45
@Fükő: a Fábry show-t akkor vették fel, amikor még 6-an voltak versenyben... miután kiderült, hogy ki az a 4, aki tovább jut, nem nagy ördöngősség a 6 felvett beszélgetésből csak 4-et leadni adásban...
a Fábry-s eset semmit nem bizonyít.
megállnék egy szóra 2009.12.20 17:21:14
@városjáró: szerintem sem Csikó Szabi, sem Tabáni István nem igazán nevezhető profinak... Szabit a nővére nevezte be, István meg kb. 1 éve zenélget egy zenekarban. Egyikőjük sem tizenévek óta jár tanárhoz, sőt nem is jártak ének- és tánctanárhoz.
André és Robi gyakorlottabb, de ennek a műsornak a tehetségeket kell felfedeznie és nem a profikat kell bemutatnia.
Én profikat nem is tettem volna a műsorba.
A Bing Maps-ról megjelent lelkes cikk előtt kicsit értetlenkedve álltam, mert nekem nem tűnt annyival jobbnak a Google Térképnél. Azonban akár jobb, akár nem, valamire mégiscsak jó a Microsoft földfelszín-böngészője. A Budapestről feltett légi fotóik ugyanis valamikor az…..
Szeptember környékén újra rakták a szegélyköveket a Batthyány téren a Kölcsey szobor előtti teresedésnél. Azóta elkészült a teljes munka. Kis diszrácsot és új növényzetet kapott a korábban magára hagyott parkocska. Kis lépés ez az építőiparnak, de nagy…..
Épp a Váti Családbarát Város konferenciáján ülök és online közvetítek, de egy nagyon érdekes sajtóközlemény pottyant a postaládába egy világsikerről. A világsiker egy cégeknél általában óriási forgalmat jelent, mertem remélni, hogy ebben az esetben nem erről van szó,…..
megállnék egy szóra 2009.11.12 00:02:45
@joszif:
www.epiteszforum.hu/node/8793
itt van még néhány kép a pályázatból; 5 tervlap még csatolmányként is fent van.

egyébként nekem tetszik.
megállnék egy szóra 2009.11.12 16:45:03
@EkiEkiHopp:
az már a te problémád, ha nem látsz semmit
városjáró blog Sugárúti oázis 2009.11.06 14:00:00
Az Andrássy út 2. alatti Fonciére-palota Bajcsy Zsilinszky úti beszögelését pár hónapja kedves kis oázis dísziti. A szemközti virágboltocska vezetője alakította ki, megszépítve vele az utcaképet. Kis tuja, díszkáposzta, fügecsemete, néhány tüskebokor (aesculus javíthat!…..
megállnék egy szóra 2009.11.08 11:37:50
megállnék egy szóra 2009.11.09 21:05:19
@danaz:
csak nem őshonos, és nő mint a hülye...
és igen, sokan az igénytelensége miatt választják...
csupán ennyi vele a bajom.
megállnék egy szóra 2009.11.09 23:38:48
@városjáró:
de könyörgöm, egyszer nem lehetne, hogy ne tuját?
Drótpostával érkezett!A Budapest Korzó csapatát megkereste a Studio Metropolitana, hogy vegyenek részt az "Erzsi és Józsi" - Városrészek találkozása Utcafesztiválon. Szervezetünk visszautasította a közreműködést, és nyílt levelet fogalmazott meg ennek okairól.A város…..
megállnék egy szóra 2009.10.15 19:59:19
megállnék egy szóra 2009.10.28 00:00:16
@Alízium:
szerintem ebből kiderül néhány dolgog: www.epiteszforum.hu/node/14294
;)
megállnék egy szóra 2009.10.29 00:34:52
@városjáró:
A Kossuth Lajos utcáról:
"Városi főutca típusú
szerepeik azonban a motorizáció térhódítása óta jelentős mértékben
háttérbe szorultak és ez hozzájárult ahhoz a folyamathoz, ami
– különösen a Károly körút és a Vámház körút mentén – a
kereskedelmi színvonal látványos esését, a Kossuth Lajos utca
mentén bezárt üzletek sokaságát eredményezte. [...] Külföldi és hazai tapasztalatok egyaránt azt igazolják, hogy a
forgalmi és kereskedelmi funkciót egyaránt hordozó, nagy
áteresztő képességű utcákon a kereskedelem működőképességét
a nagy megálló sűrűségű felszíni tömegközlekedés, a széles,
jelentős gyalogosforgalom biztonságos bonyolítására alkalmas
attraktív, karakteres gyalogosfelületek és a rövid idejű parkolás
lehetősége egyaránt javítják."
Lásd. az általad is már hivatkozott bpportal.mavinformatika.hu/bp-portal/bpszive_akcioterv.pdf webhelyet

Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy tuti nem csak a bérleti díjak miatt ürültek ki az üzletek.
Gondolom a belváros többi részén is hasonló bérleti díjakat határoznak meg a tulajdonosok és a bérlők mégsem zárnak be.
  Ez a horányi nyaraló lett az év háza 2009-ben. Az Építészfórumon (ahol egy csomó fotó is van róla), azt írják: A kétlakásos nyaraló épület tiszta alaprajzi szerkesztésével - melyben felfedezhetők a Szentendrei-sziget nyaralóinak hagyományai - reflektál környezetére.…..
megállnék egy szóra 2009.10.27 18:23:54
@TH:
"Azért a legtöbb kommentelő szerintem járt matekórákra..."
Lehet, hogy sokan jártak matekórára és sokak számára nem ismeretlen a térgeometria sem, de sajnos a hozzászólásokból nem ez derül ki.

"A google sem adott rá értékelhető találatot, szerinted ez egy gyakran használt szó?"
Igen, szerintem gyakran használt szó a "kubus", én is több helyen találkoztam már vele - bár én inkább az "épület tömegét", "tömegformálását" használnám helyette...

"Télen-nyáron egyaránt probléma, ha túl meredek a lépcső. vagy ha a nagymama is eljönne nyaralni esetleg..."
Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (továbbiakban: OTÉK) 64. §-a megfogalmazza a lépcsőfokok kialakításának követelményeit. (Csak mellékesen azt is megfogalmazza, hogy pl. üdülőegységnél 20 cm is lehet a lépcső fokmagassága.)
Tudom, nem jogszabály alapján kell tervezni, de mivel ez egy nyaraló nem hiszem, hogy ennyire keménynek kellene lenni a tervezővel.
Egyébként meg valószínűsítem, hogy a nagymama a belső térből közelíti majd meg az emeleten lévő hálókat...

"Esőről, rossz időről hallottál már?"
Igen, hallottam. De - magamból kiindulva - én akkor sem a hálóban lennék, hanem az alsó szinten lévő nappaliban, étkezőben, ahol a többiekkel lehet beszélgetni, videót nézni, kártyázni... stb.

"Az alaprajz sajna nincs belinkelve, és a belinkelt oldalon sem látom. Te hol látod az alaprajzot? Te rajzoltad?"
Honnan tudom, hogy milyen az alaprajz? Csak megnéztem ezt a linket: epiteszforum.hu/node/14292 ... Itt a csatolmányok között megtaláltam pdf-ben mindkét szint alaprajzát.
Én még az előtt szeretek utána nézni dolgoknak, mielőtt elkezdek valamit lehurrogni.
Mellesleg ez a cikk azzal kezdi a nyaraló bemutatását, hogy "régi a barátság a megbízóval"... Ebből már kikövetkeztethető az is, hogy az építész valószínűleg figyelembe vette a megbízó igényeit, azaz biztos szóba került, hogy mi történik a házakban esőben, télen és akkor, ha a nagyi is lejön pihenni egy kicsit Horányba.
megállnék egy szóra 2009.10.28 14:22:40
@TH:
oké, hogy a nagy, betonfelület nem hoz lázba, de ez hogyan jön most ide?
én csak vakolt felületeket látok a ház homlokzatán...
Sajnos az Index fórumai (számomra érthetetlen módon) az RSS-en túli világ részei, így csak nagyon ritkán kapok el valami jó témát arra. Most is csal Solaitid, a Városképp bloggerének kommentjéből értesültem, hogy a városrehab topikban élénk vita dúl a Roosevelt tér…..
megállnék egy szóra 2009.10.18 21:48:46
@markusbenjamin:
persze, szép... de vajon a Duna-partot gyalogosként jelenleg könnyen meg tudod közelíteni? vajon a szép, nagy zöldfelületet mint városlakó használni tudod?
eddig mindenki köztereket akart a belvárosban. most tessék, itt lesz. most meg ez nem tetszik?
hogy is van ez?
Csütörtök este elmentünk a FUGÁ-ban megtartott Budapest Szíve fórumra. Bár sok újdonságot nem tudhattunk meg, mégis tanulságos volt résztvennünk rajta. Szinte az összes érintett tervező jelen volt (Koszorú Lajos - vezető településtervező, Balogh Péter - táj- és kertépítés…..
megállnék egy szóra 2009.10.13 23:35:59
@városjáró:
Ez azért nem igazán mondható beszámolónak, mert a közterületek részletes ismertetéséről még nem is szóltam... ;)

Továbbra is tartom azt a véleményem, miszerint fontos lenne szélesebb körben ismertetni a város lakóit érintő dolgokat.
megállnék egy szóra 2009.10.14 11:13:51
@városjáró:
Ez a tegnapi tárlatvezetés szerintem elég sok konkrétummal szolgált (de a 16:00 időpont valóban nem tartozott a legszerencsésebb választások közé). Ilyenekkel például:

A Főutca Projekt
A Kálvin tértől a Szent István körútig tartó 2,7 km hosszú Főutca első - Kálvin tértől Szabadság térig tartó - szakasza várhatóan 2010. márciusára készül el.
A kiállítóterem egyik hosszanti oldalában a bemutatott keresztszelvénynek köszönhetően mindenki jól láthatja és könnyen megértheti a különböző burkolatok különböző funkcióját. A középső gránit burkolaton, a 4,0-4,5 m szélességű úttesten közlekednek majd a gépjárművek. E sávot folyóka választja el a párhuzamos parkolásnak helyet biztosító sávtól. E parkolósávot követően már mészkő burkolat van az utcán, mely berendezési és gyalogos sávnak ad helyet. Az épületek lábazatánál bordűrsáv biztosítja az utcaburkolatok és épületlábazatok egymáshoz csatlakozását. A 10 cm vastagságú burkolati elemek szárazon rakva készülnek, így bármilyen bontás esetén a burkolat egyszerűen felszedhető, majd visszahelyezhető a helyére, mindenféle sérülés nélkül. A különféle burkolatok között nincs kiemelt szegély, így a Főutca egésze akadálymentesnek mondható.
Az utcabútorokkal kapcsolatban sikerült kompromisszumot kötni: a KÖH az íves lámpaoszlopot nem támogatta, így az egyenes vonalú, modern lámpát fogadta el. Szóba került az is, amiből már több helyen is vita volt: modern, vagy nem modern? A tervezők végigvizsgálták a Főutca menti épületeket és arra a megállapításra jutottak, hogy annyiféle stílus jelenik meg, hogy ahhoz képtelenség lenne igazodni, ráadásul a kor változásaival a lápákkal szemben is más követelmények jelentek meg, mint egykor voltak.

A Roosevelt tér
A Lánchíd folytatásában és a Bazilika tengelyében elhelyezkedő Roosevelt tér jelenleg egy olyan körforgalmú terület, mely lehetetlenné teszi a Dunához való lejutást. A terv egyik fő célja, hogy lehetővé tegye a Duna-part megközelítését.
A terv - a jelenlegi állapotban - megszünteti a tér alsó rakparti kapcsolatát, mert itt is elsődleges feladat az átmenő forgalomtól mentesíteni a belvárost. E forgalomcsillapítást szolgálja az Akadémia utca egyirányúsítása is. A József Attila utca és a Lánchíd közvetlen kapcsolatban lesz egymással.
Érdekes, hogy a Lánchíd tengelye merőleges a Gresham épületére, de a Gresham homlokzata nem merőleges a Lánchíd tengelyére. A Lánchíd tengelyében vízfelület, vízjáték kerül kialakításra.

A Március 15. tér
A tér két szakaszban újul meg, első szakaszban az északi területrész.
A Duna korzó az Akadémiától a Petőfi szoborig tart majd.
2012-ben a közforgalom számára is megnyílik a Piarista köz, itt park és kiülős rész kerül kialakításra.
A tér déli részén mélyparkoló létesül majd, de ez már nem az első szakasz eleme.

A Károly körút és a Deák Ferenc tér
A két villamossín között fák lesznek, melyek között helyenként szökőkutak is elhelyezésre kerülnek.
A Deák téren lévő metrókijárat elbontását a Kerületi Szabályozási Terv is előírja. E helyen - valószínűleg - egy üvegtető kerül kialakításra.
A Károly körúton és a Deák Ferenc téren kívül a Harmincad utca is rendezésre kerül.
A Gödörnél lévő "üvegdobozok" vonalában, azokkal megegyező ritmusban (talán?) kialakításra kerül még két "doboz", melyeken keresztül a kisföldalatti 1-1 peronja lesz megközelíthető.