Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ropian

21 bejegyzést írt és 204 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem kerül többet megrendezésre a német nyelvterület egyik legnagyobb parapszichológiai kérdésekkel foglalkozó rendezvénye, a Bázeli Pszí-napok. A hivatalos és végső bejelentést a napokban – a tervezett időpont előtt két hónappal – tették közzé a szervezők...
Hír az Index Hírblogon:Darázsfészekbe nyúlt az Európa Tanács parlamenti közgyűlése: a testület keddi ülésére jelentés készült a darwini evolúciós tanokkal szembenálló isteni teremtéselméletnek az oktatásban való megjelenéséről, ennek veszélyeiről, de a közgyűlés végül úgy döntött, hogy nem vitatja…..
Szkeptikus blog Én, a szkeptikus 2008.07.01 09:15:00
A bemutatásra nem szoruló, világhírű szkeptikus, James Randi alapítványa 2003 óta rendezi meg a The Amazing Meeting névre hallgató szkeptikus találkozókat. Idén egy Las Vegas-i kaszinóban gyűltek össze az amerikai szkeptikusok, méghozzá nem unalmas programra: az előadások mellett mítoszirtók,…..
„Helltél már azzal a klufi Douglas Adamsszel? Az volt aztán a sahár, mindig tudta hol a törülközője.” Törülközőt tehát a nyakba Douglas Adams tiszteletére! Május 25-e ugyanis a Nemzetközi Törülközőnap, mely a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének, a sci-fi legszórakoztatóbb…..
Vizi E. Szilveszternek - a Magyar Tudományos Akadémia elnökének - tanúságtételére nem kisebb helyen, mint a Szent István Bazilikában került sor, a Katolikus Egyház budapesti városmissziójának részeként.Legelőször is leszögeznénk, hogy helytelenítjük, hogy a Magyar Tudományos Akadémia…..
Ropian 2007.12.10 23:09:25
"Szóval nem áll meg szerényen és ismeri el, hogy igen, lehet, hogy vele megtörtént, és velem még nem, elismerem, hanem cinikusan, újabb és újabb szkeptikus ellenvetésekkel reagál."

Senki nem vitatja, hogy neked (másoknak, akárkinek) lehetett olyan élményed, amelyet te úgy értelmezel, hogy megtapasztaltad Istent, vagyis üzenetet kaptál valamilyen külső forrásból stb. A meditáció, aszkézis, az agy oxigénhiánya, a tudatbefolyásoló szerek stb. rendkívül érdekes élményeket eredményeznek. Az ilyen jellegű élmények azonban legfeljebb az elméről mondanak valamit, nem a minket körülvevő természetes világról. A széttartó, a kultúrális környezetet meg nem haladó tartalmukat pedig jobban magyarázza az, hogy ezek természetes agyi és pszichológiai folyamatok eredményei, mintsem természetfeletti eredetűek.

A bibliai idézetekre nem reagálok, természetesen az egyik legkevésbé koherens mű, ráadásul komoly saját erkölcsi érzékre van szükség, hogy kiválogasd belőle az elfogadható tanításokat (ugyanis az, hogy bizonyos részeit nem értelmezed szó szerint, vagy nem tekinted erkölcsi útmutatásnak (pl. népirtások), a legékesebb bizonyítéka annak, hogy az erkölcs benned van, és azzal értelmezed a Bibliát, nem pedig a Bibliában, vagy Isten szavában.).

Ezenkívül világos, hogy amit ma Bibliának nevezel, azt pár szerzetes állította össze önkényesen többszáz évvel Jézus feltételezett élete után, kihagyva nem beleillő részeket (így is maradt bőven). Ha valami végképp érthetetlen és tarthatatlan, az az efféle kinyilatkoztatások feltétel néküli elfogadása. Egykor ez volt a nép kordában tartásának eszköze, a király hatalmának természetfeletti legitimációja, szerencsére ma már ezek az idők elmúltak, de amikor ilyeneket hallok a közékorban érzem magam, és szégyellem magam, hogy ha jönne egy önjelölt proféta, ti követnétek.
Ropian 2007.12.11 12:55:52
"Mit veszítek, ha hiszek a Bibliában, de nem igaz?"

Például lehet, hogy a túlvilági élettel, és a nemlétező eredendő bűn vezeklésével foglalkozol, ahelyett, hogy itt és most hoznád ki a legtöbbet az életedből.

Például lehet, hogy Istentől vársz segítséget, amikor magadon kellene segítened.

Például lehet, hogy nem olvasod el a Tao Te Kinget, Buddha írásait, Konfuciuszt vagy a humanistákat amelyekben olyan bölcsességre lelhetnél, ami nincs meg a Bibliában.

stb. stb. stb.

"Mit veszítek, ha nem hiszek benne, de igaz"

Például lehet, hogy semmit, mert Isten nem valószínű, hogy számonkéri rajtad, hogy nem tetted fel az életed valamire, aminek belátásához ő nem adott neked elég alapot.

Például lehet, hogy semmit, mert Isten értékeli a szabad gondolkodásodat, hiszen állítólag ő hozta létre.

Ha pedig tényleg szó szerint olyan bosszúálló lenne, mint amilyennek pl. az Ószövetség leírja, akkor morális kötelességünk lenne nem követni és lázadni, mint Lucifer. :)

Amúgy meg Pascal fogadása már csak azért sem érvényes, mert a hit nem "választható", pontosabban olyan értelemben nem, hogy ha valaki érvek mérlegelésével jut el a hithez (nem mindenki, de van ilyen), akkor azok nem vonatkozhatnak a hit választására csak magára a hitre, vagy Istenre.

"A tudomány egyes korábbi holtbiztos állításain ma már mindenki mosolyog. Ezért a nagy (szakmai és erkölcsi értelemben) vett tudósokban sosincs az a pöffeszkedő gőg, ami a tudomány imádóiban."

A tudomány megközelítésén és módszerén viszont nem mosolyog senki. Ez az a módszer ami valóban a világ megismeréséhez vezet, nem pedig a kinyilatkoztatás. Nem az aktuális eredmények mellett kampányolunk, hanem a módszer mellett.
Jelentem, kis országunk egész jól be van oltva szcientológia ellen! :) Néhány napja felröppent a hír, hogy a Hubbard-féle tanulási módszertant felvették az Oktatási és Kulturális Minisztérium pedagógus-továbbképzési jegyzékébe. (A pedagógusoknak 7 évente kötelező egy bizonyos kreditpontnyi…..
Ropian 2008.02.12 23:11:29
Ropian: "Adott a Hubbard tanulási módszer, miszerint szigorúan "ne olvass tovább, ha egy szót nem értesz", illetve az ehhez társítható "A mondat pontos megértéshez szükséges a mondatban szereplő minden szó megértése" állítás. Azt állítom, hogy ez szó szerint értelmezve egyszerűen nem igaz (korábbi posztjaimban igazolva),"

windryder: "a, Én nem érzem úgy hogy igazoltad volna saját állításodat (sőt)volna, és én továbbra is azt mondom hogy Hubbard állítása igaz."

Én több érvvel igazoltam azt, hogy ez nem igaz. Először is leírtam olyan mondatot, amiben értelmetlen szó volt, mégis érthető a mondanivalója. Másodszor hivatkoztam arra, hogy idegen nyelven nyilvánvalóan nem ért az ember minden szót, mégis sokszor elég jól érti a lényeget. Ez pontosan elég annak megmutatásához, hogy az állítás az univerzális kvantorokat szigórúan véve (minden nyelvi kontextusban, minden mondat megértéshez minden szó szükséges). tekintve hogy te semmilyen érvet nem hoztál fel ezen ellenpéldák cáfolatára - csupán arra hivatkoztál, hogy nem érzed igazoltnak, ami semmit nem számít - ezért érveim és így az állításom állnak. A Hubbard féle tanulási alapelv szó szerint értelmezve egy ökörség.

----

windryder: "Hangsúlyoznám hogy továbbra is tanulásról beszélünk, nem pedig szépirodalomról vagy a szórakoztató iparról ebben űgy tűnik egyet értünk: "eleve olyan kontextusról beszélünk, emiben az elvárható megértés, vagy pontosabban, a jelentésátadás elvárható pontossága eleve (relative) nagyobb, és ezért a fontosabb szavak aránya nagyobb

Ha az eredeti állításban implicit a kontextusos megkötés (illetve akár a többi megkötés, amit említettem), annál jobb, ebben az esetben a tézis második tételét tartom, miszerint az állítás trivialitás.

----

windryder: "Igazolni azzal tudnádállításodat, ha bebizonyítanád pl., hogy az 1+1=2 (vagy inkább egy meg egy egyenló kettő) megérthető anélkül hogy minden szót értenél."

Erre már merenyi is kitért. Szigorúan véve ezzel is bizonyíthatnám, meg akármilyen más mondtattal is, akár a tanulás kontextusából származó más mondattal. Tessék itt van egy példa egy matematika jegyzet bevezetőjéből:

"A lineáris algebra szó allatán sokokban unalmas és hatalmas mátrixszorzások (rém)képe metül fel, mások pedig valamilyen iszonyúan elvont és emészthetetlen elméletre gondolnak."

A lényeg megértéshez nem szükséges pontosan érteni, mi az a mátrixszorzás, sőt, elég bajba lenne a kedves nebuló, ha addig nem olvashatna tovább, amíg ezt meg nem érti. Ez is és korábbi más mondatok is teljes mértékben bizonyítják, hogy a tárgyat képező kijelentés szigorú értelmezése szerint nem igaz.

----

windryder: "b, Hubbard tanulási módszerének első és legelemibb tétele ez és ha elolvasod a könyvet amelynek címlapját illusztrációként választottad akkor rájössz, hogy azt állítani hogy ez az alapelv egyenlő a teljes tanulási módszerrel vagy ismerethiány vagy szándékos félreinformálása az olvasóknak ("piszkos" vitamódszer)"

Ez a premisszára vonatkozik, így az érvelésem nem cáfolja. Ha a premissza nem áll abban a formában ahogy állítottam (a köny szerinmt nem ez a módszer lényege), annál jobb lenne, akkor nem írt volna akkora hülyeséget. Azon túl, hogy volt már a kezemben egyszer egy ilyen kötet, és emlékeim szerint már-már nevetségesen szájbarágosan súlykolta ezt az alaptézist, idézek maguktól a szcientológusoktól:

"The Barriers to Study

L. Ron Hubbard discovered three primary barriers which keep one from successfully studying a subject.
...
The Third Barrier – the Misunderstood Word

The third barrier to study is the most important of the three. It is the prime factor involved with stupidity and many other unwanted conditions.
...
The barrier of the misunderstood word is far more important than the other two, however.
...
"

www.studytechnology.org/10-barr.htm

Ezek alapján egyértelműen ez a tézis a Hubbard-féle tanulási módszer lényege. Te nem hoztál fel semmit az ezzel ellentétes állításod mellett, vagyis a premissza áll.

----

Ropian: "nem szükséges szigorúan minden szó megértése, elég a fontosabb szavak megértése"
windryder: "Ha nem értesz minden szót akkor hogyan tudod eldönteni, hogy melyik szó "fontosabb" és melyik kevésbé fontos? Ebben a vitában is legalább egy félreértés volt ami abból adódott hogy te egy szót nem szótári jelentésében használtál és ezt nem jelezted."

Kissé gyerekes a felvetés. Folyamatosan ezt teszed, a beszélő a nyelv belé ívódott strukturája alapján intuitíve sokszor meg tudja ítélni, hogy a meg nem értett rész módosítana-e a jelentésen, vagy már érti a lényeget. Nem minden esetben, vagyis létezik olyan, hogy félreértés, de az univerzális kvantifikáció (tudod, minden mondat, moinden szó...) szigorú értelmezésének cáfolatához ez bőven elég.

Amúgy meg sajnálom, hogy a kontextus alapján nem tudsz a szavak jelentése között különbséget tenni, illetve jelentéstartalmakkal felruházni, úgy tűnik Hubbardnak máris sikerült összezavarnia, és a szavakat valami abszolút és szilárd, egy jelentésú dolgoknak tekited, és mereven kezeled őket.

----

Ropian: "- nem (tökéletesen) pontos megértésről beszélünk, hanem csak az adott nyelvi kontextusban a kommunikációtól elvárható mértékű megértésről"

windryder: "Na itt valóban elkövettem egy pongyolaságot amit most szeretnék korrigálni.( nem azért mert megpróbálok "sikló módjára ide-oda csusszani az állításommal" hanem mert rájöttem hogy ami nekem természetes minőségi igény az neked lehet, hogy nem az)
Tehát, ha valaki elfogadhatónak tartja
- hogy a felüljáró két oldalról indítva épitett útpályái egy méter szintkülönbséget mutatnak a találkozási ponton,
- hogy egy repülőgép behűzott futóművekkel próbáljon landolni
- hogy egy daru űgy körbeépítse magát, hogy utána még szétszerelve se lehet eltávolítani a ház belső udvarából
- hogy egy kormány úgy ír ki autó beszerzési pályázatot, hogy a megadott paramétereknek a világon gyártott több ezer féle gépkocsiból egy sem képes megfelelni
nos akkor meghajlok véleményed előtt és elismerem hogy az ezeket elfogadhatónak tartó embernek valóban nem szükséges a teljes és pontos megértés. (a felsorolt páldák mind megtörtént magyrországi esetek) Hubbard műveivel a világot egy jobb hellyé próbálta tenni (más kérdés hogy ezt megvalósítható-e vagy sem) és ezért úgy gondolta, hogy ennek egymás pontos megértése feltétlenül szükséges alapeleme."

Tökéletesen irreleváns példák, amiket úgy akarsz bemutatni, mintha teljes és pontos megértés nyelvfilozófiai kérédéséhez kapcsolódnának. Csúnya érvelési hiba. Már leírtam korábban, hogy a szavak jelentése nem pusztán az, ami ott van a szótárban, hanem a teljes beszélői közösségtől, más szavaktól (végső soron az egész nyelvtől) és az adott szóhasználat kontextusától is függ. Vitatkozz pl. Quine-al.

----

Ropian: "4, "Szóval ha ezeket az ésszerű megszorításokat megtesszük, akkor viszont ez az állítás egyszerű triviálitás"

windryder: "Triviális:"„triviális” szavunk..., „közismertet” vagy „lényegtelent” jelent" ... "Általában az olyan tételeket, bizonyítandó állításokat, fogalmakat szokták ezzel a kifejezéssel jelölni, melyek bizonyítása vagy megértése a szerző szerint egyszerű, néhány lépésen belül végrehajtható." (Wikipédia)
Ha ezt a jelentést elfogadjuk akkor saját magadat cáfolod, mivel könnyen bizonyíthatónak tartod azt a tézist amit két mondattal előtte cáfoltál. Ha viszont nem így értelmezed a trivialitás szót akkor mondandód egy meg nem értett szó áldozatává vált ami szintén azt bizonyítja, hogy "tézised" hibás.
Ha az én korábbi bejegyzéseimben érvelési hibák vannak akkor ezt minek nevezed?"

Lásd merenyi...

----

windryder: "Ennél azonban sokkal fontosabb bizonyíták állításod ("aki ezt nagy okosságként adja elő, az vagy maga is el van tévedve, vagy szándékosan "vakítja a parasztokat".") teljesen hibás voltát, hogy az 1+1=2 is trivialítás mégis a legmagasabb matematikai tézisek megértéséhez, kutatásához is innen kell elindulni. Vagy ez is csak "parasztkábítás"?"

Előszőr is jeleztem, hogy ez nem a tézis része (ahhoz nem is elég egzakt állítás), hanem a véleményem. Kevered a tézis premisszáít, érveit, konkluzióját, és a körítő retorikát. És aligha azért, mert a bennük szereplő szavakat nem érted... Egyébként igen, aki szerint az 1+1=2 nagy bölcsesség, az vagy dilettáns, vagy kábítja a népet (mint te most?) (az 1+1=2 egyébként egy adott algebrában az algebra szimbolúmainak definícióiból következő viszonylag egyszerűnek mondható tétel, és ökörség lenne azt állítani, hogy a matematika megértésének ez az alapköve)

----

Ropian: "Ami a "piszkos" módszereket illeti: Az nem piszkos módszer, ha rámutatok érvelési hibákra"

windryder: "Az nem lenne piszkos módszer, de nem mutattál rá érvelési hibára mert mint előző posztomban látható mondataim nem mondanak ellent egymásnak."

De ellentmondtak, pontosabban csúsztak, mint ahogy jeleztem is. Előszőr azt állítottad, hogy minden szó szükséges a lényeg megértéséhez. ("igenis fontos megérteni minden szót ami egy mondatban van ahhoz, hogy megértsük a mondanivalót.", utána pedig azt, hogy te a pontos megértésről beszéltél, nem pusztán a lényegről ("...míg én teljes és pontos megértésről beszélek")

----

windryder: "Az viszont piszkos módszer, hogy amikor vitapartnered rámutat egy tévedésedre (két azonos jelentéstartalmű mondatot miért tartasz ellentmondónak) akkor erre nem reagálsz űgy teszel mintha meg sem történt volna."

Tudod fárasztó ugyanazt ismételgetni meg szájbarágni.

----

windryder: "További piszkos módszerek:
- Csűsztatás (lásd előző bejegyzésem)"
- Elemek szöveg környezetükből történő kiemelése olyan módon hogy az a vitázó igazát szolgálják holott eredeti szövegkörnyezetükben erre nem lennének alkalmasak"

Konkrétumok nélküli levegőtlen állítások, érvelési hiba.

----

windryder: "- Valótlan állítások igaznak történő beállítása (pl. "a szcientológia korlátozni próbálja, hogy milyen információkhoz juthatnak hozzá a hívek, elszakítja a korábbi emberi kapcsolataikat, illetve cenzúrázza a szcientológia kritikáját")"

Te saját korábbi állításod szerint sem tudsz sokat a szcientológia egyházról, csak Hubbardot olvastál (windryder: "Mivel nincsenek közvetlen ismereteim magáról az egyházról és mivel mint már írtam mindenféle vallással kapcsolatosan komoly előítéleteim vannak ehhez nem tudok objektíven hozzászolni."), így azt hiszem joban tennéd, ha tájékozódnál, vagy addig is elfogadnád nekem, meg pl. merenyinek a szcientológia valóban sokszor kiszíkat, cenzúráz, sőt, kifejezett politikája, hogy agresszívan lép fel a szcientológia "ellenségéivel szemben, sőt mindez köztudott. De mert te annyira szkeptikus vagy, tessék gondolkodónak az angol wikiről:

" "Attack the Attacker" policy
Scientology has a reputation for hostile action toward anyone that criticizes it in a public forum
...
The organization's actions reflect a formal policy for dealing with criticism instituted by L. Ron Hubbard, called "attack the attacker." This policy was codified by Hubbard in the latter half of the 1960s, in response to government investigations into the organization. In 1966, Hubbard wrote a criticism of the organization's behavior and noted the "correct procedure" for attacking enemies of Scientology:

(1) Spot who is attacking us.
(2) Start investigating them promptly for felonies or worse using own professionals, not outside agencies.
(3) Double curve our reply by saying we welcome an investigation of them.
(4) Start feeding lurid, blood sex crime actual evidence on the attackers to the press.
"

----

windryder: "- Információ eltorzítása olyan módon, hogy az nevetségessé tegye a vita ellenfelet vagy a vita tárgyát ("Adott a Hubbard tanulási módszer, miszerint szigorúan "ne olvass tovább, ha egy szót nem értesz", ... aki ezt nagy okosságként adja elő, az vagy maga is el van tévedve, vagy szándékosan "vakítja a parasztokat")"

Egyrészt ez a vitánk jelen állása szerint nem torzítás (lásd korábban ezt a posztot, miszerint a premissza továbbra is áll), másrészt meg az ilyesmit úgy hívják "retorika", nézz utána a szótáraban.

----

windryder: "- A vitázó saját kijelentését, véleméynét, bizonyítékként használja érvelésében. ("Azt állítom, hogy ez szó szerint értelmezve egyszerűen nem igaz (korábbi posztjaimban igazolva)")"

Ezt meg úgy hívják "hivatkozás", biztos nem ismered ezt a szót, mert nem nagyon hivatkoztál még semmire ebben a vitában. Úgy működik, hogy az ember nem ismétel meg érveket, meg forrásokat (legyenek azok saját termékei), hanem csak utalásokat tesz azokra.

----

windryder: "- A vitázó állít valamit majd állítása bizonyítása alól űgy bújik ki, hogy azt megpróbálja bizonyítást nem igénylőként beállítani ("Azzal most nem fárasztom magam, hogy az előző posztodban lévő hibákra rámutassak (bár bevallom kicsit viszket a kezem a billentyűzeten), meg aztán csak esélyt adnék vele, hogy elterelődjön megint a téma")"

Erről annyit hogy te az előtte lévő posztban ugyanezt tetted. (windryder: "Tudom hogy ebben a bejegyzésben én sem reagáltam minden felvetésedre, de ez azért van mert mielőtt folytatjuk az érdemi vitát szeretném tisztázni hogy hajlendó vagy-e tisztességes vitamódszereket használni."). Az, hogy milyen retorikai elemmel hárítod el te vagy én a kimerítő reagálást, teljesen mindegy. A különbség talán annyi, hogy én már konkrét állításokkal és érvekel álltam elő, amikre te nem reagáltál, míg a te posztod, amire én nem reagáltam kimerítően, nagyrészt rizsa volt. Ezzel együtt a praktikum nyilván határt szab az ilyesminek, mert nekem legalábbis nincs időm erre a parttalan vitára, úgyhogy valószínűleg ez volt az utolsó ilyen részletes reagálásom, mostantól csak az érdemi érvekkel, hivatkozásokkal foglalkozom, esetleg érvelési hibákra röviden rámutatok.
Társaságunk szkeptikus és ateista, mi sem természetesebb tehát, mint hogy leüljünk végre egy jezsuita szerzetes tanárral beszélgetni...
Szkeptikus blog Isteni téveszme 2007.11.07 15:00:00
Kedden az Erzsébet téri Gödör Klubban a Nyitott Könyvműhely kiadó és a Szkeptikus Társaság bemutatta Richard Dawkins legújabb könyvének magyar fordítását: Isteni Téveszme. Az érdeklődők kérdéseket tettek fel a társaság két jelenlévő tagjának Vágó Istvánnak és Marosán Györgynek a könyvről és…..
Ma sokan levonulunk Székesfehérvárra, hogy részt vegyünk a Szkeptikus Konferencián. Reméljük, beférünk a Szabadművelődés Házába. (Vagy épp ellenkezőleg?)Ha valaki elfelejtett levonulni, interneten élőben is nyomon követheti az eseményeket a polaris.mcse.hu/aktualis/polarisTV oldalon. A…..
Sok vita folyik arról, hogy a szkeptikusoknak kritizálniuk kell-e a vallásokat, a vallásos hitet, vagy sem. Nem tudnék logikus érvet arra, hogy egy szkeptikus miért tarthatná alapvetően különbözőnek a vallásos hitet mondjuk az asztrológiában, a jóslásban, vagy a kézrátételes gyógyításban való…..
Szkeptikus blog Üveggömbjáték 2007.11.17 14:04:00
El kell, hogy ismerjük, hogy Tiefenthaler Eszter írása "Aggódó rokonok miatt néznek üveggömbbe a rendőrök" címmel az Origón nem rossz. A téma lehetőséget adott volna szenzációhajhász cikk írására, és e helyett egy egészet árnyalt, higgadt, objektív bemutatást kapunk arról, hogy…..
A napokban került kezembe Taszít István fenti című könyve. A könyv az intelligens mozgató elmélete és a gravitacionista felfogás főbb vitapontjait mutatja be közérthető formában. Egyre több és több tudós vallja, hogy a Newton által megalapozott, majd Einstein által továbbfejlesztett, ortodox…..
Ahogyan a Biológusok segítenek a könyvesboltoknak című bejegyzésben beszámoltunk róla, egy amerikai biológus mozgalmat indított a könyvtárak és könyvesboltok tudományos szekciójának megtisztítására. Blogjában sorra veszi az általa felkeresett könyvesboltokat, és képekkel illusztrálva mutatja be,…..
Ma lépett hatályba az a kínai rendelet, amely szerint a következő dalai láma személyét a kínai állami hatóságoknak is jóvá kell hagynia. Ez ahhoz a vicces helyzethez vezethet, hogy két 15. dalai láma lesz, ha a most 72 éves Tenzin Gjaco eltávozik... De miről is van szó? A dalai láma a legnagyobb…..
Tegnap majd' minden napilap közölte a hírt, miszerint német tudósoknak kísérleteik során sikerült túllépniük a fény sebességét. Miért kerül ez a tudományos hír a Szkeptikus blogra? Nos azért, mert a hírt minden bizonnyal gondolkodás nélkül fogják hivatkozni azok az önjelölt "tudósok", akik…..
Nemrégiben A hit ereje c. bejegyzésben részletet közöltem Sam Harris: The End of Faith c. könyvéből. Az érkezett kommentárok szerint az olvasók többféleképpen értelmezték a szöveget. Íme, itt a folytatás a könyvből, hogy láthassuk, milyen érvelést épített az öngyilkos terrorista történetére a…..
Ropian 2007.08.30 23:49:19
zenészpéter: "Ha arra törekszünk, hogy valóban boldogok legyünk hosszú távon is, akkor el kell érnünk egy magasabb szintű örömérzést, amibe beletartozik a szeretet, az önfeláldozás. A vallások azt tanítják, hogy legyünk minél többet ebben a szellemi állapotban, amiben tulajdonképpen sokkal boldogabbak lehetünk, mint egy vegetatívabb szinten."

Most tényleg nem rosszindulatból, inkább érdekességképp: a mémelmélet szerint azok az eszmerendszerek, amelyek magukban hordozzák a szeretet és az önfeláldozás népszerűsítését törvényszerűen jobban terjednek, mert ezen eszmék követői több és jobb emberi kapcsolatok építenek ki, szimpatikusabbak a többiek szemében (hiszen segít nekik és másoknak), és ebből következően nagyobb sikerrel és több embernek adják tovább gondolatakat vagyis magát a szóban forgó eszmét. Neve is van a jelenségnek: úgy hívják az "önzetlenség trükkje". A lényeg, hogy a vallások jó része ebből a szemszögből nézve nem azért hirdeti a szeretetet mert ez valamiféle "tudatos célja". Egyszerűen azok a vallások lettek sikeresek, és maradtak fent amelyek ilyenek, és azok az irányzatok, amelyek nem ilyenek, azokról nem is nagyon hallunk/hallottunk, mert eltűntek a süllyesztőben. Mint ahogy az evolúciónak sincs célja, egyszerűen vannak sikeres stratégiák (az adott környezetben), és amikor azokra véletlenül rátalálnak, akkor az a valami fenn fog maradni.
Szkeptikus blog A hit ereje 2007.08.18 11:02:00
A fiatal férfi a végállomáson felszáll az induló buszra. Felöltőt visel. A felöltő alatt bombát visel. Zsebei szögekkel, csapágygolyókkal és patkányméreggel vannak megtöltve...
Talán ti is észrevettétek, hogy egyes könyvesboltoknak nem mindig sikerül megkülönböztetniük a tudományt az áltudománytól. Bár az ezoterikus és vallásos polcok méretben általában jóval felülmúlják a tudományos szekciót, nem egyszer találni az utóbbiban is isteni teremtést vagy más természetfeletti…..
Ropian 2007.08.23 17:23:09
toxx, azért is mentem bele a fogalmakba, mert hát néha elég erős dolgokat állítunk itt oda-vissza, és aki ezeket olvassa, könnyen félreértelmezheti, ha a használt fogalmakat nem a hétköznapi értelemben használjuk.

Ha azt gondolod, hogy a nézetem érdekes, kerestem pár linket alátámasztásul :)

plato.stanford.edu/entries/knowledge-analysis/

A filozófi alapvetően állításokkal kapcsolatban foglalkozik a kérdéssel (mikor "tudja" és mikor "hiszi" valaki azt, amit állít): az egyik bemutatott elmélet szerint a tudás akkor hit, ha "justified", egy másik szerint, ha "reliable" (vagy egy variáns szerint, ha mindkettő). (Azon túl hogy "igaz", de ettől most tekintsünk el.)

Nagyjából ugyanezen a vonalon mozog a
en.wikipedia.org/wiki/Epistemology
is, vagyis a standard és klasszikus elmélet szerint a tudás (knowledge) az nem más, mint justified true belief. (belief itt általános, "vélekedés" értelemben!)

A "justification" vagyis "igazolás" cseng össze azzal, amit én alátámasztásnak hívtam, és úgy tűnik elég nagy az egyetértés, hogy ez alapfeltétele annak, hogy tudásról beszéljünk.

Szumma szummárum, szerintem a szavak hétköznapi és elterjedt értelmezése szerint a vallásos hit nem jellemzhető tudásként, a tudományos állítások pedig az adott kontextusban tudásnak tekinthetőek (annyi különbséggel, hogy nem "igazak", csak az adott kontextusban megfelelően "igazoltak")
Ropian 2007.08.24 20:00:06
Hát azért Öngólnak nem mondanám... :)

Először is, Hawkingot annak kapcsán hoztam fel, hogy a kozmológia mára már "felnőtt" és az elméletek erőrejelzései összevethetőek a megfigyelésekkel, Hawking pedig régóta a kozmológia egyik legismertebb ismeretterjesztő tudósa. Így műveiből némi betekintést kaphat az ember, hogy a kozmológia mit tud ma felmutatni. Az idézetedben Hawking pont azt mondja, hogy megpróbál a kozmológia tudományos oldalán maradni (és nem spekulálni Istenről pl.) Tudományos oldala márpedig van, és ebben például az Ősrobbanás elmélete elég széles támogatásnak örvend. Persze ezen "felül" és "túl" lehet spekulálni Istenről, de hát pont erről van szó, hogy azzal már átestünk a másik oldalra.

Másodszor, Hawking viszonylag szabadon spekulál arról, hogy hogyan fér bele Isten a különféle kozmológiai modellekbe. Csak az idő rövid történetéből (bár ez ugye nem a legújabb munkája):

"Úgy is mondhatnánk, hogy az idő a Nagy Bumm pillanatában kezdődött, amennyiben az ennél korábbi időpontok teljesen határozatlanok. Nyomatékosan meg kell jegyeznünk, hogy az időnek ilyen értelmű kezdete merőben más, mint ahogy azt korábban kezelték. Változatlan mindenségben az idők kezdete olyasvalami, amiről csak valamely, a mindenségen kívül álló lény gondoskodhat; fizikai értelemben nincs kezdetre szükség. Egészen jól elképzelhetnénk, hogy Isten a világot a szó szoros értelmében bármikor teremtette. Másfelől viszont, ha a világegyetem tágul, akkor fizikai okok is megkövetelhetik a kezdetet. Még mindig vélhetnénk, hogy Isten a Nagy Bumm pillanatában teremtette a világot, vagy később, de úgy, hogy olyannak lássék, mintha ősrobbanással indult volna minden. Értelmetlen volna azonban azt feltételezni, hogy az ősrobbanás előtt teremtette. A táguló világegyetem nem zárja ki a Teremtő létét, de kétségkívül megszabja neki, hogy mikor végezhette el feladatát."

"A gravitáció kvantumelmélete viszont új lehetőséget tárt fel, amelyben a téridőnek nincs határa, így szükségtelen a határon tanúsított viselkedésről beszélni. Nincs tehát szingularitás, ahol csődöt mondanak a tudomány törvényei, nincs a téridőnek pereme, ahol kénytelenek lennénk Istenhez folyamodni vagy definiálni a téridő viselkedését a határon."

Ezek, hangsúlyozom, _spekulációk_ a részéről, és pont arról szólnak, hogy a kozmológia - amelyben komoly matematikai modellekről beszélhetünk, mely modellek előrejelzéseinek összhangban kell lennie a csillagászati megfigyeléseinkkel - milyen lehetőséget és teret hagy egy _elképzelt_ Teremtőnek. Vagyis azért van különbség a kozmológia vezető modellei (kozmológia, mint tudomány), és az azokon túli spekulációk (Isten) között.

"A konferencia végén a résztvevőket audiencián fogadta a pápa. Mint mondotta, rendjén való, ha a világegyetem fejlődésének az ősrobbanást követő szakaszait tanulmányozzuk, de ne feszegessük magának a Nagy Bummnak a kérdését, mert ez volt a Teremtés pillanata, következésképpen Isten műve. Örültem, hogy a pápa nem tudta, miről tartottam előadást éppen ezen a konferencián - arról a lehetőségről, hogy a téridő véges ugyan, de határtalan, akkor pedig nincs kezdete, tehát a Teremtés pillanata se létezhetett."

Az idézetek forrása:
Stephen Hawking - Az idő rövid története, 1998-es Maecenas-Talentum magyar kiadás
Az elmúlt hetekben komoly sajtókampánynak lehettünk tanúi, melynek tárgya egy állítólag szenzációs magyar találmány, az őssejtek termelődését fokozó készítmény. Újságcikkek, rádió- és tévéinterjúk sora foglalkozott az új csodaszerrel, mely olyan súlyos betegségek gyógyításában játszhat szerepet,…..