Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Woland

0 bejegyzést írt és 2019 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„2001. szeptember 11. reggelén a Magnum irodájából telefonhívás riasztott, hogy a Világkereskedelmi Központ ellen merénylet történt. Manhattani lakásomban elborzadva és bénultan néztem a tévét. Végül erőt vettem magamon és autóba ültem. Queens-en és Brooklynon keresztül hajtva, egy temető mögött…..
Woland 2014.09.11 22:32:24
@Mai Manó Ház: Nagyon szívesen! :) Emlékszem mennyien anyázták habzó szájjal mindenfelé a képen lévő embereket minden ok nélkül, amikor Hoepker megjelentette a képet. Még a New York Times-ban is jelent meg róluk cikk, hogy mekkora érzéketlen, embertelen trógerek lehetnek már (Frank Rich írta). Pusztán azért mert egy arra járó "vérbeli riporter" mindenféle tájékozódás nélkül kattintott róluk egy képet, aztán kijelentette, hogy az illetők "közömbösek" voltak. Amúgy a Hoepker által "öt laza fiatalnak" titulált figura közül a jobb szélen ülő kereken negyven éves a képen. :) Pedig az életkort valamivel könnyebb megtippelni egy képen, mint emberek lelkiállapotát! :)
Woland 2014.09.13 20:44:08
@Mai Manó Ház: Ez egy nagyon érdekes idézet, és tanulságos is! De a kérdéses kép esetében nem igazán lehet féligazságról sem beszélni. A fényképek, és általában a képi ábrázolások hatása a mai sajtóban (és úgy általában a kultúrában) felbecsülhetetlen. Vagy inkább túlbecsülhetetlen. Mindent vizuálisan értelmezünk. Ezen a képen a fotós lekapta azon pillanatok egyikét, amikor a szereplők levették a szemüket a füstölgő romokról, hogy a beszélgetőpartnereik felé forduljanak (akikkel egyébként a támadásról beszéltek). Ez a kép önmagában még talán nem is lett volna elég ahhoz, hogy a közönség úgy értelmezze, hogy érzékelten, embertelen egyénekről van szó. De jelen esetben a fotós, Mr. Hoepker kommentárt is fűzött a fotójához, miszerint "közömbös fiatalok" láthatóak a képen. Itt már nemcsak a kép, mint médium erejéről van szó. A fotós hozzátett egy tartalmat, amiről tudnia kellett, hogy potenciálisan semmi köze a valósághoz. Illetve semmiféle erőfeszítést nem tett, hogy kiderítse, vajon valóban közömbös, nemtörődöm egyének szerepelnek-e a képen, mint ahogy állította. Szóval jelen esetben az Eddie Adams-féle szituációval szemben van szó némi manipulációról is (Mr. Hoepker kommentárja a közömbös fiatalokról), illetve a féligazságot sem vélem felfedezni.

(Remélem ezt még véletlenül sem értelmezik a cikk és a blog kritikájaként!:) Ez kizárólag Mr. Hoepker kérdéses fényképét illeti.)
Van az USA-ban egy reality, az a címe, hogy Duck Dynasty, és azoktól a szakállas emberekről szól, akik kifejlesztették a kacsák hangját utánzó, hápogó sípot. Ennyit tettek hozzá az egyetemes történelmünkhöz, meg pármillió nézőt, mert valamiért az életükről szóló reality…..
Jamie Oliver (aki sok minden más mellett, kiváló hamburgerséf is!) megnyerte egy régóta tartó háborúját az egyik legnagyobb gyorséttermi lánccal - a McDonald's-al szemben. Miután Oliver pontosan bemutatta hogyan készülnek a McDonald's hamburgerek, a cég végül bejelentette, hogy…..
Woland 2013.10.28 08:44:36
Eléggé félrevezető és információaszályos Jamie Oliver demonstrációja. A háztartási ammónia, amit ő önt a húshoz tele van veszélyes kemikáliákkal (nem tiszta ammónia), ellenben amit az amerikaiak használnak anti-bakteriális ágensként az tiszta ammónium-gáz, ami aztán ammónium-hidroxiddá alakul - mindkettő természetesen előforduló anyag, a legtöbb kajában megtalálható, ugyanúgy, mint a testünkben és egyéb állatok testében. (mondjuk médiaripacs gourmet szakácsként az lenne a furcsa, ha Oliver nem próbálná meglovagolni az össznépi fikázás legnépszerűbb célpontja körül magasodó hiszti-hullámokat.)

Továbbá az egész gyakorlat lényegében egyvalamiről szól: minél nagyobb hatékonysággal tudjuk biztonságosan(!) felhasználni a szarvasmarhát. Ez jó az étteremláncoknak, de jó a bolygónak is. Itt egy olyan dologról van szó, ami hozzájárul, hogy olcsón lehessen tömegkaját csinálni, minél kevesebb veszendőbe menő ehető résszel. Szerintem ezt értékelni kellene, nem ellehetetleníteni. Amerikában a két legnagyobb nem-állami fogyasztóvédelmi szervezet (CFA, NCL) felháborítónak találta a "pink slime" elleni bulvárhadjáratot.

Ja, és a "pink slime" csúfnév - bár eredetileg is negatív üzenetet szántak neki -, lehet hogy "rózsaszín iszapként" hangzik leginkább bulvárkomformabbul magyarul, de attól még közelebb állna az igazsághoz a rózsaszín zselé állagú anyag (amit eleve jelent angolul, ha utána nézel az etimológiának).
Csütörtök este "a BBC Parabolájában", a híreket vicces videómontázsokkal kommentáló Russell Howard's Good Newsben is beszóltak a Britain's Got Talentnek: egy édeshármas-imitálós árnyjátékot vágtak össze az ITV eredeti adásával, így a BGT-zsűri tagjai már nem az egykori Hip…..
Woland 2013.06.15 15:41:24
@É2I: "egy elég kretén vicc mellett teszed le a voksod magyar emberek ellen"

Istenem :) A korlátoltságnak nincsenek korlátai! Bocsáss meg, de mondd már meg mi a franc volt ebben a viccben Attraction-ellenes? (Akik magyarsága jelen esetben egyébként erősen mellékes tényező, hiszen egyrészt nem azért lettek sikeresek mert magyarok, hanem azért mert tehetségesek és sokat gyakoroltak; másrészt sok egyéb sikeres honfitársunkhoz hasonlóan épp hogy külföldre kellett menniük, hogy érvényesülni tudjanak. Ezt csak azért jegyzem meg mert "magyar emberekként" definiálod őket, árnyszínházas művészek helyett.)

Russell Howard vicce az árnyszínház műfajáról és a zsűriről szólt. A műfaj nem az Attraction kizárólagos vadászterülete, évszázados műfaj, rengeteg színvonalas csapat van világszerte, akik számát az Attraction is gyarapítja.

A Britain Got Talent-et egyébként éppúgy szokás fikázni Nagy Britannia-szerte, mint nálunk a hasonló tehetségkutatókat. Nem a kultúra fellegvára, tipikus varieté show, de ettől függetlenül csodaszép dolog megnyerni, és természetesen a seggem verném a földhöz örömömben és büszkeségemben az Attraction helyében (ahogy remélem ők is teszik).

Ja, és Russell Howard amúgy nekem sem jön be olyan nagyon, de azt nem lehet ráfogni, hogy a fikázásból élne. (Mint teszi azt például Frankie Boyle, aki a történelem egyik legszemetebb és egyben legzseniálisabb humoristája.)
Egy korábbi bejegyzésben ígéretet tettem arra, hogy leírom, miért gondolom azt, hogy Magyarország öles léptekkel halad egy olyan világ felé, amit Örményországban felnagyítva, a maga brutalitásában látok. Az ország gyakorlatilag 20 éve, a Szovjetúnióból való kiválás…..
Woland 2013.06.14 12:26:15
@Periati: "(kis plusz bókként megjegyzem: úgy éreztem olvasás közben, mintha egy Frei Tamás féle látókör tágító szöveget olvastam volna)"

bocsi, de ez inkább becsületsértés, mintsem bók. :) ez a helyzetkép nagyon jól meg van írva, nincs benne kétségbeesett hatásvadászat, és nincs okunk attól tartani, hogy minden második mondat ordas nagy kamu - ergo épp az ellentettje mindannak amit Frei Tamás munkássága képvisel.

üdvözlettel,
a moszkvai bérgyilkos
Woland 2013.06.14 19:40:46
@Blogger Géza: oppardon, a 600.000 karabahi katona tényleg ormótlan költői túlzás, ebben tökéletesen igazad van.

a külföldre szakadt örménységgel kapcsolatban viszont nekem nem jött át, hogy azt sugallná a blogíró, hogy a jelenlegi (vagy akár az ezredforduló utáni) politikai helyzet lenne a félelmetes számadatok magyarázata.
2010. január 2-án volt egy balesete Erőss Zsoltnak a Magas-Tátrában, ami után egy héttel gondolkodás nélkül vállalta, hogy amputálják a sérült lábát. Azért tette, hogy mászhasson. A hétköznapi ember ezt nem értheti, de ha belegondolunk, nem került volna ilyen helyzetbe, ha nem…..
Woland 2013.05.24 16:50:47
@Balt: én is tudom, hogy az Everest "könnyebb" mint mondjuk a Kancsendzönga (ettől még jogos, hogy kiemeled), de abban a tekintetben ez irreleváns, hogy a kétségkívül komoly egyéni teljesítményen és melldöngetésen túl abszolút semmi értéke vagy értelme nincs a megmászásának.

az expedíció definíciója lehet, hogy csak nálam foglalja magában azt, hogy van valami értelme. A közbeszédben valóban szokás a l'art pour l'art túrázásra is használni.
Egyre reménytelenebb helyzetbe nyilatkozza magát Balog Zoltán miniszter az idei Táncsics-díjjal kapcsolatban - eddig csak azt tudtuk, ő nem is tudta, kinek adja a díjat, most viszont elolvashatjuk nyilvános könyörgését is, ugyan már vissza a babaruhát. Ha a legelején kezdjük,…..
Woland 2013.03.20 15:46:47
@fehérfarkas: ezzel én is egyetértek. ahogy írtam is, a visszakérés legalább annyira szánalmas, mint amennyire nevetséges volt a díj odaítélése. Balog már nagyon sokszor bizonyította, hogy a saját felelősségének elismerése, esetleg konzekvenciák levonása sosem fogja keresztezni az agyát.
Elgondolkodtatok már azon, melyek a legtipikusabb családnevek az egyes európai országokban? Mi igen. Lássuk, mire jutottunk. Magyarországon a „Nagy” családnév már régóta őrzi vezető helyét (a Kovácsok, Tóthok, Szabók és Horváthok előtt). A magyar top 5 jól mutatja az…..
HART – Egyelőre nem véd csúcsformában, saját magához képest legalábbis bizonytalanabbnak tűnik, ettől függetlenül hozta most is azt az átlagot, amire az elődei, Seamannel bezárólag nem voltak képesek. A passzain, kirúgásain lenne még mit csiszolni, csak 39%-ban sikerült…..
Woland 2012.06.20 16:43:39
@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): nem plusz csatárról beszéltem, hanem másik csatárról - az egyik veteránt (Voronyint, de inkább Sevát) kezdetni kellett volna. az elején rengeteg olyan szitut tudtak kialakítani amiből egy rutinos csatár legalább egy kapuralövést összehoz, de Jarmolenkóék becselezték magukat LEscott karjaiba.

Terry-nek meg semmi keresnivalója Anglia képviseletében. szépen néz majd ki, ha a tárgyalásán bűnösnek találják az EB után. bár mondom, jobban játszik mint azt vártam tőle. (de azt is kétlem, hogy Ferdinand rosszabb lett volna. mindegy Hodgson így döntött. ez van.)

legtöbben szerintem azt várták az EB előtt, hogy Anglia szar játékkal második helyen tovább megy a csoportból, aztán a negyeddöntőben búcsúzik. a csoportelsőséggel javultak a kilátások, de szerintem az olaszok túl kemény diónak bizonyulnak majd. kiváncsi vagyok.
Lejátszotta az angol válogatott az utolsó felkészülési mérkőzését – szerencsére, mert ha lenne még 1-2 meccs az EB-ig, akkor a végén teljesen elfogyna a csapat, és a Liverpool B-nek kellene kiállnia a franciák ellen. Ruddy, Barry és Lampard után Cahill is kihagyja a tornát:…..
Woland 2012.06.04 01:31:49
@G_Norton: szerintem csak Redknapp-en múlt, hogy nem lett szövkap. egy módon baszhatta el magának a felkérést: ha mocskos módon bedönti a Tottenham-et a csalánosba. a Capello felmondása és a Hodgson felkérése közötti időszakban asszem csak a Wolves szerzett kevesebb pontot mint a Spurs - azt az edzőt, aki az utóbbi évek leglátványosabb harakirijét "menedzselte" egyszerűen nem nevezhették ki amikor az említett harakiri még nagyban folyt... ha Harry egy kicsit többet törődött volna a klubjával ahonnan a zsíros fizuját kapja és kevesebbet a szövkapságról való álmodozással, akkor valósággá válhatott volna az álma.
Woland 2012.06.04 12:37:15
@G_Norton: Redknapp a Tottenham előtt csak relatíve icipici csapatoknál volt edző - így egy FA-kupa győzelem jött neki össze a Pompey-val (történetük során a második), egy ötödik hely a West Ham-mel, promóció a Bournemouth-thal, és amikor a Spurs-höz került BL-negyeddöntő, 4., 5., 4. hely a PL-ben, és két FA-kupa elődöntő. Nem mondom, hogy egy SAF az ember, de a lehetőségeihez képest simán pariban van Hodgsonnal. A negatív oldalon van neki egy nagyon csúnya kaland a Southamptonnal - a Pompey csődbevitele szerintem viszont egyértelműen a klubvezetés/tulajok sara.

@[bs]: lehetséges, de 'Arry olyan sokszor elmondta, hogy mekkora megtiszteltetés lenne szövkapnak lenni, hogy szerintem meghúzta volna magát.

@asz0089: hmmmn, Moses-ért is kár, de érthető, hogy Nigériát választotta, végülis ott született, és 11 éves koráig ott is élt.

Defoe-nál viszon tévedsz - nem nagyon voltak sérülései idén sem. egyszerűen nem játszott, mert Adebayor és van der Vaart adta a default támadószekciót. Defoe jó kis energiabomba, impact-sub, 17 gólt gründolt össze idén úgy, hogy alig kezdett meccset.
Tovább sűrűsödnek Roy Hodgson angol szövetségi kapitány ősz hajszálai, a középpálya (egyik) agyának kinézett Frank Lampard combja megsérült a válogatott szerda edzésén. Ha a holnapi vizsgálat eredménye nem lesz pozitív, a Chelsea Fat Franknak (dagi Frank) becézett 31 éves…..
Woland 2012.05.30 19:02:33
@crey7: Carrick nem vállalta, hogy nem kezdőként számítana rá Hodgson. szerintem szíve szerint beválogatta volna a keretbe, de csak Fat Frank és Stevie Me után következett volna a hierarchiában amibe Carrick nem ment bele. (Barry és Parker pedig a vkp szerepkörben is előtte lettek volna.)

Hodgson így látta - Carrick meg nem kért belőle.

Az viszont tragédia, hogy a búvalbaszott Downing mellett még egy Henderson is megy az EB-re... Adam Johnson és Lennon meg ülhetnek otthon, holott mindketten messze többet kínálnának a csapat számára.
Futballsznob Ki legyen a főbolond? 2012.02.10 13:30:00
A Capello utódlása nyomán kerekedő bohózat az angol humor legnemesebb hagyományait követi, azzal a nem kis különbséggel, hogy most mi röhögünk, és ők nem értik. A "Harry a király" című abszurd komédiában színre lép a szigetország labdarúgásának valamennyi…..
  Ahogy néztük, néztük a végtelen szenvedést kongó marseille-i éjszakában, egyszerre olyan dolog történt, amire magunk sem számítottunk. Megsajnáltuk Arséne Wengert. Igazi kapitány ő, aki évek óta rendületlen süllyed együtt a hajóval. Végtelen kitartása…..
Woland 2011.10.21 21:39:20
  Roman Pavljucsenko elementáris erejű szabadrúgása egy emberként ugrasztotta talpra a stadiont, de tévé előtt is kiszaladt egy mondatszerűség a szánkból, amit nem idéznénk. Inkább magát az irgalmatlan sütőt, sőt mellé kalkuláltunk sebességet és bemutatjuk az egyetlen…..
comment:com Közszolgálati Kokó 2011.03.25 23:30:00
Egy egész ország várta már, hogy mikor kap Kovács Kokó István végre valami megbízást. Elég soká kellett rá várni, de igazán megérte, mert kettőt is kapott hirtelen.1., A Magyar Olimpiai Bizottság az ökölvívó olimpiai bajnok Kovács Istvánt delegálta a közmédiumok…..
Woland 2011.03.26 13:26:04
@fran7: Obama rossz példa, ő éppen hajlana a kooperációra - pl. a Secretary of Defense-t is megtartotta a Bush-kabinetből és több egyszerű többséget igénylő döntést is minősített többséggel akart elfogadtatni a szenátus és a ház is a kompromisszum jegyében. szóval van ilyen is - más kérdés, hogy a Republikánusok tkp. lehetetlenné tették/teszik az együttműködést. az elődjénél már ülne a példa, Bush W. tényleg teljes nagytakarítást rendezett és nem nagyon kérte ki mások véleményét.

Kokónál meg nem az a baj, hogy szerepet vállal a politikában, hanem az, hogy egészen biztosan nem a médiaszakértői ill. műsorvezetői kvalitásai miatt kap most pozíciókat/műsorokat. rengeteg lehetőséget kapott már különböző tévékben, mindenhol látszott, hogy nem képernyőre született szegénykém. nekem ez a bajom a köztévés műsorával.

a sikeres sport-karrier önmagában nem tesz senkit sem alkalmassá a médiában való munkára vagy a köztisztviselésre. az egyik példád, Kaszparov nem csak sakkban kiemelkedően intelligens, ha hallod beszélni akkor úgy érzed, hogy minden adottsága megvan a diplomáciához, a vezető pozíció betöltéséhez - lehet sportolóból sikeres politikus és médiaszereplő. Kokónak a celeb-faktor miatt többször is megadatott a lehetőség arra, hogy befusson a tévében, de kiderült, hogy nem fekszik ez neki - szerintem fair versenyhelyzetben nem kapna újra műsort.
Woland 2011.03.26 15:02:06
@fran7: félreérted, éppen arról van szó, hogy Obama nem volt rákényszerítve, csak az idealista kompromisszum keresés miatt forszírozta ezt a konszenzusos megközelítést (más kérdés, hogy elég hamar ki kellett, hogy ábránduljon belőle).

az szerintem teljesen egyértelmű, hogy Kokó elsősorban a simulékonysága miatt kapta a posztokat - aki látta mit művelt az RTL-klubon annak nyilvánvalónak kell, hogy legyen ez. kifejezetten tájékozatlan, hadarós, lámpalázas ember = nem való a tévébe műsorvezetőként.

pont arról van szó, hogy nem most kell, hogy kiderüljön, hogy nem erre való, hanem már kiderült akkor amikor egy kereskedelmi csatorna megpróbálta hasznosítani Kokó celebségét. amúgy kétlem, hogy kiforrott politikai elkötelezettsége lenne, szerinem csak belátta, hogy mi a jó neki. (de persze ez utóbbit nem tudhatom, vegytiszta spekuláció.)

de abban tökéletesen igazad van, hogy nem csak nálunk történik ilyesmi, sőt egyáltalán nem szokatlan jelenség. de attól még szerintem elítélendő.

amúgy meg annyira nem bonyolult feladat ez a londoni tudósítás, gondolom megszerveznek meg megírnak neki mindent, csak arra kell figyelni, hogy mosolyogjon és érthetően mondja a szöveget. szóval végülis miért ne. eggyel több ember a stáblistán, oszt annyi.
Woland 2011.03.26 15:47:26
@fran7: hehe, hát az tiszta sor, hogy Kokó köztévés műsora nem ok hanem következmény. és annak se túl nagy horderejű. annyi baj legyen! :) de attól még ugye joga van mindenkinek helyteleníteni ezt a döntést. persze nem kell túldimenzionálni, de azért meg lehet érteni ha bosszant egyes embereket.
hángörienidiocc Epic fail, 2011.03.10 19:15:44
vagy csak én maradtam le a tudomány jelenlegi állásától? H. Cikk (1) A hivatalos nyelv a magyar. (2) Magyarország védi a magyar nyelvet, tiszteletben tartja a hazai nemzetiségek és népcsoportok, valamint más nemzetek nyelvét. O. Cikk (1) Magyarország védi és fenntartja…..
Woland 2011.03.11 09:38:29
@Aquarius: @Fue: @UgyanPityu: @Versenycsiga:

A H. cikk a nyelvről szól.

Az O. cikk meg egészséges környezetről, biodiverzitásról, termőföldről, ivóvízkészletről... MEG A JELNYELVRŐL.

Szerintetek ez nem abszurd. Egy Alkotmányban.
A 167 éve született festőre emlékezik a Google mai logójával. A doodle ezúttal nem sikerült túlságosan kreatívra: egyszerűen ráültették Munkácsy rőzsehordó asszonyát a Google második "g" betűjére. Kicsit megpihen a sok keresésben...Legutóbb 1956-ra, valamint…..
Woland 2011.02.21 07:18:16
@spontan: litván ismerősömnél .com-on nem jelenik meg az asszony, szerintem .com-on csak itthonről látszik, .hu-n globálisan.
A Cenzúra nélkül blokk részeként február 10-én egy különleges dokumentumfilmet tűz műsorára az HBO. A csatorna saját gyártású dokumentumfilmje, A púposok doktora az etióp gyerekeket gyógyító amerikai orvost, Dr. Rick Hodest mutatja be. Etiópia Afrika egyik legszegényebb…..
Woland 2011.02.04 21:18:53
Teréz anya ugyan nem sokat segített a szegényeken. Sértő a doktorra nézve a párhuzam. www.youtube.com/watch?v=9WQ0i3nCx60

@albino combino: az ilyen dokumentumfilmek hatására sokszor történik jó irányú változás. példának ott a "The Devil's Miner" című német dokufilm bolíviai gyermek ezüstbányászokról - a film hatására egy éven belül majdnem az összes gyereket kivitték a bányákból és most iskolába járatják őket (főleg német adományokból ha jól tudom). Több száz gyerekről van szó. www.thedevilsminer.com
Woland 2011.02.05 09:06:54
@albino combino: nagyon fekete-fehéren látod ezt a dolgot - a kotonosztás iskolázás nélkül kábé annyit ér mintha beleszórnák egyből a szemetesbe. a legtöbb afrikai, indiai és dél-amerikai nagyon erősen vallásos és legyenek akár keresztények akár muszlimok azt hallják a vallási vezetőiktől, hogy a kotonhasználat istenellenes bűn. sőt a kelet-afrikai katolikus egyházak egyenesen azt prédikálják (hivatalosan!), hogy a kotonhasználat _növeli_ az AIDS-fertőzés veszélyét.

ezellen igenis nagyon sokat segít, ha (akár adományok útján) iskoláztatják a gyerekeket. mint Bolíviában is történt - abból a pénzből csakis a gyerekek láttak valamit. annak nyilván semmi értelme, hogy egy diktátorra bízzanak bármilyen fajta adományt, de ez magától értetődő. viszont rengeteg humanitárius szervezet dolgozik a helyszínen (nemzetköziek és helyiek egyaránt), akik nem svájci bankszámlákra vagy magánhadseregre gyűjtik a pénzt.
Woland 2011.02.05 14:45:01
@albino combino: nem "kell" semmiről társalogni :) de ha érdekel a téma akkor miért ne? és miért ne itt?

teljesen igazad van a születésszám korlátozását illetően - de azt hiszem ezzel ellentmondó gondolatot nem is találsz abban amit írtam. igen, a kondom a leghatékonyabb módja a szegénység és szenvedés orvoslásának - de oktatás nélkül nem lehet rávenni az embereket, hogy használják, mert a számukra legtekintélyesebb helyi emberek (papok, imámok, misszionáriusok, apácák) azt mondják nekik, hogy 1. bűnös dolog a koton, és pokolra jutnak ha használják 2. amúgy is hatástalan dolog a koton, 3. sőt, betegséget terjeszt a koton. ezellen oktatással lehet tenni - legfőképpen a nők oktatásával, ahol a nőknek több jogot és az oktatáshoz való jobb hozzáférést biztosítanak ott kivétel nélkül csökken a szegénység (és ez kéz a kézben jár azzal, hogy a tanult nők kevesebb gyermeket szülnek, mert megtanulják amit kell a fogamzásgátlásról). ez még mindenhol működött, ahol megpróbálták.

szóval én mindenben egyetértek veled, csak abban nem, hogy az oktatás nem legalább annyira fontos a fogamzásgátlás/népességszabályozás ügyében mint a koton maga.
Prémvadász beküldése előfordult már, de azért kirakom persze, már csak a hozzáfűzött vitaindító, vagy inkább -folytató okfejtés miatt is:Kedves Leiter Jakab!Ha ki is vágod, akkor is azzal kezdem, mennyire örülök, hogy létezik ez a blog! [Majd hülyék leszünk kivágni - a…..
Woland 2011.01.27 01:17:39
@Terézágyú:

Miért nem jó a "The Hard Way"-re az, hogy "A nehezebb út" ?

He chose to do it the hard way. -> A nehezebb utat választotta.

Hasonló de nem azonos jeletéssel: He had to learn it the hard way. -> kábé: A saját bőrén kellett megtapasztania.

A sajár bőrrel már szerintem túl sokat kellene jópofiskodni a címalkotásnál, szóval én a könnyebb utat választva a nehezebb utat választanám.

Nem tehetek róla, de számomra a "Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő" cím úgy árasztja magából a gagyiszagot és a közhelyes vicceskedést mint a Sas-kabaré. És ezzel nem akarok senkit sem bántani a Sasékon és az aktuális címalkotókon kívül.
Woland 2011.01.27 10:19:29
@Terézágyú:

nono, zokon veszed, hogy azt feltételezem rólad, hogy teljes erővel ezeket a címeket véded, holott ez is csak egy feltételezés. :)

"Értem én, de nem lehetséges, hogy maga a film is elég gagyi, és tele van közhelyes vicceskedéssel? :)"

egyrészt ez irreleváns, másrészt szerintem messze van attól a filmfordítói szakma küldetése, hogy ítéletet hozzon arról, hogy szerintük mennyire gagyi egy film és ezt az ítéletet a nagyközönség tudomására hozzák azzal, hogy mennyire gagyi címet adnak neki. arra ott vannak a kritikusok meg a nézők :)

a Big Momma's House-t meg nem lehet úgy fordítani, hogy ne legyen hízelgő a filmre nézve :) azzal nincs bajom.
Woland 2011.01.29 20:24:33
@nerazurri:

szerintem a "The Last of the Mohicans" fordítása helyesen "Az utolsó mohikán" - kicsit régiesebb, fennköltebb ez a szerkezet angolul mint ha azt mondanák, hogy "The Last Mohican" - de a jelentése teljesen ugyanaz. Ha nagyon szószerinti fordítást szeretnél akkor "A mohikánok legutolsóbbika" lenne a megoldás :) de ez elég hülyén hangzik, viszont ugyanazt jelenti mint "az utolsó mohikán."

A többes szám nem zavar be egyáltalán egyébként.

Ja, és Forza Inter :)
Félrefordítások Átul cetig 2011.01.27 12:58:00
Kn (ez az egyetlen rövidítés, ami Kovácsnének eddig nem volt meg) kisebb kihagyás után, de törve nem, jelentkezett ismét:A Viasat History-n volt egy műsor (sajnos nem tudom a címét) ahol az éjszakai agymosó programok nézői (illetve tisztességben megőszült őslénykutatók)…..