Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SaGa

0 bejegyzést írt és 621 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MovieCops MACKENNA ARANYA 2019.11.11 06:00:00
Ha egyetlen filmet kellene mondanom, amelyik tartósan megalapozta máig tartó filmőrületemet, akkor az egyértelműen a Mackenna aranya (1969) című amerikai western lenne, bár voltak ennél korábbi moziélményeim is. Még ma is emlékszem arra, milyen tátott szájjal néztem ezt a filmet már az első…..
Kevés olyan szerszámon van, ami ennyi mindent kibírt volna, ez nem más, mint a Metabo PowerMaxxSSD akkus ütvecsavarozó. Nagyon szeretem, mert a mai „eldobható” világban ez üdítő kivétel. Bár el kell mondanom, hogy a szomszédjaim nem osztják annyira ezt a rajongást. Főleg amikor este hármon negyed…..
HamPLÓ Autóš képek 2019.09.18 07:00:00
És akkor megint autózunk egy kicsit. Legutóbb elcsúsztunk a drágább jószágok felé, úgyhogy most nézzünk néhány csehszlovák remeket a rendszerváltás előttről! Múlt hónap végén villamosokat nézni mentem Brnóba, de a síndöcögények felvonulásának körítéseként állt néhány öreg gumikerekű is a…..
SaGa 2019.09.19 15:12:12
@SaGa: Bocs, a "gömbölyű" 110-es volt... 1096 ccm.
SaGa 2019.09.19 15:21:39
@Hamster: Szerelni, felújítani valóban könnyű volt, és nem is túl drága, de kellett is, mert ha az ember egy kicsit odalépett neki az M7-esen, hamar be kellett ballagni a műhelybe egy szelep, vagy ha nem volt szerencsém, egy hengerfej cserére, mert átrepedt a kissé alulméretezett fal a kipuffogó és a szívó között. Arról ne is beszéljünk, hogy nyaranta ajánlott volt a termosztátot a kesztyűtartóban tárolni... Nem véletlenül pakolgatott majd mindenki a "kopoltyúkra" légterelőket... Csarébe pár ezresből megvolt a hüvely-dugó készlet, főtengely csapágyakkal együtt, négy-öt óra alatt egy ember megcsinálta a teljes generált egy garázsban, ha volt valaki, aki segített kivenni meg visszatenni a blokkot. Hüvelyt dugót cserélni beszerelt motorral is lehetett, ha nem kellett egyben főtengelyt is cserélni.
SaGa 2019.09.21 19:27:27
@rezgaras: Én egy M7-es csavarra emlékszem, a motornál, valahol a hengerfej környékén, és ha minden igaz imbusz kulccsal lehetett tekergetni, de ez már nem biztos. Anyáztam miatta eleget, mert az egész országban csak egy helyen lehetett kapni, az Agrober székház melletti Skoda alkatrészboltban (ma patika van a helyén). Ezt a csavart is vitte magával a blokk, az S110-esben futottam vele össze először, de még a 120L−ben is ott volt. A 105-ösben szerencsére nem kellett szétborítanom a blokkot egyszer sem, ahhoz túl rövid idegi volt az enyém. Ami még elfuserált találmán volt, a gázbowden, ami egy tömör acélszál, nem sodrony, mint minden normális bowden. Amikor elpattant, mindig olyan pontosan tőben, hogy egyszerűen képtelenség volt két centivel odébb nógatni, hogy legalább hazáig eljusson az ember. Emiatt mindig volt nálam tartalék a csomagtartóban. Mondjuk a gázpedált kirobbantani a helyéből néhány év után, hogy cserélhesse az ember a bowdent, szintén nem volt könnyű mert a négy csavarja biztosan belerohadt a „kardánalagút” oldalába, vagyis azokat is helyből cserélni kellett. Ez a „kardánalagút” az S110-esben volt a fűtőalagút. A bal hátsó ülés alatti fűtőradiátorból ezen át nyomta előre a meleg levegőt a szélvédőhöz meg a sofőrhöz. El lehet képzelni, egy komoly minuszban mennyire maradt meleg, mire végigkúszott a kocsi hideg fenéklemezén a levegő…
Megvan mindenkinek a 2014-es WILD (Vadon) című film Reese Witherspoon főszereplésével? Talán ez az a film ami kicsit jobban elterjedt és szándékozott bemutatni egy fiatal nő viszontagságait, a híres vagy hírhedt (nem is tudom mi a jobb kifejezés) PCT-n. Pacific Crast Trail, mexikói határtól egészen…..
Furdancs Blog Ha lóg az ajtó... 2020.06.09 05:00:00
Aki már lakott régebbi építésű lakásban, ismerheti a jelenséget, amikor a szobák ajtajai kezdenek kissé nehezebben csukódni. Sőt, aki élt igazi régi bérházban, az emlékezhet, hogy a klasszikus masszív faajtók esetében inkább az volt a ritka, ha valamelyik korrekten és pontosan működött. Ezt…..
Biztos, hogy ön is ezekre bulizott 1966 és 76 között a balatoni éjszakában, és ezekre adott le szavazatot nyílt levelezőlapon. ..
Ausztrál tudósok meglepő kutatást publikáltak 2018 februárjában, amely – jobb későn, mint soha – másfél év után, idén nyáron végre hatalmas visszhangot keltett, és egy, a BBC-ben megjelent cikk hatására gyakorlatilag bejárta a világot. Az elmúlt napokban „Plusz csont nőhet a koponyára, ha sokat…..
Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká…..
Ki gondolná, hogy a filmtörténelem egyik legromantikusabb jelenete egy kőkemény drámában látható? Burt Lancaster és Deborah Kerr legendás csókja a tengerben közismert, de tegye fel a kezét, aki a hozzá tartozó filmet is látta? Fogalmam sincs, hogyan sikerült eddig kihagynom ezt a klasszikust, de…..
Ha valaki kertészkedik, láthatja, hogy a gyakori használat nyomot hagy a kerti szerszámokon, és idővel megjelenhet a rozsda a metszőollón, az ágvágón vagy az ásón. Újakra cserélni őket nem érdemes, a drága vegyszerek helyett pedig filléres otthoni trükkel eltüntethetjük a…..
A ragasztópisztolyokról, és az olvadékragasztókról hallhatunk mostanában sokat. A legtöbb dekorációs meg csináld-magad műsorban sűrűn feltűnik ez a technológia. Jómagam, is találkoztam vele persze, de mindig kicsit bohóckodásnak tartottam, hiszen léteznek valódi ragasztók, minden anyaghoz megfelelő,…..
E-könyv olvasók Garancia 2016.10.22 10:44:00
Kedves e-könyvesboltban vásárló Barátaim! Nagyon örülök nektek, mert biztos jele van ám annak, hogy léteztek, tavaly már 200 millió körüli volt az e-könyv piac, és a növekedése, már csak az alacsony bázis miatt is sokszorosa a nyomtatotténak. De még azért nem vagyunk ott, ahol a papír, amit…..
SaGa 2016.10.24 07:13:32
Látjákot feleim szüntükkel, hogy mik vagynak?..

Kedves Dwo!

Nem tudom, emlékszel-e még, hogy néhány éve mit kaptam a fejemre, tőled és kedves olvtársaim egy részétől, mikor megpróbáltam elmagyarázni, hogy miért nem hagyhatja el még egy hobbista könyvpankrátor sem azt a tizenöt-húsz perces szemmel való átvizsgálást, mikoris a forrásból kézzel kiirtja a benne maradt felesleges bekezdés és formátum definíciókat, színeket (lásd a talán az ID által beillesztett vörös, ami hol fekete, hol szürke), a pt és px jellegű méretmeghatározásokat átkonvertálja em-re és %-ra, stb... Egy kereskedelmi célú fájl előállítója meg pláne.
Azt vágtátok a fejemhez, hogy ne a forrást böngésszem, hanem a könyvet olvassam. Igazatok van, nem kellene a forrást böngésznem és nem is tenném, ha a kedves kereskedelmi célú könyvgyátók nem gui-val (atlantissal és ás hasonló, kényelmes, ám szemetes kimenetet generáló eszközökkel) végeztetnék a feladatot, hanem szakértelemmel és odaadással maguk csainálnák meg a végellenőrzést. Ez ugyanis nem a vásárló dolga.

És bocs, de nem hat meg az a kifogás, hogy "nem ez a fő feladatköröm, nem ebből élek".

Nekem sem az a fordítás, mégsem adok ki a kezemből olyan szöveget, amit szégyellnem kelene (jó utánam van még egy szerkesztő, aki ha nem vettem észre valamit szól, de igyekszem minél kevesebb melót adni neki). Meg a könyvbarkácsolás is csak hobby, magamnak csinálom, de ha egy betűnyi felesleg, vagy bármelyik általam vagy családom által tulajdonolt olvasó által kezelhetetlen kódsor is marad benne, kifejezetten rosszul érzem magam és addig kalapálom a kódot, míg el nem tűnik belőle.

Érezzék magukat rosszul azok is, akiknek fizetnek azért mert e-könyvet készítenek, de ezt a húsz percet sajnálják rááldozni becses idejükből a dologra.
Ha megfogadtátok volna intő szavaim, e cikknek most nem kellett volna megszületnie.

Uff, én beszéltem.
SaGa 2016.11.02 08:43:21
@Dworkyll: A probléma nem a GUI használata, hanem ez a hozzáállás:

„És azzal együtt, hogy azok a kiadók, akikkel együtt dolgozom, figyelnek rá, időről időre fel-fel bukkan, szerintem valami inDesignos default hülyeség, és lehetetlen kiszúrni a GUI-kon, a kódba kell nézni, az meg alapból felesleges, hiszen ott a GUI, ugye.”

Az, hogy egy „hivatásos” e-book összeállító azt gondolja, a GUI-ból kiesett fájl maga a végcél. Pedig az még csak egy köztes termék, a forgalomba hozható példánytól elég messze áll még és igenis, kötelező a forrás elemzése és „kézi” csiszolgatása.
Van az úgy, hogy az ember szabadidejében nem akarja agytekervényeit tornáztatni órákon keresztül egy-egy stratégiai játék során, vagy csak szimplán nem a stílusa az ilyen típusú időtöltés. Van az úgy, hogy a borús őszi idő ellenére mi aktívak szeretnénk lenni, de lusták vagyunk kimozdulni hozzá,…..
Ha az ember beruház egy új mobilba, akkor boldogabb, de legalább is kommunikációval- és netes tartalommal bővebben, stabilabban, elégedettebben ellátott életre számít, amit eléggé meg tud hekkelni, ha a telórol kiderül, hogy valamiért nem bír az istennek se a hálózaton maradni. Azt az esetet meg…..
Burger Blog Balkán Bistro, Érd 2016.04.20 06:01:27
Mindig nagy izgalommal tölt el, ha ki tudok mozdulni Budapestről, és vidéken keresni valami jó kis kajás helyet. Nos, Érd inkább agglomerációnak számít, és bár sokan mondják, hogy egy alvó város, az biztos, hogy ha ébren vagyunk, egy helyen bizony nagyon jókat lehet enni...
SaGa 2016.04.21 09:03:09
@Csigataposó: Stimmel, ez volt cipőbolt, de ingatlaniroda is. A most épp Siker üzletház nevű blokk része a posta korábbi helye (most ott van az orvosi ügyelet) mellett. Esküdt utca, Velencei úr sarok...
Srácok, az van hogy nagyon kikészített már a Win10. Eleve nekem csak egy 2 GB RAM-ot tartalmazó Acer laptopom van, és ehhez alapból hozzá volt a 8.1-es 64 bites Windows. Első bekapcsolás felemésztett vagy 5 percet mire minden rendesen felállt. Aztán mire épp kezdtem megszokni a csempés kinézetet meg…..
SaGa 2016.03.29 16:46:59
@Hóhér az utolsó barátod: Az évekkel ezelőtti Gimp, meg a mostani azért eléggé különbözik egymástól, így arra hivatkozni, hogy milyen volt évekkel korábban, hát hogy is mondjam...
SaGa 2016.03.29 17:37:55
@rnz: A licencekre vonatkozó megjegyzésed nem értem. Ha a SO-LO fejlődési vonalára gondolsz, akkor sajnos azt kell mondjam, én nem leírásokból, hanem saját emlékeimből írtam azt, amit, mert a Star Writer óta követem a program körüli változásokat, hisz az akkori kedvenc oprendszeremre nem volt más használható office. Azt most nem túrnám ki, hogy pontosan mi volt a Sun licence és az Oracle Licence közötti különbség, mi volt az pontosan, ami miatt az OO levált a Sun féle SO-ról és hogy pontosan mit tett a dologba az Oracle (merthogy ők támogatták az OO fejlesztést, sőt talán még ma is támogatják, de mióta LO van, az OO körüli fejleményeket nem követem, nem érdekelnek, a LO tökéletesen megfelel az igényeimnek).
Az OSX mint népszerű oprendszer? Hm... Igen, a Linuxhoz képest többet adnak el belőle (5% vs 1,8%, a többi windows), de gyanítom azért, mert a linuxoknak csak igen kis százalékát "vásárolják", mert nem kell megvenni. Ettől még több nagyságrenddel több linuxost ismerek, mint OSX-est. De lehet, hogy csak rossz társaságban forgolódom. Anno pl több OS/2-es ismerősöm volt, mint linuxos, így akár azt is hihettem volna, mennyire népszerű az OS/2 a linuxhoz képest. Pedig ez akkor sem volt igaz, amikor az IBM még csúcsra járatta az OS/2-t és én még "bedolgoztam" nekik a népszerűsítésébe, támogatásába. Az eladási listák alapján is verhette az OS/2 a linuxot, mert akkoriban linuxot talán egy darabot sem adott el senki.

Az asztali linux és a szerver linux között az a különbség, hogy a szerverre nem telepítették fel a grafikus felületet. Illetve az enterprise verziókhoz tudsz támogatást vásárolni. Látom, te a debian szerver, ubuntu desktop híve vagy. Van a dologban valami, de ennél azért összetettebb a dolog. Mind a kettőből lehet desktopot is, szervert is csinálni és ha kihagyod az ubuntu desktopos "trükkjeit" (amivel a "felhasználói élményt fokozzák" és a gép erőforrásait pazarolják) nem sok különbséget fogsz az ubuntu szerver és a debian szerver között találni, ha csak azt nem, hogy debianból ritkábban van új kiadás. Igaz, amíg debianoztam, mindig sid-et használtam, de azt szerverre inkább nem tenném, max ha játszós, tanulós szerver.

A windows asztali és szerver verziói között sokkal nagyobb eltérések vannak, ráadásul egy ideje egy adott windows verzióból (desktop) van legalább három féle és ezek mindegyike más környezetben használható. Egy home-mal semmire se mennél céges környezetben, egy enterprise meg felesleges túllövés otthonra. Linux esetén ugyanarról a telepítő dvd-ről és ugyanabból a repóból/disztróból összerakod magadnak a szükséges változatot.
A disztrók is azért vannak ilyen sokan, mert gyakorlatilag bárki kiválogathat egy adott célra megfelelő szoftverkészletet, azt összehangolja és ráírja, ez a "valami" linux... Nagyjából ugyanabból a forráskészletből építkezik mindegyik, ki ezt, ki azt rakja bele a rengeteg lehetséges programból. A jobbaknál elvégzik az egyes programok egymáshoz igazítását, mások meg elve úgy válogatnak, hogy illeszkedjenek a programok, de azokat nem nagyon szeretnéd bővíteni, max magadnak fordítva valami forrásból, különben szívás az egész.

A nagyvállalati környezetben történő frissítésekről inkább nem kérek felvilágosítást, a napi munkámhoz tartozik ez is, bocs. Igaz, windows alapon, a linuxokat másik csapat pátyolgatja hivatalból.
SaGa 2016.03.29 17:56:38
@rnz: Attól még az eladási statisztikában szerepel és erre hivatkoznak, amikor összevetik a többi oprendszerrel a "népszerűségét". Illetve ezen az alapon a windowst sem kell megvenni, hanem a géphez jár (ha kifizeted az árát a gép árában)... Tonna szám álltak az oem licencek a "sarokban" éveken át, mert minden géphez járt egy windows, csak mi a cég enterprise verzióját pakoltuk fel mindre a megfelelő szerződés alapján...
Indie Crawford Az elsőm... 2016.01.01 14:46:05
Első programjaimat egy Enterprise típusú mikroszámítógépen írtam – ez a PC-k elődje, a híres Commodore 64 és ZX Spectrum unokatesója – valamikor a méltán szép emlékű, gondtalan 90-es évek hajnalán. Ez a nagyszerű kütyü, mely most ünnepelte 30. születésnapját, valóságos erőműnek számított a maga…..
           A történelem újra kezdődött. Felkelt, fogat mosott, megnézte a reggeli lapokat és még gondolkozik, hogy visszafeküdjön-e aludni. Ez a poszt azonban nem a történelemről szól, a Magyarországon kialakult krízisről, félek, fogok én még arról írni, de nem most.  …..
SaGa 2015.09.13 17:40:09
@klorofilll: Attól, hogy nem veri nagydobra, hogy tudja, még nem biztos, hogy elkerüli a figyelmét. Simán beleférhet az is, hogy hagyják egy kicsit játszadozni az apróhalakat és rajtuk keresztül (zsarolási potenciál) beépülni hosszú távon. Míg egy politikus csak 4-5 években képes gondolkodni, egy jó hírszerző, elhárító, stb akár évtizedes játszmákban is (ami nem biztos, hogy olyan jó, mert egy önjáró hírszerzés se túl egészséges, ha nem a megfelelő ember kezébe kerül a karmesterpálca, már pedig előbb utóbb olyanhoz kerül, akihez nem kéne, a hivatalok így működnek. Mind.). Pont ezért baromság, hogy idehaza 4 évente szeretnék valaki lecserélni a teljes NBH-t és csatolmányait, mert biztos az előző brigád emberei.
42. Ez a válasz a kérdések kérdésére. Ami mi is? Nos, ennek a kérdésnek jár utána ez a film, amelyet egy olyan könyvből készítettek, amelyről az az általános vélemény, hogy megfilmesíthetetlen. Nem olvastam a könyvet (eddig, de viharsebesen begyűjtöttem, amilyen gyorsan lehet, pótolom), de az…..