Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Göbölyös N. László

4995 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságot vizsgáló bizottsága jelentést készített arról, hogy milyen törvények rendelkeznek az egyes országokban az istenkáromlásról, hol tekintik jognak, hol büntetik akár halállal is. Az ENSZ javasolja a bűntető törvények eltörlését, mert azok ellentétben…..
Minden érdemi kapcsolatnak vannak jó és rossz pillanatai. Egy veszekedés nem a világ vége, mégis vannak olyan viselkedések, amelyek szétváláshoz vezetnek. A Business Insider pszichológusokat kérdezett meg a párkapcsolatok elrontásának biztos módszereiről. 1.A partnertől való eltávolodás. A Couple…..
Jacqueline Teissier-Rimbaud, a költő dédunokahúga ellenzi, hogy a 19. századi irodalom kamasz fenegyerekét együtt temessék el a párizsi Panthéonban hajdani barátjával és szerelmével, Paul Verlaine-nel. Álláspontját támogatja a Rimbaud baráti társaság is, szemben Rosalyne Bachelot kulturális…..
Médanban, Párizstól 40 km-re észak-keletre 10 évi munka után újra kitárja kapuit Zola háza. Itt élt az író 1878-tól 1902-ben bekövetkezett haláláig. Az igazi hír azonban, hogy a házban lesz az első Dreyfus-múzeum is, mintegy összekapcsolva a két embernek az igazságért folytatott harcát. Zola,…..
A testvérek nem okvetlenül hasonlítanak egymásra külsőleg vagy belsőleg, de a pszichológusok szerint a születési sorrendjük mindenképpen hatással van rájuk. A sorrenden belül szerepet játszik a család létszáma, a testvérek neme, együttélésük időtartama, kognitív és érzelmi különbségek, a szülők…..
Sylvia Earle, a világhírű amerikai oceanográfus és mélytengeri búvár 85. születésnapján különös kéréssel fordult szeretteihez: nem kér magának ajándékot, inkább adakozzanak az óceánok megmentésére, hogy újra lehessen teremteni a pusztul flórát és faunát. Earle tinédzser kora óta búvárkodik és 70…..
fekete apácák árnyai rémítenek mikor végigcsoszognak a villamoson amulettet talizmánt szorongatva egy óvatlan pillantás döghalált ígér helyünket átadjuk át egy megbocsátást megér   Hogy lehetnénk arany koporsóban nyugvó szentek Ki hagy kőasztalunkon ünnepi szózatot hogy lehetnénk…..
Halott a reggel és a nappal is nem maradt semmi nekem csak a bíbor hold a magány mit ma éreztem kicsit több mint elég hogy semmivé váljon egy férfilét  ím egymagamban az éjféli lámpa ég   mosolygó arcképed ott függ még a ráncos falon nem is fáj olyan nagyon csak a folyton szálló…..
Egy texasi egyetemi kutató bukkant rá a francia nemzeti könyvtár archívumában Simone de Beauvoir (1908 – 1986) levelezésére, amelyet olvasóival folytatott. A lenyűgöző mennyiségű levélben főleg nők, de férfiak is tanácsokat kértek A második nem szerzőjétől szexuális és egyéb, a házasélettel…..
Amikor felveszünk egy pólót vagy cipőt húzunk, ritkán kérdezzük magunktól, honnan származik a pamut vagy a bőr, amelyből készült. Ugyanez a helyzet a szépségápoló szerekkel is. Ezek a szektorok az erdőtlenítés és a biosokféleség csökkenésének fő okozói. Néhány nagy márka ennek tudatában pozitív…..
A járvány miatt sok embernek vannak már tapasztalatai az otthon végzett munkát illetően. Kiderülhetett már, hogy szigorúan külön választja-e ezt a munkát a magánéletétől vagy szereti vegyíteni a kettőt. A két jellemző stílus szerint lehet valaki szegmentáló vagy integráló profilú. Bár a járvány…..
Dylan az egész teremtés elleni Egyénrôl szól Beethoven egy emberi ököl a villámló felhôkben A Pápa az abortuszról és a holt lelkekről szól Amerika nagy ország tele Cowboy-okkal Indiánokkal Zsidókkal Négerekkel és Amerikaiakkal Keletiekkel Chicanókkal felhőkarcolókkal Niagara-vízeséssel acéllal…..
A utahi egyetem kutatói a hajszálok által tartalmazott aminosavakból állapították meg, milyen ételt  fogyaszt az a 700 ember, akinek a haját a fodrászoktól gyűjtötték össze több városban. Tanulmányuk a PNAS-ban  jelent meg. Kiderült, hogy a szegényebb zónákban élők hajában nagyobb mennyiségben van…..
A kapcsolat Ön és a főnöke között nem egyszerű vagy nem kompetens. Vagy túlbuzgó, vagy csak ilyen a természete és a rossz menedzselés árát Ön fizeti meg mentálisan, fizikailag a munkahelyen és otthon. A morálja szabadesésben van, az önbizalma összeomlott, egyre fáradtabb, stresszesebb – állítja fel…..
Több mint 600 ezer ember dolgozott a Manhattan-programon, de csak egy volt köztük, aki mindhárom atomrobbanásnak szemtanúja volt 1945-ben. Lawrence Johnston ott volt azon a B—29 Superfortress bombázón, amelyen a világ első atomrobbantásának erejét mérték az új-mexikói „Trinity” teszten, majd ott…..
1938-ban jelent meg Agatha Christie egyik leghíresebb regénye, a Tíz kicsi néger (Ten Little Niggers) amelyben egy téli szállodában egymás után törnek össze kicsiny szobrok, és minden törést egy gyilkosság követ. A cím amerikai rasszista felhangú dalra utal, amelynek alapja egyébként egy máig…..
Ma már szinte minden tevékenységünkhöz a banki ügyintézéstől a baráti csevelyig internetet, okostelefont használunk, saját jelszóval a belépéshez. És ezek a jelszavak egyre könnyebben dekódolhatók. Ezért fontos egy bonyolultat kitalálni, még akkor is, ha nehéz fejben tartani – írja a Business…..
  Amikor Alfred Hitchcock elhatározta, hogy megfilmesíti Robert Block Pyscho című könyvét, már világhírű rendező volt. A krimi, a film noir, a kémtörténetek olyan klasszikusai álltak mögötte, mint A lakó, Az ember, aki túl sokat tudott, a 39 lépcsőfok, a Manderley ház asszonya, A gyanú árnyékában,…..
A biblioterápia arra irányul, hogy olvasással segítse megoldani az élet számtalan problémáját. Fontossága napjaink járványpánikjában még nagyobb lehet. Sokan tudják ezt és bizonyítja egy franciaországi felmérés is, amely szerint az emberek 54%-a olvasott el egy könyvet március és május között. Mára…..
  Angela Murray utolsó mentsvárként fordult az ayahuascához. A floridai nő éveken át küzdött a poszttraumatikus stressz ellen, amely azután hatalmasodott el rajta, hogy férje megölte a lányukat, majd öngyilkos lett. A növényi alapú pszichedelikus italról a neten szerzett tudomást. A Netflix…..
Ismernek engem ebben a kávéházban. Amikor megérkezem a szőlőskertből, elém tesznek egy italt. A tisztelet jeléül mindig leveszem a napszemüvegem, amikor a tulajdonosnővel beszélek. Itt el tudok gondolkodni a rómaiakról, diadalaikról, és az apró tövisről, amelyet mi jelentünk. A tulajdonosok szintén…..
A világnak vannak olyan alkotásai, amelyek nemzedékek végtelen sorát ejtik ámulatba. Lehetnek olyan irodalmi művek, mint a Don Quijote vagy a Háború és béke, olyan építmények, mint a Tadzs Mahal vagy a nagy európai katedrálisok. Miért ne lehetne egy vonat, az Orient Express? Mauricio Wiesenthal…..
Egy félig-meddig autodidakta billentyűs, aki otthonosan mozgott mindenféle zenében a Beethoven-szonátáktól a boogie-woogie-ig, egy jól megtermett, ám angyalhangú énekes-gitáros, aki dalszerzőnek sem utolsó és egy  ördöngös dobos. Így állt össze az 1970-es évek progresszív rock-jának egyik…..
Göbölyös N. László 2020.09.04 06:34:46
@szánmonoxid: Köszönöm a javításokat, kétségtelen, hogy 45 éve érettségiztem, és azóta változtak bizonyos helyesírási szabályok. Bár a kommentben is van egy hiba - jelentébent írtál jelentésében helyet. Azért erre figyelhettél volna, ha már így kioktatsz, különös tekintettel az utolsó mondatra. Nem tudom, ki vagy, de állíthatom, hogy több mint négy évtized alatt viszonylag kevesen kérdőjelezték meg újságírói mivoltomat.
Göbölyös N. László 2020.09.04 09:06:01
@eleszoltan: Amit úgy éreztem, hogy kell, javítottam. De nem mindent éreztem úgy. Nem a kritikára vágtam vissza, hanem a stílusra, ha nem vetted volna észre.
Göbölyös N. László 2020.09.04 13:24:49
@koenig64: Köszönöm szépen. Nagyon szeretem őket a mai napig.
Négy spanyol misszionárius hamis keresztlevelekkel mentett meg 155 zsidót a náci megszállás alatti Párizsban. Bátor tettükről egész életükben hallgattak. 2012-ben Santiago Lopez Rodriguez fiatal spanyol történész hazája párizsi konzulátusának archívumában kutatott és interjúkat készített a…..
A hamburgi szépművészeti egyetem három, egyenként 1600 eurós ösztöndíjat kínált azoknak, akik vállalják, hogy valamiben inaktívak lesznek. Jelentkezni egész Németország területéről lehet szeptember 15-ig. A jelentkezőnek meg kell győznie a zsűrit arról, hogy az általa választott „aktív inaktivitás”…..