Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Göbölyös N. László

5025 bejegyzést írt és 186 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Desert Control norvég start-up kertté akarja változtatni a sivatagot és úgy  tűnik, sikerül is. Kutatói készítettek egy folyékony nanoanyagot, amely körülfogja a homokszemeket, termékennyé teszi őket és 50%-kal csökkenti vízszükségleteit. A kísérletet Dubaiban hajtották végre 2018 tavaszán,…..
„Elveszett weekendnek” (Lost Weekend) nevezte John Lennon Billy Wilder 1945-ös, alkoholista férfiról szóló filmje nyomán azt az időszakot, amelyet feleségétől, Yoko Onótól távol töltött. Ez az idő valójában 18 hónapig tartott. Ezért volt számára a „kárhozat háza” az a New York-i ház, amelyet…..
Billie Holiday (1915 – 1959) egyike volt a jazz utánozhatatlan zsenijeinek. Abban már kevésbé volt egyedülálló, hogy két végén égette az életét, és mindössze 44 évet adott magának. James Erskine rendező életrajzi filmjében egy asszony tekintetén keresztül láttatja őt. Linda Lipnack Kuehl feminista…..
Az arany olyan fém, amelyet nem lehet közönséges kémiai reakciókkal előállítani. Előállításához össze kell kötni 75 protont és 118 neutront, hogy egy atommag keletkezzen. Ez azonban csak nukleáris fúzióval történhet. Az ehhez szükséges energia pedig nincs meg gyakran a világegyetemben sem. Egy új…..
DNS, étkezés, egyszerű és világos életfilozófia: ennyi lenne a hosszú élet titka? Concetta Longa 1915. szeptember 26-án született a szicíliai Acirealéban. Olaszország ez év tavaszán lépett be az I. világháborúba. A kislány 3 éves volt, amikor kitört a spanyolnátha járvány. Világszerte 50 millióan…..
Emmanuelle Charpentier francia genetikus október 7-én kapta meg az amerikai Jennifer Doudnával megosztott kémiai Nobel-díjat. Ez az első eset, hogy egy női páros részesül ebben a magas tudományos elismerésben. A díj kihirdetését követő sajtókonferencián Charpentier tudós mivoltát hangsúlyozta, és…..
Nyolcvan éves lesz 2021. május 24-én Bob Dylan, a rock-költészet atyja, az első, akit e műfajban hivatalosan is felengedtek a Parnasszusra 2016-os irodalmi Nobel-díjával. Már ezt megelőzően is több egyetem foglalkozott az amerikai énekes-poéta munkásságával, sőt, a lexingtoni Washington&Lee…..
A 20.század elejének tragikus sorsú festőjéről készült dokumentumfilm Valeria Parisi rendezésében, Amedeo Modigliani (1884-1920) utolsó szerelme, Jeanne Hébuterne emlékei nyomán. Jeanne osztotta meg a nyomorgó, alkoholista, tüdőbeteg művész utolsó napjait, majd Modigliani halála után ő is végzett…..
Évekig titkolta, hogy nem tud írni-olvasni. Aline Le Guluche-nek aztán elege lett ebből a helyzetből, összeszedte bátorságát és bebizonyította, hogy erős akarattal képes ezen változtatni. Erről tanúskodik a néhány hete Franciaországban megjelent, nagy feltűnést keltett könyve, melynek címe: „50…..
A 2400 méter magasan fekvő perui Machu Picchut 2007 januárjában választották meg a modern világ egyik csodájának. Az inkák szent hegye az első olyan turisztikai látványosság lesz, amelyen célul tűzték ki a széndioxid-kibocsátások csökkentését. Az egymillió fa ültetését Peru környezetvédelmi…..
A 90-es évek közepén Olivier Nakache és Eric Toledano filmes szerzőpárost felkereste Stéphane Benhamou azzal a kéréssel, hogy forgassanak egy kisfilmet, amellyel pénzt tudnak gyűjteni az általa vezetett a Silence des justes (Igazak csendje) nevű egyesület számára, amely a „szigorúnak” mondott…..
A San Franciscó-i öbölben másként csicseregnek a fehérkoronás verebek. A dallam bonyolultabb, a hang tisztább – írják amerikai ornitológusok a Science-ben. Mivel a Golden Gate-hídon csökkent a forgalom, arra nem volt szükség, hogy hangosabbak is legyenek. A csicsergés változásának oka éppen ez a…..
Tanítóm azt adta nekem, amire nincs szükségem, azt mondta el, amit nem kell tudnom. Borsos áron adott el nekem vizet a folyó mellett. Egy álom kellős közepén szelíden az ágyamhoz kísért. Kidobott a vízből, amikor úsztam, és visszadobott, amikor otthon voltam. A tücsköket emlegette, amikor énekelnem…..
Több mint 230 millió évvel ezelőtt eltűnt a fajok egyharmada. Ez kedvezett a dinoszauruszok elterjedésének. Egy nemzetközi kutatócsoportnak a Science Advance-ben megjelent tanulmánya új fényt vet a dinoszauruszok történetére. A kutatók már korábban azonosítottak egy több mint 230 millió évvel…..
A covid-járvány alaposan megváltoztatta az emberek életét. Külső negatív jelensége, erdőtüzek, árvizek, a levegő szennyezettsége súlyosbítják a miatta kialakult stresszt, amely olyan állapothoz vezethet, hogy lehetetlenné válhat a munkavégzés. Lara Hogan amerikai munkahelyi életvezetési coach…..
megszülettél s máris zsugorítanak eszméletidőt sem hagynak s érzéketlenné válik fájdalmad proletárhős légy az már döfi proletárhős légy az már döfi   zaklatnak otthon az iskolában vernek ha okos vagy gyűlölnek vagy bolondnak néznek míg bedarálnak a rendszerek proletárhôs légy az már…..
A tudomány nem ad egyértelmű választ. Sok tényezőt kell figyelembe venni: hogyan hatnak a szívre, az agyra, a viselkedésre. Az időtartam is fontos, mert bizonyos hatások csak hónapokkal, évekkel később jelentkeznek. A kutatást az is nehezíti, hogy az alkohol hatásait régóta vizsgálják, mint a…..
A Business Insider specialisták véleményét kérte és egyik szerint sincs ez összefüggésben a külsőnkkel. Egy jó smink, egy drága ruha hozhat sikert, de csak egynaposat. Aki hosszabb távra gondolkodik, annak a személyiségét kell fejlesztenie. A konkrét, bárki által teljesíthető tanácsaik erre…..
A strukturális színek végtelenül homogének, hála egy nanoszkopikus szerkezetnek, amely különleges módon szétosztja a fényt. Egy cambridge-i tanulmány magyarázza meg a miértjét. Az állatvilág a leghihetetlenebb színekkel ajándékoz meg bennünket, legyenek azok egzitkus madár tollai vagy lepke…..
  Andrea Spinelli 2013-ban kapta meg a szörnyű diagnózist: operálhatatlan hasnyálmirigy-rákja van és 20 napja maradt az életéből. Az orvosok azért megpróbálták gyógyítani kemoterápiával, de eredménytelenül. A 47 éves szicíliai férfi azonban nem adta fel. Elhatározta, hogy gyaloglással próbálja…..
A 93 éves korában elhunyt nagy francia sanzonénekesnő-színésznőről született megemlékezések nem mulasztják el felidézni azt a nagy szerelmet, amelyet a jazz óriásához, Miles Davis-hez fűzték. „Szenvedély, harc, szerelem és nagy nevetések” – jellemezte kapcsolatukat rejtelmes nő hírében álló…..
Színek és foltok Földsirató 2020.10.05 06:19:00
  Egy 32 éves francia nő a blogján elsiratja a Földet. Íme néhány részlet, amit a Huffington Post tett közzé. „Amikor kislány voltam, Anyám felolvasott egy cikket arról, hogyan pusztítjuk az amazonasi erdőt. Megrémültem. Attól is megrémültem, hogy megtudtam, hogy minden 20 percben eltűnik egy…..
Kőkeményen dolgoztam hogy lássa a világ mit tudok ó tán sosem álmodtam hogy ez a sorsom Néhány fotót pörget a világ imádok nevetni mikor a nevet a tömeg míg a zsúfolt színházon átkúszik a szerelem de ó édes hazamegy a tömeg megfordulok s rájövök egyedül vagyok nem hiszem el fel kellett…..
Színek és foltok A jövő liftjei 2020.09.28 06:23:00
160 évvel ezelőtt épültek az első felhőkarcolók, amelyek azóta meglepő magasságokat érnek el. Ma épül egy ezer méteres, 167 emeletes Szaúd-Arábiában, de a modern technológiával még magasabbak is lehetnek. Olyan épületek azonban nincsenek, amelyeket futuristák képzeltek el, mivel a liftek csak…..
Göbölyös N. László 2020.10.02 18:54:24
@pizo: Valóban volt benne néhány hiba, amit nem vettem észre. De most közlöm utoljára: NEM HASZNÁLOK GOOGLE-fordítót, mert nincsen rá szükségem. A jövőben azokat a kommenteket, amelyek ezt írják, törölni fogom.
Előkerültek a Benito Mussolini vezette fasiszta párt zászlóit, fecske farkú lobogóit, amelyek az olasz állami archívumból tűntek el. Most a kulturális örökség védelmével megbízott csendőregységek találták meg ezeket. Az eltűnt relikviákat azok a fasiszta akcióalakulatok viselték, amelyek részt…..