Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Göbölyös N. László

5488 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E nemes cselekedetnek már a Serenissimánál is megvoltak a a hagyományai. Velence, 2023 március..
Szaito a szoba sarkában lévő kis asztalhoz ment. Az öreg rézkannából kitöltött két csésze teát. Szertartásosan felemelték csészéjüket, meghajoltak, és kis kortyokban megitták a forró, keserű italt. Szaito letette a csészéjét. -Köszönöm, felügyelő úr. Hol is tartottam? Igen…Felkerestem a Taiko…..
Ikemija, a kiotói rendőrség felügyelője kényelmesen elhelyezkedett karosszékében, amely Buddhaként trónolt impozáns irodája kellős közepén. -Csodálatos! – kiáltott fel – Maga nem mindennapi teremtmény, Szaito. Most nézzük át ezt az ügyet a kezdeténél fogva. Szaito nyomozó zavartan krákogott. Még…..
Írolvasgondol Cogito 23/3 2023.03.17 07:36:47
03.12. Amióta újra tudunk utazni, ismét megerősödött bennem, hogy én már örökre magyar világpolgár maradok, aki immár nemcsak ott tudja pillanatok alatt otthon érezni magát, ahol már járt, hanem ott is, ahol még soha. És 67. évemben sem tudom, mi a honvágy érzése, vélhetően azért is, mert még soha…..
Grill lazac sült zöldséggel, valamint steak paradicsommal, ruccolával és grana padanával a Bella Venezia étteremből...
1998/3 Szeretnék egy pótolhatatlan ember helyébe lépni, mielőtt az én helyemre lépne valaki. Az is öngyilkosság, ha valaki képtelen kézen fogni az életet. Ha az ember egyetlen helyről, egyetlen testhelyzetből szemlélhetné a világot, lehet, hogy sokkal többet tudna meg róla, mintha folyton fel s…..
-Igazán meleg van – jegyezte meg az újságíró – Nem zavarja, ha egy kicsit jobban kinyitom az ablakot? -Kérem – mondta beleegyezően Joe Harper. Felkelt a fotelból és a bárhoz ment. Merev, lassú mozdulatokkal töltött tele egy nagy poharat hűsítő itallal. Az újságíró szánakozó tekintettel nézte. -Ne…..
Írolvasgondol Cogito 23/2-2 2023.02.28 06:50:48
02.15. Láttunk egy 1988-ban készült magyar filmet, amelyben egy nemzeti parkba küldött természetvédőnek beletörik a bicskája a helyi és az országos hatalmasságok összefonódásaiba. Hiába mondja, hogy ő „ a törvény szerint” jár el, kioktatják, hogy sokféle törvény volt már és lesz is. Egyetlen…..
Írolvasgondol Tojás-csendélet 2023.02.24 06:28:50
Franciaországban 11 millió ember, vagyis a 15 éven felüliek 20%-a magányosnak érzi magát, és 80%-uk szenved is ettől  - állapította meg egy tanulmány, amelynek célja, hogy levegyék ezt a bélyeget az emberekről és az érintetteket segítségkérésre ösztönözzék. A szerzők szerint még egy sűrű társadalmi…..
-Nem zavarja, ha én ez idő alatt folytatom a rajzolást? A betörő a rajz fölé hajol és értőként nyilatkozik: -Á, csendélet! Cézanne almái csodálatosak, de jobban kedvelem azokat, amelyeket Chardin ezüsttálba helyezett. Ön hogy van vele? A festészetnek eme mély ismerete némiképpen meglepi Sir…..
Írolvasgondol Cogito 23/2-1 2023.02.14 06:43:14
02.01. Történész szemmel néztem meg tegnap a Dunán a Béke a nemzetek felett című dokumentum-filmet, ami rendkívül érdekes volt, mind a magyar, mind a francia történészek szavaiból kiderül, hogy igazából nem volt esélyünk Trianonban az igazságos békekötésre. Többek között azért sem, mert a…..
-Uram, nincs szüksége már rám? James, a mintainas zárt lábakkal, keménykalappal a kezében hajlik meg Sir Lookenford előtt. A lord kikukucskál az újságja mögül, gyorsan körbe néz, hogy ellenőrizze: nincs-e szüksége James-re. A gyógyszere a vizeskancsóval és a pohárral a keze ügyében van. A kerekes…..
A szaporodás az élővilág alapvető tevékenysége, de még ezt sem lehet éjjel-nappal csinálni veszélytelenül. Egyes élőlények túlzott szexualitása akár kihalásukat is eredményezheti. Ilyen az ausztráliai erszényesnyest. Szinte minden ébren töltött percét a párosodás beteljesítése tölti ki, mi több –…..
1998/2 A csendteremtés rémisztően hangos tud lenni. Miért mindig a legolcsóbb helyeket zárják be legelőbb? Mert a szegények rontják az éjszaka látképét. Könnyű utat mutatni mindaddig, amíg nem magunknak kell megtalálnunk. A Názáreti a kánai menyegzőn biztosan füvet osztogatott, különben nem…..
Írolvasgondol Cogito 23/1-2. 2023.01.30 07:01:10
01.14. Ügyesen csinálja multiszupermarketünk az újabb kedvezményes vásárlásokat. Egyrészt a 20%-os kupon érvényessége, túl az ársapkás termékeken, teljesen önkényesnek tűnik, még a pénztárosok sem tudják, hogy mire jó és mire nem. Semmilyen hústermékre nem érvényes, de például egy márkás külföldi…..
Roger intett a pincérnek, hogy még egyszer kéri ugyanazt. Melege volt, nagyon melege. Minden forrt, ingott, formát változtatott körülötte, mint a telefonfülke, amikor lőtt. Már az ötödik whisky-nél tartott. Tudta, hogy mit kell tennie és félt. -Még egyet! Szomjas volt és addig nem is enyhül a…..
--Ne olyan hangosan! – mondta Roger – Nem kell, hogy a szomszédok tudják, hogy felszarvaztak. Idegesen járkált. -Mert felszarvaztál, ugye? Nem tagadhatod…láttalak. Az a maga szőke férfi, aki hazahozott kocsin vacsora előtt…Látod, mindent tudok…Az unokabátyád volt talán? -Figyeltetsz? – kérdezte…..
Gina Lollobrigida halála megrázta a világot, bár a díva csodálatos kort ért meg. Se szeri, se száma a megemlékezéseknek, és ahogyan ilyenkor szokás, elővették korábbi interjúit is. Egy 2008-as  beszélgetésben bevallotta például, hogy 18 éves volt, amikor a Lazio egyik futballistája leitatta,…..
Írolvasgondol Cogito 23/1 2023.01.16 07:14:00
01.04. Néhány nappal az újévi jókívánságokat követően elég az embernek beletekintenie a médiába, hogy kijózanodjon: az ország az újévben is ugyanaz maradt, és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is kevés ahhoz, hogy a nép felébredjen a kómából, mert a hozzám hasonlók és nálam okosabbak,…..
A Szentszéknek alaposan kijutott a gyanús ügyekből az 1970-es, 80-as évek fordulójában. Kezdődött 1978-ban I.János Pál pápa 33 nap utáni halálával, amellyel kapcsolatban a kételyek a mai napig nem oszlottak el teljesen. Folytatódott 1981. május 13-án a II.János Pál elleni merénylettel, amelyben több…..
Imádom azokat a zenéket, amelyekre a legszigorúbb műítész sem képes kategóriát kitalálni. Mert az igazán jó Zene mindig is határtalan volt és ezt igazán a 20.század mutatta meg, amikor maguk a muzsikusok döntötték le a felesleges falakat és ez már remélhetően így is marad az emberiség hátralévő…..
Immár több mint 60 éve foglalkoztatja Olaszországot Enrico Matteinek, az olasz állami olajcég, az ENI elnökének rejtélyes halála. Bár a legújabb amerikai leleplezések nem tisztázzák 1962-es repülőbalesetének körülményeit, mégis megdöbbentő, amit a washingtoni Nemzeti Archívum tavaly decemberben…..
1998 Szürkületi zónába került szürkeállományom. A legcsókosabb mókust is kidobhatják az összes cókmókjával együtt. Hála az adónak nem marad semmise. Ne várd életed legfontosabb telefonját, ha előtte titkosíttattad a számodat! Sosem kerülnek újrafelhasználásra a kidobott idők. Ha egy lakásba…..