Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szbszig

0 bejegyzést írt és 2766 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az iskolai fizikaórákon megtanulhattuk, hogy az energia nem képes csak úgy a semmiből felbukkanni. Annak érdekében, hogy egy villanykörte felkapcsoljon, meggyulladjon, energiára van szükség. Ahhoz, hogy az autónkban található irányjelző villogjon, energiára van szükség, a kocsi pedig ezt az…..
Mindenki hibázik. Nap, mint nap. Aprót vagy nagyot, és sajnos néha végzeteset. Ebben a témában kerestem fotókat az MTI Fotóarchívumában. Kíváncsi vagyok, kinek mi jut eszébe a képekről, hozzászólásaitokat szokás szerint várjuk a kommentszekcióban, 1964. november 1. Somogytúr elírt…..
  Lévén, hogy hétvégén a halottainkról emlékeztünk meg, szeretnék bemutatni 10 különleges temetőt a világból. Ugyanis ahhoz, hogy megismerjük egy nép kultúráját, azonkívül, hogy megnézzük a helyi piacot vagy elmegyünk egy helyi étterembe, figyelemre méltó lehet a helyi temető meglátogatása is.…..
szbszig 2020.11.02 17:47:14
Oké, plusz három, amiről nem sokan hallottak valószínűleg:

- Vádi asz-Szalám, Irak: Avagy a "Béke Völgye" magyarul. Vitathatatlanul a világ legnagyobb temetője, óvatos becslések szerint is több tízmillió elhunyt végső nyughelye. Nedzsefben található, a síita iszlám legszentebb városában, Ali kalifa és imám, Mohamed próféta unokatestvérének és vejének mecsetje és sírja közelében. Nem véletlen, hogy a hithű síiták a világ minden tájáról ide zarándokolnak, illetve ide járnak temetkezni közel 1400 éve.

- Makli nekropolisz, Pakisztán: Karacsi kikötővárostól nem messze található, közel milliónyi síremlékével a világ egyik legnagyobb temetkezési helye. A 14. századtól egészen a Mogul Birodalom időszakáig temetkeztek ide. Leghíresebbek a rendkívül díszes uralkodói mauzóleumok, illetve a különböző muszlim szentek síremlékei. A méretén túl amiért még különleges, az az, hogy az egyes sírok és épületek egészen eltérő stílusúak, amik az időbeli fejlődést, különböző kulturális hatásokat is jól reprezentálják. Világörökség.

- Sáh-i Zinda, Üzbegisztán: Szó szerint az "Élő Uralkodó". A nevét onnan kapta, hogy egy muszlim szentet, Mohamed próféta egyik unokaöccsét itt ölték meg, de a néphit szerint csak elvonult a föld alá, és várja az alkalmat a visszatérésre. Hatalmas és díszes nekropolisz Szamarkand határában, a félelmetes középkori uralkodócsalád, a mongol származású timuridák (Timur Lenk és utódai) építészetének egyik legjelentősebb, megmaradt emléke. A közép-ázsiai muzulmánok számára az ide való zarándoklat hasonló funkciót tölt be, mint a mekkai háddzs.
Elképesztő történelemmel, fantasztikus homlokzattal és kultikus játékgépekkel rendelkeznek a világ legrégebbi kaszinói, melyeket (ha élőben még nem is) különböző hollywoodi sikerprodukciókban már biztosan láthattál. Neked melyik a kedvenced? © Shutterstock Golden Gate Casino, Las Vegas, USA A…..
sörfigyelő Desperados 2019.05.02 15:14:23
Illat: gyömbér Hab: sűrű, kemény Szín: arany  Már régebben is láttam, de nem vitt rá a lelkem. Most azonban a Heineken hűtőjében volt, azaz egyértelműen rendes forgalmazója van, tehát akár még sokáig is kapható lesz. Most jön a kánikula, egy melegebb országbeli sör jól jöhet szomjoltónak.  A…..
szbszig 2020.03.01 23:23:18
@Permon Hopper Mosaic: Hát, 270-ért még talán meg is éri annak, aki szereti az alacsony alkoholtartalmú, cukrozott löttyöket. Sörként viszont értelmezhetetlen, mint ahogy nekem a tequila ízesítést sem sikerült megtalálni benne a penetráns édes-savanyú ízvilág mögött.
Hányszor hallottad már, hogy nem számít a külső, mindegy, hogy festesz, a lényeg mindig belül van? És hányszor kellett kint ácsorognod egy szórakozóhely előtt, mert nem engedtek be a belsőd miatt? Na és milyen gyakran engedtek be egy dress-code-os eseményre rosszul felöltözve, mert a héten már…..
Ugyan a magyar tévében csak 1998-tól kezdték sugározni, 25 éve annak, hogy Amerikában bemutatták a Herkules című sorozatot, mely feltette Kevin Sorbót a térképre. 176 országban adták le a szériát, ami 1996-ban még a rendkívül népszerű Baywatch sorozatot is megelőzte. Sikere Magyarországon is…..
1899. Az utolsó fojtószékes (garrote) kivégzés egyike az Egyesült Államok által elfoglalt Puerto Ricóban. 1898-ban Spanyolország a spanyol-amerikai háború veszteseként kénytelen volt megválni a szigettől. Azóta az Egyesült Államok birtoka. A szigetlakók 1917-ben, az első világháború idején kapták…..
A legtöbb szülő komoly célokat tűz ki gyermeke jövőjével kapcsolatosan, de amikor egy 5 éves gyerek iskolai felvételihez mellékelt 15 oldalas bemutatkozása valahogy kiszivárgott a neten, az még a kínai közösségi médiában is kiverte a biztosítékot. A megdöbbenést keltő dokumentum szerint, a…..
szbszig 2020.01.06 17:44:49
@pizo: Szerintem a kulcs az, hogy a srác megtanulta kívülről az egészet. Legalábbis valami indoka csak van annak, hogy folyamatosan ezt az egy könyvet hajtogatják mindketten.
1998. szeptember 22-én dél-afrikai és botswanai csapatok lépték át Lesotho határát.A Lesothoi Királyság Dél-Afrikán belül, nagyjából egyharmad magyarországyni területen( ~30e km2 ) elhelyezkedő szuverén állam, amely 1966. október 4-én vált ki a Brit Nemzetközösségből. Lesotho élén a király áll, aki…..
szbszig 2020.01.06 12:16:02
@Guszty: A cikk annyira rövid, hogy először nem is értettem, Mandela melyik oldalon avatkozott be, illetve automatikusan inkább a másikra, a felkelőkre gondoltam. De nem, valóban a megválasztott kormány hatalmát erősítette meg a választási eredmények ellen tiltakozókkal és a lázadókkal szemben.

Azért a kép árnyalása érdekében annyit megjegyeznék, hogy a jelenlévő nemzetközi megfigyelők a választást alapvetően tisztességesnek minősítették. Emellett Lesotho rövidke történelmében nem számít egyedi esetnek, hogy egy többpárti választáson minden helyet egy párt vigyen el, ilyenre már máskor is volt példa. Szóval, bár a sztori első olvasatra valóban választási csalástól, illetve indokolatlan és erőszakos külföldi beavatkozástól bűzlik, a helyzet közel sem ennyire egyszerű.

Legalábbis a Wikipedia átfutásával nagyjából ennyit sikerült elsőre kihámoznom. Én magam nem igazán ismerem a szituációt és a történteket, úgyhogy személy szerint nem is szeretnék állást foglalni a kérdésben egyelőre.
A leggyakoribb szendvicsbe, pizzára kerülő sajt Magyarországon a trappista sajt. A magyar boltokban pár hetes trappisták és tovább érleltek is vannak. Szeretjük, ha lyukacsosak és a jó trappistának jellegzetes, kellemes kesernyés utóíze van. De melyik a legfinomabb? Nézzük, mi lett az országosan…..
szbszig 2019.11.29 10:26:45
@The Good Boy: Ahogy a brie, úgy a camembert sajtok között is óriási a különbség. Az igazi camembert sajt, amely Camembert de Normandie néven kerül forgalomba, és eredetvédett, kizárólag Normandiában gyártható, össze sem hasonlítható a nagyüzemi körülmények között, pasztőrözött tejből készült kelet-európai olcsó utánzatokkal (Bakony camembert, Tihany camembert; de a cseheknek és a szlovákoknak is van ilyen sajtjuk, csak ők legalább nem voltak olyan pofátlanok, hogy camembert-nek nevezzék el).
A szocialista televíziózás hajnalán - 1954-ben - készült képsorozatban a televíziózás akkori állapotát mutatják be a szerzők, természetesen erősen szovjetközpontúan. Mert az nagyon rosszul venné ki magát ha proletár megtudná hogy nem a Szovjetunióban hanem a náci Német Birodalomban kezdődött meg…..
szbszig 2019.11.26 13:08:09
@Flashy7: Nekem is ez tűnt fel rögtön, igen. :)

Meg persze az, hogy Amerikában csak szörnyetegek, bűncselekmények és mindenféle erkölcstelenségek kerülnek folyton a képernyőre. Bár inkább az a meglepő, hogy Amerika egyáltalán szóba került.
Nem csak napjainkban számolnak be különös jelenségekről, a több száz, sőt több ezer éves történetek arra utalnak, hogy ufó-észlelések, már az ókorban is voltak. Az ismeretlen, azonosítatlan repülő tárgyak gyakran kerülnek a figyelmünk középpontjába, mivel szeretnénk hinni abban, hogy nem vagyunk…..
szbszig 2019.10.18 16:21:25
És akkor a fehér hunokról még nem is beszéltünk, akik az 5-6. század fordulójára szép csendben az akkori világ egyik legnagyobb birodalmát építették ki Közép-Ázsiában (hogy aztán néhány évtizeden belül menjenek is a süllyesztőbe teljesen):

hu.wikipedia.org/wiki/Heftalit%C3%A1k

Persze ilyen időbeli távlatból elég nehéz kibogozni a származási, rokoni kapcsolatokat az egyes nomád törzsek között, így nem egyértelmű, ezeknek a hunoknak pontosan mi közük volt akár a cikkben szereplő, akár az általunk is ismert, európai hunokhoz.
Az elmúlt hónapokban látványosan közelebb kerültünk egymáshoz a gépen, sokkal kevésbé szór szét a Wizz ülőhelyosztó algoritmusa. A Ryanair változatlanul a lehető legdurvábban szétültet, viszont könnyebb ablakos/nagy lábteres helyet ingyen szerválni náluk. Módosul az egyik alapszabály? A két…..
szbszig 2019.07.15 12:32:26
@meggyes alfonz: Mondjuk azért, mert az amúgy is erősen lekorlátozott méretű kézipoggyászokba az emberek nem úgy pakolnak, hogy mindenkinél legyen mindig minden, akárhova is sodródik a gépen, hanem észszerűen elosztva a dolgokat. Például az egyik embernél van az összes kaja, szalvéta, evőeszközök, a másiknál pedig az olvasnivalók, játékok, egyéb időtöltésre alkalmas eszközök. Arról már nem is beszélve, ha ne adj isten ugyanazt az újságot egy több órás úton mindketten meg szeretnék nézni, vagy ugyanabból a zacskó chipsből mindketten ennének.
Nem túl gyakran ugyan, de előfordul, hogy valakinek egy vagy több tejfoga nem hullik ki a fogváltás időszakában gyerekkorban. A fogazatban maradt tejfogakkal akár évtizedekig is el lehet élni, bár egy tejfog soha nem ér fel egy maradó fog értékével. Éppen ezért érdemes kivizsgáltatni, hogy mi lehet…..
Na. Az atomháború után vagyunk, a 36. században, az emberiség szívós munkával eljutott a kőbaltától a feudalizmusig, aminek persze az lett az eredménye, hogy kiskirályok és kiskirálynők uralták a vidéket, és annak volt a legnagyobb pöcse, aki rég elfeledett, de a XXI. századi mérnöki munkának…..
Ha a rémes közlekedés kerül szóba, aligha Málta az első, ami a legtöbb embernek beugrik, pedig a szigeten tényleg horror lehet eljutni egyik helyről a másikra – legalábbis Karesz tapasztalata alapján, aki múlt heti írása után most a közlekedést veszi górcső alá...
szbszig 2019.05.21 12:43:36
@zord íjász: Mi 2009-ben jártunk Máltán, és nagyjából hasonlóról tudok beszámolni. A közlekedésre nem is nagyon emlékszem, pedig mi is bejártuk a főszigetet teljesen, továbbá Gozót is. Ami alapvetően azt jelenti, gondolom, hogy olyan nagyon kirívó dolgokat nem tapasztaltunk ilyen téren. Mármint azon túl, amilyen kihívást a helyi adottságok, szűk utcák alapból jelentenek, de ezek nagy része kivédhetetlen.

Oké, a buszok azok eléggé megmaradtak. Szerencsére még mi is a klasszikus, minimum 50 éves, narancssárga buszokkal tudtunk utazni, amiket 2011-ben elvileg kivontak a tömegközlekedésből teljesen, és ma már csak turistabuszként lehet találkozni velük. Ezek azért is számítottak érdekesnek, mert jelentős részük kívül-belül mindenféle egyedi tuningolással rendelkezett. Ami pedig azért alakulhatott ki, mert ezek a buszok alapvetően az adott buszsofőr tulajdonában voltak, aki üzemeltette őket. Gyakorlatilag mint egy taxi esetén, és a sofőr a saját járművével szállt be a tömegközlekedésbe.
Április végén két napra bezárt Feröer-szigetek minden turistalátványossága, de tárt karokkal várták az önkénteseket. A cél az volt, hogy a karbantartási és fejlesztési munkákat végezzenek el az Izland és Norvégia között szigetcsoporton. A Feröer-szigeteken is érződik már…..
szbszig 2019.05.21 12:36:14
Épp tegnap szerepelt Izland hasonló témában az Indexen:
index.hu/kultur/eletmod/2019/05/20/izland_fjadrargljufur_kanyon_justin_bieber_i_ll_show_you/
Mondjuk a 350 ezer lakosra jutó évi 2,3 millió turista, valamint a további évi 20%-os növekedés sokkal durvább, mint a fent olvasott számok a Feröer-szigetek esetén.
A kínaiak mindig év végére időzítik az újabb és újabb metróátadásaikat. Karácsony és szilveszter között naponta több vonal hosszabbodik, mint amennyi Európában egész évben. Ilyenkor akár 100 kilométer metrót is átadhatnak egy napon egy városban. Így volt ez idén is. A buli Csungkingban (Chongqing,…..
Az Eurovíziót ki kell érdemelni. Ez minden résztvevőre igaz, nemcsak az indulókra. A nézőkre, sőt a zsűrire is. Mi nézők megszoktuk már azt a kognitív disszonanciát, amely a hallottak és a zsűri ömlengése között feszül. Az idén Vincze Lillával és Nagy Feróval ráncfelvarrt zsűrinek félig sikerül is…..
A nagyvilágban számos főváros-típus létezik: van politikai, gazdasági, közlekedési, kulturális (és a többi, és a többi) - ezen funkciókat általában egyetlen település tölti be (Magyarországon ez Budapest), de van, ahol ezek a feladatok megoszlanak (az Egyesült Államok politikai központja Washington,…..
szbszig 2018.11.13 14:05:39
@joakos: A sorba illeszthető még Burma (Rangun vs. Nepjida), Elefántcsontpart (Abidjan vs. Yamoussoukro) vagy Nigéria (Lagos vs. Abuja) is nyugodtan. Olyan értelemben is, hogy a fent felsoroltakhoz többé-kevésbé hasonlóan itt is az adott ország mértani középpontjában mesterségesen létrehozott fővárosokról van szó, melyek mindmáig eltörpülnek méretben a nagyobb, történelmi, tengerparti volt központokkal szemben.
szbszig 2018.11.13 14:11:42
@Túl sok felhasználó: Naurunak sincs hivatalosan fővárosa. Yaren a legnagyobb település (a maga 700-800 főnyi lakosával), és a parlament is itt található, úgyhogy a legtöbb helyen általában ezt tekintik fővárosnak, de jogilag nem az.