Regisztráció Blogot indítok
Adatok
renegát

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több szurdokban is jártam az elmúlt néhány évben itthon és külföldön, innen jött az ötlet, hogy összeállíthatnám a Szép kilátás! blog szubjektív szurdok TOP10 listáját Magyarországról és környékéről. Három kategóriában pontoztam őket, 1-től 5-ig terjedő…..
renegát 2023.10.22 17:40:36
Egyik délelőtt láttam egy filmet, ami arról szól, hogy palagázt találnak Amerika egy poros kisvárosának farmjai alatt. Elindulnak a felvásárlások, és a gázkitermelő mamutvállalat minden eszközt bevet a föld megszerzésére. Az elszegényedő farmerek alól megvásárolják a területet azért, hogy a…..
Szőlőművelés Ál-telepítés 2020.10.24 19:21:12
Dörgicsén egy speciális telepítési módszertan dívik azóta, hogy a gazdasági épületek építését szőlő termőhelyi kataszterbe tartozó területeken az a "korlátozás" súlytja, hogy a terület 80%-án szőlőnek kell teremnie. Ezt az igazolást a hegybírónak kell kiállítania, aki megjelenik a helyszínen,…..
renegát 2020.10.27 12:36:29
Ennek a blognak az egyik célkitűzése minden kipróbálása, aminek bármi értelme lehet a szőlőműveléssel kapcsolatban. Több helyen olvastam már a verjus-ről (ejtsd: verzsü), ami egy citromlé féle savas lé, amit olajjal összekeverve salátaöntetként használnak menő helyeken. Sőt 1 verjus : 1…..
renegát 2020.08.21 09:21:19
@kunzoo: Szerintem egy kicsit túltoltad az aggódást. Mintha valami élelmiszerhatóság alkalmazottja lennél, aki izomból osztja az észt.
Rambo nem ma kezdte, feltehető, hogy megfelelő körültekintéssel járt el, egyébként sem hiszem, hogy az aggodalom megalapozott lenne...
Wooohooo, roppant izgatott vagyok! Egyrészt elindult a szüreti szezon - bár az Irsai Olivért alsógatyában szüretelő borászok postjai ezt már jelezték -, másrészt valami egészen durva forradalom zajlik a zárt pinceajtók mögött. A pince eredeti célkitűzése a történelmi szőlőfajták bemutatása - ezen a…..
Hosszú hetek óta érik ez a poszt, de eddig elhessegettem a gondolatot. Mindig arra jutottam, hogy az LMP csak szórakozik velünk, játssza az agyát, aztán elindul végre a koordináció felé. Még a múlt héten is biztosra vettem, hogy napokon belül módosítanak a dumájukon, de a legfrissebb hírek alapján…..
renegát 2018.02.08 20:28:10
@Gleccsertetű: Hát akkor egészségedre... Én húztam az országból...
A hétvégére valódi tyúkper ügyet posztol ki a Zugügyvéd. Kakaskukorékolással is lehet birtokháborítást elkövetni, csakúgy, mint a  tyúkszar szaggal.Tisztelt Zugügyvéd, kedves kommentelők! Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Saját tulajdonú kertes házban lakom…..
Egyre nagyobb problémákat okoznak a hitellel terhelt lakások örökösödési ügyei, főleg ha lakottan öröklik meg az örökösök. És számos joggal kapcsolatos félreértés is kering ezen ügyek körül.T. Zugügyvéd!Hárman örököltük meg Édesanyánk házát. Az ingatlan nem…..
Nem szabad elsikkadni a hír fölött: a Nézőpont Intézet felmérése szerint jelenleg a leginkább aktív népességből, tehát a 30 és 44 év közötti választópolgárok közül mindössze 4% adná a voksát az MSZP-re. Ez azért durvaság. Persze sejthető volt, hogy a végletekig hitelét…..
renegát 2010.03.05 13:14:20
@Egi78:
"Előre mondom nem vagyok Fideszes valóban nem, ide és oda is szavaztam, az elmúlt 4 választási időszakban."

Még szerencse, hogy ilyen kiforrott elveid vannak és azokhoz mindig tartod magad.
w A zemberek alkonya 2010.02.05 06:50:00
  Végre országértékelés, már alig vártam. El kell mondjam, hogy rettentően utálom az egész műfajt, illetve az orbáni feldolgozását. A mintával, az amerikai elnök éves State of the Union-beszámolójával összevetve ordít a provincializmus, a paranoia és a pátosz, minden,…..
Végem van. Sakk-matt, a nagyszájú újságírógyereket, sőt, a „névtelenségbe burkolózó bloggert” bedarálta a politika, a kormányszóvivő nyilatkozatában már szó szerint idéz a posztomból. Illetve dehogy idéz, sajátjaként használja a szavaimat, szóval…..
Rúgd és fuss! Sex Master 2009.11.17 12:15:00
Erkölcsi kötelességünk, hogy ha a kinevezésekor már olyan lelkesen kiálltunk George Burley, a Szexisten mellett, akkor emlékezzünk meg a bukásáról is. A skót válogatott kapitánya ugyanis a múlt szombati, Wales elleni csúfos, 3-0-s vereség után távozni kényszerült, ami…..
renegát 2009.11.17 14:23:38
@r123: Meg vagy véve...
Lynyrd Skynyrd - God & Guns (Roadrunner) A Lynyrd Skynyrd amellett, hogy első ránézésre a leghülyébb nevű zenekar címet nyugodtan kiérdemelhetné, egy elsőrangú southern bluesrockot játszó banda, és igen, még mindig léteznek, pedig a hetvenes évek közepére tehető hőskor óta…..
renegát 2009.10.15 14:02:10
w Aki nem lép egyszerre 2009.09.17 05:00:00
Ez terjengős lesz. Print változat itt. Sötétség újra. De én már tudom, hogy húsz évszázad érzéketlen álma szörnyet fogan s az bölcsőt követel. Hát nem dúvad, ki időt szimatolva születni cammog Betlehem felé? Yeats: A Második Eljövetel  Miért nem vagyok jobboldali?…..
w Non sequitur 2009.08.14 05:15:00
Fidesz-program márpedig nem lesz, csak a választás előtt, februárban; ami logikusnak tűnik, de nem az. Ugyanis a kormányellenes hőbörgés minden egyes mondatához joggal várja el a lakosság, hogy mondják meg neki, mi lenne az alternatíva. Programkezdemény, nagyvonalú tervelkedés már…..
Punicredit, mondja Pázmány Péter, mi pedig az égiekhez fohászkodunk a megváltó öntudatlanságért, ami csak nem akar eljönni...
renegát 2009.08.12 10:54:42
@Bónamárta Napóleon:
Márta: ez szuperduma :))
w A kurvára nemzeti oldal 2009.08.11 05:50:00
Volt valamikor, a békeidőkben – a 2009-es EP-választás előtt – ez a meghitt hülyeség, hogy nemzeti oldal. A jobb-bal dichotómia fideszes feloldása: mi vagyunk a nemzetiek, a többiek meg, khm, azok valami mások, vérmérséklettől függően. Globalisták, internacionalisták a…..
renegát 2009.08.11 12:31:45
Az utóbbi hetek slágerszemétsége a válságra, azon belül az elszabadult euróárfolyamra hivatkozással történő áremelés az utazási irodáknál. A zsáner nagymestere a Neckermann, akinek egyszerűen nem állhat elég alacsonyan az euró ahhoz, hogy ne hazudjon és a lehetséges utolsó…..
renegát 2009.05.27 10:42:28
Becopyzom ide az általam a cégnek eljuttatott levelet, az arra adott válaszukat és a viszontválaszt. Ez utóbbira még nem reagáltak.

"Tisztelt Utazási Szolgáltató!

A mai napon mind a TN 60059182 (11 HUN 600559182 SAB 02), mind pedig a TN 60057546 (11 HUN 60057546 SAB 02) foglalási kódú utazás-foglalásommal kapcsolatban megkaptam 8%-os mértékű díjemelést közlő levelüket.

A díjemelést az alábbiak miatt elfogadni az utazási szerződés erre vonatkozó pontja ellenére nem tudom:
Az utazást folyó év február 6. napján foglaltam. Az e napi MNB devizaközépárfolyam az EUR tekintetében 289,78 Ft volt.
A mai napon az MNB 287,13 Ft devizaközépárfolyamot adott meg az EUR tekintetében. Ennek megfelelően az EUR árfolyamama nemhogy emelkedett, de pár forintal, még alacsonyabb is volt, mint a foglalás napján.

Lehetséges persze és ezt nem kétlem, hogy a tavaly nyári időszakban a kalkuláció még alacsonyabb devizaárfolyamon került kiszámításra, de az időközi növekedést a februári ajánlati ár változtatásával kellett volna korrigálni, hogy az utazni szándékozó ennek tudatában foglalhassa le az utat.
Érzékelhető, miszerint az Önök stratégiája az volt, hogy akkor az előfoglalási időszakban "féken tartják" az árat és majdan a foglalt és nagyobb részt kifizetett utak esetén próbálják meg érvényesíteni az árfolyamváltozást. Ez azonban - a szerződéses rendelkezés ellenére - megtévesztés és mint ilyen a szerződés-módosítást semissé teszi.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a foglalt utakat nem mondom le, de az egyoldalú áremelést nem fogadom el. Ha Önök erre hivatkozva a vócser kiadását meg kívánják tagadni, úgy a különbözet megfizetése jogalapját illetően a peres eljárás lesz az egyedüli megoldás."

"Tisztelt ......

A már megkötött utazási szerződésekben kikötött díj felemelését az utazási szerződésekről szóló kormányrendelet teszi lehetővé az utazási vállalkozó számára, a jogszabályban meghatározott szigorú keretek között .(281/2008. (XI.28.) Korm. rendelet 6. §. (1)-(4) bekezdés, illetve ennek hatálybalépése előtt a 214/2006. (XII.23.) Korm. rendelet 8. §. (1)-(4) bekezdés).

A díjemelés a jogszabály szerint az alábbi három indok valamelyikének felmerülése esetén lehetséges:

- a szállítási költségek változása,

- az utazási szerződésben vállalt részszolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték és egyéb kötelező terhek változása,

- a deviza forintárfolyamának változása az utazásszervező külföldi közreműködőjével megkötött szerződésben meghatározott mutatóhoz képest.

A díjemelés indokát a díjemelés közlésével együtt közölni kell az utassal, a díjemelésnek arányosnak kell lennie, nem lehet magasabb, mint a fenti költségek változásának mértéke, és a díj még a fenti feltételek esetében sem emelhető az utazás megkezdését megelőző 20 napon belül.

A NUR Kft. általános utazási feltételei a fentiekkel megegyező szabályozást tartalmaznak.

Az utazási vállalkozók egy adott szezonra vonatkozóan a külföldi közreműködőikkel jóval, általában kb. egy évvel korábban kötnek szerződést annál az időpontnál, amikor az utasokkal az utazási szerződések megkötése megkezdődik, illetve az utazási szerződések teljesítésre kerülnek.

A jogszabály szerint azonban, ha a szállítási költségek emelkednek, vagy az utazási szerződésben szereplő szolgáltatásokkal kapcsolatos adók, illetékek, stb. emelkednek, vagy ha a forint devizaárfolyama az utazási vállalkozó külföldi közreműködőjével történt szerződéskötése után emelkedik, akkor ezen költségek emelkedését nem köteles az utazási vállalkozó viselni, hanem azokat átháríthatja az utasokra.

Bizonyos előre nem látható költségemelkedések minden áron való elviselésére tehát a jogszabály szerint az utazási vállalkozó nem köteles.

Ugyanakkor viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen költségemelkedések előfordulnak.

Ezt a helyzetet a jogszabály úgy oldja meg, hogy az utazási szerződésben kikötött díj 8 %-ában határozza meg azt a mértéket, ameddig ezen költségemelkedések kockázatának viselésébe az utasokat is bevonja.

Fentiek értelmében, amennyiben az utas a részvételi díjat a szerződés szerinti határidőben nem fizeti meg, akkor fizetési késedelembe kerül, amely esetben az utazási vállalkozó ennek jogkövetkezményeit alkalmazhatja az általános utazási feltételek és a vonatkozó jogszabályok szerint (pl. elállás, késedelmi kamat, stb.)

Szeretnénk kiemelni, hogy a deviza forintárfolyamának változására alapított díjemelés lehetőségét a jogszabály szerint nem az utazási szerződés megkötése és a díjemelés elhatározása közötti időszak, hanem az utazási vállalkozó külföldi közreműködőjével történt szerződéskötés időpontja óta bekövetkezett változás alapozza meg.

Sok utasunk, látva a forint szélsőséges ingadozását és gyors, több mint 20 %-os leértékelődését, az utazása lefoglalásakor rákérdezett arra, hogy várható-e áraink felemelése. Senkit nem tájékoztattunk úgy, és senkinek nem ígértük, hogy minden körülmények között tartani tudjuk árainkat, hanem azt mondtuk, hogy igyekszünk elkerülni az áremelést, de ha erre mégis rákényszerülünk, akkor sem jelenthet ez az utasok számára 8 %-nál nagyobb többletköltséget.

Ezt a tájékoztatást tudomásul vették, hiszen mindenki tisztában volt azzal, hogy senki nem vonhatja ki magát az árfolyamkrízis következményei alól, és, hogy ezen külső piaci feltételek mellett a december elején megjelent nyári katalógus árai nem tarthatók minden körülmények között. Az utazási szerződés részét képező általános utazási feltételek ismeretében az sem lehetett és nem is volt kétséges utasaink számára, hogy a deviza forintárfolyamának változására tekintettel a díjemelés lehetősége fennáll, olyannyira, hogy voltak utasaink, akik az árgaranciával történő szerződéskötés lehetőségét kezdeményezték, amely igénynek bizonyos feltételek mellett eleget is tettünk.

Az idei nyárra vonatkozóan külföldi közreműködőinkkel szerződéseinket 2008 nyarán kötöttük. Ekkor az euró átlagos árfolyama 237 forint volt. A díjemelés időpontjában az euro árfolyama az MNB középárfolyama szerint 284,47 forint volt.

A forintgyengülés – amely egyébként a katalógusunk megjelenése után vált egyre nagyobb mértékűvé (a katalógus megjelenésétől az áremelés közzétételéig eltelt időszakban az átlagos euro árfolyam meghaladta a 290 forintot) – túlságosan jelentősnek és tartósnak mutatkozik, a forint korábban elképzelhetetlennek tűnő negatív rekordokat produkált, volt amikor 1 euró 316 forintba is belekerült! (Az euró 5 és 10 éves átlagos árfolyama a katalógusunk megjelenése előtt 253 forint volt.)

A lehető legtovább vártunk az áremeléssel, mivel bíztunk abban, hogy kedvezőbb szinten stabilizálódik, illetve kiszámíthatóbbá válik az árfolyam, és az áremelés elkerülhető lesz, ugyanúgy, mint a korábbi években.

Bíztunk abban, hogy a nyári foglalásoknál sikerül elkerülnünk az áremelést, illetve annak minimalizálására törekedtünk, melyet a 8 %-os mértékben sikerült megvalósítanunk.

Díjemelési intézkedésünk jogszerű volt, amely megfelel az EU-harmonizáció keretében elfogadott hatályos magyar jogi szabályozásnak, és a környező országokban azonos jogi háttér mellett alkalmazott gyakorlatnak is."

"Kedves ........!

Bizonyára sok helyre elküldte már ezt a levelet az utóbbi időben és nem lelkesedik érte, hogy Önre osztották ezt a feladatot.
Annál is inkább, mert nincs igaza. Nem abban nincs, hogy az utazási szerződés alapján van-e avagy sem lehetősége a Szolgáltatónak emelni a szolgáltatás díját, hanem abban, hogy ezt az adott körülmények között megtehette-e.

Elfogadom, hogy a Szolgáltató már egy évvel korábban köt szerződést a szállásokra vonatkozóan. Esetünkben ez nem kérdés, hiszen a szerződéskötés a német NUR kompetenciája és EUR alapon történik, ami ugye nem változik. Magyarul a szállásadó nem kér többet a szállásért, mint amely összegben anno megállapodtak. Az már más kérdés, hogy a NUR Magyarország bizonyos szempontból önálló utazási ajánlatokkal áll elő, amelynek azonban a német nyelvű katalógusban megjelenő szállásajánlatok képezik az alapját. Esetünkben is a német nyelvű katalógus az általam foglalt két szállás esetében a június 27-júl 4-ig terjedő időszakra vonatkozóan
1./ Berghotel Rudolfshütte esetében napi 34 EUR
2./ Hotel Salzburgerhof esetében napi 42 EUR összegben határozza meg a szállásköltséget.
Ezen napi összegeket számítja át a magyar "leány", tehát Önök egy hozzávetőleges - ugyanakkor már egy esetleges devizaárfolyam-emelkedést is bekalkulált - árfolyamon forintra. Az már az Önök dolga, hogy ebben az átszámításban a magyar katalóguskészítés időpontjában érvényes napi devizaárfolyamra milyen marzsot tesznek.
(E tekintetben meglehetős csúsztatás, hogy a jelen utazási szerződés időpontja nem mérvadó, mivel - megismételve - Önök nem közvetlenül kötnek szerződést, hanem a NUR az egész világon köt szerződéseket, amelyekből Önök "csemegéznek" a magyar katalógusba. Én már foglaltam többször a németből, magyarból is. Minimum 10 éve vagyok a NUR ügyfele.)

Nos számításaim szerint az 1. esetben az átszámítás közel 306FT/EUR árfolyamon történt, míg a 2. esetben 293 Ft/EUR árfolyamon. Feltételezem azt is, hogy ez a meglehetősen magasnak tűnő árfolyam már az időközben nyilvánvalóvá vált recesszió következtében erőteljesen gyengülőfélben lévő Ft-ra lett alapozva.
Csak a korrektség kedvéért belinkelem az MNB tavaly október 1-től érvényes EUR árfolyamát:
http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=arfolyamtablazat&query=2008.10.01.,2009.05.21.,1,EUR

A magyar leány tehát erre a borsos marzsra építve - feltételezem a várhatóan beszűkülő utazási piac miatti félelemben is - nagyszabású kedvezmény-lehetőséget biztosított, amelyet az utazóközönség - én is - ki is szeretett volna használni. Ezért foglaltam utazásomat és szüleim utazását abban az időszakban, amikor ezeket a kedvezményeket igénybe lehetett venni. A foglalásom időszakában - ahogy azt már írtam is - az EUR árfolyama durván 290FT/EUR volt. Ez esetben tehát a magyar szolgáltató még igencsak belül mozgott az általa várt EUR árfolyamon. Kétségtelen, hogy ezt követően a Ft tovább gyengült, ám gyengülése időközben megállt és ma már alacsonyabb szinteken tartózkodik, mint a szolgáltatási szerződés megkötése időpontjában.

A fentiek miatt az Ön által megfogalmazott válaszlevél - elnézést a kifejezésért - porhintés. A 8%-os emeléssel ugyanis nem az EUR/Ft változást igyekeznek korrigálni, hanem az adott kedvezményeket visszavenni. Ha valóban igazodni szerettek volna az árfolyamváltozáshoz, akkor azt elsősorban a foglalási időszakban tehették volna meg azzal, hogy már január-februárban-márciusban közölték volna, hogy ez a forintosított ár nem tartható, ezért a magyar katalógusban szereplő árak Xft/nap összegben nőnek. A 8%-os emelés ekkor érthető és logikus lett volna. Ám Önök nem akarták elriasztani az utazóközönséget, helyette egy meglehetősen etikátlan és - álláspontomat fenntartva - nem is biztos, hogy jogszerű lépéssel az utazási szezon megkezdését közvetlenül megelőzően emelték fel az árat.

Ezzel összefüggésben lenne egy ajánlatom. A mai nap átutaltam 50-50.000 Ft összeget mindkét foglalásra. A holnapi nap ez megérkezik a NUR számlájára. Hajlandó vagyok a NUR bankja által a holnapi napra megállapított devizaeladási árfolyamon ezen összegeket átszámíttatni, továbbá az eredeti foglalási összeg alapján számított hátralékban maradó mintegy 20-23.000 Ft, átutalásakor ugyanezen elv szerint eljárni avagy a hátralékot közvetlenül devizaátutalással teljesíteni.
Várom ezzel kapcsolatos visszajelzését."

Igazi 2009-es hangulatú trükköt dobott be az ismert utazási iroda: megpróbálják májusban elhitetni a legbutább utasokkal, hogy azért emeltek árat, mert február óta sokat romlott a forint. De ezt csak a legbutábbak hiszik el, mivel az összes többi tudja, hogy a februári mélypont…..
Gondolom sokan emlékszenek még arra, amikor Deutsch Tomi tüntetett a csehszlovák demokráciáért. Most a kormány leváltása kapcsán a csehek bebizonyították, hogy ott működik a demokrácia és a korrupcióellenesség, miközben nálunk ilyen elő sem fordulhat, kultúránk teljesen…..