Regisztráció Blogot indítok
Adatok
four

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Legyen a Városháza és a Károly körút közti placcon egy új tér, Budapest főtere.    Hogy milyen legyen, arról közösségi tervezéssel döntsön nép. Az ötletpályázatra különítsünk el húszmillió forintot. Nagyjából így lehet összefoglalni az LMP tegnap tartott…..
four 2011.08.01 20:46:13
@bardóczi
Természetes, hogy kell Budapestnek egy főtér. Mindenekelőtt gratulálok, hogy a jelek szerint esetleg többoldalú kompromisszumot is létre lehet hozni az ügyben. Nagyon hiányzik a nyer-nyer játékrend Magyarországon, lehetne próbálkozni. Nem titok, hogy a Kossuth tér túlterhelt. Nem biztos, hogy minden elképzelhető megmozdulás, tüntetés, kiállítás, felvonulás ideális helye. Jó lenne egy kis tehermentesítés. Az irodai célú továbbépítése a városházának minősíthetetlenül rossz ötlet. Hasonlóan gyenge a parkká változtatás is (Pesten laknak városi emberek is).

1. Valóban fel kellene turbózni némi fantáziával a határoló falakat. Ha tűzoltó épületünk van, akkor azzal kell dolgozni. Ha tűzfalunk akkor azzal, vagy valamit elé tenni. Amit ki lehet hozni belőle. Marhaság azt gondolni, hogy ha a 13. században nem volt itt polgárvárosi piac, akkor már a város közepe semmire sem jó.
2. Ha már - mai szemmel - ennyire semmi ötlet nincs a városban, akkor érdemes egy-két ötletet megvalósítani itt. Pld. ma már kevés olyan nagyváros van a világon, ahol képtelenek felismerni a városvezetők, hogy a városban az emberek gyakran találkozni szoktak egymással. Nincs is olyan repülőtér, ahol ne lenne kijelölve ilyen pont. Vagy mondjuk valami meglepőt, újszerűt betenni.
2.
Kell a nagy terület. Célszerű, mivel mindent meg lehet rajta valósítani, erőlködés nélkül. Reménykedem abban, hogy építészeinket még egy ekkor területtel is meg tudnak birkózni.
3.
Szerintem célszerűbb lenne kihagyni az ingatlanfejlesztőt. Legalább két ok van erre. Ennek a területnek a legnagyobb előnye a földszinti közösségi térként lehetséges hasznosíthatósága. Legyen a magántőke gondja, hogy hány száz mélygarázst, áruházat épít és hol. Másrészt az, hogy mivel az Állam rendelkezése alatt van a terület és nincs nyilvánvaló beépítési kényszer, így meg is lehet tenni azt, hogy nem kerül mínusz szinteken sem beépítésre. Ez a megoldás abból a szempontból lenne jó, hogy bármikor lehetne változtatni, nem kellene a csókos-pénzes-hatalmas befektetőhöz alkalmazkodni.
3.
Reménykedjünk abban, hogy a Műemlékvédelem szempontjai nem akadályozzák meg minden értelmes megoldás megvalósítását. Sajnos nálunk senki sem számol sem elmaradt hasznot, sem évtizedekig (évszázadokig) fennálló kártékony helyzetet. Nem végez senki utókalkulációt sem, hogy homályos okokból erőszakolt, zagyva "döntések" mibe kerülnek. A műemlékesek - érdekes módon - csak akkor kapnak szívrohamot, ha valaki valamit odébb tesz. Nem emlékszem, hogy bárki bánná, hogy ez az értékes terület hosszú évtizedek óta szégyenfoltja Budapestnek, hogy udvarházak, kastélyok, régi épületek ebek harmincadján vannak. Lehet hogy a műemlékesek nem is szeretik igazán a helyreállított, gazdaságos, élhető funkciót megvalósító régi épületeket, vagy ha igen, akkor nagyon titkolják.