Regisztráció Blogot indítok
Adatok
das boot

0 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Üvegplafon nőjogi portál az elhallgattatás híve, ezt üzeni a nőknek. Marton Lászlóval eltemette a közvélemény és média azt, amit Vári György most felszínre hozott: a beismerést és kibeszélést.  Vári György, idén 41 éves irodalomtörténész, újságíró, 2010-ben az LMP angyalföldi képviselőjelöltje…..
Kedden este derült ki a Magyar Közlönyből, hogy a kormány úgy módosította a vonatkozó határozatát, hogy a miniszterelnöki kabinetfőnök is tagja lett a kormány ún. nemzetbiztonsági kabinetjének. Azóta a politikum egyik fele azon röhög, hogy Magyarországon a propagandaminiszter felel a…..
das boot 2018.02.08 21:46:32
@Kopasz Szuzukis: az Szíjjas.
Ezt a poszt nem született volna meg, ha csak egyetlen olyan blogbejegyzést sikerült volna találnom, amely épeszűen foglalkozik a Nógrádi-kérdéssel. De megint csak a szokásos: a minden bokorban nácikat sejtő Vincentnél indoklás nélkül is evidens, hogy az ember egy minden rezsimet…..
das boot 2015.10.25 13:33:39
@mrbateman: SzVR, nem FSzB.
Másodszor eszem a pünkösdfürdői Gyradikoban.Mit eszem: próbálok enni.Mert nálam az evés egy kellemes időtöltés. Ha mindezt többen tesszük, akkor az definíció szerint egyszere, egy időben történik. Nemkülönben, amennyiben salátát eszünk a főételhez, akkor azt is - meglepő…..
das boot 2015.04.01 12:25:47
Úgy látom, nem csak a blogírónak volt rossz tapasztalata az étteremmel. És romlik a tendencia is, tavaly óta több a negatív értékelés, mint a pozitív:

www.ittjartam.hu/budapest/ettermek/gyradiko/#jartalmaritt

Aztán 2013-ban sem volt már túl jó híre: dibbuk.hu/2013/10/30/gorog-paraszt-salata-gyradiko-estia-kritika/

Mire pedig elolvastam a cikket, rájöttem, hogy én is jártam ott, mégpedig 2013 karácsonya táján. Valami kötelező rendezvényt tettek oda. Visszaemlékezve, ami megmaradt a helyből, az az izzadó, csatakos, haskilógós pincér, a közepes rozé és a lelketlen hangulatú beltér. A kajára nem emlékszem.
A D-nap és a hürtgeni csata felidézése után kár lenne kihagyni a nyugat-európai hadjárat egyik utolsó nagy ütközetét, melynek nevét minden bizonnyal nem csak a hadtörténeti érdeklődésűek ismerik. Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét a közel másfél hónapos összecsapás az Ardennek erdőségeiben...
das boot 2014.12.16 19:09:04
Sokáig nem hittük, hogy utasalázásban a Wizz Air képes túlszárnyalni a Ryanairt, de legutóbb saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, milyen az, amikor az elborult agyú poggyászmérő kisiparos mindenképp le akar húzni 45 euróval. Horrortörténetek a trehányul pakoló utasokra…..
das boot 2014.11.26 19:44:24
Wizz nyaron szopatott meg ugyanigy Charleroi-ra. A standard Samsonite pilotaborondom, amit eddgi vagy 200 alkalommal cigoltem fel kettucat legitarsasag gepere gond nelkul, tullogott fel centit, es a kis kurva kifizettette a 4x eurot. Mosolyogva annyit mondtam, hogy eddig ha kesoi foglalas miatt nem rendes, embereknek valo, civilizalt es human repulotarsasaggal repultem (ertsd igazi legitarsasaggal es nem a fapadosnak nevezett emberalazo intezmenyekkel), akkor mindig - ha volt jaratuk - WizzAirrel repultem. Azt a laza evi 20 alkalmat, utolso pillanatos, gecidraga fapados, nagylabteres, elsobbsegis, faszomtudja osszes extras jegyekkel. Tehat kurvara jol fizeto ugyfeluk vagyok, belolem es a hozzam hasonlokbol tud a nep 12 forintert Romaba repulni husvetozni. Mondtam neki, hogy ezt az evi ex has 5000 eurot most buktak 4x euroert, surun gratulalok neki, meg is raztam a kezet, frankon, kicsit el is vorosodott, bar latszott hogy birja, napi 234x elkuldik az anyja picsjaba.

Ja, kozben annyira felszivtam magam, hogy mikor hazaertem, letiltattam az egesz ceg policyjaban, hogy Wizzt hasznaljunk. Nem tudom ez mennyi, de evi hatszamjegyu es euroban.

Szoval kedves WizzAir, nem irtam panaszlevelet az ugyfelszolgalatnak, nem hivtam fel egyik vezetotoket sem, hogy a fenti szoban elmondasa utan hason csuszva kerjen elnezest, hanem egyszeruan atleptem rajtatok, es ezt a penzt a konkurenciatoknal koltjuk el.

Ja, meg valami: szopjatok faszt. Most is LOT-tal repulok fel ora mulva, pedig lett volna jaratotok.
A múlt héten a paksi hitel részletei, illetve az amnéziás börtönévek után már bátran valló Zuschlag mellett eltörpült egy hír, miszerint egy áramaukción három kereskedőcég felhajtotta az árakat. Nadekinekállhatezérdekében? A Világgazdaság hozta elsőként a hírt, hogy az…..
das boot 2014.03.19 13:29:17
Simon Gábor vs. MET osztalék | Create Infographics Akkor beszéljünk a lényeges ügyekről.Az állam által a távhőtermelőknek, illetve a közintézményeknek szánt – ausztriai betáplálású – olcsó gáz havonta is milliárdokban mérhető hasznát egy homályos – offshore…..
Kísértetiesen hasonlítani kezdenek a jelen hazai folyamatok Argentína példáira. Mintha valami sötét - horribile dictu - sátáni erők kifejezetten átültetni kívánnák a Kárpát-medencébe a máshol már "jól bevált" ország-, nemzet-, és néppusztító gyakorlatokat.…..
das boot 2014.01.04 11:39:57
@ati27: a szolgáltató milyen maximumot akar realizálni? Mint az RWE, ami romhalmazból varázsolt felújított erőművet? Az E.On, ami beleöntött 400 millió eurót egy gönyűi erőműbe, ami ma Európa egyik legtisztábban és legnagyobb hatásfokkal üzemelő fosszilist tüzelő erőműve lehetne, ha nincs a kormány áramimportra és rezsicsökkentésre épülő energiapolitikája?
Hasonlíts össze egy MVM által fenntartott villamoshálózatot, és mondjuk egy E.On által üzemeltetettet, és nézd meg, mennyit költöttek fejlesztésre, és mennyit rendszerkarbantartásra.
Alább röviden levezetem, hogy Rogán Antal sokkal hasznosabb tagja lehetne társadalmunknak – ha akarna. Azt állítom ugyanis, hogy Rogán Antal koncentrálhatna olyan problémára, ami állampolgáronként akár tízszer annyi megtakarítást is hozhatna, mint az, amivel…..
Szakmai pletykák és kormányközeli források egyaránt arról szólnak az elmúlt napokban, hogy az Orbán-kormány elszánta magát a környezetvédelem 2010-ben elkezdett lerombolásának végső lépéseire. Annak idején (és azóta is számtalanszor) világossá tettem: az önálló…..
das boot 2013.12.01 18:18:57
Orbán Viktor nemrégiben Londonban járt, ahol a következő kijelentést tette: "A világ más gazdaságaival szembeni versenyképesség egyik feltétele az olcsó energia, ezért nem értünk egyet azokkal, akik diszkriminálják a nukleáris energiát". Jávor Benedek, a Párbeszéd…..
das boot 2013.10.28 16:48:58
@Pan Modry: azért akarsz áramot importálni, mert olcsó most az áram a nagykerpiacon. Ezt az olcsóságot éppen a német - agyontámogatott - zöldáram kreálta, persze csak részben, de nagyobbrészt. Aminek a kiegyensúlyozására a németek az összes létező környékbeli vizes kapacitást felhasználják, pl. a franciáknál az egész vizes kap a német kiegyensúlyozásra megy el. Ahogyan a még működő atom helyére is csak szenet tudnak rakni, mert nincsen épeszű befektető, aki ma CCGT-t épít.

Amit te javasolsz, az egy ellátásbiztonsági rémálom. Ahogyan a gázpiacon is katasztrófát fog okozni, hogy traderek vették a kezükbe a piacot - csak figyelj, milyen gyönyörű kockárafagyás lesz a gáz intraday trading és az idióta spotár fetisizmusból.

Akármennyire is szeretnék a nagyokosok azt hinni, hogy a molekula majd úgy viselkedik, ahogyan a tőzsde azt elvárja, az nem fog úgy viselkedni. Mert nem kötöttél le kapacitást a tárolóban, mert drágálltad, mert nem hosszabbítottál HT-t, mert drágálltad, aztán februárban pedig nyomogathatod majd idegesen a gombot az egéren, akkor sem lesz egy kibaszott köbméter fizikai kapacitásod. Először csak a Mercedes áll le, aztán már a Tescoban is rohadt hideg lesz, majd a távfűtés robban le.

Még szerencse, hogy olyan kurva drága a gáz, hogy egy csomóan visszaszerelték a kazánokat.
Megvan tehát az újabb 10 százalékos csökkentés, illetve 11,1, hogy ugyanannyi legyen mint a tavaszi 10. Aki reménykedik benne, hogy a csökkentésből kiveszi részét az MVM is, az még kb 10 napig ezt bátran megteheti, de azért az előjelek alapján erre én egy lukas garast nem adnék.…..
das boot 2013.10.18 15:56:22
Míg itthon a lakosság energiatudatossága kábé addig terjed, hogy nagy melegben megrohanjuk ventillátorért a barkácsáruházakat, addig az angoloknál simán megél egy webshop, ami zöld-energiás modulokat árul lakossági felhasználásra. Mi kellene nekünk ahhoz, hogy rácuppanjanak az…..
das boot 2013.09.05 11:36:04
@Bambano:
1. Rosszul tudod. Bizony robbanómotoroknak hívják őket, ezt még a kis tudású Nikolaus Otto terjesztette el. Később lett belső égésű motor, mert valóban többértelmű a robbanómotor kifejezés. Ettől még helyesen használta a posztoló. Ahogyan a krumplit is hívhatod burgonyának - kibaszott demokrácia.
2. A legkevesebbet motorfékkel fogyasztja az autó, ha alapjáraton elgurulsz tovább, többet fog fogyasztani. Nyilván van olyan szituáció, ahol jobban megéri üresben legurulnia hegyről, de ez nem életszerű. Napi forgalomban motorféket használj, és ne üresbe vágva amortizáld a fékedet és a futóművedet. Erre gondolt a posztoló.
3. Ez nem napelemes bohóckodás, hanem szigetüzemmód. Sokszor annyiba kerül földkábelezni, mint amennyibe kerülne lekapcsolni a gridről ezeket a tanyákat. Tudod miért írta ezt a posztoló? Mert ő valszeg tudja azt, amit te nem, hogy ez a tanyavilág-bekötés melyik állami energiamamutnak nagy biznisz. Ennyi.

Egyébként öröm látni, hogy mennyire nem látod meg a poszt lényegét, az innovációt, az újszerűség reklámozását. Sajnos a hozzád hasonló csőlátású embereken törnek meg az innovatív gondolatok nagyrészt. Persze ne vedd magadra, rátok is szükség van, hogy megadjátok az inputot, hogy jó irányban keresgél az ember. :)

Ne válaszolj reflexből, olvasd el még egyszer, amit írtam. :)
das boot 2013.09.05 11:38:26
@das boot: 2. Természetesen ez nem elektromos meghajtású autó esetében igaz.
Egyre valószínűbb, hogy el fogunk költeni különösebb aggodalmaskodás vagy töprengés nélkül másfél olimpiányi pénzt egy olyan fejlesztésre, amit finoman szólva sem övez az energetikai szakma egyhangú jóváhagyása. Ha őket nem is, de a közvéleményt könnyen lehet lekenyerezni…..
das boot 2013.08.22 11:55:08
Általában egyetértek az energetikai meglátásaiddal, sőt azzal is, hogy Paks-5-6 felépítése sokkal komolyabb számításokat, és transzparenciát, általában vett társadalmi párbeszédet érdemelne, a mostani írásodat kissé könnyűsúlyúnak gondolom.

Értem a logikádat, az érvrendszert is, de menjünk sorjában:
1. Kétségtelen tény, hogy a békés nukleáris energiahasznosítás statisztikai alapon egyedül talán a légiközlekedés biztonságosságával áll pariban. Abban is igazad van - folytatva az analógiát - hogy ha leesik a gépem, hiába volt kicsi az esélyem arra, hogy meghaljak, az engem és a családomat nem vigasztalja. Viszont az energiatermelés veszélyes üzem, amiben benne van az is sajnos, hogy húszévenként leolvad egy-egy reaktor. Ahogyan az is, hogy 10 évenként 200 évre kinyír egy-egy környéket egy fúrótorony- vagy tanker katasztrófa. Ahogyan évente 3-4 ezer kínai szénbányász hal meg sújtólégrobbanásban. Ahogyan évente többtízmillióan halnak meg a szén-dioxid kibocsátás láthatatlan, követhetetlen és nagyrészt statisztikailag bizonyíthatatlan hatásaitól. Bizony, a szuperhatáfokú gönyűi erőmű is embereket ől meg minden tonna kibocsátott szén-dioxiddal.
Egyszerűen nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy lemondunk az atomenergiáról, mert félünk egy katasztrófától, ami 99,99% eséllyel soha nem fog bekövetkezni. Ez teljesen érthető, elvégre az ember be bele van ösztönösen kódolva, hogy ami láthatatlan, de mégis megöl, attól rettegjünk. Nem is beszélve a gombafelhőről.
2. Az EIA legújabb jelentésében lévő számításai szerint az atom bekerülési költsége ma éppen csak egy paraszthajszállal magasabb a német szél bekerülési költségénél, szignifikánsabban olcsóbb, mint a tisztaszéné (gondolom egyetértünk abban, hogy kazános oldschool szeneseket börtönbüntetés terhe mellett építünk csak?), olcsóbb, mint a nagyskálájú PV, és EGY ÁRBAN VAN A CCCGT-vel - éppen annak hatalmas üzemeltetési költsége miatt (veszed a gázt hozzá). Az urán világpiaca egy stabil kőoszlop a földgázéhoz képest. Azt gondolom, ha a számokat nézzük, és nem az érzéseket, akkor az atomra érdemes áldozni, mert megbízható zsinóráramot termel, zéró CO2-kibocsátás mellett.
3. Egyrészt az orosz technológiai know-how mint olyan nem létezik. Egy átlagos magyar BME-n kiképzett reaktormérnők kb. ugyanannyira ért egy VVER-hez, mint egy orosz. Sőt! Minőségbiztosítás? Úgy érted, majd Szása kispórolja a betont a reaktorépületből? És Szása tökkelütött hülye, hogy miközben adja a pénzt az erőműre, és vélhetően profitsharingben lesz benne, építsen egy veszélyes rozsdaboglyát? Na látod, ez legalább olyan stabil érv, mint a moszkvai drótos-gombos érved - vicc kategória.
Nem tudjuk, hogy milyen az orosz minőségbiztosítás az erőműveiknél. A gázvezetékeik kb. felét pl. a TÜV ellenőrzi...annyit kéne csak, hogy egy nagy független minőségbiztosítót bevonni a projektbe, ennyi, egy db. kormányrendelet. Én jobban félek attól, hogy a Közgép az alapból kispórolja a betont, és az amúgy félig lápon ülő paksi blokkok majd szépen elsüllyednek. :)
4. A munkahelyteremtés tény, mégpedig magasan képzett munkaerőt szív fel. De paks esetében ez szerintem egy sokadlagos érv - a beruházás költségét tekintve.
5. Ez politikai bullshit, bár kétségtelenül foglalkozni kell vele.

Transzparenciát növelni kellene, mégpedig nagy mértékben, mert így tényleg mutyiszag lengi körül, aminek senki sem örülhet egy alapvetően magas minőségbiztosítást igénylő technológia installálásakor. Tehát ebben egyetértek az Energiaklubbal és az Átlátszóval. Az a gond, hogy ezek a civilek elmennek a legutolsó határ utánig is, és nem értik meg, hogy ez politikai döntés is, amibe SOHA nem fog a politikai elit belátást engedélyezni, csak ha forradalommal érik azt el - ami nyilván nem lesz, főleg nem emiatt. És az sem járja, hogy olyan iratokat kérnek ki az MVM-től, amik a versenytárgyalásokra vonatkoznak, és valóban alapvető üzleti érdekeit sértené a magyar államnak, ha kiderülne, pl. a koreaiak mit ajánlanak az oroszokkal szemben. Üzletileg, nem politikailag, bár utóbbira sincsen semmilyen demokráciában példa, hogy ilyenről beszélnének. Lásd a nagy transzparenciabajnok németeket, Schröderükkel, Gazprom igazgatótanácsi tagsággal és a Nord Streammel. Vagy hozhatnám a szélerőmű termelő kartelljüket, amivel minden épkézláb piaci szereplőt simán kizártak a német piacról. Ésatöbbi.
das boot 2013.08.22 11:59:15
www.eia.gov/forecasts/aeo/pdf/0383(2013).pdf

A közepe táján van egy táblázat a bekerülési költségekről.
Naiv ügyfélnek étel és italfogyasztás után sem voltak hajlandóak egy pohár vizet adni a Gastland Bisztróban a Széll Kálmán téren: Barátnőmmel betértünk a minap a Széll Kálmán téren nemrég nyílt all-you-can-eat étterembe. Rendesen fogyasztottunk, italt is rendeltünk…..
das boot 2013.08.10 15:26:52
@M. Péter: olvastam, honnan lett volna poharuk, ha nem rendelnek. Éppen ezért írtam a végén, hogy ebből le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Ettől még amit írtam, igaz marad: az all-you-can-eat helyeken nem kizárt, hogy gyors csőddel járna, ha bevezetnéd az asztalon lévő kancsó vizet. Aztán lehet, hogy nem így van.

@atörökk: csak nem működik az a low-cost nyugtató. Próbálkozz valami erősebbel. Vagy egy húzd-ki-a-fejed-tomcat-seggéből is megteszi.
das boot 2013.08.10 15:31:07
@atörökk: de viszont, ugye bajnok? Gyerünk, még!
das boot 2013.08.10 15:34:45
@KopaszMercis: látod, még te is, pedig egy KopaszMercis vagy.
Most megmondom előre, hogy a következő választások a legrövidebb szlogenekről fognak szólni. Aki egyszerűbben mondja, hatásosabban mondja, és hozzá hitelesen adja „a nép gyermeke” ábrázatot, az fog nyerni. Aki meg túlbonyolítja, hogy „egyrészt-másrészt”, az a szó…..
das boot 2013.07.28 15:11:31
Kedves Gorilla,

Naiv vagy.

Ajánlom figyelmedbe a The Dictator's Handbook: Why Bad Behavior is Almost Always Good Politics című könyvet. A Fejedelem modern kiadása, példákkal, konkrétumokkal, sok hamis tézissel, de annál több elgondolkodtatóval.

Te a közjót helyezed előtérbe, ami minden politikusnak alapvető ellensége, akármilyen rendszerről beszélünk. Legfeljebb egy demokráciában a vezető rá van szorítva arra, hogy valamennyire juttasson a népnek is, a klikken kívülieknek - de akkor sem túl sokat. Egy diktátornak erre nem kell figyelnie, nem is szokott, éppen ezért van az elcsépelt közmondás, hogy a demokrácia szar, de eddig nem találtunk helyette jobbat.

Nos, miután az elképzelésed a közjón alapul, halott gyermeket dédelgetsz. Egyszerűen soha nem fogsz megfelelő mennyiségű embert találni, akik a bázisodat alkotva, privilegizált helyzetben hatalomban tartson, ha az újraelosztás rendszerét a közjóra "pazarló" üzemmódba állítod. Mert ne legyen illúziód, nem az istenadta nép az, aki hatalomban tart, ő legfeljebb segít oda feljutni. Ahhoz pedig demokráciában bőven elég a mondatnyi szlogen.

Olvasd el, és a 9 pontodból lesz egy:

Mindig azt lépd meg, ami téged, és a téged hatalomban tartó koalíciót a csúcson tartja.

Ha az azzal jár, hogy a csecsemőhalandóság a kétszerese lesz az országodban, akkor vállalod a járulékos veszteséget. A csecsemők úgysem azok, akik középtávon is bármilyen formában formálhatnák a hatalmadat és befolyásodat, sem népszavazás, sem forradalom, sem katonai puccs formájában. Csúnyán hangzik, de így van.

És még sorolhatnám. A lényeg, hogy ez nem egy jótékonysági börze, és soha sem lesz az.

Ettől még én lennék a legboldogabb, ha az utópiád valóra válna.
Hiszik vagy sem, létezik a körülményeknek olyan kedvezőtlen konstellációja, hogy a megújuló energia elterjedésének köszönhetően nő – vagy legalábbis nem csökken – az üvegházhatású gázok kibocsátása. És itt most nem a biogáz gyötörte szarvasmarhára kell gondolni.…..
EnergiaGorilla Szégyenszemle 2013.07.05 11:28:33
Az álszentségnek és a sunyiságnak újabb szintjét sikerült megütnie a kormánypártnak. Tényleg van ebben az országban bárki, aki elhiszi, hogy meglepetésként érte devizahitel ügyben a Kúria döntése a Fideszt? Tényleg ennyire gerinctelenek, hogy saját híveik előtt is…..
das boot 2013.07.06 00:27:12
@komplikato: a hatosagi arat is finanszirozza valaki, ami igy vagy ugy tovabb lesz terhelve. Mindegy, mi a szoveg, a fogyaszto fizet a nap vegen. Es az energia beszerzese egyre dragabb, lasd az olaj vagy gaz atlagarat evtizedes tavon. Van benne fluktuacio, pl. recesszios areses tultermeles miatt, de ne tevesszen meg, a trend novekvo.

A cseh piacon a nagykerarak estek be, ahogyan itthon is az arampiacon, de nem tudok rola, hogy a vegarban is megmutatkozott volna mindez. Raadasul a csehek specialis allatfaj aram teren, rossz pelda.
Nagyjából akkor vált egyébként teljesen nevetségessé a rezsicsökkentési kampány, mikor rászálltak a kéményseprésre. Valahogy a drága villany, a drága gáz és a drága víz után nem feltétlenül erre számított az állampolgár, hanem azt hihette, hogy egy viszonylag nagyobb…..
das boot 2013.06.29 10:37:09
@teddybear01: hogyne. Egy hordó nyersolajból kb. fél hordó benzint kapsz a finomítás végén. 1 liter nyersolaj kb. 60 dollárcent most. Számolj. Szerintem az általad írt ár még a MOL saját termelésű olajára sem igaz, de hát az elenyésző lenne az importhoz képest.

Szaúdiaknál azért olcsó, mert a kútfej ár a Gwaharon kb. 5-10 dollár között mozog, tehát kb. 5 dollárcentbe kerül egy liter nyersolaj nekik. A víz pedig azért drága, mert 3+ mbpd olajat égetnek el tengervíz sótlanításra és áramtermelésre.
das boot 2013.06.29 10:46:58
A poszthoz: a benzin és a dízel árához soha nem nyúlsz, mert a legbiztosabb adóbevételed az áfa után. Törökországban akkor került egyensúlyba a költségvetés, amikor 600 forintnak megfelelő líra fölé emelték az üzemanyagok literenkénti árát, ami ugye jövedéki adó emelés volt. Miért tették? Mert a törökök egy valamit megtanultak nálunk a 150 év során, mégpedig hogyan ne akarjunk önként adózni. Ezért lecsökkentették a francba az szja-t, úgyis mindenki elcsalta, meg a többi ellenőrizhetetlen adónemet, és felemelték az áfát és a jövedéki adót minden termékre (cigire és piára is - ennek semmi köze az iszlamistákhoz).

De persze az emelésekért cserébe kompenzáltak is, és nem korrupt disznó oligarchák és csinovnyinkok zsebébe folyt az extrabevétel, hanem vidékfejlesztésre, egészségügyre, hadseregre, iparra, stbstbstb költötték a zsetont. Az, hogy ez az idióta Erdogan a hülye vallásossága miatt a legprosperálóbb időszakban is fel tudja dühíteni a népét, az őt jellemzi, de nem a török gazdaság állapotát. A jól összerakott adóztatási rendszer az alapja lehet egy fasza gazdaságnak.

Persze tudom én azt Gorilla, hogy tudod te ezt nagyon jól, meg hogy ironizálsz végig, de azét picit belerúgtál most a MOL-ba. Amivel semmi baj sincsen, elvégre Hernádi derékig van mindig az aktuális kormányzat seggében, és a MOL mindig is kiskirály volt idehaza, legyen szó upstreamről vagy downstreamről. Kár, hogy a MOL-t nem a benzinárcsökkentés nyírná ki, hanem a saját pénzügyér top menedzsmentje fogja, amolyan Enron-effektust magyarosítva. Holoda távozásával kb. az utolsó szakember is elment, akinek a szava ért valamit legfelül, és értett is hozzá, a többi közgazdász meg ügyvéd meg pénzügyes szart sem tud arról, a MOL miből csinálja a zsetont. Az új upstream igazgatónál sírva röhögtem, nincs is szebb, mikor bukott BP igazgatókat vesznek fel csilliókért, hogy tovább potyogjon ki részegen a magángépéből.

A MOL éppen 300-al zúg lefelé, és marhára fog fájni a költségvetésnek is a becsapódás. Persze Rosnefték és Lukoilék ugrásra készen várják. :)
das boot 2013.06.30 19:43:34
@teddybear01: hol írtam én tonnáról? Csak hordóról és literről írtam. Amit pedig jól váltottam, ebből láthattad volna, hogy semmit nem kevertem, legfeljebb félreértetted.

A nemzetközi standard a sweetsre a kb. 40-45%-nyi finomított termék (jelen esetben benzin) ~160 liter kőolajból. Erről írtam, egyszerűsítettem a felére.

Amikor kútfejárról beszélek, akkor hordóról beszéltem. A szaúdi kútfejár ma hordónként 5-10 dollár, ez tény, lehet városi legendáknak, 50-es évek beli sztoriknak hinni, ma ennyibe kerül kinyerni az olajat a Gwaharról és csatolmányairól, besajtolás, perforálások, stimulálás költségei miatt. Nem is beszélve arról, hogy mennyiben drágítja közvetetten a kútfejárukat a saját felhasználású 3 mbpd olaj, amit elpazarolnak, sótlanításra-áramtermelésre, ami egyharmada az exportmennyiségüknek, olykor negyede.

Az északi-tengeren ez olyan 50 dollár körül jár most, míg a Bakken-shale oil pedig 70-90 dollár körül break even-el. Hordónként, aláhúzva, nem tonnánként, stb. ti. ez a ma elfogadott sztenderd a világpiacon, kb. minden árat ebben adnak meg.

Tudom, az olajiparban tonnáznak, ahogyan a GTL-nél és az LNG-nél is, de árat mindig barrelben és köbméterben/köblábban adnak meg, mert a benchmarkok ehhez vannak kötve. Ha szeretsz számolgatni tonnákra, szíved rajta.
Melyik az a termék, amiből egyre több van, néha feleslegesen sok is, mégis nagyon tartja az árát? Nem fogják elhinni: a villamos áram. El tudnak önök képzelni olyan szituációt, hogy kimennek mondjuk a Lehel-piacra, és az ott árusító zöldségesek egymás lábára taposva…..
Lehet, hogy rossz napom van (pedig nem menstruálok), de innen üzenem a vagizós vendégeimnek, hogy nemááár, és rohadtul idegesít a nagyzolásuk! Nem, rohadtul nem érdekel, hogy melyik üzletben vásároltál! Se a márkaneve és az sem, hogy mennyit költöttél, és azt sem kell kiemelni,…..
das boot 2013.05.07 16:58:54
@rpflora: talán még további kettőt, mea maxima culpa, hogy százalékosan nem vagyok tisztában a vendégköröd összetételével. Most pótlotam a hiányosságot, átolvastam néhány további bejegyzésedet.

Egy őszinte kérdés: miért nem mondod meg ennek a pár vendégednek a szemébe, hogy mi a gondod velük? Ügyfelet veszítenél? De hát csupán 10% (maximum, elmondásod alapján), azt könnyedén kigazdálkodnád, nem?

Vagy az a harci helyzet, hogy éppen ugyanannyira anyagias vagy, mint ők, csak éppen más formában, és igenis fájna az a pénz, amit veszítenél velük? Netán bort iszol, de vizet prédikálsz? Általában linkelj egy bejegyzést tőled, amik eme "anyagias" ügyfeleid fölé helyeznek bármilyen szempontból, hogy értsd: amiből én is meg tudom állapítani, honnan ez a magas ló, amin ülsz.

Egyébként miből gondolod, hogy ők ezzel akarnak nálad bevágódni, mint a "ZS-kategóriás lányoknál"? Fel sem merül benned, hogy aki egy olyan fajta whiskeyt iszik, az azért issza, mert szeretni, és neked azért meséli el, mert azt gondolja, érdekes történet?

A ZS-ről. Egyáltalán mi különböztet meg téged ezektől az általad lenézett lányoktól, azon kívül, hogy tudsz helyesen írni, és kezelni egy blogmotort? Mert most beleolvasva a többi írásodba, egyszerű leíró történetek, életed epizódjai, bármilyen normatív tartalom nélkül. Ne érts félre, néha érdekesek a történeteid, de mégis mik azok a faktorok, amik téged a kolléganőid fölé helyeznek? Mitől vagy te más? Nem erkölcsi vonalat feszegetek, nem releváns, ugyanúgy pénzért baszol, mint ők. Tehát az ezen túli világ érdekelne.

Műveltebb vagy? Okosabb vagy? Tájékozottabb? Nagyobb az érzelmi intelligenciád? Van ambíciód? Mesélj, miért vagy te jobb egy szociális helyzetéből predesztináltan prostivá érő "ZS-kategóriás" csajnál? Nem geciségből kérdem, tényleg érdekel!
Újabb botrányos cselekedetet hajtott végre a kormány. Legfrissebb ember és országellenes merényletük, hogy megpróbáltak szembe menni az energiaszolgáltatókkal, és (magyarul mondva) megpróbálták lealkudni az árakat. Mennyire gáz. Rogán óráján és táskáján csámcsognak olyan…..