Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Megyeri Szabolcs

994 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ősz minden komorsága ellenére az egyik legszínesebb időszaka az évnek, a csodásan elszíneződő lombok ezekben a hetekben napról-napra változó látképpel kápráztatják el a járókelőket és a kerttulajdonosokat. Hamarosan azonban a levélhullásnak is vége lesz, és ahogy menetelünk a télbe, a látvány is…..
A közelgő Halottak Napja nem csak a megemlékezés miatt fontos emléknap, hanem kertészeti vonatkozása is van, ami nem más, mint a temetői sírok rendebetétele. Érdemes ezért összefoglalni, hogy milyen módon, milyen eszközökkel, milyen növényekkel lehet a síremlékeket rendbe hozni, megszépíteni, hogy a…..
Az őszi hetek rengeteg izgalmat tartogatnak a tettvágyó kertészkedőknek, a gyakran még igencsak enyhe októberi napokban sokféle feladatot lehet és kell elvégezni. A szabad levegőn tartózkodás önmagában is roppant élvezetes és egészséges, de ha ezt hasznos tevékenységgel kombináljuk, akkor tényleg…..
A nyarat már jócskán magunk mögött hagytuk, így a színes virágok, az egynyáriak szezonja lezárult, és a legtöbb virágos évelő is túl van a szezonján, vagyis a díszágyások, virágládák kiürülőben vannak. Persze vannak tipikus őszi dísznövények, a hanga, a krizantém, a csarab vagy az árvácska, de aki…..
Hallott már valaki a krumplicsomról? A rejtvényfejtésben járatos kertészkedők talán már sejtik, hogy itt a krumpli és a paradicsom valamiféle kettőséről lesz szó, és amennyiben így van, bizony igazuk van. A krumplicsom az idei év egyik slágernövénye volt, noha nálunk egyelőre még nem vált igazán…..
Az augusztus a kerti szezonban nem igazán jelentős hónap, a veteményesben kevés a munka (bár akad ilyenkor is vetnivaló), a nagy melegben keveseknek van kedvük odakint tevékenykedni. Van azonban egy izgalmas lehetőség, mely ehető termést kínál, és a telepítés, nevelés közben nem kell a kánikulában…..
A cím talán félreérthető első olvasatra, ugyanis nem a gyerekszobai növények ellen és mellett felsorakoztatott érvek következnek, hiszen mindenképpen javaslom, hogy minden gyerekszobába kerüljön valamilyen növény, akár több példány is. Azt azonban érdemes végiggondolni, hogy mit és hogyan telepítünk…..
A kukorica az elmúlt hónapokban egyre többször szerepel a hírekben, elsősorban azért, mert Ukrajna, mely az egyik legjelentősebb (legalábbis európai nézőpontból) termesztő és exportőr, a jelen helyzetben finoman szólva is nehézségekkel küzd mezőgazdasági téren (is), ezért kukoricából hiányt jósolnak…..
Az elmúlt napok kínzó forróságot hoztak, és az előrejelzések szerint még napokig nem enyhül a kánikula, és mivel a nyár nagyja még hátravan, biztosan számolhatunk forróbb időszakokkal. A szokatlan meleget mi is nehezen bírjuk, ám vannak lehetőségeink, hogy enyhítsünk a szenvedésünkön, csobbanhatunk…..
A veteményeskertek gazdái a nyár első harmadában gyakran tapasztalják, hogy a tavasz korai szakaszában vetett, rövidebb tenyészidejű zöldségek letermésével a veteményes kiürül, így a szépen gondozott kertben üresjáratok, parlagi területek keletkeznek. A leszüretelt termények után ugyan vethetőek…..
A kertgondozás egyik legalapvetőbb eleme az öntözés, hiszen nincs olyan élő növény, ami ne igényelne legalább időszakosan kiegészítő öntözést a természetes csapadék mellett. A dísznövények többsége azonban nem csak a nyári hónapokban kíván rendszeresen vizet, hogy ne is beszéljünk a kert…..
Ahol kert van, ott kutyának is lennie kell, tartja a közvélekedés, hiszen a többség amolyan kötelező kerti kelléknek tekinti a négylábút. Természetesen egyáltalán nem kell minden kertbe kutya, már csak azért sem, mert az általános tévhit szerint a kutyának elegendő, ha szabadon van engedve a…..
Itt a tavasz, sőt, már nem is az eleje, hanem épp most léptünk át a középső kikeleti hónapba, így a kerti munkák egyre aktuálisabbak. Bár az idő épp most nem kellemes, várhatóan hamarosan tartósan 10 Celsius fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy a konyhakerti termesztés…..
A címbeli ígéret talán félrevezető, ezért gyorsan jelzem is, hogy nem környezetbarát ötletek fognak sorakozni az alábbiakban, hanem a szobai zöldekkel kapcsolatos szezonális intelmek, ugyanis a karácsony szinte mindenhol együtt jár a karácsonyfa állításával, ez pedig többféle szempontból jelent…..
A vágott fenyő sok-sok évtizedig megingathatatlan egyeduralkodója volt a karácsonyfa műfajának, jó pár éve azonban a műfenyő már komolyan felzárkózott mögé. Vajon miért választanak sokan plasztik növényt karácsonyra, és vajon kinek van igaza a zöld versenyben, a műfenyő pártiaknak vagy a vágott…..
A karácsonyi készülődést törvényszerűen megnyitja az év utolsó hónapjának kezdete, de aki december elsejével még nem került karácsonyi hangulatba, azt is bizonyára elragadja az atmoszféra a Mikulás érkezésének napján, vagyis ma. Nincs is sok magyaráznivaló mindezen, ezek a hetek már kétségtelenül…..
Már csak egy hétvége választ el minket a Halottak Napjától, ami az év kétségtelenül legkomorabb emléknapja. A Halottak Napja szinte kötelezően temetőlátogatással jár, bár biztosan sokan a síremlékek tényleges meglátogatása nélkül is méltó módon megemlékeznek szeretteikről, a (meg)szokás azt…..
Augusztusban nem csak a munka, hanem rendszerint a fák gyümölcse is beérik, elérkezik a szedés ideje, és végre a, konyhába, tányérba, asztalra kerülhetnek az eddig gondosan ápolt gyümölcsfák termései. Ebben az időszakban többek közt almafajtákat, körtét, barackot, szedret szüretelhetünk, és itt az…..
Kertészeti vonatkozású témák ritkán jutnak a hírek fősodrába, ám most ez megtörtént, mégpedig a már mindenki által ismert budapesti méhlegelők okán. Nagy kár, hogy a politika eltérítette ezt az egyébként roppant érdekes topikot, és egy idő után maguk a növények, vagy az ötlet gyakorlati haszna,…..
Az avarégetés szabályozásával kapcsolatban az elmúlt évben többször történt változás, ami sokak számára nehezen követhető lehet, hiszen egy igencsak sajátos szabályrendszeren alapult a kérdés, amit a koronovírus miatti veszélyhelyzet felülírt, nem is egy alkalommal. Bogozzuk ki tehát, hogy mi a…..
Sárospatakra mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen ott a sárospataki vár, a Domján házban festmények és metszetek várják a látogatókat, a város mellett található a tengerszem, de a Vártemplom és a Képtár is rengeteg izgalmat tartogat. Most azonban nem ezek miatt ajánlom mindenki figyelmébe az…..
Májusban már tombol a tavasz, az idő kellemes, bár olykor hirtelen záporok, vagy hajnali fagyok tarkítják az időjárási képet, de tagadhatatlan, hogy végre itt a kerti munkák ideje. Aki szeret odakint tenni-venni, most igazán elemében érezheti magát, hiszen bőséges kínálatból lehet válogatni a…..
Kertészkedni mindig remek dolog, de mi a helyzet ha nincs kert? Ez sajnos nem ritka eset, panelban, belvárosi társasházban, vagy akár az újépítésű lakóparkokban rendszerint nem áll rendelkezésre művelhető földterület. Ilyenkor a növénybarátok az erkélyekre szorulnak vissza, ám ne gondoljuk, hogy a…..
Ha nincs kerted, kertészkedj a balkonodon - hangzik a jól ismert tanács, ám mi van akkor, ha valakinek sem kertje, sem erkélye nincsen? Akkor bizony marad az ablakpárkány, ami a növénygondozás legvégső lehetősége, ha valaki semmilyen más módon nem jut egy talpalatnyi termőföldhöz. Persze ha…..
A minap az indexen kérdeztek (ITT olvasható) a társasházi kertekről, elsősorban a kissé elszabott, kérdésesen ízléses kertekről volt szó, ez pedig elgondolkoztatott, hogy vajon mi is számít jónak, követendőnek ebben a műfajban, és milyen tanácsokat, irányokat lehet adni azoknak a társasházi…..