Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vargatom

0 bejegyzést írt és 1389 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai nap folyamán, sajtóközleményben jelentette be Washingtonban a világ legnagyobb Bibliamúzeuma, hogy a tulajdonukban lévő 16 Holt-tengeri tekercsből öt hamisítvány. Ezeket a tekercseket azóta el is távolították a kiállításról...
vargatom 2018.10.25 15:40:56
Azért 2018-ban elég nagy kudarc az, hogy egy sima google keresésre meg wikipedia szócikk átolvasásra sem veszi senki a fáradtságot, csak vitatkoztok megállás nélkül...

en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea_Scrolls

Több SZÁZ tekercs van (981-et ír a wiki), ezek jó 40%-a kanonizált héber szöveg. Amelyek egyébként szinte 100%-ban megegyeznek a korban utánuk legközelebbi, de már ezer évvel későbbi leletekkel.
A többinek a fele nem kanonizált szöveg, a másik fele meg egyéb szöveg.

Ebből a rengeteg tekercsből 15 darab van kiállítva a "Museum of the Bible" nevű intézményben, és ezen belül lett gyanús most az a 6 tekercs, hogy esetleg valaki hamisítványokat adott el nekik, nyerészkedés céljából. Tehát itt sem arról van szó, hogy a tekercsek tartalma lenne hamisítvány, hanem egyszerűen csak gazdag gyűjtőket vertek át egy csomó pénzzel.

Ebből oda eljutni, hogy a Holt-tengeri tekercsek mind hamisítványok, az akkora kapitális marhaság, amit azért még itthon is ritkán látni...
Szinte minden komolyabb blockbuster promójának fontos része, hogy a főhős hogyan gyúrta ki magát a film kedvéért csupán néhány hét vagy hónap alatt. Bevágnak néhány extra intenzív edzésképet, nyilatkozik a személyi edző, majd az átlag néző alákommenteli, hogy biztos…..
  Harmadik epizódjához érkezett a Westworld második évada az HBO-n. Posztunkban spoileresen tárgyaljuk az epizód legfontosabb eseményeit...
vargatom 2018.05.09 20:11:53
Számomra is az az egyik nagyon zavaró elem, hogy az öntudatra ébredt robotok még mindig a beléjük programozott "érzelmekhez" ragaszkodnak.

Ebben semmi logika nincs, bár magát a hibát a szerzők már az első évad végén elkövették Maeve "lányával". Csak erre most rátett egy lapáttal az, hogy Doloresen(!) is kiütött ez, meg utána a latin gengszteren; és aztán még egy lapáttal az, hogy a fő Westworldös szerző még idézi is a szövegét, és aztán ennek mégsincs semmi érdemi következménye.

Már ez is egy elég nagy bakugrás és nagyon megnehezíti, hogy tényleg komoly scifinek vegyük a sorozatot, báááár azért el lehet képzelni még valami magyarázatot rá.

A másik viszont, amitől falnak megyek, az a halottat tettető robotok.
Dolores sereget akar, tehát megkeresi a rakás déli katonát, jól lelövik őket, aztán feltámasztják őket és ezzel hű követői lesznek - oké. De utána amikor elege van belőlük, akkor büntetésből újra lelövik őket??? És utána azok megint halottnak tettetik magukat... Ráadásul ezek a robotok kb. ugyanannyira megállíthatatlanok kéne legyenek, mint maga Dolores, ehhez képest a biztonságiakkal vívott tűzharcban is engedelmesen hullanak jobbra-balra.

Persze, nyilván lehet nekik olyan sérülést okozni, amitől működésképtelenné válnak, elvész a memóriájuk tartalma stb. - de ezek a sima testre leadott lövések teljesen hatástalanok kéne hogy legyenek...
vargatom 2018.05.29 15:51:01
@M_Runcájsz: "Mert hát igen, már most léteznek neuronok által vezérelt számítógépek, és ezekről már cikkeznek. Mi lehet már, amikről még nem cikkeznek, de létezik?!"

Olyan típusú algoritmus (vagyis szoftver) létezik, hogy neurális háló, aminél a működési elv átvesz elemeket a természetből, pontosabban abból ahogy a jelenlegi ismereteink szerint a neuronok meg idegrendszer meg agy meg ilyen dolgok felépülnek és működnek.
Hardverben meg továbbra is szilícium alapú integrált áramkörök vannak csak, mint az elmúlt jó 50 évben, bár a miniatürizálás mértéke és a gyártástechnológia is borzasztó sokat fejlődött.

Mindenesetre erre nagyon nem mondanék olyat, hogy "neuronok által vezérelt számítógép".
Amikor Walter Lord 1967 –ben megírta a „Hihetetlen győzelem” (Inredible Victory) című nagy sikerű művét - melyből egyébként Jack Smight rendezett 1976 –ban ugyancsak népszerű háborús filmet – a Csendes-óceáni Midway szigeteknél megvívott japán – amerikai csata a történelem leghihetetlenebb tengeri…..
vargatom 2018.01.29 17:47:13
Az igazi hadiszerencse szorosan összefügött a cikkben bővebben nem részletezett apróságokkal.

A japán anyahajók felszállófedélzetén az első támadó hullám indítása után állandó volt a káosz.
A tartalékot (a gépek felét!) először szintén Midway ellen akarták küldeni, mert folyamatosan támadták az onnan felszálló szárazföldi bázisú bombázók a japán flottát, és az első támadás még nem rombolta le a kifutópályát.
De közben a japán felderítők elkezdték észlelni előbb az amerikai hadihajókat, majd az amerikai anyahajókat is. Így Nagumo először újabb és újabb parancsokat adott a tartalék gépek átfegyverzésére, majd az éppen visszaérkező (és üzemanyagból kifogyó) első támadó hullám fogadására és újratöltésére.
A japán anyahajók fedélzete tehát tele volt bombákkal, torpedókkal, és üzemanyag-töltő tömlőkkel.

Az amerikaiak is össze-vissza cselekedtek, bár itt meg a szabályzat hiánya és az óriási tétek miatt alakult ez ki és nem az információhiány miatt. Bármiféle koordinálás nélkül indították el a különböző magasságokban és különböző sebességgel repülő gépeket Midwayről és az anyahajókról is.
Így a japán flottát folyamatosan támadták 5-20 gépből álló kis alakulatok, amelyeknek a túlnyomó többsége képtelen volt érdemi kárt okozni, viszont közben óriási veszteségeket szenvedtek. A torpedővető gépek alacsonyan és lassan repültek, így ideális célpontot nyújtottak (volt olyan 15 gépes csapat, amiből egyetlen! ember maradt életben), ráadásul a bevetett torpedók nagy része célt tévesztett vagy meghibásodott.

De itt jött aztán be a hadiszerencse: mire a nagyobb magasságban utazó amerikai zuhanóbombázók a japán flottához értek, az összes még bevethető járőröző japán vadászgép a tengerszint közelében keresett újabb torpedóvetőket és már nem volt idejük elég magasra emelkedni, hogy megállítsák őket. A japán anyahajók fedélzete meg tele volt robbanékony fegyverekkel és üzemanyagokkal, ami megsokszorozta a találatok pusztító erejét.
vargatom 2017.05.24 00:25:28
Két és fél éve vettem egy BMW-t.

Lassan középkorba lépő, egyedülálló, független, viszonylag jól fizetett szakemberként úgy gondoltam, hogy autóbuziként jó lenne még egyszer egy olyan géppel járni, aminek minden reggel örülni tudok.
Tudtam, hogy kell rá majd költeni, mert aki majmot vesz az vegyen banánt is; úgyhogy számolgattam is előtte, meg felmértem a lehetséges karbantartási költségeket. Azt is tudtam, hogy vállalkozás híján ez mind a zsebemre meg majd és nem fogom levonni semmiféle adókból.
Sőt, mindezek tetejébe még lízingeltem is, mert többet akartam mint amire elegendő készpénzem volt az előző autóm eladásából.

Kontra:
- A gyakorlatban tényleg annyiba kerül a fenntartása, mint amit bárki hozzáértő mondani fog. Ha a szervízelés nincs, akkor is kell időnként venni hozzá új gumikat, vagy cserélni a kopó alkatrészeket - ami egy ilyen autónál mind töbe kerül, mint egy Suzukinál.
- Ha meg szervízelni kell, az drága. Egyszerűen sokkal több benne az alkatrész, és azok komplikáltabbak is; ráadásul a gyártó szívbaj nélkül árazza az egészet magasabbra.
- Akármilyen jó ember is vagy, egy ilyen autóval stigmát veszel magadra. Sose lehetsz elég udvarias, mindenki le akar venni az államtól az utolsó kéregetőig, Akkor is rád fognak dudálni, ha szabályosan közlekedsz; plusz egy csomó autós megszokásból is menekülni fog előled, ami azért elég nyugtalanító élmény.

Pro:
- Azért nem véletlenül pörög ennyire a német autóipar, meg nem véletlenül lettek ők a mérce nagyon sok mindenben (kivéve a költségeket). Az autó szép, jó, kényelmes, gyors, tényleg van egy nagyon határozott különbség az előző géphez képest (ami egy Mazda 3 volt).
- Tényleg minden nap vigyorgok, amikor a munkába indulva beleülök, meg amikor hazamegyek. Hát még akkor, amikor mondjuk leugrok a Balatonra a csajommal.

Mi lenne ebből a tanulság...

A "majom és banán" hasonlat mindent elmond. Egy ilyen használati tárgynak az értékvesztésen felül is van egy évi több százezer forintos költsége, ez az ára, és aki nem tudja vagy akarja felvállalni, azt előbb vagy utóbb meg fogja büntetni. Nehezebb eladni egy szétgányolt, lógó belű német "prémium" autót, tele van velük a piac. Befeketetésnek pocsék, kivagyizásra drága.

Viszont ha anyagilag befér - de tényleg befér - akkor valóban sokkal többet tud adni, mint egy átlagos A-ból B-be közlekedési eszköz. Azt hiszem, ez a nehéz része, megtalálni azt a határt ami még nem vágja haza az ember költségvetését. Én se X6-ost vettem...

Becsajozni meg nem ez segített, bár el tudom képzelni hogy van akinél működhet. De ami pénzt erre rá _kell_ költeni, abból más megközelítésekkel komplett háremet lehet összeszedni...
vargatom 2017.05.24 00:30:39
@laci_52: Így van, ahogy írod - ha valaki csak racionális alapon akar autót venni, akkor ez talán a legjobb módszer. Annyit lehet még hozzátenni, hogy mindig készpénzből, hitel nélkül, és különösen odafigyelve a megbízhatóságra és a várhatóan alacsony szervízköltségekkel járó paraméterekre. A totalcar nepperűzőjében pl. rengeteg tippet lehet erre összeszedni :)

A BMW - Audi, Mercedes, meg még egzotikusabb dolgok - meg sokba fognak kerülni.
Az viszont egy tipikus hazai jelenség, hogy sokan annak ellenére belemennek, hogy nem akarják ezt megfizetni, aztán gányolnak meg ügyeskednek. A hazai használtatópiac vonatkozó kínálatának kb. 90%-át az ilyen autók adják, és ezért hoznak be sok ilyen autót inkább külföldől... Bár ez ott is jellemző, ha nem is ilyen mértékben.
Netflixes sorozat készül a Witcherből, jelentették be szerdán az alkotók. A lengyel fantasy író, Andrzej Sapkowski Vaják című regénysorozatának feldolgozásáért a Múmia-szériájáról ismert Sean Daniel felel, aki többek között a tavalyi Ben Hur remake, az Everybody Wants Some!!, és az előzmény, a…..
vargatom 2017.05.21 15:52:44
@Androido: Csak megerősíteni tudom, hogy a CD Projekt Red csapata végtelenül szimpatikus és elkötelezett emberekből áll :)

Tavaly ősszel szerveztek egy "Promised Land Art Festival" nevű rendezvényt Lengyelországban, elsősorban a játékfejlesztésben és úgy általában bármiféle számítógépes grafikában érdekelt embereknek - lényegében a Witcher 3-al keresett bevételből finanszírozva, valószínűleg bőven a nullszaldó alatt. Ehhez sikerült a világ minden tájáról előadókat szerezniük, a Blizzardtól a Naughty Dogon át az ILM-nél dolgozó honfitársukig; és mivel annak idején minket (Digic Pictures) kerestek meg a Witcher 3 traileréhez, ezért meghívtak előadni is (plusz bedobtak pár ingyen belépőt ráadásnak!).

Az egész elképesztően profi és közben mégis teljesen családias volt, lenyűgöző helyszínen ( www.ec1lodz.pl ) és a CDPR-es csapat még a hagyományos lengyel-magyar barátságon is túlmenő szeretettel fogadott minket :)

Szóval nagy kár azért, hogy ők kimaradnak ebből a sorozatból, mert mind szakmai, mind emberi oldalról kiemelkedőnek tűntek, konkrétan alig várom hogy idén is mehessünk hozzájuk :)
Nagy hírem van! A blog egyik régi alapítója, sokáig aktív, aztán illegalitásba vonuló posztolója, Hancu könyvet írt. Illetve nem most írta, hanem régen és apránként, ugyanis a PC Gurunál 15 éve indult és öt évig futott sorozatát rendezte össze egy 216 oldalas ekönyvbe. Annak idején A világ…..
vargatom 2017.01.23 18:22:05
@vargatom: Meg asszem volt pár más közreműködő is, pl. Joshua...
vargatom 2017.02.05 15:38:33
@hancu: Obviously mindenki bevitte a file-okat, hiszen úgy lehetett csak beszerkeszteni az újságba. Gondolom te meg lementetted valamikor :)
Nyolcadik epizódjához érkezett a Westworld, az HBO legújabb sorozata. A tovább mögött spoileresen tárgyaljuk ki a rész eseményeit...
vargatom 2016.11.27 18:22:15
A két technikus viselkedése szerintem teljesen hétköznapi és gyakori pszichés dolog, biztos vagyok benne hogy még neve is van, és hogy szinte mindenkinek a gyerekkorában lehetne találni hasonlót. Vagy felhozhatom példának a Questor-ügyet is (nem viccelek...)

Elkövettél valamilyen apró rosszaságot, és egyszercsak olyan döntési helyzetbe kerülsz, hogy vagy beismered ezt - vagy elkövetsz még egy apró, talán picit nagyobb rosszaságot, amivel megúszhatod a felelősségre vonást. Ebben a helyzetben szinte mindenki az újabb rosszaságot választja, abban bízva hogy majd ennek segítségével elsikálhatja az előzőt is és akkor minden rendben lesz.
Innen nagyon könnyű egy lefelé tartó spirálba kerülni, ha újra és újra ilyen szituációk következnek - ahogy egyre hosszabb a bűnök listája és egyre nagyobb a tét, úgy képes az ember egyre nagyobb disznóságokat is bevállalni, hogy megmeneküljön. Aztán mire a lelkiismerete tényleg felébredne és megálljt parancsolhatna, addigra már késő.

Felixnél is a tablet és a robot kismadár ellopásával kezdődött a dolog, és ahogy BotloB írta, végig csak előre menekülni próbált - bár biztos benne van valamennyire az érzelmi faktor is. De végig csak egy akkor még ártatlannak tűnő, megúszható plusz dolgot kellett csak megtennie - aztán egyszercsak már a gépek lázádásáról van szó, de ha most próbálna visszakozni, akkor már nemcsak az állását bukja, hanem biztosan a legsúlyosabb büntetés vár rá, ami abban a jövőben még beleférhet.
Sylvester meg eleinte azért tartott velük, bár vonakodva, mert ő is bűntárs volt amiért nem jelentette Felix lopását. Most meg már a puszta életét lesz kénytelen menteni.
vargatom 2016.11.27 18:24:43
@TetraB: "ki akar szabadulni, de honnan van ez a vágya"

A rabságból akar kiszabadulni, amit a parkban szinte biztosan nem tehet meg. Bernard még a behaviour csapat vezetőjeként is ugyanúgy Ford bábja, mint az utolsó bandita vagy prosti Westworldben, maximum kicsit tágasabb a "cellája", mármint szellemi értelemben.
Harmadik epizódjához érkezett az HBO Westworld című szériája, mi pedig ismét jelentkezünk spoileres kibeszélőnkkel...
vargatom 2016.10.21 00:38:01
Első blikkre valóban úgy tűnhet, hogy Dolores a banditáról akasztotta le a fegyvert... Csakhogy van az epizód elején egy kis utalás, amikor megtalálja a fiókban egy ruhábva csavarva és csodálkozva nézi. Utána, amikor bezárja a fiókot, látszik hogy a ruha már üres és nincs benne a pisztoly. Ez nekem fel is tűnt, de aztán elfelejtettem, egészen addig amíg ezt az írást el nem olvastam. Szóval elő volt ez készítve, csak annyira apró utalás, hogy tényleg elég egyet pislogni és már nem is veszi észre az ember.

Az AI kérdés már egy bonyolultabb téma, és talán a sorozat legnagyobb kihívása is egyben.
Ha jól értelmezem az eddigieket, akkor tudományos szempontból nagyon korrekt és alapos a megközelítésük, de pont emiatt borzasztó nehéz lesz a laikus néző számára érthetően tálalni.

A videojátékokkal vont párhuzam talán a legpontosabb, azon belül is asszem sokat hivatkoztak a szerzők az Oblivion jellegű RPG-kre. Aki játszott ilyennel, az tudja hogy ezekben a világokban egy csomó AI szereplő mászkál fel-alá, akik egyrészt képesek interakcióba lépni a játékossal és nagyjából konzekvensnen reagálni a cselekedeteire. Másrészt pedig a játékostól függetlenül is aktívak és úgymond élik az életüket: járőröznek, tesznek-vesznek a ház körül, akár egymással is harcolnak és így tovább.
Ez viszont csak a látszat, és közben a szereplőket vezérlő programrésznek semmiféle fogalma nincs arról, hogy mit is csinál - a bejövő "ingerek" egyes kombinációira előre rögzített reakciói vannak, és az igazán jó játék "AI" mindig fix választ produkál. De az egész teljesen absztrakt, a szereplő számára tök mindegy hogy a játékos megöli, beszélget vele, vagy ad neki egy csomó pénzt. Pontosan úgy, ahogy a Go játékos program sem alkot magában olyan fogalmakat, hogy játszma meg ellenfél meg taktika, nincs öntudata, csak egy nagyon-nagyon bonyolult gép.

Változatosságot azzal próbálnak ebbe csempészni, hogy pár elemi "inger" nagyon sokféleképpen kombinálódhat. Tehát mondjuk a falu szélén a földműves máshogy reagál a kivont karddal rohangáló játékosra, mint a békésen sétálgatóra, meg felismeri hogy mennyire menő a felszerelése, hány életerő-pontja van, sőt esetleg képes emlékezni még arra is hogy legutóbb hogyan találkozott vele.

Vagyis a videojátékokban az "AI" valójában csak egy színjáték. Nem kell hogy tényleg intelligens legyen, elég ha annak látszik, és ezt egy ilyen korlátozott környezetben viszonylag könnyű is elérni. Nagyjából az az egésznek a titka, hogy a szereplők viselkedése a játékos számára következetesnek tűnjön. Féljen tőlem, ha fenyegető vagyok; lepődjön meg ha hátbatámadom; legyen hálás ha megmentem az "életét". Amíg nem produkál logikátlan reakciókat, addig működni fog az illúzió, hiába nincs mögötte valódi értelem és öntudat.

A Westworld robotjai lényegében ennek a megvalósításnak a sokszoros hatványra emelt összetettségű megfelelői. Sokkal többféle reakciót programoztak beléjük, változatosabbak a belső paramétereik, összetettebb a memóriájuk, így szinte már végtelenféle reakciót tudnak produkálni. Az első részben külön hangsúlyozzák is, hogy már annyira fejlettek hogy nem is annyira még változatosabb reakciókkal lehet javítani őket, hanem maguknak az előre eltárolt viselkedéseknek a finomításával. Jó példa erre Clementine, aki minden új vendéget ugyanazzal a szöveggel próbál befűzni, és már nem új nyomulós taktikákat akarnak hozzáadni, hanem a meglévőnek az apró gesztusaira koncentrálnak.

Mindezek alapján a Westworld azért baromira érdekes az AI szempontjából, mert azt a kérdést feszegetheti, hogy pontosan hol is van az illúzió határa. Létezik-e egy olyan összetettségű rendszer, aminek a viselkedése már megkülönböztethetetlen egy valódi emberétől; és és ha igen, akkor azt még mindig öntudatlan gépnek kell-e tekinteni - meg úgy egyáltalán, maga az ember mennyiben is több ennél?

Dolores és Teddy közös jelenetei is pont ezért lehetnek majd fontosak, mert ők egymással még valódi érzelmek vagy arról alkotott fogalmak nélkül játszanak előre megírt szerepeket. Minden reakciójuk előre megírt, csak annyira sokféle van belőlük, hogy egy minimális változtatás is elég a körülményekben ahhoz, hogy teljesen máshogy alakuljon a találkozásuk. A mostani epizód pont azt akarta megmutatni, hogy hiába tűnik az egész valósnak, mégsincs mögötte érzelem vagy ész, Teddy az előre megírt szerepet adja csak elő.

Na de ha William(?) lesz a másik fél, akkor ő a maga részéről nyilván tényleg meg tudja élni a kapcsolódó érzelmeket, önálló döntéseket fog hozni és így tovább. Ha pedig Dolores viselkedése mindig meggyőző tud maradni és egyszer sem ad logikátlan választ, akkor ő is teljesen emberinek tűnhet majd William számára. De akkor pontosan hol is ér véget a programozás és kezdődik az öntudat; egyáltalán létezik ez az embereknél vagy csak annyira összetett gépek hogy már nem is számít?

Szóval ebből a szempontból szerintem nagyon is okos, átgondolt és érdekes a sorozat :)
Az HBO tegnap este leadta a Trónok Harca hatodik évadának nyolcadik részét mi pedig most is összeszedtük a legfontosabb eseményeket az epizódból. Spoilerek a tovább mögött...
vargatom 2016.06.14 21:49:05
@Janos Mohacsi: Nagyon nem értek egyet :)

Jaime-ről már írtam, hogy az Edmundnak előadott monológja színjáték volt, egy eszköz a céljai eléréséhez; de már saját maga sem biztos abban, hogy megéri ilyen áldozatokat hoznia. A lelke mélyén sokkal több erény van benne, mint a legtöbb másik westerosi lovagban, csak ezt a meggyőződését mindig felülbírálta a kötődése a nővéréhez és a családja nevéhez. Cersei előbb vagy utóbb megint el fogja taszítani magától, és akkor egyértelműen Brienne-hez akar majd csatlakozni.

Cersei meg pont az ellenkező irányba tolódik, szép lassan mindent eldob magától, leginkább arra a régi jóslatra fogva az egészet. Pedig, és ez a szép benne, szerintem annak kb. ugyanannyi alapja volt, mint a mi valóságunkban - a boszi csak felmérte a jellemét, meglátta benne az önsorsrontó vonásokat. De pont ezek miatt a hibái miatt lehet mégis valamennyi szimpátiát érezni iránta; és ez valszleg akkor is így fog maradni, amikor a Maesterrel közös tervükbe belevágnak, akármi is legyen az (és amire egyébként elég erős utalások is voltak az elmúlt pár epizódban...).

Stannis is egy hasonló tragikus szereplő volt, akinek a makacsságát és más hibáit a Robert felemelkedése miatt érzett féltékenység és valami sérelem (nem kapott megfelelő birtokot vagy mi) terelte erre az útra. Szerintem kellenek ilyen, végzetesen hibás karakterek is minden történetbe, bár tény hogy a GOT-ban elég sokan vannak ;)

Jon meg mindig is egy háttérbe szorított, kiközösített figura volt, pont ez vezette a Night's Watchba is. Egy ilyen embernek nem elég egy-két lökés ahhoz, hogy magára találjon, de a feltámasztása alighanem az egyik utolsó lépés volt - és az elkerülhetetlen winterfell-i csata lesz valószínűleg az/egy másik (ha pedig megismeri a valódi származását, az lehet majd a végső).

Arya pedig már előre is lépett szerintem, hiszen gyakorlatilag az első évad vége óta menekült és bújkált, ha csak lehetett akkor letagadta a kilétét, nem találta önmagát. Most meg - mondjuk egy tényleg nem a legjobban megvalósított eseménysor után - büszkén felvállalta a nevét, és ezzel azt is kinyilvánította, hogy hova tart.
Azt mondjuk nem tudom eldönteni, hogy ki is volt a Faceless Men valójában, és mik is voltka a céljai. Igaz, hogy Jaquen arcát viselte szinte mindig, de korábban egy teljesen más embert láttunk a templom előtt - és tulajdonképpen "a" Jaquen igazi arcát sem ismerjük. Lehetett akár Syrio is ;) vagy valaki teljesen más...

A Blackfish meg megint csak egy tragikus hős volt, eleve a neve utalás a Tully család fekete bárányára; mindenben elbukott, ezért választotta végül a halált (bár tény, hogy az ő holttestét sem láttuk).

Végül pedig a Hound, hát szerintem ő is nagyon megváltozott. A külsőségek - erőszak :) - persze megmaradtak, hiszen senki sem változhat meg látványosan. De korábban ő csak a túlélésre játszott, meggyőződés hiányában mindig oda csapódva ahol boldogulást remélt (ezért rabolta el Arya-t is), most viszont már elkezdett valami célt keresni magának. Ezt még nem találta meg, legalábbis szerintem egyáltalán nem biztos hogy a Brotherhood lesz az.

Tyriont meg kihagytad a felsorolásból, de én úgy éreztem hogy most ő is kapott egy elég erős leckét. Westeroson ugye elvágta magát, de Mereenbe kerülve végig úgy viselkedett, mint aki tökéletesen nyeregben érzi magát. "Bort iszok és tudok dolgokat", ugye :)
Vagyis szinte semmit sem tanult még a tapasztalataiból és neki is kellett legalább ez a mostani pofon (bár szerintem neki is jár még néhány).

Szóval szerintem nagyon is érdekes rész volt ez, (általában) ügyesen terelgették tovább a karaktereket előre a fejlődésükben. Az egyre több halállal és elvarrt szállal kombinálva ez már a végső felvonás felé viszi a cselekményt, amire a maradék két rész teszi majd fel valószínűleg a koronát.
Ja, és az egyik jelenet alapján az az érzésem, hogy az évad vége az ötödik könyv epilógusa lesz :D
vargatom 2016.06.14 22:04:09
@AltonDevir: Igazából engem az se lepne meg, ha Dany maradna ott ahol van :) Westeros neki egy ilyen szellemi örökség meg nosztalgiatrip, csecsemőként mentették ki onnan, soha nem is látta, valójában semmi nem köti hozzá.

A legvalószínűbb egyébként az lesz, hogy azért átkel a tengeren - de végül inkább a White Walkereket segít lenyomni. Aztán ráhagyja a kontinenst egy megfelelőbb uralkodóra, és inkább visszamegy Essosra :D
vargatom 2016.06.14 23:03:17
@nota19: A komplikáció itt inkább Kisujj felől jön majd :P
Gőzerővel készülünk az E3-ra, ezért kicsit hanyagoltam a blogot, csúszott is pár napot az új podcast. De ami késik, már itt is van, és az új adással együtt érkezik Sashegyi "Sasa" Zsolt, aki már az első évadban is volt vendég nálunk, mert hát a hazai gémerszakma régi motorosa ő, és elég jó dolgokat…..
Azután, hogy Donnie Yen lenyilatkozta, hamarosan visszatér Londonba, hogy részt vegyen a Zsivány Egyes (Rogue One) utóforgatásán, csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg egy klikkvadász cikk arról, mekkora bajban van az új Star Wars-produkció. A Hong Kong-i Donnie Yen a film előzetesében Nos, a…..
vargatom 2016.06.05 22:44:53
Kopipészt az IGN.hu-ról:

Plusz forgatásra igazából szinte minden filmnek szüksége lenne, vagy legalábbis sokat tudna profitálni belőle.

Az egész a filmkészítés jellegéből következik; eleve legalább egy nagyságrenddel több anyagot vesznek fel, mint a végleges játékidő, de van olyan rendező aki képes húsz-harminc alkalommal is felvenni jeleneteket. A film csak hónapokkal ez után, a vágás alatt fog összeállni, akkor alakul ki a ritmusa, szerkezete. Abban pedig majdnem minden vágó egyetért, hogy az ő munkájuk lényegében csak megérzésekre és próbálgatásra épül, nincsenek lépésről-lépésre követhető útmutatások.

Még a legalaposabb tervezés és előkészítés (storyboard, previz stb) mellett sem lehet elkerülni, hogy a vágáshoz a forgatott anyag tökéletes és hiánytalan legyen.
Egy 2-3 szereplős párbeszéd is elegendő példának. Ezeket soha nem időrendi sorrendben veszik fel, hanem sorban egymás után mennek végig a szereplőkön. A felvételhez ugyanis a helyszínt be kell világítani, a kamerát, mikrofonokat, a stáb többi tagjait, kábeleket stb. elrendezni. Minden szereplő szépen végigmondja az összes szövegét, meg az összes olyan jelenetet is megcsinálja, amikor csak reagál a többiekére. Ehhez általában kamerán kívül a többi színész is mindig elmondja a maga szövegét persze.

A jelenet összerakásakor aztán kiderülhet, hogy a megfelelő tempóhoz jól jönne még 1-2 plusz felvétel valakiről, vagy hogy két, időben több órás vagy napos különbséggel felvett mondat nem működik jól egymás után vagy esetleg úgy rossz a szöveg ahogy van, vagy valaki túl gyorsan / túl lassan sétált, és így tovább. Vagy mondjuk az adott jelenetből teljesen kimaradt valami, ami a teljes filmben logikátlanságokhoz vezet.
Plusz régen, az analóg korszakban az is előfordulhatott, hogy valami hiba került a filmanyagba és az tett használhatatlanná valamit.

Az egyik leglátványosabb ilyen baki a Fellowship of the Ringben Aragon és Boromir utolsó párbeszéde, ahol amikor Aragornt látjuk (asszem), akkor Boromir vállán tartja az egyik kezét - amikor meg Boromirt, akkor nem. Ez alighanem azért maradt a filmben, mert a szöveg és a színészi játék elég erős ahhoz, hogy elterelje a néző figyelmét - de ha már tudod, hogy mire kell figyelni, akkor borzasztó zavaró, hogy az a kéz hol itt van, hol ott van ;)

És ez csak egy szimpla kontiunuitásbeli baki egy olyan jelenetben, ahol a két szereplő nem megy sehova és nem is csinál szinte semmit. Az IMDB-n minden filmhez százával szedtek össze hasonlókat, és képzelhetitek hogy mennyivel komplikáltabb az egész, ha akciójelenetekről, speciális effektekről vagy VFX-ről van szó...

Persze egy csomó vészmegoldást lehet alkalmazni az ilyen esetekben, más snitteket újrafelhasználni, utólag hangstúdióban más szöveget felvenni és valahogy a vágással trükközve az eredetinek a helyére rakni, stb. A digitális technológiával tovább bővültek ezek a lehetőségek, pl. Lucas az Episode I-ben postban lecserélte Qui-Gon eredetileg beszélő arcát, hogy így szedhessen ki egy szöveget amit szükségtelennek érzett. Vagy az is tipikus (és régi) módszer, hogy ha egy balról jobbra haladó mozgás helyett (szereplő, jármű, kamera) az ellentéte működik jobban, akkor az egész snittet megtükrözik (ehhez régen csak fordítva kellett befűzni a filmet, ma meg megoldja a számítógép).

De nyilvánvalóan sokkal jobb megoldás az, ha eleve félrerakják a költségvetés egy részét, időpontot egyeztetnek a színészekkel és a stábbal, és megőrzik a díszleteket, jelmezeket stb. (plusz rengeteg fotóval dokumentálnak az eredeti forgatás alatt mindent a kontinuitás miatt) - és jó előre beterveznek pár hét plusz forgatást. Ennek semmi köze tehát ahhoz, hogy mennyire jó a forgatókönyv, a rendező, a színészek, vagy akármi más. Ez egyszerűen cska egy plusz eszköz, az előre nem látható apró, de annál zavaróbb problémák kezelésére, amik csak a vágás folyamata alatt jönnek elő.

Az persze megint más kérdés, hogy - minden más eszközhöz hasonlóan - ezt is könnyen lehet abuzálni, akár a film teljes cselekményének az átírására is. Valószínűleg a Star Wars prequelek a legismertebb példák erre, szóval az első körös túlreagálás ebből a szempontból többé-kevésbé érthető. De ettől még szerintem igazán beleférhetne az IGN-nek is meg a többi portálnak is, hogy mondjuk úgy futólag megkérdezzen egy filmes szakembert, hogy mégis mi is ez a plusz forgatás dolog...
vargatom 2016.06.06 22:06:40
@steery: Lásd még Hizdahr posztját. Minden egyes ilyen bakit szinte biztosan kiszúrnak a filmesek is, de egyrészt ezeknek a kijavítása rengeteg pénzbe és időbe kerülhet; másrészt pedig a nézők legalább 90-95%-a soha nem is fog még csak hallani sem róluk.

Ugyanez érvényes egyébként a vicces dolgok nagy részére is. Embertelen sokszor láttam az első három SW filmet, de soha nem vettem észre az oda nem illő tárgyakat sem az Empire-ben az aszteroidamezőben, sem a Jedi-ban az endori csatában ;)

Arról nem is beszélve, hogy ha egy film kizárólag a szakértő rajongók véleményeit követi, akkor az.aztán szinte biztosan hatalmasat fog bukni.
Félreértések elkerülése végett, ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindent higítsanak fel kommersz tucattermékké; csak azt, hogy a rajongótábor meglátásai között szükségszerűen lesznek tévesek is, a szélsőséges elfogultság és az átlagon felüli tájékozottság miatt.
Hétfő este újabb Trónok Harca epizódot sugárzott az HBO, úgyhogy itt az ideje átrágni magunkat a hatodik rész történésein. Spoilerek a tovább mögött...
vargatom 2016.06.01 00:17:49
A Danyről szóló poszt nagyon jó volt, gratula érte! Viszont hozzá kell tennem még azt a részt a könyvekből, hogy az ő szemszögéből írt fejezetekben van még egy nagyon fontos elem: a bizonytalanságai és félelmei. Talán a leggyakoribb mantrája az, hogy "If I look back, I'm lost" - vagyis tökéletesen tudatában van a saját helyzetének, tapasztalantlanságának és éppen ezért tudatosan igyekszik elkerülni a habozást, tétlenséget, a korábbi döntései megkérdőjelezését. Ez egyszerre egy nagyon érdekes oldala a személyiségének, és egy jól működő magyarázat a viselkedésére.

A másik figyelemreméltó meglátást viszont a cikk írójának a javára kell írnom: a nézők (és olvasók) nagy többsége bármiféle kétség nélkül könyveli el Dany-t a "jó" oldal szereplői között. Márpedig ő még papíron is ellensége szinte minden más karakternek, akik alapvetően a Westerost jelenleg uraló és így bitorlónak számító családok tagjai; ráadásul ugye Martin írja ezt a történetet, akitől aztán főleg nem lenne idegen egy olyan húzás, hogy az utolsó igazi Targaryen sarj habozás nélkül a halálba küldené mindegyiket.

Az a logikus következő lépés viszont már kimaradt a cikkből is, hogy ha Danyből lehet ellenség, akkor ezzel nem feltétlenül lenne egyedül. Nem az enyém az ötlet persze, de példűul a Stark-örökségét maga mögött hagyó Bran eljövendő motivációi ugyanúgy könnyen a többi szereplő érdekei ellen fordulhatnak...

Margaery meg nyilván a saját pecsenyéjét sütögeti, és szegény Tomment a királyi pöcörőjénél fogva terelgeti a megfelelő irányba. Ebben a lépésében inkább az a nagyon érdekes, hogy - legalábbis első látásra - ezúttal a saját nagyanyja ellenében cselekedett. Ötletem sincs, hogy ebből hogyan lehetne fordítani, de mégis az a valószínűbb, hogy valahogy mégiscsak be fogja vonni az öreglányt a terveibe.

Plusz én Cersei-t sem írnám le; a könyvekkel szemben itt sokkal tudatosabbnak és kiegyensúlyozottabnak látszik, például az egy nagyon is jó taktika volt hogy a konfrontációt a High Sparrow-val a Tyrellekre tolta, és így bármiféle arcvesztés nélkül jött ki az egészből. A saját ítéletére is megvan a terve a zombi-Mountain formájában, és elég biztos hogy Jaime-t sem csak úgy hirtelen ötlettel küldi el jó messzire (a meggyőzéshez az észérveken felül a szexet is kihasználva).

Az meg, ahogy a showrunnerek évek óta mellőzött szereplőket tudtak visszahívni a sorozatba, könnyen lehet hogy példátlan a tévézés történelmében, de ettől függetlenül is baromi jó; akárcsak Bronn belebegtetése :)
Holnap jön az új Doom, ami persze leginkább a régiek miatt érdekes. A Doom (és a Doom II) a játéktörténelem egy fontos mérföldköve, megállója, hovatovább világítótornya, fárosza. Szinte mindent megírtak már erről a játékról, magyarul is megjelent a Masters of Doom című könyv, itt a blogban is volt…..
vargatom 2016.05.17 20:25:40
@Void Bunkoid: Lehetett játszani F-117 szimulátorral, Retaliatorral.

De a legnagyobb fun a Silicon Graphics hűtőszekrényeken volt, a dőlt betűs fontok az Irix oprendszerben, a realtime pörgethető Beethoven fej meg VW Beatle; és azért ott is akadt 1-2 szimpla repülőszimulátor is.

@Stöki: Ennek meg az a sztorija, hogy Trent és csapata is nagyon rákattant a Doomra és éjjel-nappal játszották, innen jött az együttműkődés a Quake-hez.
vargatom 2016.05.17 20:26:20
@Savior: Jah, a needler lőszeres dobozokon is NiN felirat volt :D
Csak mert az EFO Films éppen aláírt egy szerződést, aminek értelmében ebből a két játékból készíthet filmátiratot. Ez azért furcsa, mert a Centipede és a Missile Command réges-régi (1980-as mindkettő) Atari-játékok, és nincs bennük sok kontent, amit filmre lehetne vinni. Az egyikben mindenféle…..
vargatom 2016.05.17 20:22:42
IDDQD Checkpoint 2x09: FPS-sek 2016.05.09 22:36:09
Próbálom utolérni magam, de nem nagyon megy; megint késtem egy napot a múlt heti podcastadással, de a héten már tényleg visszatér a Checkpoint a rendes kerékvágásba. Ami azt jelenti, hogy hét végén is lesz egy adás, hiszen a most élesített az még a múlt heti. Reméljük, úgy gondoljátok majd, hogy…..
Kis késéssel itt a múlt heti Checkpoint, részben azért késett, mert nagyon sok volt a nyersanyag - ez meg is látszik azon, hogy ilyen hosszú podcastadásunk még nem volt. És nem hangzik el benne szóvicc! Sőt, alig beszélünk benne, csak ülünk, és hallgatjuk vendégünket.....
Mire jó a fogyókúra? Azt gondolod, hogy ez egy nagyon egyszerű kérdés, és gyakorlott fogyókúrázóként többet tudsz róla, mint bárki. Akkor had legyek ünneprontó: fogalmad sincs mi az, hogy fogyni. Most, hogy vérig sértettelek, talán végig sem olvasod a blogbejegyzést, pedig…..
Budapest legközpontibb zónáját (Bajcsy-Andrássy ütközése) elfoglalta a sárga birodalmi horda, akit szent meggyőzősédüket próbálják éppen nyomatékosítani. Harcolnak az igazuk és az elmúlt 50 év berögződései mellett. Amíg ők tüntetősdit játszanak, addig senkinek nem fog TAXI osztályrészül jutni, tehát…..
vargatom 2016.01.18 22:42:35
@Punxsutawney Mormota: Habony egyik Századvéges spanja már ki is osztotta a taxisokat a blogján. Nem számítok komolyabb engedményekre a kormány részéről a taxisok javára.

Pár érdekes info még:

Az index szépen utánajárt, hogy a rendelet után hogyan is alakultak a nagy taxitársaságok bevételei. Kb. megkétszereződtek.

Ugyanakkor egy szintén indexes videó alapján a mostani akciókat nem a társaságok, hanem a magánvállalkozó független taxisok szervezik. Valahol mondjuk logikus, hogy pont az ő piacukat eszi meg az Uber - már ha a külföldi vendégek lehúzására vagy reptéri hiénáskodásra gondolunk.

A bloggernek meg annyit szeretnék megjegyezni, hogy azért ne becsülje le ennyire ezeket a közösségi online szerveződéseket.

Egyrészt ez a forma egyáltalán nem zárja ki a szaktudást, főleg nálunk fejlettebb pénzügyi, üzleti stb. kultúrájú országokban.

Másrészt pedig azért is nagyon XXI. századiak ezek a megközelítések, mert alapvető elemük a környezettudatosság is. Valahol szinte mindegyik arról szól, hogy a növekvő keresletet újabb erőforrások bevonása helyett a meglévők sokkal hatékonyabb kihasználásával szolgálja ki. Persze nem mindig ez lesz az eredménye, de összességében azért mégis van egy ilyen, egyáltalán nem elhanyagolható hatásuk is.
 - SPOILERMENTES -* Réges régen, egészen pontosan harminc év elteltével a Birodalom bukása után az annak romjain szerveződő Első Rend, míg a Lázadók örököseként az Ellenállás feszül egymásnak a hatalom megszerzéséért. Végre megint úgy tűnik, mintha a távoli galaxisban…..
Úgyis mindenki kirakja, engedek a kortárs nyomásnak: megjött a júniusban bemutatandó Warcraft-film első trailere. Először videó, aztán kommentár. Hát izé. Nem estem hanyatt tőle, de még hasra sem. A szöveg olyan, mintha egy kamasz írta volna, miután elolvasta a Random…..
vargatom 2015.11.07 02:10:41
@kisPocok: A film CG-jéhez a Blizzardosoknak semmi köze, az ILM gyártja. Plusz nem lehet az utsó pillanatig húzni a dolgokat, trust me I work in CGI...

(Amikor meg így csinálják, ahogy te gondolod, na abból lesz a Hobbit 3)
vargatom 2015.11.07 23:00:22
@Madnezz: Az ILM-nek a prequelek idején volt talán egy kisebb hullámvölgye, de mára nagyon összekapták magukat szerintem.

A Warcraft kapcsán két probléma lehet; egyrészt ez nem a veterán stáb San Franciscóból, hanem a kanadai stúdió. Másrészt meg ezt az ork designt nem nagyon lehet eladni, egyszerűen nem működik sajnos.

Van egy olyan gyanúm hogy a Blizzardos alapító arcoknak vétójoga van, és ők ragaszkodtak vakon az ilyen részletekhez... Nem is lenne vele gond, ha az emberek megjelenése is ugyanolyan stilizált lenne, mint akár az itt belinkelt WoW trailerben. De az élő színészek mellett egyszerűen hülyén néznek ki ezek a lények.

Meg hát az sem segít a dolgon, hogy a trailerben szereplő anyag nagyon befejezetlennek, nyersnek tűnik, elég alapvető hibák vannak még benne. Remélhetőleg azért legalább a CG és forgatott elemek integrálása sokkal jobb lesz a végső filmben.
vargatom 2015.11.11 20:37:03
@molnibalage: A ZS kategória azért erős túlzás; alapvetően ott vannak csak gondok, amikor élőszereplős forgatott anyagot akarnak párosítani CG-vel (meg pár tájkép fura). De amikor az egész jelenet CG, akkor igenis nagyon magas a színvonal, és az orkok kivitelezése is elég komoly, csak hát a design megszab bizonyos kereteket...
Még az Amazon főnöke, Jeff Bezos is elismerte, hogy nagyon, nagyon, nagyon drága (egyes infók szerint 250 millió dollár) volt megvenni a Top Gear stábját, miután Jeremy Clarksont kihajították a BBC-től, legnagyobb versenytársuk, a Netflix egyenesen túlárazottnak tartja az…..
Már kilencedszer jelentkezünk videojátékos podcastünkkel, amit az E3-ról frissen hazaérkezett Grath-tel vettük fel (megvágni aztán kicsit tovább tartott egy családi nyaralás miatt, bele is csúsztam a hétvégébe, de azért tartjuk a kétheti ütemet). Az adást nyitó hírblokkban…..