Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pas

0 bejegyzést írt és 250 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új God Is An Astronaut nagylemez. Érdemben nem tudok nyilatkozni róla, mivel soha nem hallottam még egy lemezüket sem... ..
A napjaink eszmei áramlatait felszínesen tanulmányozó megfigyelő figyelmét könnyedén elkerülheti a közvélemény meghatározó alakítóinak vakbuzgósága, valamint azok a mesterkedések is, amelyek elnyomják a másként gondolkodók hangjait. Úgy tűnik, hogy már a fontosnak tartott…..
Pas 2012.08.25 13:03:17
Ez '56-os. Hm.

mises.org/daily/2989 - ez '58-as, és pont olyan elegánsan hagy figyelmen kívül ismert problémákat az implikált alternatív rendszerével kapcsolatban.

Magyarázza a történéseket, amikből ő kimaradt majdhogynem mindig is, mert nem tudott "elég jó" megoldást felmutatni.

Ennyit a Mises bárójáról. Aztán, hogy a nagy újraelosztás hevében nem látják a fákat se, meg az erdőt se a nepotizmus/komázás-haverozás porától a lelkes intellektüel szurkolók, az sajnos nyílt titok.
  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Techet Péter jogfilozófus, újságíró írását olvashatják.     A jobb- és a baloldal az európai – a széles értelemben vett nyugat-európai – politikatörténet alapvető…..
Pas 2012.05.14 12:58:55
@tesz-vesz: know-how, szellemi tulajdon, hogy mondjak két dolgot ami nélkül indulhatnánk vissza kb. 1940-be. másik probléma, hogy nem lenne költséghatékony ennyi emberre felépíteni minden fontosabb szektor teljes vertikumát, a nyersanyag-kitermeléstől a finomításon át a feldolgozáson keresztül az összeszerelő gépsorokig.

van egy tanulmány ami megvizsgálja tudományos igényességgel és megszállottsággal egy ceruza életútját. egy olyan sima egyszerű 6 oldalú, a végén radírral, mondjuk HB-s grafitkacat. és kiderül-kiderül, hogy igen sok dolog megléte szükséges hogy le tudjanak gördülni azok a ceruzák a gyártósorról. [10 perc keresgélés után sem találom, szóval lehet, hogy urban legend, de mint gondolatkísérlet még tökéletes]

van egy kedves kis ország, csodás zöld mezők, virágba borult rétek, hetyke lankák és dölyfös dombok között, úgy lehet legkönnyebben megismerni, hogy diktatúra van, a lakosság általában éhezéssel üti el az időt, és nagyon szeretnek fenyegetni mindenkit, akik nem ők.
Pas 2012.05.16 07:33:56
@tesz-vesz: hm, hm. a gazdaságok nem zéró-összegű játszmák. a szinergikus hatások nem elhanyagolhatóak. a zárt rendszerrel jelenleg rosszabbul járnánk (kül.ker mérlegünk pozitív)

egyszerűen nem lenne elég munkaóra, ha manufakturákban képzelnénk el a termelést. a minőséget pedig a precíziós automatizálással lehet növelni, amihez ugye nem árt a tőke (és nem a külföldi, belföldi, oligarcha, piros-narancs-sárgacsillagos, hanem nyugodtan számold át ezt is tetszőleges termékkosárra és az előállításához szükséges munkaórára a teljes függőségrendszerével együtt)

"a tudás, ami nélkül mennénk vissza 1940-be, pedig megvan. az ilyen dolgokat okosan kell csinálni."

hol van? nem az a lényeg, hogy van itthon egy késtervező létesítménye a braunnak, ahol pár mérnök CAD-kattingatva kitalálja, hogy gyártsák le az epilátorok műanyag házát, hanem hogy utána kínába küldik ki a terveket, mert a plasztikszart ott fröccsöntik, vágják, stb. majd viszik hajóval a zuszába, a nagy kék pocsolyán túlra. mert a specializáció miatt még mindig jobban megéri. és így itthon is csak abból van, ami valamiért itthon érte meg. pl. van 1-2 autó-összeszerelő, de pl. ezekbe az autókba (és a buszokba) nem tudnál sebességváltót tenni, mert olyan gyárunk nincs; nemhogy hozzá a tudás.

nem olvastam végig az összes hozzászólást, de érdekelne a skandináv/északi államoknál előnyösebb helyzetünk mögötti érvrendszered.

"ne képzelegj diktatúrával és éhezéssel." igaz! az éhezés (ill. fokozatai) már valóság elég sokak számára; a másik összetevő pedig csak részlet kérdés, de az egypártrendszer tényleg jobban leírja a szituációt.
Magyarország államadóssága képekben, amit eddig elképzelni sem tudtál! Nagyításért kattints a képre! Forrás:http://allamadossag.net78.net/ ..
Pas 2012.01.03 12:48:56
na, segítő orsi segít: en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt

az a 82,9% az pontosan az, ami. nem tudom, hogy mi a faszért kering ez a neten, amikor tele van hibákkal (pl. a 4 638 ezer milliárd hogyhogy nem tűnt fel a kedves dizájnernek).

és az államháztartás ugyan nem a legolcsóbb, de kurvára nem a "kétszerese" a GDP-nek. (ebből egész jól számolható a bevételi oldal, tudjuk, hogy az éves deficit a GDP 2-3%-a, tehát annyival több a kiadás .. ezt vagy államkötvények/papírok eladásával finanszírozza az aktuális bűnbanda, vagy ha az már túl drága lenne, akkor megy a sírás valamelyik 2-3 betűs szervezetnek.)

és miért fontos, hogy ezek az inforgrafikák pontosak legyenek? azért, mert a téma komolysága megérdemli.
Hosszas világügyi morgolódás olvasható alább. Nagyon hosszas, komolyan.Az utóbbi napokban végülis csak olyasmiket olvastam többek között, hogy megadóztatják az egészségtelen (cukros-sós) ételeket-italokat, mert hát hogy az egészségtelenül élőkre megy el a rengeteg…..
Laza három hónappal az első bejelentés után az RSA elismerte, hogy a tőle megszerzett, SecurID technológiával kapcsolatos adatok veszélyt jelenthetnek az autentikációs megoldást használó rendszerek biztonságára, valamint hogy az incidens kapcsolatban áll a Lockheed Martinnál…..
Zorg a Rettenetes hívta fel a figyelmem az alábbi Bombahíres hírre (Az Ozeki.hu közlényét itt olvashatjátok): Szombat éjjel számos weboldalon megjelent a mobilkommunikációs szoftverek fejlesztésével foglalkozó Ozeki Informatikai Kft. valamennyi termékének forráskódja. A cég…..
Távolról, autentikáció nélkül kihasználható sebezhetőséget javítottak a népszerű Exim MTA-ban. Egy format string problémáról van szó, amely a bejövő levelek DKIM (DomainKeys Identified Mail) információinak naplózásakor keletkezik. A hiba helye pontosan látszik a javított,…..
 A Pure Security egyik szakértője, Gordon Maddern véletlenül fedezett fel egy hibát a Skype Mac-re szánt változatában. A probléma akkor jött elő, mikor Maddern egy támadáshoz használt payloadot küldött át egyik kollégájának. Mint kiderült, egy távolról kihasználható…..
Az Oracle kiadta legújabb rendszeres CPU-ját, mellyel több mint negyven sebezhetőséget orvosolnak különböző termékekben. Most azonban nem a javított hibákat szeretném sorba venni, hanem csak egy már lefutott és egy jövőbeli előadásra szeretném felhívni a figyelmet.Az egyik Chris…..
BuheraBlog Barracuda fail 2011.04.11 21:59:25
A támadóknak kint kell maradniuk: a Barracuda Web Application Firewall önállóan teljes védelmet nyújt weboldalainak és web alkalmazásainak. Behatolóknak nem ad esélyt, a lehetséges protokol vagy alkalmazási gyenge pontokon nem autorizált hozzáférés ellen, adatlopás ellen, Denial of…..
Most olvasom, hogy a Hit Gyülekezete (akik nálam stabil második helyen vannak a feketelistán a Szcientológusok után) történelmi egyházzá válhat az újabb ügyes-okos Fideszes reform nyomán, aminek - kapaszkodjatok - az volt a célja, hogy az üzleti célból alakult kisebb vallásoknak…..
Gbor és a Slashdot hívta fel rá a figyelmem, hogy Uri Rivner, az EMC biztonsági főnöke egy hosszabb elemzést tett közzé a céget ért incidens részleteiről. Eddig ez az első elfogadható közlemény az EMC részéről, ami bár a legfontosabb kérdést, nevezetesen, hogy mihez fértek…..
Még mindig kétségek között hánykolódom az állítólagos Comodo hacker üzenetét illetően, pedig már egy hamisított Mozilla tanúsítványt és privát kulcsokat is prezentáltak a hitelességét alátámasztandó. Ha fogadnom kéne, most arra tennék, hogy az üzenet a valóságot…..
...és ezt a kreatív újrahasznosítási módot találtam ki hozzá...
„A nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra” — írta állítólag Orbán Viktor a Facebookon (amin én nem vagyok fönn, tehát csak idézetekben olvasom). Ez azt jelenti, hogy kiesik a nyugdíjrendszerből: * 350 ezer rokkantnyugdíjas, * legalább még 300 ezer…..
Pas 2011.03.23 12:50:25
@jotunder: Mi számít jó egyetemnek? Elég, ha azt mondom, hogy a BME, ELTE, BCE tökéletes illusztrációja HaKohen hozzászólásának? És gondolom van még több ilyen intézmény, de nekem ezek belsőségeivel volt szerencsém találkozni.
Pas 2011.03.23 13:09:23
@Vitéz Kőbányai Világos: Ugyan nem tudom, hogy Marx meg Engels két sör között mit talált ki erre a problémára, de az látszik, hogy ha egyszerűen nincs elegendő erőforrás, akkor a jóléti állam nem lesz olyan, ehm, jó. Még inkább látszik, hogy a meglévő erőforrást allokálhatja az 5 éves Terv Iroda arra, hogy a lumpeneket éltessük, vagy arra, hogy tanárokat fizessünk.

Akár tehetnek róla, akár nem, egyszerűen nincs pénz jólétkedni. Tudtommal.
Mainframe's Happy Place Sírnivaló 2011.03.23 11:36:00
...hogy a Wikipediát böngészve kíváncsi lennék egy-két dologra magyarul is (például hogy tudjam, hogy hívják az adott, általában szótárakban nem előforduló dolgot magyarul), és azt látom, hogy a szócikkek 90%-a olyan nyelveken elérhető, mint a tömegek által beszélt gael vagy…..
Jót büdösparasztozott megint a mandiner. Szőrmentén zsidóztak is persze, kell a törzsközönségnek, de itten most a büdösparasztozásról lesz szó. Azt írja ez a pázmányos senkiházi, hogy "cselédek és disznópásztorok" gyerekei kerültek a…..
Machete (2010) - Robert Rodriguez egy állat. :) A szó legjobb értelmében. Nem tudom mikor gurult el a gyógyszerük Tarantino bácsival együtt, de egy ponton elhatározták, hogy ilyen és hasonló filmeket fognak gyártani futószalagon. A Machetéről mi sem mond el többet, mint hogy a…..
Itt ez az eset a villamosmérnök srácról, akit a kollégiuma előtt megvert egy csapat roma. Reagálnom kell rá, mert egyrészt példaértékű, másrészt roppant tanulságos.Először is végre-valahára mindkét irányban alkalmazzák a hasonló, rasszista indíttatású bűncselekmények…..
Hej, ha ezt Lenin elvtárs megérhette volna! De nem érte meg, pedig a permanens forradalom nevű ötletével egészen pofás kis világbirodalmat gründoltak össze az utódai. A világbirodalom már a múlté, az új magyar Alkotmány azonban képes volt továbbfejleszteni a nagy gondolkodó…..
  Január 22-én lezajlott a központi középiskolai felvételik első köre a hagyományos négyosztályos gimnáziumokba, szakközépiskolákba. A diákok magyar nyelvtanból és matematikából adhattak számot tudásukról, illetve talán helyesebb, ha úgy fogalmazunk, a…..
Pas 2011.01.26 11:30:06
Vajon érdemes egyáltalán mást várni, ha egyértelmű, hogy a heti 168 órából a kisdiák legjobb esetben 30 órát tölt az iskolában, ebből ugye maximum a háromnegyede a hasznos (a többi szünet, amikor a házit másolja, sorbanáll a büfében és veszi a kólát, meg öccázé a szar szendvicset), tehát ~25 órát. Alszik naponta 8-at (heti 42), a fentmaradó 101-ben meg VV Alekosztól tanul, a Facebookon szocializálódik, drogozik, védekezés nélkül kefél, stb; és a legrosszabb, a szintén kifejezetten értelmiségi anyu-apu példát szívja magába.

25 órát hetente. Ennyi idő alatt kellene kompenzálni az otthoni negatív hatást, s az amúgy nem túl érdekes tananyagot átadni, a minden másra rendkívül fogékony elméknek.

Igazából az látszik, hogy a hatékonyság gecialacsony. (Alap algebrát egy hét alatt el lehet magyarázni valakinek, aki tud a kezén 1-től 10-ig. Persze, mire készség szintre fejleszti, az idő; de ott a számológép, inkább tanuljon meg azzal egyenleteket megoldani, mint sehogy.) A nyelvtan tökjó, de még a Schmitt Palinak se volt elég. És hol marad mondjuk pár gyakorlati alkalmazását tekintve igen hasznos témakör, mint például a statisztika, pénzügy, közgazdaságtan, alapvető biológia, logika, retorika és tudományfilozófia. (Gondolok itt a critical thinking magyar megfelelőjére, de fogalmam sincs, hogyan is honosítottuk. Meg arra, hogy ne akarjanak százezrekért biorezonanciás mágnesmedált vásárolni, meg legalább azt értsék meg, hogy a hugát csak gumival; és a féktávolság négyzetesen növekszik és mit jelent egy évi 1%-os növekedés, mi az, hogy kamatos kamat; miért jó egy dupla-vak kísérlet, mi az, hogy kognitív részrehajlás, meg egyáltalán, mi a faszom az a kognitív?!)

És ha nem ahhoz ragaszkodnánk, hogy 14 évesen kussban üljenek és hallgassák a keményvonalas tanárokat, majd megcsinálják a gépies házi feladatokat, hanem ahhoz, hogy értelmesek utódaink legyenek; és elfogadnánk, hogy puszta jószándékkal nem lehet se nevelni, se tanítani, ergó olyan oktatási rendszert kalapálnánk össze, ami az emberi esendőség széles spektrumára felkészülve, megfelelő visszacsatolásokkal és szabályzással bír, akkor most pl. nem lenne ilyen idióta médiatörvényünk sem s nem kéne ilyen hosszú kommenteket írnom :)
Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1 (2010) - Friss élmény, ma, szilveszteri társasággal afterre terveztük, csúszott egy napot, cserébe IMAX. Ja, és thumbs up az Aréna mozinak, amikor visszaváltották nekünk az egyik srác jegyét (a kezdés után 5 perccel ráadásul), aki azt…..
Pas 2011.01.21 08:34:52
Rowling mennyire belegabalyodott a saját világába -- véletlenül nem pont ez a problémája minden fantasztikus-X műfajnak?

SciFi vonalon, ha van teleport, minek az űrhajó, ha van lézerkard, ami átvág mindenen, akkor minek a Z, ha DártVéder kesztyűje elpusztíthatatlan anyagból van, akkor miért nincs minden más is abból? :)
starwars.wikia.com/wiki/Glove_of_Darth_Vader

Fantasy esetén még merészebbek a problémák. Ha lehet varázstárgyakat csinálni, amivel a varázshasználó erősítheti a képességeit, akkor kis idő ráfordítással tetszőlegesen erős tárgyakat készíthet, így önmaga is tetszőlegesen "erőssé" válhat. Voldemort miért állt meg N darab horcruxnál? Miért nem csinált 100-at? Miért nem használta más lelkét? Stb.. Biztos megoldhatta volna.

A varázsigéken pedig már az első könyv óta nevetek, de amikor a Félvér hercegben Cserép Harold barátunk mentálisan egy kopott teflonos palacsintasütő szintjén leledzve elkáromkodta magát a könyvből olvasott valamivel, és egyből ott volt a megfelelő mágikus hatás. Ergó, ha valaki veszi a fáradtságot és nagyon csúnya dolgokat talál ki ó-halandzsául, akkor egy pálcapöccintéssel Plazmasárkányt idézhet és .. kurvákat. Főleg kurvákat.

Mondjuk ez szerintem Worst Abuse of the Rules győztes: www.beholder.hu/?m=bolt&cikk=193 (Túlélők c. könyv, egész jó :P)