Regisztráció Blogot indítok
Adatok
platelet

0 bejegyzést írt és 427 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Habár elég megosztó véleményeket hallottam a kórházról és tényleg rá férne az osztályra némi támogatás, mégis összességében pozitív tapasztalattal távoztam. Kedves Praxis Blog!   Sajnos úgy alakult, hogy meg kellett műteni és mivel életem első műtétje volt igyekeztem minden lehetséges információt…..
platelet 2020.02.13 19:55:53
@Igazamvanvagyigazamvan?: lehet nem is érvelni akart, egyszerűen csak minősíteni a posztolót személyét... azt is lehet...

de viccet félre téve azt itt leírt "szenvedések" 90%-a a posztoló túlérzékenységéből fakad, tehát a ha a vita tárgya a magyar egészségügy minősége (ebben az adott esetben), a posztolónak ezen személyiségvonása releváns
platelet 2020.02.15 13:28:41
@Igazamvanvagyigazamvan?: persze, ez szubjektív, kinek miről szól... lehet, h a posztolónak nem ez volt a célja, de nekem (és sok kommentelőnek) ez jött át... a szöveg nagy része a sírásról ír... mindegy, mi az utolsó mondat, ha más, amit leír a szövegben...
Praxis Lassan felőröl a fájdalom 2018.06.06 06:00:00
Továbbra is vannak fájdalmaim, nem tudom hogyan tovább, magánrendelés felkeresését a jövedelmem nem teszi lehetővé…  Kedves PraxisBlog!   A tehetetlenség íratja velem a történetemet, lassan felőröl a fájdalom…   Február eleje óta igen erős baloldali derék/vesetáji…..
platelet 2018.10.25 22:53:16
Keresztszalag szakadásra kenőcsöt ajánlottak a balesetin.  Tiszteletem!   Mesém főszereplőre egy akadály, amit átugrottam, de a földet érést követően kattanást éreztem, hallottam a térdemből. Azonnal jelentkezett a tünet, nem tudtam mozgatni, fájt, dagadt. Ezt követően…..
XVI. ker. háziorvosi rendelő: "Ide ne jöjjön be, nem akarom Magától elkapni, jöjjön délután, miért én kapjam el, nem az én dolgom." Sziasztok!   Nekem többnyire pozitív tapasztalatom volt egészen ma délelőttig a magyar orvostársadalommal.   Úgy esett, hogy lebetegedtem, masszív takonykór annak…..
platelet 2017.10.12 21:40:03
@Csipyke: Nem írtad, hogy tüszős mandula is volt :) Ha Streptococcus okozza, valóban kell a penicillin (nem azért, mintha nem gyógyulna meg magától, hanem azért, hogy a súlyosabb szövődményeket megelőzze).
Amint beléptünk, riadtan felrebbentek a fehér köpenyesek, és még mielőtt annyit mondhattam volna, hogy corpus alien, már testületileg vissza is toloncoltak bennünket a váróterembe azzal, hogy menjünk a másik rendelőbe. Egy nyáron a bolgár tengerparton kempingben sátortáboroztam a családdal és…..
platelet 2017.05.13 10:35:20
@Missberger: Azzal azért ugye tisztában vagy, hogy a befizetett "tb"-d nem egy külön malacperselybe megy, amit feltörnek, amikor sor kerül a mandulaműtétedre?
Egyébként éjjel a kórházban meg is halt a néni. Úgy gondolom, ilyen súlyos betegnél elvárható lenne a teljes odafigyelés és lelkiismeretes ellátás. Tisztelt Praxis!   Többször volt már szó a gödi orvosi ügyeletről pozitív és negatív előjellel is. Most egy megdöbbentő esetet hallottam. A…..
Sokan mondják, nincs elég pénz az egészségügyben, ha volna, az minden problémát varázsütésre megoldana. Az átélt tapasztalatok alapján finoman szólva is kétlem ezt. Tisztelt blog olvasók!   Adva van egy gyönyörűen felújított budapesti sztk rendelő és a benne dolgozó háziorvosom, aki nem mellesleg…..
platelet 2017.03.21 17:15:35
@N.Tamás 29: ezt most komolyan gondolod, hogy idejössz a semmiből, belerúgsz valakibe, aztán meg elszakadt? És ezek után még she_wolf-ot kritizálod?
Praxis Piásnak nevezett az orvos 2017.03.14 06:00:00
Megalázó helyzet volt es rendkívül tehetetlennek éreztem magam. Négy óra várakozás után haza vitt  a fiam, aki szintén közel volt, hogy helyre tegye a doktor urat. Ha tudtam volna, hogy hol lehet bejelentést tenni, hogy hol vizsgálják ki az ügyet, már megtettem volna. Tisztelt…..
Egy intenzív osztályon ugyanis bárki, bármikor meghalhat, reklamációnak helye nincs. Tisztelt Praxis!   Barátnőm intenzív osztályos szakápoló, aki a következőt mesélte: Egy országos intézmény intenzív osztályán az a szokás, hogy az éjszakás nővérek legkésőbb 12-fél 1-kor nyugovóra térnek, mivel a…..
Amikor pedig elkezdtem volna magyarázni neki, hogy kétségbe vagyok esve, mert folyamatosan romlik az állapotom, szó szerint kizavart a rendelőből, hogy ne vegyem el az időt a fontosabb dolgok és más betegek elől. Tisztelt Praxis!   Azért kerestem fel az Önök oldalát, mert a…..
platelet 2017.02.09 14:40:09
@otapi: Akkor újra: a betegnek törvényben szabályozott kötelessége az állapotával kapcsolatos minden (valós!) információt az ellátó rendelkezésére bocsátani. Hiába 100 éves bácsi mondta, neki sincs igaza. Az ilyen betegeket a legrosszabak, tudod, hogy hazudik, csak azon kell gondolkodnod, mennyire... Aztán persze ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretné, még ő van megsértődve... Még szerencse, hogy a betegek általában normálisak, csak kevés ilyen hazudós idióta van.
platelet 2017.02.09 14:41:16
@platelet: Ja, és természetesen azok elől veszik el az erőforrást, akiknek tényleg szükségük van rá... Ami nem sokkal jobb, mint a "hálapénzzel" való vesztegetés...
platelet 2017.02.12 11:53:42
@otapi: Bár nem tudom, hogy kapcsolódik az előző hozzászólásomhoz, de örömmel mondhatom, hogy hallottam már a szűrésről és a megelőzésről is, sőt, abban is biztos vagyok, hogy lényegesen többet, mint te. Ha már így szakmázunk, mi az a teljes vérkép, és mit lehet vele kiszűrni? Persze, ki is guglizhatod...

Nos, a szomorú valóság az, hogy igenis kevés az a pénz, amit az egyszerű halandó beletesz. Ami elvárható, az (az adott körülmények közötti) maximális elvárható gondossággal végzett ellátás. Nem a csillagos ég.
Elhiszem, kevés az orvos rengeteg a beteg, de amikor kivagyunk szolgáltatva az orvosoknak, betegek vagyunk egy kis emberség jól esne, vagy ha az nincs, legalább megalázás, ordítozás ne lenne. Tisztelt Praxis!   Férjemet február 2.-n beutalták agyérgörcs gyanúja miatt az Állami Egészségügyi…..
platelet 2017.02.05 23:30:17
@vernon: "Ezen a ponton én befejeztem a vitát, mert láthatóan nem vagy tájékozott ebben a tekintetben."

Én is pont ez akartam írni.
platelet 2017.02.06 14:46:49
@benőjenő: két lehetőség van: 1. elvégezted az orvosit, csak nem figyeltél eléggé, amikor ezeket oktatták; 2. olyanról nyilatkozol, amiről fogalmad sincs
platelet 2017.02.06 18:03:20
@benőjenő: Nem tudom, milyen területen dolgozol, de biztos vagyok benne, hogy azonnal kirajzolódik a csúnya felsőbbrendűség tudata a részetekről, tisztelet persze a kivételnek. Ja, hogy általánosítani nem szép dolog?

De komolyan, nem tudom, hova jártok orvoshoz, de én igen ritkán találkoztam ilyesmivel. Mondjuk, hogyha orvoshoz megyek, nem is szoktam követelőzni és megmondani neki, hogyan végezze a munkáját, meg megrendelni az ellátást mit a pizzát a neten...

Nem tudom, az az orvostanhallgató pontosan hogy értette, de - mindamellett, hogy az orvos és beteg egyenlő felek - ha valaki ott fekszik előtted eszméletlenül, igenis hatalmad van felette, ugyanakkor kötelességed van felé (ez a kettő elválaszthatatlan). Ez ott és abban a pillanatban egy aszimmetrikus viszony. Ezt egyensúlyozzák ki az egészségügyi törvényben megfogalmazott betegjogok, az etikai alapelvek (meg az orvos lelkiismerete, de hivatalosan a lelkiismeret nem számít). Ha valaki ezt a kettősséget nem szereti, nem sok örömöt tud a szakmájában találni, akkor meg mi értelme művelni?
Praxis Nem hajlandó gyógyítani 2016.12.30 08:29:01
Ha rajta múlik, akkor még fél év múlva is hasonló nehézségekkel fogok küzdeni, ha éppen el nem patkolok addig. Tisztelt Praxis blog! Szeretném elmesélni a velem történteket, remélem tanulságul szolgál majd az olvasók számára és abban is bízom hogy esetleg némi jó tanáccsal is el tudtok látni. Adva…..
Hiába kínlódok és küzdök, mint ahogy a ház sem épül fel magától, a kenyér sem sül meg magától, úgy a beteg sem gyógyul meg magától.  Sziasztok!   Sokadszor, de hátha: ismer valaki olyan orvost, aki multirezisztens mrsa fertőzés és tályogjainak vénás kikezelését…..
Praxis Ilyen az igazi extrém sérv 2016.09.15 06:00:00
Most kb 45-47 cm-es a sérvkapum, már menni sem bírok a fájdalmaktól, reményem orvosilag már semmi, sőt még kontrollra sem járok... Annál nagyobb, és egyetlen reményem van, hogy a Megváltó majdcsak megszán végre és csendben elvisz. Kedves Praxis!   Hát én meg ezt cipelem már…..
platelet 2016.09.15 14:04:15
Praxis Minden kórházban lopnak 2016.08.23 06:00:00
Nem fér a fejembe, hogyan visz rá a lélek bárkit is, hogy egy kórházban lopja meg a betegeket. Nincs ezeknek lelkük, hogy mások nyomorán és szenvedésén nyerészkednek? Tisztelt Praxis!   Sokat olvasom az oldalt, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de valamiért a kórházi…..
platelet 2016.09.01 10:55:42
@she_wolf: És ráadásul sajnos sokszor a biztonsági őrök keze is meg van kötve... Valaki írta, hogy CCTV legyen a kórtermekben... hát, én se örülnék neki, ha folyamatosan vizslatna valaki...
Azt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk. 19 óra 51-kor futott be hozzájuk az első hívás, 20 óra 16-kor a második és 20 óra 32-ig nem érkeztek meg egy életveszélyben lévő beteghez. Tisztelt Praxis blog és olvasók!   Pár hétvégével ezelőtt majdnem…..
platelet 2016.09.01 10:51:38
"küldenek, amint tudnak"

Ebben semmi flegma nincs, szó szerint ez az igazság. Nincs szabad autó. Ilyenkor mi a halált csináljanak? Rakják ki az infarktusost az út szélén? Ennek semmi köze a hozzáálláshoz. Nincs pénz elég autóra, plusz rengeteg a felesleges hívás.

@zünüke:

Eszméletlen beteget nem kell újraéleszteni. Max annyi tanácsot adhat, hogy tegyék stabil oldalfekvésbe - ha egyáltalán tudják, hogy hogy kell. De ha a hívás itt is a 112-höz futott be, ott egy rendőrségi dolgozó veszi fel a telefont, aki nem feltétlenül kvalifikált ilyen tanácsok adására.
Ami jó pont, hogy jó néhány problémát igyekeztek azonnal megoldani, de még így is sok maradt ami megoldásra vár: van még min csiszolnia a kórháznak, sőt a személyzetnek is. Kedves olvasók. Kb. 1/2 évvel ezelőtt írtam a praxisra egy cikket a fentebb kórházról, ami meg is jelent, viszont nem kis…..
A Dél-pesti kórházat, déltepsinek hívják, de rá is szolgált a hírére. Édesanyám volt életem központja. Nagyon bánom, hogy bevittem a kórházba. Ha nem viszem be, még mindig itt élne velem. Kedves tisztelt cím, köszönöm a lehetőséget, hogy írhatok önöknek. Az esetleges segítségüket is kérném levelem…..
platelet 2016.04.15 21:39:28
@Dikusz: Ez nagyon nehéz dolog... Sokszor nem azért nem kezelik az időseket, mert a fiataloknak kell hely, vagy mert "úgyis felesleges"... Hanem azért, mert sokszor a kezelés nem gyógyítja meg, lehet, hogy a meghosszabbítja az életét pár nappal vagy hónappal... a kérdés, hogy ez a pár hónap mekkora szenvedés? lehet, hogy csak a haldoklás meghosszabbítása... Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szeretne-e pl. ágyban fekve, pelenkázva vagy lélegeztetőgépre kötve élni... Mindig a beteg akaratát kell figyelembe venni. Az a nehéz, hogy sokszor a beteg már nincs olyan állapotban, hogy ezt eldöntse... Ekkor a hozzátartozót kérdezzük, hogy vajon a beteg, ha még tiszta lenne a tudata, hogyan döntene...

A kultúránkból kezd kiveszni a haldoklás méltósága... Elfelejtjük, hogy a halál az élet velejárója. Olyan mértékben fejlődött az orvostudomány az utóbbi évszázadban, hogy azt hisszük, mindenható... pedig valójában gyógyítani semmit nem tudunk, csak kezeljük a betegséget, és a beteg vagy meggyógyul, vagy nem...

Nehéz kérdés az is, hogy mi a méltóság... A fizikai, testi része a halálnak mindig csúnya, mindig riasztó, hiszen nem egy fémből és műanyagból álló gép vagyunk, hanem egy törékeny, bomlandó test... De úgy gondolom, ha ennek ellenére szeretettel, együttérzéssel fordulunk a haldoklóhoz, amennyire tiszta a tudata, vele megbeszélve, az ő akaratát követve tesszük a dolgokat, a fájdalmát, szenvedését csillapítjuk, akkor emberhez méltón lehet valakit elbúcsúztatni. Ez mindig nagyon nehéz feladat a családnak.

Ha ilyen idős emberekkel találkozom, mindig olyan nehéz felfogni, hogy ennyi időt leéltek a földön... Ha valakik 80-90 éves (a nagymamám most 81), gyakorlatilag egy évszázad történelmét végigélték. Erre értettem, hogy szép hosszú élet, még akkor is, ha tele volt nehézségekkel. Nagyon nehéz egy idős emberrel sokszor, nagyon ragaszkodnak az akaratukhoz. Sokszor van ilyen összetűzés, hogy pl. az gyereke szeretné orvoshoz vinni, de ő nem akar. És itt nem könnyű megtalálni a határt, hogy mikor hívjak mégis mentőt, mert szüksége van rá, vagy mikor nem, mert ő nem szeretné.
Hiába a szívroham, amíg nincs betegkártya, nincs vizsgálat! Azóta a korrektebb ellátás érdekében agresszívebb beteg lettem és sajnos mérsékeltebb kivitelen már szükség is volt rá.  Tisztelt Blog!   Nem nekrológ. Amikor valaki bajba kerül, intelligensnek kell lennie és türelmesnek. Akit megvert a…..
platelet 2016.04.06 17:21:11
@ko2: Ne haragudj, nem tudsz olvasni? Ahogy írtam, el kell látni a sürgős eseteket TAJ-kártya nélkül is. Ennek ellenére be kell mutatni, ez a szabály, ezzel igazolja az ellátásra való jogosultságát, tehát, aki nem viszi el, pedig ott van a kocsiban az szerintem idióta. Ragozhatjuk tovább, de szerintem elbeszélünk egymás mellett.
platelet 2016.04.06 17:25:06
@tildy[UK]: Nem tudom pontosan, mi a jogszabályban leírt sorrend. De ez olyan, mint ha kimész az utcára, viszed a személyid, mert ha a rendőr igazoltatni akar, azzal igazolod a személyazonosságodat. Persze, anélkül is ki lehet menni az utcára... Szóval, ez az én személyes véleményem, hogy a posztoló egy idióta, mert egy ilyen nyilvánvaló helyzetben kinthagyta a kocsiban.
platelet 2016.04.06 17:34:17
@tildy[UK]: Azt hiszem, ebben nem fogunk megegyezni... de ez nem baj! van ilyen :)
Nagyon sok embertől hallottam, hogy ez a kórház egy "sintér telep", ha az embernek nincs orvos ismerőse itt vagy sok pénze az biztos, hogy nem sok jóra számíthat. Ja és empátia, nulla! Kedves Praxis blog! Több csalódás is ért, amikor nekem vagy családtagomnak "dolga" volt a Bács-Kiskun Megyei…..
platelet 2016.04.02 12:05:14
@de let e ...: az első besorolást nem orvos, hanem ápoló (triage nővér) végzi (nem feltétlenül nő, nem kell szexistának lenni...) Ez nem órák, hanem percek alatt történi meg. Az agyi érelzáródás gyanúja valóban azonnali ellátást igénylő esetnek hangzik, de nem látjuk a betegek, ez sajnos bármit takarhat egy beutalón, ezért van a triage nővér, hogy eldöntse...
platelet 2016.04.02 12:11:08
@Pilotax: Megvizsgálják. De ehhez nem kell orvos, ez csak néhány alapvető paraméter. Egy tapasztalt triage nővér már ránézésre is látja, hogy ki a sürgős eset. Képzeld el, hogy te vagy a triage nővér, megjelenik egyszerre 3 mentő 3 beteggel plusz még 5 ambuláns beteg áll sorba. Van 2 vizsgálód 2 orvossal, az egyik éppen foglalt. Gyorsan kell dönteni, ilyenkor mit csinálsz? Beszélsz a mentőkkel, megnézed a beutalókat, kiválasztod azt, aki a legszarabb állapotban van, és őt küldöd be az orvoshoz, aztán nekiállsz a többit is átnézni... Közben jön a többi...
De könyörgöm, miért nem engedik haza, ha nincs rá pénz, vagy ápoló, hogy tisztességesen élje le a hátra levő idejét és ne a szarba, húgyba fetrengve egy pelenkában? Tisztelt Praxis! 91 éves nagymamám 3 hete fekszik Dél-pesti Kórháza Belgyógyászatán. Eredetileg a szívével került be, kisebb…..
Praxis A gyermekorvosok szégyene 2016.03.18 07:19:05
Szégyen, hogy egy fiatal, harminc akárhány éves doktornő, aki még a kiégéssel sem védekezhet, így mer bánni egy gyerekkel, egy beteggel. Ha pedig utálja a gyerekeket, akiknek a gyógyítására esküdött fel, sürgősen válasszon más foglalkozást. Kedves Praxis!   Rengeteg tapasztalatot tudnék írni…..
Majd körülírja a kedves doktor úr, hogy mégis van más lehetőség, de persze az nem lesz ingyen. Mivel nem erősségem a megvesztegetés és soha nem adtam még hálapénzt, elég ostoba fejet vághattam, ezért tovább magyarázza, persze virágnyelven, hogy miként tudna nekem „segíteni”. Tisztelt…..