Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a boltos

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Tegnap ittam 2010.03.11 06:22:00
Mert én ilyeneket iszom tegnap. 2000-es Úrágyákat. Talán a legmitikusabb magyar fehérbort, az ősfurmintot, melyből egy egész korszak nőtt ki, de amely sokak szerint, ahol felbukkan, a mai napig diadalt ül ellenfelei felett. Kívül áll az időn – mágikus erejű, érinthetetlen…..
a boltos 2010.03.12 11:05:38
A Kérdőív harmadik felvonásában villányi borászok és borászatok nyilatkoznak az idei évről, és értékelik a közelmúlt évjáratait. 2009 Villányban is nagy reménnyel tölt el mindenkit, illetve majdnem mindenkit, mert Gere Attila és Malatinszky Csaba 10 pontja után, a Sauska…..
Jamie Oliver sommelierje beismerte, hogy olyan borokat is ajánlott legutóbbi könyvében, melyeket sosem kóstolt. A Mitchell Beazley által kiadott The Juice 2010 című könyvben (a képen ennek előző évi kiadása) Skinner olyan újvilági borokat jelölt meg, melyek hónapokkal a könyv…..
A Művelt Alkoholista Harap a zipp 2009.11.06 18:26:00
A zipp.hu, dizájnját tekintve pimaszul index.hu koppintásnak tűnő új oldal, páros lábbal beleszállt a Bormarketing Kht-be. A cikk szerint a borászoktól beszedett és marketing célokra szánt pénzből jut arra is, hogy a Wine & Spirit Education Trust eredetileg 120.000 forintos…..
a boltos 2009.11.07 20:53:19
@alföldi merlot:
Az én véleményem ebben a kérdésben nem oszt, nem szoroz, de elmondani sem kerül semmibe. Szerintem a zipp.hu cikke rosszindulatú....

És a Ti cikketek milyen? Más szemében a szálkát sajátunkban a gerendát sem, vagy?
Ha Palack kolléga megmosolyogja a magyar borok eltarthatóságáról szóló ex catedra kijelentéseket, azt maximálisan megértem. Az utóbbi időben engem is értek jelentősebb meglepetések e téren. Kóstoltam olyan villányi bort, melyet pár éve már temettünk, most - 10 évesen - mégis…..
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
a boltos 2009.07.14 18:01:29
@angol trón aspiráns: Te mit vettél be? Hol? És miért nem adsz belőle??
"Az, hogy a bárányok haragszanak a nagy ragadozó madarakra, nem meglepő: nincs értelme azonban a ragadozó madarakra megorrolni azért, mert kis bárányokat választanak maguknak prédául." Vannak bizonyos egyszerű szabályok, amelyekhez kultúremberként ragaszkodnánk. Operát…..
A kérdés sajnos mind a mai napig aktuális, bár valami mozdulni látszik mostanában. Közel két évtizede hajtogatjuk mindenkinek, akit vélhetően illet, hogy ki kellene hozni végre a bort a pincéből, és oda tenni, ahová való. Fokhagyma és paprikafüzér helyett; ha kell,…..
a boltos 2009.04.20 15:23:39
Mielőtt végre a tárgyra térünk...

Már 1968-ban is azt hajtogattuk (rejtélyes többes szám, kire gondolhatott a szerző? – a szerk.), hogy a párizsi barrikádokon kellett volna magyar bort kóstoltatni. Ott forró hangulatban kell leültetni a magyar bor mellé azt akinek Molotov koktéljára odafigyelnek. De már a fogorvosi kamara marketing albizottságában is felvetettük több mint 27 évvel ezelőtt hogy a világ minden táján de elsősorban a borszakírókkal magasan fertőzőtt területeken, egy ezüst kiskanál és egy jó palack magyar bor járjon minden gyökértömés után.

Mérhetetlen megbecsüléssel viseltetek az osztrák borok és a készítőik iránt, néhányuk irányában plátói szerelmet érzek. Imádunk (és ismét az a többes szám – a szerk.) Wachauban a Jamek büfé hátsó kertjében a friss spárgához Grünert kortyolgatni. (oh ganz gut, spritz mich Josef!)

A bennfenteségem ellenére, igencsak elcsodálkoztam amikor több mint 4700 osztrák tételt kóstolt a Borügyvéd, Parkőr Róbert magazinja. Nem maga a kóstolás ténye lepett meg (végülis ebből él) hanem hogy ezek a tételek kivétel nélkül 94 és 110 pont közötti értékelést kaptak. 100 és 110 pont között mintegy 1200 bor találtattatott! Gondolom senki nem feltételezi (e szavak írása közben sokat sejtető félmosoly jelent meg a nagy borszakíró szája sarkában – az életrajzíró) hogy mindez a dunai víz mértéktelen fogyasztása vagy az alpesi tehenekkel való szoros felebarátság miatt történt.

Az osztrák bormarketinget én abszolút követendő példának tartom. (Bréking nyúz: nemsokára lehúzom a leplet a 80-es évek elejének borkiállításainak sötét hátsó folyosóin történtekről, amelyekre még a KGST országok közötti csereüdülés keretében lehetett kiutazni.) A sógorok mindig tudták mikor és hol kell csepegtetni a mannát. Ha kellett Red Bullban fürdették meg a New York-i bormegfigyelőket, akiket előzőleg kis fehér tabletták társaságában sikerült aktfotóra bírniuk vagy Arnie the one man army (köszönet Ray Cokes-nak – a szerk.) kormányzót vetették be a vizespólós borblogger verseny döntőjében. Titok van, de téves döntés nincs. (Mármint nem itthon vagy valahol.)

Nos, ez a sok karakter, amit a bevezetőben elkövettem csak arra szolgált, hogy elmondjam a lényeget: van elég vad végre a magyar bormarketing szarvaspörköltjében. És ez egy pozitív változás. Persze keleten a helyzet változatlan hisz a CBA az OBI és a METRO is sápot szed a magyar bortermelők pénzéből (az OBI például tényleg monnyon le, szívesen hintek sót a beszántás után – a szerk.)

Szerelmi háromszög kialakulására még nem számíthatunk Hapci, Hófehérke és a Gonosz Mostoha viszonylatában (what a threesome – a szerk.), de a nemzeti próféciák dűlőhatárainak megrajzolására nagyobb figyelmet kellene szentelni.
2009-től nem az Etyeki Pincefesztivál meghívottai szavazhatnak a borászok borászáról, hanem azok, akiket az imént létrehozott Vinum Praemium Alapítvány az adott évben a legjobb ötven közé választ. A kuratóriumnak tagja lett a Művelt Alkoholista egyik szerzője is. A végső…..
Természetesen a kérdés több, mint költői. Nem lehet. Egyet lehet tenni, emlékezni ezeknek a boroknak az ízeire, érzeteire – már ha valóban emlékezetesek. Jó sorsom a napokban több ilyen tétellel is megajándékozott, mondhatni egy hét alatt kóstolhattam annyi igazi remeket,…..
Némi szünet után belecsaptunk a második furmint-körbe, s 2006-os borok kerültek a poharunkba. Komoly termelők komoly tételeit válogattuk össze, sokat vártunk tőlük. Aztán volt több olyan pillanat, amikor legszívesebben berekesztettük volna a kóstolást – elöregedett,…..
a boltos 2009.03.30 14:25:07
@zoli: nem.
a boltos 2009.03.31 21:36:45
@075: Melyik borra gondoltál Szepsy kapcsán?
David Schildknecht még 2002-ben Jancis Robinson fórumán olvasói levélként jelentette meg sejtését a "lopakodó" dugósságot illetően. A gondolat az én fülembe is bogarat ültetett, és nagyjából két évvel azután, hogy először olvastam róla, kezdem úgy hinni, hogy…..
Minden kóstolónak megvan a maga tanulsága. A Borkollégium által szervezett Syrah kóstoló után azon gondolkodtam el, hogy vajon mennyire kóstolunk mi magyar szájjal? Adva volt ugyanis 16 fajtabor, amiket egy kb. 24 fős társaság kóstolt végig. Többségében lelkes amatőrök voltunk,…..
Kaptunk egy sajtóközleményt egy úttörő kezdeményezésről. Örömmel tesszük közhírré. Idén először rendezi meg a Borszerda programot a Magyar Bormarketing Kht. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken 2009. április 29-én minden magyar bort és pezsgőt féláron lehet…..