Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DBL47

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A KMel repülő robotjainak elég ijesztő képességeik vannak - egyelőre azonban úgy tűnik, hogy jobban érdekli őket a showbiznisz, mint az emberiség terrorizálása. Például az Ímigyen szóla Zarathustrát, vagyis a 2001: Űrodüsszeia zenéjét játszani. Mi azért egy kicsit…..
A Fibonacci-körút nem az utcaátnevezési lázban született nagyratörő vízió, de vajon lehet-e véletlen várostervezési bravúr, vagy még inkább több generációnyi mérnökcsoport látnoki zsenialitása?!Kérdezzünk meg bárkit az utcán, azt fogja mondani, hogy a pesti nagykörút…..
Már most nagyon sok kritikát lehet olvasni arról, hogy Orson Scott Card nagyon megkötötte a filmkészítők kezét, és ez végül inkább rosszul jött ki. Máskor mindig az a probléma, hogy nem elég hű az eredeti műhöz a feldolgozás. Úgy tűnik a filmadaptáció egyszerűen egy olyan…..
Geekblog Végjáték 2013.11.05 23:54:51
Korrekt kis film ez. A legnagyobb baja az, hogy Orson Scott Card Végjáték (Ender’s Game, a fordítót csókoltatom) című könyve alapján készült, ami annyival, de annyival több „korrektnél”, amennyivel egy interplanetáris háború több két ötéves kölyök homokozóbeli…..
Megnyugtató hírek érkeztek Indiából: kiderült, hogy a helyi katonaság kínai kémműholdnak tartott objektumokat észlelt és figyelt meg 2012 augusztusától 2013 februárjáig. A két atomhatalom viszonya nagyon nem rózsás, így a két kémműhold komolyabb Geiger-Müller számlálóval…..
Legalábbis Arthur C. Clarke DNS-e az űrbe utazik, és ha szerencséje lesz, belefut egy magasabban fejlett civilizációba, ahogy azt az író mindig is remélte. Remélhetőleg az idegenek majd rekonstruálják a személyiségét a DNS alapján, és a végén jól elkommunikálnak az élet…..
DBL47 2013.07.08 19:30:20
@SzK:
'Clarketól még csak A gyermekkor végét olvastam, tetszett könnyű volt, mintha egy képregényt olvastam volna.'
Szerintem attól, hogy olyannak tünt, mintha képregényt olvastál volna, még nem biztos, hogy annyira könnyű lenne... Ez legfeljebb a mű ragyogó stílusát, olvashatóságát bizonyítja. Abban a könyvben több olyan áttételes mondanivaló van, amitől nem lesz igazán könnyű.

Ajánlások:
- Randevú a Rámával (+ a Ráma 2)
- A város és a csillagok
- Ürodisszeia sorozat (4 db regény)
- Időodisszeia sorozat (3 db regény Stephen Baxterrel)
- A paradicsom szökőkútjai (űrlift tépmakör)
- Birodalmi Föld
- A távoli Föld dalai
- Holdrengés
- Mesék a Földről
- Bölcső (Gentry Lee-vel
- Szigetek az égben
- A Mars titka
- Végső bizonyítás (Frederick Pohllal)
- Mélység
- Az örszem (mint azt fent ajánlották, és tudni kell,
hogy a címadó novellából készítették Stanley Kubrickkal
a 2001. Ürodisszeia filmet

Végül Galaktika magazinokból és egyéb antológiákból a kegcsodálatosabb novellái közül:
- Találkozás a Medúzával
- A csillag
- Isten kilencmilliárd neve

Lehet, hogy nagyon régi író, de műveinek zsenialitása soha nem fog megfakulni...
A Lófej-köd csodálatos színei   "A csillagok nem az emberért vannak" - írta Arthur C. Clarke A gyermekkor végében. A világűr káprázatos hely, de félelmetes is. Ha egyáltalán lehet egy helynek nevezni azt a mindenséget, amelyben ennyi csodálatos különböző csillag,…..
SF.blog Fantasztikus macskák 2013.05.13 12:27:32
  A macskák egyszer átveszik az uralmat a világ felett, ez most már bizonyos. Az embereket pedig rabigába hajtják, ennek előjelei már most is láthatóak, amikor az éjszaka közepén felkelsz, hogy beengedd házikedvenced, vagy a kanapén több helyet hagysz neki, mint magadnak... A…..
A Vasember 3 eheti premierje kapcsán úgy gondoltuk időszerű lenne egy szuperhősös bejegyzés. Ebbe a csillagok szerencsés állása is besegített, mert az idei és jövő évben bemutatott filmek nagy részéhez a napokban jelentek meg friss és/vagy promoképek. Ebben a cikkben ezeket fogjuk…..
DBL47 2013.04.24 21:52:41
  45 éve debütált a mozikban Stanley Kubrick 2001 - Űrodisszeia című ikonikus filmje. A 2001 - Űrodisszeiával is úgy voltam, ahogy előtte már sok könyv-film párossal: eldöntöttem, hogy addig nem vagyok hajlandó megnézni a filmet, amíg nem olvastam Arthur C. Clarke könyvét.…..
DBL47 2013.04.03 18:21:05
"Úgy gondoltam, végre egy alkotás, amiben semmiképp sem csalódhatok. Tévedtem. Félreértés ne essék, nem kérdőjelezem meg Kubrick alkotásának zsenialitását. A képi világa, az atomszférája, a hozzá választott zene mind-mind remek, azóta is hatással van az egész sci-fi film szcénára és valószínűleg még sokáig hatással is lesz. Azonban vannak eltérések a könyvhöz képest, amik mint elvakult Clarke-hívőt, igenis zavartak engem."

Mindenkit zavar, ha egy adott médium eltér attól a másiktól, amelyet jobban szeret, vagy előbb találkozik valamelyikben az adott alkotással. A film teljesen más, mint a regény, vagy akár az alapját jelentő novella.
Erről ennyit.
A másik. Az rendben van, hogy a film alapjául az Őrszem szolgált, de a nagyregény már a film után íródott
(a forgatókönyv változatot írta át Clarke). Ettől kezdve igazából nehéz összevetni a filmmel. A regénnyel Clarke valószínüleg többet akart mondani, mint amennyi benne volt a film készítése ELÖTT.
Az, hogy mi maradt ki, és mit változtatott meg Kubrick, nehezen elemzhető dolog. Egyetlen könyv sem adaptálható teljeskörűen filmmé, még az olyan csoadálatosan igényes és következetes filmes esetében sem, mint Kubrick.
Sok oka közül egyet kiemelnék. Igazán érthető és egyben látványos módon az ősemberek feltranszformálását bemutatni valószínüleg csak a mostani CGI-s technológiával lehetne. Azt a filmet pedig 1968-ban készítették...
Zárszóként.
Kubrick és Clarke közösen nyilatkozta filmjükről,
hogy ha valaki pontosan megérti, akkor valamit elrontottak... :)
Rengeteg sztereotípia él arról, hogy milyenek is vagyunk, mi nők. Évszázadok során sokat változtak a nemi-szerepek, a kezdeti eltartott feleségből ma, az egyenjogúság korában, már dolgozó nőkként vagyunk jelen társadalmunkban. Hogy ez jó, vagy sem, nem a mi tisztünk eldönteni. A…..
Volt idő, amikor az újságok olyan emberekről írtak, akik valóban letettek valamit az asztalra, s nem azzal vívták ki a közvélemény tiszteletét, hogy pucérra vetkőztek a Playboyban, vagy könyvet írtak a mellplasztikájukról...Volt idő, amikor olyan emberek kerültek címlapra, akik…..
DBL47 2013.01.29 21:14:30
Ha azt mondom Tengereczki hazaszáll, Kenderzsup, Szélkiáltó, Pinty és ponty, valószínűleg nincs olyan magyar felnőtt, akinek ne jutnának eszébe óvodás évei.1905. január 26-án született Tamkó Sirató Károly József Attila-díjas költő, művészetfilozófus,…..
DBL47 2013.01.27 16:46:30
"Az utókor elég ambivalensen tekint A három űrsziget című munkájára, nem egyszer "aranyosan kretén szocreál sci-fi-nek" titulálják, és van aki zseniális sci-fi paródiaként tartja számon, sokak szerint viszont a legokosabb és legszebb magyar utópista-tudományos-fantasztikus regény."

Nos, igen...

1./ Mindig voltak ítészek, akik vagy saját karakterükből adódó módon, vagy valamilyen meggyőződésből próbáltak egy művet minél lejjebb nyomni. Az, hogy a Három űrsziget társadalmi tartalma nagyon hasonlít a szocialista-kommunista társadalmi modellekhez, eléggé nyilvánvalónak tűnik addig, ameddig a szerző valódi célját fel nem ismeri az olvasó.

2./ Ebből rögtön következik a második tétel, a zseniális paródia. Ezt persze kik-ki a saját felfogása alapján fogadja el, vagy nem. Nekem nagyon parodisztikusnak tűnt, mert a regény legfontosabb társadalmi elemeinek megjelenítése, karakterizálása annyira eltúlzottnak tűnt, hogy csak paródiára tudtam gondolni.

3./ Azt, hogy okos-e vagy nem, ki-ki maga dönti el. Én annak tartom, mert az én értelmezésemben a ragyogó és lényegbe vágó paródia mindig okos.

4./ Amiről nem volt szó, az az író nyelvi világa. Életemben kevés ilyen zseniálisan nagy tudást mutató és csodálatos ízű játékot láttam a szavak és értelmezések világában. Természetesen ennek is parodisztikus a felhangja, de itt tökéletesen kontextusban volt a társadalmi-emberi karakterekkel.
Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, az Alderaanon, ahol béke és nyugalom honolt, élt egy kislány, Leia,  Organa szenátor szeme fénye. A pici Leia még nem sejtette, hogy egyszer a Köztársaság megbukik, és ő egykori szenátorként a Lázadók oldalán a Sith-ek ellen fog…..
  ...például Indy Jones Chewbaccával nyomul a dzsungelben.    ..
DBL47 2012.12.17 21:47:19
SF.blog Nap képe 2012.12.09 06:00:00
Intergalaktikus kémhálózatunk a következő fotót készítette a Külső-Peremvidék egyik bolygóján. Most már tudjuk, mivel működtetik a Halálcsillagot energiaválság idején. ..
DBL47 2012.12.09 17:32:01
Magyar sci-fi? Élvezhető magyar sci-fi? Már az első szóösszetétel is nehezen értelmezhető, a második azonban már olyan komoly paradoxont idéz, amilyet még a Vissza a jövőbe egyik részében sem pipáltunk. Poszt-Zsoldos Péter talán ha egy maroknyi, a zsánerben értékelhető magyar…..
DBL47 2012.12.06 17:38:30
Ezt az elsősorban paladin kasztú hölgyeknek szánt láncing kisestélyi ruhát csak és kizárólag veszettül szeretni lehet. A fantasy rajongók álma (és az izomzat tökéletes növelő eszköze) ez a dressz, amelyre sem a legelitebb étteremben, sem a legmocskosabb csatatéren nem lehet…..