Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Slartibartfast

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kormány a napokban örvendetes módon visszavonta az Atomtörvény a nukleáris biztonságot leginkább veszélyeztető passzusát. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa volt. Miközben az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) büszkén hirdeti, hogy a „biztonság mindekelőtt”, a valóságban…..
Slartibartfast 2017.07.09 10:38:50
Ezzel a jogszabályértékeléssel egyet lehet érteni, de nem csak ez a magyarázat az OAH hallgatagságára.
A szervezet szétesett, a többi régi hatóságtól átvett feladatok és Paks-2 miatt végzett létszámbövités kétes szervezeti eredményre vezetett. Egy 80-90 fős szervezet felbővítése 220 - 240 főre vet föl humánszakos kérdéseket. Milyen munkakultúrája lesz az újonnan jött kétharmadnak?
A vezetőváltások és kormányzati közigazgatási átszervezési szándékok már öt éve szennyezik bizonytalansággal a légkört. Ehhez jön a nagyra nőtt létszám.

Kérdés, hatalmi rendszer épül vagy szakmai szervezet jön létre az OAH-ban?
A Minisztérium nem hagyott jóvá új Szervezeti és Működési Rendet az OAH számára már hat éve.
A jogszabályok jó irányú változása mellett ki kellene nézni a szubjektív összetevőkre is: ki kinek a volt kollégája, hol kapott diplomát, milyenek a pénzáramlások?
Az persze elvárható lenne, hogy az OAH vezetője független költségvetéskészítő legyen.
Meg kell kérdezni azt is, mekkora az OAH kormánytisztviselő fizetése a nukleáris ipar más területeihez képest?

Pletykák: a mai OAH vezető unja a dolgot, elfáradt, elmegy az ősszel és beáll Paks-2-höz: tud oroszul, ott végzett, van hatósági gyakorlata, és még néhány éve nyugdíjig.
A 90-es években menedzsment szakon kapott gépészdiplomával megáldott ipari gyakorlatot nem szerzett, de az egyik felügyelt szervezetnél kapott másoddiplomával második vezetővé lett ember nagyon szeretne főnök lenni.
A Miniszterelnökség integrálni akarja az OAH-t, ahogyan a többi hatóságot is integrálták a kormányzatba.
Az eddigi kormánybiztos aki az új miniszternél államtitkár lett, átvenné az OAH főigazgatói posztját.
Ami nem pletyka: jövőre választások lesznek. Kérdés, kell-e az atomenergiával választói hangulatokat befolyásolni, vagy nem? Ez is egy bizonytalanság az OAH-ban dolgozók számára.
A minapi sajtóban szerepel, hogy "A megvizsgált hatból négy reaktortípus tűnik ígéretesnek a paksi atomerőmű majdani bővítése szempontjából". Ez alapvetően a tegnapi, Akadémián tartott konferencián hangzott el. Az egyik előadásban Dr. Végh János, az MTA…..
Slartibartfast 2009.03.19 14:59:44
Becquerel írónak jó érvei vannak, jól tárgyalja a tartalékképzés döglött költségeit. Ugyanez a logika érvényesül a túlzott gáztárolással és a túl sok gázvezetékkel: mindent a fogyasztónak kell megfizetnie.

A jelenlegi villamos vagy gázrendszerben nem kérdezik meg, pedig kellene ajánlatot tenni: ellátásbiztonság 80% - S1 összegért, 90% - S2 összegért, 99% S3 összegért. A függvénynek van egy változója, amely termelő egységek darabszámát írja le, és van egy másik, a még szükséges legdrágább termelő termelői ára. Ennek az árnak a maximuma függ a termelő egységek méretétől.
A sok termelő növeli az ellátási biztonságot, a kevés nagy egység csökkenti. A kis méretűeknek valószínűleg nagyobb a minimális termelő ára, így a a még szükséges legdrágább termelő termelői ára is magasabb.
Van tehát valahol egy optimum, ami nem érzés, vagy hit kérdése, hanem modellé, és az a szerint végzett számításé. A modell pedig régiófüggő: hány ország van benne, egy vagy sok?

Karbantartás: ha lenne egy vállalatom 12 x 500MW-os blokkal, amelyek évente egy hónapra állnak le, a karbantartóim egész évben dolgozhatnának. Ha lenne négy 1500 MW-os blokkom, amelyek szintén egy hónapra állnak le, akkor több karbantartó kellene: nagyobb gépek, nagyobb munkák, nagyobb kockázat és egy nap csúszás nagyobb értékkiesés, na és kevesebb ismétlődés a műszaki tevékenységekben. Csak négy hónap munkájuk lenne. Fizessem őket egész évre, vagy hagyjam, hogy évi nyolc hónapot másoknál dolgozzanak, és amit nálam kell tudniuk, azt közben felejtsék?
A javítások miatt a termeléskiesés mindkét esetben ugyanannyi: 6000MW*hónap.

Dübörgő Atomegér kolléga romantikus lelkesedéssel közelíti a blokkméretet. Az, hogy a nagy olcsóbb, csak egy tartományban igaz. Olcsóbb lenne-e fajlagosan egy mondjuk 5000MWe blokk megépítése?
De ha a létező terveknél maradunk, akkor is igaz, hogy a nagy blokk egynapi teljesítmény kiesése is nagyobb összeg, és a 4000MW hőteljesítmény sem kicsi, ha valami gond lenne a thermohidraulikával, vagy a hűtéssel, és műszaki intézkedés kellene.

Régi vicc: Keservesen sír az Egérke. Kérdezik tőle az állatok:
- Mi a baj kispajtás?
- Jajj, jajj, meghalt az Elefánt !
- Te szegény, és ennyire szeretted?
- Szerettem, igen, de az a nagy baj, hogy nekem kell eltemetnem.

A hálózati környezetre nézve pedig az számít, mi lesz 2025-ben. Ezt pedig ma nem tudjuk, csak reménykedünk.

Kiss főtörzs ezt mondta a debreceni laktanyában: Addig nincs baj, amíg nincs baj.
Igaza volt.
A gazdasági optimum nem feltétlen esik egybe a biztonsági optimummal sem.