Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andaluzkutya

0 bejegyzést írt és 1659 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Norvégiát sokan pozitív példaként említik, és joggal. Következzen most néhány azon dolgok közül, amik miatt az ötmilliós ország büszke lehet magára. (Aztán majd egy másik posztban megnézzük azt is, mik azok, amik miatt nem.) Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként…..
andaluzkutya 2019.07.14 13:36:48
@feketeeper: Ezt írtam korábban, hogy én ilyen esetet nem láttam, igaz, hogy attól még lehet. De amennyire én belelátok a gyerekvédelem működésébe, nem vesznek el senkitől gyereket azért, mert vallásos nevelésben részesíti, vagy az értékrendjük nem ultraliberális. A gyerekvédelem egészen addig nem csinál semmit, amíg a szülő nem veszélyezteti a gyereket.
Azt is érdemes tudni a médiában bemutatott eseteknél, hogy a gyerekvédelemnek titoktartási kötelezettsége van, így a médiában nem tudja megvédeni magát. Azért csak az ügyben érintett szülők véleménye hangzik el, akik természetesen nem azt fogják mondani, hogy azért vették el a gyereket, mert a lányom randizott és ezt tiltja a vallásom, ezért szíjjal véresre vertem a hátát, hanem azt fogja mondani, hogy azért vették el, mert nem vagyok ultraliberális. És a gyerekvédelem nem mondhatja el, hogy nem a vallásosság miatt vették el, hanem azért, mert az apa szíjjal véresre verte a gyereket.
andaluzkutya 2019.07.14 13:37:58
@kardio1: Nem hiszem, hogy tartós lesz :) Csak éppen elolvastam ezt a bejegyzést, ha már Norvégia, meg a kommenteket, aztán már nem tudtam megállni, hogy ne szóljak bele...
andaluzkutya 2019.07.14 17:24:31
@desw: Norvégiában, mivel minden árammal megy (kivéve a kandallót), ezért egy háztartásban 16 A-nél lényegesen több van. Nálunk a főbiztosíték 60A, a villanyóraszekrényben meg 50A van (ha jól emlékszem). Viszont miután vettem egy tölthető hibridet, amit elvileg lehetne 32A is tölteni, akkor a helyi áramszolgáltató nem engedélyezte a nagyobb főbiztosítékot, a jelenlegire meg nem lehetett 32-t ráengedni. Úgyhogy így csak egy külön 16A-s köröm lett. Viszont ez azért jelzi, hogyha mindenki elektromos autót akar (és ugye nem hibrid, ahol az ember kevésbé függ a töltöttségtől), akkor az egész rendszert elég rendesen fel kell fejleszteni...
Nyolcadik epizóddal folytatódott az HBO Westworld című sorozata. Az alábbi poszt spoileresen tárgyalja a rész legfontosabb eseményeit...
andaluzkutya 2018.06.13 18:50:50
@KennyOMG: Lehet, hogy olyan rég játszódott, hogy akkor még ipari kamera se volt :)
Egy ideig gondolkoztam, milyen címet adjak a mai posztnak, és végül arra jutottam, egy igazi hétköznapi hőstörténettel van dolgunk: hétköznapi, mert nem történik benne semmilyen különösebb kaland, csak két ember próbál meg a saját erejéből boldogulni. Ugyanakkor hőstörténet…..
andaluzkutya 2015.05.19 09:30:52
@wuaaa [nor]: Mondjuk az velem is előfordult már, hogy elkezdtem bambulni, de akkor megállok és alszom egy órát, az általában elég. Megállni meg tényleg nem beszariság, de én (még) általában jól bírom...
andaluzkutya 2015.05.19 12:32:50
@Mirjam2: Öt év külföld után nekem meg az a furcsa, hogy hogy működhet bármi is úgy, ha nem bízunk meg az alkalmazottakban... Pl. itt az irodámhoz lényegében még kb. 200 embernek van kulcsa és vannak jópáran (többek között takarítók) akik rendszeresen bejárnak. Soha, semmi nem tünt még el, mindig minden ugyanott volt, pedig mindig kiteszem az asztalra amikor beérkezem a pénztárcámat, amiben benne van bankártya, hitelkártya, jogosítvány, minden. De pl. magyar szemnek az is meglepő lehet, hogy itt kint van az utcán a ház mellett estére a bicikli (nem filléres), vagy kocsiban látható helyen a GPS, stb. stb. Én alkalmazkodtam ehhez, most arra kell figyelnem, hogy amikor Mo-ra utazom, akkor ne hagyjak semmit a kocsiban látható helyen :)
andaluzkutya 2015.05.19 12:46:17
@Hari Seldon 2: Nekem idén izgalmas lesz, 1800 km, egyedüli felnőttként, két gyerekkel (8 és 7 évesek) :)
Az első napok ijesztő idegensége, és az átmeneti állapot után mára sikerült beilleszkedni Finnországban Franciskának, aki blogot is vezet ottani élményeiről. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett, szóval ma is lehet szavazni a poszt végén és a Facebookon. (A…..
andaluzkutya 2015.05.13 10:41:50
@snygg panda: Én is ajánlgatom az ismerőseimnek, hogy menjenek Budapestre, mert turistaként nagyon jó, de a bajt megelőzendő azt is elmondom, hogy nem ugyanaz ott élni, meg beugrani pár napra.
Persze tudom, hogy Budapest egy csodás város, én is nagyrészt szerettem, amíg nem kezdtem el dolgozni, utána már sok örömöm nem volt benne. De ez nyilván az én hibám :)
andaluzkutya 2015.05.13 11:14:36
@puhacica: a macska szárazföldi állat... Képzeld, egy aranyhalnak mennyivel rosszabbak lettek volna az esélyei :)
A mai poszt teljesen rendhagyó a Határátkelő történetében, de legalább ennyire rendhagyó az is, amiről szól. Ma ugyanis Digger beszámolóját olvashatjátok a blogjából készült darabról, amit a napokban mutatott be az Örkény Színház. Nem is húzom tovább a szót, átadom neki,…..
A határátkelésről ma már nem elég beszélni, intézményesített segítséget is kellene nyújtani az útnak indulóknak. Ezért is született meg egy, a Nagy-Britanniában munkát vállalókat segíteni hivatott ingyenes jogi útmutató. Az útmutató uniós országok szakszervezeteinek…..
andaluzkutya 2015.02.13 15:54:41
@mojyo: "Ez mit jelent, szenvedelybetegbol kevesebb van?"
Amennyire ismerem a statisztikákat, ha az alkoholt is belevesszük, itt kevesebb a szenvedélybeteg, ugyanakkor arányaiban több a drogos, mivel az alkoholhoz se könnyű hozzájutni, és még drága is cserébe.

"Elvonon dolgozol, vagy "rendes" korhazban?"
Az állandó munkahelyem a kórház megvonási tüneteket kezelő osztálya. De mivel jelenleg második szakvizsgámra készülök, így ahhoz kell gyakorlat járóbetegrendelésen is, így jelenleg ott dolgozom. Ahol ma voltam interjún az meg szenvedélybetegek hosszú távú kezelésével foglalkozik, fél-egy éves távlatban.

"Es milyen szenvedelybetegbol van a legtobb, alkohol/drog/szerencsejatek?"
A legtöbb szerintem az egész világon alkoholistából van, csak azt sok helyen betudják a helyi kultúra részének. De mint írtam, itt 100 szenvedélybetegből több a drogos, mint Mo.-n, mivel ott jóval több az alkoholista.

"Es nem nehez kulfoldon beszelgetos terapiat csinalni rehabon, ha masmilyen anyanyelvu vagy?"
Na erre pont tegnap volt egy jó példám. Egymás után jött két beteg, egy betegre jut 45 perc. Az első izlandi, akivel úgy beszéltünk, hogy én norvégul, ő meg félig angolul, félig izlandiul. Utána meg egy dán beteg, aki dánul beszélt. Két óra után eléggé fáradt voltam... De ha csak sima norvég jön, azzal semmi gond, megtalálom a módját, hogy kifejezzem magam :)

"Bocs, ha sokat kerdezek, nem kell mindre valaszolni :) "
Most az egyszer még megbocsátok, de csak azért mert jókedvem van :)
De cserébe nem ígérem, hogy írok még ma, de gondolom túlélitek.
andaluzkutya 2015.02.13 16:52:02
@mojyo: na még egy válaszra van időm :)
Szóval:

"De sajnos a sztereotipiaimat a norvegokrol nem oszlatta el :D"
A sztereotípia hasznos dolog, megadja a lehetőséget arra, hogy biztos lehess benne, hogy valamiben tévedsz :)

"Az szerintem is ugy van egyebkent, hogy alkoholista van a legtobb a vilagon (szenvedelybetegek kozul marmint), es szerintem is eleg rosszul latszik ez sok helyen, mert a kultura reszenek tekintik."
Olyan szinten elhanyagolt és leromlott állapotú alkoholistákat, mint amilyenekhez Mo.-n volt szerencsém, itt csak kivételesen találkozom...

"Dohanyosokkal is foglalkozol egyebkent?"
Nem. Csak annyira mint bármelyik orvos.

"Azt gondolom lehet igy jarobeteg-rendszerben, nem? Az mennyire elterjedt Norvegiaban, gondolom sokkal kevesbe, mint altalaban K-Europaban?"
Igen, kevésbé elterjedt, mivel sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, az oktatás része, hogy beszélnek pl. a cigizésről, stb. És nincs meg az, ami pl. az én korosztályomban megvolt, hogy az ember kettővel vagányabb lehetett, ha cigizett 14 évesen. Ami viszont itt gyakoribb, az a snuss, ami a tubák, vagy mi magyarul. Ez az ajak és a fog közé betett dohány, ami ott teszi a dolgát.

"Ha tobb a drogos, a drogok kozul melyik a legnepszerubb Norvegiaban amugy?"
Erre nem tudok válaszolni. A betegeink nagyon nagy része többmindent használ. A befektetett betegek közül 15 éve kb. 50% volt a tiszta alkoholista, ma kb. a 15%. Szinte mindenki két, vagy több dolgot használ: cannabist és benzodiazepineket szinte mindenki használ, aki ide jut.

"Az igaz, hogy sok legalisan kaphato gyogyszertol is tobben vannak fuggok, mint peldaul Magyarorszagon?"
Nem hiszem, de sokkal nagyobb a hangsúly azon, hogy pl. a Rivotril vagy a Xanax függőséget okoz, és nem kéne csak úgy használni. Ezért látszik nagyobb problémának. Mo.-n szerintem a pszichiátriai betegek jelentős része használta ezeket úgy, hogy ez senkinek nem okozott gondot. Amúgy nemrég az egyik betegnél találtak vagy 10 doboz Rivotrilt, ami Mo.-ról származott. Tehát abban is van üzlet, hogy valaki Mo.-n szorongás miatt megkapja 90%-os támogatásra (nem tudom, hogy ez még mindig így van-e), eladja ide, és itt egy szemért fizetnek annyit, mint Mo.-n az egész dobozért...

"En ilyeneket hallok a "hanyatlo nyugatrol", bocsanat, ha ez sulyos tevhit :D"
Azt is hallhatod, hogy Svédországban erőszakolnak meg a legtöbb nőt, miközben szerintem csak arról van szó, hogy ott bejelentik, mert elképzelhető, hogy pozitív következménye lesz.

"Azert eleg faraszto lehet sokfele pacienssel igy beszelgetni :D Ezt meg nem a sztereotipiak miatt kerdeztem, hanem csak ugy, mert erdekelt... En nem is tudom, el birnek-e menni egy idegennyelvu pszichiaterhez, vagy meg tudnek-e neki ugy nyilni, mint magyarul, nagyon felnek tole, hogy felreertenenek, a tobbi orvossal kapcsolatban is igy erzek igy kulfoldon, de pszichiaternel ez meginkabb problema lenne szerintem... Viszont igyekszem ugy csinalni, hogy ne kossek ki naluk :D "
Aki eddig kifogást emelt a származásommal szemben azok kivétel nélkül megvonás alatt álló betegek voltak, akik szerették volna, ha ezentúl legálisan kapják majd tőlem a drogot, és amikor erre nemet mondtam, akkor azt mondták, hogy nem értek semmit :) Utólag mindegyik elnézést kért.
Ami nekem nehéz valamiért az idegen nyelv miatt, az az, hogy egy beszélgetésből megítéljem valakinek az intellektuális képességeit. Egyszerűen a szóhasználatból, ilyesmikből még csak megbecsülni sem tudom, pedig ez Mo.-n elég pontosan ment. Minden más sikerül :)
andaluzkutya 2015.02.16 08:13:07
@mojyo: "A cannabist ismerem, de a benzodiazepinekrol nem tudom, hogy micsodak"
A benyodiazepinek széles körben használt függőséget okozó szorongásoldók. Legismertebb termékek a Seduxen, Rivotril, Xanax, Frontin.

"fogaszok gondolom jol keresnek?"
Ahogy mondani szoktam, Norvégiában a norvégoknak hasonlóan drába a fogorvos, mint Magyarországon a magyaroknak. Árulkodó, hogy a városomban az egyik legdrágább újjonan épült házat egy fogorvos vette meg, összeget nem mondok :)

"Namindegy, hagylak keszulni az interjudra, meg sok sikert is kivanok :D"
Ez a készülni az interjúra kb. olyan, mint közvetlenül államvizsga előtt fellapozni a belgyógyászat nagykönyvének 784. oldalát, megnézni, hogy mi is van ott :) Amire szükségem lehet egy interjún, azt vagy tudom már régóta, vagy fölösleges elmennem :)

@Taxomükke: "Küldöd őket 12 lépéses programra is, vagy az nem része a kezelésnek?"
A mi kórházunkban működik egy pszichoterápiás részleg, ami a 12 lépés programra épül, és ahhoz szervesen kapcsolódik. E mellett a betegek figyelmébe ajánljuk az AA-t, NA-t és az MA-t. De a 12 lépés program nem mindenkinek jó, úgyhogy vannak egyéb ajánlatok is :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ha nem gurulsz és egyébként is egészséges vagy, akkor minek leszokni? Majd abbahagyod, ha zavar :) Vagy ha kapsz itt állást, és meglátod az édességszámládat :)))
Ádám harmadik éve él az Egyesült Királyságban (korábbi tapasztalatairól itt és itt olvashattok), írt egy kis számvetést arról, hogy mit ért el, mit nem sikerült megtalálnia, és mi értelme van még egyáltalán annak, hogy még Angliában van. Kérdéseit a poszt végén…..
andaluzkutya 2015.02.12 11:22:20
@Mirjam2: Most az egyszer még elnézem, de már kezd elég hosszú lenni az aktád... ;)
andaluzkutya 2015.02.12 11:28:11
@jewel79bp: A tökéletes társról jut eszembe az az anekdóta, amikor a 20 év körüli fickó útnak indul a faluból azzal a szöveggel, hogy megy, megkeresi a tökéletes nőt. Aztán 80 évesen visszatér egyedül, kérdezik, hogy hát, nem találtad meg? Mire mondja, hogy de-de, megtaláltam. Kérdezik, hogy akkor hogyhogy egyedül? Hát mert ő meg a tökéletes férfit kereste...
Úgyhogy nem baj az, ha csak elég jó :)
andaluzkutya 2015.02.12 11:33:55
@Suhanó táj: "Az meg, hogy kitartottál mellette a szüleid véleménye ellenére még jobb. :)"

Lehet, hogy pont emiatt tartottam ki mellette, hogy bosszantsam őket :D
Nem, ez vicc volt, de előfordul, hogy ez az ember legfőbb motivációja :)
A Nagy Visszatérő Témák egyike az, hogy csak azért, mert magyarok vagyunk egy másik országban, feltétlenül segítenünk kell-e egymást, jóban kell-e lennünk egymással? Ha jól látom, eléggé megosztó kérdés, ezt piszkálgatja írásában Zsé is. „A határátkelés hosszú…..
andaluzkutya 2015.02.03 10:18:19
@geegee: Nálam a kocsi reggel -12-t mutatott :)
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elmúlt bő egy hétben önálló életre kelt egy közel két éves poszt, aminek az a címe, hogy Miért költözöm vissza Magyarországra? – és noha volt már ilyen, engem mégis a mai napig meglepnek az ilyen jelenségek. Egy Angliában élő és…..
andaluzkutya 2015.02.02 20:02:27
@charlieharper: elején az van, hogy John Harper, szerinted az nő? :)
andaluzkutya 2015.02.02 21:34:41
@Pampalini13: "Ha csak egy páran felfogják, hogy a világ nem ér véget a falu határán, akkor talán lesz egy két ember, aki felfogja, azt is, hogy talán ha összeszedjük magunkat és összefogunk, akkor talán elérjük azt az eredményt amit más országok lakói összefogással értek el."

Emlékszem, kb. másfél évvel azelőtt, hogy eljöttem, volt egy gyűlés az orvosoknak a kórházban, hogy egységesen lépjünk fel a ki nem fizetett túlórák, ügyeletek ügyében. Az kórház kb. 180 dolgozójából eljött 18... Én úgy nagyjából akkor és ott világosodtam meg, hogy az egyetlen módja annak, hogy az életminőségemben változás álljon be, ha külföldre megyek. A gyűlés szervezője azt mondta, hogy követelhetjük így is a változást, de 18 embert pillanatok alatt kirúgnak. Ha lettünk volna legalább 90-en, akkor más lett volna a helyzet.
andaluzkutya 2015.02.02 21:46:36
@tanato: Persze, tudom, hogy nem az az általános, de van (vagy legalábbis volt) ilyen is, és akik ennyit keresnek, azok igyekeznek majd mindent megtenni, hogy ne változzon túl sok minden.
10 gyakori helyzetről olvashat lentebb. Elítéli mind a tízet? Gratulálunk: Ön talpig becsületes, mehet tüntetni Vida Ildikó ellen! Ám amennyiben akár csak egy példaként hozott helyzetben is úgy döntene, hogy hülye lenne kihagyni, hogy jogtalan előnyhöz jusson némi készpénz…..
andaluzkutya 2014.11.12 11:59:28
Lehet, hogy túl régen élek Mo.-tól távol, de szinte nem is értem a felvetéseket... Az én javaslataim ilyen helyzetben:
1. Éva azt mondja Pistinek, hogy figyelj, ha rakott krumplit akarsz, el kellene menned a közértbe, mivel tegnap elfelejtettem venni, bocsi. De csinálhatok mást is. Na? Mi legyen? Mégis milyen nő az, aki eladja magát egy tejfölért? Mégis milyen pasi az, aki egy dorombolásért rohan a boltba a párjának tejfölért, de egyébként egy sima megkérésre nem tenné meg? Mégis milyen kapcsolat az, ahol a felek képtelenek egymással őszintén kommunkálni és az intimitást, szexualitást nem az intimitás/szexualitás megélésére használják, hanem egy rohadt pohár tejföl megszerzésére???
2. Ha a gyerektől olyat kérek, ami több annál, mint ami a korábban megbeszélt feladata, akkor adhatok neki valamiféle jutalmat, akár pénzt is. Gondolod, hogy ezt Istinek be kellene jelentenie az adóhatóságnál? De amúgy Gábor elmondhatná otthon, hogy én utálok porszívózni, csinálok valami mást cserébe, beszéljük meg együtt: anya, apa és Isti. És akkor nincs ilyen helyzet. Megintcsak egy tragikus kommunikációjú családból hozol egy példát.
3. Zoltán készüljön olyan középiskolába, amilyenbe a képességei alapján bekerülhet. Mi a bánatért fizessem le a tanárt, ha utána éveken keresztül szív a középiskolában, mert a történelemmel hadilábon áll? Inkább azt mondom neki, hogy "Kisfiam, Zoli. Essünk neki a történelemnek, meglátjuk, hogy meg tudod-e annyira tanulni, hogy bekerülj abba a középiskolába. Ha nem, akkor legfeljebb mész egy másikba, attól még te az én fiam maradsz, és tudom, hogy van kb. 48 egyéb dolog amiben jó vagy, és a történelem pont nincs köztük. Én se vagyok tökéletes." Valami ilyesemi. De tanárt megkenni? Meg úgy egyébként bárkit? Én még a rendőrt se kentem meg, amikor felajánlotta :D
4. Ha jól tudom, ilyen esetben kapcsolatba lehet lépni a céggel és halasztást kérni. A szolgáltatónak sem az az elsőrangú célja, hogy kikapcsolja a gázt, amire ugranak, az a sunnyogás, amikor nem tudják, hogy miért nem fizetsz. Nekem még Mo-n jött egy hatalmas éves elszámolás az áramszolgáltatótól, bementem hozzájuk, elmondtam, hogy ez most felejtő, hogy én így egy összegben befizessem, mit lehet tenni? Azt mondták, hogy három részletben jó lesz-e? Mondtam jó, köszönöm. Nem is értem, hogy ezekben a példákban miért mindig a kiskapus megoldások jönnek elő, amikor simán lehet az egészet csinálni egyenesen, nyiltan, törvényesen.
5. Irma néni fényevő? Vagy hogyan szerzi be a szükséges élelmiszert? Az feljön magától? Vagy lemegy érte? Vagy valaki felhozza neki? Ha lemegy érte heti kétszer, nem elég akkor felhozni a postát? Mégis milyen sürgős levele jöhet valakinek, aki amúgy se tud kimenni a házból? Ha meg sürgős: egyedül lakik a hetediken? Senki sem látogatja? Nem tudja megkérni a szomszéd lakót/lakókat, hogy hozzák már föl neki amikor úgyis feljönnek ugyanarra az emeletre és cserébe süt nekik havonta egyszer sütit, vagy akármi? És ne mond, hogy a süt sütit, az korrupció, létezik a szívesség fogalma is, ami ilyen szinten abszolut elfogadható és a normális társadalmak része. Az, hogy politikus pajtásunknak elkenünk x milliárd közpénzt, nem tartozik az elfogadható szívesség kategóriájába.
6. Ha Géza cégének van arra tőkéje, hogy az általa forgalmazott terméket átmenetileg áron alul értékesítse, az nem korrupció, hanem befektetés. Ha Géza annyira gyenge értékesítői képességekkel rendelkezik, hogy e mellé, még a saját vagyonából is befektet, hogy az üzlet létre jöjjön, az megintcsak hülyeség. Másrészt kétlem, hogy ilyen esetben Gézának elég nagy lenne ahhoz a vagyona, hogy megfejelje az ajánlatot... Ha a cég tönkremegy azért, mert áron alul értékesített dolgokat, az a cég baja, és az állam ne segítse ki ezért.
7. Julcsa megintcsak simán hülye. Ha a kolleganőjének van joga szabadságot kivenni, akkor azt tudomásul kell vennie, ugyanúgy, mint amikor Julcsa megy szabadságra, akkor meg más dolgozik helyette. Julcsa ugyanakkor nem kötelzhető túlórára, de a fönöke megkérheti rá, Julcsa meg azt mondja, természetesen, mindent a cégért, a túlórapénz a szerződés szerint ennyi meg annyi lesz, vagy összeadjuk és ezért kiveszek egy szabadnapot, vagy annyit amennyi összejön. Oké? Ilyen esetben háziorvoshoz rohanni nem éppen gerinces dolog. Akárcsak a háziorvisnak átlátni a szitán és pénzt kérni az igazolásért.
andaluzkutya 2014.11.12 12:00:31
8. Nem. Ha jól megy a vállalkozásom, akkor minek csaljak? De ugyanakkor tüntetést szerveznék azért, hogy miért kell ennyi zsetont befizetni az államnak, vagy ha már kell, akkor legyenek szívesek az utolsó fillérig mindent nyilvánossá tenni. És ha az adóhivatal vezetőjére a korrupció árnyáka vetül, akkor lehetőleg mondjon le, vagy a főnöke függessze fel legalább addig, amíg egy külső, független vizsgálat nem állapítja meg, hogy valóban ártatlan.
9. Kornél helyében tudnám, hogy bármikor fennakadhatok egy ilyen ügyön, továbbá tudnám, hogy akármennyi előnye is van az okosban alkalmazásnak, alapvetően kibaszás az alkalmazottakkal. Mivel én nem vagyok egy gerinctelen féreg, mint Kornél, így nem kerülök ilyen helyzetbe, így nem kell borítékokba pénzt dugdosnom.
10. Én elküldeném a picsába a pályázatíró céget, és ha már Béla tüntetései ill. törekvései nem vezettek eredményre, összeszedném a cuccomat és az önbizalmamat és elmennék egy olyan országba, ahol a középosztály szintjén egészen biztosan lehet korrupció nélkül érvényesülni.

Amúgy meg amint már többen írták: az, hogy a hétköznapokban vannak kisebb szabálytalanságok, nem jelenti azt, hogy a politikusoknak, állami cégek/hivatalok vezetőinek megengedhető lenne, hogy ilyen jellegű hibákat vétsenek. De már az se megengedhető szerintem, hogy a NAV vezetője korrupciós gyanúba keveredjen.
És hogy lásd, hogy én se vagyok tökéletes: szoktam a megengedett sebességnél gyorsabban vezetni, a kirótt bírságot, amit eddig összeszedtem minden esetben fellebezés nélkül befizettem, hibámat elismerve.
Miközben az európai határátkelés nagyobb része a kontinens középső és keleti részéből nyugat felé irányul, van egy fordított migráció is, azaz a nyugat-európai országok nyugdíjasai egyre nagyobb számban költöznek ebbe a régióba, hiszen a nyugdíjuk itt többet ér. (Erre a…..
andaluzkutya 2014.10.03 17:28:14
@kardio1: nekem napi 8 óra a munkám, nem teljesen kötött, hogy mikor kezdek, mikor végzek, a reggeli megbeszélésen bent kell lenni és nyilván a betegeket el kell látni.
Ügyelet nem kötelező, de az itteni orvosi kamara mindenkinek ajánlja, aki 60 év alatti. Szakorvosként én otthon ülök egy mobillal, kivéve hétvégén, amikor be kell mennem kb. három órára, felülvizsgálni azokat, akik kényszergyógykezeléssel érkeztek az előző ügyeletben. Utána otthon vagyok és ha hívnak, válaszolok. Eddig a pár év alatt extrába csak max. ötször kellett bemennem.
Egy hónapban van nekem kb. 1-2 ügyelet és 8 hetente egyszer szombat, egyszer péntek és vasárnap. Tehát nem halálos :)
És a készenlétért fixen fizetnek, ha hívnak, azt még külön kifizetik :)
andaluzkutya 2014.10.03 18:04:13
@kardio1: Ha jól tudom, 16-an vagyunk szakorvosok akik ügyelnek, így jön ki a nyolchetenkénti egy hétvégi nap. A rezidensnek kell bent lenni, ő hív, ha bármi van. Vagy akkor is engem hívnak, ha valakit be akarnak fektetni.
Azért van ennyi orvos, mert az egész pszichiátria alá tartozik nagyon sok részleg, és minden részlegen van egy főorvos, viszont ügyelet alatt az egész pszichiátriára csak egy rezidens és egy szakorvos ügyel.
andaluzkutya 2014.10.03 18:32:06
@kardio1: Most éppen járóbeteg-rendelésen dolgozom, átvezényeltek, mivel kell fél év tapasztalat az ambulancián ahhoz, hogy meglegyen a második szakvizsgám. De ahol egyébként dolgozom, azon a részlegen 12 ágy van, rajtam kívül van egy rezidensem.
Az egész pszichiátriának van ha jól számolom kb. 15 részlege, jellemzően 10 és 15 közötti ágyszámmal, tehát egy ügyeletben kb. 150-200 bentfekvőnk van, de ezek nagyrésze viszonylag jó állapotú. Ügyeletben befektetni természetesen csak sürgős eseteket fektetünk be és csak az akut osztályra, amiből kettő van, együtt 24 ággyal. Az ellátási terület valamivel kisebb, mint 200ezres.
Akkor tehát folytassuk a tegnapi posztot (aki nem olvasta volna, annak érdemes kattintani és elolvasni a mai előtt), amit ott hagytunk abba, hogy az akkor már évtizedek óta Angliában élő Móni nyugdíjasként a férjével úgy döntött, visszaköltözik Magyarországra. Az ötlet…..
andaluzkutya 2014.10.01 16:38:10
@házelőtthinta: van. Több is :)
andaluzkutya 2014.10.01 16:50:51
@Mme Seldon: Lehet :) Bár én találkoztam nem egy szociálisan érzéketlen orvossal is...
andaluzkutya 2014.10.01 17:47:24
@tanato: Na ez pont nem játszott döntő szerepet a választásomban, de azért nem jön rosszul :)
Határátkelő Határátkelés anno 2014.09.30 06:42:00
A mai egy igazán rendhagyó poszt lesz, ugyanakkor nem sokat gondolkodtam azon, helye van-e a blogon, hiszen beszippantott a történet, ami 1968-ban kezdődik és végigvisz minket több évtizeden. Szerzője, Móni tavaly már jelentkezett egyszer, most pedig úgy döntött, hogy a felemás…..
Noha az iskolakezdéssel kapcsolatos sorozat már véget ért, Digger írása azért fér bőven ide, mert szerintem az iskola és az oktatás örvén egészen másról, gondolkodásmódról, világlátásról, kultúrás különbözőségéről is szól. Ráadásul azt gondolom, hogy sok igazság…..
andaluzkutya 2014.09.29 15:02:28
@wuaaa [nor]: a közvetlen főnököm, aki mellesleg ápoló és ugyanabban a közoktatásban vett részt, mint az általad említett egyének, borzasztó művelt, lényegében alig lehet olyan témát felhozni, amihez ne tudna hozzászolni. Ezt úgy sikerült elérnie, hogy szeret olvasni és sokminden érdekli. És fejben is majdnem olyan gyorsan számol, mint én ;)
Amúgy nem tudom, hogy a magyarok többsége tud-e fejben számolni, vagy csak nem meri elővenni az ujjait, ha bajba kerül :D
andaluzkutya 2014.09.29 15:07:06
@blackhair-lady: Mondom, nekem egy olyan irodalomtanárom volt az évek alatt, aki ezt elfogadta. A többi nem igazán díjjazta, ha a saját gondolataimat mondtam el, többnyire az volt a válasz: hogy "na az okos, azt hiszi jobban tudja mint az egyetemet végzett könyv szerzője". Vagy valami ilyesmi. Képzelheted mennyire igyekeztem beleélni magam a következő versbe :D

@kardio1: Írtam korábban, hogy szerencsés lenne, ha lenne erre kapacitás, ahelyett, hogy mondjuk egy gyerek tönkrevágja a többiek óráját és ahelyett, hogy a tanárnak vernie kellene egy gyereket. Szerintem megoldható lenne, de szemléletváltásra lenne szükség a legfelsőbb szinttől kezdődően. Már amennyiben hiszünk a különböző szintek létezésében :)
andaluzkutya 2014.09.29 15:08:10
@blackhair-lady: Szerintem még azt is hozzátették, hogy "a tojáshéj még ott a fenekén, de..." :)
Az angol egészségügyről elég sok rosszat lehet olvasni (nekem is van vele személyes, és nem túl jó tapasztalatom, és hallottam is érdekes dolgokat közeli ismerősöktől), így aztán engem tulajdonképpen nem is lepett meg különösebben Péter mai írása, aki egy leírta az angliai…..
andaluzkutya 2014.09.22 10:31:16
@szaszo71(D): Azért azt is tudni kell, hogy a megfázásos/lázas dolgok jelentős része meggyógyul minden gyógyszer nélkül néhány napon belül és nem kell antibiotikum kezelésbe kezdeni azonnal, mint ahogy Mo.-n elvárás... Ha persze a gyerek/ember nem eszik, alig iszik, nagyon bágyadt, akkor érdemes tovább vizsgálni, de többnyire tényleg elég a "tea/pihenés/paracetamol vagy ibuprofen" kombináció.
andaluzkutya 2014.09.22 10:32:14
@wuaaa [nor]: Így jár az, aki nem elégszik meg egy mezei B-jogosítvánnyal :D
Nagy részük ráadásul friss hús a munkaerőpiacon, zömük nem diplomás, nem beszél nyelveket, azaz legalul kell kezdenie, ennek minden hátrányával – írja mai szerzőnk, Barna az ausztriai helyzetről, ami szerinte egyre súlyosabb lesz. „Nem is olyan régen, idén február 6-án…..
andaluzkutya 2014.09.15 14:31:48
@Ludas*: De pont, hogy nem használták még vendégekkel se :) Ha az lett volna, amit leírsz, azt mondom oké, mégse a sárban üljünk. Persze lehet, hogy egész életükben várták a magasabb társadalmi státusú embert, aki végül mégse jött :)
andaluzkutya 2014.09.15 14:39:37
@norvég kém [Hu/At]: Nem is gondolom komolyan, csak gondoltam hátha tud valaki olyan magyarázatot a dologra, ami túlmutat azon, minthogy megmutassam, hogy van rá keret :)
Amúgy ez a jelenség, mármint, hogy vastagon az anyagi lehetőségeken túl költeni valamire azért, hogy megmutassam, hogy megtehetem egyáltalán nem áll távol a 21. századtól se :)
Csak volt egy olyan feltételezésem, hogy mint sok hagyománynál, volt valami értelme, amikor kialakult, aztán az értelem feledésbe merült és megmaradt a szokás...
andaluzkutya 2014.09.15 15:13:13
@Evain: Ennek így ebben a formában volt értelme, még szerintem is :) Aztán a hagyomány megmaradt, csak az értelem veszett ki belőle...
A mai poszt szerzője, Gabi három éve tért vissza Angliába, ahol korábban au pairként dolgozott. Ma, tulajdonképpen számára is teljesen meglepő módon, egy kis vállalkozás tulajdonosa, melyben saját készítésű süteményt árul. „Mikor 2009 karácsonyán hazaköltöztem…..
andaluzkutya 2014.09.12 15:24:29
@svájci sapka (ch): egyszer láttam egy műsort, ami az olyan párokról szólt, ahol a nők 200 kg fölött voltak és természetesen volt pasijuk, mert hát ugye mint mondtam, párokról szólt a műsort. A pasik teljes elragadtatással beszéltek a nőkről, ill. hogy mennyire gyönyörűek. És nem voltak gazdagok a nők.

Úgyhogy attól, hogy valaki hagyományos értelemben véve nem szép, meg lehet gyönyörű egyes embereknek.
Csak a gonosz környezet szokott arra gondolni, hogy a pénztárca ilyen esetekben mindig szerepet játszik :D
Ugyanez a helyzet a milliárdos idős pasi, fiatal bombanő kombinációnál :))))
andaluzkutya 2014.09.13 00:12:17
@blackhair-lady: Na most már tényleg nem sok hiányzik, hogy érzéketlen orvos létemre könnybe lábadjon a szemem ;)
andaluzkutya 2014.09.13 00:41:33
@blackhair-lady: Csitt, még lebuktatsz, odalesz az imidzsem ;)
Eddig nem foglalkoztunk itt, a blogon a labdarúgó-világbajnoksággal, de most egy olyan összeállításba futottam a neten, ami feltétlenül megér egy posztot. Arról van szó, hogy vajon hogyan néznének ki az egyes válogatottak a határátkelők nélkül? Aligha ismerne rá bárki is a…..
andaluzkutya 2014.06.19 09:52:24
@charlieharper: na, azt ma én is egy pubban nézem meg :)
Egyedülálló anyaként még ott sem könnyű az élet, ahol az ember körül szoros a családi-baráti háló. Hát még külföldön, ahol sokkal kevesebb a segítség, és jobban magára van hagyva az ember. Mai szerzőnk, Orsi szíve szerint visszaköltözne Magyarországra, ugyanakkor fél…..
andaluzkutya 2014.06.10 09:09:54
@DieNanny [SZ,CH]: Én férfi létemre elítélem azokat a férfiakat, akik nem hajlandók gondoskodni gyermekeikről, akárhogy is született. Ha nem akart gyereket, akkor védekeznie kellett volna. A gondoskodás alatt nem csak az anyagit értem.
A mai poszt később jelent meg, mint általában szokott, ennek pedig az az oka, hogy a blog lehetőséget kapott arra, hogy (együttműködő partnerként) publikálja a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által a nagy-britanniai magyarok…..
andaluzkutya 2014.06.05 13:08:15
@Herr Géza: tavaly nyáron. És ne feledd, hogy nekünk már Norvégiában is néha kánikula van, ahhoz képest Németország mediterrán :)
andaluzkutya 2014.06.05 13:13:48
@Herr Géza: úgy értettem, hogyha az adóm csak 200 és 300 között lenne, akkor pont annyival lenne többem, mint amennyivel így kevesebb :)
Bár itt cserébe azért kapok is valamit, úgyhogy nem panaszkodok, csak messziről jött embereket szoktam néha riogatni az adóm abszolut értékével (forintban), ami teljesen lényegtelen.
andaluzkutya 2014.06.05 13:24:56
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Vest-Agder. Amúgy meg mi közöd hozzá, de miért ne tudhatnád? :)
Akik az elejétől követik a blogot, minden bizonnyal emlékeznek még Lobelt Ledfoldra, aki az első időszakban több nagyon jó és szórakoztató posztot is küldött (aki nem emlékszik, az itt, valamint itt és még itt is felfrissítheti emlékezetét - érdemes el- vagy újraolvasni!). Nos,…..
andaluzkutya 2014.06.04 09:07:54
@bpetya75: Mondjuk ez nem nehéz, mivel a "Bazd meg a fűnyíródat!" stílussal szerintem lehetetlen bármit is elérni...
Azt hiszem, a mai poszt népszerű lesz azok körében, akik a kiadások és általában véve a pénzügyek iránt érdeklődnek. A helyszín Ausztria, a szerző pedig az ottani országfelelős, Viktória, aki tételesen végigvette a bevételeiket és kiadásaikat, megmutatva, hogy spórolnak…..
andaluzkutya 2014.06.02 09:16:00
Labdarúgó-világbajnokságot rendez, a fűtést jóformán csak hírből ismerik, a KRESZ egy vicc, a legbiztonságosabb ország egyike, szegény Malacka viszont a cenzúra áldozata lett – mi az? Hát persze, hogy Katar, ahonnan Diana küldött posztot. Kilátás a házunkból, toronyház a…..
andaluzkutya 2014.05.28 12:52:55
@Mr Long: én szerintem egyedülállóként sem. Bár szeretem a veszélyes helyzeteket meg izgalmakat, de élni is szeretek és nem szívesen megyek olyan helyre, ahol relatíve nagyobb az esélye annak, hogy valami idióta ki tudja milyen meggyőződésből felrobbant, vagy angyonlő, vagy túszul ejt. Mondjuk mondom ezt Norvégiából, ahol nemrég egy idióta ki tudja milyen meggyőződésből agyonlőtt egy csomó embert... Ezzel együtt itt erre igen kicsi az esély.

@Kövérmadár [swe]: képzelem, hogy kapsz egy ennyi nullás ajánlatot Szomáliából és már úton is vagy ;)
andaluzkutya 2014.05.28 13:16:18
@Kövérmadár [swe]: gondolom van az a pénz, amiért Nóri is szívesen hordana zsákruhát naphosszat :)
andaluzkutya 2014.05.28 13:34:46
@Sesamelmo: a reakcióm nem a posztnak szólt, hanem Mr.Long példájának az észak-afganisztáni munkára. Ott azért kicsit rosszabb a közbiztonság tudtommal.
De én személy szerint nem szívesen megyek olyan helyekre, ahol pl. bajba kerülhet az ember számomra teljesen hétköznapi dolgok miatt is. Persze lehet, hogyha jobban ismerném a helyi szabályokat, akkor pozitívabban állnék a dolgokhoz, de így marad az előítélet :)